Dodaj do ulubionych

Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed NFZ...

24.05.06, 17:32
"Strajkujmy, strajkujmy.." Strajkowanie? Ok. Ale nigdy w szpitalach
dziecięcych! To chwyt poniżej pasa. Piszę to jako rodzic 3 letniego dziecka.
Są granice, których nie można przekraczać! Dzieci są niewinne tej sytuacji, a
nie dostają należnej im prawnie pomocy specjalistycznej. DSK powinno się
oflagować i wspierać protesty innych szpitali. // Swoją drogą co Państwo
(lekarze i pielęgniarki sądzicie o doniesienich o udziale koncernów
farmaceutycznych w inicjowaniu strajków? Faktycznie, jakoś tym razem strajki
rozpoczęły Izby Lekarskie, a nie jak za AWSu same pielęgniarki i ich związki
zawodowe (o ile wtedy takie były).
Obserwuj wątek
    • Gość: p Pan Spustek i pan Ciołko. IP: *.resetnet.pl 24.05.06, 18:38
      Wypowiedzi tych dwóch panów są karygodne. Pamiętajcie panowie , że kiedyś
      szczęscie może was opuścić. Prokurator nie jest lekarzem.
      • delco Re: Pan Spustek i pan Ciołko. 24.05.06, 19:02
        Szanowna Pani
        Jako że Obaj ww wymienieni panowie sa lekarzami, człowiek kulturalny i
        wykształcony a takim jak osmielam sie mniemać jest Pani, stosuje tyyuł doktor.
        Pan doktor Spustek i Pan doktor Ciołko. I tak powinien się wypowiadac człowiek
        na poziomie.
        Co prawda do Ks Prymasa Wyszyńskiego ubek mówił proszę pana Ale to był ubek...
        • Gość: p Re: Pan Spustek i pan Ciołko. IP: *.resetnet.pl 24.05.06, 19:11
          Jestem człowiekiem kulturalnym i dlatego napisałem pan Ciołko i pan Spustek.
          Nie zamierzam wymieniac ich tytułów naukowych przed nazwiskiem. To jest
          prywatna sprawa tych panów , jakie mają oni tytuły naukowe ,a nie moja.
          Wypowiedzi tych panów są na granicy absurdu i dna moralnego. Jeżeli coś się
          panu nie podoba to niech mnie pan poda do sadu.
      • Gość: mklewa Re: Pan Spustek i pan Ciołko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 08:18
        prokurator jest lub będzie pacjętę
    • delco Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N 24.05.06, 19:03
      Ale strajk rząd może przerwać w 5 minut, tyle że nie chce.
      • Gość: Zofia Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:13
        czy ten Spustek i Ciolko maja doktoraty?
        bo jak nie to trzeba mowic lekarze, tak?
        • Gość: p pani "ja", "dorotka", pan "ppp" się zmartwią. IP: *.resetnet.pl 24.05.06, 19:14
          BRAWA DLA GW I DLA RZĄDU!!!

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3367910.html
          Rząd zapowiada wprowadzenie zmian prawnych ograniczających korupcję w
          środowisku lekarskim. Wiceminister zdrowia Bolesław Piecha zapowiadając zmiany
          w prawie podkreślił, że wycieczka fundowana przez firmę farmaceutyczną będzie
          traktowana jak łapówka. Zaznaczył też, że obecnie firmy farmaceutyczne mają
          lepsze rozeznanie, kto w jakiej aptece kupuje dany lek, niż Narodowy Fundusz
          Zdrowia. Minister dodał również, że uregulowana powinna być sprawa reklamy i
          marketingu w środowisku lekarskim. Zaznaczył, że odpowiedni projekt
          wprowadzający zmiany jest już gotowy i obecnie trwają nad nim konsultacje
          międzyresortowe.

Również zdaniem Platformy Obywatelskiej państwo powinno ukrócić korupcyjne
          praktyki na styku lekarze - firmy farmaceutyczne. Wiceszef PO Jan Rokita uważa,
          że może do tego dojść między innymi poprzez wzmożoną kontrolę, rejestr usług
          medycznych i lepszą ewidencję recept. Rokita dodał, że w takich sprawach nie
          wystarczą wyłącznie represje lecz potrzebna jest skuteczna polityka państwa.
          • Gość: Anna rozliczyc lekarzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 19:18
            a kto np. stajkowal?
            taki Jarzabek
            1.willa jak w Konstancinie - za co ?
            2.drogie auta
            3.synalkowie za granica
            z pensji ? to niech sie wykarze w Urzedzie Skarbowym
            prosze o kolejne wpisy
            wymiencie- moze na 100 - 10 ma jako tako
            czas by wkroczyl Urzad Skarbowy!!!!!!!!!!!
            • Gość: p Re: rozliczyc lekarzy! IP: *.resetnet.pl 24.05.06, 19:41
              Zgadzam się. Każdy lekarz powinien zostac rozliczony prze Urząd Skarbowy.
              Podobnie pracownicy NFZ.
              • delco Szanowna Pani 24.05.06, 20:53
                A czy Ci "pozytywnie zweryfikowani i rozliczenie" to bedą mogli dostać podwyżki?
                • Gość: p Re: Szanowna Pani IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:27
                  Oczywiscie , jezeli Urząd stwierdzi , że pieniądze danego lekarza są zarobione
                  w sposób jasny i uczciwy , to należy się takiemu pracownikowi podwyżka.
                  Oczywiscie pod kilkoma warunkami ,które podawałem wczesniej np : stała kontrola
                  wydatków NFZ i dyrektorów szpitali , kamery, kasy fiskalne w szpitalach,
                  obserwtorzy na oddziałach.
          • Gość: mążDoroty Re: pani "ja", "dorotka", pan "ppp" się zmartwią. IP: *.n.net.pl 24.05.06, 19:30
            Ustaliliśmy oboje,że Dorota przestaje reagować na pana brednie,prowokacje i
            zacietrzewienie warte lepszej sprawy.Koniec z dyskusjami,które do niczego nie
            prowadzą,od kilku dni nie zaglada na forum GW.
            Więc bardzo proszę nie wycierać sobie klawiatury jej imieniem.
            Dla uzupełnienie dodam w jej imieniu,że POPIERA strajki,pania "JA",ppp,delco i
            wiele innych mądrych osób.
            • Gość: p pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodzą! IP: *.resetnet.pl 24.05.06, 19:48
              Państwo mnie rozbawili do łez! Pani dorotko kiedys musiała pani przyznać się do
              porażki. Uprzedzałem , że w bezpośredniej wymianie zdań ze mną , ludzie
              nieuczici nie mają szans. Wiem , że zmieni pani nicka lub przeczeka "kryzys" na
              forum , ponieważ co chwilę nowa afera, nowy lekarz okazał się świnią itd itp.
              Pani jak zwykle w takich sytuacjach chowa głowe w piasek lub odpowiada bez
              argumentów na moje racje w stylu "pan p jest głupi i koniec". Tym razem z mężem
              schowała pani głowę w piasek , tak samo jak pani "ja" , pan "ydnal" (który już
              dawno przyznał się , że mam czasem rację i slad po nim zaginął) i kilku
              innych "inteligentów". Czekam na pani nowe wypowiedzi pdo nowym nickiem z na
              równie niskim poziomie.
              • Gość: mążDoroty Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.n.net.pl 24.05.06, 20:24
                Uswiadom sobie łaskawie,że z takim prymitywem jak ty,nie pozwolę jej rozmawiać.
                Wiesz dlaczego? Z czystej zazdrosci,że miała wiecej cierpliwości do ciebie niz
                do mnie.
                Poza tym mamy wiecej ciekawszych zajęc niż rozmowa z tobą.
                • Gość: p Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:29
                  Proszę pana , męzu dorotki , proszę aby zwracał się do mnie na pan , ponieważ
                  nie przypominam sobie , abym przeszedł panem na "ty". Brak panu elementarnych
                  zasad wychowania. Pana zonie także.
                  • Gość: mążDoroty Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.n.net.pl 25.05.06, 10:30
                    ...."Proszę pana , męzu dorotki , proszę aby zwracał się do mnie na pan ,
                    ponieważ
                    nie przypominam sobie , abym przeszedł panem na "ty". Brak panu elementarnych
                    zasad wychowania. Pana zonie także."

Moja zona tez prosiła cie,abys nie zdrabniał jej imienia (na moja
                    sugestie !).Jednak akcja rozszerza sie...była dorotka,jest dorotunia././
                    Ty draznisz sie z nia,ja z toba,jestesmy kwita.
                    A jesli tak zależy ci na przejsciu na ty to zapraszam do nas.Wypijemy
                    bruderszaft,a przy okazji moze cos ci wytłumaczymy.
                    Jak sie nie da ustnie,to narysujemy.

Pozdrawiam wielce szanownego pana p.
                    • Gość: p Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 16:42
                      Proszę pana nadal proszę o zwracanie się do mnie na "pan". Dziękuje za
                      propozycje wypicia z państwem , ale piję w towarzystwie osób uczciwych i na
                      poziomie , także przepraszam , ale nie skorzystam. Proszę pozdrowić panią
                      dorotkę. Mam nadzieję , że jeszcze pojawi się pod innym nickiem na forum.
                      Rozumiem , że narazie schowała głowe w piasek jak struś.
                      • Gość: mążDoroty Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.n.net.pl 26.05.06, 12:07
                        P napisał -"Proszę pana nadal proszę o zwracanie się do mnie na "pan".
                        Dziękuje za
                        > propozycje wypicia z państwem , ale piję w towarzystwie osób uczciwych i na
                        > poziomie , także przepraszam , ale nie skorzystam. Proszę pozdrowić panią
                        > dorotkę. Mam nadzieję , że jeszcze pojawi się pod innym nickiem na forum.
                        > Rozumiem , że narazie schowała głowe w piasek jak struś."

Sam sprowokowałes ten moj komentarz:

Tak,masz racje,oboje schowalismy głowe w piasek jak strusie,ale tylko po to
                        abys zrozumial,ze wypianamy tym samym drugi koniec na ciebie !

ZROZUMIANO ? czy trzeba i to narysować?

• Gość: mążDoroty Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.n.net.pl 26.05.06, 14:58
                          Czekam na komentarz,podobno odpowiadasz na kazdy wpis.
                          A może zabrakło pomysłu na tego naszego podwojnego strusia ???
                          • Gość: p Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 15:53
                            Pani dorotko przegrała pani i nie chcę pani juz dobijać , bo niedługo będzie
                            musiała pani poprosić o pomoc nie tylko męża ale jescze dzieci , babcie i
                            dziadka oraz ciocie i wujka.
              • ydnal Re: pani dorotunia i jej inteligentny mąż odchodz 24.05.06, 20:47
                > pan "ydnal" (który już dawno przyznał się , że mam czasem rację i slad po nim
                zaginął) i kilku innych "inteligentów" <

Po mnie slad nie zaginal, Panie p. Czytuje Pana wypociny, niektore nawet mnie
                interesuja. Zmienilem jedynie do nich stosunek. Co do przytaczanych przez Pana
                przykladach patologii w opiece zdrowotnej ma Pan racje - nalezy je ukrocic. Ale
                ma sie to do innych poruszanych tematow nijak, np. do przyczyn strajkow. Pan i
                tak odpowie na to: Ale w Ameryce murzynow bija... Uznalem, ze szkoda czasu na
                dyskusje z Panem, bo zwyklem rozmawiac na zadany temat, a nie zawsze na jeden -
                tak jak Pan.
                • Gość: ja Dorotka :) z Mężem i Ydnal IP: *.it / *.it-net.pl 24.05.06, 21:06
                  Ja wobec tego dołączę do Was, skoro i tak jedziemy na jednym wózku- potępionych
                  przez "P". Dyskusja z tym człowiekiem to gadanie do ściany.Czytać będę, bo
                  nadal podziwiam , jak daleko może się posunąć zacietrzewienie. No, może czasem
                  poprawie jakiś błąd .Pozdrawiam nasz fan-klub i strajkujących lekarzy.
                  • Gość: p Re: Dorotka :) z Mężem i Ydnal IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:35
                    Pani "ja" pani także odchodzi? Dlaczego nie cche rozmawiac pani na argumenty.
                    Ma pani teraz taką szanse podczas tych strajków. Niech mnie pani przekona , że
                    lekarze sa wspaniali , korupcji nie ma a pacjenci to nieuki i prymitywy. Jeżeli
                    pani będzie tylko czytac a nie pisac tak jak reszta fanklubu oznacza to , że
                    poniesliscie totalną porażkę na tym forum. Nie dali sobie panstwo rady z
                    takim "nieukiem" jak ja.
                    • Gość: wx Re: Dorotka :) z Mężem i Ydnal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:23
                      Proponuję wprowadzić jednostki głupoty na forum. Jednostka "pan p" jako najwyższa.
                      • pacjent_000 Re: Dorotka :) z Mężem i Ydnal 25.05.06, 20:36
                        Panie lekarzu! Pana propozycje są puste bez echa.
                        • Gość: ja Re: Dorotka :) z Mężem i Ydnal IP: *.it / *.it-net.pl 25.05.06, 21:20
                          Propozycja jak najbardziej trafiona. :)
        • delco Pani Zosieńko 24.05.06, 20:51
          Nie mam pojecia czy maja czy nie maja.
          Natomiast jest przyjete że do lekarza i o lekarzu w kulturalny sposób mówi
          sie "Panie Doktorze"
          Podobnie jak do zakonnika wypada zwracać się "Proszę Ojca" bez rozróznienia czy
          ma swięcenia Kapłańskie czy też nie.
          Podobnie jak do podporucznika mówi sie "Panie poruczniku" a nie "Panie
          podporuczniku"
          Poprostu sa pewne Pisane i niepisane zasady które człowiel wyedukowany ma we
          krwi i nie potrzebuje o nich myśleć
          A taki porzykład w druga stronę. Do "magistra" w aptece wypada mówić "Panie
          magistrze" a przycież moze też mieć doktorat.
          • Gość: p Re: Pani Zosieńko IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:38
            W takim razie jak wypada mówic do uczesntików forum? Srodowisko lekarskie
            wypowiadające się tutaj mówi do mnie na "ty". Ja zwracam się do nich na "pan",
            mimo , iz kultura jest niska. Dlaczego im pan nie zwróci uwagi i nie wniesie
            swoich wysmienitych zasad wychowania? Czyzby stronniczość?
      • Gość: mirek pracownicy mogą przerwac strajk jeszcze szybciej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:08
        dlaczego strajkuje tylko publiczna słuzba zdrowia, a nie prywatne gabinety. Bo
        łamistrajkami są sami lekarze. Nie przyjmuja w szpitalach i przychodniach ,
        natomiast przyjmuja u siebie w gabineci. Ide o zakład o duże pieniądze, że duża
        część lekarzy prowadzących prywatne praktyki pracowałaby za darmo w przychodni
        lub szpitalu, bo sa to świetne punkty akwizycyjne ich własnych usług.
        Ciekawe tylko czy dyrektorzy szpitali wypłacą strajkującym wynagrodzenie?Jeżeli
        tak to prokurator juz pewnie czeka.
        • ydnal Re: pracownicy mogą przerwac strajk jeszcze szybc 24.05.06, 21:27
          Mysle, ze po prostu w gabinetach prywatnych im dobrze placa, stad nie maja tam
          powodu do strajku. Strajkuje sie w konkretnym miejscu pracy, a nie calkiem i
          wszedzie.
          • Gość: ppp Re: pracownicy mogą przerwac strajk jeszcze szybc IP: *.szwajcarska.pl 24.05.06, 23:24
            > Mysle, ze po prostu w gabinetach prywatnych im dobrze placa, stad nie maja
            tam
            > powodu do strajku. Strajkuje sie w konkretnym miejscu pracy, a nie calkiem i
            > wszedzie
            I to jest najlepszym dowodem że strajk nie jest skierowany w pacjentów tylko w
            fatalne warunki pracy i placy na "państwowej" słuzbie zdrowia.
            Gdyby strajk był wymierzony w chorego to nie przyjmowaliby nigdzie.
            • Gość: p do pana ppp i ydnala IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:42
              "Mysle, ze po prostu w gabinetach prywatnych im dobrze placa, stad nie maja
              tam
              powodu do strajku. Strajkuje sie w konkretnym miejscu pracy, a nie calkiem i
              wszedzie"

To jest dowód na to , że lekarze chcą podwyżek dla siebie. Strajkują tam gdzie
              mają "za mało" płacone.
              • Gość: mały Re: do pana ppp i ydnala IP: *.usp.pl / *.crowley.pl 25.05.06, 09:08
                W odróznieniu np. od górników i rolników, którzy strajkowali dla zapewnienia
                funduszów na leczenie chorych na AIDS w Zimbabwe...;)

Drogi Panie/Pani P jak Pana/Panią czytam to utwierdzam się w przekonaniu, że
                moja decyzja o odejściu od zawodu była głęboko słuszna - tu nie ma nadziei na
                normalność - z jednej strony lobby profesorsko-ordynatorsko-ministerialno-
                biznesowe, z drugiej państwo P...szkoda Polski, szkoda, bo tak jest niestety
                wszędzie, w każdej dziedzinie życia publicznego - komunizm zabija powoli, ale
                skutecznie...najgorsze jest jednak to, że w swoim zacietrzewieniu ma Pan/Pani
                wiele racji, tyle, że ta racja idzie wyłącznie w działania negatywne, podobnie
                jak u wielu innych. Niechże Pan/Pani zrozumie: zmiany w tzw. Służbie Zdrowia są
                temu krajowi konieczne! Obecny bałagan najbardziej szkodzi zwykłym obywatelom,
                a nie lekarzom. Zatem wszyscy zwykli ludzie powinni ten strajk gorąco popierać
                i iść pikietować NFZ albo ministerstwo. Przecież NFZ marnotrawi wasze pieniądze
                pompując je w skorumpowany i zepsuty system! Nawet jeśli w strajku biorą udział
                osoby niegodne, to tylko naprawa systemu pozwoli je rozliczyć. W tym bałaganie,
                który jest nie ma na to szans. Robi się od czasu do czasu szopkę medialną i
                rzuca na pożarcie jakiegoś profesora, który wypadł z łask, a prawdziwe rekiny
                ze straszenia prokuratorem po prostu się śmieją w kułak. I z Pana/Pani też...
                Pozdrawiam serdecznie
                • Gość: p odpowiedź IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 17:56
                  Po raz pierwszy widze pana nick na forum , więc będąc moze naiwnym ale jednak
                  poztytywnie nastawiony rozumiem , że jest pan lekarzem uczciwym, który odszedł
                  od zawodu. Ciesze się , że zauwazyl pan , iz mam duzo racji. Nie rozumiem ,
                  jednak dlaczego sądzi pan , że "ta racja idzie wyłącznie w działania
                  negatywne". Moim celem jest uświadomienie ludziom o skali korupcji wsród
                  lekarzy oraz skuteczne jej zapobieganie. Tylko wtedy jesli głosno zasygnalizuje
                  się problem , może ktoś go zauwazyć. Prawdopodobnie stało się tak , sądząc po
                  tym co powiedział pan minister Ziobro i pan minister Religa. Zapowiedzieli
                  mówiąc łagodnie większą kontrolę nad tym skorumpowanym systemem. Zatem nie
                  rozumiem co pan miał na mysli pisząc iz moje działania ida w złym kierunku.
                  Pisałem wielokrotnie , że powinna byc wieksza kontrola nad słuzbą zdrowia,
                  wiecej miejsc pracy , wiecej szpitali , lepsze warunki leczenia, kasy
                  fiskalne , kamery , przeswietlenie majątków pracowników NFZ, ordynatorów ,
                  kierowników szpitali. Tylko wtedy mozna realnie zaoszczędzić pieniądze, nie
                  obciążając kieszeni podatnika! Najłatwiej jest wyciągać kolejne pieniądze od
                  pacjentów. Najtrudniej jest jednak zrobić zwykły pożądek!

Napisał pan że powinienem popierać strajk. W obecnym kształcie nikt normlany go
                  nie poprze prosze pana. Poparłbym go jesli lekarze strajkowali by w sposób
                  humanitarny i ludzki , bez narazania zycia pacjenta oraz gdyby chcieli
                  rzeczywistego uzdrowienia systemu opieki medycznej. W rzeczywistosci mamy co
                  innego. Lekarze walcza tylko o podwyzki dla siebie i tylko ktos krótkowzroczny
                  tego nie widzi. Byc moze jest jeszcze drugie dno tyych strajków, o których
                  mówił pan minister Religa i Ziobro. Wtedy oznaczałoby to , że służbą zdrowia
                  rządzi mafia.

Napisał pan , że "prawdziwe rekiny się smieją z prokuratora". Z pewnościa ma
                  pan rację. Jednak każdy się smieje do czasu. Czasami sa sprawiedliwe wyroki,
                  także dla tych "rekinów". Mógłbym panu podać kilka przykładów np : pan lekarz
                  Samson (znany psycholog , pedofil), Lew Rywin , politycy SLD i wielu innych.
                  Nalezy patrzec w przyszłośc z nadzieja. Pozdrawiam również.
                  • Gość: nieśmiałek Samson IP: *.it / *.it-net.pl 25.05.06, 19:47
                    Nieśmiało zauważę, że pan Samson nie był /nie jest lekarzem, tylko
                    psychologiem. To nie to samo.
                    • Gość: p Re: Samson IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 19:51
                      Panie nieśmiałku czy pscyholog nie jest lekarzem? W takim razie kim jesli nie
                      lekarzem?
                      • Gość: p apropo pana Samsona. IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 19:53
                        Pamiętam jak zakonczyła sie afera pana Samsona , który okazał się pedofilem.
                        Pamiętam jak jego koledzy , równiez psychologowie , uznani przez polaków do
                        końca go bronili. To hańba, jednak ta sytuacja pokazuje mechanizm jaki działa w
                        słuzbie zdrowia.
                      • Gość: nieśmiałek Re: Samson IP: *.it / *.it-net.pl 25.05.06, 19:55
                        Psycholog to osoba, mająca ukończone studia psychologiczne na uniwersytecie.Nie
                        jest lekarzem.
                        • Gość: p psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz". IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 20:19
                          Psychiatria - dział medyczyny zajmujący się pochodzeniem, rozpoznawaniem i
                          leczeniem chorób psychicznych.

Psychiatra - lekarz specjalista w dziedzinie chorób umysłowych.

Od kiedy to psycholog ( według pana nie będac lekarzem) przyjmuje w gabinecie
                          za pieniądze i leczy ludzi z zaburzeń lękowych (strach, lęk, fobie, obsesje,
                          nerwice),zaburzeń nastroju (depresja, mania),zaburzenia osobowości ,zaburzeń
                          zachowania, zaburzeń odżywiania (anorekscja, bulimia), zaburzeń późnego okresu
                          dorosłości, kryzysów życiowych (wieku dorastania, wieku średniego, rozwodu,
                          straty bliskiej osoby) i robi to odpłatnie?
                          gabinet-psychologiczny.fm.interia.pl/index5.htm
                          Od kiedy to psycholog ( nie będąc według pana lekarze) widnieje na stronach www
                          jako lekarzy przy psychiatrach i sekusologach?

firmy.pkt.pl/branza/psycholodzy_UHN5Y2hvbG9kenk=.html

www.rybnik.com.pl/index.php/katalog&pT=list&sP=CONTENT,objectID,3042
                          Od kiedy to psychologia kliniczna jest działem medycyny, a według pana
                          psycholog nie jest lekarzem?

pl.wikipedia.org/wiki/Medycyna
                          firmy.pkt.pl/branza/psycholodzy_UHN5Y2hvbG9kenk=.html

- rozwiązywania problemów relacyjnych (trudności w kontaktach z innymi ludźmi)
                          • Gość: ja Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.it / *.it-net.pl 25.05.06, 21:24
                            Złamalam się, bo nieuctwo należy tępić.
                            Psycholog to nie psychiatra i nie lekarz. Psycholog może prowadzić terapię, ale
                            nie ma prawa przypisać lek ani wypisać recepty - bo nie jest lekarzem.Psycholog
                            uzupełnia leczenie farmakologiczne, będące w gestii lekarza psychiary. Popatrz
                            po strajkujących szpitalach - psycholodzy nie strajkują, bo nie są lekarzami.
                            • Gość: p Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 07:55
                              Psycholog jest lekarzem. Podałem panu fakty poparte dowodami w internecie. Pani
                              napisała mi tylko swoje subiektywne odczucia. Niech pani zacznie w końcu
                              rozmawiać rzeczowo , a swoje nieuctwo niech pani sama tępi.
                              • Gość: ja Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:01
                                PSYCHOLOG NIE JEST LEKARZEM !! Lekarz kończy AM, a nie uniwersytet. Lekarz
                                leczy farmakologicznie. Wypisuje recepty, zwolnienia, przeprowadza zabiegi.
                                Psycholog robi testy i prowadzi terapię, oddziałuje na psychikę w inny sposób
                                jak lekarze i ma o wiele mniejsze uprawnienia.W szpitalach psychologow jest
                                niewielu, częściej pracują w poradniach wychowawczo-zawodowych, a to już nijak
                                nie jest zwiazane ze służbą zdrowia. Idź, dobry czlowieku, do psychiatry, na
                                pewno skieruje cię do psychologa, to zasięgniesz wiedzy u źródła.
                                • Gość: p Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:09
                                  Psycholog jest lekarzem ponieważ leczy w szpitalu. Leczy psychikę , ale to
                                  także jest leczenie. Niech pan ustosunkuje się do moich linków. Dlaczego
                                  psychologia kliniczna jest działem medycyny? Kto kończy medycynę? Student prawa
                                  czy lekarz?
                                  • Gość: ja Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:12
                                    Psychologię kliniczną kończy się na psychologii, to taki wydział na
                                    uniwersytecie. Najbliższy nam - na Placu Litewskim.
                                    • Gość: p Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:16
                                      Ten Uniwersytet nazywa się pewnie Akademia Medyczna. Tak często mówicie , że
                                      konczycie studia wyższe 6 letnie, ale mówcie tez , że konczycie Aklademię , a
                                      nie Uniwersytet.
                                      • Gość: ja Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:21
                                        psychologia.umcs.lublin.pl/
                                        • Gość: p Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:32
                                          Brawo , robi pani postępy , podała pani dowód , że psychologia jest wykładana
                                          na UMCS. Jednak jak pani wyjasni leczenie psychologów w przychodniach i
                                          szpitalach oraz ich ogłoszenia w prasie obok psychiatrów i seksuologów. Jak
                                          pani wytłumaczy , że gabinet psychologa jest obok psychiatry? Jak pani wyjasni
                                          to , iz psychologia kliniczna jest działem medycyny? Medycyny to jest co według
                                          pani? Czekam na argumenty rzeczowe , a nie slowa w
                                          stylu "ubek" , "wariat", "nie gadajcie z nim" i ulubione przez was
                                          słowo "bojkot".
                                          • Gość: ja Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 09:03
                                            Dlaczego ja mam wyjaśniać, gdzie są ogłoszenia psychologów ? Nie jestem ani
                                            lekarzem, ani psychologiem. Wiem natomiast z całą pewnością, ze psycholog nie
                                            jest lekarzem. Wiem również, że psycholodzy nie strajkują w szpitalach.Wiem
                                            też, że zawód psychologa jest bardzo potrzebny, bo coraz więcej osob potrzebuje
                                            ich pomocy.Wiem również, że pan, jak sobie coś ubzdura, to żadne argumenty nie
                                            pomogą.Psycholog wspomaga pracę lekarza psychiatry lub pomaga rozwiazywać
                                            problemy natury emocjonalnej, zajmuje się sferą psychiczną, trochę jakby
                                            nienamacalną. W swojej pracy korzysta z wiedzy lekarskiej, natomiast lekarzem z
                                            pewnością nie jest.

Co do epitetów, jakimi pana raczą niektórzy - uważam, ze mają rację, ale ja nie
                                            posługuję się epitetami w życiu codziennym, więc wobec pana takze jestem
                                            litościwa. I , proszę zauważyć, mam bardo dużo cierpliwości.
                                            • Gość: p Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 09:18
                                              Dziekuję za wypowiedz bez uzycia epitetów, jednak nie odpowiedziała pani na
                                              moje pytania. W związku z tym będę nadaluparcie twierdził , że psycholog jest
                                              lekarzem.
                                              • Gość: ja Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 09:37
                                                pl.wikipedia.org/wiki/Psychologia
                                                Proszę uprzejmie zwrócić uwagę na zaznaczony fragment :

dzięki wypracowaniu własnych metod eksperymentalnych psychologia jest nauką
                                                samodzielną. Psychologia zaliczana jest do nauk społecznych, także do nauk
                                                humanistycznych. Ostatnio jest także zaliczana do nauk behawioralnych (nauk o
                                                zachowaniu) razem z socjologią, etologią, antropologią kulturową, kryminologią,
                                                niektórymi działami medycyny (psychiatrią, medycyną behawioralną).
                                                • ydnal Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz 26.05.06, 10:55
                                                  Daj spokoj! Ten facet i tak bedzie twierdzil, ze psycholog jest lekarzem. Tak
                                                  sobie ubzdural i juz. Nawiasem mowiac, sam stwierdzil, ze WIDZIAL, ze w Poradni
                                                  Zdrowia Psychicznego sa ogloszenia psychologow klinicznych, wiec tam BYWA.
                                                  Poniewaz wiedz, ze psychologia jest nauka odrebna od medycyny jest powszechna
                                                  wsrod ludzi wyksztalconych, zatem przy okazji mamy i to zweryfikowane... Zas
                                                  psychologia kliniczna jest dzialem psychologii, a nie medycyny. Faktem jest, ze
                                                  psychologowie kliniczni sa zatrudniani w szpitalach psychiatrycznych. Ich rola
                                                  jest wspomagajaca w procesie terapeutycznym. Podstawa jest praca lekarzy
                                                  psychiatrow.
                                                  Podsumowujac, mozna powiedziec, ze Pan p jest osoba o niskim wyksztalceniu i
                                                  jest bywalcem Poradni Zdrowia Psychicznego.
                                                  P.S. Salowe tez pracuja w szpitalach, ba! nosza biale fartuchy! Tez sa
                                                  lekarzami.
                                                  • Gość: p psychologia jest działem medycyny. IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 11:27
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Medycyna
                                                    Panie "ydnal" to pan jest niewykształcony , mówiłem to panu już nie raz.
                                                  • ydnal Re: psychologia jest działem medycyny. 26.05.06, 12:50
                                                    Informuje Pana uroczyscie, ze jest Pan debilem. A to ze podobny Panu debil
                                                    wpisal psychologie kliniczna do dzialow medycyny o niczym nie swiadczy. Do
                                                    nauki, mlocie.
                                                  • Gość: p pan "ydnal" znowu łamie regulamin forum. IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 13:49
                                                    Nazwał mnie debilem , młotem oraz nazwał debilem , twórce strony
                                                    www.wikipedia.pl
                                                  • ydnal Re: pan "ydnal" znowu łamie regulamin forum. 26.05.06, 18:52
                                                    Prawda najgorzej boli, czyz nie?
                                                  • Gość: ja Re: psychologia jest działem medycyny. IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 13:08
                                                    A jednak psycholog lekarzem nie jest :):). I co mu zrobisz ?
                                              • magdalena2lbn Re: psycholog jest lekarzem. Samson "pseudolekarz 26.05.06, 12:14
                                                Mozesz nawet twierdzic,ze koza jest lekarzem,mnie to nie zdziwi.

.....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
                      • Gość: do hołoty p Re: Samson IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:00
                        Prostaku i nieuku .Lekarz to nie to samo co psycholog bo to zupełnie inne
                        studia ,ty prymitywny baranie.Coś mi się zdaje że ty jesteś walnięta w mózg
                        osobą.
                        • Gość: p złamanie regulaminu przez lekarza po raz 2 IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 07:57
                  • Gość: jaś Fasola P to dziennikarz-matołek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 20:13
                    od kiedy Samson jest lekarzem.
                    Dziennikarz nie odrobił lekcji
                    Niedostateczny
                    • Gość: p Samson pseudopsycholog pseudolekarz IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 20:21
                      Nie jestem dziennikarzem.
                      • Gość: pacjent Re: Samson pseudopsycholog pseudolekarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:04
                        T powiedz kim jesteś bo napewno jołopem.Choć może nie dziennikarzem.Większość z
                        nich to fajni przyjaźni światu ludzie .Ty zaś jesteś mądrołkiem aloe chyba
                        prowokatorem z UB.Jeżeli dziennikarzem to tylko panią Ewę Stępień stać na takie
                        durnoty.Czytam to wiem.
                        • Gość: p złamanie regulaminu po raz 3 przez lekarza IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 07:58
                          Zaczynacie panstrwo obrazać. Wychowi wam słoma z butów , a wy reprezentujecie
                          lekarzy? Obraża pan mnie i pania Ewę Stępień. Łamie pan regulamin forum.
                  • maly721 Re: odpowiedź 26.05.06, 12:28
                    Otóż po raz kolejny myli się Pan. A działania negatywne to właśnie strasznie
                    prokuratorem, szukanie winnych i potępianie słusznego strajku. Bo ten strajk
                    nie jest o pieniądze, chociaż tak piszą gazety - 30% podwyżki nie rozwiązuje
                    nic i sami strajkujący dobrze to wiedzą. Te 30% to swego rodzaju "warunek
                    brzegowy", który ma tę zaletę, że nie rozwali opieki zdrowotnej na łopatki, a
                    jednocześnie do jego spełnienia decydenci będą musieli podjąć jakieś konkretne
                    kroki, a nie tylko obiecać gruszki na wierzbie.
                    Daje się Pan manipulować mediom, które trąbią o podwyżkach nie mówiąc nic o
                    pozostałych postulatach, z których najważniejszym jest przystapienie rządzących
                    do poważnych rozmów ze środowiskiem lekarsko-pielęgniarskim i poważne zmiany
                    systemowe. Bez rzetelnej zmiany systemu finansowania opieki zdrowotnej nie da
                    się zrobić nic sensownego z patologiami, o których obaj mówimy. I ten strajk
                    jest właśnie o to. Jak Pan myśli, dlaczego nie strajkują duże szpitale
                    kliniczne? Bo to jest strajk szeregowych lekarzy, żyjących z pensji i dyżurów,
                    którzy nie korzystają z dobrodziejstw bałaganiarskiego systemu, a mają po
                    prostu dużo kiepsko płatnej i bardzo obciążającej pracy...
                    Żaden prokurator tu nic nie pomoże, ani speckomisja też nie. Potrzebny jest
                    klarowny przepływ pieniądza, nic więcej. Z obecnego systemu bez żadnej kontroli
                    wypływają miliony i bynajmniej nie do kieszeni lekarzy...Owszem, niektórzy
                    łaszczą się na ochłapy z tego strumienia, ale to tylko wynik upodlenia zawodu
                    lekarza. Dla pocieszenia powiem Panu, że problem nie dotyczy tylko Polski. Ale
                    to w Polsce ten mętny strumień jest dodatkowo zasilany bezpośrednio przez
                    samych pacjentów, zresztą marudzących, ze przecież już wcześniej zapłacili
                    składkę. Prawda, zapłacili, ale prawie nic z tych pieniędzy nie dotarło do
                    lekarza, któremu powierzają swoje zdrowie i życie. Ten układ nie jest w
                    interesie ani pacjenta, ani lekarza. A w czyim? To kompletnie bez znaczenia, bo
                    mętny strumień trzeba uregulować nie patrząc kto siedzi na jego końcu - bez
                    wody sam uschnie.
                    • Gość: p Re: odpowiedź IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 13:52
                      Do każdej nieprawidłowości w systemie o charakterze korupcyjnym, a zdaje mi
                      się , że o takiej obaj mówimy jest PROKURAURA, SĄD , URZĄD SKARBOWY I KOMISJE
                      SLEDCZE.
                      • maly721 Re: odpowiedź 26.05.06, 15:44
                        I tu się różnimy...
                        ABSOLUTNIE NIE, W TYM BAŁAGANIE TO NIC NIE DA - wsadzi sie do więzień jednych,
                        przyjdą następni - jeszcze gorsi bo sprytniejsi i bardziej bezwzględni.
                        Abstrahując już od tego, że ów bałagan jest w większości legalny i prokurator
                        nic tu nie ma do roboty. Zresztą prokuratura i sąd są dla pospolitych
                        przestępców i nie powinny zastępować władzy wykonawczej i ustwodawczej. Dla
                        naprawy Rzplitej potrzebne są mądre zmiany systemowe. Jeśli finansowanie jest
                        proste i przejrzyste, to nie ma korupcji i malwersacji. Pan w tej chwili nie ma
                        żadnej kontroli nad swoimi składkami płaconymi do NFZ i choćby zamknął Pan
                        wszystkich lubelskich lekarzy w pudle to i tak może Pan być w majestacie prawa
                        okradany ze swoich pieniędzy. Oglądał Pan "Nie ma rózy bez ognia"? Tam
                        właśnie "Biedny Miś" działał całkowicie legalnie. Upadek morale jest tylko
                        skutkiem zła systemowego - służba zdrowia w tym kraju to jeden z
                        przetrwałych "bastionów komuny". Póki się tego nie zdemontuje masa uczciwych,
                        dobrych lekarzy (których jest przytłaczająca większość) będzie się frustrować,
                        odchodzić od zawodu i wyjeżdżać, albo gorzknieć i wymierać aż zostaną sami
                        kombinatorzy i ew. garstka nieudaczników...Strajk lekarzy jest naprawdę w Pana
                        interesie, przykre tylko że musiało do niego w ogóle dojść, ale to już wina
                        poprzednich rządów, a nie lekarzy.

Pozdrawiam
                        • Gość: p Re: odpowiedź IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 15:57
                          Zgadzam się , że należy naprawić system przepływu pieniędzy podatników przez
                          NFZ do szpitali. Mówiłem to już od dawna. Nie mozna jednak złodziejów , którzy
                          nakradli zostawić na pastwę losu aby kradli dalej. Należy ich rozliczyć i
                          skonfiskować majątek. W tym sie wlasnie róznimy , że pan nie chce najwyrazniej
                          tego rozliczenia , a ja chcę i dlatego idę pana zdaniem w złym kierunku.
                          Przykro mi , ale nadal będę szedł w tym kierunku.
                          • maly721 Re: odpowiedź 26.05.06, 16:48
                            Nie to, że nie chcę. Po prostu wiem, że to nic nie da w skali ogólnej. Co
                            innego sprawiedliwość, a co innego naprawianie rzeczywistości prokuratorem. To
                            tylko igrzyska, bo wszystkich i tak się nie wyłapie - ci najgorsi są za
                            sprytni, żeby dać się za rękę złapać. Jak Pan ma do kogoś personalnie
                            zastrzeżenia, to proszę to załatwić osobiście. Zresztą ostatnio trafiło za
                            kraty paru lekarzy i co? Poprawiło się coś? Za to jak się wprowadzi klarowny
                            system, to nieuczciwi sami wyginą naturalną śmiercią. Zresztą gdyby w Polsce
                            zechcieć np. posadzić wszystkich, którzy ukrywają dochody przed fiskusem to
                            siedziałoby w więzieniu mnóstwo ludzi i wcale nie lekarze byliby najliczniejszą
                            grupą (budowlańców to trzeba by chyba wszystkich posadzić...). Systemowej
                            korupcji nie zwalczy sie sądem, bo sędziego w złym państwie też można
                            skorumpować i po sprawie. Zresztą i zły człowiek może czasem zrobić coś
                            dobrego - za złe powinien zostać ukarany, ale nie wolno mu odbierać zasług w
                            dobrych uczynkach.

Pozdrawiam nieustająco.

• magdalena2lbn Re: do pana p 25.05.06, 10:15
                Jestes człowieku strasznie staroswiecki z tym przestrzeganiem form.
                Kto w necie przechodzi na ty ? ( napisales cos o tym wyżej).

Cyt:
                "To jest dowód na to , że lekarze chcą podwyżek dla siebie. Strajkują tam gdzie
                mają "za mało" płacone."

Śmiechu warte stwierdzenie i szalenie odkrywcze.
                Słyszał ktoś o strajkach z powodu zbyt wysokich podwyżek ?

A w czyim interesie maja strajkowac jak nie w swoim? Kto przez dziesiatki lat
                wystrajkował podwyżki dla sł. zdrowia?
                Kazda grupa zawodowa stara sie o wlasne interesy.Tylko dziwnym trafem
                gornicy,rolnicy dostaja to co chcą po 2-3 dniach ,a obecne strajki wydłuzaja
                sie w czasie,bo rzad wie jedno.Nikt nie zostanie sam w potrzebie ,tzn w
                sytuacji zagrazajacej zyciu bedzie przyjety i ratowany.
                A cała reszta ma zawsze pod reka lekarza rodzinnego.
                I dlatego rzad sie nie boi i czeka.
                Panie P a dlaczego nie komentuje pan rozszerzania sie strajkow sl.zdr.poza
                nasze zachodnie granice ?Tam juz tez zaczyna sie ruch,chociaz Niemcom powodzi
                sie deczko lepiej niz naszym lekarzom.

.....uderz w nożyce,a stół się odezwie.....
                • Gość: p Re: do pana p IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 18:05
                  Pani magdalenko porozmawiajmy na spokojnie. Pani jest nerwowa i powinna mniej
                  się denerwować. Jesli zaczniemy rozmawiac nerwowo to ta dyskusja do niczego nie
                  doprowadzi :). Napisałem , iż lekarze strajkują tylko w celu uzyskania
                  podwyżek. To wcale dla niektórcyh nie jest takie oczywiste. Niektórzy łudza
                  sie , iż lekarze strajkują także aby lepiej leczyć pacjentów. Ja wiem , że tak
                  nie jest. Lekarze mają tylko jeden cel w tym strajku - osiągnąć jak największe
                  podwyzki dla siebie, kosztem pacjenta. Niech pani nie zaprzecza. Nowe
                  ubezpieczenia zostały zaproponowane przez lekarzy a nie przez rząd. Zatem
                  lekarze jawnie chcą wyciągnąc od pacjentów więcej pieniędzy, a ich słowa o
                  dobru pacjenta można miedzy bajki włożyc. Nie komentuje tego co się dzieje za
                  granicę z oczywistej przyczyny. Jestem na forum zdrowie w Lublinie. Pozatym w
                  Niemczech być może też jest ktos o nicku "p" i także demaskuje korupcje. Nie
                  chcę go w tym wyręczać.
        • Gość: p do pana mirka IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:40
          Panie mirku ten strajk może się skończyć bardzo nieoczekiwanie dla
          niektórych "mądrych lekarzy i przywódców zamieszania". Prokurator nie jest
          lekarzem.
          • Gość: lekarz Re: do pana mirka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:06
            Prokurator też czasem bywa chory i jego rodzina też .Na pewno szanuje lekarzy
            bo nie jest takim głupcem jak obywatel p.
            • Gość: p Re: do pana mirka IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:00
              Sugeruje pan , panie lekarzu , że prokuratorzy przyjmuja łapówki od lekarzy i
              boją się sprawiedliwie wymierzać kary lekarzom? Ma pan jakies dowody? Jeżeli
              tak to niech je pan przedstawi , a nie oczernia prokuraturę.
      • Gość: kola Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: 82.160.42.* 25.05.06, 18:50
        może i rząd może przerwać strajk ale powinni się tez liczyć z tym że pracownicy
        służby zdrowia mogą złożyć wypowiedzenia i co wtedy???
        • Gość: p Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 19:44
          Jesli lekarze nie złozyli dotad wypowiedzeń to już nie złożą. Wspomni pan moje
          słowa już niedługo , gdy zakonczy się strajk.
    • Gość: Doris Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.pronet.lublin.pl 24.05.06, 21:49
      W dniach 12-13 maja br. w Paryżu obradowała Europejska Federacja Lekarzy Etatowych (FEMS), której członkiem-obserwatorem jest Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy.

Dyskutowano m.in. na temat problemów związanych z czasem pracy w ochronie zdrowia, oraz o sytuacji lekarzy w poszczególnych krajach Unii Europejskiej.

Przedstawiciel Polski, wiceprzewodniczący OZZL Ryszard Kijak, poinformował delegatów wszystkich krajów członkowskich o stosunku polskiego rządu do środowiska lekarskiego, cytując słowa wicepremiera RP Ludwika Dorna o obuciu lekarzy w kamasze, oraz ministra zdrowia Zbigniewa Religi o zastosowaniu wobec nich specjalnych regulacji prawnych, cokolwiek by to miało znaczyć. Obecni na obradach FEMS delegaci przyjęli te groźby z niesmakiem i oburzeniem.

W związku z tym, iż w Polsce, podobnie jak i w wielu innych krajach UE (Niemiec i Katalonii nie wyłączając), trwały i trwają protesty przeciwko stosowanemu wyzyskowi ekonomicznemu lekarzy, polegającemu na zmuszaniu ich do pracy w godzinach nadliczbowych przekraczających wytrzymałość fizyczną i psychiczną, oraz horrendalnemu zaniżeniu wynagrodzeń, uczestnicy plenarnego posiedzenia FEMS jednogłośnie uchwalili rezolucję, w której zdecydowanie potępili te zjawiska, skłaniające lekarzy z takich krajów jak Polska, Chorwacja, Słowacja i Czechy do emigracji zarobkowej.

Uznano, iż aby przeciwdziałać pogarszaniu się sytuacji, w ciągu dwóch lat wynagrodzenie podstawowe lekarzy z co najmniej 10-letnim stażem w wyżej wymienionych krajach musi znacznie przekroczyć średnią krajową.
      Przewodniczący FEMS Claude Wetzel został zobowiązany do podjęcia na forum UE i Rady Europy wszelkich kroków zmierzających do przeciwstawienia się wymienionym wyżej patologiom.

W imieniu Zarządu Krajowego
      Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy
      Krzysztof Bukiel - przewodniczący Zarządu

Bydgoszcz, dnia 18 maja 2006 r.

Zgodnie z art. 10f ustawy o stowarzyszeniach (z 13 marca 1994), Europejska Federacja Lekarzy Etatowych (FEMS), na wniosek dr. Kamila Kvalterni, delegata Związku Zawodowego Lekarzy Republiki Słowacji, na zwyczajnym posiedzeniu plenarnym, które odbyło się w Paryżu w dniach 12-13 maja 2006, jednogłośnie przyjęła rezolucję, stwierdzając iż w niektórych krajach członkowskich UE istnieje trudna sytuacja w sektorze zdrowia, polegająca na:
      - planowaniu przez wielu studentów wyjazdu za granicę
      - niedocenianiu pracowników ochrony zdrowia
      - emigracji lekarzy z wielu krajów, ze znaczącym pogorszeniem się zabezpieczenia zdrowotnego populacji
      - powszechnego zjawiska przekraczania przez lekarzy szpitalnych liczby 150-200 godzin nadliczbowych miesięcznie
      - zaniżenia podstawowych wynagrodzeń lekarzy w takich krajach jak Słowacja, Polska, Chorwacja i Czechy poniżej średniej krajowej.

FEMS uznaje, iż aby przeciwdziałać pogarszaniu się sytuacji w wyżej wymienionych krajach europejskich, w ciągu dwóch lat wynagrodzenie lekarzy z co najmniej 10-letnim stażem musi być znacznie wyższe od średniej krajowej, w związku z czym FEMS postanawia zobowiązać przewodniczącego FEMS:
      - do przeciwdziałania wydłużaniu czasu pracy lekarzy etatowych
      - do przeciwdziałania zaniżaniu wynagrodzeń lekarzy szpitalnych i do podjęcia niezbędnych kroków zgodnych z powyższą deklaracją w odpowiednich instytucjach UE i Rady Europy, oraz w innych zainteresowanych organizacjach i instytucjach rządowych i miedzyrządowych
      - do upowszechnienia niniejszej rezolucji pomiędzy członków FEMS w celu przedyskutowania jej w organach wewnętrznych
      - do złożenia sprawozdania z efektów podjętych działań na najbliższym posiedzeniu plen
    • Gość: kasiek Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 07:35
      Dal mnie dziecko jest tak samo ważne jak starzec 80- 90 letni. Powoływanie się
      na te biedne dzieciaczki jest chwytem poniżej pasa. To granie na uczuciach.
      Dziecko w naszym społeczenienstwie staje się karta przetagrową np.w sądzie,
      przy rozwodzie itd. Powoływanie się na te biedne dzieciaczki to granie na
      uczuciach.
      • Gość: p Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 07:45
        Nie udzielanie pomocy dziecom i osobom straszym , bez wzgledu na chorobe zawsze
        wiąze się z ryzykiem utraty zdrowia i zycia. Panowie przewodniczący Spustek i
        Ciołko zdają sobie z tego sprawę.
        • joannabarska W prywatnej tez wolne 25.05.06, 10:44
          I w p r y w a t n e j przychodni zdrowia( ul. Juranda )piątek, 26 maja, jest
          dniem wolnym od pracy. W jakim kraju my żyjemy?
          • magdalena2lbn Re: W prywatnej tez wolne 25.05.06, 10:53
            W odpowiedzi na pyt:
            Europa/Polska/Lublin...

W kwestii formalnej - dyzur za NZOZ'y w piatek pełnia placówki ,które udzielaja
            swiadczeń również w niedziele,swieta i poza godzinami przyjeć w przychodniach
            niepublicznych.
            Wiec spokojnie,nikt nie zostanie bez opieki.
          • niktwazny126 Re: W prywatnej tez wolne 25.05.06, 10:55
            Tak, moja lekarz rodzinna też jutro nie przyjmuje.
            Zdaje się, że żyjemy w kraju, w ktorym rząd chce sobie zjednać poparcie
            leni .Jeżeli ten jutrzejszy dzień jest nam tak potrzebny wolny, to ulice
            Lublina powinny być puste - wszyscy na spotkaniu z papieżem lub przed
            telewizorami. Ciekawe, jak to będzie w praktyce.
    • Gość: Beata Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.06, 11:32
      uważam, że strajk jest słuszny. Pracownicy służby zdrowia pracują za karygodnie
      niskie stawki i należy im się podwyżka.
      • Gość: p Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 18:08
        Ja uważam , że nie powinno byc podwyżek , dla ludzi , którzy metodami
        terrorystów cha wymusić od nas pieniądze.
        • Gość: lekarz Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:31
          Ludzie przecież ten czy ta cała "p" to jakaś wariatka albo wariat. Jak można
          gadać na forum z takim głupkiem ,z którym nawet sąsiedzi pewnie dawno już nie
          gadają .A tą kamerę to niech sobie wsadzi w dupę.Nieszczęsna ludzka zawistna i
          podła istota.
          • Gość: p Złamanie regulaminu. IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 18:39
            W związku ze złamaniem regulaminu przez pana nie odpowiemna ten obraxliwy post.
            Nie zniżam się do poziomu bruku ulicznego.
    • Gość: Dr n.med. Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 25.05.06, 18:10
      Pracownicy służby zdrowia mają prawo do walki i protestu o godziwe, zgodne z
      ich kwalifikacjami, zaangażowaniem w pracy, ilością i jakością pracy
      wynagrodzenie. Nie może to jednak w żadnym wypadku być prowadzone w taki
      sposób, aby chociaż minimalnie utrudniło dostęp PACJENTÓW do świadczeń służby
      zdrowia. Być lekarzem to coś więcej niż być górnikiem , kolejarzem czy
      robotnikiem fizycznym. Być lekarzem zobowiązuje do postępowania z szacunkiem w
      stosunku do swoich PACJENTÓW. Dlatego nie popieram strajku w proponowanej
      formie.
      • Gość: p brawo! brawo! brawo! IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 18:26
        Jestem pełen uznania i podziwu dla pana lekarza , który jako chyba pierwszy na
        tym forum wypowiedział sie prceciwko obecnej metodzie strajku! Powtarzaj
        metodzie strajku! Mówiąc "metoda" mam na myśli własnie nieudzielanie pomocy
        pacjentom. Nie miałbym nic do lekarzy , gdyby strajkowali nawet o 10000%
        podwyżek , ale zgodnie z jakimiś wartościami! Panie lekarzu dziękuje za mądra
        wypowiedz. POzdrawiam.
        • Gość: lekarz praktyk Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:38
          Gość tzw .p to chory waryjat ,na którego leczenie psychiatryczne trzeba by
          wydać majątek .To jakaś osoba z obsesja paranoidalną nienawiści do lekarzy albo
          podstawiony ubek aby jątrzyć .Mam prosbę do wszystkich ,którzy mają juz dość
          tej osoby niech napiszą te słowa : Nie gadam z wariatem latajacym z brzytwą po
          internecie.
          • Gość: p Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 19:47
            Apeluję aby pan się określił i nie zmieniał co chwilę nicku. Pana wulgarne
            hasła poznam wszędzie. "Ubek", "wariat", "nie gadajcie z nim" - tak mówiono
            kiedys na ludzi , którzy potem okazali się patriotami. Dla pana informacji będę
            temat słuzby zdrowia jeszcze długo jątrzyć. Wiem , że to panu nie na rękę , ale
            musi się pan z tym pogodzić albo sprubowac mnie uciszyć. Powodzenia.
            • Gość: lekarz Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:32
              Naucz sie ortografii .Na razie spie..j
              • Gość: p Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:02
                Dlaczego każdy wypowiadający się lekarz na tym forum mnie obraża i łamie
                regulamin, z wyjątkiem tego jednego pana , który jako pierwszy sprzeciwił się
                waszym strajkom. Jednak wtedy jego także obraziliscie.
                • Gość: ja Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:04
                  No właśnie, roszę się zastanowić, dlaczego wszyscy pana obrażają. Może sobie
                  pan zasłużył ? Miłego dnia zyczę, piekna pogoda, po co sączyć jad od rana?
                  • Gość: p Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:10
                    Nie wszyscy - zaznaczam obrażają mnie tylko lekarze. To wynika z waszej niskiej
                    kultury osobistej i braku rzeczowych argumentów na odparcie moich ataków.
                    • Gość: ja Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:12
                      Nie tylko - ja nie jestem lekarzem :)
                      • Gość: p Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:17
                        Wiem pani nie jest lekarzem , ale córecza lekarza. Mówiąc lekarze mam na mysli
                        całe ich srodowisko , córki , synkowie , tesciowie i cała udana rodzinka.
                        • Gość: ja Re: brawo! brawo! brawo! IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:22
                          Bredzisz, człowieku.
                        • connie1 Re: brawo! brawo! brawo! 26.05.06, 08:23
                          Drogi P !
                          Pomimo ,ze mam dyplom lekarza, skończyłam najstarszy poslki uniwersytet...
      • Gość: lekarz bez dr Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 18:42
        Za ile pan kupił ten swój dymany doktorat na naszej Alma Matrix .Chć myślę że
        tegolekarz nie pisał tylko jakiś prowokator w stylu tej czy tego p.
        • Gość: p Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.resetnet.pl 25.05.06, 19:49
          Niech pan nie o obraża jedynego uczciwego lekarza na tym forum , który napisał
          co mysli o waszych nieludzkich metodach strajku.
          • Gość: strajkujący Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:37
            A jak ma wyglądać 'ludzki strajk ' Proszę mi to wyjaśnić internetowa
            mądralo .czy lekarz jest skazany na pracę w szpitalu za darmo? mam już daleko w
            dupie pracę za 1200 zł .lecz się sam czy sama jak jesteś taka mądra .Widać że
            masz dużo czasu bo nie zajmujesz się niczym innym tylko wypisywaniem głupot w
            internecie. Masz zdrowego pie..a obywatelszczyku "p"
            • Gość: pacjent Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:44
              To prawda ten P to faktycznie chora głowa.Ktoś nauczył go pisać w szkole ,też
              zresztą za mizerną zapłatę a on wyżywa się teraz na ludziach palant
              jeden.Jeszcze udaje inteligenta maherowy baran i ciemnogrodzianin.Ludzie
              przecież nawet najgorszy lekarz robi dla ludzi coś dobrego a ten P to kawał
              sku..syna zawistnego i podłego. A może jest tylko po prostu taki głupi.
              • Gość: ania Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:47
                Z dużym niesmakiem czytam jak jakiś nieszczęśnik onanizuje sie na forum .Ta
                cała P bo to chyba kobieta to jakaś czarownica albo pacjentka
                psychiatryczna ,coraz mniej mam wątpliwości że to osoba normalna.
                • Gość: czytelnik Re: Pracownicy służby zdrowia pikietowali przed N IP: *.pronet.lublin.pl 25.05.06, 22:56
                  Uwaga!!
                  P może byc prowokatorem lub nawet z nkwd
                  • Gość: p uwaga - klony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:25
                    Pragne zauwazyć , że z tego samego adresu ip w bardzo krótkim czasie napisała
                    jedna osoba ukrywająca się pod siedmioma nickami: "lekarz bez
                    dr", "strajkujący" , "pacjent" i "ania" "jas fasola", "do holoty p", "lekarz
                    praktyk".

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
              • Gość: p Złamanie regulaminu przez lekarza udającego pacjen IP: *.resetnet.pl 26.05.06, 08:15
                Pani "ja" , "dorotko", "męzu dorotki" , "magdalenko" " ppp"nie zmieniajcie
                nicków co chwilę i nie podawajcie się za kogoś kim nie jestescie. Przecież
                widać wasz ip. Widać , że to wy. Przestancie obrazac bo stajecie się coraz
                bardziej smieszni. Jesetscie prawdopodbnie dziecmi lekarzy , ponieważ nie sądze
                aby lekarze byli aż takimi wulgarnymi chamami. Apropo , wczoraj na Akademię
                Medyczną mieliście obserwatora :). Wnioski z wczorajszych obserwacji na AM -
                studfiują tam najbogatsze dzieci lubelszczyzny, samochdoy tatusia stoją pod AM,
                komórki za 1000zl , drogie ubrania , studentki wymalowane w dziurawych
                spodniach , egzaminy proste do przejscia , nie ma żadnego "złego i
                upierdliwego" wykładowcy, studenci zachowują się jak gó..arze , smieją sie na
                korytarzacj jak dzieci , przeklinają, dużo by jeszcze pisać.
                • Gość: ja Re: Złamanie regulaminu przez lekarza udającego p IP: *.it / *.it-net.pl 26.05.06, 08:20