Dodaj do ulubionych

Lublin jest piekny

19.05.06, 22:13
Zawsze kiedy tu przyjezdzam zachwyca mnie uroda tego miasta,ktore pieknieje z
roku na rok.Jest swojskie,ale i tajemnicze,ma ludzki wymiar i jakis ogromny
potencjal.Wszystko mi sie w tym miescie podoba,ludzie tez.Otworzylam ten
watek,bo w zwiazku z jakimis dziwnymi przeproszeniami za nieszczesna pania
Kruk,ktos cos gledzi o Lublinie jako zapyzialej i zakomleksionej
prowincji.Brednia!!!
Lublin jest piekny,ale moze trzeba przyjazniej popatrzec najpierw na samego
siebie,zeby dostrzec te urode.
Obserwuj wątek
    • Gość: H Re: Lublin jest piekny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:41
      Taka prawda - Prowincjonalizm mieszkańców Lublina najbardziej wyłazi na wierzch
      poprzez ich stosunek do własnego miasta. Nie znają go, nie wiedzą o nim nic,
      nigdzie poza nim, oprócz Warszawy na ogół nie byli, maja ciasne horyzonty i
      wierzą stereotypom, a nawet je kształtują. Ponieważ mają zły stosunek do swojego
      miasta, nie zależy im na poprawie jego stanu. Lublinianie to typowi Polacy -
      dobrze im gdy cierpię, cieszą sie, gdy ktos mówi o ich mieście źle, bo w ten
      sposób mogą tuszować swoje osobiste porażki, zganiając na charakter miejsca, "bo
      w Lublinie to sie nic nie uda", "bo w Lubline nic nie ma" itd. Mieszkańców
      Lublina trzebaby 40 lat wodzić po pustyni - moze wtedy by coś zrozumieli.
      Mojżesz był mądrym gościem :-)
      • Gość: Miki No i jeszcze tak docinają swojemu prezydentowi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 23:57
        Rządzi tu osiem lat, kolejne 4 lata się szykują - chce chłopina dobrze a oni mu
        tak dogryzają! Szopka - do bani! Chce polepszyć stan wody pitnej - be, zrobił
        ślizgawkę -źle, chce dwóch lotnisk - też niedobrze!
        • Gość: H Re: No i jeszcze tak docinają swojemu prezydentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:08
          Akurat prezydentowi docinają słusznie.
          Zresztąprezydent wygląda na typowego przedstawiciela typowych lublinian - bez
          odrobiny wiedzy o swoim miescie i szacunku dla niego. Moze dlatego tak chętnie
          na niego głosowali? Bo jest taki jak oni?
          • Gość: aron Re: No i jeszcze tak docinają swojemu prezydentow IP: *.pl / *.enterpol.pl 20.05.06, 00:17
            ja jakoś nie słyszałem żeby Pruszowski narzekał jak to źle jest w Lublinie i
            wpadał w depresję z powodu braku Reserved.
            • Gość: H Re: No i jeszcze tak docinają swojemu prezydentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:41
              A mnie wystarczy, jak na pytanie na temat Lubelszczyzny jako najbiedniejszego
              regionu UE odparł, ze jak dojdzie Ruminia i Bułgaria, to się to zmieni. To
              dobrze pokazuje jego podejście: jeśli tak mówi, to znaczy że nie uważa za
              mozliwą poprawę stanu Lublina, skoro wg niego jedynym wyjsciem jest czekanie na
              biedniejszych. To znaczy po prostu, ze ma rozwoj tego miasta daleko i uwaza go
              za nierealny. Czy ktos taki nadaje sie na prezydenta jednego z 10
              najwazniejszych miast polskich?
              • aron2004 Re: No i jeszcze tak docinają swojemu prezydentow 20.05.06, 07:40
                przecież Pruszon cały czas mówi o rozwoju Lublina ( i ma rację). Teksty o
                najbiedniejszym regionie UE itp. to zwykła propaganda wyborcza przeciwników
                Pruszona, którzy tracą grunt pod nogami. Te fałszywki o 20% bezrobociu, podczas
                gdy trudno znaleźć pracownika ( mój kumpel, gość po zawdzie dostał 5 ofert
                pracy ostatnio), ta pisanina o słabych ulicach ( podczas gdy naprawdę mamy
                niezłe ulice i drogi dojazdowe do Lublina też w porównaniu z innymi regionami),
                wreszcie nagonka na firmy lubelskie ( szczególnie na busy), nagonka na
                uniwersytety ( szczególnie KUL), bajdurzenie o nocnych autobusach, które ponoć
                gwarantują dobrobyt ( chyba dla alkoholików), wreszcie sto milionów tekstów o
                tym, ze lotnisko jest niepotrzebne.
                Lewactwu nie w smak, że Lublin się rozwija pod rządami Pana Prezydenta.
                • rilian Re: No i jeszcze tak docinają swojemu prezydentow 20.05.06, 09:32
                  zdejmij te klapki z głowy.
    • monika.b.87 Re: Lublin jest piekny 19.05.06, 22:54
      Lublin to rzeczywiście ładne i ciekawe miasto ( także świetni ludzie), choć
      niestety trochę zapomniane i niedoceniane. Byłam tu 3 razy, ale chciałabym
      studiować tu medycynę (jeśli się oczywiście dostanę). Myślę, że przyszłością i
      szansą dla tego miasta są studenci, wykorzystajcie to! A tak w ogóle to
      przydałaby się renowacja starówki i udowa lotniska, byłoby wtedy naprawdę super!
      • Gość: H Re: Lublin jest piekny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 22:58
        Z ludźmi w Lublinie to jest tak: otwarci, życzliwi, dla innych zrobią wiele
        więcej niż ludzie z innych miast. Tylko te ich idiotyczne kompleksy na punkcie
        własnego miasta - to jest żenujące!
        A tak w ogóle to serdecznie zapraszamy na 6 lat studiów!
        Pozdr.
        • leniak Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 00:18
          jest piękny!
          znacie to: "Matusiu Lublin tak piękny..."?
          to jest początek wiersza dość znanego lublinianina
        • Gość: Miki Piękne miasto, ale ludzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 00:47
          Coś za dużo na ich gębach ważniactwa, a jak w autobusie się do kogoś odezwiesz
          to pomyślą: "świr jaki"! Daj więc spokój do diabła z tą wyimaginowaną
          "życzliwością i otwartością".
          • Gość: H Re: Piękne miasto, ale ludzie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:49
            Wyimaginowaną? Nie sądzę. Codziennie spotykam sie z ogromną iloscią przykładów
            zwyklej życzliwości, bardzo często od osób które widzę pierwszy raz w życiu.
          • Gość: maxi Re: Piękne miasto, ale ludzie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:27
            trafiasz na przyjezdnych - słowo...
    • robertrobert2 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:03
      Ubogich stłoczą w getcie
      Lubelski Ratusz chce rozbudować dzielnicę biedy przy ul. Grygowej
      Swoje mieszkania mają tu zarówno ludzie ubodzy, jak i pospolici przestępcy. Dla
      takich osób miasto buduje teraz kolejny blok przy ul. Grygowej. A urzędnicy
      przymierzają się do projektowania następnego budynku./Dziennik wschodni/
      tak lublin jest piękny
      • Gość: karol Re: Lublin jest piekny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:07
        a co mają na dworcu mieszkać????
        • robertrobert2 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:10
          dlatego pięknieje bo ich się upycha na peryferia
          • aron2004 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:10
            ja to w ogóle nie wiem, dlaczego na wsi trzeba sobie samemu zbudować dom, a w
            Lublinie komuś dają mieszkanie.
            • robertrobert2 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:11
              będą wybory!
              • Gość: karol Re: Lublin jest piekny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:12
                to idź!!!
          • Gość: karol Re: Lublin jest piekny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:11
            a co, lepiej zbudwać blok na pl. Litewskim??/
            • robertrobert2 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:12
              a nawet i wedukować ludzi a nie produkować niezaradnych klientów PAńSTWA SOCJALNEGO
              • Gość: karol Re: Lublin jest piekny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:14
                a tak właściwie, to o co ci chodzi?
                • robertrobert2 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:16
                  o to że tworzy się geta za pieniądze podatników daje się ludziom za darmo
                  mieszkania zasiłki etc. a oni się tylko rozmnażać potrafią a robota jakakolwiek
                  po co mops da i wystarczy raz w miwsiącu się pokazać
                  • robertrobert2 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:18
                    tu trzeba świadomej edukacji by dzieci nie powielały błędów rodziców bo inaczej
                    nasze miasta obrosną slumsami
                    • Gość: karol Re: Lublin jest piekny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 08:23
                      a znasz podstawowe zadanie państwa??
                      • Gość: H Re: Lublin jest piekny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 09:55
                        Temat rozmowy ważny, ale nie ma zbytniego związku z tematem tego wątku. Załóżcie
                        nowy - to ważny problem. Tworzenie takich gett nic dobrego nie da.
                  • aron2004 Re: Lublin jest piekny 20.05.06, 08:34
                    no właśnie. Dają ludziom za darmo mieszkania w Lublinie, podczas gdy na wsi
                    trzeba sobie samemu wybudować albo kupić dom.
                    • Gość: szkodnik Re: Lublin jest piekny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:31
                      a jak już będziesz miał własny, to cię władze zrewitalizują - yes, yes, yes...
    • rilian jest piekny_!_!_!_!_!_!_!_!_!_! 20.05.06, 09:32
      jest! jest!
      • Gość: ja Re: jest piekny IP: *.it-net.pl 20.05.06, 11:28
        Pewnie , że piękny. Zwłaszcza w maju, gdy niedoskonałości naszego miasta
        przykrywa świeżutka zieleń,
      • kwiat_paproci Re: jest piekny_!_!_!_!_!_!_!_!_!_! 20.05.06, 16:19
        rilian napisał:
        > jest! jest!

Z wielką przyjemnością muszę się z Tobą zgodzić ;) A z kompleksami jest chyba
        tak, że im dalej na wschód Polski, tym ludzie mają je większe, bo w Chełmie jest
        z tym jeszcze większy problem.
    • Gość: nigdyprzenigdynie Zapewnij mnie że nie glosowałaś na PIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:49
      I że twój wątek nie jest wyrazem poparcia dla ekipy Pruszka-Okruszka oraz rządu
      Kaczki-Giertych-Lepper którzy po raz kolejny pokazują że mają nasze miasto za nic!
      • Gość: H Re: Zapewnij mnie że nie glosowałaś na PIS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:59
        Nawet jesci chcial w ten sposób oddzialac za posrednictwem tego wątku - myślę,
        ze nasze wypowiedzi nieco te plany krzyżują:-)
      • leniak Re: Zapewnij mnie że nie glosowałaś na PIS 21.05.06, 00:46
        Rany jak powiem że mi sie szopka podoba to jestem już w LPR?
        przeginasz!
        • Gość: hubertus miasto metropolitarne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:52
          Pochodzę z Białegostoku, studiowałem w Lublinie, pracowałem w Krakowie,
          mieszkam obecnie pod Lublinem i znam nieco realia "Polski wschodniej" i nie
          tylko. Ja np. w Lublinie się nakręcam, wystarczy wyjść na Krakowskie, by poczuć
          iskrzącą w powietrzu energię życia. Mieszkając w mieście powiatowym 80 km od
          Lublina człowiek marnieje, traci się i wolę życia, gdyż społeczna atmosfera
          marudzenia i narzekania na własny los staje się nie-do-zniesienia. Dlatego
          przeprowadzam się na powrót do Lublina. Tu naprawdę można wiele osiągnąć, gdyż
          jest ogromny ludzki potencjał.
          A w porównaniu np. z ospałym Białymstokiem, Lublin jawi mi się jako żyjąca
          metropolia wschodniej Polski. I jestem pewnien, że potencjałem społecznym nie
          ustępuje Krakówkowi (oczywiście mając proporcję mocium panie)
          • Gość: maxi Re: miasto metropolitarne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:27
            "znając proporcję"...
          • Gość: nigdyprzenigdynie Potencjałem nie ustępuje Krakowowi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:02
            300 tys. mieszkańców a 900 000 to chyba jednak różnica?
            Ciekawe dlaczego ten potencjał nie potrafił przez 30 lat istnienia TV 3
            przygotować dosłownie żadnego programu ogólnopolskiego - ambitnego i na poziomie?
            Ostatnio też się popisał nocą muzeów - żenada, po prostu żenada!
            No i te dziesiątki tysięcy turystów rocznie w Krakowie - a Lublin nie robi
            zupełnie nic, aby się reklamować a naprawdę ma z czym. Cóż, jeśli tu rządzi
            wieśniak co powie: "A co tu panie w Lublinie jest? Tu nic nie ma!"
            • aron2004 Re: Potencjałem nie ustępuje Krakowowi??? 22.05.06, 15:56
              w TV3 jest bardzo dobry program lubelski ten gość co szuka szczątków rakiet,
              samolotów itp. W porównaniu z ogólnopolskimi gniotami typu taniec z gwiazdami
              czy m jak miłość ten program jest DOSKONAŁY!!!
              • Gość: !!!! Re: Potencjałem nie ustępuje Krakowowi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:52
                ze szturmówkami też nieźle mu szły biegi...
    • leniak Re: Lublin jest piekny 24.05.06, 12:59
      takie miasteczko nad rzeczką
      z zameczkiem i brameczką
      klasztorków siedem podobno
      moherków skolko ugodno
      a niedaleko muzeum
      pomnik i mauzoleum
      a w środku ratusz i domki
      i do rogatek dwa kroki
      jest kuratorium i sądy
      fontanny i wodociągi
      sklepiki deptak urzędy
      jest kogut na trynitarskiej
      brak dla boeningów grzędy
      ...
      podobno ten nasz kogucik
      pieje w doniosłej chwili
      gdy panna co śluby bierze
      nie znała krotochwili
      ale podobno od wieków
      miedziany kogut zamilkł
      to chyba tak cenia chłopcy
      wdzięki tutejszych panien
      ...
      • bart_lex Re: Lublin jest piekny 24.05.06, 15:39
        Może nie jest piękny, ale urokliwy. Jestem z Bydgoszczy i dwa tygodnie temu
        miałem przyjemność pierwszy raz odwiedzić Lublin. Macie bardzo urokliwą
        Starówkę /nie wiem czy tak się u Was to miejsce nazywa/, która jednak, tak jak
        większości miast wymaga dbałości i renowacji.
        Macie bardzo dobre retauracje, bo dla mnie, jako lubiącego dobrze zjeść, to
        bardzo ważne. Ogólnie wyjechałem bardzo zadowolony i chętnie wrócę, zabierając
        znajomych.
        Pozdrawiam!
        • Gość: trollbusters Lublin jest piekny-tylko ten aron! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 15:49
          Lublin jest piekny ale jego piękno zaćmiło by Froum Lublin gdyby nie aron!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka