Gość: td IP: *.mst.lanl.gov 22.04.05, 21:28 gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rak Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: 212.182.116.* 22.04.05, 21:40 Dlaczergo nie ma wszystkich opini,wykasowaliście? Gratuluje Panu Kamińskiemu.A pan Pomorski niech sobie kupi dobre mydło i DOKŁADNIE rączki umyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UMCZ Pięknie.... IP: 212.182.110.* 22.04.05, 21:49 Ponieważ usunięto z niniejszego forum mój głos- pozwalam sobie wkleić go ponownie (przygotowany na jego usunięcie zapisałem wypowiedź): Mam nadzieję, ze nowowybrany rektor nie zniweczy planów rozwoju Uczelni. Wygrali zwolennicy konserwatyzmu, przeciwnicy wdrażania procesu bolońskiego (mówiąc o wyborze prof. Kamińskiego "nasze środowisko na to czekało" cieszą się z kolejnych spokojnych kilku lat podczas których wymagania względem ich nie wzrosną). Przykre jest, że -choć powolne- ale nowoczesne zmiany przegrały ze sztucznym uśmiechem, a doświadczenie i kultura osobista z fryzurą pewnego znanego populisty w pasiastym krawacie. Nowy rektor ma na szczęście czas do września żeby zapoznać się z tym czym JEST uniwersytet i jak funkcjonuje. Żałosne jest bowiem, że do swojej kampanii wyborczej użył haseł związanych z od dawna realizowaną polityką (przedstawianie starego jako nowe i lepsze znane jest z poprzedniej epoki od której -podobno- próbujemy uciec). Do szanownych elektorów mam natomiast proste pytanie: Jak mogliście wybrać kogoś, kto swój program przedstawi dopiero teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Pięknie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:59 demokracja to straszna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do rzeczy Re: Pięknie.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 11:15 Panie Autorze, pański ironiczny komentarz nie załatwia sprawy, bo w żadnym stopniu nie odnosi sie do meritum, a jest tylko rodzajem bon-motu. Pan wie doskonale, że demokracją można wywijać jak pies ogonem, a ponadto nie jest ona "sama dla siebie" lecz dla określonych, pozytywnych skutków. Jak pokazuje historia, w sposób demokratyczny można podjąć też błędne, złe, a nawet straszne decyzje. W przypadku wyborów rektora UMCS demokracją posłużyły się: oportunizm i małostkowość niektórych elektorów. Ja sam nie należę do sympatyków prof. Pomorskiego, a nawet zwyczajnie go nie lubię z powodu nadmiernej pewności siebie i nonszalancji, ale gdybym rozważał tylko argumenty merytoryczne, wybrałbym właśnie jego, a nie prof. Kamińskiego, którego niektórzy studenci i pracownicy uniwersytetu określają mianem "Tymińskiego UMCS-u". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:17 Gratulacje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferd Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.13.net.pl / *.13.net.pl 22.04.05, 22:57 -już w pierwszej turze przegrał z prof. Wiesławem Kamińskim, fizykiem A jak mógł przegrać w II turze, skoro było tylko dwóch kandydatów???? dziennikarzyna z wyborczej szukająca sensacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.lublin.mm.pl 23.04.05, 01:12 w pierwszej turze nikt nie zdobywa wystarczajacej ponad 50 proc. ilości głosów. Wiec jest DRUGA tura. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Ten komentarz wyjaśnia wszystko: 23.04.05, 00:24 Gdzie należy szukać przyczyn wyborczej porażki prof. Pomorskiego? - O wyniku rozstrzygnął elektorat negatywny prorektora. Nie jest tajemnicą, że spora grupa pracowników patrzy na niego niechętnie. Sądziłem, że skreślą obu kandydatów, tymczasem zagłosowali na kontrkandydata prof. Pomorskiego. Przegrał naprawdę dużą liczbą głosów jak na wybory rektora - mówi jeden z elektorów. - W odczuciu wielu uniwersytet wybrał stabilizację i przewidywalność decyzji, którą gwarantuje prof. Kamiński. Niektórzy z naukowców, którzy przecież z natury są nieco konserwatywni, obawiali się menedżerskich pomysłów prorektora Pomorskiego, który uczelnię traktowałby jak firmę. Nie do końca wierzyli w realizację wielu niekiedy rewolucyjnych pomysłów prorektora, w sytuacji gdy uczelnia ma spory deficyt budżetowy. Inny z elektorów zwraca uwagę, że wygrana prof. Pomorskiego wydawała się tak pewn, iż nawet część osób z jego macierzystego Wydziału Humanistycznego głosowała za prof. Kamińskim - tylko po to, by "prorektor nie wygrał zbyt dużą liczbą głosów, nie czuł się zbyt pewnie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jednak Re: Ten komentarz wyjaśnia wszystko: IP: *.lublin.mm.pl 23.04.05, 01:20 Mimo wszystko szkoda Prof. Pomorskiego. Naprawdę szkoda. Wierzyłem że mu się uda. Wierzyłem też że zdołał by zrobić wiele dla naszej uczelni. Ma wizję, możliwości, a przede wszystkim doświadczenie. Nie ujmując nic Prof. Kamińskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektor Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 12:56 NIECH ŻYJE NOWY REKTOR - GRATULACJE. W końcu koniec z kolesiowskimi układami Pomorskiego który tak naprawde od dawna żądził UMCS, bo rektor Harasimuk był figurantem. Panie Rektorze Kamiński niech Pan tylko dobrze "wyczyści" nasz UMCS z wszystkich układów i układzików oraz zaufanych biznesmenów Pomorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troskliwy ale była impreza - stypka IP: *.vip-net.pl 23.04.05, 16:09 Podobno niezła była wczoraj impreza na XV piętrze Rektoratu UMCS - chłopcy topili wraz z tzw. zaufanym gronem współpracowników smutki z powodu przegranej Pomorskiego w wyborach, aż się niektórym niedobrze zrobiło i mieli odrobine za duży przypływ uczuciowości w stosunku do współpracowników. Chyba ostatnia impreza była, przed pakowaniem. Ciekawe czy trzeba bedzie prać dywany?:)Szkoda tylko, że znowu chyba na koszt uczelni i niektórzy z biesiadników lubią (jak wypiją) opowiadać jak to tam było i co się działo - już miasteczko o tym mówi, a co będzie za kilka godzin - szkoda gadac żenada!!! A myślałem, że są to ludzie na poziomie - zdawałoby się wyszktałceni na poziomie wyższym, ale chyba wychodzi że niższym. Ponadto myślałem, że maja w sobie troszkę więcej dyskrecji!! FUJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wstrząśniety Faktycznie, chce się porzygać... na ciebie IP: *.lublin.mm.pl 23.04.05, 17:25 Kiedyś takie obrzydliwe coś typu anonimowy donos, było podpisywane standardowo "życzliwy". I taką właśnie sparszywiałą korespondecją zapełniały się półki urzędów typu NKWD, Gestapo, czy polska bezpieka. Jak widać, tradycja w narodzie nie ginie. To zapewne, bardzo podobne w formie informacje wypełniały teczkę także i profesora elektora (ma status IPN i Glaucka "poszkodowanego"). Pięknie gnido! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wstrząśnięty korekta IP: *.lublin.mm.pl 23.04.05, 17:26 Tak mnie wstrząsnęło z obrzydzenia, że wpisałem elektora, zamiast elekta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalej ten sam Re: Faktycznie, chce się porzygać... na ciebie IP: *.vip-net.pl 23.04.05, 18:07 A sie porzygaj - mnie okurat takie coś bulwersuje - zwolennikiem jasia jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.it-net.pl 23.04.05, 20:23 Myślę, że wszystkich pracowników i studentów UMCS ogarnia niekryta rozpacz i dotkliwy smutek, że od władzy odchodzi człowiek tak kompetentny i uczciwy jak prof. Pomorski. Był doskonałym kierownikiem, niejednego wykierował już na manowce. Był także doskonałym ekonomem pokazując, że także na studenckich stypendiach da się zarobić jeśli tylko zbyt szybko nie oddać je w zachłanne studenckie ręce. Prof. Pomorski to także wybitny historyk - udowodnił, że dobre imie uczelni należy już do historii. Zdumiewała też wrodzona umiejętność do zasiadania w radach nadzorczych. Ale nic straconego dla prof. Pomorskiego, teraz potrzebujemy takich zdolnych ludzi wyżej - w sejmie a nawet rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 20:49 Drogi Panie Historyk, czy też histeryk, może od razu wyzwać prof. Pomorskiego od ubeków, Żydów i cyklistów. W okresie gdy miał on wpływ na kierowanie uczelnią zostały odnowione akademiki, powstał nowy Humanik. Teraz cała kasa pójdzie na Mat-Fiz-Inf a jak wiadomo w ten wydział można ładować kasę do updłego. Wystarczy już że wymienili tam ubikacje w jednym z budynków teraz pewnie wymienią we wszystkich a pozostała częsć kasy pójdzie na badania i nowe projekty naukowe. Już nie mówię o kształceniu informatyków i o kosztach z tego płynących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.it-net.pl 23.04.05, 21:15 Tego typu pozbawione logiki i sensu brednie świadczą jedynie o twojej niewiedzy. Prawda jest taka, że nadszedł czas zmian oraz koniec demagogii i populizmu szanownego Pana prof. Jana Pomorskiego. Buty Jasia zostawiły już wystarczająco wiele śladów na tej uczelni. Myslę, że najwyższy czas przeznaczyć trochę pieniędzy na zabiedzony wydział Mat-Fiz i kształcenie informatyków, bo to własnie oni są teraz potrzebni. Prof. Kamiński jest człowiekiem, który ma potrzebne umiejętności żeby przywrócić porządek na tej uczelni i pozdejmować z kierowniczych stołków tyłki podwładnych Pomorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.dyn.optonline.net 23.04.05, 21:32 Niestety prawda jest taka. Zebysmy mieli tysiace genialnych historykow to kraj nie bedzie przez to bogatszy, ale genialny wynalazek jednego tylko fizyka czy inzyniera moze zmienic oblicze tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profan Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 15:21 Ja w ogóle uważam, że historia to hobby, a nie nauka. W każdym razie ta, w jej powszechnymn rozumieniu czyli odtwarzanie faktów z dziejów ludzkości. Prawdziwa nauka winna badać zjawiska, procesy oraz ich przyczyny czyli prawa i reguły istniejace obiektywnie. Nazywanie odtwarzania tego, co "zmajstrował" na Ziemi człowiek nauką, to gruba przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nini Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 12:16 W nowym Humaniku jest MONITORING, a nie komputery!!! To jest ta nowoczesnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: India Re: Prof. Kamiński rektorem UMCS IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 23.04.05, 20:33 Znakomici prorektorzy - uczciwi i odpowiedzialni, szczególnie popieram Panią Profesor Małgorzatę Willaume. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student prorektorzy... IP: *.lublin.mm.pl 24.04.05, 12:35 Mam nadzieję, że albo Pani Profesor Willaume uświadomi sobie i posiądzie błyskawicznie bardzo obszerną wiedzę o sprawach studenckich oraz faktycznie będzie zajmowała się ich sprawami z zapewnieniem dostępu do siebie, albo elektorzy studenccy nie pozwolą jej zaistnieć na tym stanowisku. To jest naprawdę ciężki kawał roboty i trzeba ją solidnie wykonywać, a przede wszystkim znać się na tym. Odpowiedz Link Zgłoś