Dodaj do ulubionych

Pomożcie w sprawie skanowania

IP: *.lublin.mm.pl 05.03.05, 14:07
W starociach znalazłam wiele pocztowek sprzed wojny,nawet 1 wojny swiatowej.
Widzę na necie,że ceny nie są takie małe, choc nie wiem,jak z sama
sprzedaża (ceny wywolawcze) na allegro chociazby. Nie mniej przedtem muszę
skanowac i posłać,a nie mam czasu na tę robotkę. Powiedzcie,gdzie można i
dobrze,i tanio skanowac i otrzymac na płytce (LUBLIN) np 100 pocztówek
gotowych do przekazania dalej na giełdę?
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: Pomożcie w sprawie skanowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:18
      Czy masz tam moze jakąś pocztówkę z sądem Okręgowym (obecny rejonowy,
      Krakowskie 76)?
      Pozdrawaim!
      • Gość: Irka Re: Pomożcie w sprawie skanowania IP: *.lublin.mm.pl 05.03.05, 16:03
        Tego nie,ale mam np Kazimierz: kamienice pocztowkę z 1915 r
        • kwintesencja Re: Pomożcie w sprawie skanowania 05.03.05, 18:51
          I ty to chcesz sprzedawac...? Kobieto, zastanow sie co robisz...!
          • Gość: Irka Re: Pomożcie w sprawie skanowania IP: *.lublin.mm.pl 05.03.05, 18:53
            A Ty chcesz kupic? Dla mnie wazniejsze jest cos uzytecznego niz stara pocztowka.
          • Gość: uuu Re: Pomożcie w sprawie skanowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 08:38
            to kup od niej to wszystko jak to takie złoto!
      • kwintesencja Do H... 05.03.05, 20:06
        www.mdk2.lublin.pl/pocztowki3/foto.php?id=10&kat=ww&ile=24
        Pod tym adresem jest kolekcja pocztowek Waldemara Wroblewskiego i ta, ktorej
        szukasz - budynek sadu okregowego. Tez ja mam, ale z tej strony sciagniesz ja
        sobie bez problemu...
        • Gość: Irka Re: Do H...i in. IP: *.lublin.mm.pl 05.03.05, 20:46
          Wszystko OK, ale pomocy to ja z tego nie mam, niestety. Pozdrawiam...
        • Gość: bosman Pierwszorzędna stronka IP: *.lublin.mm.pl 05.03.05, 20:50
          piękny zbiór - mogłem spojrzeć na Lublin oczyma mojego dziadka i ojca.Gdybym
          miał taką kolekcje nie sprzedałbym jej.
          • kwintesencja Re: Pierwszorzędna stronka 05.03.05, 21:05
            Dlatego wlasnie zdziwilo mnie, ze ktos chce sprzedawac cos tak ulotnego jak
            miejsca utrwalone w kadrze, ktore juz nigdy nie wroca. Moja kolekcja jest
            niewiele mniejsza (jesli chodzi o Lublin), uzupelniona reprintem z lat '90
            (byla taka seria, wznawiajaca przedwojenne pocztowki) i pocztowkami z lat
            powojennych, skrzetnie zbieranymi przez moja rodzinke (te same budynki -
            wspaniala mozliwosc porownania zmian zachodzacych w miescie (tu zaszla zmiana w
            polu mojego widzenia:-)... Sporo mam tego, z roznych stron swiata, z cudownymi
            tekstami przedwojennymi, tak roznymi od pozniejszych zdawkowych pozdrowien
            z 'wczasow FWP', i oczywiscie majacych te sentymentalna wartosc, ze pisali je
            ludzie, ktorzy tez juz nie wroca, niestety...
            • Gość: bosman Re: Pierwszorzędna stronka IP: *.lublin.mm.pl 05.03.05, 21:17
              od wszesnej młodości "bawię" sie w fotografię. Wprawdzie nigdy nie zajmowalem
              się szczególnie fotografowaniem Lublina, ale mam archiwum kilkuset negatywów.
              Teraz archiwizuję to sobie na CD, miło powspominać...
        • Gość: H Re: Do H... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:42
          Mam już dziewięć różnych - tą też - jako skany z oryginałów - ale ciągle szukam
          wiarygodnego zdjecia z okresu międzywojennego. Wiarygodnego zdjęcia - chodzi mi
          o to, ze np. pocztówka wydana w okresie międzywojennym mogła być drukowana ze
          zdjęcia zrobionego wcześniej - bywało tak - np. te dziewiec znanych mi
          pocztówek a sądem, różnych wydawnictw - to tak naprawdę cztery zdjęcia, tylko
          że retuszowane. Zdarza sie tak, że zdjęcie jest to samo na dwóch pocztówkach,
          ale różni się np. retuszem - na jednym stoja trzy osoby, a na drugim dwie
          wyretuszowano - widocznie tak wydawcy omijali prawa autorskie...
          Potrzebna mi pocztówka lub zdjęcie z okresu miedzywojennego, bo od pewnego
          czasu zajmuję sie historią i architekturą tego bardzo ciekawego budynku i
          niestety nigdzie nie znalazłem pewnych przekazów co do daty przebudowy fasady -
          w Archiwum Państwowym jest tylko rysunek fasady w stanie takim jak dziś,
          podpisany inicjałami i data - ale nie jest pewne, czy to rysunek projektowy,
          czy inwentaryzacja stanu istniejącego. Gdybys coś wiadział(a) - będe wdzieczny
          za informację.
          Pozdrawiam!
          • Gość: Irka Boczne wątki,pomocy nie mam IP: *.lublin.mm.pl 06.03.05, 10:19
            www.filokarta.pl/auction/auctions.jsp O,chcę,aby w ten sposób przesłac
            na licytacje...
            • kwintesencja Re: Boczne wątki,pomocy nie mam 06.03.05, 10:25
              Dzieki za ten link, nie znalam go, bo nie bywam na aukcjach, a i wykorzystam go
              w bardziej niepraktyczny sposob (twoim zdaniem)...

Pomoc ci jednak nie pomoge, bo nie chce przykladac reki do zbrodni... Wybacz,
              ale tak to oceniam...
              • Gość: Irka Re: Boczne wątki,pomocy nie mam IP: *.lublin.mm.pl 06.03.05, 11:28
                "Kwintesencjo" - my się chyba nie rozumiemy. Mam pojedyńcze sztuki pocztowek,
                różne serie,różne okresy, różne miasta, zalega toto w szufladzie badz w albumie
                i po co mi to skoro nie jestem zbieraczką tego typu rzeczy? Mam czekac az będe
                miała wnuki i po mej smierci oni będą handlowac? Dziękuję. Jestem raczej
                egoistką i realistką. O jakiej Ty ZBRODNI bredzisz? Zabijam dziecko nie
                narodzone,czyli inaczej dokonuję aborcji?
                • kwintesencja Re: Boczne wątki,pomocy nie mam 06.03.05, 12:08
                  rzeczywiscie, nie rozumiesz... ale to charakterystyczne dla ludzi, ktorzy
                  patrza na swiat przez pryzmat pieniedzy...

zycze ci taaakiej kaaaaaasy... jak juz ja bedziesz miala, wtedy bedziesz
                  kupowac 'portrety pradziadka'...
                  • Gość: Irka Re: Boczne wątki,pomocy nie mam IP: *.lublin.mm.pl 06.03.05, 17:17
                    Muszę Ci napisac,ze gadka z Tobą bez sensu. Papierow szlacheckich np. nie
                    sprzedam, ale pocztowki nie sa mi potrzebne zwłaszcza gdy pozdrowienia slą
                    ludzie mi nieznani i nikomu wokoł.Jestem osoba praktyczna a marzenia mam gdzie
                    lokowac.
                    • filipde Re: Boczne wątki,pomocy nie mam 06.03.05, 18:09
                      z ktorych czworakow te papiery? nawet nie wiesz szlachcianko ze sloma w
                      cholewach, ze nie sprzedaje sie 'papierow szlacheckich'. Nawet, jesli ktos je
                      ma.
                      • Gość: irka Dzięki za fachową pomoc! IP: *.lublin.mm.pl 06.03.05, 22:09
                        Filipie de - czworaki to nic złego, obrażasz samego siebie, kiedy wypisujesz
                        takie pierdółki, a odpowiedni dokument, o ktorym wspominam, nawet nie wisi
                        oprawiony na scianie, bo mnie on po prostu śmieszy. Ale wiesz - tak się składa,
                        że dzieje mojej rodziny znam od końca XVIII wieku, mam tez stosowne drzewko.
                        Jakie nie bedę pisac, boś zapewne hrabia de... A w sumie dziękuję wam
                        za "pomoc". Namówiono mnie, bym tu weszła i widzę skutki z wrednotą łącznie.Tak
                        ma wyglądac to k u l t u r a l n e forum lubelskie? Gratulacje! Bawcie się
                        tak dalej sami.
                        • Gość: Twoja_Widokówka Ircia Barska, ta joj, ta nie świruj na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:16
                        • Gość: H Re: Dzięki za fachową pomoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 22:20
                          Nie zrażaj się - mnie jakoś nie dziwi chęć sprzedaży czegos, co Cię nie
                          interesuje. Ja bym takich pocztówek nie sprzedał - ale to Twoja sprawa i tyle.
                          A masz tam moze któryś międzywojenny kosciół? Np. AVE albo św. terey na
                          Krochmalnej, albo kaplicę na cmentarzu przy Unickiej? A moze cegeiłkę lub
                          pocztówkę z jakimś międzywojennym kosciołem w okolicy?
                          Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka