Dodaj do ulubionych

Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom "Ga...

23.12.05, 23:08
ja tez zycze KS.ABP. Zycinskiemu calkowitego wyciszenia. Szalom i wesolych
swiat.
Obserwuj wątek
    • ratatatam Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 23.12.05, 23:23
      Dolaczam sie do zyczen, Ekscelencjo! niech sie Ekscelencja wyciszy! Calkowicie...
      • Gość: Huan Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.symboliczna.net 24.12.05, 09:23
        I ja też się podpisuję pod powyższymi życzeniami! Ponadto życzę szybkiego
        awansu na kardynała Kurii Rzymskiej i wyjazdu do Watykanu - secula seculorum!
    • ksiaze.ciemnogrodu Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 23.12.05, 23:35
      a ja życzę abp zycińskiemu otwaricia się na środowiska inne niż postępowe i by
      przestal gardzić tymi którzy zostali poszkodowani przez III RP którą tak
      wychwala pod niebiosa
      • joannabarska Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 23.12.05, 23:50
        A ja życzę Metropolicie, aby dalej zachowywał zdrowy rozsądek. Normalnych świąt
        mimo ujadadania kundelkow (jak powiadał Szef Glemp).
        • ruskie_pierogi85 Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 24.12.05, 08:40
          Boże Jedyny, pierwszy raz w życiu się z Tobą zgadzam :)
          eeeeeeeeeeeeeeeech, Święta...
    • Gość: Mirek Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 13:33
      Pupilku Michnika, Millera i innych "zasłużonych" dla naszej Ojczyzny. Życzę
      sobie żebyś przestał już być naszym "pasterzem" rozbijającym kościół od środka
      i zwalającym winę na Radio Maryja. Gdybyś zrobił 1% tego dobra, które ono robi
      to byłoby już wspaniale. Jesteś biskupem dla wybranych "elit" ale na pewno nie
      dla silnych w wierze i tradycji mieszkańców naszego regionu.
      • mali_bu Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 24.12.05, 14:17
        Co to "ono" takiego dobrego robi. Oprócz szukania Żydów i innych niePolaków?
        • Gość: Guest Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 00:27
          To ja "gosc"-ponownie. Nie bylem w "palacu", ale przepraszam "TEN" , czy wiesz,
          ze w zimie cieply korytarz to jest "wielka sprawa". A co do "gazety", to czesto
          czytam glosy identyczne do mojego: tak jak w dyskusji telewizyjnej nie wypada
          siadac przy niektorych osobach (siedzenie kolo Arcybiskupa byloby dla mnie
          zaszczytem z powodu Jego glebokiej wiedzy historyczno=przyrodniczej), tak i
          pisac do "gazety" poprostu NIE WYPADA. Do "Ten-a" ponownie :Guest.
          • Gość: ten Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 26.12.05, 00:43
            Szanowny Guest-cie, to nie jest kwestia wypada - nie wypada. Ani biskup, ani
            ksiądz nie powinni publikować w tej gazecie, chyba, że sprostowania fałszywych
            informacji, bo jest to gazeta ANTYKATOLICKA! Wszystkie inne argumenty mogą
            spełniać tylko rolę pomocniczą. Arcybiskup ma wystarczająco dużo możliwości
            dotarcia do wiernych ze swoim słowem. Ma kościoły, ma parę gazet katolickich,
            ma też diecezjalne radio, które ciekawe dlaczego przestało nazywać się
            katolickie. (Kiedyś było Katolickie Radio Lublin). A może "Wasz Pasterz" jest
            już tylko "Waszym Pasterzem", a inni nie chcą go już słuchać, dlatego życzenia
            składa w tej gazecie, którą czytaja "jego owieczki"?
    • krisss13 Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 24.12.05, 14:03
      Dlaczego tylko przez to medium ks. Arcybiskup składa życzenia? Dlaczego? Świąt
      pełnych refleksji nad wydarzeniami ze stajni betlejemskiej ks.Arcybiskupowi i
      zespołowi Gazety życzę. Otwarcia na wszystkich i nie obrażania się na tych,
      którzy myślą barzdiej prosto.. Prostota jest bliżej prawdy... Księże
      arcybiskupie więcej miłości dla konserwatywnej Lubelszczyzny, którą można uznać
      za stajnie betlejemską naszych czasów, gdzie może nie jest najbogaciej, ale
      bliżej rodziny...
      Acybiskup Prof. S. Wielgus, z dziada pradziada syn Lubelszczyzny, skierował
      swoje życzenia poprzez łamy Naszego Dziennika. Dlatego też życze ks.
      Arcybiskupowi odwagi i otwarcia także na czytelników tego pisma. Szczęśc Boże!
      • Gość: autor_x Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.devs.futuro.pl 24.12.05, 14:48
        Życzę Abp Józefowi Życińskiemu Wielkiemu Kanclerzowi Katolickiego Uniwersytetu
        Lubelskiego ,aby prawidziwe a nie komercyjnie poszedł za słowami Jana Pawła II
        i przestał troszczyć się o zaszczyty , pieniądze i sławę a zaczął naprawiać
        Kościół Katolicki zgniły od środka a także cały KUL, który przesiąknięty jest
        niesprawiedliwością wobec drugiego człowieka.
    • Gość: bronia Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 25.12.05, 11:38
      Byłam dziś na tzw.pasterce (kościół przy ul.Pogodnej).Myślę,że to był mój ostatni pobyt w kosciele,Proboszcz zrobił tzw.pokazówkę.Zaprosił sobie do przewodniczenia mszy księdza-profesora z KULu.Szkoda,że KUL eprezentują takie oszołomy.
      A pasterka to jeden wielki wiec polityczny.Modlitwy za Kaczyńskiego itp.
      Okropne.
      Wstyd,że kościół zajmuje się polityką.Wielki wstyd,że coraz gorszy już KUL nadal trzyma takich pseudonaukowców-politykierów.Taki sposób odprawiania nabożeństw,to zwykłe odpychanie ludzi od kosciola.
      Na zakończenie pasterki proboszcz ogłosił,że RM i TV Trwam są jedynymi polskimi,katolickimi i niezależnymi rozgłośniami,których to należy słuchać.Dodał jeszcze,że RM i TV trwam mają "błogosławieństwo" przewodniczącego episkopatu Polski.
      A jeszcze kilka dni temu mówiono,że episkopat jest zaniepokojony działalnością Rydzyka.
      Więc jak mniemam,w polskim kosciele (katolickim) następuje rozłam.Wielki rozłam.Nieformalnym papieżem mianuje się sam Rydzyk.Grupa prowincjonalnych proboszczów wturuje Rydzykowi.Niektórzy biskupi (Frankowski ze Stalowej Woli) również wyłamują się i głoszą swoje urojone poglądy.
      Proponuję więc,aby abp Józef będący intelektualistą i człowiekiem wykształconym (podpisujący się "Wasz Pasterz") przyglądnął się działaniu i postępowaniu swyk podwlanych,przywołał ich nieco do porządku,bo polski kościól schodzi na złą drogę.
      Jeśli będę chciała sobie posłuchać o polityce,pójdę na zebranie Samoobrony czy też LPR (lub innego ugrupowania),a nie do kościoła,którego cel powinien być zupełnie inny.
      Z wielkim niesmakiem wrócilam z tej pseudopasterki.
      • joannabarska Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 25.12.05, 11:59
        Nie chodzę na pasterki, bo nie wiem ,jaki czarny oszolom bedzie kazał z ambony.
        Raz nie wytzymalam i na cały głos powiedzialam, co mysle, poczym, wyszlam z
        kosciola, a ludzie stali jak barany , cisza taka, ze byloby lot muchy słyszec.
        Niestety, baranow u nas teraz mrowie, ciesze sie, ze na KULu studiowalam
        wtedy, kiedy takie oszolomstwo nie istnialo, albo kryło sie po kątach.Inaczej
        nigdy nie daliby mi tego magisterium, ktore potem moglo byc wstępem do czegos
        tam. Ech...
      • Gość: ten Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 25.12.05, 23:47
        "Wasz Pasterz" reprezentuje oczywiście katolicyzm gazetowo-wyborczy, który na
        szczęście nie jest dominującym w Kościele Katolickim w Polsce.
        Szanownej "broni" nie przeszkadza, że Gazeta Michnikowa zajmuje się sprawami
        Kościoła, ale nie podoba jej się, że w Kościele modlono się za Kaczyńskiego, bo
        to, to już jest mieszanie się Kościoła do polityki. Nie przeszkadza jej też to,
        że "Wawsz Pasterz" składa "swoim" wiernym życzenia świąteczne za pomocą gazety,
        która jawnie zwalcza Kościół. Chyba, że "Wasz Pasterz" chce mieć w "swojej
        owczarni" tylko katolików gazetowo-wyborczych, ale wtedy to może mu zabraknąć
        na parę rzeczy, które lubi, a które trochę kosztują.
        • Gość: bronia Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 26.12.05, 10:11
          Krótkie wyjaśnienie.Otóż GW nie czytam.Nie wiem więc kto tam pisuje i kto komu składa życzenia.Z GW "znam" tylko osobę podpisującą się jako jabbur.
          Nie przeszkadza mi więc,że w Gazecie są takie czy inne artykuły.Przeszkadza mi natomiast,że będąc w kosciele (na uroczystej mszy),nasłuchałam sie nieudolnych informacji o polityce.Uważam,że rola kościoła jest inna,a nie politykierstwo.
          No tak,urzędnicy koscioła już sami nie mają wiedzy o katechiźmie,ewangelii,prawdach wiary,dlatego jako "słowo boże" wygłaszają wiele niedorzeczności.
          Ale ostatecznie każdemu wolno politykować.Ale miejscem na politykę moim zdaniem,nie jest kościół.
    • hubertkm Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " 25.12.05, 12:37
      "Gdyby wśród osób obecnych w stajni betlejemskiej znalazł się ktoś z polskich
      pesymistów, zapewne dostrzegłby przede wszystkim brud i chłód stajni, mrok nocy,
      może narzekałby na najnowsze informacje o Herodzie, może ubolewałby, że gwiazda
      betlejemska jest niewystarczająco jasna, może znalazłby tysiąc jeden innych
      powodów do niepokoju."

A co? Moze nie prawdę Abp powiedział? Zabolało?
      Niech dalej robi swoje wbrew opiniom oszołomów.
      Pozdr.
    • Gość: Guest1 Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 00:08
      Arcybiskup poprostu nie powinien pisac do TEJ GAZETY. Jesli Eminencja ma chec
      do niej pisac, no to trudno ale moja opinia jest negatywna. A w sprawach
      biednych, bezrobotnych mozna by bylo pare kazan mocnych powiedziec. A takze
      zdyscyplinowac ksiezy. Za duzo obnoszenia sie w bogactwie. A ilu bezdomnych
      przygarnieto na zime w palacu na ul. Bernardynskiej? Guest.
      • Gość: ten Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 26.12.05, 00:17
        Łatwo wskazywać palcem na innych? A ty w jakim mieszkasz pałacu? Przygarnąłeś
        chociaż jednego bezdomnego?
        Znasz dom na Barnardyńskiej, że nazywasz go palacem? Ja znam, byłem tam parę
        razy. Nie ma tam żadnych luksusów. Mieszkają w nim ksieża emeryci i nie
        koniecznie tak bogaci, jak się może niektórym wydaje. Ksieża na emeryturę
        przechodzą w wieku 70 lat, a więc pracują trochę dłużej niż inni emeryci i też
        należą im się godziwe warunki życia na emeryturze. A ponadto, i chyba na
        szczęści, "Wasz Pasterz" niewiele, a może nic, ma do powiedzenia w kwestii tego
        domu.
        • Gość: FiM Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 26.12.05, 10:03
          Ksiądz przechodzi na emeryturę nieco później z kilku powodów:
          -Kiedy staje się emerytem,praktycznie nie ma już najblizszej rodziny.A jako czynny "zawodowo" ksiądz,ma jeszcze jako takie kontakty z ludźmi,
          -jako emeryt kierowany jest do domu księży-emerytów,a tam nie ma już nic do powiedzenia.
          -biskupowi zależy na tym,abyksiądz jaknajdłużej był czynny zawodowo,gdyż przez to jest użyteczny dla diecezji (sam na siebie zarabia i zarabia na kościół lokalny)
          -już jako emeryt-ksiądz jest na utrzymaniu biskupa.A który biskup (ksiądz) lubi niepotrzebnie wydawać pieniądze dla innych?
          • Gość: ten Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.lublin.mm.pl 27.12.05, 01:33
            Jesteś źle poinformowany. Żaden ksiądz emeryt nie jest na utrzymaniu biskupa (może kiedyś tak było, nie wiem, ale juą od b. dawna tak nie jest). Wszyscy księża, tak jak wszyscy pracujący, płacą składki na ubezoieczenie emerytalne i potem otrzymują emeryturę.
    • Gość: www.nop.org.pl Re: Arcybiskup Józef Życiński życzy Czytelnikom " IP: *.chello.pl 26.12.05, 17:08
      A ja życzę abp Życińskimemu jak najszybszego pojednania się z Bogiem...
      Bo to on niszczy Kościół i głosi talmudyczne herezje a nie Radio Maryja.
    • Gość: bronia kazanie noworoczne IP: *.lublin.mm.pl 01.01.06, 14:37
      Abp Życiński o aliansie władzy z Kościołem
      Abp Józef Życiński powiedział w Lublinie, że alians władzy z Kościołem może prowadzić do laicyzacji.
      Metropolita przestrzegał przed skutkami takiego związku, przywołując przykład Francji, w której "droga do laicyzacji" zaczęła się od "aliansu ołtarza i tronu".

"Jeśli Kościół w jakimś okresie zwiąże się zbyt silnie z aktualną frakcją polityczną, za ten mariaż drogo zapłaci w następnym okresie. Wtedy separacja między władzą a Kościołem może wiązać się z bardzo bolesną ceną. Francja tę cenę płaci do dziś, ukazując nieraz laicyzm w stylu fanatyków" - powiedział arcybiskup w kazaniu podczas mszy świętej noworocznej w lubelskiej archikatedrze.
      REKLAMA Czytaj dalej

"We Francji przez długi czas Kościół był silnie związany z klasą polityczną sprawującą władzę. Mówiło się o aliansie czy mariażu tronu i ołtarza. A potem przyszła rewolucja francuska, tron opustoszał, rewolucjoniści zaczęli przemawiać językiem, w którym nie było miejsca dla Kościoła w życiu publicznym. To był błąd Francuzów, którzy bezkrytycznie chcieli na tej samej płaszczyźnie stawiać Pana Jezusa i środowisko sprawujące władzę" - tłumaczył metropolita.

Przestrzegł też przed sporami, w których ważniejsze jest, kto od kogo jest lepszy, niż troska o pogłębienie wiary. Jego zdaniem, może to spowodować, że młode pokolenie "widząc skłóconych rodziców, niepoważnych w swoich sporach" zajmie się wyłącznie "robieniem pieniędzy i kariery", a kościoły opustoszeją. Jak ocenił, niektórzy mają swoją wizję "Kościoła liberałów albo Kościoła konserwatystów i za ten Kościół oddaliby życie, i tak go bronią, że na Pana Jezusa nie zwracają uwagi.

"Jeśli osoby, które lubią się pokłócić, będą rozwijać tego typu podziały, to Polska może podzielić los Belgii, kiedyś bardzo katolickiej, a dziś przerażająco zlaicyzowanej" - ostrzegł.

Abp Życiński wezwał wiernych na początku nowego roku do refleksji i odpowiedzialności za chrześcijaństwo. "Czy potrafimy przekazać dzieciom umiłowanie mszy świętej? Czy Chrystus będzie najważniejszy w pejzażu ze zmieniającymi się Herodami i zmiennymi hasłami politycznymi? To są pytania, na które winniśmy sobie udzielić odpowiedzi na progu nowego roku" - powiedział metropolita lubelski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka