Dodaj do ulubionych

LUBLIN NA TOPIE

12.08.05, 17:06
z nml:

Lublin na topie

Dobra passa Lublina trwa. Po wyjątkowo wysokiej ocenie gospodarności miasta w
rankingu "Rzeczypospolitej" (przypomnijmy: ogólnie 8 lokata w kraju, a w
niektórych kategoriach II, III i IV miejsce) teraz walory Lublina dostrzegł
tygodnik "Polityka". Sytuuje nasze miasto wśród "7" modnych wśród Polaków
aglomeracji na udany wypad weekendowy, m.in. obok Sopotu, Krakowa, Wrocławia,
Gdańska i Poznania. "Historycy kiedyś odnotują: przełom wieku XX i XXI,
rozkwit miast - nie zawsze planowany efekt transformacji ustrojowej. Uboczny,
a jakże przyjemny" - czytamy w "Polityce".

- Bardzo się cieszymy z takiej oceny. Od pewnego czasu rzeczywiście
obserwujemy coraz większe zainteresowanie Lublinem. Podążają tu nie tylko
turyści z Polski. Coraz więcej mamy cudzoziemców. Głównie z Holandii,
Austrii, Niemiec i USA. Są zauroczeni klimatem starówki, zauważają wiele
pięknych miejsc. Ale nie tylko! Coraz częściej zgłaszają się do nas, żeby tu
inwestować - mówi Małgorzata Potiopa, kierownik referatu ds. inwestycji i
promocji gospodarczej Urzędu Miasta Lublin.

Dodatkowym atutem Lublina, zarówno dla Polaków, jak i cudzoziemców, jest
również jego położenie. Stanowi on świetną bazę wypadową na Roztocze, do
Kazimierza Dolnego, Nałęczowa i Kozłówki.

Dla wielu rodowitych lublinian to miasto jest jednak wciąż nieodkryte.

- Niektórzy są autentycznie zaskoczeni urokiem naszych zabytków, gdy na
przykład zwiedzają je przy okazji oprowadzania gości przyjezdnych z innych
regionów Polski. A naprawdę jest wiele do zobaczenia - zachęca Janusz
Kopaczek z referatu ds. turystyki i sportu Urzędu Miasta Lublin.

Między innymi w celu przybliżenia uroków naszego grodu, od dziś przez tydzień
dla lublinian i wszystkich turystów Ratusz przygotował nie lada ofertę:
tydzień bezpłatnego zwiedzania zabytków z przewodnikami. Tak pomyślana
promocja turystyki jest wstępem do zakreślonego na wielką skalę projektu,
który ma podkreślić wszelkie walory historyczne i turystyczne Lublina. Jest
m.in. prologiem do wskrzeszenia "Jarmarku Jagiellońskiego" (zapoczątkowany
przez Władysława Jagiełłę, tradycyjnie odbywał się 15 sierpnia, w święto
Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, ściągał kupców z całej Polski), ale
także wstępem do tras rozbudowy oferty turystycznej na jednym z głównych
szlaków handlowych Kraków-Lublin-Wilno (o szczegółach wkrótce).

Obserwuj wątek
    • Gość: mm Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 12.08.05, 17:14
      LUBLIN RULEZ!!!!! Kocham to miasto!!!!
    • Gość: Ankietka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 17:24
      Tak, w jednym rankingu mieliście wysokie miejsce (bo w każdym innym byliście na
      samym dole) i już się podniecacie. To jest własnie kompleks. Popatrzcie że w
      naprawdę obiektywnym rankingu, oceniającym dochód na jednego mieszkańca
      jesteście na 15 miejscu wśród 18 wojewódzkich miast, czyli na dnie.
      • halevi Re: LUBLIN NA TOPIE 12.08.05, 17:58
        Jeśli tak, to świadczy raczej pozytywnie o naszych władzach (oczywiście na tle
        innych), że potrafią wykorzystać relatywnie słabszy potencjał... Co nie
        oznacza, że nie dałoby się, i że nie trzeba jeszcze wielu rzeczy poprawić
        • Gość: eer Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:04
          dochody gmin z atrakcyjnością lublina nie mają nic wspólnego...
          nasze miasto ma ogromny potencjał turystyczny i dobrze że zaczęto to
          dostrzegać w całej polsce...
        • Gość: KOT Pseudoturyści z Izraela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:40
          Jakoś turystami są przeważnie tylko osoby z innych miast zachęcone do
          przyjazdu, a oprócz tego pseudoturyści z Izraela, którzy za nic mają piękno
          Starówki i widzą tylko syfiasty kirkut i Majdanek
      • Gość: eh Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:02
        nie przejmujcie się tym idiotą...
        to niejaki sunflower_rz, zakompleksiony frustrat, który w ostatnim czasie mocno
        dokazuje na naszym forum rzeszowskim
        Wstyd mi za niego. bo widzę że znowu chce wywołać wojnę miedzy lublinem a
        rzeszowem, jak to już kiedyś zrobił pod nickiem mikael
      • pep-per Re: LUBLIN NA TOPIE 15.08.05, 17:07
        To dziwne. Do tej pory byłem przekonany, że jest 16 województw... Dzięki
        ankietko za wyprowadzenie mnie z błędu... :)

Gość portalu: Ankietka napisał(a):

> Tak, w jednym rankingu mieliście wysokie miejsce (bo w każdym innym byliście na
        >
        > samym dole) i już się podniecacie. To jest własnie kompleks. Popatrzcie że w
        > naprawdę obiektywnym rankingu, oceniającym dochód na jednego mieszkańca
        > jesteście na 15 miejscu wśród 18 wojewódzkich miast, czyli na dnie.
    • Gość: rks Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 20:59
      jak jeszcze Motor awansuje do 2 ligi to juz w ogole bedzie super.
      • Gość: drobiazg Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 12.08.05, 21:34
        Wy tu narzekacie, a walory naszego miasta maleją z dnia na dzień, bo ten sam men
        od kilku tygodni wycina kwiaty z Litwy (w nocy, ale i w środku dnia)i sprzedaje
        w kawiarniach na deptaku; nikt nie reaguje, bo men ma duzy kozik (do tych
        kwiatów) :-(
      • Gość: eer zgadzam się :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:51
        • Gość: Anna Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zczeli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 23:03
          Co jest do zrobienia w Lublinie - najwazniejsze i najpilniejsze?
          • Gość: H Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 23:38
            Promocja - mądra promocja miasta jako całosci - jako centrum naukowego,
            kulturalnego i tyrustycznego i otwartego na propozycje nieuciążliwego
            przemysłu.
            Dobra marka miasta przyciągnie i turystów i studentów i inwestorów.
            I oczywiscie promocja musi być powiązana z uczciwymi i jasnymi zasadami
            inwestowania w mieście.
            Wydawało by się niewiele - ale jaki to problem...
            Pozdrawiam!
            • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 09:57
              Moje pierwsze wrazenie po przyjezdzie do Lublina bylo bardzo przygnebiajace.
              Autobus Expres przywiozl nas na miejsce takiego przystanku gdzie byl piach,
              duze smietniki, chwasty i maly komunistyczny kiosk a obok jakie slamsowate
              baraczki - "co by handel szedl"
              Bylam nawet w tej sprawie u Prezydenta.Ktos z zastepcow powiedzial " no fakt" i
              na tym sie skonczylo.Mam sentyment do Lublina ale czesc osob powiedziala, ze to
              zbyt przygnebiajace i niepredko sie wybiora ponownie. Wialo tez straszna nuda ,
              bo nic , absolutnie nic sie nie dzialo.
              Jak to sie ma ,ze tylu mlodoych ludzi mieszka i nie jest ten potencjal
              wykorzystany .Mlodosc to przeciez energia.
              • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 19:44
                Prosze o dalsze sugestie.
                Dzieki
                • Gość: Anka Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.chello.pl 14.08.05, 21:04
                  Brud w mieście! Sprzątanie powinno być częstsze i bardziej intensywne.
                  Co do pierwszych wrażeń Anny dot. przyjazdu do Lublina, to ja miałam takie same
                  skojarzenia, gdy wysiadłam z pociągu w Krakowie...
                  Pomysłów jest wiele, nawet "na górze", ale brakuje konsekwencji. Chociażby
                  sprzątanie psich odchodów - była akcja, były smietniki,zestawy dla psów,
                  skończyło sie na niczym. Ostatnio zwrócono mi uwagę, żebym nie wyrzucała psiego
                  g... do śmietnika /elegancko zapakowanego w woreczek!/. No to chyba przestanę
                  sprzątać...
              • Gość: sdh Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 14.08.05, 22:18
                > Moje pierwsze wrazenie po przyjezdzie do Lublina bylo bardzo przygnebiajace.
                > Autobus Expres przywiozl nas na miejsce takiego przystanku gdzie byl piach,
                > duze smietniki, chwasty i maly komunistyczny kiosk a obok jakie slamsowate
                > baraczki - "co by handel szedl"

uff to dobrze że nie pojechałaś do Warszawy bo jakbyś wysiadła na dworcu
                Centralnym to dodatkowo jest jeszcze smród szczyn i masę meneli zaczepiających
                podróżnych. Aha jeszcze menele żebrzą po pociągach w Warszawie na szczęscie nie
                spotkałem się z menelem w lubelskim busie.
                • Gość: dzieki Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:01
                  Tak to prawda.W tym samym okresie przesiadalam sie w Krakowie na dworcu
                  autobusowym - bylo jeszcze gorzej.Ale mnie nie chodzi o porownywanie sie z
                  innymi brudnymi miastami,wole z czystymi sie porownywac.
                  Zalezy mi na Waszych opiniach, chce je spisac i ruszyc z nimi do Urzedu
                  Prezydenta.
                  Ostatnio duzo podrozuje. W pewnej miejscowosci bylo tak czysto , ze az pytalam
                  ludzi jak oni to robia. Jeen z nich powiedzial tak " ba Pani, u nas sie
                  sprzata , bo ta nasza Burmistrz to taka cholera , ze codziennie przed praca
                  objezdza wszystko i sprawdza czy pozamiatane i umyte ulice"
                  Czyli mozna!
                  • Gość: H Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:50
                    Bardzo dobry przyklad - podaj nazwę tej miejscowości - dobry przyklad zasługuje
                    na publiczne pochwalenie.
                    Pozdrawiam!
                    • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 10:44
                      To byl Grudziadz.
                      W Toruniu zas Stary Rynek lepiej odnowiony niz w Rynek w Krakowie.
                      • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 10:51
                        Acha, jeszcze piekniej bylo w Krynicy Gorskiej.
                        Bylo tak pieknie, orkietra grala , mnostwo zieleni , fontanny, czysciutko a na
                        ulicach stoiska z ksiazkami - byla to sobota i jakos wszystkim sie
                        chcialo.Chociaz nie planowalam , przenocowalam w zabytkowym pensjonacie, nie
                        chcialo sie wyjezdzac.
                        • mali_bu Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 10:54
                          Generalnie panuje taka zasada w Polsce i na świecie, że im większe miasto tym
                          większy brud i syf na dworcach i ulicach. Tam gdzie więcej ludzi i więszky ruch,
                          trudniej zapanować o porządek. Takie są moje przemyślenia po podróżach tu i tam.
                          • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:02
                            Nie zgadzam sie .Nie tam jest brudno gdzie jest duzo ludzi, brudno jest tam
                            gdzie sie nie sprzata!
                            Kiedy bylam w Kaliforni, zwiedzalam centrum rozrywki dla turystow, bylo minimum
                            20.000 ludzi i bylo genialnie czysto, ale co kilka minut widac bylo ludzi
                            sprzatajacych.
                            • Gość: Megi Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.pronet.lublin.pl 16.08.05, 20:30
                              przeczytalam wszystkie wypowiedzi i jak zwykle ograniczja sie do kilku ogolnikow
                              i srodmiescia. A przeciez Lublin to nie tylko centrum . Nikt nie zwrocil uwagi
                              na fakt ostatniej powodzi, na nieszczescie mieszkancow, ktore wyniklo tylko i
                              wylacznie z zaniedban. Moze ktos z was pamieta bo ja niestety nie chociaz
                              mieszkam w tym miescie od urodzenia ( a bylo to w latach 60tych)zeby
                              czerniejowka wylewala i zatapiala ludzi???? a teraz zatapia nawet malym deszczem
                              . Od chwili kiedy kolektor sanitarny puszczono ulica Robotnicza juz dwukrotnie
                              ludzie tona w wodzie. jakos nikomu z wladz miasta to nie przeszkadza. Wszyscy Ci
                              nowobogaccy pokupili sobie dzialki na Slawinku i maja rzeki w powazaniu bo im do
                              nich daleko.z pieknych terenow miasta zrobilo sie bagno i smietnisko, ladnie ma
                              byc tylko kolo Ratusza???? Zadziwiajaca gospodarka!!! Pozdrawiam
                  • Gość: kk Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.lublin.mm.pl 15.08.05, 11:29
                    naiwna, naiwna! Ruszasz do prezydenta! ha, ha, ........ A ruszaj sobie. Nasz prezydenciunio i tak będzie miał to w d.... No i ciekawe, czy cię do niego dopuszczą? Pochwalisz się? Czekam.
                    • dociek Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 11:48
                      Gość portalu: kk napisał(a):

> naiwna, naiwna! Ruszasz do prezydenta! ha, ha, ........ A ruszaj sobie. Nasz
                      pr
                      > ezydenciunio i tak będzie miał to w d.... No i ciekawe, czy cię do niego
                      dopusz
                      > czą? Pochwalisz się? Czekam.

Też jestem tego bardzo ciekaw. Hehehehe!!! :D :D :D
                      • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 13:43
                        Moi Drodzy.
                        Nie wiem jakie jest Wasze psychiczne nastwienie-mam nadzieje , ze nie jestescie
                        frustratami, ktorym nie mam zamiaru przyklaskiwac.
                        O tzw. dopuszczenie najmniej sie obawiam, jestem pewna ,ze bede przyjeta.
                        Natomiast rzeczywiscie nie wiem "gdzie to bedzie mial".
                        Jednak chce zebrac troche mterialu od mieszkancow Lublina, bo to musi byc
                        udzial wlasnie mieszkancow.
                        Czekam na Wasze dalsze propozycje.Rzecz jasna o wynikach rozmowy poinformuje
                        publicznie.
                        Pozdrawiam z nadzieja.
                        • Gość: eer Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:21
                          Witam!
                          Krynica Górska jest rzeczywiśie piękna...ale czy byłaś ostatnio w Lubartowie?
                          Ja byłem tam przedwczoraj, po 3 letniej nieobecności - wprost nie mogłem się
                          nadziwić jak to miasteczko świetnie sobie radzi.Główna ulica wygląda trochę
                          tak, jakby to był jakiś kurort albo uzdrowisko.
                          W ogóle ostatnio zwiedziłem trochę miejscowości na Lubelszczyźnie i muszę
                          powiedzieć - nie jest źle ,a nawet jest dobrze :)
                          Nawet w miejscowościach typu Parczew, Radzyń Podlaski widać gołym okiem zmiany
                          na lepsze - nowe nawierzchnie, chodniki, powoli ale konsekwentnie remontowane
                          budynki itd...
                          Gdzie ta bieda? To ma być Polska B???

PS.życzę powodzenia u prezydenta - moim zdaniem pruszon nie jest wcale taki
                          zły, ale zawsze się znajdzie paru frustratów...
                          • Gość: eer Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:29
                            jeśli chodzi o Lublin, to uważam że jednak możnaby za pomocą kilku niewiele
                            kosztujących decyzji poprawić wygląd miasta...ot choćby częściej sprzątać po
                            prostu.Często chodzę deptakiem i widok walających się śmieci przed prestiżowym
                            (?) hotelem Europa to normalka... widać że nie przeszkadza to ani władzom
                            miasta ani właścicielom hotelu...
                            Druga sprawa, która mi przychodzi do głowy, to stan przystanków MPK w
                            miescie...jak wyglądają - każdy wie niestety.
                            Drażni mnie też że w najbardziej reprezentacyjnych punktach miasta: na
                            krakowskim czy narutowicza MPK postawiło z powrotem te same obleśne słupki z
                            rozkładem które były tam już dawniej.To też jest taki drobiazg, ale po remoncie
                            tych ulic, postawieniu stylowych latarni stylizowanych na wieki ubiegłe można
                            było już pójść za ciosem i kupić kilka słupków z rozkładem pasujących do
                            otoczenia
                            Pozdrawiam
                          • Gość: Anna Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:32
                            Bylam tez w Naleczowie, tez mi sie podobalo.Przeciez w Naleczowie jest ladniej
                            niz w Konstancinie , w ktorym mieszkalam kilka miesiecy, nie wiedzac czemu
                            nazywany pod Warszawa zamiast pod Piasecznem.
                            I Lublin moze byc piekniejszy.Mieszkam w Krakowie i wlasnie przenosze sie do
                            Lublina , bo jest w nim wiele , wiele zalet.
                            Przez kilka miesiecy analizowalam te przeprowadzke.W Lublinie mozna lepiej
                            zyc , do Krakowa mozna jezdzic wylacznie turystycznie.
                            Mam tez nadzieje , ze kiedys wreszczie wybuduja autostade do W-wy, jestem
                            pewna , ze mnostwo ludzi wolaloby wtedy mieszkac w Lublinie niz w
                            podwarszawskich wsiach za ogromne pieniadze, bez infrastuktury .
                            Czeka mnie duzo pracy - chce budowac dom w Lublinie , ale tez popracowac
                            spolecznie.Miasto staje sie blizsze jesli damy cos od siebie.
                            • Gość: eer Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:48
                              o Nałęczowie i Kazimierzu nawet nie wspomniałem, bo to oczywiste perły w skali
                              całego kraju :)
                              Życzę szczęścia na nowej drodze życia! :)
                              • Gość: Anka Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.chello.pl 15.08.05, 15:43
                                Jest takie powiedzenie "Pańskie oko konia tuczy". Gdyby władający miastem
                                więcej chodzili i więcej widzieli, byłoby lepiej i czyściej. Jako przykład
                                niech służy p.dyrektor jednej ze szkół, która przychodziła do pracy o
                                7.20 /szkoła zaczynała lekcje o 8.oo/, obchodziła szkołę, udzielała uwag
                                sprzątającemu jeszcze panu, witała dzieci i rodziców, którzy przyprowadzali
                                dzieci do świetlicy, sprawdzała czystość w klasach, pilnowała zmiany butów przy
                                wejściu do szkoły...Była to pani z tzw."starej nomenklatury", trzymająca za
                                pysk dzieci, nauczycieli, panie woźne i rodziców. Pyskaczy było wielu, ale ja
                                zawsze podziwiałam jej gospodarność.
                                Władza współczesna zajęta jest robieniem planów, zestawień, podpisywaniem ton
                                papieru /z czego 1/10 jest potrzebna/. Tam gdzie się pojawia, przygotowuje się
                                teren, aby było czysto i pięknie /jak malowanie trawników w dawnych czasach,
                                jak porządki przed wizytą Sanepidu/.
                                • Gość: eer Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 16:57
                                  nooo....akurat naszego "Pruszona" :) dosyć często widuję na deptaku.Choćby
                                  dzisiaj...
                                  • fire.show Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:07
                                    Nie wiem kim jest ta pani, żeby na podstawie krótkich pobytów w tylu miastach
                                    wydawać takie opinie o nich. To co najmniej dziwne. Pisze jakby była co
                                    najmniej ekspertem w tej dziedzinie - orkiestra grała i w ogóle było pięknie.
                                    Wrażenie jakie robi miasto to jeszcze nie wszystko i warto o tym wiedzieć.
                                    • mali_bu Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:10
                                      O sunflower_rz przyszedł znowu do nas. Już na FRz rozgryziono jego przypadek.
                                      No to masz okazję przypieprzyć teraz Lublinowi. (Zaraz to zrobi) Wal śmiało! Z
                                      grubej rury!
                                      • fire.show Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:11
                                        O nie, nikomu nie zamierzam dowalać. Tylko spytałem, bo nie rozumiem takich
                                        opinii że ktoś coś przez chwilę widzi i już ma tak ukształtowany pełen obraz.
                                        • pep-per Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:17
                                          Masz rację, ale pierwsze wrażenie powinno być raczej przyjemne ;) A gdyby ta
                                          osoba przejeżdżała jedynie przez miasto i miałą tu przesiadkę? naprawdę, nei
                                          zdążyłaby zobaczyć tego, co piękne w tym mieście...

fire.show napisał:

> O nie, nikomu nie zamierzam dowalać. Tylko spytałem, bo nie rozumiem takich
                                          > opinii że ktoś coś przez chwilę widzi i już ma tak ukształtowany pełen obraz.
                                          • fire.show Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:17
                                            Heh, a gdzie sa ładne dworce pks? :)
                                            • pep-per Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:19
                                              Pradwdę mówiąc nie wiem. Chociaż... Ostrowiec Świętokrzysko na przykład? Wygląda
                                              całkiem przyzwoicie. I może Radom.

fire.show napisał:
                                              > Heh, a gdzie sa ładne dworce pks? :)
                                              • fire.show Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:22
                                                Mam pytanie - o co chodziło mali_bu mówiąc że widział pruszona na ulicy - był
                                                tu kiedyś taki forumowicz pruszon, to ta sama osoba czy chodzi o kogoś innego?
                                                • pep-per Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:24
                                                  Pruszon = Andrzej Pruszkowski - miłościwie panujący drugą kadencję prezydent miasta

fire.show napisał:

> Mam pytanie - o co chodziło mali_bu mówiąc że widział pruszona na ulicy - był
                                                  > tu kiedyś taki forumowicz pruszon, to ta sama osoba czy chodzi o kogoś innego?
                                                • mali_bu Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:24
                                                  To taki facet co zgolił rok temu wąsy. Ponoć jest ważny w Lublinie. Tak ludzie
                                                  gadają.
                                                  A Prezu wyjechał na kolonie z których już się nie wraca. Stąd go nie ma już.
                                                  • fire.show Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:29
                                                    Oj mali_bu żebyś się jeszcze nie zdziwił jak prezu wróci, on już kilka razy
                                                    mówił że po wakacjach będą niespodzianki.
                                                  • Gość: eer błagam was, przenieście się na inny wątek ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 17:31
                                  • mali_bu Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:07
                                    Pewnie skończył robotę i szedł na przystanek.
                                    • fire.show Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:10
                                      Ale to chyba nie jest ten prezu/pruszon z forum no nie?
                              • pep-per Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze 15.08.05, 17:14
                                Zwłaszcza jeśli chodzi o okolice "dworca" PKS - wracając do tematu ;)

Gość portalu: eer napisał(a):

> o Nałęczowie i Kazimierzu nawet nie wspomniałem, bo to oczywiste perły w skali
                                > całego kraju :)
                                > Życzę szczęścia na nowej drodze życia! :)
          • Gość: Kefrin Re: Gdybyscie mieli wladze , od czego byscie zcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 21:53
            A mnie najbardziej uderza, gdy na krótko po ósmej idę sobie do szkoły
            mieszczącej się w samym centrum miasta i oprócz brudu widzę pijaczków śpiacych
            na przystankach autobusowych. Koszmarrrrrrrrrrr!!!!!!!!
    • Gość: Benio Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:13
      Kilka miesięcy temu podsłuchałem na Starym Mieście jak bardzo zachwyciło ono
      wycieczkę angielską.
      "Słuchajcie ubikacja jak u nas przed wojną" powiedział do swoich kompanów
      starszy pan po wyjściu z jednej z kamienic.
      Gdyby tak jeszcze trafili na staromiejskich "krawców".
      Och rozmażył się człowiek...
      • Gość: lista Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 20:40
        Szczerze Wam dziekuje.Mamy wiec:
        1.Czystosc miasta
        2.Dworzec PKS
        3.Toalety na Starym Miescie
        Czekamy na dalsze sugestie.
    • szprytny Re: LUBLIN NA TOPIE 15.08.05, 21:10
      Jak już ktoś wspomniał stan przystanków MPK jest tragiczny i ciągle sie
      pogarsza, a przecież w innych miastach poradzili sobie z problemem dewastacji
      poprzez nadzór firm ochroniarskich i jakos im sie to opłaca.
      Śmieci latające po mieście a szczególnie ulotki.
      Słupy ogloszeniowe na których każdy przykleja co chce i z których odpadają
      kolejne warstwy papieru by następnie "upiększyć" okolice, a wystarczy
      wydzierżawic słupy firmie która dbałaby o ich stan.
      • zo_h Re: LUBLIN NA TOPIE 15.08.05, 21:39
        Zahaczając o temat przystanków autobusowych. Nie wiem, kto był pomysłodawcą
        wymiany starych na obecne szklane. Przystanki te kompletnie nie spełniają swojej
        funkcji. I nie chodzi mi o dewastacje. One nie chronią przed słońcem, ochrona
        przed deszczem jest również iluzoryczna. Zbyt wąski nawis daszka powoduje, że
        przy byle wietrze wiejącym od czoła wiaty przystanku, deszcz moczy ludzi do pasa
        (mówię to z własnego doświadczenia).

Stare przystanki były brzydkie, ale doskonale chroniły przed deszczem (o ile
        dach nie przeciekał), wiatrem i słońcem.
        • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 15.08.05, 21:43
          Pijani ludzie na ulicach miasta - cóż ja bym dała,by ich nie oglądać!
          Tak samo jak Rumunek, które zamęczają dzieci twierdząc,że nie mają na chleb!
          • Gość: W. Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:21
            Nie wiem jak można tak powiedzieć - nawet na pijaka czy żebrzącą Rumunkę. Brak
            mi słów.
          • Gość: W. Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:22
            Czy myślisz że zaniesiesz coś do UM i od razu zmienisz miasto? Wiesz ile
            potrzeba lat pracy, różnych procesów itd?
            • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 15.08.05, 22:23
              Nie myl mnie z Anną, która rozpoczeła rozmowę na temat promocji miasta.
              A co złego powiedziałam na temat pijaków i Rumunek?
              • halevi Re: LUBLIN NA TOPIE 18.08.05, 20:02
                A tu nie ma sie co szczypać, po pierwsze to nie są żadne Rumunki tylko Cyganki
                (Romki jak kto woli), i nie koniecznie z Rumunii. Po drugie to ci żebrzący
                Cyganie wcale nie są biedni. A system jest taki: z przodu idzie kobieta w
                łachmanach z dzieckiem na ręku i zawodzi, a parę kroków za nią nieźle ubrany
                kolo (mąż chyba) wpieprzający kebab. WIdziałem wczoraj na Bramowej.

Na marginesie: politpoprawne określenie Rom, roski itp, jest idiotyczne, bo
                jest extremalnie rasistowskie. Roma po cygańsku oznacza "ludzie", więc inni
                poza Cyganami ludźmi nie są ?
                • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 18.08.05, 20:22
                  No właśnie o to chodzi. Poza tym, jest tyle artykułów na temat żebrzących
                  ludzi, którzy sami przyznają się,że mają porządne emerytury i porządne domy, a
                  robia to "dla frajdy",że pomimo mojego dobrego serca nie rozczulam się nad
                  ludźmi żebrzącymi. Jedyne, co moge dla nich zrobić, to pomodlic się za nich.
        • mali_bu Re: LUBLIN NA TOPIE 15.08.05, 21:52
          Ale częściej dach przeciekał niż nie przeciekał. Poza tym były w ten sam sposób
          "rozbierane" przez niewyżytą młodzież.
          W innych miastach problem z przystankami sobie poradzono, oddając je prywatnym
          firmom reklamowym. Te w zamian umieszczania reklam, sprzątają wiaty i wynajmują
          firmę ochroniarską do ochrony.
          Ponadto niektórymi przystankami opiekuje się firma Maik, i te wyglądają tak jak
          wyglądać powinni a w razie jakiś zniszczeń są one na bieżąco wymieniane.
          Temat swego czasu był poruszany przez Kurier, ale Pan z UM którego nazwisko
          często pojawia się na tym forum stwierdził że żadna firma do ratusza o to nie
          występowała. No i po sprawie. Żyjemy dalej.
          Oddanie przystanków odciążyłoby budżet miejski a ponadto inaczej wszystko to by
          wyglądało.
          Ale to przerasta Państwo z Ratusza.
          • Gość: lista Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:51
            Podoba mi sie ten pomysl z przystankami.
            Co do "zaniesienia" uwag , mam zamiar inaczej przeprowadzic akcje, ale najpierw
            musze miec rzetelnie przedstawione postulaty w oparciu o sugestie mieszkancow.
            Badzmy dobrej mysli, kiedys mnie nauczono - Sprobuj, przeciez nic nie tracisz
            a nie robiac nic godzisz sie na to co masz.
            Podzielam tez zdanie co do Rumunek i mocno chwiejnych.
            Wszystkim dziekuje i czekamy na wiecej.
            • Gość: H Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:03
              To ja dodam jeszcze jeden postulat - większa kontrola nad zielenia. W kilku
              sytuacjach:
              1. żeby drzewa i krzaki nie zasłaniały tego co ładne - jak kasztan przy bramie
              przy kosciele kapucynów i część zieleni na Placu Litewskim - trzeba podcinać to
              i owo od czasu do czasu,
              2. zasłonić zielenią niezbyt szczególne budynki - paradoksalnie na ogół te
              brzydkie są lepiej wyeksponowane i odsłonięte,
              3. Częściej kosić murawy przy ulicach i na pasach rozdzielających jezdnie na
              ulicach dwujezdniowych.
              Pozdr.
              • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 15.08.05, 23:08
                Zlikwidować getto przy Grygowej. Tam mieszkają także porządne, normalne
                rodziny. One potrzebują normalnych warunków do życia, bo dzieciaki zejdą na
                psy! Pomoc społeczna pozostawia wiele do życzenia, ale ja nie mam pomysłu na
                jej naprawę, bo zaraz ktoś mnie spyta, skąd wziąć kasę.
                • Gość: Creature Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.resetnet.pl 15.08.05, 23:50
                  1.Koniecznie zniszczyć blaszaka "Koziołka" przy Lipowej.
                  2.Doprowadzić do inwestycji Notwegów na Wieniawie co wreszcie zmieni oblicze
                  tej dzielnicy
                  3.Zrobić w mieście coś ciekawego dla młodzieży: typu boiska, skate park, bo już
                  nie moge patrzeć na te bandy blokersów co nie mają co z sobą począć. Stan
                  obiektów sportowych w Lublinie jest tragiczny. Boiska jakieś cementowe,
                  większość znizczona, stadionu nie ma żadnego dobrego hala cały czas w budowie,
                  lodowisko nie wiadomo gdzie będzie, lepszymi basenami może sie poszczycić co
                  drugie prowincjonalne miasteczko niż są w naszym mieście wojewódzkim.
                  4.Kontynuować remont śródmieścia
                  5.Wygląd Placu Litewski slyszalem ze ma sie zmienić dopiero po 2010. To
                  stanowczo za późno. Toż to jedna z wizytówek miasta, miejsce w którym
                  zatrzymuje sie kazdy turysta... WSTYD
                  6.Jeśli chodzi o MPK to wole nawet żeby nie było kilku linii niż miałaby
                  jeździć przegubowe IKARUSY które co chwile zostawiają wielką chmure dymu.
                  7.Zalew- to miejsce mogło by być jedną z głównych atrakcji Lublina. A zamiast
                  być atrkacją to straszy. W takim Janowie Lubelskim potrafili sobie poradzić z
                  podobnymi problemami. Chodzi o czystość wody i zorganizowanie tam jakiś
                  dyskotek, festynów, poprawe infrastruktury. Nad jez. Białym się bawią co roku w
                  sezonie tłumy ludzi. A nie ma tam nic ciekawego. Spokojnie można zrobić coś
                  podobnego a nawet lepszego nad naszym Zalewem.
                  8.Białystok i Rzeszów ostatnio zmieniły granice więc może by tak popatrzeć
                  łapczywie na styczne z Lublinem miejscowości typu Elizówka, Świdnik. Zawsze to
                  nowe tereny pod inwestycje;)
                  9. Przydałby się jakiś ogólnopolski, a może i międzynarowy festiwal porządnej
                  rangi który by się odbywał w Lublinie. Coś na kształt festiwalu dla Polonii W
                  Rzeszowie, piosenki w Opolu, filmowy w Kazimierzu czy nawet taki Jarmark w
                  Gdańsku.
                  10. I niech nasi włodarze nie kupują ciągle nowych samochodów.
                  • Gość: H Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 00:03

Gość portalu: Creature napisał(a):

> 8.Białystok i Rzeszów ostatnio zmieniły granice więc może by tak popatrzeć
                    > łapczywie na styczne z Lublinem miejscowości typu Elizówka, Świdnik. Zawsze
                    to
                    > nowe tereny pod inwestycje;)
                    Miasto już łapczywie wyciągało łapki po Elizówkę - ze względu na giełdę i
                    podatki z nią związane - ale gmina Niemce nie puściła - bo niby dlaczego miasto
                    ma zabierać cudze? Ktoś zbudował, uczestniczył w inwestycji, a teraz mu zabrać
                    podatki? Niech najpierw lubelski samorząd nauczy sie sprawnie i dobrze
                    zagospodarowywać przestrzeń na swoim terenie, a nie wyciągać łapki po gotowe.
                    Sa setki hektarów zdegradowanych powierzchni na Zadębiu i w innych okolicach
                    miasta - najpierw trzeba to wykorzystać. W Lublinie jeszcze wiele sie zmieści,
                    bez wyciągania łap po cudze. Są np. duze tereny przy dawnej giełdzie
                    samochodowej, na których obrotni rolnicy urządzili swego czasu parkingi dla
                    klientów giełdy, z czego dorabiali sobie co tydzień, przy okazji degradując
                    świetne ziemie orne, nawożąc na nie tony żużla. Potem giełda sie przeniosła
                    (warto zauważyc, że miasto jakoś nie miało pomysłu na jej lokalizację, aż gieda
                    samochodowa skorzystała z miejsca giełdy w Elizówce - poza miastem), a
                    zdegradowane pola zostały i dzis nie nadają sie juz do niczego oprócz zabudowy -
                    więc swobodnie można je zabudować. Ale przede wszystkim, trzeba doprowadzić do
                    ładu Śródmieście. A potem dopiero "rozwijać" się na zewnątrz.
                    Pozdrawiam!

• mali_bu Re: LUBLIN NA TOPIE 16.08.05, 00:11
                      Gmina Niemce wybudowała sobie giełdę albo uczestniczyła w jej budowie? Pierwsze
                      słyszę. Z tego co wiem całość powstała za pieniądze z zewnątrz.
                      • Gość: kk Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.lublin.mm.pl 16.08.05, 00:33
                        Zalecam wizytę u laryngologa, a jeszcze lepiej u psychiatry. Od Lublina też nikt nie żądał partycypacji finansowej w powstaniu giełdy. A jednak władze Lublina nie potrafiły stworzyć warunków, by giełda powstała w Lublinie. Lubelskie łapy precz o d giełdy w Elizówce.
                        Najpierw wybierzmy mądrego prezydenta, a potem snujmy plany o rozwoju miasta. Za rok znów chcecie wybrać Pruszkowskiego? To zapomnijcie o rozwoju miasta przez kolejne lata. Pruszon na Madagaskar!
                        • mali_bu Re: LUBLIN NA TOPIE 16.08.05, 00:49
                          Gość portalu: kk napisał(a):

> Zalecam wizytę u laryngologa, a jeszcze lepiej u psychiatry.

A w jakim celu mnie tam kierujesz? Poza tym, skąd tyle agresji tak późną porą?

• verbaveritatis Re: LUBLIN NA TOPIE 16.08.05, 11:05
                            Poczytalem i z radoscia dowiedzialem sie, ze jedna internautka przenosi sie z
                            Krakowa do Lublina. To cos nowego, bo przedtem z Lublina to co mądrzejsi
                            uciekali...
                            • Gość: Rak Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 16:20
                              Jakieś sześć czy siedem lat temu kiedy studiowałem w Lublinie wybrałem się na
                              basen (o ile dobrze pamiętam były to okolice hali i dość blisko dworca
                              kolejowego - ulicy nie pamiętam). Pamiętam za to że byłem bardzo rozczarowany i
                              więcej już tam nie przyszedłem. Nie wiem czy się coś zmieniło od tego czasu ale
                              jeżeli nie to chyba warto stosunkowo niewielkim kosztem (w porównaniu z
                              aquaparkiem) zbudować lub dobudować co najmniej dwa baseny. Pozdrawiam
                              • mali_bu Re: LUBLIN NA TOPIE 16.08.05, 17:13
                                To jest basen MOSIR. O tyle co wiem, to basen cały ten został wyremontowany
                                kilka lat temu, zdemontowano trampoliny (przynajmniej tą największą). AR miała
                                rozpocząć budowę hali sportowej oraz nowoczesnego basenu przy Głębokiej.
                                Basen ma też powstać przy podstawówce 51 na Bursztynowej. Budowa miała ruszyć w
                                tamtym roku ale miasto nie dostało na to środków z UE. Póki co teren jest
                                rozkopany i ogrodzony, czeka na lepszą przyszłość:)
                                • Gość: eer Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 17:54
                                  SPA w Nałęczowie to tylko 20 minut jazdy z centrum lublina! POLECAM! :)
                                  • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 17.08.05, 09:24
                                    Czy SPA to ten obiekt w parku?
                                    • Gość: H Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:36
                                      Niestety tak. Obleśny blaszak w pięknym otoczeniu... Jakby mało było miejsca w
                                      Naleczowie i okolicy...
                                      • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 17.08.05, 15:55
                                        Hm...Myślałam,że tam się można tylko moczyć, a nie popływać. Znajomi jeżdża
                                        tam, aby zażyć jacuzzi i biczów wodnych, ale moje dzieci twierdzą,że tam nie da
                                        się popływać.Natomiast wiele dobrego słyszałam o basenie w Bełżycach - jest
                                        nowy i świetnie utrzymany. I nie obija się o siebie, jak na MOSiR
                                        • Gość: eer Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:11
                                          bo to prawda- jest to raczej mały obiekt, nikt tam nie jeździ pływać tylko się
                                          relaksować - są bicze wodne, dwie sauny, jacuzzi, basen z glinką...
                            • Gość: optymistka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:35
                              Tak , mieszkam w Krakowie i ino ino przyjezdzam do Lublina .
                              Nie chce o nim pisac zle bo tak sie nie robi gdy sie jest w goscinie.
                              Nie ma jednak powodu , zeby Lublin traktowac jako prowincje.Ma mnostwo zalet ,
                              ktorych trudno szukac w innych miastach.
                              Problemy zas- jakze podobne do siebie -maja wszystkie polskie miasta - tak
                              jakby wszedzie byl ten sam Prezydent.
                              Zmiany sa konieczne i duzo zalezy od nas ( nie wszystko) czy potrafimy te
                              zmiany wyegzekwowac.I ciagle pamietac "wszedzie dobrze gdzie nas nie ma "
      • Gość: Kefrin Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 21:59
        A tak przy okazji, jeśli mówicie o przystankach autobusowych.. Jakiś miesiąc
        temu jakiś pseudokierowca wjechał w wiatę przystanku na Jana Pawła II przy
        Kościele św. Rodziny, i od tamtego czasu nie ma nic... A my biedni pasażerowie
        musimy stać na deszczu i wietrze.....

Ach..... Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne... Kocham Cię =D
    • Gość: ja Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:14
      owszem lublinjest na topie, nawet ja ostanio skusilam sie na zwiedzanie tego
      miasta, ale troche sie zawiodlam, owszem jest tam duzo ciekawymch miejsc i
      wszystko bylo by ok gdyby nie to ze jest tam bardzo brudno i obskurnie, strach
      chodzic kolo tych pieknych kamienic- bo w kazej chwili moze cos spasc na glowe.
      ludzie zadbajcie o to a bedzie was odwiedzac jeszcze wiecej turystow.
      • mali_bu Re: LUBLIN NA TOPIE 17.08.05, 12:54
        A mogłabyś sprecyzować które miejsca były obskurne, brudne i dzie cegły na
        głowę spadały?
        • Gość: H Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 13:55
          Sporo rusztowań ostatnio w różnych częściach miasta - sporo się odnawia - a z
          rusztowań, chociaż są zabezpieczane - też może coś spasć... Moze o to chodziło
          tej pani?
          • Gość: zbest Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:02
            he he, myślę raczej że ta pani (a raczej pan) w życiu nie był w lublinie...

• Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 17.08.05, 15:56
      Stworzyliśmy wspólnie - i o dziwo całkiem zgodnie - niezły koncert życzeń.
      To przyjemne, tak sobie pomarzyć...
      • kaarmin Re: LUBLIN NA TOPIE 22.08.05, 16:55
        A tak naprawdę przydała by sie w Lublinie Specjalna Strefa Ekonomiczna
        Może to przyciagnełoby inwestorów - nie handlowców ino producentów
        Przemysł u nas połozono. Nauka jest na wysokim poziomie - można wspomóc produkcję
        Ale to zalezy od władz miasta a im sie to chyba nie opłaca
        lepiej sprzedac kawał miasta pod hipermarkety
        • Gość: Majq Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 11:56
          i coraz liczniejsze Galerie ;]
          • Gość: Anka Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.chello.pl 24.08.05, 12:58
            te galerie i centra handlowe są "produkowane" dla kogo?
            Jeśli jesteśmy tą biedniejszą częścią społeczeństwa polskiego, to kto tam
            będzie robił zakupy? Wiadomo,że będą przyjeżdżać z okolicznych miejscowości i
            wsi klienci, ale mnie chyba szlag trafi, jak moje dzieci rozszerzą swoje
            podboje o kolejne centra handlowe.Wściekła jestem, jak obchodzimy Olimp a ja
            nie mogę kupić ubrań, które mi sie podobają, bo mnie na nie nie stać!
            • Gość: Rak Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:44
              Z drugiej strony klienci nie będą musieli jeździć do Warszawy i dzięki temu
              pieniądze zostaną w Lublinie jeżeli tu zrobią zakupy
              • Gość: Aga Re: LUBLIN NA TOPIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:44
                A chodzi o mozliwosc wyboru.Kogo stac niech kupuje.Tak powinno byc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka