Dodaj do ulubionych

Zmarła 14-latka wrzucona do wody

IP: *.pronet.lublin.pl 16.06.05, 22:21
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sąsiad Asi Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.pronet.lublin.pl 16.06.05, 22:22
      Jak sie dowiem kto utopił moją sąsiadke to zabije tych sku..elców
      • Gość: aaaa Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: 212.182.82.* 16.06.05, 22:33
        i slusznie bys zrobil!!!!!!!! to sie w glowie nie miesci.
        cale zycie przed soba miala :((((((((
        szkoda ze nie ma kary smierci!!
        • Gość: Znajomy Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.pronet.lublin.pl 16.06.05, 22:36
          znałem tą dziewczyne.... była wporządku i fajna.... a teraz.... jeszcze wczoraj
          z nią rozmawiałem :(((( dowiem się... dowiem !!!!
          • Gość: Ed Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:46
            a jakby nawet nie byla fajna to co nie miala prawa zyc?
            jak dlugo jeszcze bedzie sie szerzyc rozbestwienie chamstwo i okrucienstwo
            mlodocianych wyrostkow???
            • Gość: Lexjusz Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.it-net.pl 26.06.05, 20:45
              niestety ale prawo tak funkjonuje ze jak narazie nie ma na to katy i w dodatku
              zatrzymali chłopka ktory ja ratował anie tych co wrzycili. Tak własnie
              funkcionuje polcija. a tych co wrzycili to tez na molo i do wody tyle ze w
              cementowych bucikach. albo powiesic nad zalewet tak dla przykładu dla
              potomnych.
      • dizel8 Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody 17.06.05, 09:41
        Tak wielka tragedia,ale tak się zastanawiam nad inną sprawą.Moim zdaniem to coś
        jest nie tak z naszym systemem edukacji.Powinny być wprowadzone jakieś zajęcia
        obowiązkowe na basenach(nauka pływania) w ramach WF-u tam gdzie to jest
        możliwe,sam na szczęście miałem takie możliwości w szkole , a dzięki temu można
        by uniknąć wielu tragedii.
        • rozowykot Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody 26.06.05, 22:37
          Współczuję matce Asi, ale nie o współczucie tu chodzi. Te dzieciaki mają po 14
          15lat i są pijane. Chyba nie ukradły alkoholu. Ktoś im to sprzedał, skądś miały
          pieniądze. Niestety ogromna ilość rodziców daje forsę i w ten sposób załatwia
          wychowywanie. Małolaty oczywiście zaliczą poprawczak i wyjdą stamtąd w wieku 21
          lat mlodzi ,dobrze wyszkoleni przestępcy, ale kto pociągnie do
          odpowiedzialności karnej rodzićów? Jest taki przepis, za "szkody" wyrządzone
          przez dzieci odpowiadają rodzice. Pozbawić ich chociaż praw rodzicielskich w
          stosunku do wszystkich ich dzieci, tych na przyszłość też i obarczyć kosztami
          Fachowej resocjalizacji tych młodocianych pijaczków. pzrynajmniej można wtedy
          mieć nadzieję, ze będzie kilu degeneratów 21 letnich mniej. A rodzice może się
          przestraszą i zaczną zajmować dziećmi choćby ze strachu przed odpowiedzialnością
    • Gość: Głodek Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: 212.182.102.* 17.06.05, 00:41
      Coś okropnego...Aż się wierzyć nie chce,że ona nie żyje...Dziewczyna chciała
      się przecież tylko spokojnie poopalać...Oto czym się kończą głupie"żarty"nad
      wodą... A tyle razy apelowano,by nie zachowywać się tak nieodpowiedzialnie i
      nie wrzucać nikogo na siłę do wody...Wrzucili ją i nawet się nie zainteresowali
      czy wypłyneła i co się z nią w ogóle dzieje!!!!Szczyty bezmyślności i głupoty!
      Sprawcami byli nastolatkowie,pewnie nie mieli na celu odebrać Asi życia,ale
      spokoju sumienia,to oni i ich rodziny,już nigdy nie zaznają...
      Ludzie!!!!Z wodą nie ma żartów!!!!Dwa razy pomyślcie nad konsekwencjemi nim
      postanowicie wprowadzić w życie jakiś"genialny plan"dla siebie lub kogoś
      leżącego na kocu obok!!!!!!!!!!
    • Gość: marecki Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.Interpl / 217.17.41.* 17.06.05, 01:04
      nie chce być źle zrozumiany ale z jakiej dzielnicy była ta dziewczyna pytam bo skads znam to podrucone nazwisko przez forumowiczke.
    • prezu Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody 17.06.05, 01:06
      Dodajmy, że poserunek policji kilkaset metrów dalej (powtarzam się, wiem).
      • Gość: km Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 01:50
        prezu: dokladnie! co innego gdyby to sie zdarzylo gdzies dalej poza Mariną..
        ALE PRZECIEZ TO MIEJSCE WIDAĆ PRAKTYCZNIE Z KOMISARIATU!! ale po co? lepiej pic
        gorącą kawę. mam nadzieje ze ktos za to beknie i to nie na krotko.. ten kraj
        mnie przeraża coraz bardziej, miarka sie przebiera....
        • Gość: quczabson Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.devs.futuro.pl 17.06.05, 06:43
          wybacz ale z komisariatu na pewno nie widać mola na marinie
        • Gość: janusz Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.it-net.pl 17.06.05, 07:08
          z komisariatu widac molo ale na Dąbrowie, Mariny z tego miejsca nie widac
          • prezu Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody 17.06.05, 09:37
            Gość portalu: janusz napisał(a):

> z komisariatu widac molo ale na Dąbrowie, Mariny z tego miejsca nie widac

To nie jest kwestia widać - nie widać. Policja nie chroni tylko tych, których ma w zasięgu okna posterunku czy komisariatu. Ten posterunek akurat ma służyć bezpieczenstwu nie tylko zalewu, ale i dalszych okolic, w tym Dąbrowy.
            Dodam też, że ze 2 miesiące temu byłem na oddaniu temu posterunkowi motorówki i 2 rowerów od władz miasta. Te rowery miały i mają służyć patrolom. Nie będę osądzać, mam tylko nadzieję, że w tym czasie policjanci przerwy na pączka nie mieli.
            • Gość: Wściekly Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: 82.160.71.* 17.06.05, 12:16
              No i mamy zasr...ny humanitaryzm - gnoje mają po 14 lat, to nawet do pierdla się
              ich nie wsadzi, bo o stryczku to nie nawet nie co marzyć w Unii Bandytejskiej!!!

> w tym czasie policjanci przerwy na pączka nie mieli.

OT - u nas gliny raczej chyba wpieprzają kurczaki, kiełbasy i inną padlinę :-P
            • Gość: pijusXII Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.05, 17:31
              zauwaz że policjantów jest kliku, a teren do patrolowania spory, moze byli w
              innym miejscu i nie mogli być akutrat tam
              a ja się zastanawiam co przez te 10 min robiła koleżanka dziewczyny która sie z
              nią opalała
    • Gość: Zuzia Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.lublin.mm.pl 17.06.05, 06:29
      Szanowni państwo połowa komentarzy jest u troszke nie na miejscu i świadczy
      tylko o waszym przerażajacym sposobie myślenia. Stała się tragedia i to przez
      ludzką głupotę. Ale połowy komentarzy moglibyście sobie darować ze względu na
      pamięć o Joannie D.
      • Gość: ja Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.it-net.pl 17.06.05, 08:43
        To jest tragedia Rodziny Asi, ale też tragedia chłopców i ich najbliższych. To
        była tylko "zabawa'. Aby więcej takich zabaw nie było, uczniowie, zamiast teraz
        wędrować po wszystkich zakątkach miasta bez opieki , powinni miec w szkołach
        zajęcia wlaśnie dotyczące bezpiecznego zachowania w takich miejscach jak góry,
        jeziora... W szkołach luz, bo oceny już wystawione. Aby pozostały do wakacji
        czas spędzić pożytecznie i bezpiecznie, do szkół powinni wkroczyć policjanci,
        strażacy, lekarze- porozmawiać z dziećmi, ale też z młodzieżą, o skutkach
        podobnych zabaw.Tydzień przed wakacjami powinien w każdej szkole być prowadzony
        pod kątem przygotowania do bezpiecznego wypoczynku. A przy okazji - apeluję do
        rodziców. Zwróćcie Państwo uwagę, czy wasze dziecko idzie do szkoły, gdzie
        będzie pod opieką, czy też organizuje sobie dowolne rozrywki w dowolnym miejscu
        i towarzystwie.I rozmawiajcie w domu o zasadach zachowania. Szkoła uczy , ale
        uczmy wspólnie.
        • gabriel Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody 17.06.05, 09:19
          To nie pierwszyzna, niemal za każdym razem jak jestem na molo widzę wpychane do
          wody dziewczyny i tez chłopców. Pomijając fakt że umieją pływać w stopniu który
          pozwala im dotarcie do drabinek. To nagłe znalezienie się w wodzie może
          skutkować dość nieprzyjemnie. Do tego oczywiście dość często alkohol. Pytanie
          gdzie kupiony. Bo przecież gdzieś ten alkohol został zakupiony. To jest pierwsza
          tragedia i nie będzie ostatnia. Niestety.
    • Gość: Qavtan [*] ...luuuudzie (sic!), stawiam na edukację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:02
      gdzie byli rodzice? opiekunowie?
      gdzie byli nauczyciele, rok szkolny trwa.
      Dlaczego nikt nie zorganizował młodym czasu?

A, że zwyrodnialcy są to tylko przypomina nam o tym, by wychowywać ludzi w okół
      siebie, edukować, wspierać kulturę i udostępniać ją dla wszystkich.
      Winni najprawdopodobniej "bawili się", ale ich głupota i brak odpowiedzialności
      skończyły się tragicznie :/

Policja zjawila sie niedlugo po karetce.
      • Gość: meesha Re: [*] ...luuuudzie (sic!), stawiam na edukację! IP: *.it-net.pl 17.06.05, 09:40
        > Policja zjawila sie niedlugo po karetce.

No to ciekawe dosyć biorąc pod uwagę, że najbliższa stacja pogotowia znajduje
        się chyba na Topolowej, a komisariat policji wodnej kilkaset metrów od miejsca
        tego tragicznego zdarzenia :/
        • Gość: gapa Re: [*] ...luuuudzie (sic!), stawiam na edukację! IP: *.14lo.lublin.pl 17.06.05, 10:41
          już nie na topolowej a na tetmajera. przenieśli. choć to w zasadzie nieistotne w
          obliczu tej tragedii..
      • prezu Opanuj się 17.06.05, 09:43
        Gość portalu: Qavtan napisał(a):

> gdzie byli rodzice? opiekunowie?
        > gdzie byli nauczyciele, rok szkolny trwa.
        > Dlaczego nikt nie zorganizował młodym czasu?

Chyba żartujesz. Dla biedych lublinian właśnie to jest wolnym czasem. To 14-letnia dziewczyna nie ma prawa czuć się bezpiecznie nad miejskim akwenem? To bulwersujące, że cały dramat w ogóle mógł się stać, ale nie miej pretensji do rodziców czy nauczycieli, to nie ich wina, tylko wina tego, że tak zabałaganione (lekko ujmując) społeczeństwo mamy. To zdarzenie w ogóle nie powinno mieć miejsca - miejsce wypoczynku wielu osób, ochrona patroli i posterunku, chyba powinno to być gwarantem bezpieczeństwa, szkoda, że nie jest.
      • Gość: Justi Re: [*] ...luuuudzie (sic!), stawiam na edukację! IP: *.adsl.wanadoo.nl 17.06.05, 12:36
        Coza beznadziejna wypowiedz. Rodzice byli prawdopodobnie w pracy. Albo maja
        jeszcze inne dzieci.
        Poczekaj az sama/sam bedziesz mial dziecko i to 14 letnie.
        A gdzie byli twoi rodzice, kiedy ty miales 14 lat? Wloczyli sie za toba bez przerwy?
    • sylwek07 duzo pytan................. 17.06.05, 09:29
      a kto im sprzedal wino????a po drugie czy czasami Oni nie powinni byc w szkole ?
      • prezu Wagary nic do rzeczy 17.06.05, 09:46
        Człowieku a czy wagary są jakąkolwiek zmienną? Czy to wagary, czy nie, nie zmienia faktu. Może jeszcze dodasz "poszła na wagary, jej wina"? Jak tak można rozumować?
        • sylwek07 Re: Wagary nic do rzeczy 18.06.05, 06:59
          prezu napisał:

> Człowieku a czy wagary są jakąkolwiek zmienną? Czy to wagary, czy nie, nie
          zmie
          > nia faktu. Może jeszcze dodasz "poszła na wagary, jej wina"? Jak tak można
          rozu
          > mować?
          >
          -----------------------------------------------------------------
          uff a czy widzisz w moim poscie te wypowiedzi i wcale nawet w glowie tego nie
          mam bo podbnie moze byc w wakacje i wolne dni od szkoly...

• Gość: belfer Gazeta zarabia na śmierci 14 latki IP: *.nat.renicom.pl 17.06.05, 09:33
      Oburzające zachowanie chłopców którzy zabrali życie
      oraz gazety która zarabia naśmierci dziewczyne sprzedając miejsce na reklamę w
      tekście o utopionej dziewczynie.
      Wrazy współczucia Rodzinie dziewczyny.
      Wybaczcie gazecie za reklame gazety oni dla pieniędzu zrobią wszystko.
      Belfer
      • prezu Gazeta nie zarabia na śmierci 14 latki 17.06.05, 09:48
        > oraz gazety która zarabia naśmierci dziewczyne sprzedając miejsce na reklamę w
        > tekście o utopionej dziewczynie.

-prasa zwykle umieszcza reklamy, niezaleznie od tematu, wiesz? Wyjątek - śmierć papieża.

> Wybaczcie gazecie za reklame gazety oni dla pieniędzu zrobią wszystko.

- Co za krótkowzroczność. Dodam też, że Kurier zachował się nie lepiej: w wydaniu internetowym dał tylko wstęp, a po lekturę odsyła do papierowego.
        • Gość: Patryk Re: Gazeta nie zarabia na śmierci 14 latki IP: *.lublin.mm.pl 17.06.05, 16:25
          nie ma do czego odsylac do wydania papierowego ,bo tam jest napisane tyle co i
          na stronie www kuriera...:/ A tak poza tym w kurierze wiadomosci odbiegaja od
          prawdy... bo bylem tam i staralem sie ratowac Joasie... A w kurierze sa
          rzeczy,ktore mowily osoby wogole nie bedace przy tym zdarzeniu !!! wszystko
          najlepiej jest opisane w Dzienniku Wschodnim !!!
    • Gość: my Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.05, 10:01
      trzeba ich utopić, bo mogą być groźni w przyszłości.
    • Gość: Koleżanka Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 17.06.05, 10:16
      Biedna Asia. Była naprawde super dziewczyna. dla Asi[*]
    • Gość: L. Re. Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 11:17
      Wszyscy słusznie potępiają głupotę sprawców nieszczęścia, słusznie współczują
      rodzinie. Łączę sie w bólu z bliskimi ofiary. Ale! - co robiła uczennica i jej
      koledzy uczniowie nad zalewem w godzinach nauki szkolnej, czy wiedzieli o tym
      rodzice? Zastanówmy się, czy rodzice i szkoła zrobili wszystko, aby nie doszło
      do nieszczęścia? Czy jest w porządku, że nastolatka bez opieki rodziców
      znajduje się w miejscu niebezpiecznym? Czy na kąpielisku jest właściwy dozór
      nad zachowaniem jego użytkowników? Takich pytań można zadać znacznie więcej.
      Pora, aby zadawać je sobie zanim wydarzy się nieszczęście, a wakacje tuż, tuż!
      • Gość: Justi Re: Re. Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.adsl.wanadoo.nl 17.06.05, 12:39
        To jakas paranoja. Glupole zawininli smierci dziewczyny a wini sie rodzicow,
        policje, naczycieli....a moze ty jestes tez winny, bo nie byles w tym miescu w
        odpowiedniej chwili aby temu przeciwdzialac?
      • Gość: sss co zrobili dorośli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 11:38
        ona była na WAGARACH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Justi Plywanie IP: *.adsl.wanadoo.nl 17.06.05, 12:49
      Szkola powinna umozliwic dzieciom nauke plywania w ramach WF. Bo rodzice moze
      sami nie umieja plywac, wiec jak maja nauczyc.
      • Gość: meesha Re: Plywanie IP: *.it-net.pl 17.06.05, 13:13
        U mnie w szkole był basen i co z tego - i tak nie umiem pływać... A czy
        umiejętnoiść pływania jest obowiązkowa i konieczna do życia w tym popiep...
        społeczeństwie??? Co za głupota :/ I nawet jak ktoś jest Otylią Jędrzejczak to
        może takiego wypadku nie przeżyć, wystarczy silny skurcz wywołany szokiem
        termicznym (dziewczyna opalała się na słońcu a woda jeszcze nie jest pewnie
        zbyt ciepła).
        Po prostu na ludzką głupotę nie ma lekarstwa...
        ['] ['] [']
        • Gość: Do meesha Re: Plywanie IP: *.adsl.wanadoo.nl 17.06.05, 19:40
          To, ze ty nie bylas w stanie sie nauczyc plywac nie oznacza, ze innym taka
          szansa ma zostac odebrana. To twoja nieudolnosc i brak samozaparcia oraz pewnie
          strach sprawily, ze sie nie nauczylas i moze jeszcze kiedys tego pozalujesz.
          Kiedy np. twoje dziecko wpadnie do wody i nie bedziesz umila go wyciagnac.
          • Gość: Maverick Re: Plywanie IP: 212.182.94.* 17.06.05, 19:58
            ok cwaniaku- 'nieudolność i brak samozaparcia' - czy aby przebywać na kocyku
            tuż nad akwenem wodnym raz na rok umiejętności pływackie są niezbędne...?? no
            więc po jaką cholerę wychodzisz na miasto nie znając podstaw z zakresu sztuk
            walki? takżę jesteś niekiedy zdany na los ludzi przechodzących obok...
            osobiście nie potrafię pływać, ale mam wysoki stopień kju w zakresie karate -
            niemniej jednak mentalność ludzi jacy mnie otaczają po prostu wycisza...
          • Gość: meesha Re: Plywanie IP: *.it-net.pl 18.06.05, 01:17
            Po pierwsze to nie jestem kobietą... Po drugie - człowiek jest stworzony przez
            naturę (czy jak kto woli przez Boga) do chodzenia po ziemi a nie do pływania -
            jakoś do tej pory w procesie ewolucji nie dochowaliśmy się czegoś takiego jak
            skrzela... Głęboką wodę omijam z daleka odkąd dziecięciem będąc zostałem
            podtopiony przez żartownisiów takich jak "bohaterowie" tego artykułu w Morzu
            Czarnym - przeżyłem, ale trauma pozostaje do tej pory. A dzieci póki co nie
            mam, a jak będę miał to się wtedy będę zastanawiał co z tym fantem (czyt. nauką
            pływania) zrobić :/
            W innym artykule przeczytałem, że dziewczyna po wrzuceniu do wody złapała się
            barierki ale "kolega" powyginał jej palce, żeby jednak wpadła... Dalej będziesz
            twierdzić, że to był żart???????????????????????????
            Jak Cię ktoś zrzuci z wysokości - powiedzmy - 50 metrów na ziemię i nie
            przeżyjesz to będzie to Twoja wina, bo nie nauczyłaś się odpowiednio asekurować
            przy upadku???????????????
            Kobieto, pomyśl chgwilę zanim po raz kolejny walniesz (delikatnie mówiąc) taką
            głupotę..........
            • Gość: Justi Re: Plywanie IP: *.adsl.wanadoo.nl 20.06.05, 17:59
              JESLI POROWNUJESZ NAUKE PLYWANIA DO NAUKI LATANIA TO W OGOLE NIE MAMY O CZYM
              MOWIC. PLYWANIE JAK TO JEDNA Z PODSTAWWYCH UMIEJETNOSCI, CZESTO POTRZBNA.
              lATANIE NIESTETY NIE LEZY W LUDZKICH MOZLIWISCIACH.

NIE OZNACZA TO OCZYWISCIE, ZE MOZNA KOGOS WRZUCAC DO WODY. ALE JAK UMIESZ
              PLYWAC, TO MASZ PRYNAJMNIEJ JAKAS SZANSE URATOWANIA SIE. CHYBA TRUDNO SIE Z TYM
              NIE ZGODZIC? POMIMO NIECHECI, ZACHECAM JEDNAK DO NAUKI PLYWANIA. KTO WIE, KIEDY
              CI SIE PRZYDA, MOZE JESZCZE MI PODZIEKUJESZ.
              • Gość: meesha Re: Plywanie IP: *.it-net.pl 20.06.05, 19:27
                Ależ dziękuję bardzo - jeśli takie będzie moje przeznaczenie to i tak nic mi
                nie pomoże :/ Ludzie umiejący pływać też umierają w wodzie - to tak na
                marginesie...
                I nie mówiłem nic o nauce latania ale o umiejętności upadania i odpowiedniej
                asekuracji co może ratować życie przy upadku z wysokości!!! No może z tymi 50
                metrami mnie poniosło ;)
                Ale nadal nie rozumiem dlaczego i do czego jest człowiekowi KONIECZNIE
                potrzebna umiejętność pływania???? Jak nie włążę do głębokiej wody to nie jest
                mi chyba potrzebna... Co najwyżej może się zdażyć, że przez brak tej
                umiejętności nie będę w stanie pomóc innemu człowiekowi ale na to już nic nie
                poradzę :(
    • pbd2 Ale winien jest cały system edukaqcji w Polsce 17.06.05, 14:38
      Bo przecież gdyby w tym kraju szkoła wymagała od młodzieży jakiejś dyscypliny,
      gdyby kary za wagary były surowe, gdyby nie traktowano tego po cichu jako
      czegoś normalnego (po co nauczyciele mają się męczyć po wystawieniu ocen, niech
      młodzi lepiej bawią się po swojemu), gdyby dyrekcje szkół nie przymykały oczu
      na przemoc (zarówno tę między uczniami, tę ze strony nauczycieli wobec uczniów,
      jak i coraz częstszą przemoc uczniów wobec nauczycieli - vide słynne wsadzanie
      kosza nauczycielowi na głowę), kradzieże, narkotyki, alkohol na terenie szkoły,
      gdyby uświadomiono uczniom, że oprócz praw ucznia istnieją obowiązki ucznia
      ("pani nie ma prawa!" - usłyszała moja żona od dziewięciolatka, gdy któregoś
      razu podczas zajęć w świetlicy - wytrzymała w tej pracy dwa lata - poprosiła go
      o dzienniczek!!!), gdyby od pierwszsej klasy podstawówki wylatywało się z pałą
      za ściąganie - to zapewne młodzież byłaby lepiej wychowana, a jednostki
      nieprzystosowane byłyby pod kontrola. Nie chodzi mi o pruski dryl, ale po
      prostu o nieuchylanie się szkoły od jej obowiązku nie tylko oświecenia, ale i
      wychowywania dzieci i młodzieży. Oczywiście nie chodzi też o śmiech budzące
      zarządzenia w rodzaju zakazu zabierania maskotek na maturę, bo to ściągania i
      tak przecież nie zlikwidowało, za to po raz kolejny obniżyło autorytet
      instytucji związanych ze szkolnictwem.
      Tylko jak zmusić dyrektorów szkół do podejmowania ostrych kroków wobec
      szkolnych dilerów narkotyków, skoro oni tego nie chcą, bo to źle wygląda we
      wszystkich tych idiotycznych rankingach szkół? W ostatnich 15 latach tak się
      wszyscy zachwyciliśmy wolnym rynkiem, że zapomnieliśmy, że wprowadzanie ostrej
      rywalizacji i konkurencji opłaca się tylko w niektórych dziedzinbach życia, a w
      innych jest wręcz szkodliwe.
      Oczywiście to jest też sprawa rodziców, którzy raczej zapomnieli już o
      wychowywaniu swoich pociech, twierdząc, że to wyłączne zadanie szkoły (szkoła
      mówi to samo, tylko w drugą stronę). I policji, która nie potrafi sobie
      poradzić z narastającą agresją marginesu społecznego, umiejąc jedynie od czasu
      do czasu na kogoś nawrzeszczeć albo przyłożyć pałą, często nie temu, komu
      trzeba.
      Szkoda młodego zycia, ale czy czasami sami nie stworzyliśmy sobie systemu
      edukacyjnego, który pozwalając wychowankowi na wszystko i nie wymagając wiele,
      skupiając się głównie na statystyce ocen i tzw. rankingach, wychowuje nam taką
      a nie inną młodzież?
      Politycy dużo mówią o rewolucji moralnej. Tyle, że to będzie g... a nie
      rewolucja, jeżeli nie zaczniemy jej od zmiany modelu wychowawczego, bo
      nowoczesność wbrew pozorom nie polega na tym, że wszystkim wszystko wolno, a
      wysoki procent wskaźni8ków skolaryzacji załatwia całą sprawę. To dobrze, że
      nadrabiamy wreszcie wielowiekowe zaległości w poziomie wykształcenia
      społeczeństwa, ale równie ważne, jak to, ile osób kończy liceum czy studia,
      jest to, jak są oni w tych szkołach kształtowani. A z tym póki co jest
      beznadziejnie.
    • Gość: Kuki Alkohol dał im po łbach IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.05, 14:52
      Tak to jest jak się alkoholu napije

A co oni kur**a mać robili przez te 10 minut? zaczeli szukać od dąbrowy?

• gabriel Re: Alkohol dał im po łbach 17.06.05, 15:05
        Dzień powszedni środek dnia, więc kogo dorosłego można się w tym momencie
        spodziewać na molo, emeryta lub rencisty który jakby wszedł do wody sam musiałby
        być ratowany? Poza tym nie zapominaj jaka jest przejżystość, wody. No i nie do
        końca wierzyłbym tym 10 minutom, co ktoś mierzył stoperem jak długo dziewczyna
        była pod wodą?
        • Gość: Kuki Re: Alkohol dał im po łbach IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.05, 15:19
          Jestem jestem pewny, że napewno byli młodzi!!!
          Że była godzina 13 to mogą być tylko dziadki i babcie?
          • gabriel Re: Alkohol dał im po łbach 17.06.05, 15:37
            A ja jestem pewien że nie było, bo ktoś by zareagował szybciej, tym bardziej że
            za nieudzielenie pomocy również grozi odpowiedzialność karna, no ale nie tylko z
            tego powodu. Z własnego doświadczenia wiem, bo często w miare mozliwości jestem
            na molo że są sytuacje gdzie oprócz nieletnich na molo nie ma żadnej dorosłej
            osoby, nie licząc mnie. Więc to mogła być właśnie taka sytuacja.
            • joannabarska Czekam na reportaz 17.06.05, 18:29
              Czekam na reportaz o tej tragedii. Jest tu wiele pytań, są propozycje, ale
              warto zbadac rzecz dogłębnie. Dziennikarze tzw. sledczy tropią afery. OK,ale
              tej tragedii mozna poswiecic troche czasu (dziennikarza) i miejsca z myslą,
              by unikac takich przypadkow w przyszłosci. Myślę jednak, kto sie tego w "GwL"
              podejmie? Tylu zdolnych z tej redakcji odeszło ostatnio... A nowi jeszcze nie
              pokazali, co potrafią. Jest okazja! Smutna,ale jednak!
              • Gość: misiek Re: Czekam na reportaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 18:37
                W GWL dobrzy dziennikarze? Wolne żarty...
              • Gość: Kolezanka Asi Re: Czekam na reportaz IP: *.org / *.org 17.06.05, 21:11
                Ktos pytał skad jest...wiec z osiedla Błonie...chodziła do gimn.nr 8 [*]
            • Gość: Kuki Re: Alkohol dał im po łbach IP: *.pronet.lublin.pl 17.06.05, 20:39
              To co dziadek czy babka wskoczyła do wody żeby ją ratować?
    • Gość: agi przeczytaBam wszystkie wasze komentarze IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.05, 08:41
      ....i mam bardzo mieszane uczucia. Tragedia niewatpliwie jest wielka.
      przygnebia mnie fakt, ze wszyscy szukacie winy zeby zwalic ja na tego, czy
      tamtego. Oczywiscie nie ma usprawiedliwienia dla tych, ktorzy wrzucili Asie do
      wody, nawet jesli to mial byc tylko glupi kawal. Sama kilkanascie lat temu w
      okresie letnim czesto ladowalam w wodzie wrzucana przez chlopakow. Watpie, ze
      ci chlopcy mieli zamiar utopic Asie. Padlo tutaj wiele komantarzy odnosnie
      Policji, rodziców, nauczycieli... Tylko co z tego. Moze Policja byla faktycznie
      na jakiejs interwencji w innym miejscu, moze rodzice przestrzegali Asie, zeby
      nie chodzila bez opieki do miejsc, gdzie moze stac si jej cos zlego, moze
      nauczyciele w szkole przeprowadzili pogadanke na temat zachowanie nad woda....
      Cos, gdzies zawiodlo... A moze zabraklo ludzkiej reakcji...znieczulica panuje.
      Czy ktos zwrócil uwage tym dzieciom, ze przeginaja z ta zabawa? Kiedy[ na ul.
      Lubartowskiej bylam swiadkiem jak jakis mlody zbir próbowal zabrac torebke
      kobiecie w samochodzie. Godzina 12 w poludnie, mnóstwo ludzi..... 150 metrów
      dalej spacerowalo dwóch strazników miejskich...NIKT NIE ZAREAGOWAL. A na moja
      riposte straznicy miejscy zwyzywali mnie i oczywiscie nawet nie spojrzeli we
      wskazanym przeze mnie kierunku, w którym uciekl ów zlodziej. Bylam i jestem
      nadal w szoku. Ludzie co sie z nami dzieje??????? Zróbmy cos!
      • sylwek07 Re: przeczytaBam wszystkie wasze komentarze 20.06.05, 09:23
        Agi i masz tutaj w 100% racje bo nikt nas nie zwonil od pomocy drugiemu
        czlowiekowi ........
      • Gość: Leszek Re: przeczytaBam wszystkie wasze komentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.05, 13:20
        Coś kiepsko Pan Wieprzowski wychował te swoje Strażniki... :-/
      • balbinaw Re: przeczytaBam wszystkie wasze komentarze 22.06.05, 00:14
        zgadzam sie przytoczę przykład ok miesiac temu moja osiemnastoletnia córka w
        oklolicach tej samej Lubartowskiej probowała powstrzymać bandę dzieciaków
        okradającą autokar turystyczny z zagranicy
        w biały dzień obok prystanku mpk pełnego ludzi!! nikt sie nie ruszył a ona sama
        niewiele mogła zrobić
        stała przy drzwiach a oni wybili szybę zxtyłui wynosili po kolei plecaki i
        walizki
        i jeszcze po pwrocie do domu od kogoś z rodziny usłyszała : po coś sie
        wychylała jeszcze cię zapamiętają i kiedyś krzywdę zrobią...
        więc niech każdy sobie powie szczerze czy nie bł kiedyś swiadkiem jak ktoś
        kogoś dla żartu wpycha do wody? czy kiedykolwiek próbowakliśmy pomóc takiej
        ofierze niwwybrednych koleżeńskich "żartów" bo ja wiem że nigdy nie
        zaprotestowałam nawet jeśli to spotkało moja koleżanke i terazmi wstyd
        nie ma co mówić - każdy powinien zwracać uwage na takie sytuacje nie ma co
        liczyć na jakiekowiek instytucje bo SĄ SKOSTNIAŁE I ZFORMALIZOWANE - PROCEDURY
        itp.
        drugi wątek tej sprawy to fakt że sprawcy 14 letni hłopcy byli pod wpływem
        alkoholu
        i znów spytajmy sami siebie -czy protestujemy gdy widzimy że dzieci kupują lub
        pija alkohol?
        a my rodzice czy przypadkiem nie pozwalamy pić piwa 15- 16 latkom?( znam wiele
        takich przykladów)
        nie chcę tu moralizować ale to my dorośli wychowaliśmy te dzieci- czesto zresza
        zagubione i nieszczesśliwe mimo pozornej demoralizacji...
        • marzier Re: przeczytaBam wszystkie wasze komentarze 25.06.05, 12:20
          Ja wcale nie dziwię się temu, co w dzisiejszych czasach wyprawiają takie
          małolaty, i to jeszcze po alkoholu, skoro dorośli ludzie z wykształceniem
          dopuszczają się głupich wybryków po alkoholu. Przykład: mój sąsiad przez ścianę
          organizował imprezkę z gośćmi na tarasie w swoim domku (a jest to osiedle
          zwarto budowanych domków)o 23 w nocy. Zaczęli puszczać petardy, ogromne i
          głośne i trzecia z nich trafiła w tujkę drugiego sąsiada. Zaczęło się palić, a
          ogień szedł na 3 m wysokości. Na szczęście miał podłączony wąż do wody, więc
          ogień został ugaszony. Wezwaliśmy policję, ale zanim przyjechali, sądziedzi
          weszli już do domu i było spokojnie. Idiotyzm, i do tego karalny! Spowodował
          realne zagrożenie pożarem dla innych sąsiadów (drewniane płoty, barierki na
          balkonach). Dziwi mnie takie nieodpowiedzialne działanie pod wpływem impulsu.
          Tolerują wszystko, nawet to, że ich dwudziestoletnia córka pali papierosy na
          ich oczach, tak samo zresztą jak mamusia. Porażka wychowawcza!
          • spyrus Re: przeczytaBam wszystkie wasze komentarze 27.06.05, 10:28
            Wczoraj była "tvn - owska "Uwaga" nad molo nad Zalewem, pokazali miedzyinnymi
            jak łatwo dostać alkohol w Lublinie. I to nie tylko piwko, i to nie tylko
            konspirując się, a nawet dając sprzedawcom jasne znaki że nie mozna tego nabyć
            gdzieś indziej, ze względu na barierę wieku. To tutaj leży problem, to tutaj
            właśnie nalezy uderzyć dać w dupę sprzedawcom.
        • Gość: bronia Re: przeczytaBam wszystkie wasze komentarze IP: *.lublin.mm.pl 27.06.05, 20:19
          To w dużej mierze wina Suchockej,Kaczyńskich,którzy tak zreformowali nasze
          prawo karne,że mamy tak jak mamy.
          Teraz prawie nikt nie boi się,ponieważ nasze niezawisłe sądy nie wydają wyroków
          skazujących.Sędzia też jest człowiekiem i boi się wydawać surowego wyroku w
          sprawie karnej.
          A jeśli już-ksiądz zawsze wybawi z opresji.No bo dzisiaj ksiądz rządzi.
    • Gość: Edyta Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.pronet.lublin.pl 27.06.05, 20:08
      takich skur.... powinno sie wsadzac do paki. mam nadzieje ze beda ich przez
      cale zycie dreczyc wyrzuty sumienia ze przez nich zginela niewinna
      dziewczyna ,ktora juz nigdy nie wroci ..[*]..to straszne co sie teraz
      dzieje ...pytanie tylko kto bedzie nastepny ???
      • Gość: bronia. Re: Zmarła 14-latka wrzucona do wody IP: *.lublin.mm.pl 27.06.05, 20:13
        Gdyby mieli sumienie,to na pewno nie wrzucili by dziewczyny do wody.A przede
        wszystkim nie upili by się.Wodka odebrała im i tak małpi rozum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka