Dodaj do ulubionych

Wzruszyłam się

03.12.13, 17:00
W jednym z polskich miast, bezdomni za zarobione przez siebie pieniadze, ufundowali słodycze
dla dzieci z biednych rodzin.
Chyba najbiedniejsi z biednych potrafili podzielić się z dziećmi, chociaż sami mają bardzo niewiele - prawie nic.
Obserwuj wątek
    • alfredka1 Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 17:05

Zostały jeszcze u tych najuboższych ludzkie odruchy......-niestety, niewielu ich ,tak jak niewielu z nas przygotuje paczkę dla najbiedniejszch.-
      • wirujacypunkt Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 17:23
        Smutna prawda, ale może taki gest najbiednieszych zmobilizuje tych, co mają więcej
        by pomyśleli o innym człowieku?
        • tamaryszek44 Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 18:46
          Bardzo ładnie z ich strony. Czasem mam wrażenie ze im biedniejszy tym bardziej by dał coś drugiemu. Bogaty czasem mówi po prostu - mnie nikt nie dawał! to i ja nie muszę!
          Ja zawsze w marketach dokładam towaru do wózków dla biednych, zawsze też kupuję zimowe ubrania dla mojej siostry syna u których jest biednie.
    • dwa-filary Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 19:31
      Tu jest piękna mądrość zycia :

http://i43.tinypic.com/2uhvok8.jpg
    • grzech_o_1 Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 19:50
      Bo przecież od dawien dawna wiadomo, że to tylko biedny z biednym się podzieli. Nawet ostatnią kromką chleba.
      • anoagata Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 20:00
        Najgorsza bieda,jak ma a nie da.
        • amityr Re: Wzruszyłam się 03.12.13, 20:38
          To w tym dobrobycie o którym ciągle piszecie jest jakaś bieda? Przepraszam za zakłócenie tego błogiego przytakiwania sobie i nie tylko w tym wątku.
          • ajaksiowa Re: Wzruszyłam się 04.12.13, 15:16
            Witam Amityrze! smile A ja daję na Caritas pod kościołem tongue_out /chwalę się/
            • jaga_22 Re: Wzruszyłam się 04.12.13, 15:37
              Biedni są wszędzie i trzeba pomagać.
              • amityr Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 13:03
                TW Jaruzel to nawet śpiwory do USA wysyłał.@ jaga pojechałaś po betonie i to w cztery konie. Kareta została z tyłu bo się koła Tuskowi zablokowały a żona dyszel źle trzyma.
                • iryska2604 Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 13:16
                  Co chcesz, dobrze napisała. A ty jak zwykle.Przecież nikt nie pisze ze zyjemy w kraju wiecznej szczęśliwości a ty uparcie nie chcesz mi takiego kraju pokazać. No pokaz mi gdzie nie ma biedy, w rzekach plynie miód i mleko a ludzie są syci i szczęśliwi? Bo to że będziemy miec wyobrażenia o tym ,jak powinno być i konfrontować to z rzeczywistością - to niczego nie zmieni. A u ciebie jak w PiS-ie - wszystko wina Tuska.
                • dwa-filary Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 14:42
                  amityr napisał:

> TW Jaruzel to nawet śpiwory do USA wysyłał.@ jaga pojechałaś po betonie i to w
                  > cztery konie. Kareta została z tyłu bo się koła Tuskowi zablokowały a żona dys
                  > zel źle trzyma.
                  No i mylisz się, to Urban wysyłal śpiwory
                  • jaga_22 Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 15:51
                    Amityr oto odpowiedź co do koni po betonie.

Pomoc dla bezdomnych

Niemal 3,5 tys. miejsc w 71 placówkach, 25 jadłodajni oraz specjalny numer infolinii – to formy pomocy dla bezdomnych z Mazowsza podczas zbliżającej się zimy. Organizacje pozarządowe otrzymały z budżetu wojewody mazowieckiego ponad 600 tys. zł.

Podczas najbliższej zimy na terenie województwa mazowieckiego bezdomni będą mieli do dyspozycji 71 placówek (w tym 27 w Warszawie) dysponujących łącznie 3493 miejscami (1458 w Warszawie, 95 w Radomiu, 55 w Ostrołęce, 73 w Płocku, 40 w Siedlcach, 45 w Trzciance k. Ciechanowa). Są to zarówno noclegownie, schroniska oferujące czasowe schronienie i pełne wyżywienie, jak i hostele zapewniające stałe lub czasowe zamieszkanie, wyżywienie oraz kompleksową opiekę wspomagającą. Dodatkowo, wyodrębniono oddzielne placówki dla kobiet, mężczyzn, matek z dziećmi i dorosłych. Pełna lista obiektów, które przyjmują bezdomnych znajduje się poniżej.

Na Mazowszu działa również 25 jadłodajni i punktów żywienia (10 na terenie stolicy), wydających dziennie ok. 5 tys. posiłków (ok. 2,4 tys. w Warszawie). W czasie nadchodzącej zimy będą także działały wyspecjalizowane punkty pomocy medycznej – w Łaźniewie w powiecie warszawskim zachodnim (al. Księży Orionistów 1), Radomiu (ul. Główna 16) oraz w Warszawie (ul. Wolska 172). W stolicy do dyspozycji bezdomnych jest także pralnia (ul. Grochowska 259a).

Mazowiecki Urząd Wojewódzki uruchomił bezpłatną infolinię 987

www.mazowieckie.pl/pl/urzad/polityka-spoleczna/pomoc-dla-bezdomnych/9069,dok.html
                    • wikul Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 16:19
                      jaga_22 napisała:

> Pomoc dla bezdomnych
                      >
                      > Niemal 3,5 tys. miejsc w 71 placówkach, 25 jadłodajni oraz specjalny numer info
                      > linii – to formy pomocy dla bezdomnych z Mazowsza podczas zbliżającej się
                      > zimy. Organizacje pozarządowe otrzymały z budżetu wojewody mazowieckiego ponad
                      > 600 tys. zł. ...

Szkoda słów. Jak groch o ścianę.
                      • amityr Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 19:20
                        Pomoc nie jest z nieba jak manna. Ktoś płaci podatki. "Stworzyć "miejsca pracy a nie uczyć ludzi dziadowania i menelstwa. Tylko głupi nie rozumie.
                    • amityr Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 19:16
                      jaga_22 napisała:

> Pomoc dla bezdomnych
                      >
                      > Niemal 3,5 tys. miejsc w 71 placówkach, 25 jadłodajni oraz specjalny numer info
                      > linii – to formy pomocy dla bezdomnych z Mazowsza podczas zbliżającej się
                      > zimy. Organizacje pozarządowe otrzymały z budżetu wojewody mazowieckiego ponad
                      > 600 tys. zł.
                      > Brak pracy
                      > Podczas najbliższej zimy na terenie województwa mazowieckiego bezdomni będą mie
                      > li do dyspozycji 71 placówek (w tym 27 w Warszawie) dysponujących łącznie 3493
                      > miejscami (1458 w Warszawie, 95 w Radomiu, 55 w Ostrołęce, 73 w Płocku, 40 w Si
                      > edlcach, 45 w Trzciance k. Ciechanowa). Są to zarówno noclegownie, schroniska o
                      > ferujące czasowe schronienie i pełne wyżywienie, jak i hostele zapewniające sta
                      > łe lub czasowe zamieszkanie, wyżywienie oraz kompleksową opiekę wspomagającą. D
                      > odatkowo, wyodrębniono oddzielne placówki dla kobiet, mężczyzn, matek z dziećmi
                      > i dorosłych. Pełna lista obiektów, które przyjmują bezdomnych znajduje się pon
                      > iżej.
                      >Brak pracy
                      > Na Mazowszu działa również 25 jadłodajni i punktów żywienia (10 na terenie stol
                      > icy), wydających dziennie ok. 5 tys. posiłków (ok. 2,4 tys. w Warszawie). W cza
                      > sie nadchodzącej zimy będą także działały wyspecjalizowane punkty pomocy medycz
                      > nej – w Łaźniewie w powiecie warszawskim zachodnim (al. Księży Orionistów
                      > 1), Radomiu (ul. Główna 16) oraz w Warszawie (ul. Wolska 172). W stolicy do dy
                      > spozycji bezdomnych jest także pralnia (ul. Grochowska 259a).
                      >
                      > Mazowiecki Urząd Wojewódzki uruchomił bezpłatną infolinię 987

>
                      > www.mazowieckie.pl/pl/urzad/polityka-spoleczna/pomoc-dla-bezdomnych/9069,dok.html

Wszystko to kpiny i błędne koło
                  • amityr Re: Wzruszyłem się 06.12.13, 19:12
                    dwa-filary napisała:

> No i mylisz się, to Urban wysyłal śpiwory

>
                    To swołocz jeden. Tobie to powiedział a mnie ani pisnął. Napiszę do Michalik w SS żeby go skarciła.
            • pia.ed Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 16:43
              ajaksiowa napisała:
              A ja daję na Caritas pod kościołem tongue_out

A czy w Caritasie nie bylo ostatnio jakis nieprawidłowości finansowych,
              ze pieniądze poszły nie tam, gdzie powinny?

Ja z reguły nie wierze organizacjom, bo stanowczo za dużo wiem o sprzeniewierzaniu przez nich pieniedzy ... pieniądze idą na administracje, na luksusowe auta dla szefów i ich wysokie pensje, a biednym zostają ochłapy.

Kiedy pomaga się Afryce, to lokalni kacykowie przejmują pieniądze opływając w bogactwa, a dzieci jak były głodne tak i są ...
              >
              • anoagata Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 17:48
                Pia.ed a słyszałam w TV że w Malmo nie ma elektryczności i pomyślałam o Tobie,to jak tam jest świeci czy nie świeci światełko.
                • amityr Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 19:24
                  anoagata napisała:

> Pia.ed a słyszałam w TV że w Malmo nie ma elektryczności i pomyślałam o Tobie,t
                  > o jak tam jest świeci czy nie świeci światełko.

Przecież ona hoduje Robaczki Świętojańskie. Zabrała ze sobą parkę pewno się rozmnożyły.
                • pia.ed Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 20:13
                  anoagata napisała:
                  > Pia.ed a słyszałam w TV że w Malmo nie ma elektryczności i pomyślałam o Tobie,t
                  > o jak tam jest świeci czy nie świeci światełko.

Nic o tym nie wiem, bo radia nie słucham, a w gazetach netowych sledze tylko jak woda przybiera uncertain
                  • iryska2604 Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 20:57
                    Amityr, a ja jakoś nie mogę sie doczekac odpowiedzi.
                    Masz rację, powinno sie tworzyć miejsca pracy, nie dawać ryb tylko wędkę - to kazdy rozumie. Gorzej jak to wcielic w zycie. Ciągnie sie to od pierwszego rządu w wolnej Polsce ( a tych już kilka było) A ty widzisz tylko Tuska?
                    • amityr Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 22:29
                      iryska2604 napisała:

> Amityr, a ja jakoś nie mogę sie doczekac odpowiedzi.
                      > Masz rację, powinno sie tworzyć miejsca pracy, nie dawać ryb tylko wędkę - to
                      > kazdy rozumie. Gorzej jak to wcielic w zycie. Ciągnie sie to od pierwszego rząd
                      > u w wolnej Polsce ( a tych już kilka było) A ty widzisz tylko Tuska?

Cierpliwość popłaca. Widzę nie tylko Tuska. Ale np. dzisiaj próbował w OFE obuć Palikota a sam uważa ,że nie ponosi winy. Żeby nie budżet też by dalej siedział też cicho .
                      • jaga_22 Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 22:43
                        Amityr,Ty się módl o to ,aby premier dalej był premierem.wink
                        • anoagata Re: Wzruszyłam się 07.12.13, 12:57
                          jaga_22 napisała:

> Amityr,Ty się módl o to ,aby premier dalej był premierem.wink

Pierwej trza zapytać czy UN unie się modlić.
                          • amityr Re: Wzruszyłam się 07.12.13, 16:10
                            anoagata napisała:

> > Amityr,Ty się módl o to ,aby premier dalej był premierem.wink

Na pewno nie przychodzę do domu(jak wspomniany ) nawalony jak helikopter.
            • amityr Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 19:22
              ajaksiowa napisała:

> Witam Amityrze! smile A ja daję na Caritas pod kościołem tongue_out /chwalę się/
              >

Naiwnych nie sieją ,sami się rodzą. To już daj lepiej menelowi za odprowadzenie wózka przy markecie.
              • alfredka1 Re: Wzruszyłam się 06.12.13, 23:26

Caritasowi nie dam ani grosza !!! miałam znajomych "co to pomagali sprawiedliwie dzielić" datki od nas.
                Paczki robimy w domu i albo zawozimy na dworzec, gdzie pozwalają sie im ugrzać albo do Domu Dziecka, takiego najbardziej biednego w wojewodztwie.
                Uwaga: w naszej dzielnicy nie ma biednych, nawet dopytywałam się u ludzi "bliskokościelnych."Radzili bym dała księdzy gdy po kolędzie bedzie chodził .........
                • anoagata Re: Wzruszyłam się 07.12.13, 12:58
                  alfredka1 napisała:

>
                  > Caritasowi nie dam ani grosza !!! miałam znajomych "co to pomagali sprawiedliw
                  > ie dzielić" datki od nas.
                  > Paczki robimy w domu i albo zawozimy na dworzec, gdzie pozwalają sie im ugrzać
                  > albo do Domu Dziecka, takiego najbardziej biednego w wojewodztwie.
                  > Uwaga: w naszej dzielnicy nie ma biednych, nawet dopytywałam się u ludzi "blis
                  > kokościelnych."Radzili bym dała księdzy gdy po kolędzie bedzie chodził ........
                  > .
                  Ale rada,ja pierdziu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka