Dodaj do ulubionych

piękne miasto - hotel

22.04.06, 18:36
Właśnie oglądałem zdjęcia Lublina w necie. Piękne miasto. Muszę tam pojechać
na tydzień. Przy okazji zwiedziłbym Zamość i Chełm. Może jeszcze coś.
Czy moglibyście polecić taniutki hotel dysponujący pokojami jednoosobowymi.
Nie oczekuję żadnych luksusów.

Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: piękne miasto - hotel 22.04.06, 18:50
      www.lsi.lublin.pl/hot/hotele.htm
    • andrzej.sawa Re: piękne miasto - hotel 22.04.06, 19:52
      Serdecznie zapraszamy do Chełma.
      Popatrz na zdjęcia Chełma,są na forum zdjęciowym Lublina.
      • Gość: idzi Re: piękne miasto - hotel IP: *.it-net.pl 22.04.06, 20:32
        bez komentarza...
        • hubertkm Re: piękne miasto - hotel 22.04.06, 23:17
          A ten post po co? Chełm to ciekawe miasto.
          • andrzej.sawa Re: piękne miasto - hotel 22.04.06, 23:24
            Ja nie jestem drobiazgowy.A może przy okazji wpadnie do Chełma,albo polubi
            Chełm.Jak narazie nic złego nie napisał,tylko coś niezbyt czytelnie...
    • Gość: Daria Re: piękne miasto - hotel IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.04.06, 04:43
      Mozesz jeszcze zwiedzic Kazimierz nad Wisla i Naleczoe. Natomiast w Chelmie nic
      nie ma do ogladania zwykle miasto powiatowe.
      • andrzej.sawa Re: piękne miasto - hotel 23.04.06, 05:12
        Daria staram się nie być złośliwy,ale zachowujesz się jak smarkacz z pieluchą.
        Albo jeszcze gorzej.
        • aron2004 Re: piękne miasto - hotel 23.04.06, 07:07
          Mi tam się Chełm bardzo podoba.
          • andrzej.sawa Re: piękne miasto - hotel 23.04.06, 08:49
            A wiesz co to za daria?
            • Gość: lutzek A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? IP: *.escom.net.pl 23.04.06, 16:11
              Oprócz "prześlicznej" Cementowni :) I ten Ukraiński lud, taki przyjemny, wielkomiejski :) Wiocha na wschodzie jakich pełno w Polsce, aż dziw że niegdyś wojewódzka. Jedno z brzydszych miast lubelszczyzny.

lutzek
              • andrzej.sawa Re: A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? 23.04.06, 16:18
                To nie jest Lubelszczyzna,tylko Ziemia Chełmska,czasowo pod administracją lubelską.
                • bu2m Re: A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? 23.04.06, 16:26
                  andrzej.sawa napisał:

> To nie jest Lubelszczyzna,tylko Ziemia Chełmska,czasowo pod administracją lubel
                  > ską.

Pod zaborami.
                  • andrzej.sawa Re: A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? 23.04.06, 16:28
                    Napisałem dokładnie tak jak jest - administracja,ale nie za darmo,złośliwie
                    wysłaliśmy do Lublina rękasa.
                    • Gość: lutzek Bądźmy szczerzy, żadna Ziemia Chełmska... IP: *.escom.net.pl 23.04.06, 17:00
                      ... tylko zwykła Ukraina. "MartyniUK", "MaksymiUK", "GmitrUK" i inne polskobrzmiące" nazwiska to chełmski standard. Ale masz rację w jednym... wstyd nazywać Chełm lubelszczyzną.

lutzek
                      • andrzej.sawa Re: Bądźmy szczerzy, żadna Ziemia Chełmska... 23.04.06, 17:26
                        Tobie trudno zrozumieć,nie chodzi o nazwę,po prostu Chełmszczyzna i
                        Lubelszczyzna to dwa różne tereny.
                      • Gość: aron Re: Bądźmy szczerzy, żadna Ziemia Chełmska... IP: *.pl / *.enterpol.pl 26.04.06, 16:28
                        Gość portalu: lutzek napisał(a):

> ... tylko zwykła Ukraina. "MartyniUK", "MaksymiUK", "GmitrUK" i inne
                        polskobrzm
                        > iące" nazwiska to chełmski standard.

No i co z tego? Czy hrabia toleruje tylko tych co mają nazwisko zakończone na -
                        ski i -cki?
              • Gość: aron Re: A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? IP: *.pl / *.enterpol.pl 26.04.06, 16:26
                Gość portalu: lutzek napisał(a):

> Oprócz "prześlicznej" Cementowni :) I ten Ukraiński lud, taki przyjemny,
                wielko
                > miejski :)

Przynajmniej nikt nie rzuca kamieniami w pociągi jak obywatele miasta
                stołecznego Warszawy

> Wiocha na wschodzie jakich pełno w Polsce, aż dziw że niegdyś wojewó
                > dzka. Jedno z brzydszych miast lubelszczyzny.

Sam hrabio jesteś brzydki.
                • bu2m Re: A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? 27.04.06, 22:08
                  To nie rzucają obywatele miasta Warszawy, a przyjezdni obywatele Polski powiatowej.
                  • andrzej.sawa Re: A co jest ślicznego w wiejskim Chełmie? 28.04.06, 11:29
                    To samo co w wiejskiej Warszawie.
                    • Gość: bosman ej, sawciu! IP: *.visp.energis.pl 28.04.06, 13:34
                      w Chełmie to chyba ty najpiękniejszy?Jak wszyscy do kościoła pójdą.......
    • Gość: ANna Re: piękne miasto - hotel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 10:39
      Zapewniam cię,że nie opłaca się przyjeżdżac do Lublina, a już do Chełma tym
      bardziej!Chełm to wiocha zabita dechami,coś jak na Ukrainie.
      • Gość: Jorik Re: piękne miasto - hotel IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.04.06, 12:36
        To prawda.Chełm to dziura.Nic nie ma do oglądania.Lepiej wybierz się na
        Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie.A Lublin też jest ładny.
      • andrzej.sawa Re: piękne miasto - hotel 23.04.06, 15:29
        Dzieci wracajcie do piaskownicy,klawiaturę zostawcie starszym i nteligentnym.
        • Gość: lutzek Ty Sawa, co Ty taki delikatny jesteś na punkcie... IP: *.escom.net.pl 23.04.06, 16:13
          ... tej swojej wsi? Chyba może ona nie przypadać do gustu innym? I nie musisz od razu obrażać brakiem inteligencji jak ktoś ma odmienne zdanie w kwestii "urokliwości" podukraińskiego Chełma. Bo jako inteligentny człowiek wiedzieć winieneś, że o gustach się nie dyskutuje.

Jak Ci się podoba ta wiocha, to mieszkaj w niej dalej, przecież nikt Cię z niej nie wyrzuca.

lutzek
          • Gość: H O Chełmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 19:38
            Ale jeste3ście niesamowicie kulturalni i zorientowani!
            Kwestie estetyczne - czy sie komus podoba czy nie, to sprawa zupelnie odrębna,
            ale patrząc obiektywnie, w Chełmie jest kilka bardoz ważnych zabytków, o randze
            co najm,niej ogólnoposlkiej (jak zespół katedry na Górce i kościół Pijarów, ze
            wspaniałymi polichromiami Józefa Meyera - ten sam, co w lubelskiej
            archikatedrze) czy nawet światowej - jak jedyne na swiecie kopalnie kredy. Nie
            wspominając o innych ciekawych obiektach, jak kościół reformatów, cerkwie św.
            Mikołaja i św. Jana Teologa, prześliczny pałacyk w Srebrzyszczu, tuż koło
            Chełma, czy wieża w Stołpiu, najstarsza wieża w Polsce - tuż przy drodze Lublin
            Chełm, zabytek wyjątkowy. A tuż obok maleńki kosciółęk, dawna cerkiew
            bazylianów, w Podgórzu (dawniej Spas) pochodząca z XIII wieku. Jest co oglądać w
            Chełmie i warto tam pojechać z całą pewnością - tylko, że, jak wszędzie,
            najpierw trzeba cokolwiek wiedzieć, zanim się opluje jakieś miasto - i tym samym
            pokaże swoją niewiedzę. Więcej szczegółów mogą podac w Chełmskim Ośrodku
            Informacji Turystycznej, przy ul. Lubelskiej - bardzo sympatyczne miejsce -
            palniki miasta za darmo, za kolorowy przewodniczek zapłaciłem kilka miesięcy
            temu 5 PLN, sporo innych folderków itd.
            • andrzej.sawa Re: O Chełmie 23.04.06, 20:33
              Ja się do tego przyzwyczaiłem,wprawdzie dziwi mnie,że na forum Lublina są ludzie
              którzy nie znają naszej okolicy.Dlatego między innymi metodą prowokacji zachęcam
              do zainteresowania się Ziemią Chełmską,przecież to jest kawałek Polski,tak samo
              jak i inne rejony.Przy okazji zainteresujcie się ciekawą historią
              wieloreligijności.Np.Bazylika na Górce jest pounicka.Ale to spory temat.Ciekawa
              jest historia przynależności terenów w okolicach Chełma - od czasów Mieszka I.
              No ale to tematy na długie pogadanki.
              • Gość: folkatka Re: O Chełmie IP: *.tvk.torun.pl 26.04.06, 11:09

Ja bym bardzo chciała, zeby ci wszyscy, którzy z taka lubością opluwają nasz
                region, zrozumieli, ze kręcą tym samym bata dla nas wszystkich. Dla załozyciela
                wątku - mam nadzieję ze spodoba Ci sie w naszym mieście. Pozdrawiam
                • pbd2 Re: O Chełmie 26.04.06, 18:10
                  Nie rozumiem: wszyscy mają pretensję do Chełma, że jego mieszkańcy nazywają się
                  Martyniuk, Gmitruk, Bazyluk itp. i są z pochodzenia Ukraińcami. To dlaczego
                  przez całe dziesięciolecia Polska walczyła o to, żeby nie tylko Chełm, ale i
                  Lwów był nasz? Trzeba było oddać Ukraińcom to to jeszcze przed wojną, skoro się
                  nie podoba. Wszyscy tak strasznie narzekają, że nam Rusek po wojnie zabrał
                  Kresy, a o fragmentach tychże Kresów, które nam Stalin łaskawie zostawił,
                  wyrażają się pogradliwie. Pewnie i o Lwowie forumowicze by tak pisali, gdyby
                  został po naszej stronie. A tak to wszyscy tęsknią za Lwowem, a obrażają
                  jednocześnie Lublin, Chełm, Białystok, Przemyśl... Bez sensu.
                  A w ogóle: w Chełmi ja nigdy nie był, ale ze zdjęć to miasto niczego sobie
                  wydaja sia... A jak był dzieckiem, to czytał taką książkę "Drewniane szable",
                  która w Chełmi dzieja sia, bo pisarz nie napisał, ale kredowe podziemia tam
                  opisane są...;)
                  Pzdr. - mieszkańców Chełma w szczególności.
                  • nabucco4 uważaj pbd2. Jak będziesz w Chełmie.... 26.04.06, 18:25
                    swoją drogą bardzo ładne miasto, to nie wleź na sawę - traumatyczne przeżycie.
                    • andrzej.sawa Re: uważaj pbd2. Jak będziesz w Chełmie.... 26.04.06, 20:00
                      No i po cholerę się mnie czepiasz.Smutno Ci?
                    • Gość: nigdyprzenigdynie Można przepraszam wiedzieć co takiego ładnego w CH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 02:06
                      Chełm jest po prostu okropny!
                      • andrzej.sawa Re: Można przepraszam wiedzieć co takiego ładnego 29.04.06, 08:30
                        A ty elemencie nie mieścisz się na skali minusów.
            • Gość: Nikt Re: O Chełmie do H IP: 212.182.96.* 26.04.06, 21:34
              Drogi H. Jeśli juz mówimy o Podgórzu k.Chełma to wydaje mi się, iż nie należy
              łaczyć cerkwi bazylianów z wiekiem XIII. Byc może XIII-wieczny jest obiekt,
              który mieścił się w obecnym prezbiterium. Byłby on założony na planie kwadratu
              z niewielkim płaskim prezbiterium od wschodu.Pierwotnie przekryty był
              sklepieniem krzyżowo-żebrowym, a małe prezbiterium a raczej rodzaj absydy
              przekryte było być może kolebkowo. Ale tenże nic nie ma wspólnego z
              bazylianami.Obiekt ten był rozbudowywany. W kolejnej fazie rozbudowy od zachodu
              przylegał do światyni obiekt na planie prostokąta - pełniący prawdopodobnie
              funkcje klasztoru. Następnie rozbudowano go w kierunku zachodnim i nadano formę
              nawy, zatem jego obecny kształt jest wynikiem takich własnie przeobrażeń. Tyle
              na gorąco. Pozdr
              • Gość: H Re: O Chełmie do H IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:48
                To co napisałem, to był skrót myślowy - wiem, że z XIII wieku (zapewne) jest
                tylko dolna partia prezbiterium, ale ogromne dzięki, że Pan to uściślił. W
                dzisiejszym stanie ten obiekt ze wzgledu na swój szczyt należałoby włączyć do
                lubelskiej cechowej architektury XVII wieku, a że jest bardzo podobny do szczytu
                bramy uściłuskiej w Chełmie - tym bardziej ciekawe - jakas może lokalna grupa?
                Tak przy okazji - cyz ktoś to moze opracowywał? To niełatwe by było i raczej
                skazane na niepowodzenie - bo przecież niewiele się w Chelmie i okolicach sprzed
                XVIII wieku zachowało (tym większym rarytasem są tu te naprawdę stare, pewnie
                Daniela Halickiego pamiętające, obiekty, jak Stołpie czy Spas). Przy okazji
                Spasa (pierwotna nazwa Podgórza lepiej oddaje sakralną funkcję tego terenu, moim
                zdaniem) - ta świątynka doskonale wpasowywałaby sięw kontekst wieży w Stołpiu,
                jeśli przyjmie się jej genezę jako monasteru słupników.
                Pozdr.
    • nabucco4 hej fredt 26.04.06, 18:23
      jak zauważyłeś paru świrów jak zawsze musiało zabulgotać.Nie przejmuj się,
      każde miasto ma swój "koloryt".
      Zapraszam do Lublina - cudne miasto. Jedna z niewielu w Polsce oryginalna (a
      nie wybudowana jak w Warszawie czy Gdańsku) starówka, zamek z niepowtarzalną
      kaplicą z polichromiami w stylu bizantyjski, z (bodajże XIII w, - H. wie
      dokładnie) secesyjne śródmieście.Majdanek - myślę trzeba zobaczyć,panorama
      Lublina - tylko z wieży Trynitarskiej. A tani hotel? myślę że Dom Nauczyciela
      powinien Cię usatysfakcjonować - to przy miasteczku uniwersyteckim.Na ul.
      Radziszewskiego róg Skłodowskiej. Pozdrawiam.
      • Gość: H Re: hej fredt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 19:44
        Polichromie kaplicy XV wiek, fundacja Władysława Jagiełły, ale sama kaplica
        starsza, z XIV wieku, stawiana przez Kazimierza Wielkiego. Z XIII wieku pochodzi
        okrąga wieża na zamku.
        A poz atym pnad 30 innych zabytkowych kosciolow, dziesiątki pałaców, wspaniałe
        kamienice itd., itp. Tylko większosci miejscowych, któzy nic o swoim własnym
        miescie nie wiedzą, wydaje się, że jets nic nie warte...
        • Gość: bosman Re: hej fredt IP: *.lublin.mm.pl 26.04.06, 20:03
          no właśnie :-)
        • andrzej.sawa Re: hej fredt 27.04.06, 17:58
          To nie jest problem czy miejscowy.Niestety -problem czy jest głupi,bo po co gada
          źle na swoje miasto?Żeby mniej ludzi przyjechało,żeby mniej wydali,żeby nie
          zainwestowali...To przecież szczyt głupoty.
          • Gość: bosman Re: hej fredt IP: *.lublin.mm.pl 27.04.06, 22:05
            a na dodatek kundle zza miedzy też obszczywają....
            • Gość: miszcz Re: hej fredt IP: *.pronet.lublin.pl 28.04.06, 14:11
              ANna IP: *.internetdsl.tpnet.pl

S P I E R * * * * * !
              • Gość: bosman miszczu! IP: *.lublin.mm.pl 28.04.06, 20:58
                jesteś kolejnym skowyrem?
    • janko_z Odp: HOTEL 28.04.06, 13:35
      Zapytałeś o hotel a napotkałeś bójkę chełmian z lubelakami.. ładne świadectwo!!
      Hotel: Pod zamkiem - typowu hotelowiec w poblizu dworca PKS i zamku, ale tani -
      ok 80zł doba z parkingiem. Taniej można pytać w akademikach na ul.
      Nadbystrzyckiej, Zana lub Langiewicza- Czwartaków . Poszperaj w inecie na pewno
      coś trafisz:) Pozdrawiam
      • andrzej.sawa Re: Odp: HOTEL 28.04.06, 13:43
        Oj to nie widziałeś jeszcze bójki,ja się w znacznym stopniu znieczuliłem.
      • hubertkm Re: Odp: HOTEL 29.04.06, 09:20
        Zauważ, z eto nie była (jest?) bójka między lubelakami a chełmiakami tylko atak
        nieświadomych debili na swoje miasto i swój region. I jak my mamy zarazbiać
        miliony na turystyce, skoro większość lublinian ma takie podejście, jak ci
        tutaj? W ogóle nie zdają sobie sprawy z wartosci i piękną swoejgo maista i
        regionu, nie potrafią zrozumieć, ze ium więcej ciekawego dookoła, promowanego
        razem z Lublinem, tym więcej turystów - a oprócz Lublina tyle ciekawych miejsc w
        naszym regionie - i Chełm z pewnoscią zalicza się do 5 najciekawszych.
        Każdy, kto ma ochotę, niech przyjeżdza - trzeba zapraaqszzać, a nie odrzucać.
        Tym bardziej, zę przyjezdni zawsze mają znacznie lepsze zdanie o Lublinie i
        bardizje go potrafiądocenić, niż miejscowi. Przypomina mi się casus pewnego
        znajmego, młodego pracownika naukowego jednej z lubelskich uczelni, który mial
        oprowadzić pokrótce pewnego profesora z KRakowa po Lublinie (profesor przyjechał
        jako recenzent na obronę doktoratu i trzeba mu było zapelnić chwilę). Ocyzwiście
        koleżka wyszedł z załozenia, że w Lublinie nic ciekawego nie am i miał poważny
        problem, co tu panu profesorowi pokazać - a okazało sie, ze pan profesor
        przyjechał z gorowym planem, co chce zobaczyć, i tylko pytał tego koleżkę, jak
        dojśc w odpowiednie miejsca, a po dotarciu mówił mu to i owo o tym, co oglądali
        - w rezultacie chłopak najadł się wstydu, bo facet z Krakowa, który byl pierwszy
        raz w Lublinie oprowadzał go po lubelskich zabytkach, o których istnieniu
        wcześniej nawet ten chłopak nie wiedział.
        • hubertkm Re: Odp: HOTEL 29.04.06, 09:22
          Muszę robić korektę, zanim nacisnę enter - jak szybko piszę, to niesamowite
          literówki mi wychodzą :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka