-
Pierwszy raz robię samodzielnie zakwas na żurek. Robię go wg przepisu znalezionego w necie - 2 szklanki mąki żytniej (użyłam typ 2000), 500 ml wody, 2 łyżki zakwasu żytniego chlebowego, czosnek, ziele ang, liść laurowy.
Ma już 2,5 dnia, pachnie ok, jest już wyraźnie kwaśny, tylko mam wątpliwości co do proporcji. Rozwarstwił się na płyn i mąkę, ale w porównaniu do tego kupnego, proporcje sa dokładnie odwrotne (prawie sama mąka, na wierzchu odrobinę płynu). Czy taki gęsty zakwas się nada na żu...
-
Bardzo proszę o odp :)
-
Zrobiłam ajerkoniak (vel adwokat ) - likier z jajek, śmietany i spirytusu.
Problem polega na tym, że jest gęsty jak budyń i nie da się go wylać z
butelki. Jak go rozcieńczyć? Nie ma mowy o dodaniu alkoholu, bo już jest mocny
:/ Macie jakiś pomysł?
-
Jak taką ugotować? Z powodu podwyższonego cholesterolu muszę
zrezygnować ze skrzydełek, na których zawsze gotowałam zupę
pomidorową. Zupełnie brak mi pomysłu jak ugotować taką w wersji
wege. Od razu przyznaję się, nie korzystałam z wyszukiwarki.
Pomidorowa to podobno ulubiona zupa Polaków więc liczę na to, że na
pewno ktoś podzieli się dobrą radą :).
-
Macie jakiś sprawdzony przepis na taką gęstą czekoladę do picia taką jak serwują np w Chocofee albo u Sowy??? Wypróbowałam 2 przepisy z ugotuj.to ale wyszło po prostu kakao z przyprawami. Sklepowe saszetki z "czekoladą na gorąco" też są słabe.
PS W wątkach archiwalnych nic nie znalazłam na ten temat.
-
Otworzyłam puszkę mleka kokosowego - no i ma konsystencję bardzo gęstego kremu; nie da się go wlać do potrawy, a tak stanowi przepis. Raczej włożyć łyżką.
Zapach przyjemny, smak też, tylko ta konsystencja - czy mogę go użyc bez obaw, czy otruję rodzinę i lepiej coś innego zrobić na obiad?
O możliwie szybką odpowiedź bardzo proszę:)
-
Co zrobić aby sos do gołąbków był gęsty. Ja dodaję koncentratu pomidorowego
do wody, przyprawiam troszeczkę papryką ostrą i słodką, sól pieprz do smaku i
śmietanę. Nie wiem jakiej mąki dodać albo czegoś innego, aby był odrobinę
gęstszy. Pa. Dzięki.
-
właśnie robię obiad z przepisu, nie jestem zby dobra w kuchni dlatego proszę
o szybką podpowiedź - "kilka łyżek gęstej śmietany" to jaka to smietana????
Słodka? Kwaśna? Czy kremówka 30%?
Nie śmiejcie sie tylko mi podpowiedzccie...
Proszę
-
Przy sciąganiu wina z jabłek, wino okazało się bardzo gęste.
Przepis był ze starej książki, a tam było chyba za mało wody,
było jej dużo mniej (2 razy mniej, albo więcej) niż w przepiśie z internetu.
Wolałam jednak żeby wyszło trwalsze i mocniejsze, dlatego wybrałam przepis z
książki.
Jest więc gęste, smak ma dość dobry, raczej mocny, jak likier w czekoladkach,
ale jest gęste i mętne, w kolorze miodu.
Co z tym dalej zrobić? Czy to się rozcieńcza, czy robi się z tym cos innego ?
-
Hej! Zrobiłam kawowy ajerkoniak wg znalezionego gdzieś przepisu,
wyszedł zbyt gęsty. Czy mogę go rozrzedzić wodą? Nie zepsuje się?
-
jak się robi marchewkę na gęsto?!
będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
-
Proszę o przepis. Jadłam taka właśnie w Toskanii. Była bardzo gęsta, z
makaronem i cieciorką. Jakie przyprawy?
-
może smietanki dodać, albo mleka w proszku?
-
Jak się robi? Taki do jajka sadzonego?
-
No nie wyszło mi,tego nawet pies nie chce jeść.
-
Witam,
b. proszę o poradę, jak trzeba postępować z pomidorami, by zyskać gęsty sos,
a nie sok?
Zrobiłam tak: pokroiłam, wrzuciłam do sokowirówki, potem przetarłam to
wszystko przez sito (bo było z pestkami), gotowałam na oliwie z bazylią, ale
dość krótko, i wyszedł sok....
-
Do Wedla na Szpitalną mam daleko; Wedel na Zamojskiego zupełnie nie ma
charakteru, pozostaje mi poprawianie nastroju gorącą, gęstą czekoladą w domu.
Tylko jak to zrobić, żeby była jedwabiście gęsta? Próbowałam wyciągnąć
przepis od pracownicy która mi podawała w "czekoladziarni", ale im podobno
nie wolno o tym mówić.
Trudno mi uwierzyć, a tak mi się chce... Do tego kocyk, miłe światło i dobry
nastrój sam przydzie.
Tylko jak zrobić, żeby była gęsta??? Pomoooocy!
-
Prosze o przepis, chce zaskoczyc swoja dziewczynę obiadkiem w stylu polskim.
Dzieki
-
prosze o jakies propozycje