4gwiazdki 04.04.05, 21:02 Który z nich zostanie wybrany? serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35077,2636626.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sdh Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 04.04.05, 21:12 który by nie został wybrany to zapraszamy do Polski w pierwszej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Kto będzie następcą JP II IP: 82.177.98.* 04.04.05, 21:14 poczet papieży mozna poczytac o papiezach i antypapieżach. ciekawe www.orzel.gniezno.opoka.org.pl/papieze.htm Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Kto będzie następcą JP II 05.04.05, 01:00 Robimy zaklady? Po ile stawka podstawowa? Zadawanie takich glupich pytan nie ma zadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Kto będzie następcą JP II 05.04.05, 01:06 Ta pierwsza lista troche pochrzaniona."Orzel,Gniezno" itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!@ Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.szwajcarska.pl 05.04.05, 04:15 stawiam na na duchownego z nigerii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hazardzista Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.lublin.mm.pl 05.04.05, 06:51 Ja równiż na nigeryjczyka. Jeszcze nie było "kolorowego" papieża.Teraz będzie przełom. No i jeszcze mnie zastanawia.Jeśli faktycznie wybrany zostanie Nigeryjczyk,to czy nasi dewoci nadal będą uwielbiali pielgrzymki i"obśliniali" mu ręce.Nasi dewoci już mają we krwi obślinianie rąk papieskich.No i czy nadal będą go tytułowali w stylu "najukochańczy ojcze św" czy też tatusiu święty (taki był napis pielgrzymów z Podhala).............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.04.05, 08:23 Polacy jak Polacy ale podobno w Polsce to jeszcze nic przy szaleństwach jakie były przy wizytach Papieża w Meksyku czy Filipinach. Bukmacherzy stawiają na kard. Tettamanziego. Natomiast w 1978 nikt nie stawiał na kard. Wojtyłę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acia Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 21:27 i chyba maja racje, bo on pochodzi z Wloch, a przepowiednia glosi, ze papiez ten jest okreslony jako "Galazka Oliwna", a przeciez w godle Wloch jest galazka oliwna. Dlatego ja tez stawiam na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_dragan Re: Kto będzie następcą JP II 05.04.05, 09:16 Ktokolwiek by nim nie zostal to Karolu Wojtyle bedzie mial ciezko zeby Mu dorownac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kto będzie następcą JP II IP: 212.182.107.* 05.04.05, 09:25 Módlmy się do św. Józefa opiekuna Kościoła o pomyślny przebieg konklawe. Najlepszym kandydatem moim skromnym zdaniem byłby kard. Hoyos. AMDG! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 09:27 Nigeryjczyk mówicie...to ja pragnę przypomniec tekst niejakiej Michaldy którym to podniecały sie nasze babcie i mamy, mówiacy o tym ze faktycznie kiedys tam polak zostanie papierzem a po nim wybiora jakiegos czarnego....a potem chrześcijaństwo zejdzie do katakumb jak to miało w zwyczaju robić na poczatku firmy...puki co wszystko sie zgadza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anja3333 Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 21:51 jakby nigeryjczyk zostal papieżem to wyobrażam sobie mine mojej babci i wielu jej podobnych "katoliczek katolików" którzy plują na widok żyda, murzyna, araba itp. i chodza codziennie modlic sie do koscioła hihi Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Kto będzie następcą JP II 05.04.05, 23:36 Ktokolwiek bedzie wybrany obawiam sie, ze bedzie to znacznie wiekszy konserwatysta niz Jan Pawel II.Chociaz kandydat z Argentyny mieszka nie w palacu,a w normalnym mieszkanku i jezdzi autobusami komunikacji miejskiej w Buenos Aires.Az sie nie chce wierzyc.Jezuita,wiec male szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
pep-per Re: Kto będzie następcą JP II 06.04.05, 15:00 Cytowana Michalda stwierdziła, że czarny papież wybierze imię Piotr. Niestety, tego imienia papiez nie może wybrać Piotr był tylko jeden. Zauważcie, że inna nazwa papieża to Piotr Naszych Czasów... Więc tą przepowiednią można co najwyżej... Gość portalu: aaa napisał(a): > Nigeryjczyk mówicie...to ja pragnę przypomniec tekst niejakiej Michaldy którym > to podniecały sie nasze babcie i mamy, mówiacy o tym ze faktycznie kiedys tam p > olak zostanie papierzem a po nim wybiora jakiegos czarnego....a potem chrześcij > aństwo zejdzie do katakumb jak to miało w zwyczaju robić na poczatku firmy...pu > ki co wszystko sie zgadza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski chcialbym bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 01:53 aby nastepnym Papieżem zostal arcybiskup Piero marini ale to niemozliwe. oby tylko zdemoralizowani po czesci kardynalowie nie zgotowali swiatu wielkiego klopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski korekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 01:56 Piero Marini miało byc oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to dopiero ! A Lustiger ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 09:36 Nie przechodzi Wam przez gardlo ? To by dopiero była konsternacja w niektórych kregach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdh Re: A Lustiger ??? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 06.04.05, 12:18 Lustiger chyba jest za stary - ma już chyba 80 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Re: A Lustiger ??? IP: *.lublin.mm.pl 06.04.05, 14:59 No i o to chodzi,że stary ma szansę.Posiedzi na tronie piotrowym przez 2-3 lata i zabierze się do swego szefa.W ten sposób zrobi miejsce dla następnego starszego.Itd...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Tylko Ratzinger !! IP: *.resetnet.pl 07.04.05, 10:47 Tylko on gwarantuje ciągłość nauczania naszego Ojca Świętego, on może oczyścić Kościół, tak jak pisał w rozważaniach wielkopiątkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 21:35 Mysle, ze zostanie wybrany Wloch (Dionigi Tettamanzi), gdyz pochodzi z Mediolanu, a z przepowiedni wynika, ze w pewnym czasie swojego pontyfikatu papiez przeniesie sie do Mediolanu, poza tym w godle Wloch jest galazka oliwna, a przepowiednie nazywaja nowego papieza "Gloria Olive" (wg. tlumaczenia galazka oliwna). Wg. przepowiedni dopiero po tym papiezu ma zostac wybrany "Piotr-rzymianin" ktory bedzie czarnoskory. I wtedy dopiero nastapi upadek Kosciola. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Kto będzie następcą JP II 06.04.05, 21:46 ...czyli max 10-15 lat.....proboszcz "Tulipana" niech zamawia projekt przebudowy i przystosowanie obiektu na np. kryta pływalnię....hm, tylko co z szefem Lublina, purpuratem Ż....wiem, przejmie Polsat i Polsatową zonę...i prosze bez dodatkowych dociekań, prezes rzak jest heteroseksualny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelak Re: Kto będzie następcą JP II IP: *.resetnet.pl 07.04.05, 10:55 Szkoda, że nasz arcypasterz nie dostał tego swojego upragnionego kapelusza kardynalskiego.Mógłby pojechać na konklawe i zagłosować na samego siebie - tak jak to już zrobił na wyborach przewodniczącego konferencji episkopatu Polski. Miałby choć jeden głos... Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: Kto będzie następcą JP II 07.04.05, 11:03 Zostawmy temat. Bywają niespodzianki,choc wydaje mi sie,ze Włosi zechca choc na jeden pontyfikat wrócic na tron piotrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Kto będzie następcą JP II 08.04.05, 21:44 Do jednego z moich przedmówców: czarnych papieży w historii Kościoła było ze trzech. Tylko że dosyć dawno: ostatni żył ca. 1500 lat temu. Zgadzam się, że ten nowy będzie miał strasznie ciężko. Bedzie musiał określić swój własny styl sprawowania godności, ciekawa jestem co wybierze, czy pójdzie po linii JP II czy też spróbuje wykreować cos własnego. Jakby nie było - życze mu powodzenia. A kto to bedzie?? Moje serce bije za argentyńczykiem ale wiem że on nie ma większych szans. Tak samo jak Ratzinger, który ma opinie ogromnego konserwatysty i chocby dlatego nie zostanie wybrany, poza tym IMHO jest człowiekiem całkowicie bez charyzmy.Bedzie ten Włoch, na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Kto będzie następcą JP II 08.04.05, 21:55 Moze być Retzinger. Konserwatysta,fakt,ale moja córka,urodzona tego samego dnia,co on,to znaczy 16 kwietnia,nie jest konserwatystką,wprost przeciwnie,więc nadzieja...PS. On mi trochę przypomina...Susłowa! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Kto będzie następcą JP II 08.04.05, 21:58 16 kwietnia?? To zodiakalny baranek - uparty, dynamiczny i bojowy, che che:)) Kto to był Susłow?? Z góry dziekuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś