03.04.06, 17:14
Chcialabym posluchac waszych rad: czy sensownie jest zaczynac studia na KULu?
Konkretnie mam na mysli psychologie, pedagoike oraz nauki o rodzinie.
Slyszalam mase roznych opinii i nadal nie wiem, co zrobic;) Te
wszystkie "specjalne" przedmioty, masa egzaminow, ale z dgugiej strony fajna
atmosfera i sympatyczni ludzie....
z gory dziekuje za sensowne odpowiedzi=)
Obserwuj wątek
    • rilian Re: KUL ? 03.04.06, 18:14
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31360
    • opuncjafigowa Re: KUL ? 03.04.06, 18:14
      Witam!

Zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31360

KUL to wspaniała uczelnia - 3 lata temu skończyłam tam pedagokike...to
      najpiękniejszy okres w moim życiu, bardzo miłe wspomnienia. Fakt, że 6-8
      egzaminów w sesji było normą ;) ale wcale tego źle nie wspominam...atmosfera
      niepowtarzalna, bardzo pozytywnie wspominam podejście wykładowców/ćwiczeniowców
      do studentów... Ale trzeba pamiętać, że studia to nie tylko wykłady,
      ćwiczenia,nauka i egzaminy...to także...niezła zabawa ;)

Pozdarwiam i zycze trafnych wyborów :)
      • Gość: gasd Re: KUL ? IP: *.pronet.lublin.pl 03.04.06, 19:23
        nauki o rodzinie odradzam -po tym kierunku nie ma żadnych perspektyw. Mówiono
        nam na poczatku studiów o pracy w opiece społecznej, w poradniach małżeńskich
        czy w szkole uczyć religii, ale teraz po 4 latach okazało się,że ten kierunek
        nie daje takich uprawnień. Chyba że chcesz studiować dla samej atmosfery
        studiowania, więc wtedy mogę polecić.
        • malpusia4 Re: KUL ? 04.04.06, 14:22
          Gość portalu: gasd napisał(a):

> nauki o rodzinie odradzam -po tym kierunku nie ma żadnych perspektyw. Mówiono
          > nam na poczatku studiów o pracy w opiece społecznej, w poradniach małżeńskich
          > czy w szkole uczyć religii, ale teraz po 4 latach okazało się,że ten kierunek
          > nie daje takich uprawnień. Chyba że chcesz studiować dla samej atmosfery
          > studiowania, więc wtedy mogę polecić.

Dzieki dzieki=)
          Ale czy po tym kierunku ma sie w ogole do czegos uprawnienia? Czytalam chyba
          gdzies ostatnio, ze to ma sie niedlugo zmienic, tzn ze ludzie po INOrze beda
          mogli pracowac w tych poradniach itp. ale nie w najblizszym czasie.
          Ach, i tam mozna sobie wybrac hebrajski do nauki, cudowna rzecz=)
      • justi21 Re: KUL ? 13.04.06, 18:53
        Jak tak sobie czytam, to mi się wydaje, że nie studiuję na KULu! Wydział
        Matematyczno - Przyrodniczy nie jest tak przyjazny! Trzeba mieć mocne nerwy
        żeby tu studiować! A miało być tak pięknie :/ ...!!!
    • Gość: maniek.27 Re: KUL ? IP: *.lublin.mm.pl 04.04.06, 14:37
      KUL jest zwyczajnym uniwerkiem tak jak 16 pozostałych. Róznica jest w tym, że
      są dwa typowo katolickie przedmioty. Jeśli masz wizję (taką jak bardzo dużo
      osób) że na KULu trzeba się modlić przed zajeciami itp to nie licz na to za
      bardzo. A jeśli chodzi o podane przez Ciebie kierunki to najlepiej wybierz
      psychologię (podobna najlepsza w Polsce). Napewno zrezygnuj z INoR-u. Po tym
      nic nie będziesz mieć oprócz papierka z wyższym wykształceniem
      • malpusia4 Re: KUL ? 04.04.06, 15:26
        Gość portalu: maniek.27 napisał(a):

> KUL jest zwyczajnym uniwerkiem tak jak 16 pozostałych. Róznica jest w tym, że
        > są dwa typowo katolickie przedmioty. Jeśli masz wizję (taką jak bardzo dużo
        > osób) że na KULu trzeba się modlić przed zajeciami itp to nie licz na to za
        > bardzo. A jeśli chodzi o podane przez Ciebie kierunki to najlepiej wybierz
        > psychologię (podobna najlepsza w Polsce). Napewno zrezygnuj z INoR-u. Po tym
        > nic nie będziesz mieć oprócz papierka z wyższym wykształceniem

Tak, przed zajeciami studnenci sie modla a przy wejsciu zakladaja wszystkim
        worki pokutne i krzyze :P
        INOR bym chciala nawet, ale jako 2 kierunek, tak dla satysfakcji...=)
        dzieki za porade i pozdrawiam=)
        • Gość: maniek.27 Re: KUL ? IP: *.lublin.mm.pl 05.04.06, 11:05
          Nie ma co się śmiać. Jak mówię że studiuję na KULu to każdy się pyta czy sie
          modlimy przed zajęciami. Wtedy odpowiadam coś podobnego co Ty napisałaś;). A
          INoR jako drugi kierunek to nie jest złe rozwiązanie. Pozdr:)
    • e2006 Re: KUL ? 05.04.06, 00:29
      Nauki o Rodzinie to nie jest kierunek dla każdego. Jeżeli chcesz robić karierę i
      pieniądze, to poszukaj innych kierunków. Ja studiuję na INOR eksternistycznie i
      to był najlepszy wybór, jakiego mogłam dokonać, a próbowałam już kilku innych
      kierunków. Wymaga przede wszystkim wielkiej wiary i uczucia do ludzi. Te studia
      nie dają tylko papierka z wyższej uczelni. One zmieniają perspektywę na
      wszystko, na świat, ludzi i to co jest w życiu ważne. Na mnie studiowanie tam
      wpływa bardzo uduchawiająco. Atmosfera jest naprawdę fantastyczna, wykładowcy
      też, jak na razie nikt niczym mnie jeszcze nie zraził. Jeżeli jesteś blisko Boga
      i szukasz dobrej drogi życia, a nie tylko perspektywy etatu za stałą pensję, to
      jest to dobry wybór.
      • malpusia4 Re: KUL ? 05.04.06, 15:40
        e2006 napisała:

> Nauki o Rodzinie to nie jest kierunek dla każdego. Jeżeli chcesz robić
        karierę
        > i
        > pieniądze, to poszukaj innych kierunków. Ja studiuję na INOR eksternistycznie
        i
        > to był najlepszy wybór, jakiego mogłam dokonać, a próbowałam już kilku innych
        > kierunków. Wymaga przede wszystkim wielkiej wiary i uczucia do ludzi. Te
        studia
        > nie dają tylko papierka z wyższej uczelni. One zmieniają perspektywę na
        > wszystko, na świat, ludzi i to co jest w życiu ważne. Na mnie studiowanie tam
        > wpływa bardzo uduchawiająco. Atmosfera jest naprawdę fantastyczna, wykładowcy
        > też, jak na razie nikt niczym mnie jeszcze nie zraził. Jeżeli jesteś blisko
        Bog
        > a
        > i szukasz dobrej drogi życia, a nie tylko perspektywy etatu za stałą pensję,
        to
        > jest to dobry wybór.

Fajnie, ale co po tym sie wlasciwie robi..? Tzn -poza satysfakcja wlasna INOR
        raczej nie daje ogromnych perspektyw...
        • e2006 Re: KUL ? 05.04.06, 23:30
          Ja ukierunkowałam się na pomoc małżeństwom, tym w kryzysie i tym, które dopiero
          zaczynają. Nie szukam pracy w państwowych instytucjach ani fundacjach. Mamy z
          mężem własną firmę. Proponuję Ci zastanowić się najpierw, co tak naprawdę
          chciałabyś w życiu robić, w czym mogłabyś się najelepiej zrealizować i przede
          wszystkim, co mogłabyś robić za darmo. Jeżeli jest coś, co lubisz tak bardzo, że
          nie musiałabyś brać za to pieniędzy, jeszcze więcej radości sprawi Ci zarabianie
          na tym. Dopiero potem zastanów się, jakie studia pomogą Ci wykształcić sie w tym
          kierunku. Ja kilkakrotnie zaczynałam studia, z różnych pobudek, bo ciekawy
          kierunek, bo będzie po tym praca, bo coś tam innego. Po jakimś czasie nie
          wytrzymywałam, bo to nie było dla mnie. Co z tego, że dziennikarstwo jest super
          i szkoła, w której byłam jest świetna, jeżeli nigdy w życiu nie przepracowałabym
          jednego dnia w tym zawodzie. Na dość długo odpuściłam i postanowiłam
          przeczekać. Wiele w moim życiu się zmieniło w ciągu ostatnich lat, dorosłam,
          zmieniły się priorytety. Zbliżyłam się do Boga, pokochałam ludzi i zrozumiałam,
          że prawdziwe szczęście człowieka zależy od jego relacji z Bogiem i drugim
          człowiekiem, a głównie z najbliższym mu człowiekiem, czyli żoną lub mężem.
          Postanowiłam podzielić sie z innymi moim szczęściem, pokazać im, że rodzina, to
          nie przeżytek, że można być zakochanym przez całe życie... Dlatego wybrałam KUL,
          dlatego INOR. Tam dowiaduję się o podstawach, zasadach, etyce, moralności,
          więcej o Bogu, uczę się przekazywać, to co czuję i co wiem. Zastanów się, jaki
          wpływ chcesz mieć na otaczający Cię świat. Czy chcesz, aby twoja osoba i twoja
          wiedza zmieniły na lepsze choć jedno ludzkie życie? Zastanów sie nad znaczeniem
          swojego życia. Powodzenia
          • Gość: sekułła Re: KUL ? IP: *.lublin.mm.pl 06.04.06, 11:04
            Jeżeli się rozchodzi o naukę o rodzinie, to należy zacząć od prawidłowego
            rozpoznania operacyjnego i zebrania szczegółowych informacji. Należy to czynić
            dyskretnie, profesjonalnie no i oczywiście bezinteresownie.
    • Gość: ABSOLWENTKA Re: KUL ? IP: 212.75.114.* 05.04.06, 11:30
      JESTEM DUMNA SKONCZYŁAM HISTORIĘ NA KUL-u TO BYŁY NAJWSPANIALSZE LATA W MOIM
      ZYCIU I CIESZĘ SIĘ ŻE MOGE POWIEDZIEĆ ZE TEN KSIADZ CZY TAMTA ZAKONNICA TO MÓJ
      KOLEGA CZY KOLEZANKA
    • lukszal Re: KUL ? 05.04.06, 16:11
      brzydkie kobiety tam sa :)
      • Gość: niezła laska Re: KUL ? IP: *.it-net.pl 06.04.06, 07:27
        O mój drogi...i tu sie grubo mylisz...
      • Gość: maniek.27 Re: KUL ? IP: *.lublin.mm.pl 06.04.06, 10:56
        Co Ty gadasz! Są niezłe sztuki;)
        • lukszal Re: KUL ? 06.04.06, 16:02
          No jasne ze zdarza sie czasami jakies ładne:) Ale na umcsie jest na pewno
          wiekszy wybor:)
          • malpusia4 Re: KUL ? 06.04.06, 16:16
            lukszal napisał:

> No jasne ze zdarza sie czasami jakies ładne:) Ale na umcsie jest na pewno
            > wiekszy wybor:)

Chyba zalezy czy wolisz "torebusie" czy fajne dziewczyny czytajace Hegla =)
            • malpusia4 Re: KUL ? 06.04.06, 16:18
              malpusia4 napisała:

> lukszal napisał:
              >
              > > No jasne ze zdarza sie czasami jakies ładne:) Ale na umcsie jest na pewno
              >
              > > wiekszy wybor:)
              >
              > Chyba zalezy czy wolisz "torebusie" czy fajne dziewczyny czytajace Hegla =)

Zreszta nie zastanawialam sie nad kobietami, jakos bardziej kreca mnie
              faceci :] No, a ci na kulu to nie powiem,zeby im czegos brakowalo... =)
    • Gość: ;-) administracja, ekonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 16:05
      Warto studiowac na kulu administracje albo ekonomie?
      Moze sa jacys studenci? Trudna matma na ekonomii?
      • Gość: KULwa Re: administracja, ekonomia IP: *.it-net.pl 06.04.06, 17:47
        Cofnij sie do drugiej i trzeciej wypowiedzi...kliknij na link i tam
        zapytaj...tam powinien być odzew ;)
        • Gość: ja Re: administracja, ekonomia IP: *.pronet.lublin.pl 06.04.06, 20:27
          ja mam żonę z KULu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka