-
Chcę upiec makowiec z jabłkami. Jest nietrwały, już to wiem, więc chcę go upiec dopiero w Wigilię rano. Niemniej żeby zostawić sobie na ten dzień jak najmniej pracy zastanawiam się nad taką wersją: w niedzielę wieczorem sparzyć mak i zmielić, wstawić do lodówki i wykorzystać w poniedziałek. Nic mu nie będzie? Nie mam zbyt dużego doświadczenia z makiem, więc nie potrafię przewidzieć.
Z góry bardzo dziękuję.
-
Doradźcie bo całkowicie mi wyleciało z głowy. Jaki olejek daje się do maku?
-
Witam.
Mąż, będąc na zakupach kupił dużą puszkę maku. Nigdy nie piekłam ciasta z takim makiem. Teraz postanowiłam zrobić makowiec japoński, z jabłkami. Jednak w przepisie jest mak suchy, który trzeba odpowiednio przygotować. Dodaje się bakalie, cukier no i jajka. W puszce na pewno są bakalie i ten mak jest słodki. Ale co z jajkami? Czy mam je dawać do tej masy z puszki?
Proszę o rady.
Pozdrawiam
-
W ksiazce kucharskiej stoi: "Mak oplukac, zalac wrzatkiem i gotowac na malym
ogniu 15 minut. Osaczyc na gestym sicie i zemlec 3 razy". Ja kupilam mak juz
zmielony, taki suchy zwykly mak, bez dodatkow, po prostu zmielony mak i nic
wiecej. I teraz nie wiem czy on sie nadaje, zeby go juz mieszac z reszta
skladnikow kutii czy co mam z nim zrobic? Bo gotowany nie byl przeciez jak
pisza w ksiazce. Mam go ugotowac? Ale jak, to sie paciaja zrobi przeciez, bo
on jest b. drobny po tym zmieleniu. ...
-
Jak przygotować mak do tortu makowego bez przekręcania go przez maszynkę?
Mak gotowałam już prawie 2 godziny, ale nie wiem czy to wystarczy...
Poradźcie, proszę.
Pozdrowienia
Monika.
-
Ja nie moge sobie osobiscie wyobrazic, choc nie przepadam za nia. Jedynie w
makowcu ja uwielbiam.
Tak sie zastanawiam jak Wy robicie, bo znajomy ktory ma wpasc na makowca jak
sie dowiedzial, ze jest w nim skorka zaczal niesamowicie wybrzydzac :-(
Niegrzecznie...
-
Ponieważ nie każdy wie, jak to się robi, więc wklepałam takie coś.
Tę długą i szczegółową poradę przepisałam z "Lubię gotować" Nr12/2004 (str.17)
"Ciasta na Święta i karnawał - wypieki z bakaliami"
Jak przygotować mak do mielenia?
1. Starannie płuczemy mak na gęstm sicie, odcedzamy, umieszczamy w garnku i
zalewamy dużą ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy, żeby napęczniał. Co
jakiś czas zbieramy sitkiem zanieczyszczenia, które wypływają na wierzch.
2. Po 2 godzinach mak osączamy, z...
-
niestety nie ma instrukcji na puszce, tzn piec czy nie piec, wiec jak mam
postopic?
-
Ze względu na brak czasu muszę skorzystać,niestety z gotowca.Interesuje mnie
czy masę mogę smarować na upieczone ciasto?Czy muszę makową masę zapiec?
Nie znalazłam takiej informacji na puszce,a korzystam pierwszy raz,bo zawsze
polegam na własnej produkcji.
Smacznego jajka.
-
Do tej pory myslalam, ze chodzi o make
zytnia, ale kiedy spotkalam sie z okresleniami- maka razowa zytnia
i maka razowa pszenna, to stwierdzilam, ze nie mam pojecia co to jest
maka razowa.
-
Robię łazanki z makiem. Przepisy mówią o przepuszczeniu go (3X) przez
maszynkę z najmniejszymi otworami.
I pytanie: czy równie dobrze, a może lepiej, byłoby go utrzeć w takim
kamiennym moździerzu na wzór małej makutry?
Cos w tym stylu:
www.kitchengifts.com/Merchant2/graphics/00000001/whmortar.gif
-
Znam rosline, wiem o co chodzi, nie wiem jedynie gdzie to moze byc dostepne.
Ktos pomoze ?
To jest skladnik prawie kazdego z sorbetow, w przemysle spozywczym uzywany
jako zageszczacz.
-
Moze ktos umie mi powiedziec gdzie w Polsce mozna kupic make z orkiszu (stara
odmiana pszenicy), i pod jaka nazwa handlowa jej szukac?
-
Tabelka, ktora moze sie przydac niektorym z nas:
www.theartisan.net/flour_ash_content.htm
-
-
Kto ma dobry przepis na bliny? A moze mozna make gryczana uzyc do czegos
jeszcze? Prosze o rady!
-
Czy ktoś może ma wiedze na temat mąki i jej rodzjów? Chodzi mi o te
tajemnicze numery np. 500, 650. I jak to jest mąka chlebowa, jakaś
specjalna czy po prostu z odpowiednim numerkiem?
-
cześć,
chcę zrobić taki mazurek: kruche ciasto a na nim masa makowa z
puszki. Czy ktos wie jak potraktowac tę masę: czy wyłożyć na
upieczone kruche ciasto, czy na surowe i upiec razem z nim? Na
puszce jest napisane, że masa jest gotowa (?!). Może macie jeszcze
jakieś "udoskonalające" pomysły do takiego mazurka? Za wszystkie
dzieki z góry.