Dodaj do ulubionych

hej lubliniacy-jaka pogoda

30.03.06, 14:52
bede w lublinie juz w srode,jak tam z pogoda,czy juz mozna nosic letnie butki
u was
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 16:40
      Coraz cieplej. Chodniki już w zasadzie suche.
      Mimo wszystko - to zależy jak bardoz letnie te twoje butki będą:-) Na sandałki
      zdecydownaie za wcześnie:-)
      Pozdr.
    • ruskie_pierogi85 Re: hej lubliniacy-jaka pogoda 30.03.06, 16:55
      makabrycznego i dyskwalifikującego w przedbiegach błędu gramatycznego [sprawdź,
      Kotuś, z łaski swojej, w Słowniku Poprawnej Polszczyzny, jak się nazywa
      mieszkaniec Lublina, i jak się wyraz ten odmienia, dobrze?] nie chce mi się
      dokładniej komentować, miałam nawet dać namiar na słowo 'lublinianin' w SJP
      red. Doroszewski, ale co tam.

jeśli chodzi o to, czy 'można nosić letnie butki u nas' to:
      1) tak, pod warunkiem, że nie masz problemów z błędnikiem i umiesz figlarnie
      mykać nie zachaczając kształtną stópką o dziury, psie gówna, kałuże pełne
      rozmoczonych petów i inne, typowe dla lubelskiech chodników, atrakcje;
      2) 'letnie butki' [u nas w przypadku kobiet zwane zwyczajowo 'sandałakami']
      można nosić, jeżeli stan 'stópek' na to pozwala - słowem: pumeks, krem,
      pedikiur [tak, to wyraz zleksykalizowany, żeby mi jakiś 'purysta' pisoni nie
      wypominał], a potem, ewentualnie, 'butki', przenigdy w odwrotnej kolejności;
      3) osobnego dyskursu poprzedzonego niechybnymi rozważaniami wymaga
      dookreślenie, kto by mnianowicie miał zgodę tę wydać, w oparciu o jakie
      kryteria, etc., etc., no ale...
      4) jednakowoż polecam noszenie 'letnich butków' w lecie, czyli mniej więcej
      między 22 czerwca a 23 września, teraz wszakże mamy wiosnę i logika, pragmatyka
      [potocznie, czyli wulgarnie, rozumiane] oraz zdrowy rozsądek [też w życiu nie
      przeszkadza] nakazywałyby noszenie 'wiosennych butków' raczej;

a co do pogody, to polecam rzeczoną obejrzeć/przeczytać/wysłuchać, a nie
      zawracać ludziom głowę swoimi, szalenie, rzecz jasna, gawiedź interesującymi,
      planami na środę. a poza tym, Ty będziesz u nas 'we' środę, ale może zwyczajnie
      się czepiam.

a! a od używania polskich znaków się nie umiera, na prawdę.

w każdym razie serdecznie pozdrawiam, a i do stópek przemyślnie w letnie butki
      odzianych padam.
      • Gość: idzi Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.it-net.pl 30.03.06, 18:06
        madziu... nie denerwuj się - to jakaś "pani" "z miasta" pyta nas, wieśniaków z
        Azji, czy już lodowiec stopniał...

ale ona z pewnością nie wie, co to pedikiur, nie wysilaj się... dyskurs wszelako
        piękny!...
        • Gość: trollica Re: hej lubliniacy-jaka pogoda, bede w Lublinie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 18:15
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=22106248&a=22106248
          • rilian Re: hej lubliniacy-jaka pogoda, bede w Lublinie ? 30.03.06, 18:21
            o proszę... czyżby więc przychylna nam dusza jednak?
        • Gość: ruskie_pierogi85 Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:06
          Kimkolwiek jesteś :)

ależ ja się nie denerwuję, ja po prostu nie trawię pewnej maniery stylistycznej
          [czy raczej pewnej bezmyślności cudownej, jaka się niektórym dopuszczalna
          wydaje], a że mam do tego święte prawo, stąd ta tyrada :)

• Gość: magda Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.n.net.pl 30.03.06, 18:34
        Czego sie pierogu czepiasz? Ktos normalnie ,grzecznie zapytał a tu od razu
        kazanie,odsyłanie do SPP,monolog na pół kilometra.
        Obrzydzasz mi ruskie pierożki w ten sposób.Nie czekam na odpowiedź .
        • Gość: idzi Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.it-net.pl 30.03.06, 18:43
          no i bye bye
      • Gość: magda Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.n.net.pl 30.03.06, 19:07
        Ruskie_pierogi 85 pisze :
        "a! a od używania polskich znaków się nie umiera, na prawdę."

Od pisania zgodnie z zasadami ortografii również.
        NAPRAWDĘ.
        • Gość: idzi Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.it-net.pl 30.03.06, 19:19
          ja myślę, że to była licentia poetica.
          • Gość: magda Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.n.net.pl 30.03.06, 19:24
            NA PEWNO ;-), tylko po co sie napinać ?
            Porządki zaczyna sie od własnego podwórka.
            • Gość: trollbuster Nie karmić trolli - śmierdzieli !!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:56
              Porządki to przydało by sie zrobić z wami smrodliwe trolle przebrzydłe!
              • rilian Re: Nie karmić trolli - śmierdzieli !!!!!! 31.03.06, 17:36
                to o idzim, czy o magdzie?
        • Gość: ruskie_pierogi85 sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:00
          no i muszę się bronić, ale czym innym jest: 'naprawdę' [bez odsyłania do
          słownika, w znaczeniu: rzeczywiśćie, tak jak jest w istocie] a czym innym
          jest 'na prawdę' jako tzw. wyrażenie przyimkowe występujące w funkcji
          dopełnienia [lub, jeżeli ktoś woli, traktowane jako modulant, mające jedynie
          wzmocnić wymowę frazy], które może być używane jako hiperbola, mające być
          emfazą, szczególnego rodzaju wyolbrzymieniem.
          drobna różnica, acz jednak różnica.
          pozdrawiam

• Gość: magda Re: sprostowanie IP: *.n.net.pl 30.03.06, 21:23
            Nie musisz sie tłumaczyć ,bo dla mnie to jest chińszczyzna( ja nie studiowałam
            polonistyki).Tylko zupełnie nie rozumiem po co ta tyrada? Komu chcesz
            zaimponować emfazą,hiperbolą,modulantem ?
            Dla mnie to i tak jest "ortograf".Ale nie jestem kłótliwa i jako prosta
            kobicina dopuszczam opcję własnej pomyłki.
            • Gość: ruskie_pierogi85 Re: sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:44
              słuchaj:

kobieta mnie ubawiła do łez dość debilnym pytaniem i sposobem, w jaki je
              zbudowała.

tyrada była dlatego, że akurat miałam specyficzną frazę i odpowiedziałam
              inteligentnie, błyskotliwe i ironicznie. tyle.

nikomu nie chcę zaimponować, 'emfaza, hiperbola, modulanty' to po prostu słowa
              na określenie pewnych zjawisk, gdybym ich nie użyła, to sprostowanie byłoby
              dłuższe i bardziej nieczytelne. nie odsyłam do podręcznika gramatyki.

zarzuasz mi błąd, a kiedy się z niego tłumaczę [a raczej pokazuję, że go nie
              było], to Ty próbujesz być złośliwa.

nie chcę się rozpisywać, bo ta wymiana zdań staje się jałowa, ale równie dobrze
              mogłabym Cię zapytać 'po co drążysz temat', albo 'komu chcesz zaimponować
              dociekliwością [czy może: niewiedzą i drobiazgowością typową dla dyletantów']?

no przecież to nie ma najmniejszego sensu.

pozdrawiam
              • Gość: magda Re: sprostowanie IP: *.n.net.pl 30.03.06, 22:06
                Być może dlatego,że ja nie miewam fraz.
                Wpadłam w złośliwy ton biorąc przykład z Ciebie.Bo dziewczyna( może z drugiego
                końca Polski?)spokojnie pyta o pogodę,a ty wyskakujesz z pielęgnacja stóp,psimi
                gie i petami.
                Taka odpowiedź w/g Ciebie nie była złośliwa?
                A w/g jakiej skali klasyfikujesz pytania? Jakie to sa te debilne? Pytam,bo to
                jest raczej moja działka z racji wykształcenia i wykonywanego zawodu.
                Chcesz byc odbierana na spokojnie to nie nadymaj się.
                Ja również pozdrawiam.
                • Gość: magda Re: sprostowanie IP: *.n.net.pl 30.03.06, 22:26
                  Chyba polubiłam Twoje wyjasnienia: tylko brakuje mi jeszcze wytłumaczenia tego
                  błędu :"nie zachaczając kształtną stópką o dziury"
                  Wyłapała to viki,ale ja ponawiam prosbę.
              • Gość: magda Się tłumaczę ;-) IP: *.n.net.pl 31.03.06, 23:30
                Tak naprawde to ja nie jestem taka czepialska.Ona mi zarzuciła
                złosliwośc,podczas gdy ja tylko ustosunkowałam sie do jej złosliwej riposty.

1/ cyt:"makabrycznego i dyskwalifikujacego w przedbiegach błędu gramatycznego"
                Nie slyszalam,aby byl obowiazek ukonczenia polonistyki przed zabraniem glosu na
                forum GW.Widywalam gorsze grzechy.

2/ cyt:"kobieta mnie ubawiła do łez dość debilnym pytaniem i sposobem w jaki je
                zbudowała"
                Nie kazdy tez musi konczyc budowlankę,prawda? ;-)

Dlatego nie rozumiem dlaczego sie tak rzucila z pazurami na dziewczyne.
                Wskoczyla w buty na zbyt wysokim koturnie i z nich normalnie spadła.
                Jedyny pozytek z tego,ze moze wyciagnie wnioski na przyszlosc i zrobi korekte,
                zanim nacisnie klawisz "wyslij".
                Bo na swoj prywatny uzytek moze "zahaczac" nawet przez ER ZET i O z kreska.

Nie ma jej to sobie popisalam bez polskich znakow nie martwiac sie ze zaraz na
                mnie huknie z wysokosci ambony.
                Pozdrawiam sojuszniczke :-)
      • Gość: wiki Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:35
        Do ruskich pierogów.
        Co to są sandałaki,pisoni,pedikiur i mnianowicie?
        Polecam również słownik i sprawdzenie jak się pisze poprawnie wyraz "zahaczyć", oraz "naprawdę"
        Naprawdę to żenada zahaczać kogoś o niepoprawne pisanie, samemu będąc dyletantem. Pa
        • Gość: ruskie_pierogi85 Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:57
          'sandałaki,pisoni, mnianowicie' to są tzw. 'literówki' spowodowane ekstatycznym
          drżeniem palców wywołanym upajaniem się własną inteligencją i błyskotliwością.
          Bdanaia na pweynm anelgiksim uneriwstyecie wyzakały, że nie ma znczeania, w
          jaikej kleojności napsziemy lietry wenąwtrz wryazu, blye tlkyo pirwesza i
          otstaina lreita błyy na soiwch mijsecach. Rtszea mżoe być dolnwoie poszamiena,
          a mmio to bedzięmy w stniae pczyrzetać tkest bez wikszęego prleobmu. Diezje się
          tak dlteago, że nie cztaymy kżdaej z lteir odelndziie, ale wrayz jkao cłoaść.
          [ERIC CAMPBELL]

'pedikiur' to polska pisownia słowa 'pedicure'
          [www.slownik-online.pl/kopalinski/f35f55b4708342eac125657b007806f1.php].
          taka pisownia wzięła się stąd, że słowo to jest w jezyku polskim
          zleksykalizowane [tzn. że m.in. ma polską wymowę i odmienia się przez
          przypadki]. polecam czytać uważnie, tłumaczyłam to już w 'tyradzie'

'na prawdę' też już wytłumaczyłam, patrz:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=39471797&a=39493935
          pozdrawiam.
          • Gość: ruskie_pierogi85 pedikiur raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:58
            www.slownik-online.pl/kopalinski/f35f55b4708342eac125657b007806f1.php
            • Gość: wiki Re: pedikiur raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:40
              Pierożku ruski
              W swoim zarozumialstwie niemożliwym zapomniałaś mi podać linka do słownika w którym wyraz "zahaczać" pisze się przez "ch". Bo to literówka nie była, tylko byk ewidentny.
              Pozdrawiam.
              Pyza polska
              • Gość: wiki Re: Zahaczam pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 05:50
                Zapomniałam jeszcze dodać, żebyś zamiast apostrofu ' używała cudzysłowu " " i nawias kwadratowy[] zamieniła na zwykły (), bo to - bżytko wyglonda :)))
                Pozdr.
                • Gość: ruskie Re: Zahaczam pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 07:28
                  za urażoną estetykę Jaśnie Pani nie mogę wszakże ponosić odpowiedzialności.

nawias kwadratowy wynika z mojego kompleksu pełnych ud, z którymi nawias
                  okrągły boleśnie mi się kojarzy.

jeśli chodzi o znak apostrofu, to zdarza mi się stosować go również w tekstach
                  naukowych i nikomu to do tej pory nie przeszkadzało. zabieg taki pociąga za
                  sobą subtelną zmianę w sposobie przytaczania i rozumienia tekstu, ale że
                  naprawdę nie chcę się mądrzyć, to uznajmy, że tak jest ładniej. po prostu. a że
                  o gustach się nie dyskutuje...

pozdrawiam
                  • Gość: idzi Re: Zahaczam pierogi IP: *.it-net.pl 31.03.06, 07:49
                    jesteś wspaniała
                    • Gość: wiki Re: Zahaczam pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 09:38
                      Zabieg taki wynika z Twojej niedbałości i nieposzanowania czytelnika, ideologię dodajesz potem.
                      Przypominam, że w dalszym ciągu nie ustosunkowałaś się do popełnionego przez Ciebie karygodnego błędu ortograficznego.
                      Takie odwlekanie przed stawieniem czoła wyzwaniu deprecjonuje Cię w moich oczach i zapewne wielu Czytelników.
                      Pozdrófka
                      • Gość: magda Re: Zahaczam pierogi IP: *.n.net.pl 31.03.06, 17:02
                        Wiki to Ty jesteś wspaniała :-)
                      • Gość: magda ktos się zapędził w kozi róg? IP: *.n.net.pl 31.03.06, 20:04
                        czy tylko tak mi się wydaje?

A może dzisiaj pierogi nie mają specyficznej frazy ?
                        cyt: " akurat miałam specyficzną frazę i odpowiedziałam
                        inteligentnie, błyskotliwe"

A moze farsz wypłynął?

Gdybyś się tak nie nadymała,mogłabyś teraz odpisać:

a/mea culpa....każdemu może sie zdarzyć
                        b/wyjatek potwierdza regułę ;-) raz źle napisane "zachaczenie"potwierdza,że
                        zawsze pisze się "zahaczenie"(oczywiście żart)
                        c/wina klawiatury,czasem sama coś dodaje :-)

A tak co?
                        Głupio. Koniec z tyradami i pisaniem dyrdymałów w tym temacie.Nie ma sensu
                        naprężać się jak się samemu błądzi...przyganiał kocioł....prawda?

Nawet idzi nie wali z odsieczą,bo licentia poetica drugi raz nie przejdzie.
                        Qrczę,a może to jednak ja sie czepiam ?
                        • Gość: Wiki Re: ktos się zapędził w kozi róg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 22:45
                          Chyba nam się Madziu ruskie pierogi rozgotowały. Może trzeba było tyle do pieca nie dokładać? :)))
                          • Gość: magda Sie tłumaczę :-) IP: *.n.net.pl 31.03.06, 23:33
                            "Sie tłumacze" miało sie tu wkleic :-),ale nic to !
    • Gość: pr szklana pogoda , ale bedzie przeboj o naszym miesc IP: *.lublin.mm.pl 31.03.06, 20:51
      szklana pogoda... bedzie przeboj o naszym lublinie:)
      serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3249010.html
    • corrina Re: hej lubliniacy-jaka pogoda 03.04.06, 00:16
      hehe ale sie nasmialam z tych klotni,napisalam butki bo to smiesznie
      brzmi,wybieram sie do polski od lat kilku i ciagle cos wyskoczy a nie chce
      jechac tylko na 2 tygodnie tylko na dluzej a tu kurcze blade wysylaja mnie do
      szkoly na gramatyke,a ja mialam za mlodu pod gorke do szkoly hihi,pazurki tez
      robie,a po pumeks jade do polski bo najlepszy tak ze piety musza poczekac az
      dojade do lublina a tak wogole to forum sie bierze z przymrozeniem oka a wy tu
      tak wszystko na powaznie no ale dziekuje za info
      • Gość: wiki Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 10:04
        Hej Corrina.
        Jak się naśmiałaś to znaczy, że było zabawnie, a nie na poważnie.
        Kto by się tam na poważnie zajmował ruskimi pierogami.
        A tak na poważnie to się pośpiesz z tym przyjazdem, bo jak nie zdążysz do jesieni, to znów nie założysz tych letnich butków.
        Pozdrowienia z Polski
        • sylwek07 Re: hej lubliniacy-jaka pogoda 03.04.06, 10:11
          corrina pogoda jest teraz ok na wiosenne buty ale zapowiadali w TV ze ma padac
          snieg .milego pobytu zycze :)
          • corrina Re: hej lubliniacy-jaka pogoda 03.04.06, 18:25
            teraz jestem w pracy a jutru fruuu i sroda wieczor w lublinie ,juz sie ciesze
            na pierogi ale nie ruskie a piety si ciesza na pumeks
            • Gość: wiki Re: hej lubliniacy-jaka pogoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 20:09
              Brawo Corrina za dobry humor. Witaj i baw się dobrze:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka