Dodaj do ulubionych

Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi!

05.03.06, 14:11
Coraz więcej ludzi przybywa w każdą niedzielę i święto do kościoła pw. Ducha
Świętego przy Krak. Przedm. o godz. 15.00 (niedziela i święto uznane) lub 15.
30 (święto cywilnie zniesione), by uczestniczyś w Mszy Wszechczasów. Bardzo
to cieszy, zwłaszcza, że są to rodziny i ludzie młodzi. Niektórzy na początku
są nieco zdezorinetowani, jako że Msza ta bardzo różni się od tej, jaka
obecnie sprawowana jest w kościołach. Ale gdy przychodzą drugi lub kolejny
raz - czerpią z niezwykłych owoców sprawowanej w ten sposób Ofiary.
Obserwuj wątek
    • Gość: PM Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:42
      w istocie, czyżby ostatni medialny rozgłos wokół "przedsoborowego" rytu
      zwiększył zainteresowanie?
    • Gość: minia Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 10:55
      Proszę o wyjaśnienie co to za msza ?
      • Gość: wuz Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 06.03.06, 12:04
        Msza Wswzechczasów to Msza jaka do końca lat 60 ubiegłego wieku była sprawowana
        w Kościele. Reforma, jaka miała miejsce w owym czasie doprowadziła do jej
        zaniku na rzecz obecnie odprawianej Mszy, która jednak nie tak pełnie jak
        poprzednia odzwierciedla prawdy wiary; przypomina raczej obrzędy protestanckie.
        Msza Wszechczasów jest odprawiana po łacinie, ale nie to jest jej istotną
        właściwością. Pozwala na pełniejsze uczestnictwo w Misterium Odkupienia - jest
        czystym żródłem łask.
        • Gość: minia Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 14:11
          dziękuje za wyjaśnienie:)
          • edico Re: Taaa... :)) 07.03.06, 17:35
            Dla tego, że na takich igrzyskach dla tłumu nikt nic nie rozumie. Nie powiesz
            miprzecież, że katolicy uczęszczający co nirdzielę do kościoła co kolwiek
            klapuje w tym języku poza "ite misa est" na zakończenie ceremonii :))
        • Gość: xyz Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.lublin.pl 08.03.06, 16:59
          "Msza Wszechczasów jest odprawiana po łacinie, ale nie to jest jej istotną
          właściwością. Pozwala na pełniejsze uczestnictwo w Misterium Odkupienia - jest
          czystym żródłem łask" - czyli rozumiem, że uczestnictwo w mszy posoborowej nie
          jest pełnym uczestnictwem, ergo Sobór Watykański pozbawił nas mozliwości
          pełnego uczestnictwa w misterium? To się kwalifikuje na komisję śledczą! Absurd
          do kwadratu. Autorowi radze poczytać np. dzieła JP II.
          • Gość: wuz Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.lubelskie.pl / 212.182.119.* 09.03.06, 07:23
            A ja dzieła Benedykta XVI. Np. Raport o stanie wiary, Moje życie, Duch
            liturgii. A także dzieła Piusa X, Piusa XI i Piusa XII.
            • Gość: PM Rekolekcje i Triduum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:15
              W dniach 24-26 marca w kościele p.w. Świetego Ducha odbędą sie rekolekcje
              wielkopostne. Nauki pod hasłem: "Czas próby polskich sumień trwa" wygłosi o.
              Jacek Pleskaczyński, jezuita z Częstochowy. Rekolekcjonista jest m.in
              organicatorem spotkań: "O nowy styl bycia katolikiem". Msze święte trydenckie w
              tych dniach będą sprawowane:

24 marca (piatek) o godz. 18.00,
              25 marca (sobota - Zwiastowanie NMP) o godz. 15.00,
              26 marca (niedziela "Laetare") o godz. 15.00.

Niedziela "Laetare" jest dniem szczególnie wesołym dla nas, gdyż wyznacza
              kolejną liturgiczną rocznicę pierwszej Mszy "indultowej" w Lublinie - tym razem
              już trzecią.

Ponadto w okresie wielkopostnym Msze Święte w klasycznym rycie rzymskim
              będą sprawowane w powyższy kościele:

w niedzielę jak zwykle o godz. 15.00,
              w św. Józefa oblubieńca NMP (20 marca) o godz. 15.30.

Z radością ogłaszamy także, że metropolita lubelski Abp Józef Życiński
              wyraził
              zgodę na celebrację w tym roku Triduum Świętego w kościele rektoralnym p.w.
              Niepokalanego Poczęcia NMP przy ul. Staszica.

W Wielki Czwartek (13 kwietnia) Msza Św. Wieczerzy Pańskiej rozpocznie się
              o
              godzinie 18.00.

W Wielki Piątek (14 kwietnia) Nabożeństwo rozpocznie się o godzinie 18.00.

W Wielka Sobotę (15 kwietnia) Liturgia Wigilii Paschalnej rozpocznie się o
              godzinie 19.30.

Uwaga! Msza Św. w Niedziele Zmartwychwstania (16 kwietnia) sprawowana
              będzie tak
              jak zwykle w kościele pw. Św. Ducha o godzinie 15.00.

• jazzpunk Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 29.03.06, 11:33
          Napisałeś do końca lat 60 ubiegłego wieku. Czy mógłbys powiedzieć od kiedy taka
          Msza była odprawiana?
          • Gość: PM Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 13:46
            "Jeśli ktokolwiek by ośmielił się probować podnieśc nań rękę, niech mu będzie
            wiadomo, iż narazi się na gniew Wszechmogącego Boga oraz Świętych Apostołów
            Piotra i Pawła. " (z Bulli Św. papieża Piusa V promulgującej Mszal trydencki)

pl.wikipedia.org/wiki/Ryt_trydencki
    • Gość: as Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 17:43
      a ten my.opera.com/meaglin/homes/blog/tusk.jpeg bywa ?
    • Gość: podatnik Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: 212.182.100.* 06.03.06, 21:02
      Kolejny wątek, w którym dwuch tetryków poprzez zadawanie głupawych pytań i
      udzielanie nieskomlikowanych odpowiedzi stara się zagonić ludzi do kościoła. Po
      raz kolejny mielicie papkę! Już poprzednia wersja była niestrawna teraz
      sztuczność sięgnęła dna. Edukatorzy od siedmiu boleści. I te podpisy!? Minia -
      bardziej infantylnego nie było? WUZ - czyli co? wojewódzki urząd zaprasza?
      Więcej wyobraźni Panowie urzędnicy i szacunku dla tych, którzy tu zajrzeli.
    • ratatatam Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 07.03.06, 12:45
      a jesli przyjde wylacznie z ciekawosci? nie kierujac sie zadnymi wznioslymi
      intencjami?? mozna tak?
      • Gość: anooonim Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.in.lublin.pl / *.in.lublin.pl 07.03.06, 15:09
        tak samo jak mozesz sobie pojsc na zwykla msze albo pojsc do swiatyn innych
        religii. To zalezy od Ciebie. Przeciez jak bedziesz sie zachowywal tak jak inni
        na tej mszy, to nikt nie bedzie wyrzucal za drzwi. Jak ja poszedlem tam pierwszy
        raz to tez nie wiedzialem co sie dzieje i nic nie rozumialem. Ja osobiscie
        jednak wole obecne msze, poniewaz rozumiem co mowie i znam znaczenie modlitw. A
        laciny nie znam i ksiazeczki tez nie mam. Dla mnie to byla raczej ciekawostka
        niz modlitwa.
        • joannabarska Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 07.03.06, 15:53
          W kosciołach (do którego pójść) mozna w Lublinie przebierac jak w ulęgałkach.
          Ciekawi mnie, kiedy niektóre pójdą pod młotek.
          • ratatatam barska zmilkla na forum w rocznice katynia 07.03.06, 20:23
            w rocznice zbrodni katynskiej barska ( taktownie ? ) milczala, jako jedna z
            tych ktorzy tu na forum glosno pochwalali zbrodniczy ustroj i jego funkcjonariuszy.
            liczylem na to ze zamilknie na dluzej ... niestety zaczela juz sie odzywac
            • Gość: bosman ty jesteś albo ograniczony, albo.... IP: *.lublin.mm.pl 07.03.06, 20:27
              zaprogramowany. Bo że tepy to pewniak. Z uporem maniaka wklejasz te debilizmy.
              Co czcrsz przez to osiagnąć, wiesz przynajmniej?
              • Gość: aa Re: ty jesteś albo ograniczony, albo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 09:43
                wydaje mi się że ta liturgia jest bardziej zrozumiała od np. Rockowej Drogi
                Krzyżowej na którą zaprasza kościół garnizonowy. A mając w ręku dwujezyczny
                mszalik rozumie się duzo bardziej liturgie po łacinie niż mszę obecną.
                • Gość: justyna Re: ty jesteś albo ograniczony, albo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:26
                  a dla mnie kazdy wybiera taki rodzaj mszy, jaki mu odpowiada i jaki rozumie
                  najlepiej. i fajnie jak sie dzieje cos innego i jak jest i Msza Wszechczasow i
                  Rockowa Droga Krzyżowa (przyznaje, ze pierwsze slysze). a jak komus nie odpowida
                  msza wcale, to tez dobrze nic nikomu do tego:P jednym slowem, ludzie, troche
                  tolerancji!!
              • ratatatam wiem przynajmniej 08.03.06, 10:49
                mam zamiar przypominac tej ... " barskiej " ze jej czas sie skonczyl
            • Gość: joaśka rata-tata-m... IP: *.lublin.mm.pl 08.03.06, 10:23
              Pokręcony ratatatamie - mój bliski kuzyn zginął w Katyniu. Klikaniem tu -
              wskrzeszę go? Coraz głupsze (nawet niezłosliwe, ale po prostu durnowate) są
              Twoje wypowiedzi, dlatego je lekceważę, ale tu nie zdzierżyłam.
              • ratatatam joannabarskajanbeziemi i. in. 08.03.06, 10:48
                tym wieksza odraze budza we mnie twoje wypowiedzi
                • Gość: bosman to jak można określić.... IP: *.lublin.mm.pl 09.03.06, 21:28
                  twoje wydaliny? W zasadzie nie warto - bredzenia psychola i grafomana,
                  niespełnionego pismaka którego już wywalili skąd się dał. Bujaj sie miernoto.
    • ksiaze-ciemnogrodu Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 08.03.06, 17:06
      no prosze..to ewidentny dowód że sobór watykański II był błędem ludzi kościoła.
      czas zatem naprawic ten błąd i wrócić do normalnej liturgii
    • Gość: AspireNN Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: 12.11.149.* 10.03.06, 09:24
      Ciekawy pomysl... moze sie wybiore zobaczyc jak to wyglada.

---------
      Forum Luforum, czyli lubelskie forum internetowe.
      www.luforum.prv.pl
    • edico Re: Rydzyka już mamy 10.03.06, 11:52
      A teraz kolejna schizma?
      • Gość: traditio Re: Rydzyka już mamy IP: 212.182.32.* 11.03.06, 12:28
        Uczestniczenie w Mszy Wszechczasów nie jest schizmą. Jest to Msza, która
        istniała w Kościele od poczatku, zaczęła zanikać po VS, teraz się odradza.
        Nigdy jednak nie była zakazana. natomiast poważne wątpliwości budzi nowa msza.
        Czas pokaże, gdzie jest Prawda. Czterdzieści lat niespełna w historii Kościoła
        to mgnienie oka. Tym bardziej, że Kościół trwa wiecznie.
        • edico Re: Rydzyka już mamy 14.03.06, 23:58
          To jaki sens miał sobóe Watykański II, skoro wraca stare olewając ducha tego soboru?
          • Gość: AA Re: Rydzyka już mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:50
            Papież Benedykt XVI wielkroć mówił, że ów niejasny "duch soboru" ma nie wiele
            wspólnego z literą soborowych dokumentów
          • traditio Re: Rydzyka już mamy 22.03.06, 08:50
            Gdyby trzymać się ściśle dokumentów soborowych, choćby konstytucji o liturgii,
            to nie ma podstaw do zmian, które doprowadziły do powstania Novus Ordo Missae.
            NOM jest poniekąd wbrew soborowej konstytucji o liturgii. Reforma liturgii nie
            jest dziełem Soboru, a komisji, która pracowała już po zakończeniu obrad
            Soboru. Zapraszamy na normalną Mszę. Już w piątek, 24 III zaczynają się
            rekolekcje w kościele Ducha Świętego przy Krakowskim Przedmieściu o godz. 18.00
            • Gość: teolog Re: Rydzyka już mamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 13:04
              i z tym musze sie zgodzić. Sobór Watykański II nie wprowadził znaczących zmian
              do liturgi. Otworzył natomiast "drzwi", które te zmiany umożliwiły.
    • Gość: MK777 Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.pronet.lublin.pl 12.03.06, 11:18
      Musze się na Nią wkońcu wybrać, tak się zbieram od pewnego czasu ale nie lubie
      sytuacji gdy siedzie "jak na tureckim kazaniu" nic nie rozumiejąc :)
      • Gość: lectio prima poćwicz IP: 212.182.100.* 12.03.06, 23:19

www.msza.net
      • Gość: mnogo Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.net / *.pl 13.03.06, 10:11
        Jak już zaczniesz chidzić, to przestaniesz siedzieć, jak na tureckim kazaniu.
        Cz łowiek szybko lgnie do tego, co Dobre.
        • Gość: PM Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 11:25
          Duż bardziej człowiek siedzi jak na tureckim kazaniu na mszy w której gitarowa
          oprawa zagłusza wszystko. Pod czas mszy w kościele pw. Ducha Świętego wierni
          mają do dyspozycji mszaliki z łaćinskim i polskim tekstem mszy więc nie ma
          problemów z rozumieniem, szczególnie że czytania są również po polsku.
          Natomiast pomijając kwestie liturgiczno językowe to księża odprawiający tą msze
          głoszą piękne katechizmowe kazania
      • traditio Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 22.03.06, 08:53
        No właśnie, rozumieć, odrzeć z Tajemnicy. Jednak zapraszam serdecznie na Mszę
        Wszechczasów: niekoniecznie w parze z literalnym rozumieniem przyjdzie z czasem
        rosumienie sensu, a przez to zanurzenie w Tajemnicy Odkupieńczej Męki. Zapraszam
    • Gość: kto Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.net / *.pl 13.03.06, 18:58
      Nie chodzę na tę Mszę, jestem indeferentny. Ale ta Msza to jest coś!
    • Gość: monia Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.net / *.pl 14.03.06, 20:15
      Od pewnego czasu chodzę. I polecam wszystkim.
      • Gość: Wojtuś Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 20:25
        Rekolekcje zapowiadają się ciekawie, o tym jezuicie o. Plaszkaczyńskim
        słyszałem jako o dobrym kaznodziei
    • Gość: KTO WIE? Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.resetnet.pl 21.03.06, 20:43
      Podobno w sobote mialo byc jakies spotkanie w watykanie w sprawie uwolnienia
      Mszy.. Czy ktos cos wie? O rezultatach...
      • Gość: AA Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:48
        Na 7 kwietnia Benedykt XVI zwołał posiedzenie szefów watykańskich dykasterii,
        które ma być poświęcone uregulowaniu statusu kanonicznego Bractwa Kapłańskiego
        Św. Piusa X oraz zniesieniu ograniczeń w sprawowaniu Mszy według
        mszału św. Piusa V - donosi amerykańska Katolicka Agencja
        Informacyjna (CNA), powołując się na anonimowe źródła za Spiżową Bramą. Będzie
        to drugie tego typu spotkanie za pontyfikatu Benedykta XVI. Poprzednie odbyło
        się 13 marca i również było poświęcone relacjom Watykanu z lefebvrystami i
        miejscu tradycyjnej liturgii w Kościele.

Według informatorów CNA podczas poprzedniego spotkania Papież zadał kardynałom
        pytanie o ich opinie w sprawie wydania tzw. "indultu powszechego",
        pozwalającego każdemu księdzu na sprawowanie liturgii w klasycznym rycie
        rzymskim.

Podczas najbliższego zebrania szefów dykasterii Benedykt XVI ma rozważać z nimi
        status kanoniczny FSSPX po ewentualnym pojednaniu z Kościołem.

Podobne kwestie mają być poruszone również podczas wyznaczonego na 23 marca
        spotkania Benedykta XVI z kolegium kardynalskim, w przeddzień konsystorza, na
        którym piętnastu duchownych zostanie podniesionych do godności kardynalskiej.

• traditio Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 22.03.06, 13:41
      Ofiara Mszy polega dziś na trorturowaniu ludzi.
      Nicolas Gomez Davila
      • Gość: PM Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 12:08
        wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,8238847,wiadomosc.html
    • Gość: Tom Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 16:37
      Szukając więcej informacji na temat tej Mszy św. natknąłem się na taką
      wypowiedz: "Tym wszystkim katolikom, którzy żywią przywiązanie do niektórych
      dawnych form liturgii i dyscypliny tradycji łacińskiej, pragnę wyrazić moją
      wolę - i proszę, by podjęli ją także biskupi oraz osoby pełniące w Kościele
      posługę duszpasterską - ułatwienia im komunii kościelnej poprzez decyzje mające
      na celu zagwarantowanie szacunku dla ich słusznych życzeń (...) wszędzie należy
      uszanować nastawienie tych, którzy czują się związani z liturgiczną tradycją
      łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne zastosowanie wydanych już dawniej
      przez Stolicę Apostolską zaleceń co do posługiwania się Mszałem Rzymskim według
      typicznego wydania z roku 1962"

Jan Paweł II, motu proprio Ecclesia Dei z 2 lipca 1988 r.
      • traditio Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 24.03.06, 07:29
        No wreszcie jakiś rozsądny głos. Może ten cytat ukróci nie zawsze mądre
        zapytania: a co na to Jan Paweł II? No i po wczorajszych obradach w
        Watykanie... Może jest nadzieja, że normalna Msza powróci do Kościoła. Bo ta
        obecna tyle spustoszeń wyrządziła!
    • Gość: zios Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.resetnet.pl 24.03.06, 17:06
      Pojde z ciekawosci, ale jak to cos nie tak, to nie wiem.
      • Gość: wulu Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 15:39
        Czego nie wiesz? Idż, korzystaj.
        • Gość: Michał B Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:56
          Faktycznie coraz więcej ludzi... przez pewien czas nie zagladałem na tą msze, a
          teraz trudno wolne miejsce w nawie znaleźć
          • traditio Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! 27.03.06, 19:34
            Mnie najbardziej cieszy, że to ludzie młodzi przychodzą. I wciąż nowe twarze.
            Trzeba szeroko, do jak największej liczby ludzi zrobić powiadomienie o tej Mszy
            i o Triduum. No i może by jakieś przyuczenie zorganizować? Bo zdaję sobie
            sprawę, że dla wielu to nowość i na początku można być trzochu
            zdezorinetowanym. Ale już za trzecim, czwartym razem łatwiej uczestniczyć. Nie
            znięchęcajcie się!
    • zulus68 To jakieś jaja!?!?!? 27.03.06, 19:31
      To chyba jakieś jaja? Co to za róznica, takie czy inne nabożeństwo. To i tak
      ciemnota dla ludu. Kto w XXI wieku wierzy w Boga? Tylko zacofany Polak. I
      jeszcze jakieś takie pseudoakademickie spory. W ogóle nie chodzę do żadnego
      kościoła i chyba jestem szczęśliwy. A jak chcę kontaktu z siłą wyższą to idę do
      lasu i się skupiam.
      • Gość: justyna Re: To jakieś jaja!?!?!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:30
        tylko zacofani ludzie obrazaja czyjas religie. a nawet, powiedzialabym,
        zwyczajne chamy.
      • folkatka Re: To jakieś jaja!?!?!? 27.03.06, 20:36

Chcesz to nie wierz w Boga i bądź nowoczesny że hej! Ale nie obrazaj
        wierzacych, bo to dopiero jest wyraz ciemnoty. A przede wszystkim chamstwa
        • zulus68 Re: To jakieś jaja!?!?!? 28.03.06, 10:27
          Czy wyrażanie swojej opinii o ciemnym ludku w epoce postępu jest chamstwem? Nie
          sądzę.
          • traditio Re: To jakieś jaja!?!?!? 29.03.06, 10:44
            Ciemny ludek to był dla wszystkich rewolucjonistów, którzy w imię postępu
            mordowali tych hamulcowych postępu. Skąd ludzie z takim pojmowaniem
            rzeczywistości w dzisiejszych czasach? Widać, że rewolucja odniosła jakieś
            postępy.
          • halevi Re: To jakieś jaja!?!?!? 29.03.06, 11:36
            ten Twój "postęp" spowoduje zislamizowanie za dwadzieścia lat Europy
            Zachodniej. Gratulacje.
          • fakara Re: To jakieś jaja!?!?!? 30.03.06, 00:21
            wyrazanie opinii o jakiejs religii, czy o religii w ogole, jak zrozumialam, ze
            jest dla idiotow, obraza jej wyznawcow. i tak, jest to chamswem.
        • Gość: nonna Re: To jakieś jaja!?!?!? IP: 82.139.60.* 31.03.06, 17:03
          olkatka napisała:>
          > Chcesz to nie wierz w Boga i bądź nowoczesny że hej! Ale nie obrazaj
          > wierzacych, bo to dopiero jest wyraz ciemnoty. A przede wszystkim chamstwa

To ty obrażasz wyzywając od chamów. On też ma te same prawa - nie wierzyć!!!!
          >
          • Gość: folkatka Re: To jakieś jaja!?!?!? IP: *.torun.mm.pl 03.04.06, 23:33

Jasne że ma prawo nie wierzyć. Ale nie powinien nazywać tych co myslą inaczej
            ciemniakami. POzostane przy swojej opinii, ze jest to chamstwo.
            • traditio Re: To jakieś jaja!?!?!? 04.04.06, 10:48
              Czy ja wiem, czy ma prawo? Człowiek nie ma prawa do fałszu. A nie wierzyć - to
              nie respektować rzeczywistości - żyć w fałszu. To głupota.
              • folkatka Re: To jakieś jaja!?!?!? 05.04.06, 20:21

Widzisz, ja uwazam że jednak kazdy ma prawo do swoich poglądów. Do błędów
                również - "errare humanum est". Świat byłby nudny gdyby wszysscy mieli jeden
                pogląd na wszystko. Tylko ze nie powinno się obrażać inaczej myślących.
                • traditio Re: To jakieś jaja!?!?!? 06.04.06, 07:53
                  To, że człowiek bładzi, to nie znaczy, że ma prawo błądzić. Bładzenie poznawcze
                  ma swe źródło w bogactwie rzeczywistości i niedoskonałości aparatu poznawczego,
                  ale nie znaczy, że człowiek ma do tego prawo. Prawo jest do czegoś, a nie do
                  braku. A bład to brak prawdy, dobra. Bogactwo poglądów płynie z aspektywności
                  poznania.
    • Gość: wum Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.pl 01.04.06, 08:35
      Aż z ciekawości sobie przyjdę.
    • Gość: wum Re: Na Mszy Wszechczasów coraz więcej ludzi! IP: *.pl 01.04.06, 08:36
      Aż z ciekawości przyjdę na tę Mszę.
    • traditio Habemus Missam! 03.04.06, 07:57
      Nie wiem, na ile to pewne informacje. Jednak poważne źródła donoszą, że Papież
      podpisał dokument, który "uwalnia" mszę. Nie trzeba prosić o zgodę
      ordynariusza, by sprawować Mszę. Jesli informacja się potwierdzi - mamy powód
      do radości.
      • Gość: PM Re: Habemus Missam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:22
        Zagraniczne agencje spekulują, iż po spotkaniu, jakie Benedykt XVI ma odbyć 7
        kwietnia z szefami wszystkich dykasterii zostanie ogłoszony indult generalny na
        sprawowanie Mszy św. według rytu mszału św. Piusa V. Oznaczałoby to, że każdy
        ksiądz miałby prawo do sprawowania mszy w takim rycie bez konieczności
        otrzymania zgody od ordynariusza.

Decyzja ta ma być podjeta niezależnie od dialogu z Bractwem Kapłańskim Św.
        Piusa X. Podkreślany jest aspekt teologiczny oraz fakt, że Benedykt XVI jeszcze
        jako Józef Ratzinger chciał odnowić tę liturgię. Potwierdzają to jego
        dotychczasowe działania. To on był inicjatorem założenia seminarium duchownego
        Bractwa Kapłańskiego Św. Piotra w Wigratzbad w Bawarii. Jeszcze jako Kardynał
        sam odprawiał msze św. w rycie klasycznym.

Poprzednio spekulowano, że indult wyjdzie 16 kwietnia, czyli na Wielkanoc.
        Tradycjonaliści żartowali, że to będzie prezent na urodziny, jaki sam sobie
        sprawi Papież. Ponadto podczas spotkania będzie omawiana reforma Kurii
        Rzymskiej i dalszy dialog z Bractwem Kapłańskim Św. Piusa X.
        Informacja podana za Catholic News Agency
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka