aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 08:31 a czy w ogóle dawanie mieszkań ludziom za darmo przez miasto ma sens? Na wsi nikt nie daje mieszkań, trzeba sobie samemu dom wybudować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 09:23 jak coś dostaną za darmo to tego i tak nie poszanują, a tak na marginesie to wielu byłych wieśniaków co im się nie chciało domu wybudować i wykształcić zajmuje takie osiedla w miastach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 09:40 żeby dostać mieszkanie w mieście trzeba być zameldowanym, tak że mieszkaniec wsi nie dostanie mieszkania w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 10:57 ja mówie o tym co było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ Skazani na życie IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:16 Swego czasu taką pomoc prowadziły lubelskie spółdzielnie mieszkaniowe, które część nowych mieszkań przeznaczały do dyspozycji urzędu miejskiego. Niestety zakończyło się to niepowodzeniem. Trudni lokatorzy nie płacili czynszu. Dewastowali nie tylko swoje mieszkania ale i całe otoczenie. Awantury, ordynarne zachowanie, pijaństwo było codziennym utrapieniem ich sąsiadów. Na szczęście za niepłacenie czynszu w większości przypadków zostali gdzieś tam przekwaterowani. Nie popieram tworzenia dzielnic biedy ale naprawdę nie chcę aby wrócili na moje osiedle. Może w ramach resocjalizacji tych ludzi, budynki komunalne lokować w "najlepszych" dzielnicach Lublina np. w poblizu domku prezydenta na Sławinku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wf Re: Skazani na życie IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.06, 18:30 > przekwaterowani. Mam nadzieję że do stodoły ze studnią i sławojką, bo na nic innego takie bydło nie zasługuje > Nie popieram tworzenia dzielnic biedy ale naprawdę nie chcę aby wrócili na moje osiedle. No to albo jedno albo drugie... A czy to normalne, że wśród porządnych ludzi mieszka bydło? Dość komunizmu - porządni ludzie niech mieszkają wśród porządnych ludzi, a bydło razem z bydłem. Dlaczego jako podatnik mam nie tylko dopłacać do bydła, ale też z nim żyć - bydło ma straszyć moje dzieci, demolować klatkę schodową, okradać piwnice itp.? Tworzyć getta dla bydła!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Skazani na życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:19 podaj definicję bydła - czy nie są to krowy i byki? jeśli z takim podejściem będziesz wychowywał własne dzieci, z pewnością staną się tym, co ty nazywasz bydłem - czyli istotami pozbawionymi uczuć, a ciebie wsadzą do stodoły ze sławojką, bo zaczniesz przeszkadzać - może wtedy jakiś pijaczek poda ci pomocną dłoń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wf Re: Skazani na życie IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.06, 20:46 > podaj definicję bydła to o czym rozmawiamy? > będziesz wychowywał własne dzieci, > staną się tym, co ty nazywasz bydłem Ciekawe podejście. Nie pozwalam synowi "kumplować" się z dzieciakami, które już teraz mają problemy w szkole, rodzice w wyksz. podstawowym (tatusie popijają), po części bez pracy. Nie widzę powodu by syn miał pójść w ich ślady. Uczucia i współczucie dla innych to jedno. A pozwalanie na patologie to drugie. Sprawa powinna być prosta: bydło dostaje mieszkanie. Jeśli je demoluje, to jedzie do stodoły z biletem w jedną stronę. W końcu w kolejce na takie mieszkanie czekają inni, też biedni, ale może porządniejsi? Ale u Polsce ciągle się trzeba litować na tymi, którzy OD SIEBIE nic nie chcą dać. Płacę na nich podatki, a oni najwyżej mi szybę w samochodzie wybiją albo felgi ukradną. Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skazani na życie IP: *.it / *.it-net.pl 23.05.06, 21:07 Rację masz częściowo.Na takie grygowe trafiają nie tylko pijaczkowie z wyrokami. Tam trafiają także ludzie, którym zabrakło na czynsz z różnych powodów. To mogla być ciężka choroba w rodzinie, ktora pożarła wszystkie oszczędnośąci. To mogła być utrata pracy, niekoniecznie spowodowana lenistwem, ale np redukcją etatów. To mogla być śmierć głównego żywiciela rodziny. Dzieci z takich rodzin nie będą nam niszczyć wypielęgnowanych trawnikow, a kto wie, może nauczą twoje dzieci pokory wobec życia, ktore jest nieprzewidywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Skazani na życie 23.05.06, 21:13 Pięknie napisanę. Pokora najlepszą nauczycielką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Skazani na życie IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.05.06, 21:19 Gość portalu: ja napisał(a): > Rację masz częściowo.Na takie grygowe trafiają nie tylko pijaczkowie z > wyrokami. Tam trafiają także ludzie, którym zabrakło na czynsz z różnych > powodów. i dlatego trzeba tym ludziom dać ziemię z ARR, niech gospodarują. Porządna rodzina, choć biedna, z ochotą do pracy sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skazani na życie IP: *.it / *.it-net.pl 23.05.06, 21:28 Bardzo możliwe, chyba że stan zdrowia na to nie pozwoli. Myślę, że każda propozycja zmiany sytuacji byłaby dla wielu z tych ludzi przyjęta z wdzięcznością. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Skazani na życie 23.05.06, 21:38 a co z tymi co to im wystarcza na jabola z mopsu i aby dziecko zrobić bo becikowe będzie i cała kamienica pobaluje kiedy się skończy rozdawnictwo państwowe pozbawione jakiejkolwiek kontroli?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Skazani na życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 09:12 wygląda na to, że własne dzieci traktujesz nienajlepiej, skoro stosujesz zakazy "kumplowania" wg własnych kryteriów, prędzej czy później twoje dzieci potrafią te zakazy ominąć (raczej prędzej niż później) - przyzwyczajaj się do tej myśli... współczuję twoim dzieciom, że zamiast rozmawiać, rozumieć i ufać dostają od ciebie zakazy; niedawno pokazywano w telewizji chłopaka, który po 17 latach zakazów (mógł przebywać w swoim pokoju i z nikim się nie kumplować) zabił ojca... a z jakiej rodziny ty pochodzisz? czy aby twoi rodzice nie są za mało wykształceni - bo jeśli tak, to mogą zdemoralizować twoje dzieci - ja mimo wszystko ci współczuję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gminaWiejska Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.devs.futuro.pl 01.06.06, 23:40 Jestes pewny? Gminy wiejskie nie posiadaja mieszkan ktore daja np. powodzianom, biednym itd. ? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 10:19 Tworzenie urzędowych slamsów jest działaniem powodującym głębsze rozwarstwianie się społeczeństwa, pogłębianie i rozszerzanie przestępczości. Rodziny słabe ekonomicznie i mało zaradne wrzuca się tam "w łapy" środowisk przestępczych, dostarczając tym sposobem nowych "kadr". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 10:27 na wsi, gdzie gmina nie daje mieszkań przestępczość jest mniejsza niż w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm... Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 10:39 jak zwykle aron z namaszczeniem plecie bzdury... Kiedy wieczor juz zapada, Ciotka do snu sie uklada: 'Aron! Zostaw ten rozporek I chodz odmowic paciorek. Niech Aron przy lozku kleknie I powtarza glosno, pieknie: 'Boziu, uslysz glos chlopczyny, odpusc jego niecne czyny!!!!! Erotyzmem ni moderna Niech sie Aron juz nie spodli!!!' Teraz Aron sie pomodli Za Prusaka, za Rydzyka Potem grzecznie sie wysiusia I spokojnie, cicho zasnie.' Brzydki chlopak mruknal: 'Wlasnie!!!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 10:52 twierdzisz, że na wsi jest większa przestępczośc? Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 10:58 w przeliczeniu na ilośc mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 12:18 Poważnie? A to ciekawe. Najwyższa przestepczosć w przeliczeniu na mieszkańców jest w dużych miastach, niestety. Ale tu akurat nie o tym mowa. A tak w ogóle mniejsza przestępczosć na wsi wynika z zupełnie innych spraw niż dawanie czy niedawanie mieszkań - to nie ma żadnego związku. Na wsi są silniejsze wiezy społeczne, silniejsza kontrola nad młodzieża, mozna powiedzieć, ze jest "wiecej wychowania" - i dzieje się to w sposób naturalny, a nie siłowy, jak chcieliby to widzieć niektórzy dzisiaj, a dzięki temu jest znacznie bardziej skuteczne. Wracając do dzielnic biedy: absolutnie nie ma sensu! To działanie doraźne, ktoe w przyłosci będzie się mściło. Do dziś mamy nierozwiazany problem w mieście właśnie z takimi dzielnicami biedy, jak stare miasto, czy okolice Lubartowskiej, które dziś sie "rewitalizuje" przez wyrzucenie ludzi gdzie indziej i utworzenie nowych dzielnic biedy, tylko że tam, gdzie mało kto te dzielnice zobaczy, bo na uboczu, a nie w centrum. Ale oczywiscie bedzie można sie popisać, ze "oczyszczono" stare miasto i mozna je odnawiać. Tylko ze z punktu widzenia zrobienia czegoś dla tych ludzi, nie tędy droga. Całe te środowiska to gigantycnzy problem - ludzie trwale niezaradni życiowo, w jakimś sensie "upośledzeni społecznie", ale z drugiej strony to są ludzie barzo otwarci i życzliwi - niejednokrotnie miałem okazję rozmawiac z takimi ludźmi i oni mają w sobie ogromny potencjał, oni potrzebują akceptacji - problem tkwi przede wszystkim w tym, zeby wyważyć, jak dać im poczucie akceptacji, nie "rozpuszczając" ich przy okazji świadczeniami socjalnymi i zarazem nie obrażając (bo tacy ludzie są bardzo wrażliwi, łatwo ich urazić) a przede wszystkim jak to rozegrac, by nie tworzyć gett - bo getta tylko nasilają patologię, nic nie rozwiązują - przeciwnie - za kilka lat z tych gett wypełznie najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 12:28 ale samym absurdem jest to że miasto w ogóle daje komuś mieszkania. Na wsi tego nie ma, chcesz mieć dom to musisz sam sobie zbudować. A w mieście jak się wyda kasę na wódę to jeszcze miasto daje mieszkanie. Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 12:55 państwo powinno być państwem a nie krową dojną dla niektórych leniwych co się im nie opłaca lub po prostu nie chce, system socjalny państwa obkrada nas wszystkich dając wybranym więcej i coraz więcej na jabola na ,,n" te dzieckow ielu ojców które wkrótce zajdzie w ciążę i błędne koło trwać będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 13:04 No właśnie o to chodzi - by pomoc spoleczna nie kształtowała trwale niezaradnych życiowo, ale by pomagała ludziom odnaleźć sie w normalnym zyciu. Tworzenie dzielnic biedy jest kolejnym krokiem w utrwalaniu patologii. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 13:02 Gość portalu: aron napisał(a): > na wsi, gdzie gmina nie daje mieszkań przestępczość jest mniejsza niż w > miastach. Jak ty takie bzdurne związki potrafisz wymyślasz? Co ma przestępczość do dawania lub nie mieszkań? Człowieku! Opanuj się, bo jesteś śmieszny. Studiowałeś socjologię prymitywizmu czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:07 bu2m napisał: > Jak ty takie bzdurne związki potrafisz wymyślasz? Przecież to oczywiste. Na wsi nie ma mieszkań socjalnych = mniejsza przestępczość. > Co ma przestępczość do dawania lub nie mieszkań? Ma. Bo na wsi człowiek musi kasę wydawać na budowę domu. A w mieście - władza mieszkanie da to można kasę przepijać. A alkohol powoduje wzrost przestępczości "Każdy pijak to złodziej". > Człowieku! Opanuj się, bo jesteś śmieszny. > Studiowałeś socjologię prymitywizmu czy co? To ty jesteś śmieszny, jeżeli nie widzisz związku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 16:13 aron2004 napisał: > Ma. Bo na wsi człowiek musi kasę wydawać na budowę domu. A w mieście - władza > mieszkanie da to można kasę przepijać. A alkohol powoduje wzrost przestępczości > > "Każdy pijak to złodziej". A na wsi to nie piją? Oj, aronku, chyba znacznie więcej niż w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:34 Gość portalu: H napisał(a): > A na wsi to nie piją? Oj, aronku, chyba znacznie więcej niż w mieście... ale wiedzą kiedy przestać i mogą mimo picia wybudować sobie domy. Co przekracza możliwości niektórych miastowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:45 aron2004 napisał: > Gość portalu: H napisał(a): > > > > A na wsi to nie piją? Oj, aronku, chyba znacznie więcej niż w mieście... > > ale wiedzą kiedy przestać i mogą mimo picia wybudować sobie domy. Co przekracza > > możliwości niektórych miastowych. Z tobą naprawdę jest niedobrze :(( Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:46 fakty są takie, że na wsi każdy musi sobie sam dom postawić, a w mieście mieszkania "dają". Może zaprzeczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:57 Gadasz bzdury. 1. Nikt sobie domu na wsi postawiń NIE MUSI. Od człowieka zależy w jakich warunkach chce mieszkać. Jeśli nie jest w stanie tego zrobić, pomaga mu państwo (wójt gminy). Tak jak w przypadku np. pożarów organizowana jest pomoc ktróa ma zapewnić przynajmniej minimalne warunki do życia. TO samo jest w mieście, bo prawo nie dzieli na miasto/wieś. 2. W mieście nikt nie dostaje mieszkania ot tak sobie. Zapytaj się Pruszona ile czeka na dostanie mieszkania. Po 3. 4. 5. 6. 7. itd. WIEŚ TO NIE MIASTO, MIASTO TO NIE WIEŚ -WIĘC NIE PRZENOŚ SWOICH ZWYCZAJÓW I CHŁOPSKIEGO ROZUMOWANIA DO MIEJSKICH WARUNKÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 18:37 bu2m napisał: > Gadasz bzdury. > 1. Nikt sobie domu na wsi postawiń NIE MUSI. Od człowieka zależy w jakich warun kach chce mieszkać. Jeśli nie jest w stanie tego zrobić, pomaga mu państwo (wój t gminy). W jaki sposób? Może daje mu pustaki na budowę domu? Albo kwateruje go w Urzędzie Gminy? > Tak jak w przypadku np. pożarów organizowana jest pomoc ktróa ma zape > wnić przynajmniej minimalne warunki do życia. Co innego pożar, co innego jak ktoś przepija i przepala pieniądze. > TO samo jest w mieście, bo prawo > nie dzieli na miasto/wieś. Ale na wsi nie ma jakoś mieszkań komunalnych. > 2. W mieście nikt nie dostaje mieszkania ot tak sobie. Zapytaj się Pruszona ile czeka na dostanie mieszkania. Na wsi można czekać choćby 100 lat i tak się nie dostanie mieszkania, trzeba sobie samemu dom zbudować. > Po 3. 4. 5. 6. 7. itd. WIEŚ TO NIE MIASTO, MIASTO TO NIE WIEŚ -WIĘC NIE PRZENOŚ > SWOICH ZWYCZAJÓW I CHŁOPSKIEGO ROZUMOWANIA DO MIEJSKICH WARUNKÓW. No pewnie. Na wsi trzeba samemu dom postawić, w mieście można chlać i palić, a miasto da mieszkanie. Sprawiedliwość społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 18:49 Polska solidarna - PiS :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 18:42 "miastowe" to muszą same zapłacić za budowę domu - nie mają dopłat unijnych, rent strukturalnych, przymusowo robionej za pieniądze z funduszy socjalnych "agroturystyki" i wiecznego użalania państwa "jaki ten rolnik jest biedny, bo musi pracować" - miastowe muszą sobie sami nazbierać na emeryturę - i nie mają gwarancji otrzymania 1500 zł, tylko pogróżki, że dostaną mniej niż nazbierali, miastowe muszą zapłacić pełne ubezpieczenie - i nie ma dla nich specjalnych sanatoriów, miastowe muszą liczyć na siebie kształcąc dzieci, bo stypendia są dla ubogiej wsi - więc nie ubliżaj miastowym, zwłaszcza że wielu z tych miastowych ze wsi jest... (ostatnio coraz więcej) - zachowaj przyzwoitości trochę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 18:46 Gość portalu: bleee napisał(a): > "miastowe" to muszą same zapłacić za budowę domu - nie mają dopłat unijnych, > rent strukturalnych, no faktycznie. Od 100 lat wieś ma te dopłaty unijne i renty strukturalne. Milion domów za to powstało. >przymusowo robionej za pieniądze z funduszy socjalnych > "agroturystyki" tak tak na pewno przymusowo. W każdym domu agroturystyka. >i wiecznego użalania państwa "jaki ten rolnik jest biedny, bo > musi pracować" - miastowe muszą sobie sami nazbierać na emeryturę - i nie mają > gwarancji otrzymania 1500 zł, tylko pogróżki, że dostaną mniej niż nazbierali a szczególne te miastowe co łażą po dworcu, piją i żebrzą od wieśniaków to sobie zbierają na emeryturę. > miastowe muszą zapłacić pełne ubezpieczenie ktoś zabrania miastowemu kupić hektary? Pewnie Pruszon. >- i nie ma dla nich specjalnych > sanatoriów, miastowe muszą liczyć na siebie kształcąc dzieci, bo stypendia są > dla ubogiej wsi Miastowe mają na miejscu uczelnie ( i to wielu za daleko) a wieśniaki muszą dojechać. > - więc nie ubliżaj miastowym, zwłaszcza że wielu z tych > miastowych ze wsi jest... (ostatnio coraz więcej) - zachowaj przyzwoitości trochę! Ja nie ubliżam wszystkim miastowym, tylko tym co piją, palą i nie mają na mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:27 mylisz podział na miastowych i wsiowych z podziałem na biednych i bogatych - przecież ciebie denerwują tak naprawdę ci, co żebrzą i piją - można zapędzić ich do jakiegoś getta - a może jednak próbować jakoś pomóc, bo pogarda zabija bardziej, niż brak chleba? a w dodatku - każdy może się wśród nich znależć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:28 Widać, ze nie masz bladego pojecia o wsi. Powielanie stereotypów to nie argumenty. Nie baw się w arona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:04 pojęcia z założenia są blade; obserwuję w pracy ekspansję "dzieci wsi"; piszę "ekspansję", bo zachowują się jak wandale: pierwsze: dostać zapomogę, drugie: wyciąć konkurencję, trzecie: nie szkodzi że nic się nie umie - i tak nie muszą się uczyć, bo z założenia są już pokrzywdzeni, po czwarte: nie ma żadnych autorytetów (zawodowych i moralnych, czyli wszystkie chwyty dozwolone) - bo oni mogą i muszą wszędzie pełnić ważną rolę; itd... - ja nie mam kompleksów, bo moi rodzice ciężko pracowali, ja ciężko pracuję i moje dzieci też - chociaż "wszystkie my miastowe" (wyjaśnienie: pojęcie ciężkiej pracy nie jest przypisane tylko do kopania dołów) - to taka moralność "wstydliwej koalicji", niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 20:10 Mieszkam na wsi i uwierz mi - nie wszędzie jest takie "popegeerowkskie" myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 13:10 Tylko czy znajdzie się ktoś władny w tym systemie rządowym który przepchnie ustawęo kontroli wydatków z opieki społecznej bo najłatwiej wydaje się cudze pieniążki a jak do tego nie ma kontroli to strumieniami się leje jak alkohol za nasze podatników pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 14:56 Tworzenie dzielnic biedy to objaw patologicznej mentalności ludzi władzy odpowiedzialnych za budownictwo socjalne. Można zaryzykowac twierdzenie że osoby te nie lubią ludzi i żle im życzą gotując taki los całym rodzinom jak to ktoś wyżej trafnie nazwał:"niezaradnym życiowo". Każdy ma prawo do odrobiny szczęścia, dla osób pozbawionych dachu nad głową najbiedniejsze mieszkanie jest wymarzonym rajem. Obowiązkiem kazdej społeczności jest pomoc socjalna dla ludzi ubogich i potrzebujących, nie każdy przecież nawet w najbogatszych społeczeństwach jest właścicielem mieszkania czy domu a wiekszość ludzi na świecie mieszka w lokalach wynajmowanych. Nie ma takiego prawa żeby zamiast zapewnienia skromnych, podstawowych warunków bytowania zmuszać biednych ludzi do życia na marginesie społeczeństwa wyznaczając getta dla biednych, tylko dlatego że inni rzekomo nie chcą obok siebie bezdomnych. To ludzie ludziom gotują taki los i takie życie, to od decyzji konkretnego człowieka zależy czy biedacy,samotne matki z dziećmi,bezrobotni z rodzinami,renciści, ludzie często z tej biedy schorowani i niepełnosprawni będą zmuszeni dzielić ten raj z przestępcami, menelami, pijakami i wyrzutkami społecznymi czy z normalnymi mieszkańcami Lublina. Taka polityka socjalna to patologia sama w sobie! To taki sam pomysł jak likwidacja izby wytrzeźwień po to zeby pijanych w trupa degeneratów policja rozwoziła po szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:04 obowiązkiem władzy nie jest budownictwo socjalne. Władza na wsi nie buduje żadnych bloków dla biednych ludzi. A może żeby przeciwdziałać efektowi getta to niech miasto wykupi np. parę domów na Węglinie i osiedli tam biedne rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:50 Jednak powinieneś więcej nauki od Pruszona brać, bo jeszcze masz podstawowe braki w wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 16:57 a może gatta samowystarczalne? Odpowiedz Link Zgłoś
niktwazny126 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 17:13 Tworzenie takiej np. Grygowej to pójście po najmniejszej linii oporu. Jest miejsce, są baraki, upchnąć wszystkich potrzebujących- rodziny wielodzietne, w ktorych rodzice stracili pracę i nie mają na czynsz w sp. mieszkaniowej oraz margines społeczny, ludzi z wyrokami, ktorym jest wszysyko jedno, gdzie wegetują.Wybudowanie bloku komunalnego na "porządnym" osiedlu powoduje od razu szereg protestów, ale nikt nie pomyslał, że możnaby w spółdzielczym bloku przyznać jedno mieszkanie socjalne. Rozbiłoby to skupiska biedy i patologii, i na pewno nie spowodowałoby protesyów, bo jedna taka rodzina to jednak nie 20-30 trudnych rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 17:18 Może z jednej strony masz rację. Ale czy zgodziłbyś się na, żeby w twojej klatce w twoim bloku mieszkała taka patologia, która sprowadza męty z osiedla, dewastuje klatkę, wszczyna burdy i zaczepki. I nawet policja nie jest już w stanie pomóc. Do tego ty musisz płacić za takich ludzi, bo mają inne "wydatki". Pełno jest w Lublinie takich normalnych blokó i osiedli w których żyją nienormalni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktwazny126 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 17:23 Przyznasz jednak , że o ile jedną patologiczną rodzinę w klatce możemy tępić i socjalizować, o tyle cały budynek takich rodzin w sąsiedztwie jest trudny do urzymania. Poza tym bardziej myślę o umieszczeniu w "normalnum "bloku rodzin biednych, a nie z wyrokami.Ci z wyrokami mogą jak dla mnie na Grygowej, nawet możnaby ja ogrodzi wtedy drutem kolczastym. Po prostu żal mi dzieciaków, które cierpią, bo rodzicom zabrakło wyobraźni, że kiedyś gromadkę dzieciaków trzeba jakoś utrzymać, a o pracę trudno.W gettach dzieci biedne bardzo szybko nabierają zwyczajów marginesu. I to się rozprzetrzenia, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.chello.pl 21.05.06, 18:08 Tak się tylko wtrące - jak zwykle, zresztą:) <państwo powinno być państwem a nie krową dojną dla niektórych leniwych co się im nie opłaca lub po prostu nie chce, system socjalny państwa obkrada nas wszystkich dając wybranym więcej i coraz więcej na jabola na ,,n" te dzieckow ielu ojców które wkrótce zajdzie w ciążę i błędne koło trwać będzie> - to chyba robertrobert. Moje zdanie - wolę, żeby państwo było dojną krową dla biednego społeczeństwa niż dla krętów, złodzieji, mafii, przekupnych urzędników, czyli nieprzyzwoicie bogatych krętaczy, którzy wykorzystują swoje złodziejskie talenty i okradają państwo. Na wsi mniejsza patologia? Możlwie, ale chyba nie z powodów, któr podał H (nie umiem wklejać tak jak wy czyjejś wypowiedzi). Po prostu - praca. Umysłowa czy fizyczna, ale praca. Jej brak prowadzi do patologii (nie mówię, że tylko to, ale moim zdaniem w przeważajacej mierze). Getta w miescie? Trudna sprawa. Jeśli dla biedoty, to i dla pozostałych warstw społecznych? Oddzielnie dla lekarzy, dla prawników, notabli miejskich, oddzielnie dla burdeli? Tak jest na Zachodzie. Nie jest miło mieszkać w bloku z menelami i ćpunami, ale przy Grygowej mieszkają rodziny, które nie sa pochłonięte patologią, ale są nią skażone lub narażone. Tych szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 21.05.06, 18:34 Anka > Na wsi mniejsza patologia? Możlwie, ale chyba nie z powodów, któr podał H (nie > umiem wklejać tak jak wy czyjejś wypowiedzi). Po prostu - praca. Umysłowa czy > fizyczna, ale praca. Jej brak prowadzi do patologii (nie mówię, że tylko to, > ale moim zdaniem w przeważajacej mierze). Otóż to. Możnaby miejskim bezrobotnym rozdać kawałki ziemi np. z ARR i niech sadzą ziemniaki zamiast chlać i ćpać. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 19:20 Możnaby miejskim bezrobotnym rozdać kawałki ziemi np. z ARR i niech sadzą ziemniaki zamiast chlać i ćpać - jakby socjalnej pomocy nie było byłoby to rozwiązanie a tak państwo na jabola da a jak nie da to się wyżebrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:35 Oni na tej ziemi nic nie uprawią. Na tym właśnie polega patologia. Co do wypowiedzi Anki - z pewnoscią kwestia tego, ze na wsi jest praca, ma wpływ, ale nie tak wielki, jak sądzisz. Największy wpływ ma wychowanie. Jeśli mozemy mówić o wpływie pracy - to raczej w tym sensie, ze dziecko na wsi jest przyzwyczajane do pracy - bo widzi pracę dorosłych na własne oczy i jest to dla niego coś w pełni normalnego, a nie jakaś abstrakcja, jak dla dziecka w mieście. A to, że praca na wsi pryznosi widoczne efekty (zboże rośnie, kartofle rosną itd.) na pewno pomaga dziecku szybciej zrozumieć pewne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 20:42 Ale można by było spróbować. jak by się troszeczkę napracowali to może by bardziej docenili. A gdyby system kontroli wydawania publicznych pieniędzy był normalny to patrologia nie dostawała by kasy ani innych ,,darów" które można spieniężyć lub na przelew zamienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Hubercie IP: *.chello.pl 21.05.06, 21:38 chodziło mi o "pracę" w sensie tym,że jak się pracuje, to różne durne myśli do głowy nie przychodzą a i na głupie wybryki nie ma czasu, chęci ani siły. Jest tak, jak piszesz - na wsi dzieci widza pracujących rodziców (bez uogólnień, bo wyjątki sa wszedzie), te z Grygowej widza rodziców chlejących, bez pracy, narzekających, wymagających, znoszących puszki z MOPRu. A swoją drogą, to aż się ciśnie na usta odwieczny problem: Czy byt kształtuje świadomość, czy świadomośc byt... Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Hubercie 21.05.06, 21:54 ale w większości przypadków dzieciaki nie nauczone nie tylko pracy ale i podstawowych zagadnień z estetyki czy nawet kultury osobistej będą w przyszłości jeszcze większym problemem i ciężarem. Bo wartość życia by się zachlać na śmierć już poznają a tyrzeba im inne perspektywy pokazać Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 16:01 Gość portalu: H napisał(a): > Oni na tej ziemi nic nie uprawią. Dlaczego nie uprawią? Sadzenie ziemniaków to nie jest jakaś wielka filozofia. Ja, cham spod Parczewa sadzę co rok a im miałoby się to nie udać?? Przecież to ludzie z miasta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!! Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:46 twoje kompleksy co do własnego pochodzenia nie są argumentem (ani za, ani przeciw) - wyluzuj się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 21.05.06, 21:55 Mieszkańcy lubelskich "gett" na pewno nie wypowiedzą się na forum. Grygowa to tylko kilka oddalonych od miasta baraków. Jak najdalej, żeby nie było widać, że jest nędza, i żeby nie psuło to samopoczucia nam, żyjącym w normalnych warunkach.Tam dzieci nie mają dostępu do internetu, a rozrywką jest , gdy uda się wzniecić pożar.Na Grygowej wyrasta nam nowe pokolenie leni, pijakow, złodziejaszków. Te nieliczne rodziny, ktore trafiły tu tylko z powodu biedy, przesiąkają zwyczajami dominującej grupy, co to nie sieją, nie orzą... .Dzieci mieszkające w takich skupiskach nie będą lepsze , bo innego zycia nie poznają. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 21.05.06, 22:55 Problem także w tym, że mieszkańcy poszczególnych bloków, czy osiedli nie chcą takich "komunalnych" sąsiadów. Bo choć bywają wśród nich normalne, jedynie niezaradne społecznie, ubogie rodziny, to jednak trudno z zewnątrz i w początkowych kontaktach odróżnić właśnie takich ludzi od rodzin patologicznych, zdolnych do łamania prawa i wszelkich norm sąsiedzkiego, dobrego współżycia. Np. matki wyczuwają zagrożenie wychowawcze tzw. "podwórkowe" swoich dzieci (narkotyki, alkohol, włamania i napady). Mieszkańcy "niepatologiczni" boją się o bezpieczeństwo swych rodzin, o posiadane we własnych mieszkaniach i piwnicach mienie, o samochody, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:23 sa mechanizmy prawne są paragrafy za dewastację, picie w miejscach poublicznych, wulgaryzmy etc tylko czemu nikt ich nie egzekwuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:44 bo paragrafy są NIESKUTECZNE - bo tu jest potrzebna praca od podstaw, a nasze społeczeństwo z pośpiechu do dobrobytu (materialnego tylko) odrzuciło pracę pozytywistyczną, zamiast ją przekształcić i przystosować do współczesnych wymogów, a stało się tak m.in. dzięki określonemu systemowi nauczania, w którym Judym zawsze jest idiotą i frajerem - a wartość mierzy się tylko wielkością bryki; zdarzają się wprawdzie współcześni Judymowie którzy z rzeczywistością nie przegrywają, ale ich postawa nie jest popularyzowana; dominuje pogarda i niechęć do odrzuconych, co na tym forum objawia się uciechą z wykwaterowania pijaczków i naiwnością wiary w paragrafy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robroy Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 08:54 jak by nie było żyjemy w państwie prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:25 taaak... ono się wyraża słowami "spieprzaj dziadu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robroy Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:51 chodzi mi oto że policja nic nie robi sądy wydają smieszbe wyroki a złoczyńcy i huligani czują się bezkarnie bo paradoksem jest np 20 letni recydywista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:46 bo zawiedli: rodzice, szkoła, opieka, kurator... Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 11:55 nie tyle zawiedli co mają przyzwolenie społeczne w końcu mamy czasy prawa i sprawiedliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 22.05.06, 12:59 Jasne, Doćku, ja też nie mam ochoty mieszkać w sąsiedztwie pijaka czy złodzieja, ale jak go już mam w klatce, to czasem dam dziecku buty, z których moje już wyrosło, a czasem nakarmię zupką czy dam jabłko. Ważne, że z tym dzieckiem pogadam i ono wie, że nie wszyscy widzą świat przez opary alkoholu.Możemy się odgradzać płotami od rodzin patologicznych, ale łatwiej nam będzie zapanować nad jedną rodziną, niż stadem wyrostków, którzy terroryzują dzieci i dorosłych.Aby ludzie chcieli się zmieniać na lepsze, musza mieć wzory w normalnym sąsiedztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 12:37 tak sobie czytam i myślę, z jednej strony faktycznie getto, z drugiej wybór jest taki albo to getto, albo tak jak ubiegłej zimy jakaś dziewczyna w ciązy zamarznie gdzieś za cukrownią w komórce. Na pewno nie powinno być tak że na dożywocie się dostaje takie miejsce. Jakie wyjście z tego? gdybym wiedział byłbym mądry ale nie jestem... może tak jak niktważny pisał że mieszkania w "normalnych" blokach dzielnicach i na tym sławinku też. Zasiłki i dary to nie jest sposób a czasem wręcz odwrotnie ale czy to z mopsów czy caritasu są potrzebne różnie wszak bywa. Biedę i wszystko co się z nią wiąże nie jest łatwo opanować mozna budować mury i się odgradzać monitoringiem i ochroną jak to się robi od wieków można próbować jak szwedzi bawić się socjalem i kontrolą, ważne by się zastanawiać i nie robić rzeczy wyraźnie głupich.. coś czuję w kościach że te 16 lat "III RP" długo nam się będzie czkawką odbijać pod tym kątem, można i trzeba kożystać z funduszy UE nie tak by rozdawać ale by uczyć (nauka też jest formą pracy) i dawać szansę na wyjście z dołka nie wszyscy wyjadą do Irlandii, i choć nie ma gotowych recept moim zdaniem "nocny stróż" tu nie wystarczy... H pisał o wsi i Aaron - wieś jest mała społecznością gdzie czasem jest łatwiej a czasem trudniej, mało to ludzi żyje głównie z rent rodziców albo nawet dziadków, mało mieszka po nawet ponad 100 letnich domach, mało ma prócz telewizora, aparat z chłodnicą jako główny sprzęt domowy? Czy na wsi czy w mieście społeczeństwo się rozwarstwia na bardzo skrajne warstwy ekonomiczne, i mam wrażenie że ono "chce" się tak właśnie dzielić, może żeby się jakoś wyróznić bo często bywa że ludzie z "dołów" są w wielu poza ekonomicznych aspektach wyżej niż ludzie z "gór". Czasem spotykam zbieraczy puszek - oni pracują i są aktywni i wcale nie wszyscy piją na umór, kto wie może w innej sytuacji byli by właścicielami firm skarżącymi się na wysokie koszty pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:52 opowiadano mi o dzieciaku z domu dziecka (z przyczyn "społecznych"), który zaczął popełniać wykroczenia, żeby nie wracać do rodzinnego domu (taki pobyt mu groził) - gdzie jest po 15 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 22.05.06, 13:01 Domy dziecka to inny trudny temat.Alternatywą są rodzinne domy dziecka, ale brakuje chętnych do prowadzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 13:02 wzorce już mają Tomasz Prus dziesięć lat temu z pończochą na twarzy chciał okraść pocztę w Bieszczadach. Dziś jest wysokim urzędnikiem: doradza szefowi Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego plus inni po wyrokach na stanowiskach premierów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 22.05.06, 13:06 Ja też znam osoby z "dobrych domów" , ktore znalazły się w gazetach w kronice kryminalnej.Nie da się wychować calego świata, żli ludzie zawsze będą. Ale warto poczynić kroki, aby ich było mniej.Nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, jak to zrobić, ale próbujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 15:27 tylko ci co władzę mają i pieniądze biorą za to zamykają oczy i nie widzą proiblemy a jak jakaś fundacja czy wolontariat chce się tym zając to kłody pod nogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:06 Tworzenie dzielnic biedy to pierwszy krok do klasycznego apartheidu! W dzielnicach biedy, wydzielone sklepy żeby nie mieszać tubylców z bogatszymi bywalcami okolicznych podmiejskich marketów, szkoły tylko dla dzieci biedaków, autobusy z oddzielnymi przedziałami dla tych co jadą na końcowy, kartki na żywność, buty i odzież itd. Mamy XXI wiek jesteśmy w Europie , mamy tabuny wykształconych socjologów, psychologów, nauczycieli w tym bezrobotnych lub nie pracujących w zawodzie, mamy wyspecjalizowane instytucje opieki społecznej a budujemy klasyczne getto za miastem dodając nowe nieszczęścia do tych z którymi nie umieliśmy bo nie chcieliśmy sobie poradzić! To głupie i chore jakieś! To rozumowanie na poziomie społeczeństwa epoki plemiennej. Tylko patrzeć jak Grygowa przekształci się w oddzielny patologiczny organizm rządzący się własnymi prawami i zagrażający reszcie miasta odwetem za poniżające i haniebne wykluczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 18:08 czyli drugi pruszków lub wręcz sycylia?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:17 Chore pomysły nie uzdrowią chorej sytuacji ! Patologia urbanistyczna generuje wprost różne patologie społeczne, to oczywisty fakt. Nie wiem jak powinno się rozwiązać ten problem ale wystarczy ZAPYTAĆ TYCH KTÓRZY WIEDZĄ! Nasi ratuszowi urzędnicy jednak wyznają zasadę że najlepiej to wiedzą oni sami! I mamy to co mamy nie tylko w dziedzinie tak zwanego budownictwa socjalnego ale w wielu innych dziedzinach w których potrzebna jest wiedza wyspecjalizowanych środowisk fachowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:32 u nas załatwia się pomoc rodzinom ubogim w ten sposób, w jaki udzielono ostanio pomocy kobiecie z psychicznie chorym synem (pokazywała telewizja) - mogli jej pomóc biorąc syna do domu opieki - koszt 2-3 tys. na miesiąc - gdyby dano jej połowę, nie musiałaby przed tą opieką uciekać i nikt by jej za poświęcenie dla syna nie upokarzał, a i tak już ciężko chory i doświadczony syn tej kobiety nie przeżywałby dodatkowej traumy z powodu przypinania pasami do łóżka szpitalnego - paranoja!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 20:20 dlaczego w ogóle miasto daje komukolwiek mieszkanie? Moi dziadkowie na wsi sami musieli sobie postawić domy i nikt im nic nie dawał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollbusters Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:32 Ja też bym tobie nic nie dał, widać wdałeś się w swoich dziadków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 20:33 tym kimkolwiek mozesz być kiedyś sam. Podejrzewam, że jestes jeszcze młodym człowiekiem. Kiedys być może załozysz rodzinę. Zaczniesz sie dorabiać. Będzie ci się powodziło coraz lepiej. Żonie rownież. Samocghód, dom, działka nad jeziorem, wczasy za granicą. Awanse, przyjaciele. Będiesz korzystac z życia. Jakiś kredyt, potem drugi. Spoko go spłacasz.Bierzesz następny. Na hipotekę. a tu nagle jak z jasnego nieba spada na ciebie wiadomość, że żona ma kochanka. Odchodzi. A do spłacenia masz 345 tys. zł. Zaczynasz pić, dom ci zabierają, tracisz pracę, przyjaciół, chorujesz itd. itp.to tak w skrócie. Ot głupie państwo, po co takiemu pomaga... przeciez on jest biedakiem z wyboru.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:08 my w mieście po to m.in. płacimy podatki, by miasto budowało mieszkania socjalne - taka jest rola miasta i państwa w świecie cywilizowanym - nie ma w tym nic złego, podobnie jak w budowie noclegowni; może w gminach wiejskich też należałoby w większym stopniu niż dotychczas pomagać tym, którzy tego potrzebują? byłoby to "miłosierdzie gminy inaczej", nie uważasz? każdego może spotkać nieszczęście - tylko ludzie bez wyobraźni myślą, że ich samych nigdy nie spotka nic złego -:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trollbusters Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:18 Gość portalu: maxi napisał(a): - tylko ludzie bez wyobraźni myślą, że ich samych nigdy nie spotka nic złego -:) ...i trolle forumowe pod wodzą arona w wielu postaciach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 22.05.06, 21:30 Młodzi, piękni i bogaci myślą, że zawsze będą młodymi, pięknymi i bogatymi.W gettach lądują ludzie nie tylko źli, ale też niezaradni życiowo i uczciwi. I tych drugich mi żal.Lokal socjalnu powinien być nie tylko zapewnieniem dachu nad głową, ale też szansą na odbicie się od dna.Na Grygowej takich szans nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 22:24 mozna by wprowadzić lokale rotacyjne w róznych miejscach miasta Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 23.05.06, 18:53 Gość portalu: maxi napisał(a): > my w mieście po to m.in. płacimy podatki, by miasto budowało mieszkania socjaln > e > - taka jest rola miasta i państwa w świecie cywilizowanym - nie ma w tym nic > złego, jest w tym dużo złego. Bardziej pilną potrzebą są remonty dróg. Skoro cham ze wsi pod Parczewem potrafi sobie sam dom postawić, a mieszczanin lubelski nie może? Dać mieszczanom z zasobów ARR po parę hektarów i niech sadzą ziemniaki. To naprawdę żadna filozofia. Chamy potrafią, a mieszczanie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.05.06, 20:14 >może w gminach wiejskich też >należałoby w większym stopniu niż dotychczas pomagać tym, którzy tego >potrzebują? byłoby to "miłosierdzie gminy inaczej", nie uważasz? nie powinno się dlatego że na wsi każdy ma ziemię i niech na niej pracuje. Dlaczego niby Józio który ma 10 hektarów i zasuwa od rana do nocy ma płacić na np. Kazia który też ma 10 hektarów ale woli pić pod sklepem zamiast pracować? Na wsi jest inna mentalność. Tam osoba, która ma ziemię i jej nie uprawia spotyka się może nie z potępieniem, ale z dezaprobatą. I dlatego na wsi jest mniejsza przestępczość, mniej rozbitych rodzin, mniej złodziejstwa itp. Jak jestem u siebie na wsi to mój samochód stoi cały dzień i całą noc otwarty na podwórku i nikt go palcem nie tknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:24 i dlatego na wsi jest tak wiele starszych osób w okrutny sposób traktowanych przez rodzinę za to, że już nie produkują, podobnie dzieje się z osobami ułomnymi, które są niepotrzebnym ciężarem - dla nich warto budować domy opieki, bo i ty kiedyś możesz takiej opieki potrzebować - zwłaszcza jeśli nie wykształcisz w sobie uczuć wyższych, a przyznam, że sądząc po twoich wypowiedziach - masz małe szanse na taką uczuciową skuteczną edukację - więc raczej zacznij zbierać na dom opieki w swojej miejscowości - może zarezerwują tam i dla ciebie miejsce... - życzę powodzenia w działaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.05.06, 20:29 Gość portalu: maxi napisał(a): > i dlatego na wsi jest tak wiele starszych osób w okrutny sposób traktowanych > przez rodzinę za to, że już nie produkują to ciekawe. A w mieście to rozumiem że ludzie typu z Grygowej to skaczą wokół swoich starych rodziców? > podobnie dzieje się z osobami > ułomnymi, które są niepotrzebnym ciężarem - dla nich warto budować domy opieki co innego osoby ułomne nie z własnej winy albo stare, co innego ci co im się nie chce pracować a są zdrowi. > bo i ty kiedyś możesz takiej opieki potrzebować - zwłaszcza jeśli nie > wykształcisz w sobie uczuć wyższych, a przyznam, że sądząc po twoich > wypowiedziach - masz małe szanse na taką uczuciową skuteczną edukację - więc > raczej zacznij zbierać na dom opieki w swojej miejscowości - może zarezerwują > tam i dla ciebie miejsce... - życzę powodzenia w działaniach Nie przyrównuj osób chorych i starych do tych co im się nie chce pracować. To dwie różne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 22.05.06, 23:12 ależ one również powstają same te getta wybież się spacerem za cukrownie do lasu świdnickiego gdzie obozują bezdomni jest wiele takich miejsc mimo XXI w i niemal zawsze tak było mały, apartheid piszesz ale nie nie apatheid naprawdę... ale masz rację diagnozą grygowej trzeba więc się starać. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 23.05.06, 08:13 tak się zastanawiam czy istnienie świetlic środowiskowych ma sens bo poza tym że dziecko dostanie kanapkę, odrobi lekcje, pooczuje się potrzebne etc. musi potem wracać często do patologii domowego ogniska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.lublin.mm.pl 23.05.06, 09:23 Wtedy ma sens, gdy ambitnym biednym gmina zaproponuje pomoc w postaci terenu, materiałów i narzędzi i fachowej pomocy organizacyjnej i nadzorczej, oraz płatnego zatrudnienia w budowie własnego osiedla. z konieczna infrastrukturą dajaca stanowiska pracy. Oczywiście w takim osiedlu nie będzie miejsca dla beznadziejnego marginesu. Takich osobników kwalifikujących się do specjalnego nadzoru wypadałoby izolować w samowystarczalnych gospodarstwach. Brakuje Marka Kotańskiego dla rozwiązania tak trudnego problemu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 23.05.06, 14:10 no tak brakuje a ten pomysł z budową jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 23.05.06, 14:16 Świetlice są potrzebne.Dziecko tam przez kilka godzin czuje się dzieckiem, a nie przeszkadzajacą gębą do jedzenia.To prawda, wraca do pijanego tatusia, ale wie, że następnego dnia też do świetlicy wróci. Odrobienie lekcji to dużo. W domu najczęściej nikt nie wie, że taka czynnośc istnieje.Kanapka też ma dla takich dzieci duże znaczenie.Ale samymi świetlicami patologii się nie zlikwiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 23.05.06, 14:31 a może coś w rodzaju świetlic dla rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 14:38 takie pomysły są już tu i ówdzie realizowane - często z powodzeniem, często też przez księży, ale to są przypadki jednostkowe, a potrzeby - jak Himalaje; na pewno potrzebna jest pomoc i akceptacja środowiska; na razie tę akceptację zastępuje interwencja policji i eliminacja niechcianych w takie miejsca, jak Grygowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 23.05.06, 14:40 Jak zamachasz takiemu flaszeczką albo zanęcisz dodatkiem do zasiłku , to przyjdą, inaczej nie ma szans.Nie mówię oczywiście o tych , którzy trafiają do slumsów tylko z biedy. "Patologia" nie da się nabrać na zadne świetlice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.chello.pl 23.05.06, 20:00 Czytałam,że mają być tworzone dzielnice seksu. Czy w naszym mieście też? Jesli tak, to proponuję umiejscowić je przy Grygowej. teren stanie się bardziej urozmaicony, atrakcyjny. Może liczyć na dodatkową ochronę. Zasoby ludzkie w postaci mieszkańców Grygowej mogą być wykorzystane w postaci alfonsów i burdel - mam. Agencje towarzyskie przysponsorują remont hoteli (hm...szumna nazwa) komunalnych, bo wstyd im będzie za brzydkie otoczenie. Dzieci się zdemoralizują? Na pewno nie bardziej niż dotychczas, a przynajmniej będa wiedziały, że za "takie coś" można zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik5 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 24.05.06, 08:55 Mój pomysł rozwiazujący kompleksowo bolesne problemy społeczne zainteresował tylko jedną osobę. A szkoda. Byłaby sznsa stworzenia godnych warunków na prawidłowy, spokojny rozwój młodego pokolenia. Byłyby świetlice, place zabaw i bezpieczny powrót do domu, pod warunkiem izolowania chronicznie pijanych tatusiów w obozie pracy i przymusowego leczenia. To napewno byłoby lepsze niż umieszczanie krzywdzonych dzieci w domach dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
romangiertych4 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 24.05.06, 09:00 a myślisz że mamuśki nie chleję często te dzieciaki mają tylu ojców że im się wszystko miesza a wystarczy zeby mopsy dawały pomoc tak jak unia dotacje trzeba by napisać wniosek intelektem popracować Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik5 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 24.05.06, 09:01 Uzupełniam - problem biedy i ludzkich, zwłaszcza dziecięcych dramatów to nie jest temat do kpin tylko do budowania pozytywnej opinii społecznej i do skutecznego działania. Ja niestety swój czas aktywności mam za sobą. Mogę tylko dzielić się swymi przemyśleniami Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 24.05.06, 09:07 kiedyś chodziłem do szkoły sześć dni w tygodniu pamiętam, że było tyle kółek zainteresowań że każdy mógł coś dla siebie wybrać dzisiaj 5 dni nauki zero dodatkowych zajęć dziecko po lekcjach jest intruzem w szkole a tu możliwości są nieograniczone programy profilaktyczne, pokazywanie że można inaczej, lepiej mądrzej, Odpowiedz Link Zgłoś
niktwazny126 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 24.05.06, 12:26 Szkoła nie załatwi dodatkowymi zajęciami problemu biedy i alkoholizmu w domu. Owszem, zapewni azyl na określone godziny, ale niewiele ponadto.Aby każde dziecko mogło coś wybrać, oferta szkół musiałaby być atrakcyjna. Co może być atrakcyjnego w szkole, ktora nie dysponuje piłkami i innym sprzętem sportowym , która nie ma funduszy na zakup materiałów papierniczych na zajęcia plastyczne, w ktorej nauczyciel informatyki odpowiada za pracownię i po lekcjach nikogo do niej nie wpuści? Kto zajmie się dziećmi ? Nauczyciele? Niektórzy nawet chętnie. Znam takich, którzy organizowali kółka pozalekcyjne za darmo. Chętnych było wielu, do czasu rozpocżęcia zajęć. Później okazało się, że skoro nie płacą, to mogą przychodzić , kiedy mają ochotę, a nie systematycznie. Inna sprawa - czy dzieci, ktore potrzebują takich dodatkowych zajęć, wypchnięte na margines miasta, dojadą po południu na kółko, skoro nie ma busa, a dojazd kosztuje? Programy profilaktyczne nie zmienią dorosłych. Przynajmniej szkoła nie ma na nich wpływu. Można odebrać dziecko rodzicom, i tak się często dzieje. I co ? Rodzice zrzucą się na nowe becikowe, a dzieciak w domu dziecka i tak tęskni za mamusią, choćby byla najgorsza na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:19 to nieprawda, że nic nie można zrobić - kiedyś istnieli pasjonaci, także wśród nauczycieli, teraz wszystko uległo spieniężeniu, etos został wykpiony, a dobry rodzic to taki, który przynosi do domu dużą kasę; na zmianę postaw wszyscy musimy zapracować: pojedynczy ludzie i państwo jako takie, ale nie mogą to być nakazy, a odbudowa morale społeczeństwa poprzez dawanie przykładu i propagowanie postaw pozytywnych - nie bez wpływu na ten proces jest mądry dobór lektur szkolnych, bo nie jest prawdą, że np. Prus to nudziarz w dobie komputerów, prawdą jest natomiast, że nie może polonista (pokazywali w telewizji) użalać się nad czternastolatkiem, że tenże nie zdoła przeczytac całej książki, a nauczyciel nie może mu za to postawić złego stopnia! tak jak nie jest dopuszczalne, by student piątego roku polonistyki przechwalał się, że nie czytał Sienkiewicza!!! Jakich mamy nauczycieli, takich mamy rodziców - jakich mamy rodziców takie mamy dzieci - wiedzieli to nasi przodkowie zakładając Szkołe Rycerską, wiedział to Staszic, wiedzieli ludzie prowadzący tajne nauczanie w czasie okupacji - świetlice i koła zainteresowań to jeden z wielu sposobów zajęcia się młodzieżą i dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it / *.it-net.pl 24.05.06, 21:21 Czasy Judymów i Siłaczek mamy już za sobą. Nauczyciele też mają rodziny,a zmieniające się osoby na stanowiskach ministrów swoimi pomysłami (np. awans zawodowy czy utworzenie gimnazjów) skutecznie zabijają chęć działań społecznych. Szkoła ma przede wszyskim uczyć, na wychowanie nie bardzo jest czas, bo programy obszerne, a czasu jakby coraz mniej. Ale wątek nie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:53 nie wszystko można zwalić na rodzinę i ministra - zdarzali się świetni nauczyciele w PRL-u, zdarzają się i teraz - ale to niestety nie jest norma; ostatnio np. okazało się, że w oparciu o te same przepisy można wyrzucić ze szkoły ucznia-bandytę, a jeszcze niedawno nie było można; twierdzenie "ja", że minęły czasy Judymów i Siłaczek nie jest dowodem na to, że ich nie ma - są, a Owsiak czy Kotański są tego najlepszym przykładem - przy czym są to tylko ci najbardziej znani - im podobnych jest wielu, z naszego lubelskiego podwórka można wymienić księdza Mazura od Brata Alberta, red. Dados i wielu, których z nazwiska nie znamy; co do szkoły - jej rolą jest przede wszystkim nauka, ale nie mnożna tej nauki oddzielić od wychowania, bo obie te dziedziny się przeplatają; szkoła ma za zadanie nie tylko naukę matematyki, ale też kształtowanie postaw, m.in. poprzez mądry program nauczania, a postawa nauczyciela w tym procesie jest nie do przecenienia i nie jest to odkrycie ostatnich czasów; ważne jest niezmiernie, by przełamywać złe schematy i nie głosić teorii, że szkoła nie ma czasu na wychowanie - wręcz przeciwnie, dobrze zrealizowany program nauczania jest bardzo ważnym elementem wychowania; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do Maxi IP: *.it / *.it-net.pl 25.05.06, 22:01 Oczywiście, że zdarzali i zdarzają się świetni nauczyciele.I niewątpliwie wychowują dzieci i młodzież w miarę możliwości. Ale nauczyciel, nawet najlepszy, nie zlikwiduje biedy, pijaństwa i przestępczości. Nauczyciel realizuje program wychowawczy z uczniami, a nie ich rodzicami.Nauczyciel, mający własną rodzinę, nie poświęci wiele czasu na zajęcia dodatkowe, bo sam tonie w papierach i czas dla wlasnych dzieci ma mocno ograniczony.Ale są tacy, ktorzy w ograniczonym zakresie probują pomagać. Podałeś znane nazwiska. Ja też podziwiam tych ludzi. Zwróć jednak uwagę, że Katański był samotny, mógł swój czas poswięcić ludziom, bo nie musiał biegać z własnymi dziećmi do lekarza czy przedszkola.Ksiądz Mazur- jak wyżej. Ewa Dados - robi świetną robotę, ale wykorzystuje możliwości , jakie daje telewizja.Dobra praca społeczna pochłania więcej czasu niż normalny etat. Aby walczyć z patologią i pomagać ludziom na zakrętach mamy rozbudowaną opiekę społeczną. Co robią ci ludzie poza dzieleniem zasiłków ? Pewnie też starają się jakoś problemy rozwiązywać, ale , jak widać, nie jest to łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
niktwazny126 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 26.05.06, 17:51 Świetlice i koła zainteresowań interesują ( sorki) nielicznych uczniów. Dzieci z bogatych albo dbających o edukację domów mają taki natłok dodatkowych zajęć, że na te szkolne już nie mają czasu. A blokersi mają niewielkie zainteresowania, natomiast wiedzą, ze na terenie szkoły będą pod kontrolą, gdzie nie da się zapalić ani wypić piwka.Świetlica środowiskowa- owszem, mogłaby przyciągnąć młodych ludzi, ale tylko wtedy, gdy byłaby prowadzona przez młodych, energicznych ludzi. Tak się składa, że w naszym mieście wielu takich ludzi rikrocznie kończy studia i chcialoby pracować, ale to nie opłaca się miastu . Fajniej jest ( a przynajmniej tanio) , jak świetlice tworzą wolontariusze.Ale taki wolontariusz też chcialby ( chyba) gdzieś pracować i zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 10:30 to bzdura i oczywista nieprawda, że blokersi to idioci - przyroda w stanie niezakłóconym nie zna takich patologii na taką skalę, a człowiek jest częścią przyrody (na ogół ożywionej), a więc nie są to idioci, którzy nie mają żadnych zainteresowań - oni poprostu na ogół nie mają szans na posiadanie zainteresowań i przez to z góry są skazani na bycie blokersami; przykład kilku grup młodzieżowych, które z blokersów stały się idolami muzycznymi dowodzi, że niektórym - choć bardzo nielicznym się udaje; w sytuacji, gdy blokowiska jako jedyną rozrywkę oferują - w najlepszym przypadku - połamane ławeczki i trzepak, wyrzucają dzieci i młodzież bo potrzebniejszy jest parking, wypożyczalnia kaset itp., wciskające się w każdą wolną przestrzeń między blokami, te dzieciaki znajdują sobie rozrywkę najłatwiejszą - bo nawet oni (czy raczej zwłaszcza oni) jak nikt inny potrzebują przynależności do jakiejś społeczności - ich integruje niechęć okazywana im przez tych "potrzebnych i porządnych", a finał na ogół zawsze taki sam - zachowują się jak młode wilczki rozszarpujące upolowaną zwierzynę... - pomyślmy o tym, zanim staniemy się zwierzyną - potrzeba wyobraźni i współczucia, które nie oznacza litości, a WYOBRAŹNIĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robson Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:43 czy np takie uregulowanie trzy przestępstwa z danego paragrafu i odsiadka dożywotnie, raz można się pomylić, drugi a potem już patologia bez możliwości resocjalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 26.05.06, 08:12 Krzysztof K. od kilkunastu lat prowadzi melinę i dom publiczny w mieszkaniu komunalnym przy ul. Niecałej 18. Nie płaci za lokum ani media. Gromadzi się u niego półświatek śródmieścia: żebracy spod kościoła, bezdomni i leciwe prostytutki. Urzędnicy ratusza o tym wiedzą, ale prawie nic nie zrobili w tej sprawie. /kurier lubelski/ więc i w centrum miasta znajdują się getta w normalnie cywilizowanym kraju nawet średniej klasy nie stać na mieszkania w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:11 ja też mam takie sąsiedztwo + wyjące wieczorem bandy wyrostków - nie boję się, bo tak mieszkam całe życie; wiem natomiast, że niektórym z nich z czasem udaje się żyć normalnie, znam takich wcale niemało - inni to w ciągu kilku ostatnich lat młodociana recydywa; ale żeby te bandy nie wyły wieczorami, muszą mieć alternatywę, gdziekolwiek pan prezydent każe im mieszkać, by nie obrażać estetycznych odczuć "porządnych obywateli"; półświatek istniał zawsze - już w czasach plemiennych, Chrobrego i tych opisanych w "Historii żółtej ciżemki" (jeśli chodzi o teren Polski) - to nie jest specjalność naszych czasów; odrębnym zagadnieniem jest skala zjawiska i rola instytucji rządowych i pozarządowych jak to się ładnie nazywa, akceptacja bądź jej brak oraz etos społeczeństwa szeroko rozumiany, który zakłada szereg działań pozytywnych, a nie wyklucza tych upodlonych przez los, bowiem tylko nieliczni z opisanych przez ciebie stanowią patologię będącą wynikiem choroby - większości ktoś kiedyś nie pomógł, odtrącił - z pozoru tylko trzeba wielkiego wysiłku, by i w tych ludziach dostrzec człowieka... najłatwiej jest odrącić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8o Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 19:06 a tos se znalazł autorytet (kurier)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robroy Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 20:22 niewiele się rózni og lubelskiego dodatku gw ale jest więcej do poczytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.lublin.mm.pl 26.05.06, 21:38 Prawidłowe wychowanie młodzieży potrzebuje wzorców. Wzorcami nie będą ludzie od których oczekuje sie postaw altruistycznych jednocześnie nieprzyzwoiccie ich wykorzystując. To dotyczy lekarzy, nauczycieli , wychowawców, twórców kultury. To daje się zauważyć w dysproporci wynagrodzen za ich odpowiedzialną pracę w porównaniu z wynagrodzeniami polityków, posłów, radnych i urzędników, których praca, często pozorna, choc niekiedy czasochłonna jest nieproduktywna i nieskuteczna i nieodpowiedzialna. Wychowawców i nauczycieli tak samo jak i lekarzy treba wynagradzać, odpowiednio do autentycznej wartości ich pracy. Pdpowiednio, poważnie traktowane te zawody dawniej i mam nadzieje w przyszłości dadzą oczekiwane społecznie efekty. Państwu potrzebna jest prawdziwa, życzliwa mądrość, mądre prawo i autentyczna sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 27.05.06, 10:12 chochlik >Wychowawców i nauczycieli tak samo jak i > lekarzy treba wynagradzać, odpowiednio do autentycznej wartości ich pracy. a nie wydaje ci się że lekarze w Polsce są duuuuuuużo bogatsi od nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 27.05.06, 18:51 bardzo celne! biorąc pod uwagę ile chcemy zarabiać sami za dobrze wykonaną pracę a ile chcemy płacić np. nauczycielom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8o Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.06, 06:16 ogłoszeń chyba.... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 27.05.06, 10:15 robert rober2 >w centrrum miasta znajdują się getta w > normalnie cywilizowanym kraju nawet średniej klasy nie stać na mieszkania w cen trum ale w Lublinie mieszkania w centrum też są drogie, np. na Chopina. Taniej kupisz w niektórych dzielniach Warszawy, nie wspominając o Krakowie czy Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 27.05.06, 10:17 nawet te komunalne? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 27.05.06, 11:32 robertrobert2 napisał: > nawet te komunalne? mieszkania komunalne sie dostaje, a nie kupuje, tak że one są bezcenne. Podejrzewam, że jakbyś poszedł do UM i stwierdził, że chcesz kupić mieszkanie komunalne np. po 5000 zł za metr to by ci nie sprzedali. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 27.05.06, 11:37 chyba , żeby ktoś by się nazywał U... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamonika Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.chello.pl 27.05.06, 08:57 Dla mnie nieporozumieniem jest mieszanie ludzi biednych i patologii. Tu powinien się jednak ktoś w łeb puknąć - ładuje się rencistów, samotne matki i zbirów do jednej dziury, dzieciaki się szkolą i jest fajnie... Dla meneli i przestępców jednak jakieś marne socjale daleko od wszystkiego powinny być. Bo jak tu w ramach "rozmydlania populacji" dokwaterować komuś takiego "sąsiada"? Jeden taki + koledzy potrafi zatruć życie kilkudziesięciu rodzinom. Dzieci w takich miejscach nie powinny mieszkać. Dorośli - kilka typów by się znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbanos Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 11:20 tylko w takich dzielnicach widać wzmożone działania partii neonazistowskich, sekt i innego rodzaju świństw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamonika Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.chello.pl 27.05.06, 12:04 Tam gdzie grunt podatny wszelkie badziewie urośnie :( Pytanie - co z takimi robić? Ja jestem jednak za izolacją typowego menelstwa, niech się to dusi we własnym sosie. Broń Boże nie dzielnice biedy - biedę od draństwa trzeba odróżniać. Chociaż wiadomo - część patologii z biedy wyrasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 12:09 zacznij budować wysoki płot - z drutu kolczastego - potem podłączymy prąd; a od menelstwa mamy wymiar sprawiedliwości - niech działa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamonika Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.chello.pl 27.05.06, 16:58 Czy on działa - ja mam wątpliwosci... Działa urząd skarbowy i brygady zakładające blokady, do meneli nikt się jakoś nie spieszy... Nie życzę ci takiego sąsiada, ale jak ci sie kiedyś trafi, zobaczysz, jak łatwo jest coś z nim zrobić. Wszyscy rozkładają ręce, bo to też obywatel i sie mu należy. P.s. w kwestii ogrodzeń mamy inne gusty, ale na upartego do mojego prąd da się podłączyć. Specjalnie dla ciebie mogę spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleee Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 17:16 spróbuj - tylko na bosaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 27.05.06, 21:37 Ze złymi ludźmi mamy szanse spotkać się wszędzie. Tworzenie dla nich zamkniętch osiedli niewiele zmieni. Nie możemy wychowywać ( albo hodowac, jak niektórzy) naszych dzieci za szczelnymi ogrodzeniami, bo jak kiedyś wyjdą na ulicę i spotkają się z rzeczywistością, wstrząs może być wielki.Możesz dowozić dziecko do szkoły i kontrolować jego towarzystwo, ale do czasu. Jeżeli sąsiad jest uciążliwy, można to zgłosić do odpowiednich organów. Jeżeli jest przestępcą- tym bardziej. Ale jeżeli jest tylko biedny - to ty też możesz taka być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamamonika Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.chello.pl 28.05.06, 13:08 Przecież napisałam: biednych w żadnym wypadku bym od nikogo nie izolowała - wręcz przeciwnie. Wróćmy do hipotetycznego uciążliwego sąsiada-menela, który ma wszystkich i w szystko w .... i wiadomo, że będzie pił, rozrabiał, zanieczyszczał, dewastował, straszył i jak mu coś odbije może podpalić pół okolicy. Zgłaszam do "organów", a oni (he, he) robią wszystko, żeby go wykwaterować... właśnie - gdzie? Do mieszkania komunalnego, biedniejszym a uczciwym ludziom "ku radosci"? Dla takich by wypadało jakieś "miejsce zsyłki" opracować. Jesli masz lepszy pomysł - chętnie posłucham (podejrzewam, że nie tylko ja). Nie chcę, żeby moje dzieci były wychowywane pod kloszem i chcę, żeby wiedziały, że w życiu bywa różnie i każdego to może spotkać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:12 dla przestępców są więzienia... dla biednych powinna być pomoc socjalna... zdaniem naszych władz miejskich i chyba też państwowych, dla nich (tych biednych!) zrobimy to, co im najpotrzebniejsze: zbududujemy dwa lotniska (na które ich nie wpuszczą), fontannę (spod której ich wygonią), obwodnice (po których biedni nie będą jeździć), i parkingi podziemne wraz z nowym skrzydłem ratusza (jw.) - pan prezydent pracował już w MOPSie i wszystko przećwiczył - wie, co jest potrzebne mieszkańcom... - dać bogatym, to oni pomogą biednym, czyli zbudują płoty na osiedlach nowobogackich, żeby ci biedni nie widzieli i nie zazdrościli, bo jeszcze by im głupie myśli zaczęły chodzić po głowie (nowa wersja "Dziewczynki z zapałkami", czy "Opowieści wigilijnej"?) - miłych snów panie prezydencie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:10 Gość portalu: maxi napisał(a): > dla przestępców są więzienia... dla biednych powinna być pomoc socjalna... w postaci ziemi pod uprawę. > zdaniem naszych władz miejskich i chyba też państwowych, dla nich (tych > biednych!) zrobimy to, co im najpotrzebniejsze: zbududujemy dwa lotniska (na > które ich nie wpuszczą), fontannę (spod której ich wygonią), obwodnice (po > których biedni nie będą jeździć), i parkingi podziemne wraz z nowym skrzydłem > ratusza (jw.) a kto będzie to wszystko budował? Kto będzie pracował przy budowie lotniska, obwodnic, fontanny, parkingów? Biedni czy bogaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: nie ma sensu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 21:23 to wszystko będą budować bogaci - ci, co mają wszystkie kontrakty w Lublinie niejako "zadekretowane" - a więc ci, którzy już pracują - naiwnością jest sądzić, że będzie to budowa na kształt przedwojennego COP, w ramach którego nastąpiło rzeczywiste zatrudnienie bezrobotnych - bo to jest siedemdziesiąt lat później, a państwo zapomniało o ubogich; ustawodawstwo nasze pozwoli zatrudnić Ukraińców, Białorusinów i Azjatów, bo są mniej płacowo wymagający - nie sugeruj, że twórcy i ewentualni wykonawcy tych pięknych projektów są pełni etosu i miłości bliźniego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: nie ma sensu... IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:27 Gość portalu: maxi napisał(a): > to wszystko będą budować bogaci rozumiem, że ci co machają łopatą na budowie pewnie podjadą pod miejsce pracy Mercedesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nie ma sensu... IP: *.it-net.pl 28.05.06, 21:30 Zgadzam się z Maxi. Pracę (jak coś z tych pomysłów będzie realizowane) dostaną firmy, mające stalych pracowników. Bezrobotny fachowiec z piątką dzieci z Grygowej jest bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: nie ma sensu... IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:35 Gość portalu: ja napisał(a): > Zgadzam się z Maxi. Pracę (jak coś z tych pomysłów będzie realizowane) dostaną > firmy, mające stalych pracowników. praca w takiej firmie nie jest dana raz na zawsze. Pracownik może się spić i wtedy... > Bezrobotny fachowiec z piątką dzieci z > Grygowej jest bez szans. dostanie właśnie szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:17 Gość portalu: mamamonika napisał(a): > Przecież napisałam: biednych w żadnym wypadku bym od nikogo nie izolowała - > wręcz przeciwnie. > Wróćmy do hipotetycznego uciążliwego sąsiada-menela, który ma wszystkich i w > szystko w .... i wiadomo, że będzie pił, rozrabiał, zanieczyszczał, dewastował, straszył i jak mu coś odbije może podpalić pół okolicy. Zgłaszam do "organów", a oni (he, he) robią wszystko, żeby go wykwaterować... właśnie - gdzie? na głęboką prowincję dać mu pole 5 km od najbliższej wioski niech sadzi ziemniaki a z pieniędzy uzyskanych z tego biznesu niech sam zbuduje sobie dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 28.05.06, 21:20 Aron, jak będziesz tak te hektary rozdawał, to zabraknie, potrzebujących jest wielu. No i nie każdy, wbrew pozorom, nadaje się do pracy na roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:28 Gość portalu: ja napisał(a): > Aron, jak będziesz tak te hektary rozdawał, to zabraknie, potrzebujących jest > wielu. jest bardzo dużo nieużytków, np. na terenach popegeerowskich. Wystarczy. > No i nie każdy, wbrew pozorom, nadaje się do pracy na roli. skoro ja się nauczyłem sadzić ziemniaki, to tym bardziej miastowi z Lublina mogą się nauczyć. To naprawdę nie jest wielka filozofia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 28.05.06, 21:32 Słabo się znam na rolnictwie, ale wydaje mi się, że uprawa ziemi to nie tylko sadzenie.Już mówiłam - pomysł wart rozpatrzenia ( dla niektórych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:34 Gość portalu: ja napisał(a): > Słabo się znam na rolnictwie, ale wydaje mi się, że uprawa ziemi to nie tylko > sadzenie. inne czynności też nie są strasznie skomplikowane. >Już mówiłam - pomysł wart rozpatrzenia ( dla niektórych). dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 28.05.06, 21:43 Nie dla wszystkich. Samotna matka z czwórką dzieci, w tym z dwójką niepełnosprawnych ( znam takie) na pewno sobie nie poradzi. Ludziom ciężko chorym, którzy wlaśnie ze względu na chorobę tracą wszystko, tez nie uda się rozpocząć życia na roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.05.06, 21:54 Gość portalu: ja napisał(a): > Nie dla wszystkich. Samotna matka z czwórką dzieci, w tym z dwójką > niepełnosprawnych ( znam takie) na pewno sobie nie poradzi. jeżeli te pełnosprawne dzieci są dość duże to mogłyby spróbować. Na wsi ziemniaki sadzą już dzieci poniżej 15 roku życia. > Ludziom ciężko > chorym, którzy wlaśnie ze względu na chorobę tracą wszystko, tez nie uda się > rozpocząć życia na roli. ale ludziom zdrowym uda się, o ile będą mieli chęci do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 28.05.06, 22:00 Zdrowym i silnym się uda. Ale tym , o których napisalam - nie. Uprawa ziemniakow to nie tylko sadzenie, myślę o orce, pieleniu, zbiorze.Bardziej mnie obchodzi los takiej właśnie matki z małoletnimi dziećmi. W sytuacji, gdy potrzebna jest rehabilitacja, częsta opieka lekarska, przyzwoite warunki bytowe. Tacy ludzie często lądują w gettach - albo w domu samotnej matki , ale to, niestety, prawie na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 29.05.06, 01:54 wiecie co pomysły agrarne nie są panaceum, wiecie dlaczego? sądzę że wiecie. jak nie to napiszę tylko tak: rynek zbytu, Irlandia w czasach gdy było dobrze (odnośnie ziemniaków) i chwilę po, itd. Trzeba wielu kierunków działań i wielu możliwości bo świat idzie do przodu... problem jest poważny bo z Polski ludzie wykształceni uciekają a zostają ci którzy mają szanse małe by wejść na ich miejsce - a nie jest dobrze importować grupy najlepiej wykształcone (lekarzy, naukowców, nauczycieli), miejscową ludność pozostawiająć w biedzie i ciemnocie (no wiem że przejaskrawiam), chyba się zgodzimy co do tego co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 29.05.06, 17:42 leniak napisał: > miejscową > ludność pozostawiająć w biedzie i ciemnocie (no wiem że przejaskrawiam), chyba > się zgodzimy co do tego co? w ciągu ostatnich 15 lat liczba osób z wyższym wykształceniem wzrosła 2 - krotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 29.05.06, 23:47 aron owszem również tych pracujących w barach na zachodzie ale popatrz proszę na irlandię jako na przykład albo na finlandię jak nie lubisz irlandzkiego piwa odnośnie zaś ziemniaków to ja ich nie chcę deprecjonować bo i sadzić sadziłem i stonkę zbierałem i wykopywałem i jem nawet tylko mówię że nie wszystko tak załatwisz Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 30.05.06, 16:21 leniak napisał: > aron owszem również tych pracujących w barach na zachodzie Będą tam pracować do końca życia? Nie sądzę. > ale popatrz proszę na irlandię jako na przykład albo na finlandię jak nie > lubisz irlandzkiego piwa Irlandia rozwijała się szybko 20 lat, tyle że w tamtych czasach nie było jeszcze idiotycznych przepisów unijnych utrudniających życie firmom. Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 30.05.06, 18:55 ponoć z ziemniaków niezła gorzała wychodzi więc jak ci mmiastowi nauczą się uprawiać kartofle a potem z tych kartofli .. to znów się koło zamknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 30.05.06, 20:03 robertrobert2 napisał: > ponoć z ziemniaków niezła gorzała wychodzi więc jak ci mmiastowi nauczą się > uprawiać kartofle a potem z tych kartofli .. to znów się koło zamknie nie opłaca się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 30.05.06, 20:35 Zboczyliście z tematu. Więc ma sens tworzenie gett czy nie ? Czy należy przenieść getta na wieś, do byłych pegeerów? Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 30.05.06, 20:39 zawsze to by było na uboczu i ziemi kawałek, kurka jajeczko, warzywa moża jakaś koza- mleko etc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 30.05.06, 20:42 Wobec tego, Aron na prezydenta ? Oczyści miasto z biednych i złoczyńców, pozostanie "czysta rasa" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:05 jak w większości cywilizowanych krajów slamsy pod miastem a w centrum śliczne pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 30.05.06, 21:10 Jednym słowem - humanitarnie ... Jakoś się na to nie chcę godzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.pl / *.enterpol.pl 29.05.06, 17:42 Gość portalu: ja napisał(a): > Zdrowym i silnym się uda. Ale tym , o których napisalam - nie. Na wsi też są rodziny wielodzietne, często bez ojca. Sadzą i kopią ziemniaki aż miło. > Uprawa > ziemniakow to nie tylko sadzenie, myślę o orce, pieleniu, zbiorze. To nie jest jakaś wielka filozofia. Skoro ja się nauczyłem, to i miastowi mogą. >Bardziej mnie > obchodzi los takiej właśnie matki z małoletnimi dziećmi. W sytuacji, gdy > potrzebna jest rehabilitacja, częsta opieka lekarska, przyzwoite warunki > bytowe. Rehabilitacja i opieka lekarska jest w gestii NFZ. Co do przyzwoitych warunków bytowych to na wsi są też biedne rodziny i nikt im nie daje mieszkań - sami muszą sobie zbudować. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa46 Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! 28.05.06, 13:42 o 70 mld zł czyli ponad 23 mld dolarów wzrósł dług publiczny w rządzie marcinkiewicza "Tanie Państwo" dla jego wybrańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 09:59 Wkrótce wszyscy wykształceni i zdrowi opuszczą ten kraj i problem dzielnic biedy zniknie wszędzie bądzie biednie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUtek Narozniak Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.06, 20:45 oczcywiscie, ze ma - inaczej by bogaci nie mogli zyc w spokoju , a tak niech plebs siedzi cicho pogryzajac czerstwy chlebek ze smietnika , popijajac kranowa- jesli jeszcze nie odlaczyli, a bogaci hasaja na bankieciki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Czy tworzenie dzielnic biedy ma sens?! IP: *.it-net.pl 03.06.06, 20:54 Aha, więc tylko wtedy możemy pielęgnować w sobie chrześcijańskie miłosiedzie? Grygową zainteresował aię MOPR. Są ambitne plany, jak zmienić getto w normalne, bezpieczne, cywilizowane osiedle. Oby wystarczyło zapału- u pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś