Dodaj do ulubionych

Falstart Życińskiego

13.04.05, 08:13
Ostatnio stał sie on bardzo aktywny w krytyce stawiania pomników JPII. A
gdzie on był przez ostatnie 26 lat kiedy w Polsce panowało szalenstwo
mianowania ulic , szkoł i stawiania pomników??
Obserwuj wątek
    • rilian Re: Falstart Życińskiego 13.04.05, 08:21
      zaskoczę cię - był w tym bardzo rozsądny, nie pchał się np. jak inni purpuraci
      do odsłaniania i święcenia kolejnych dzieł...
      • akar1 Re: Falstart Życińskiego 13.04.05, 08:28
        Jakos o tym nie słyszałem i nie czytałem. Natomiast dzis na pierwszych stronach
        gazet umieszcza sie jego wypowiedzi na ten temat
        • zo_h Re: Falstart Życińskiego 13.04.05, 11:02
          No i tak jak myślałem, każdy głos poddający krytyce, lub stawiające znak
          zapytania, co do sensu takiej inicjatywy jest równoznaczny z przeciwnikiem
          narodu. Inna sprawa, że nie tylko Życiński ma takie stanowisko.

Poczytaj sobie:

"Teresa Torańska: I co dalej?

Jacek Woźniakowski: Nie wiem. Myślę, że strasznie ciężkie chwile nas czekają.
          Nie jesteśmy do nich przygotowani. Był jedynym człowiekiem, który miał jeszcze
          autorytet. U nas i w świecie. I potrafił nas chronić przed naszymi głupotami

TT: A teraz zacznie się seria zmian nazw ulic na Jana Pawła II, nazywanie Jego
          imieniem szkół, szpitali, każde miasto będzie miało ambicję wystawić Mu pomnik.

JW: Im jestem starszy, tym bardziej mnie to irytuje. Jestem przekonany, że Jemu
          też wcale by się to nie podobało.

TT: Powiedziałby za Tomaszem z Akwinu: to wszystko słoma?

JW:Na pewno.

Boję się przesady. Kultu jednostki. Kult jednostki zawsze jest niebezpieczny.

Proszę zwrócić uwagę, że On nigdy nie używał formy, którą papieże i w ogóle
          suwereni używali dawniej - pluralis maiestatis. Nie mówił: my - Kościół. Zawsze
          mówił albo ja, jeżeli mówił o sobie, albo w trzeciej osobie, w formie opisu."

Reszta tu: serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2646705.html?as=1&ias=7
          • rilian jasne! 13.04.05, 13:13
            teraz każdy, kto będzie apelował o rozwagę, rozsądek, cierpliwość i umiar
            będzie albo wrogiem katolicyzmu, polskości i Papieża albo "zbyt późno będzie o
            tym mówił" - zawsze źle w każdym razie.
            • akar1 Re: jasne! 13.04.05, 15:30
              Polskie przysłowie; jak nie ma kota, to myszy harcują
              • rilian Re: jasne! 13.04.05, 15:57
                w swoich notatkach znalazłem myśli z listu pasterskiego JŻ z wakacji 2003 roku,
                w którym apelował o wznoszenie pomników serca zamiast martwych figur...
                oczywiście zapytasz co robił wcześniej?... ale to już czysta złośliwość, skoro
                nie kusisz się o pytanie o innych ordynariuszy, którzy zawsze i wszędzie
                ochoczo machali kropidłem święcąc kolejne poronione dzieła pseudoartystów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka