Dodaj do ulubionych

MPK Lublin

23.10.02, 13:39
Gratuluje!!! Fantastyczna polityka!!! Czekalam dzisiaj
na uatobus linii nr.13 przy ulicy Zamojskiej przszlo 40
min. ( w tym czasie powinno zjawic sie 5 autobusow tej
linii)
no i sie nie doczekalam!!! Zeby dotrzec do pracy
musialam skorzystac z autobusu linii nr.17,a nastepnie
przsiasc sie do 10.Zamiast skasowania jednego biletu w
jedna strone,stracilam 2!!! Gratuluje!!!Fantastyczna
polityka !!! W ten sposob dlugi MPK maja szanse zmalec.
Obserwuj wątek
    • Gość: WBA Re: MPK Lublin IP: *.lublin.uw.gov.pl 23.10.02, 14:10
      no i nie dziwne, że się nie doczekałaś :)))
      juz z 1,5 miesiąca 13 jeździ objazdem przez ul. Rusałki z powodu prac na
      Bernardyńkiej
      • pepperoni78 Re: MPK Lublin 23.10.02, 14:18
        Nie korzystam z przystanku na Zamojskiej, więc nie mam co do tego pewności, ale
        podejrzewam, że ktoś wspaniałomyślnie zerwał informację o zmianie trasy ww.
        linii.
        • lucy_z Re: MPK Lublin 23.10.02, 14:31
          Ja kiedyś też tam tak czekałam aż, gapa, dopiero przeczytałam, że właśnie 13-ka
          nie jeździ z podanych wyżej powodów!
    • hm` Re: MPK Lublin 23.10.02, 15:52
      hm, jesli chodzi o MPK Lublin to mam tylko zle wspomnienia. Tabor jest wrecz
      zalosny, wiele starych i nadajacych sie tylko do wymiany autobusow. Kierowcy
      jezdza jak szalency, a punktualnosc by zjawili sie na przystankach o
      odpowiedniej porze jest rzadkoscia.
      Niemniej jednak nic, ale po prostu nic nie przebija lubelskich kontrolerow od
      biletow. To co oni wyprawiaja wola o pomste do nieba. Zamykanie wszystkich
      drzwi na przystankach. Przede wszystkim na krancowce przy dworcu PKP i w ten
      sposob sprawdzanie biletow od razu kwalifikuje sie pod art.189. kk. Raz moja
      kolezanke zatrzymali na przeszlo godzine w autobusie i tak trzymali do
      przyjazdu policje bo ich zdaniem legitymacja byla falszywa.
      Juz kilka miesiecy nie bylem w Lublinie, moze sie troche polepszylo, ale
      szczerze mowiac watpie w to. Na szczescie jest tutaj komunikacja prywatna i
      chociaz w tym macie wybor. Od zaraz jednak mozna zmienic podejscie kontrolerow
      wymieniajac ich od reki. Tabor to kwestia kilkuletniej przemyslanej polityki by
      zycie paszerow stalo sie wygodne i by podrozowali w odpowiednich warunkach.
      A no i jeszcze te migawki bez zdjec....

pozdr. hm`
      • Gość: mali_bu Re: MPK Lublin IP: 195.114.189.* 23.10.02, 17:14
        hm` napisał:

> hm, jesli chodzi o MPK Lublin to mam tylko zle wspomnienia. Tabor jest wrecz
        > zalosny, wiele starych i nadajacych sie tylko do wymiany autobusow. Kierowcy
        > jezdza jak szalency, a punktualnosc by zjawili sie na przystankach o
        > odpowiedniej porze jest rzadkoscia.
        > Niemniej jednak nic, ale po prostu nic nie przebija lubelskich kontrolerow
        od
        >
        > biletow. To co oni wyprawiaja wola o pomste do nieba. Zamykanie wszystkich
        > drzwi na przystankach. Przede wszystkim na krancowce przy dworcu PKP i w ten
        > sposob sprawdzanie biletow od razu kwalifikuje sie pod art.189. kk. Raz moja
        > kolezanke zatrzymali na przeszlo godzine w autobusie i tak trzymali do
        > przyjazdu policje bo ich zdaniem legitymacja byla falszywa.
        > Juz kilka miesiecy nie bylem w Lublinie, moze sie troche polepszylo, ale
        > szczerze mowiac watpie w to. Na szczescie jest tutaj komunikacja prywatna i
        > chociaz w tym macie wybor. Od zaraz jednak mozna zmienic podejscie
        kontrolerow
        > wymieniajac ich od reki. Tabor to kwestia kilkuletniej przemyslanej polityki
        by
        >
        > zycie paszerow stalo sie wygodne i by podrozowali w odpowiednich warunkach.
        > A no i jeszcze te migawki bez zdjec....
        >
        > pozdr. hm`

Właśnie dlatego kierowcy jeżdżą jak szaleńcy, żeby wyrabiać się z rozkładem
        jazdy - który tak na marginesie tworzony jest przez Urząd Miejski.

Masz pretensje do taboru? A czy miałeś kiedyś okazję jechać autobusem
        prywatnym? To jest dopiero sprzęt! Wszystko się trzęsie a spaliny lecą do
        środka.

A co do kontrolerów. System kontroli biletów chyba w całej Polsce jest taki
        sam. Metody sprawdzania biletów nie różnią się niczym. Tak samo jest w Krakowie
        i sądzę że w innych miatsach też.
        • hm` Re: MPK Lublin 23.10.02, 17:36
          Gość portalu: mali_bu napisał(a):
          >
          > Właśnie dlatego kierowcy jeżdżą jak szaleńcy, żeby wyrabiać się z rozkładem
          > jazdy - który tak na marginesie tworzony jest przez Urząd Miejski.

hm, no i wg Ciebie to sie jakos nie powinno zmienic?? Nie uwazasz, ze
          autobusy powinny przyjezdzac punktualnie, zgodnie z rozkladem?? Wg mnie jazda
          kierowcow powinna byc przede wszystkim bezpieczna, a w Lublinie taka nie jest.
          >
          > Masz pretensje do taboru? A czy miałeś kiedyś okazję jechać autobusem
          > prywatnym? To jest dopiero sprzęt! Wszystko się trzęsie a spaliny lecą do
          > środka.
          >
          Tak jechalem i napawde roznica jest niewielka. Uwierz mi dla czlowieka, ktory
          jak ja przyjezdza do Lublina i wsiada do takiego autobusu jakie jezdza w MPK
          czy KP to przezywa on prawdziwy szok. Tabor powinien zostac wymieniony i chyba
          sie w tym zgadzamy??
          > A co do kontrolerów. System kontroli biletów chyba w całej Polsce jest taki
          > sam. Metody sprawdzania biletów nie różnią się niczym. Tak samo jest w
          Krakowie
          >
          > i sądzę że w innych miatsach też.

No to sie mylisz i to bardzo, bylem w wielu miastach Polski i tylko w Lublinie
          spotkalem sie z ordynarnym lamaniem kk. W moim rodzinnym miescie takie
          podejscie kontrolerow jest niedopuszczalne.
          Uwierz mi mozna inaczej przeprowadzic kontrole i skutecznie i na poziomie.

pozdr. hm`
          • Gość: mali_bu Re: MPK Lublin IP: 195.114.189.* 23.10.02, 17:48
            Chodzi głównie o to, że kierowca musi trzymać się napiętego rozkłądu jazdy.
            Jeżeli jest spóźniony, noramlną rzeczą jest, że aby spóźnienie to zredukować
            będzie jechał szybciej.

Tak samo ty będziesz się śpieszył i jechał szybciej jeśli będziesz spóźniony
            np. do pracy.

Jeśli się spóźnisz poniesiesz tego konsekwencje. I tyle.

Zastanawia mnie jak w inny sposób można sprawdzać bilety? Korzystajć już
            prawie 10 lat z komunikacji nie spotkałem się jeszcze z jakimś chamskim
            zachowaniem kontrolera.

Nie zdarzyło się tak że wchodzi kontroler i krzyczy: "Co k... kto k... nie
            biletu? Ja wam k... pokaże!

A może powinno być tak. Wchodzi facet i pyta się? A dzień dobry jak minał
            dzień, może herbaty, a tak przy okazji to czy mógłbym zobaczyć pana bilecik. O
            to miło z pana strony że pan się zgodził...., jeśli nie to przepraszam nie będę
            nalegać
            • hm` Re: MPK Lublin 23.10.02, 18:00
              Hm, chyba mnie zle zrozumiales. Chodzi mi o to, ze trzeba tak ustalic rozklad
              by nie bylo takich sytuacji, ze kierowca jest zmuszony nadrabiac stracony czas.
              Nie spotkalem sie w Lublinie jeszcze z sytuacja by kierowca jezdzil w miare
              normalnie, tzn tak by nie narazac pasazerow na jakikolwiek uszczrbek na zdrowiu.
              Jesli Ty takze zauwazyles, ze punktualnosc autobusow w Lublinie pozostawia
              wiele do zyczenia to chyba zmiany jakies sa potrzebne. Nie sadzisz??
              A co do kontroli biletow. Ani w Warszawie ani w Łodzi, ani w Poznaniu nie
              spotkalem sie z taka kontrola jak w lublinie. Chodzi mi o to, ze w Lublinie
              lamie sie kk, konkretnie art. 189. I to jest wg mnie skandal. Kontroler nie ma
              prawa zatrzymywac nikogo w jakims pomieszczemiu a tak jest gdy kontroluje
              wszytkich wychodzacych a przy tym zamykane sa wszystkie inne wyjscia z autobusu!
              O nieuprawnionym przetrzymywaniu, ktore sie rowniez zdarza nie wspomne tutaj
              po raz drugi.
              Wyjedz do innego miasta porownaj, i zobacz jak wiele zmian potrzebnych w
              lubelskim MPK. Zmiany sa potrzebne i zycze z calego serca by do nich doszlo jak
              najszybciej.

pozdr. hm`

P.S.
              To tylko forum. ;]]]]]
        • Gość: **** Re: MPK Lublin IP: *.ltk.com.pl 06.11.02, 17:18
          Jeśli wszędzie jest źle to i w Lublinie ma być źle? (mam na myśli kanarów).
          Chamstwo i banda nierobów.A wogóle żaden rewizor nie ma prawa dotknąć
          pasażera.Chyba,ze ma nakaz prokuratorski.
          Kanarów do sprzątania placów w zajezdniach mpk!!!!
      • kaisa19 Re: MPK Lublin 25.03.03, 15:55
        No ostatnio jest juz troche nowych autobusów i trolejbusów, zeby bylo
        smieszniej jezdza na dosc malo uczesczanych trasach (przynajmniej te autobsy
        ktore jezdza niedaleko mnie). Bo np taki autobus 14- malo ludzi a daja prawie
        same nowiutkie wygodne niskopodlogowce.Natomiast bardzo uczeszczana linia
        obslugujaca osiedla i okolice uczelni UMCS, KUL. AR i okoliczne szkoly srednie -
        zawsze daja stare male jelcze, i na przyklad rano na 3-4 przystanku juz
        szpilki nie włozy.....(Ja mam to szczescie ze mieszkam niedaleko pierwszego
        wiec zawsze sobie grzecznie siedze ...)

A co do kanarów to jeszcze mie sie nie zdazylo zeby byli nie mili, no ale ponoc
        najbrzydsza dziewczyna nie jestem wiec to moze dlatego tacy zawsze mili sa (a
        moze dlatego ze zawsze mam bilet miesieszny :P)

A ostatnio nawet mi sie zdazylo ze bieglam do autobusu i juz prawie odjechal
        (ja oczywscie zreygnowana) a tu patrze kierowca grzecznie dzrzwi otworzył i
        czeka :))

Pozdrowionka :))
    • pepperoni78 Zmieniamy rozkład?? 23.10.02, 18:09
      Bardzo denerwuje mnie jeszcze jeden drobiazg związany z lubelskim MPK.
      Zauważcie, że kilka linii, odjeżdza z jednego przystanku niemal o tej samej
      porze, a później trzeba odczekać kilkanaście minut, zanim przyjedzie
      jakakolwiek. I po tych kilkunastu minutach znów przyjeżdżają prawie wszystkie
      linie.
      • hm` Re: Zmieniamy rozkład?? 23.10.02, 18:15
        W moim rodzinnym miescie bylo przez wiele lat podobnie. Co 20 min, czasem co
        pol godziny przyjezdzala fala autobusow czy tez tramwajow. Potem oczywiscie
        trzeba bylo czekac..
        Niemniej jednak ktos wzial sie po rozum do glowy i zmienil wszystko. Teraz
        autobusy czy tramwaje jezdza srednio co 7 min. Oczywiscie trzeba bylo rozwiazac
        problem nowego taboru. Co zrobiono? Zmniejszono ilosc lini i usprawniono je tak
        by byla mozliwosc przesiadek bardzo dogodnych. A, ze teraz jezdzi cos co 7 min
        to nikt nie jest stratny. Oczywiscie jedna linia jezdzi co 7 min, a tramwaj na
        przystanku jest co okolo 3 min.
        Polecam ta zmiane, moze w Lublinie sie takze sprawdzi?? Nie wiem czy zmiany
        tras bylyby jakies drastyczne, czy duzo lini by zlikwidowano, ale sprobowac
        mozna. Polecam zwroceniem sie do GW o naglosnienie sprawy. Moze cos sie w
        koncu ruszy..

pozdr. hm`
        • pepperoni78 Re: Zmieniamy rozkład?? 23.10.02, 18:26
          Zgadzam się z Tobą niemal w 100%. Zmiana rozkładu lubelskiego MPK jest
          konieczna. Trzeba pozmieniac większość tras, godziny odjazdów z poszczególnych
          przystanków itd. Zdaję sobie sprawę, że jest to przedsięwzięcie zarówno
          czasochłonne jak i funduszochłonne, ale podejrzewam, że w ten sposób MPK
          zaczęłoby trochę bardziej zarabiać na siebie.A i mieszkańcy byliby bardziej
          zadowoleni.
          • hm` Re: Zmieniamy rozkład?? 23.10.02, 18:32
            Uwierz mi zwroc sie do redakcji o pomoc. Oni moga zdzialac wiele, jesli tylko
            chca..
            pozdr. hm`
            P.S.
            Czy widok ze schodow przed wejsciem do Zamku o zmroku nadal jest taki
            wspanialy??
            • pepperoni78 Re: Zmieniamy rozkład?? 23.10.02, 18:44
              hm` napisał:

> Czy widok ze schodow przed wejsciem do Zamku o zmroku nadal jest taki
              > wspanialy??

Ma szczęście nie postawili jeszcze żadnych drapaczy chmur zasłaniających słońce
              zachodzące nad dachami Śródmieścia. ;)
    • hm` Redakcjo!! 04.11.02, 09:11
      Hm, moze teraz przyszedl czas na powiedzmy taka akcje, ze wraz z czytelnikami
      Gazety ustalimy dobry rozklad jazdy MPK??
      Napiszcie cos o tym, mozecie macie ku temu zarowno mozliwosci jak i czas.
      Trzeba zmienic rozklad jazdy by autobusy kursowaly punktualnie i nie co 20
      minut.
      pozdr. hm`
    • pepperoni78 Linia 76 25.03.03, 11:46
      Kiedyś prywatne busiki jeździły do Abramowic. Od niedawna linię obsługuje MPK.
      Zmieniła się "nieco" trasa linii 76. Teraz w godzinach szczytu przez ulicę
      Sowińskiego busiki jeżdżą niemal puste. Kiedyś - trudno było wcisnąć szpilkę do
      środka, takie tłumy jeździły. Nie zdziwię się, jeśli niedługo usłyszymy, że MPK
      likwiduje linię ze względu na jej nierentowność...
      • Gość: ryża małpa Re: Linia 76 IP: *.lublin.mm.pl 25.03.03, 12:16
        A z drugiej strony wyjeżdżały busiki z Parysa i zabierały mnóstwo ludzi, którzy
        juznie musieli lecieć na przystanek na kraśnuickie...ja nie wiem po co mpk
        zaanektowało te linię i odrąbało w niej najpotzrbniejsze kawałki?
        • kaisa19 Re: Linia 76 26.03.03, 14:31
          Tak , to było bardzo inteligentne posusniecie MPK. Wyceli najbardziej
          przydatna czesc trasy, kiedys jezdzilam tym na uczelnie (Kul) ale teraz nie
          jest mi po drodze i tez widzialam ze jezdza pusciutkie.

A bilety dla studentow jakie drogie (chodzi o te miesieczne).
          Jak by byly tansze to napewno wiecej studentow wykupilo by przejazdowki, a tak
          wszyscy sa stratni bo sobie Mpk wygorowalo ceny......No comment

Wiosenne pozdrowionka :))
          • Gość: ryża małpa Re: Linia 76 IP: *.lublin.mm.pl 26.03.03, 18:21
            A ja jeżdże prywatną....hy hy..i bardzo mi to odpowiada:-)
      • pepperoni78 Re: Linia 76 07.04.03, 18:51
        Wykrakałem...

Jak podało Radio Lublin:

Nierentowna linia
        (2003.04.07 12:30)

Linia autobusowa nr 76 w Lublinie zniknęła z rozkładów jazdy. Była nierentowna.
        Autobus jeździł z ulicy Parysa na Węglinie przez Kraśnicką, Wileńską,
        Sowińskiego, Popiełuszki do Racławickich. Pasażerowie muszą teraz jeździć
        trolejbusami 151 i 153, które kursują z Węglina na Aleje Racławickie, albo
        autobusami nr 28 i 26 przez LSM.
        Nie ma żadnej linii, która zastąpiła linię nr 76. Jak Polskie Radio Lublin
        poinformowano w Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacji, pasażerów
        zainteresowanych jazdą z Węglina przez LSM na ulicę Popiełuszki było niewielu.
        Także żaden z prywatnych przewoźników nie jest na razie zainteresowany taką
        trasą autobusu miejskiego.

(www.radio.lublin.pl/wiadomosci.php?id=0407123012)
      • kaisa19 Re: Linia 76 08.04.03, 14:08
        No i wykrakałes, własnie te linie skasowali.....

Pozdrowionka:)
        • pepperoni78 A jednak?? 09.04.03, 10:11
          Tą informację znalazłem na stronach urzędu miejskiego:

um.lublin.pl/start/

"Za Wydziałem Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Lublin informujemy o zmianach
          w komunikacji miejskiej.
          Z dniem 9 kwietnia 2003 r. wydłuża się obecną trasę linii nr 76 do ul.
          Grottgera z lokalizacją przystanku przy teatrze. Trasa linii nr 76 po zmianie
          będzie następująca:

Parysa – Judyma – Kraśnicka – Bohaterów Monte Cassino – Wileńska – Głęboka –
          Sowińskiego – Al. Racławickie – Grottgera (przystanek w zatoce przy teatrze) –
          Skłodowskiej – Lipowa – Al. Racławickie – Sowińskiego – Głęboka – Wileńska –
          Bohaterów Monte Cassino – al. Kraśnicka – Parysa.

Z dniem 14 kwietnia 2003 r. zmienia się trasę linii nr 77 kierując ją do
          centrum, a trasę linii nr 16 wydłuża się do pętli Abramowicka do osiedla przy
          ul. Szymonowica.
          Trasa linii 77 po zmianie będzie następująca:

Kasprowicza – Turystyczna – Kalinowszczyzna – Unii Lubelskiej – Rusałka –
          Mościckiego – Hempla – Kołłątaja - 3 Maja – al. Tysiąclecia – Kalinowszczyzna -
          Turystyczna – Kasprowicza.

Trasa linii nr 16 po zmianie będzie następująca:

Szymonowica – Abramowicka – Kunickiego – 1 Maja – Unii Lubelskiej – Plac
          Singera – Lwowska – Andersa - Mełgiewska (DAEWOO)."
    • Gość: akacja Re: MPK Lublin IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 19:23
      Lubelski Urząd Miasta powiniem być dla ludzi, to oni ustalaja rozklad jazdy i
      inne zeczy, raz juz mialam doczynienia z ih szefem i czasami człowiek jest
      niereformowalny
      ...mam nadzieje ze do czasu to dla jego dobra.

;;;;;;;;;;;;;;
      WszYscy ludzie Twórczy są
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka