polacco2 27.06.06, 23:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: folkatka Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 01:53 Polakom gratulujemy ministra Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 03:15 Gość portalu: folkatka napisał(a): > > Polakom gratulujemy ministra Gdybym mogl, to wlepilbym Tobie pare bykowcow na tylek bo mozg tam ci opadl i czas najwyzszy aby powrocil do glowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folkatka Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 11:25 Gdybym mogl, to wlepilbym Tobie pare bykowcow na tylek bo mozg tam ci opadl i > czas najwyzszy aby powrocil do glowy! ===================================== OK, tylko napisz mi czym się Tobie naraziłam, i na jakiej podstawie wnioskujesz że mózg mi odpadł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post-it Re: Leczenie przez bicie? IP: 132.170.51.* 28.06.06, 19:18 Folkatko... "wet3" chyba nie bardzo wie co pisze i na jaki wlasciwie temat pisze (typowe dla sporej czesci polskich "internautow")! P.S. A "leczenie przez bicie"? Do PiS-uaru z takowa recepta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus ADHD 29.06.06, 14:31 ci co wkladali nauczycielom kubly na glowe i prali nauczycieli po pysku tez mieli adhd -"JASIU, NIE WAL PANA OD MATEMATYKI TA DECHA PO GLOWIE BO SIE SPOCISZ" - Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: ADHD 29.06.06, 14:42 ADHD jest po prostu wygodną wymówką dla dużej części rodziców, którzy w ten sposób mogą łatwo wytłumaczyć swoję porażkę wychowawczą. Absolutnie nie popieram bicia dzieci, jadnak nie sposób nie zgodzić się z wiceministrem w jednej kwestii: tajemnicze ADHD jest często nadużywane w celu "ułatwienia" delikwentowi szkoły (bo z takim dzieckiem trzeba inaczej postępować i na więcej mu pozwalać). Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Blood and Honour 29.06.06, 14:54 zastanawia mnie czy oni tez nie maja ADHD? Jesli tak - GW powinna trafic do sadu za szczucie przeciwko biednym i chorym ludziom....Przeciez moze sie okaze ze nastoletni skini to po prostu nadpobudliwa mlodziez.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Blood and Honour IP: *.it-net.pl 29.06.06, 15:29 Marcus, może się tak okazać. Poczytaj trochę niżej odp. pana Moroza. Właśnie nie leczone ADHD może doprowadzić do różnych skrajnych zachowań ( nie musi to jednak zawsze być ADHD). Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: Blood and Honour 29.06.06, 15:36 > Marcus, może się tak okazać. Poczytaj trochę niżej odp. pana Moroza. Właśnie > nie leczone ADHD może doprowadzić do różnych skrajnych zachowań ( nie musi to > jednak zawsze być ADHD). Dokładnie! Prawicowe wychowanie poprzez regularne bicie i maltretowanie może doprowadzić do wyrośnięcia bandyty. To, że niektórzy nadużywają ADHD do usprawiedliwiania złego wychowania dzieka to nie oznacza, że tej choroby nie ma! Jeżeli tak by było, to trzeba by wykrślić chorobę wieńcową ponieważ często "renciści" się na nią powołują. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Linki dla szukających informacji o ADHD 29.06.06, 15:38 Więcej informacji: adhd.org.pl/portal2/index.php www.adhd.info.pl www.awans.net/strony/adhd.html pl.wikipedia.org/wiki/ADHD www.misjanadziei.org.pl/adhd/ Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Re: Linki dla szukających informacji o ADHD 29.06.06, 15:58 Jeżeli wierzyć tym statystykom, to w każdej klasie powinno znajdować się 1-2 dzieci z ADHD. Chodziłem w podstawówce do dwóch całkowicie różnych klas i w żadnej nie było nikogo nadpobudliwego, co najwyżej wulgarni i chamscy. Wydaje mi się mimo wszystko, że trochę to ADHD przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś
sneaker Modne choroby 29.06.06, 16:02 Podobnie jakoś nie pamiętam, żeby w podstawówce było szczególnie dużo osób z dyzgrafią, dysleksją, dyzortografią. Jendna na 30-kilka, w liceum już się tej choroby "nabawiło" jakieś 10-15 osób. Ciekawe... bardzo ciekawe. Niedługo będę święcie przekonany, że mogę się od kogoś zarazić schizofrenią. Na pewno też zaraziłem się homoseksualizmem, tylko nie mam jeszcze objawów. I na koniec odkrycie ostatnich kilku sezonów dyskalkulia! Co ja bym dał, żeby mi to orzekli w liceum, bo zupełnie nie chciało mi się uczyć matematyki, co ciekawe jak już był nóż na gardle, to można się tego wszystkiego było nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rainbow Re: Modne choroby IP: 195.224.160.* 29.06.06, 16:07 he he, brzmi znajomo. Moja kolezanka, dzis prawniczka, przed matura zalatwila sobie przedluzenie czasu pisania z polskiego ze wzgledu na slaby wzrok... Jaka prawniczka z niej dzisiaj to sie moge domyslac, nie jestesmy w kontakcie. Z kolei kolezanka ktora wybitnie miala dysgrafie, stwierdzila ze chrzani to, bo napisac sama potrafi i nie bedzie sie podpierac swistkiem od lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: Modne choroby 29.06.06, 16:29 Znam osoby co dostały renty z ZUS-ie za utrate słuchu... Oczywiscie dobrze słyszą, co dowodzi, że nie ma głuchych! Głuchota to po prostu modna choroba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Modne choroby IP: *.fampa.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:49 > Podobnie jakoś nie pamiętam, żeby w podstawówce było szczególnie dużo osób z > dyzgrafią, dysleksją, dyzortografią. Ale ty masz to na pewno, szczególnie "dyzortografię". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rainbow Re: Linki dla szukających informacji o ADHD IP: 195.224.160.* 29.06.06, 16:03 Jak zaczelam podstawowke (1986 bodajze) to mielismy jednego kolesia ktory byl taki strasznie nadpobudliwy, ze nikt nie wiedzial co z nim zrobic. W tych czasach to takie zachowanie sie wybitnie pietnowalo - dwója z zachowania itp. To ze kolo sie nie mogl skupic na niczym konczylo sie dwójami z innych przedmiotów. Zostawili go na drugi rok w tej samej klasie i tylesmy go widzieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik ZO ZA BZDURY!!!! IP: *.nycmny83.covad.net 29.06.06, 16:02 widze ze kampania reklamowa adhd dopadla takze polske... trzeba pogratulowac firmom farmaceutycznym dobrego pomyslu. Za dawnych czasow nikt o tej pseudo chorobie nie wiedzial. Dzieci z podobnymi objawami pochodzily przewaznie z rodzin patologicznych, lub tez z domow gdzie rodzice kompletnie nie interesowali sie swoim potomstwem. Najlepszym dowodem tego byla nieobecnosc rodzica na wywiadowce. Pamietam wagary na ktore czesto chodzilem, i przedmioty ktorych nienawidzilem ze wzgledu na nauczyciela, ale wszystkie te rzeczy wybil mi zglowy tzw. bacik. Zawdzieczam mu dzisiaj szacunek do rodzicow i starszych osob, poprawnosc obywatelska, i oczywiscie wolnosc finansowa. Pozdrawiam wszystkich rodzicow co uwazaja, ze tzw. "wychowanie bezstresowe" jest rzecza dobra dla dziecka... ale o czym ja tu bede gadal, przeciez wasze dzieci to urodzone geniusze... Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: ZO ZA BZDURY!!!! 29.06.06, 19:53 w dawnych czasach nikt nie wiedzial tez nic o komputerach, komórkach, a w pewnej epoce to nawet o długopisach... Za to wiedziano o wiele więcej niż dziś o religijnych prześladowaniach, masowych mordach etc. Ja bardzo prosze pisowców itp o niezaśmiecanie forum tego rodzaju "ludowymi mądrościami"> Dyskutujmy, ale na poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ppyc Re: ZO ZA BZDURY!!!! 11.07.06, 12:43 Gość portalu: katolik napisał(a): > widze ze kampania reklamowa adhd dopadla takze polske... trzeba pogratulowac > firmom farmaceutycznym dobrego pomyslu. Za dawnych czasow nikt o tej pseudo > chorobie nie wiedzial. Dzieci z podobnymi objawami pochodzily przewaznie z > rodzin patologicznych, lub tez z domow gdzie rodzice kompletnie nie interesowal > i > sie swoim potomstwem. Najlepszym dowodem tego byla nieobecnosc rodzica na > wywiadowce. > Pamietam wagary na ktore czesto chodzilem, i przedmioty ktorych nienawidzilem z > e > wzgledu na nauczyciela, ale wszystkie te rzeczy wybil mi zglowy tzw. bacik. > Zawdzieczam mu dzisiaj szacunek do rodzicow i starszych osob, poprawnosc > obywatelska, i oczywiscie wolnosc finansowa. Pozdrawiam wszystkich rodzicow co > uwazaja, ze tzw. "wychowanie bezstresowe" jest rzecza dobra dla dziecka... ale > o > czym ja tu bede gadal, przeciez wasze dzieci to urodzone geniusze... Czlowieku, ty wiesz, o czym ty mowisz? Moze jednak przestaniesz gadac bzdury... Dzieci sie rodza z ADHD. To jest choroba mozgu, a nie skutek wychowania. Jakie ty w ogole masz wyksztalcenie? Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Ciemnogród! 29.06.06, 15:02 Do wszystkich, którzy nie uznają ADHD! Jesteście bandą kretynów i idiotów, do których nic nie dociera - z panem wiceministrem na czele! Nie macie pojęcia o ADHD a wypowiadacie się, jakbyście wszystkie rozumy pozjadali. Jestem lekarzem i miałem do czynienia z dziećmi z ADHD. Wcześniej też wydawało mi się, że to wymysł współczesności, ale dopiero gdy się ma kontakt z takim dzieckiem to można się dowiedzieć, że przemoc fizyczna jest zupełną pomyłką i porażką. Wiceminister jest niekompetentnym bubkiem, który mając stanowisko nie ma nawet 10% kompetencji, aby je sprawować. Takie poglądy mogą zdobyć poklask chyba jedynie w takim ciemnogrodzie jakim jest Polska. Trochę informacji: W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że u podłoża ADHD leży specyficzny tryb pracy mózgu, który utrudnia dziecku kontrolowanie własnych zachowań i osłabia zdolność skupienia uwagi. Dla ADHD charakterystyczne jest występowanie trzech grup objawów nadruchliwości, impulsywności, oraz zaburzeń uwagi. Zwykle objawy są wyraźnie widoczne już między 5 a 7 rokiem życia, ale bywa, że rodzice zwracają na nie uwage dopiero, gdy dziecko rozpocznie naukę w szkole. Nadruchliwość to nadmierna, w porównaniu z dziećmi na tym samym poziomie rozwoju, aktywność ruchowa. Dzieci z ADHD mają bardzo dużą potrzebę ruchu, nie potrafią przez dłuższą chwilę pozostać w miejscu. Impulsywność to niemożność powstrzymania się przed działaniem i „odczekania” do momentu, kiedy wykonanie czynności będzie łatwiejsze lub akceptowane przez otoczenie. Zaburzenia uwagi to trudności w skupieniu się i tendencja do rozpraszania się nawet pod wpływem delikatnych bodźców. Mimo, że wymienione objawy tworzą pewien stały wzór zachowań dziecka, jednak mogą one w mniejszym lub większym stopniu przeszkadzać innym i być przez to mniej lub bardziej widoczne. Dzieje się tak w zależności od wymagań i tolerancji otoczenia, w którym przebywa dziecko. Dlatego na podstawie samego nasilenia objawów, trudno jednoznacznie oddzielić dzieci z ADHD od dzieci zdrowych. Toteż przy rozpoznawaniu zespołu ADHD bierze się pod uwagę dodatkowe kryterium - wpływ objawów na funkcjonowanie. Innymi słowy mówiąc, musimy odpowiedzieć na pytanie czy i w jakim stopniu objawy utrudniają dziecku życie i czy stają się źródłem problemów w domu lub szkole. Ze względu na ciągłość występowania omawianych zachowań, nieraz od wczesnego dzieciństwa, rodzicom może być trudno ustalić ich początek. Jest to cecha charakterystyczna dla ADHD - zespół ma przebieg powolny (jeśli w ogóle można użyć tego słowa w odniesieniu do ADHD), bez nagłych zmian zachowania. Jeśli obserwujemy zwiększenie liczby lub intensywności objawów, najczęściej wynika ono ze zmiany warunków zewnętrznych, w których żyje dziecko. Dobrym przykładem sytuacji, w której nasilenie objawów ADHD jest wynikiem nagłych zmian w otoczeniu, jest rozpoczęcie nauki w szkole podstawowej. Więcej: www.adhd.info.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeehh Re: Ciemnogród! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:04 Facet, tylko pod pozorem ADHD ukrywa sie też zwyłych gnojków :/ Co potrafią zakatowac kolegę... Wtedy mamusia leci i załatia papiery "na ADHD", żeby synuś nie wylądowal w poprawczaku :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ciemnogród! IP: *.it-net.pl 29.06.06, 15:31 I to też jest niewykluczone. Tak jak troskliwe mamusie potrafią "załatwić " dysleksję, przed maturą, tak samo próbują "załatwić " ADHD w sytuacji krytycznej. Co nie oznacza, że dzieci z takimi problemami nie. Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: Ciemnogród! 29.06.06, 15:33 To może choroby wieńcowej nie ma?! Ilu zapobiegliwich rencistów sobie "załatwiło" w ten sposób kasę z ZUSu? Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ciemnogród! 29.06.06, 15:48 Dokładnie. To jest doprawdy smutne i żenujące, co wypisują tutaj prawicowcy. Ja jestem nauczycielem - oczywiście że są rodzice wyłudzający zaświadczenia o adhd czy dysfunkcjach. Ale to nie zmienia faktu, że są dzieci, które ten problem mają naprawdę. Są ludzie wyłudzający L-4, ale czy wielcy prawicowcy - nigdy nie chorowaliście na grypę? i te wasze obrzydliwe porównania dzieci z adhd do bandziorów nakładającyh nauczycielowi kosz na głowę. dzieci z adhd są nadbopudliwe ruchowo, trudno im sie skupić, ale tego akurat nie robią. takie rzeczy szybciej zrobią członkowie młodziezy wszechpolskiej, a także sądząc po agresywności waszych postów - niestety niektórzy z was. I ten żenujący poziom dyskusji. "precz z polityczną poprawnością". Rozumiem, że prawicowiec woli "niepoprawność"? I nie widzi, że własnie wtedy jest klimat na wkładanie śmietnika na głowę. Ja tak naprawdę wcale nie myslę, że ten minister ma takie poglądy. On po prostu gada to, co chce usłyszeć ta najgłupsza część elektoratu. I już wiemy, kto głosuje na pis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: que? Re: Ciemnogród! IP: *.aster.pl 29.06.06, 15:56 żenujące to jest wlepianie wszystkim przymiotnika "prawicowy". nikt z piszących wyżej nie twierdził, że jest prawicowcem . nikt tez ni etwierdził, że nia ma czegoś takiego jak adhd. Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Ciemnogród! 29.06.06, 16:48 A owszem, kilka osób twierdziło, że ADHD nie istnieje i jest choroba wymyśloną przez rodziców, którzy nie umieją się właściwie opiekować swymi dziećmi (a więc, jak rozumiem, ich nie biją). Prawdą jest też to, że ci, którzy tak twierdzą, prezentują znacznie niższy poziom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ciemnogród! IP: *.it-net.pl 29.06.06, 16:52 No tak, wirusow też nie widać. A może anginę też zaczniemy leczyć klapsem ? Ci, ktorzy krzyczą, że nie ma ADHD,urodzili się zapewne w czasach, kiedy o zawałach serca też nikt nie słyszal. Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Ciemnogród! 29.06.06, 19:59 que? - no fakt, nikt się tak nie okreslił, ale jakoś tak się składa, że sa to posty broniące żenującej wypowiedzi polityka pisu. Jakoś tak się też składa, że jest standardem na forum, że jako ktoś ma własnie prawicowe poglądy, to krzyczy, że "poprawnośc" jest zła, za to bicie dobre etc. Chciałbym jednak przeprosić osoby o prawicowych przekonaniach, które uraziłem. Naprawdę chciałbym, aby w naszym kraju zaistniała mądra prawica - nie taka jak mamy - otępiała ideologicznie, krzykliwa, nienawistna. Chciałbym takiej prawicy, jak w Holandii, Anglii czy Hiszpanii - z którą można się mocno nie zgadzać (jak ja), ale którą można szanować. Niestety polityka, który mówi o "przylaniu" dziecka, to ja szanować nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 [...] 29.06.06, 16:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: Ciemnogród! Niestety... IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 17:24 A jak nazwac twoja (adamo64) chorobe? Chorobliwa chec do anonimowego opluwania innych na publicznym forum??? p.S. Mam nadzieje, ze jak juz wszyscy lekarze trafia do wiezienia (wedle twojej porady) nie bedziesz musial ich odwiedzac... Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: Ciemnogród! 29.06.06, 15:32 > Facet, tylko pod pozorem ADHD ukrywa sie też zwyłych gnojków :/ Co potrafią > zakatowac kolegę... Bzdura, ADHD to choroba wynikająca z nieprawidłowościach w funkcjonowaniu mózgu. Właśnie bicie może doprowadzić do wychowania bandyty. Do dziecka z ADHD trzeba podchodzić ze spokojem, konsekwencją i sprawidliwie karać. A nie tylko bić... to nie rozwiąże problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Ciemnogród! IP: 84.37.64.* 29.06.06, 15:46 ale ty glupi jestes!! Odpowiedz Link Zgłoś
block_buster [...] 29.06.06, 15:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brian Griffin do blokbastera IP: *.bulldogdsl.com 29.06.06, 15:52 twoja argumentacja jest niesamowita, na szczescie tlumaczy Cie fakt ze masz 15 lat i mase czasu zeby zmadrzec Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Jesteś lekarzem? 29.06.06, 15:52 No tak, Twój post to wzór kultury. jak to zazwyczaj w postach pisowców. Kulturą az ocieka. Przez duże K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Jesteś lekarzem? IP: *.fampa.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:55 Co, block_buster, przerwa między masturbacją a goleniem glacy do wtóru słów ojca dyrektora, to można parę bzdurek na forum wrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: Czy "gej" to teraz w Polsce typowe wyzwisko??? IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 17:33 "block_buster" to kolejny przyklad typowego forumowego opluwacza... Jakies kompleksy na jaw wychodza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Ciemnogród! IP: *.nycmny83.covad.net 29.06.06, 16:13 temat jest przesadzony, ale to nie zanaczy ze nie instnieje. W dalszym ciagu uwazam, ze jest to typowe zagranie koncernow farm. Robia to oni w kazdym kraju, a wy lekarze jestescie tego glownymi promotorami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej J. Moroz Re: Ciemnogród! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:35 Myślę, Katolik, że zbyt uogólniasz. A moze jednak uwierzysz, że ja zajmując się problemami dzieci z ADHD nigdy nie otrzymałem na tę sprawę ani grosza! Zero. I zapewniam Cię, że koncerny farmaceutyczne mają o wiele "przyjemniejsze" choroby, by się promować. Zauważ ilu Forumowiczów uznaje ADHD za kolebkę bandytyzmu!!! Ty, jako prezes jakiegoś koncernu inwestowałbyś tak naprawdę w temat tak bardzo "opluwany"? Nie przypuszczasz chyba, że firma farmaceutyczna produkuje jeden lek na jedną chorobę i nic więcej?! Powiem tyle: istnieje wielkie niebezpieczeństwo, że jedna z firm farmaceutycznych wycofa się z leku na ADHD (nie będzie starała się o jego akceptację i refundację), bo ma już dość polskich realiów. A ja powiem tyle tylko, że jest to jeden z dwóch najlepszych na świecie specyfików. Niestety cena dobrego leku to minimum 300 zł albo około 700 złotych co miesiąc. I do tego na import docelowy, czyli nie dość, że matka za lek zapłaci, to musi prosić Ministerstwo Zdrowia o zgodę na jego sprowadzenie z zagranicy. Czy to jest normalne?! Skoro alkoholik i narkoman ma prawo do nieograniczonej ilości pobytów w szpitalu (pobyt około 6 tygodni za każdym razem!), to dlaczego dziecko nie ma prawa do refundacji leku, który ułatwia życie jemu, jego rodzinie i całemu środowisku, w którym mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
ppyc Re: Ciemnogród! 11.07.06, 12:54 Gość portalu: katolik napisał(a): > temat jest przesadzony, ale to nie zanaczy ze nie instnieje. W dalszym ciagu > uwazam, ze jest to typowe zagranie koncernow farm. Robia to oni w kazdym kraju, > a wy lekarze jestescie tego glownymi promotorami. To znaczy, ze nauczyciele tez? Gruba kase za to sciagamy, kolego. Wiesz, ze jestes czarna owca w gronie katolikow? Dlaczego w Polsce katolik znaczy: ciemny, glupi, moherowy, lasy na forse, antysemita i hipokryta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Ciemnogród! IP: 143.169.46.* 29.06.06, 16:42 Czyli trzeba dac dziecku psychotropy. Zdziwilbys sie, jak dobrze dziala klaps. Obawiam sie, ze twoje obawy co do mozliwych nerwic sa bezpodstawne, bo dziecko podobno sie nie kontroluje i dziala bezmyslnie. Gdzies jest spora wyrwa w twoim toku myslenia. Niestety dziecko z ADHD trzeba trzymac krotko i czasem dac klapsa, ale bez emocji. Taki klaps dziala. Wiem to z autopsji i potwiedzaja to moi ex-profesorowie od psychoruchowego rozwoju dziecka. Owszem, klaps nie moze byc zbyt silny. Zdecydowanie lepiej jest tez "wymeczyc" dziecko jakas zabawa ruchowa. Ale na zajmowanie sie dziecmi nikt teraz nie ma czasu i nie ma miejsca, zeby dzieci sie mogly wyszalec. Dlatego z normalnych dzieci robi sie uposledzonych i wariatow, wymyslajac genetycznie uwarunkowane schorzenia. KRETYNI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Ciemnogród! 29.06.06, 16:54 A w jaki sposób rozgraniczysz 'silnego' klapsa od 'słabego'? Czy po 'słabym' klapsie może zostać siniak? Czy klaps może być tylko w pupę? Może zniesiemy ze szkół zakaz stosowania przemocy? I czy wobec dzieci z ADHD? I będziemy mierzyć siłę uderzenia w newtonach? Jak za mocno, to już przemoc, a jak słabiej, to tylko 'klaps'? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ciemnogród! IP: *.it-net.pl 29.06.06, 16:56 Tak, znieść zakaz przemocy w szkolach, wprowadzić regularne bicie w poniedzialki rano i w piątki po południu, żeby nie zapomniały dzieci do poniedziałku, jak szkoła o nie dba. A w roli egzekutorów zatrudnić bliską władzy młodziesz wiadomo jaką. Na pewno skutecznie wylecza ADHD. Odpowiedz Link Zgłoś
adhd.annachelm Re: Ciemnogród! 30.08.06, 12:37 no taaak.Są i tacy co najchętniej by kijem leczyli...bo tak sami zostali wychowani i innych wzorców nie znają. A w gruncie rzeczy są tak słabi, że tylko jak biją to czują się kimś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tato20 piszesz PM głupoty wynikające z niewiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:10 Najchętniej powierzyłbym ci moje dziecko na tydzien. Mnie byłoby lżej a ty może byś coś zrozumiał. Tylko dziecka mi szkoda wiec nie mogę tego zrobic. Zdziwiłbyś sie jak klaps kiepsko działa na dzieci z adhd. Twoje doświadczenia z klapsem pochodzą z kontktów ze zwykłymi dziemi któe możesz zastraszy i złamac. Dziecko z adhd takie nie jest. Sugerujesz że masz wykształcenie zwiazane z wychowaniem dzieci. Nie wiem kiedy to było ale musiało to by cholernie dawno i chyba na jakiejś kościelnej uczelni. Bicie bez emocji - fajny pomysł na wychowanie psychola na swój obraz i podobieństwo. Czekam aż uraczysz forumowiczów opinią o szkodliwości samogwałtu i rakotwórczości prezerwatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej J. Moroz Re: Ciemnogród! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:48 Twoi ex-profesorowie są po prostu głupi! dawno udowodniono, że "klaps", czyli uderzenie ręką dziecko powoduje ogromne "wyrwy" w uczuciach tego dziecka. Zauważ, że tą samą ręką dając klapsa, podajesz temu dziecku chleb i je przytulasz!!! Moi profesorowie bardzo na to zwracali uwagę, szczególnie ci od psychologii rozwojowej. I ja bardziej wierzę im, niż Twoim ex. całe szczęscie, że nie podajesz ich nazwisk, bo wstyd byłby ogromny. I przykład praktyczny: Czy Ty, jako dorosły człowiek dasz się obwąchać psu, który chwilę wcześniej Ciebie ugryzł? Ta sama morda, te same zęby.... Dziecko rękę rodzica odbiera jako "przedłużenie" dobra - zaspokojenie głodu, pragnienia, potrzeby czułości i potwierdzenie miłości. Właśnie dlatego tak bulwersują mnie wypowiedzi Pana Ministra Piechy! On jednak, jak się zdaje, patrzy na bicie bardziej z pozycji urzędnika ministerstwa, niż z pozycji ojca czy lekarza. I ja Go atakuję jak urzędnika, który opowiada bdety, szkodliwe bzdety, a nie jako ojca, czy lekarza. On jednak powinien być ostrożniejszy w swoich ocenach i bardziej sprawiedliwy i uczciwy w wypowiadanych oskarżeniach! Za to mu płacę swoimi podatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emix [...] IP: 82.139.29.* 29.06.06, 17:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Ciemnogród! 29.06.06, 17:51 A w jaki sposób zamierzasz odróżnić przemoc od karcenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: ADHD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:04 Bak dostrzegania ADHD jest po prostu wygodną wymówką dla lenistwa niektórych rodiców oraz pretekstem do wyładowania własnych frustracji życiowych (jest pani nikim, panie kowalski....) Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: ADHD 29.06.06, 15:51 > Bak dostrzegania ADHD jest po prostu wygodną wymówką dla lenistwa niektórych > rodiców oraz pretekstem do wyładowania własnych frustracji życiowych (jest pani > nikim, panie kowalski....) Dokładnie... A dlaczego tak mnie to wkur..ło? Bo za głupie peplanie ministra zapłacą niewinne dzieci. On powinien się na tym znać, rodzice niekoniecznie. Powtarzanie tego typu nieprawdziwych informacji, że bicie jest sposobem na wyleczenie z ADHD woła o pomstę do nieba! Przecież jak to usłyszą w Polsce to niektórzy znajdą w tym usprawiedliwienie dla katowania dzieci z faktycznym ADHD!!! Brrr... jak ja nienawidzę głupoty, za którą płacą swym cierpieniem niewinne dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Mity wokół ADHD IP: *.icpnet.pl 29.06.06, 15:27 > ADHD jest po prostu wygodną wymówką dla dużej części rodziców, którzy w ten > sposób mogą łatwo wytłumaczyć swoję porażkę wychowawczą. Być moze po części tak. Jak jednak wytłumaczysz fakt, że ADHD jest łączone z nadpobudliwością, a ta z alergiami, tj. sporo dzieci mających alergie ma ADHD? Mój syn potrafi np. spakać przez kilka minut, albo co 5 minut zapytać, czy moze wyjść na dwór. Nie ma tutaj żadnej porażki wychowawczej, bo z racji pracy, jaką wykonujemy, dzieci są cały czas w domu z nami. Wokół ADHD narasta tyle wątpliwości, co wokół dysleksji i podobnych. Rodzice na pewno będą to wykorzystywać, żeby usprawiedliwiać swoje dzieci - ze stratą dla tych naprawdę "chorych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Mity wokół ADHD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 20:44 Pracuję z dziećmi, które dostały etykietkę ADHD lub nadpobudliwość psychoruchowa - prowadzę terapię współczesnymi metodami, mało jeszcze popularnymi w Polsce. Moje obserwacje i zbiór doświadczeń jest następujący: 1.zdecydowana większość rodziców ma w tej chwili problemy ze zdrowym podejściem do swoich dzieci. 2. Dzieci, które naprawdę mają trudności typu ADHD wynikające z nieprawidłowowści w rozwoju układu nerwowego, nieprawidłowości w sposobie odżywiania i kilku innych przyczyn i źródeł różnią się bardzo wyraźnie w zachowaniu od dzieci nieumiejętnie i nieświadomie wychowywanych. 3. Objawy ADHD są możliwe do wyeliminowania lub złagodzenia dzięki terapii - dagnoza ADHD nie powinna z niczego zwalniać ani niczego usprawiedliwiać. Ubolewam nad niewiedzą wielu lekarzy i psychologów oraz brakiem ich chęci dowiedzenia się, Z CZEGO wynikają te objawy i DLACZEGO konkretne dziecko zachowuje się tak a nie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barti Re: ADHD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:35 OMG co wy piszecie rany julek to nie jest tak ze niegrzeczne dziecko ma adhd dziecko po badaniach przez specjalistow moze byc uznane za dziecko z adhd. Najlatwiej jest powiedziec ze nie ma czegos takiego jak dyslekcja i dysgrafia a najlepszy sposob to wtluczenie pasem zasad ortografii. Nie popierasz bicia dzieci i to Ci się chwali,ale nie opowiadaj bzdur o ulatwiani szkoly. A adhd nie jest tajemnicze :).Naklada jedynie obowiazek na opiekunow i rodzicow nieznosnych dzieci na wizyte u lekarza ktory stwierdzi mozna przylac bo to lobuz, albo prosze nie bic dzieciaka bo poglebia panstwo jego stopien izolacji i wyrosnie wam bandyta, albo swir. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: ADHD IP: 84.37.64.* 29.06.06, 15:43 masz dziecko chore na ADHD? No wiec skoro nie masz to nie zabieraj glosu w dyskusji bo nie wiesz o czym mowisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosicielka ADHD Re: ADHD IP: *.globalconnect.pl 29.06.06, 21:20 Noooo... A jak wytłumaczysz fakt mojej rzekomej nieudolności wychowawczej w przypadku, gdy mam 2 dzieci: jedno z ADHD a drugie zdecydowanie normalne, rzec warto, nadSPOKOJNE. I to klasyczny przykład większości rodzin! Jestem pedagogiem. Wyspecjalizowałam się w ADHD. Miałam nadzieję, że uda mi się chociaż z nauczycielami mojego dziecka prowadzic logicznie brzmiace konwersacje. I Ty wiesz co? Haa, na wiecej takiem pozwalac? O mój Bożeeee.. Średniowiecze.. a dzieci bocian przynosi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: ADHD IP: *.acn.waw.pl 29.06.06, 15:02 Ty jesteś chory. Wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ADHD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:32 "W 60 proc. przypadków objawy mijają w okresie dorastania, ale ogromny wpływ na to ma sposób wychowywania. " - Ci co wkładali nauczycielom kubły na głowę zdaje się przeszli już okres dojrzewania. I nie myl ADHD ze zwykłym huligaństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re:Kto naklada "kubly na glowe"? Co do tego ma ZNP IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 17:17 Coraz mniej "marcusie" rozumiesz, coraz mniej... Jakies narastajace problemy z glowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: A ja popieram ministra. Precz z polityczną p IP: *.klub / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 19:05 Tak? A jakie choroby są twoim zdaniem dozwolone? Tylko grypa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac scierwo [...] IP: *.hsd1.wa.comcast.net 28.06.06, 04:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-tez-adhd Re: idotyczny artykul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 08:07 człowieczku, znasz temat? wiesz, co to adhd? jak nie to nie zabieraj miejsca swoimi głupimi tekstami. Ja poczytałam parę książek, w tym Wolańczyka i wiem, że tobie już żadne adhd nie grozi!!!! Nie zmieści ci się w mózgownicy! Tekst dzisiaj czytalii w Radiu Lublin. Może wreszcie zacznie się coś dobrego dziać w temacie adhd. Jak narazie najwięcej do powiedzenia mieli ci, co nic o adhd nie wiedzieli. Panowie Redaktorzy DZIĘKI ZA TEN ARTYKUŁ !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lwaw Re: idotyczny artykul 29.06.06, 14:24 Gość portalu: ja-tez-adhd napisał(a): > człowieczku, znasz temat? wiesz, co to adhd? jak nie to nie zabieraj miejsca > swoimi głupimi tekstami. Ja poczytałam parę książek, w tym Wolańczyka i wiem, > że tobie już żadne adhd nie grozi!!!! Nie zmieści ci się w mózgownicy! > > Tekst dzisiaj czytalii w Radiu Lublin. Może wreszcie zacznie się coś dobrego > dziać w temacie adhd. Jak narazie najwięcej do powiedzenia mieli ci, co nic o > adhd nie wiedzieli. Panowie Redaktorzy DZIĘKI ZA TEN ARTYKUŁ !!!!!! Psychologia wciska społeczeństwom choroby, bo po prostu mają wtedy większy ruch w biznesie. Nikt nie chce przecież być bezrobotnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu nie wiesz o czym piszesz IP: 157.25.31.* 29.06.06, 14:34 mam dziecko z adhd. nie życzę ci tego. chociaz może jakbyś zobaczył co to znaczy to ucghroniłoby cię to od pisania głupot na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post-it Re: idotyczny artykul? czy idiotyczny "post"? IP: 132.170.51.* 28.06.06, 22:55 A - poza tym - nalezy zaorac glupote! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamnix Re: Leczenie przez bicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:20 W normalnym kraju już dawno taki minister byłby na bruku, ale Polska to dziwny kraj, więc dalej w te bagno. Dobrze, że w lipcu wyjeżdżam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blef Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 16:49 gość ma rację, wystarczy przylać dziecku i się uspokoi. Tylko trzeba to zrobić stanowczo, żeby się bało, a nie jak mamusia w tekście 'próbowałam klapsów'. To jest jeszcze gorsze bo dziecko uczy się, że rodzic mu nic złego nie zrobi i zachowuje się jeszcze gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 29.06.06, 16:54 No właśnie... A mausia powinna tak przylać, żeby zlamać rękę czy nóżkę, prawda ? Pooglądaj telewizję, często pokazują takie mamusie. Fajne, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 16:55 "rodzic mu nic złego nie zrobi i > zachowuje się jeszcze gorzej..." Od kiedy rodzic ma robić coś złego swoim dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re:Leczenie przez bicie: nowa polska specjalnosc? IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 17:40 A moze oprocz prawienia "pseudowychowawczych" andron powiesz nam "blef" ile masz dzieci i w jakim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 17:49 Nie wiem, czy wiesz, ale przemoc w szkołach (ciagle cytowany przykład uczniów wkładających nauczycielowi kubeł na głowę) jest wyniesiona z domu. Potwierdzają to statystyki. Bite dziecko nigdy nie nauczy się, że nie wolno bić - wręcz przeciwnie: przemoc będzie dla niego sposobem na rozwiazanie problemów. Nikt mi nie wmówi, że młodociani bandyci byli wychowywyani bezstesowo. I to niezależnie od przeróżnych zaburzeń czy chrób, jak ADHD. Przemoc stosowana w domu zawsze odbije się na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
a.moroz Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 22:28 fakara napisała: > Nie wiem, czy wiesz, ale przemoc w szkołach (ciagle cytowany przykład uczniów > wkładających nauczycielowi kubeł na głowę) jest wyniesiona z domu. Potwierdzają > to statystyki. Bite dziecko nigdy nie nauczy się, że nie wolno bić - wręcz > przeciwnie: przemoc będzie dla niego sposobem na rozwiazanie problemów. Nikt mi > nie wmówi, że młodociani bandyci byli wychowywyani bezstesowo. I to niezależnie > od przeróżnych zaburzeń czy chrób, jak ADHD. Przemoc stosowana w domu zawsze > odbije się na zewnątrz. Fakara, a ja nie wiem, czy Ty wiesz, że nauczyciel, który pozwolił sobie nałożyć kosz na głowę, popełnił tuzin błędów wychowawczych i do tego nie potrafił z tego wyjść "obronną ręką". Gdzieś, w którymś momencie klasa zaczęła się nakręcać i pan pedagog po prostu tego nie widział albo nie chciał widzieć. A potem było już z góry. Takich pedagogów całych należy wyrzucić do kosza! Nauczyciel ma być autorytetem! Nie sztucznym i wymuszonym, ale autentycznym. Jakoś nie wszyscy nauczyciele mają takie problemy!!! Są nauczyciele kochani przez uczniów. Ostatnio w Lublinie uczniowie obronili nauczycielkę przed dyrekcją i ich ukochana sorka otrzymała przedłużenie umowy o pracę, jak jej to obiecano i chciano nie dotrzymać. Czy to też rozwydrzona młodzież? Czy to taka sama nauczycielka jak ta ofiara "z kosza"?! Mądry nauczyciel, dobry nauczyciel, dobry pedagog ZAPEWNIAM CIĘ nie ma problemów z uczniami!!! To źli nauczyciele mają problemy z uczniami, uwierz..... Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Leczenie przez bicie 30.06.06, 12:55 Ja nie twierdzę, żę nauczyciel, który pozwala sobie na takie rzeczy jest dobrym pedagogiem. Nie chodzi mi w tej chwili o nauczycieli tylko o uczniów i o to co spowodowało ich agresję. Wątpie, żeby ci uczniowie, którzy bronili sorki Wójtowicz innemu nauczycielowi wsadzili kosz na głowę, bo by go nie lubili i nie byłby dla nich autorytetem. Chcę powiedzieć, że powodem agresji w szkole nie jest bezstresowe wychowanie tylko wręcz przeciwnie, przemoc stosowana w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 28.06.06, 08:19 ADHD jest dużym problemem i dla dziecka dotkniętego chorobą, i wszystkich z jego otoczenia. Dr Moroz wie,co mówi, a poseł Piecha nie za bardzo. Bez leku leczenie się nie uda, ale poza tym ważne jesy, jak środowisko reaguje na takie dziecko i na ile jest w stanie mu pomóc.Błędem jest, że takie dzieci trafiają do typowych, bardzo liczebnych klas. W takich klasach są one rozpraszane przez inne dzieci, co nie bardzo sprzyja ustalaniu zasad i ich przestrzeganiu.Trudno 6 czy 10 latkom i ich rodzicom tłumaczyć, ze to , co dla 9nnych jest zakazane, ale dziecka z ADHD jest do przyjęcia. W dużym mieście takie dzieci powinny trafiać do klas integracyjnych, z nauczycielem wspomagającym. Pojedynczy nauczyciel, mający pod opieką 25-30 uczniow, nie poradzi sobie w wystarczjącym stopniu, mimo wiedzy na ten temat. Bo teoria jedno- a praktyka drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 09:12 Ludzie,co się dzieje?Poglądy od ściany do ściany. Przeginanie pały to w te to wewte. Wychowanie to rodzaj tresury i nie ma co od tego uciekać.Ale trzeba zachować rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 28.06.06, 09:50 Andrzeju, ale o co ci chodzi? Ja znam dzieci z ADHD i wiem, jak się z nimi pracuje, wiem też na temat wystarczająco dużo, zeby optować za farmakologią + terapią+ klasa integracyjna (umieszczenie dziecka w warunkach, gdzie i jemu, i innym bedzie po drodze) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 10:00 Ja napisałem tylko to co napisałem.Oczywiście nie przeczę,że chemia bywa konieczna,ale inteligentne tresowanie /tzn.wychowanie/ pozwala korygować drobne problemy. Co do chemi,to trafiła do mnie uwaga mojego znajomego lekarza,że należy unikać maksymalnie wchodzenia w chemię,bo może nie być powrotu i trzeba tylko zmieniać dawki lub specyfiki.Podkreślam,to uwaga lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 28.06.06, 10:51 W przypadku ADHD nie mówimy o drobnych problemach. Bardzo często takie dzieci są agresywne, zagrażają bezpieczeństwu innych. Sama terapia nie pomoże, leki są niezbedne. Mam porównanie w zachowaniu dziecka leczonego i nie. Problemem są rodzice - wizyta u psychiatry często jest nie do przyjęcia (co sąsiedzi powiedzą). Znam problem i uwazam, że klasy mniej liczne, z nauczycielem wspomagającym, są jedynymi, w ktorych wychowywanie takeigo dziecka może przynieść efekty. Bardzo cenię dr Moroza, ale dla niego problem bardziej teoretyczny. Rozmowa z dzieckiem w poradni czy prowadzenie terapii to nie to samo, co praca w wymieszanym zespole, w ktorym są dzieci grzeczne i mądre, dzieci z trudnych środowisk i dzieci z innymi zaburzeniami + dziecko z ADHD. W każdej szkole powinna być na poziomie jedna klasa integracyjna. rozwiązałoby to część problemów wychowawczych, bo takich dzieci przybywa. A bicie - no cóż, ja nie bijalam dzieci własnych, a cudzych też nie zamierzam. To nie jest metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 12:29 Ale nie mamy jednego stopnia nasilenia choroby,jest to chyba pełne spektrum.Obawiam się,że z ADHD jest trochę podobnie jak z dysleksją,której zdiagnozowanie bywa traktowane tylko jako usprawiedliwienie.Ale nie łap mnie na precyzji.Chodzi mi o to,żeby elastycznie reagować,a nie wszystkie przypadki wrzucać do jednego worka.I tylko o to mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrowy Re: Leczenie przez bicie IP: 80.54.24.* 28.06.06, 08:54 Po........ło ciebie do granic niemozliwości człowieku co ty bredzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 11:53 Bicie nie jest zadną metodą rozwiązywania problemów wychowawczych. Choremu dziecku trzeba pomóc, a przemoc może sprawić że jego problemy psychiczne się pogłębią. Ktoś kto mysli jak pan minister zapewne ma blade pojęcie o pedagogice i psychologii, pierwszy lepszy student w.w. kierunków mógłby go oświecić. Spotkałam wiele osób które w dzieciństwie padły ofiarą bicia, wiem, do jakich to może prowadzic tragedii. Sama byłam osobą nadpobudliwą, mającą ogromne problemy z koncentracją, i usiedzeniem 45 minut spokojnie na lekcji. Zdarzało mi sie wyjść z ławki w czasie nudnej lekcji. Byc może miałam jakąs postac ADHD, kto to wie? Nikt mnie nigdy nie badał. Za to wiekszość nauczycielek przekreslała mnie z góry, i przekonywała mnie przy całej klasie, że jestem głupia, do niczego sie nie nadaję etc. Dochodziło do tego np. złośliwe zaniżanie mi ocen, obarczanie mnie konsekwencjami za coś, czego nie zrobiłam. Dlatego szkołę podstawową wspominam jako koszmar. Do dziś staram sie koło niej nie przechodzić. Takie głosy jak pana ministra budzą we mnie przerażenie, bo mnie nigdy nikt nie uderzył, nie wliczając klapsów. Ja miałam wystarczająco duzo takich pań nauczycielek, myslących tak samo jak on - i mądrzejszych rodziców. KOchany Przedmówco, który tak chętnie skroiłbys mi tyłek batem: zanim coś napiszesz, pomyśl. Czy naprawdę znajdujesz upodobanie w sprawianiu innym przykrości, czy moze Twój post był wynikiem braku przemyslenia? Chciałabym wierzyć, ze to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanD Re: Leczenie przez bicie IP: *.pl / *.enterpol.pl 28.06.06, 12:09 Jak jest chory to trzeba takiego delikwenta leczyć a nie dawać do klasy ze zdrowymi,normalnymi dziećmi.Jakie odczucia mają normalne dzieci gdy na lekcji muszą cicho siedzieć w ławkach a taki rozwydrzeniec łazi pod ławkami.Zastanówcie się co te normalne dzieci czują?Jak to jest choroba to trzeba zamknąć w wariatkowie albo właśnie pasem wybić z "głowy" tą inność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Leczenie przez bicie IP: *.aster.pl 28.06.06, 13:16 Dziecko z ADHD musi obowiązują te same normy! Natomiast nauczyciel musi wiedzieć dlaczego łamie zasady i co wtedy robić. Jak konsekwentnie postępować, aby doprowadzić do braku uzyskiwania bilogicznej satysfakcji w wyniku działań ucznia i nauczyciela i wzajemnego oddzialywania. Wiedza jest zerowa, więc albo ktoś ma intujcję co robić, albo z siebbie robi idiotę. Są też tacy nauczyciale, ktorzy z premedytacją dążą do usunięcia dziecka utrudniającego mu pracę, stąd tworzenie mitu zagrożenia, poszukiwanie zachowań niebezpiecznych - nigdy takiego dziecka nie zrozumieją, bo nie chcą zrozumieć. Inne dzieci? Jeżeli nauczyciel nie wytworzy atmosfery wariatkowa w klasie i jakiejś absurdalnej fobi wobec dziecka, które sprawia mu klopot to innym dzieciom to wcale nie przeszkadza. Najpierw rodzice musza zrozumieć ADHD, potem nauczyciele, psycholodzy , psychiatrzy i cala reszta zaufać,ze wiedzą oo czym mowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piok Re: Leczenie przez bicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:46 Janie D - jesteś takim kretynem jak że po prostu brak mi słów. Może Ciebie razem z Piechą, Giertychem, Lepperem, Kaczkami do wariatkowa zamknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piok Re: Leczenie przez bicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:47 a jeszcze zapomniałem - a może po prostu dobrze Ci wpier... w gołą dupę? Odpowiedz Link Zgłoś
fakara Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 17:56 No tak, każdą inność trzeba wybijąc z głowy kijem. To powszechnie znana prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Leczenie przez bicie IP: *.aster.pl 28.06.06, 13:03 Jednak chyba nie mialeś ADHD skoro pasek pomógł, problem polega na nadużywaniu tego określenia, na co powoluje sie minister. ADHD, bity, karany, obiecuje poprawe, ale niestety na drugi trzeci dzień i dalej to samo - dlatego twierdzą, że ktoś jest niewydolny wychowawczo. Tymczasem, behawioralnie można zadzialać bez lekow, totalne opanowanie, spojrzenie w oczy, zero emocji, emocje pozytywne tylko w przypadku uprzedniego niezamierzonego skrzywdzenia dziecka. Skuteczniejsze sa jednak leki, ale nie dla niegrzecznych, agresywnych czy łobuzów tylko dla tych z ADHD. Dysfunkcja opisana w 1902 roku, gdy nie bylo jeszcze większości firm farmacutycznych, więć nie wątpmy w istnienie tej dysfunkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa66b Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 15:24 Zgadzam się, że biciem niczego nie osiagniemy,a wręcz przeciwnie - możemy bardzo dużo stracić - Teresa Bogucka Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 15:49 Może nie jestem poprawny politycznie,ale przypomnę pewien tytuł,ale w znaczeniu nawiązującym do tego tematu - bez dogmatu.No bo co to jest bicie?Niestety dogmatycy są pewni,że wogóle,nigdy i nic.A klaps?Dogmatycy twierdzą - to bicie.Tresura to wiele rozmaitych działań.Także w celu korekty pewnych zachowań psychicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takisobie Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 15:57 Najtrudniej jest leczyć tych,którzy nie chcą niczego zrozumieć i twierdzą ,że nie są chorzy.Vide min.Piecha. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 16:05 Po co o ministrze?Temat jest poważniejszy niż minister,który teraz jest,a za chwilę może go nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie - Bogucka Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:19 jeżeli przyjmiemy ministra jako metaforę wszelkich rządzących na wszystkich szczeblach,to może temat jednak nie tak błahy. Dotyka określonych mechanizmów myślenia władzy,przekładających się na problemy naszych codziennych zmagań się z tym co złe w naszym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 16:23 Ja jednak jestem demokratą i władza to tylko wynajęci przez nas urzędnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takisobie Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:27 Też tak uważam,tylko twierdzę ,że aktualny systym rekrutacji został wymyślony i opracowany przez nich samych a nie przez pracodawców Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: takisobie 29.06.06, 14:49 Gość portalu: takisobie napisał(a): > Też tak uważam,tylko twierdzę ,że aktualny systym rekrutacji został wymyślony i > opracowany przez nich samych a nie przez pracodawców Wedlug Ciebie, najlepiej dziecko faszerowac lekami. Oczywiscie, trzeba system nerowy zniszczyc juz za mlodu! W USA nawet niektorzy daja swojemu pieskowi prozak, aby piesek mial dobry humorek. Oczywiscie, ze popieram terapie, ale bez kluskowania pigulami. Okazyjne lanie wcale nie zaszkodzi. Trzeba jedna dobrze znac dziecko, bo niektorych dzieci bic nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 21:56 dobrze by było żeby faktycznie byli wynajęci ale boję się że oni są od nas niezależni trochę tak jakbyśmy wynajmując zrzekli się uprawnień do decydowania o sobie na ich rzecz, a nawet myślenia... sądząc po niektórych postach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: post-it Re: Leczenie przez bicie? IP: 132.170.51.* 28.06.06, 19:23 Piecha, Giertych, itp.... tu nie chodzi o jednego, czy drugiego ignoranta - tu chodzi o to, ze obecna wladza przyciaga coraz wiecej i wiecej tego typu pacanow i ignorantow, a to nie jest wcale dobre dla Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 16:06 Zaraz - to Ta Teresa Bogucka,czy imitacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaminka B Re: Leczenie przez bicie IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 28.06.06, 19:22 Boże, widzisz i nie grzmisz.Aleśmy sobie rządzących wybrali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DP Re: Leczenie przez bicie IP: *.szwajcarska.pl 28.06.06, 20:29 Piecha ma rację. Jeszcze kilka klapsów nikomu nie zaszkodziło. Mój syn w wieku 3 lat położył się na podłodze i zaczął kopać nogami. Dostał raz parę klapsów i z histerii się od razu wyleczył. Więcej nie zrobił tak ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 28.06.06, 20:56 DP, dołącz do rządu. Przygotujcie bojówki do wymierzania klapsów w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej J. Moroz Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:33 Dostał parę klapsów i.... Bo nie miał z pewnością ADHD ! Gdyby je miał, Ty "zaliczyłabyś" jego przeprosiny, a za chwilę byłoby tak samo. Zdaje się, że tak naprawdę niektórzy z Państwa - ci sugerujący rozwiązania siłowe - nie wiecie nic na temat ADHD. Przepraszam, ale tak to wygląda. ADHD jest zaburzeniem, nie ma w nim znaku STOP! przed działaniem, ale jest hasło i natychmiast wykonanie. Bez analizy, czy warto, czy się opłaci, czy coś mi za to grozi itp. Klaps, bicie, szarpanie dzieckiem prowadzi przy takich agresywnych zachowaniach rodzica (nauczyciela) do reakcji dziecka zaburzonego, czyli do ...agresji! Te dzieci nie są agresywne dlatego, że mają ADHD. One są agresywne, bo na swojej drodze zamiast myślących ludzi spotkały ludzi, którzy w przemocy widzą rozwiązanie problemu. Za agresję u dzieci z ADHD należy bić ich wychowawców, rodziców i ministrów, którzy do bicia nawołują! ADHD może prowadzić do agresji, ale samo nie jest agresją. zalecam książki z tej dziedziny. Pozdrawiam - Andrzej J. Moroz P.s. Nie jestem lekarzem, mimo, że pracuję w lubelskim Szpitalu Neuropsychiatrycznym. Ukończyłem psychopedagogikę (WSHE Łódź) i resocjalizację (UMCS Lublin). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Leczenie przez bicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 08:39 Masz rację. Ja również w dzieciństwie położyłam się na podłodze i waliłam nogami, co prawda nie dostałam lania, tylko ostrą reprymendę, ale i tak poskutkowało. O! I na mojego ojca w dzieciństwie też to poskutkowało... i na mojego młodszego syna to poskutkowało, tylko na mojego starszego syna nie poskutkowało... bo nie uczy się przez doświadczenie... a to jedna z cech osób które mają ADHD... Moi rodzice mieli również poglądy,że ADHD jest wymysłem, zarazą z Zachodu, że ja nie umiem stawiać granic mojemu dziecku (starszemu synowi) i nawet doszło między nami do układu, że oni wezmą syna (miał wtedy ok. 3 lat) i sobie z nim poradzą. Jaki był efekt? Po dwóch tygodniach moi rodzice, którzy byli dumni, jak to mnie świetnie wychowywali, jak to oni pięknie umieją stawiać granice itd, wrócili ze spuszczonymi głowami, stwierdzili, że ja byłam święte dziecko i że nie udało im się w przypadku mojego syna. Nieco dłużej musiałam czekać na wątpliwą satysfakcję ze strony pewnej Pani Psycholog, która twierdziła, że nie jestem konsekwentna i nie umiem stawiać granic, dlatego mam kłopoty z moim synem (zaznaczam, że syn nikomu krzywdy do tej pory nie zrobił i wielu nie wierzy, że ma ADHD, ale to tylko dzięki naszej wytężonej pracy nad nim i nad samymi sobą). Tak się głupio złożyło, że Pani Psycholog urodziła dziecko, które również jest chore na ADHD. Na zrozumienie z jej strony czekałam 5 lat. I tak krótko. I na prawdę gorzka to satysfakcja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kemar Re: Leczenie przez bicie IP: 62.233.189.* 28.06.06, 22:07 Jakże smutno czytać wypowiedzi wielu światłych, wysoko wykształconych, niezestresowanych i przedziwnie pewnych swoich racji młodzieńców. Tymczasem pobieżna obserwacja natury udowadnia, że wszystko oparte jest w niej na przemocy jako najdoskonalszym mechaniźmie regulacyjnym. Liczne doświadczenia człowieka wskazują na wysoką skuteczność tego mechanizmu. Uporczywie udowadnia się, że jednak jest inaczej. Boję się o te doktoraty i profesury. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 28.06.06, 22:22 Nie wszystko to przemoc,ale to jest tresura,tylko poprawnie polityczni stworzyli wychowanie bezstresowe.Ale po latach pierwszy ideolog bezstresowego wychowania,chyba niejaki Spock, wycofał się z tej bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej J. Moroz Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 11:39 Zdaje się, że nie rozumiesz, co to znaczy nie-bicie a co znaczy wychowanie bezstresowe. Poczytaj na ten temat. Ja nie jestem zwolennikiem wychowania bezstresowego, ja nie uważam, że nie należy karać. Ja jednak uważam, że nie wolno bić i należy umiejętnie stosować system kar i NAGRÓD ! Czy mówią Ci coś określenia wzmacnianie pozytywne i wzmacnianie negatywne? To dobrze. Pod warunkiem, że zwykłe lanie nie znaczy u Ciebie "wzmacnianie negatywne". Pan Minister Piecha jednak zdaje się właśnie w ten sposób to rozumie.... Niestety. Jeśli dorosłemu w kontakcie z małym dzieckiem pozostaje argument pięści, pasa, klapsa, bicia.... to znaczy, że ten dorosły w życiu nie zrozumiał narazie niczego. :( Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 13:30 Jesteś specjalistą i precyzyjnie odnosisz się do sytuacji.Natomiast ja opisuję temat w sposób taki jak przeciętny człowiek.Chyba oczywistą sprawą jest,że karanie a bicie to jednak co innego.Może nie jestem precyzyjny,ale jednak coś chyba rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 01:43 ymczasem pobieżna obserwacja natury udowadnia, że wszystko oparte jest w niej > na przemocy jako najdoskonalszym mechaniźmie regulacyjnym. > Liczne doświadczenia człowieka wskazują na wysoką skuteczność tego mechanizmu. --------------------------- Ludzki świat powinnien się trochę różnić od swiata zwierząt, nieprawdaż? Z całym szacunkiem dla przyrody, ale myslę, że powinny rządzic nami troche inne standarty. Przemoc - nIewątpliwie, sprawdziła się wielokrotnie jako mechanizm regulacyjny, a na pamiątkę najdoskonalszej regulacji w dziejach mamy pod Lublinem Majdanek, troche dalej - Oświęcim. Tylko jakos nikt tego nie potrafi docenic, a chłopaki tak się przecież starali, ciężko zasuwali po to, by ta regulacja była taka nowoczesna - krematoria dymiły dzien i noc. Pol Pot w Kambodży też się starał wszystko wyregulować, i ci, co pacyfikowali robotników w Poznaniu i Radomiu również - że sie tak rocznicowo odezwę. Ciekawe, czy tak samo uwazałbys, gdybyś Ty sam, albo ktoś Ci bliski, padł ofiarą jakiejs przemocy - będę hardkorowa - gdyby ktoś spalił Ci dom, zgwałcił Twoją kobietę, a Tobie samemu wbito by w twarz tulipana gdzieś w ciemnej ulicy - czy tak samo gloryfikowałbyś przemoc. Następnym razem pomyśl zanim cos napiszesz, to naprawdę nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 09:03 Widzisz,problem tkwi w tym co rozumiemy przez przemoc - Ty piszesz o zbrodni,ja o tresurze czyli wychowaniu.Jest problem ukierunkowania.Niestety mamy teraz kult róbta co chceta.Środki wychowawcze powinny być adekwatne do wieku i stopnia rozwoju.Jeżeli mózg nie jest jeszcze odpowiednio ukształtowany,to gadanie nic nie da,należy w inny sposób wytworzyć prosty odruch. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 11:37 Napisałam tak, bo przypomniały mi sie te wszystkie brednie głoszone przez wielu dwudziestowiecznych "intelektualistów" - o zbawiennej roli wojny, rewolucji, o koniecznosci pozbycia sie ze społeczeństwa pewnych niechcianych jego "elementów" etc. =============================================== Ty piszesz o zbrodni,ja > o tresurze czyli wychowaniu.Jest problem ukierunkowania ============================= Przemoc rodzi przemoc. Pisałam wyżej: znam wielu ludzi, którzy byli wychowywani poprzez bicie. I te osoby (nie napiszę że wszystkie) miały potem, w dorosłym już zyciu, wiele kłopotów ze sobą, ze swoją psychiką, z relacjami międzyludzkimi, wreszcie - z budowaniem trwałych związków. Najbardziej jaskrawym przykładem jest tu mój przyjaciel z podstawówki, który popełnił samobójstwo w wieku 22 lat. Szczegółów nie podam, ale jedno co napisze - był od małego rozstawiany po kątach przez tatusia. Jestem przekonana, ze gdyby nie to, to jego życie potoczyłoby sie inaczej. MOzna ukarać w sposób inteligentny, bez odwoływania sie do najniższych instynktów - póki nie jest za późno. Na zajeciach z pedagogiki uczono mnie, że najlepsza kara to taka, która jest prostą konsekwencją popełnionego czynu.Dlatego tych wszystkich, którzy niszczą swieżo pomalowane elewacje bazgrołami, zagnałabym raczej na rusztowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Happy Gay [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 00:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: A co, lubisz sado-maso, "pedrylu"? 29.06.06, 14:28 A ja nie lubię szpinaku, a ministra nie bedę się czepiał, że mówi co mu ślina na język przyniesie. Przecież chorego dziecka to by minister nie uderzył, tylko takie rozwydrzone. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek [...] 29.06.06, 15:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: A co? IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 17:51 Mieszasz feminizm (dla przypomnienia - ruchy feministyczne istnialy i rozwijaly sie dawniej glownie na rozwinietym gospodarczo Zachodzie, w krajach tzw. "komunistycznych" praktycznie NIE istnialy...) z komunizmem, itd. Groch z kapusta, wszystko ci sie w tej biednej glowce "darr.darku" dokladnie wymieszalo! P.S. A post napisany przez "Happy Gay" to prawdopodobnie nic innego nizli zwykla, prostacka prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adhdowiec Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:10 i dlatego piszesz bóle przez "u" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej J. Moroz Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 12:12 ADHD jest zaburzeniem znanym i sklasyfikowanym. Należy rozróżnić zwykły bandytyzm i ignorancję od ADHD. Trzeba wiedzieć, że ADHD nie jest agresją, choć do agresji moze prowadzić! Kiedy? Wtedy, kiedy nieodpowiedzialny dorosły czlowiek bije dziecko z ADHD !!! To agresja rodzi agresję. Jeśli ADHD znaczy po prostu brak zastanowienia, działanie impulsywne - to znaczy, że tam nie ma złej woli!!!!! To jest impuls. Jeśli na ten impuls, bywa bardzo niedogodny dla otoczenia, zadziałamy agresją: biciem, popychaniem, szturchaniem.... Wtedy nastąpi reakcja -uwaga!!!! znowu nieprzemyślana - i agresja tym razem dziecka z ADHD. W ostateczności otoczenie zobaczy dziecko szarpiące się z matką, ojcem, nauczycielem, dziecko mówiące brzydkie słowa, a nawet usiłujące uderzyć dorosłego. Ale te reakcje dziecka są dowodem BŁĘDÓW POPEŁNIONYCH PRZEZ DOROSŁEGO !!!!! Co więc zrobić, gdy przypuszczamy, ze dziecko może mieć ADHD. 1. Pójść do poradni psychologiczno-pedagogicznej i opowiedzieć o swoich spostrzeżeniach 2. poprosić o diagnozę w związku z zachowaniem dziecka 3. pójść do lekarza pediatry lub internisty, który zleci wykonanie badań słuchu, wzroku i wykluczy inne powody, że dziecko się ogląda na lekcjach, wierci itp. Być może dziecko nie dosłyszy lub ma problem ze wzrokiem!!!! 4. jeśli dziecku nic nie dolega, a zachowanie budzi nasze wątpliwości trzeba pójść do lekarza psychiatry. Należy to zrobić tym bardziej, jeśli psycholog i pedagog w poradni stwierdzili nadpobudliwość u dziecka. 5. psychiatra przyjmuje bez względu na miejsce zamieszkania (kwestia wstydu, że mnie zobaczą u psychiatry!!!), więc niepoważne jest używanie argumentu wstydu. Wstyd to kraść! Psychiatra zdecyduje też, czy to jest ADHD czy nie i zastosuje lub też nie odpowiednie leki. I TUTAJ POJAWIA SIĘ PROBLEM. DOBRE LEKI NA ADHD KOSZTUJĄ MIESIĘCZNIE OD 300 DO 700 ZŁOTYCH ! Jeśli poradnia ped-psych. stwierrdziła nadpobudliwość w opisie swojej diagnozy wskaże szkole zasady pracy z takim dzieckiem!!!!!!! Nauczyciel nie zostaje więc sam z problemem! Jeśli nauczyciel chce być uczciwy, powinien poczytać coś na temat ADHD, wówczas łatwiej mu bedzie zrozumieć wiele zachować swojego ucznia. I jemu i uczniowi będzie znakomicie łatwiej. Ale idźmy dalej: 6. w ślad za diagnozami lekarską i poradni powinna pójść terapia (w Lublinie nikt takiej nie prowadzi, bo nie ma na to pieniędzy!!!) - terapia dziecka ale i 7. grupa wsparcia dla rodziców dzieci z ADHD. W Lublinie taką grupę prowadzi poradnia przy ul. Magnoliowej (grupa od dawna jest zamknięta i nie przyjmuje nowych osób) oraz grupa wsparcia "RAZEM", którą prowadzę przy Stowarzyszeniu Przyjaciół Dzieci i Młodzieży "Bo Warto" (grupa otwarta - zapraszamy: adhd.lublin@wp.pl lub telefon: 0667-969-789) 8. teraz należałoby zastosować - JEŚLI KONIECZNE - terapię farmakologiczną, czyli leki 9. jeśli dziecko ma duże problemy szkolne wypadałoby zastosować nauczanie ZINDYWIDUALIZOWANE nie "indywidualne" gdzie dziecko uczestniczy w życiu szkoły! 10. należy też bardzo ruszyć dokształcanie nauczycieli. Jest między nimi grupa ludzi wspaniałych. Są też jednak lenie, którym nie chce się niczego. Niestety u nas nauczyciele w wielu (NIE ZAWSZE !!!!!!!!) przypadkach narzekają lub są przekonani o swojej wiedzy i popełniają kardynalne błędy wychowawcze, psując dobre imię tym solidnym nauczycielom i niszcząc życie uczniom. Dla przykładu. W Lublinie przy okazji organizacji IV Dnia Solidarności Społecznej WSHE z Łodzi zorganizowała bezpłatne warsztaty dla nauczycieli o ADHD. Przyszła grupa wspaniałych, otwartych ludzi. Ale była też grupka,takich, którzy zajęli miejsce, zadeklarowali obecność i... nie przyszli! Nie powiedieli też nawet przepraszam, nie mogłem, nie chciałem, zapomniałam! A do tego wielu, których zapraszałem na te warsztaty UCZCIWIE, I TO CENIĘ powiedzieli: mnie to nie interesuje. Inni twierdzili, że nie mają problemów albo, że "to gó..arstwo, a nie ADHD i należy lać i patrzeć, czy żyje". Cóż, myślę, że to wychowankowie Pana Ministra. Dla zainteresowanych podpowiadam największy portal adhdowski w Polsce: www.adhd.org.pl Tam znajdziecie Państwo dużo informacji i porad. Dziękuję też za dyskusję. Także tym, którzy w biciu lub tresurze (co za słowo: tresura. Jakbym słyszał Stalina lub Hitlera!) upatrują przyszłość edukacji i wychowania. Dziękuję Wam wszystkim, bo uczymy się wszyscy. Także na niepoważnych wypowiedziach innych. Andrzej J. Moroz Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 14:34 Gdy chodzilem do podstawowki, to posadzili obok mnie takiego nadpobudliwego. Wkurzyl mnie jak trzeba bo cala lekcje wiecil sie, czego nie moglem zniesc. Powiedzialem mu, ze jak nie bedzie siedzial cicho to dostanie ode mnie wciry. Myslal, ze zartuje, ale sie pomylil. Wciry dalem mu dwa razy i od tego czasu problem nadpobudliwosci zniknal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Leczenie przez bicie IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.06, 15:11 <I TUTAJ POJAWIA SIĘ PROBLEM. DOBRE LEKI NA ADHD KOSZTUJĄ MIESIĘCZNIE OD 300 DO 700 ZŁOTYCH ! > I tu pojawia się problem...Jakiś czas temu był dobry artykuł na ten temat. Firmy farmaceutyczne są tak szybkie, że pierwsze wymyślają lekarstwo a następnie dopasowują jakąś nową chorobę. Trzeba znaleźć tylko (za drobną opłatą-oczywiście)lekarzy, psychologów.. Aby poparli jakimiś publikacjami lub speudo-badaniami te wspaniałe choroby. Ostatni hit chorobowy to "zespół nadpobudliwych nóg" Lekarzu lecz się sam !!!(najlepiej za 1000zł miesięcznie) Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do mariana 29.06.06, 15:22 Gość portalu: marian napisał(a): > <I TUTAJ POJAWIA SIĘ PROBLEM. DOBRE LEKI NA ADHD KOSZTUJĄ MIESIĘCZNIE OD 30 > 0 DO > 700 ZŁOTYCH ! > > > I tu pojawia się problem...Jakiś czas temu był dobry artykuł na ten temat. Firm > y > farmaceutyczne są tak szybkie, że pierwsze wymyślają lekarstwo a następnie > dopasowują jakąś nową chorobę. Trzeba znaleźć tylko (za drobną > opłatą-oczywiście)lekarzy, psychologów.. Aby poparli jakimiś publikacjami lub > speudo-badaniami te wspaniałe choroby. Ostatni hit chorobowy to "zespół > nadpobudliwych nóg" > > Lekarzu lecz się sam !!!(najlepiej za 1000zł miesięcznie) Utrafiles w sedno sprawy. To wszystko robione jest dla kabzy. Choroba, moze w jakims minimalnym stopniu istnieje, a prawdopodobnie jest to jakies przejsciowe zaburzenie i to u bardzo malutkiej ilosci dzieci, a firmy farmaceutyczne zarabiaja kokosy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: do "wet3" i innych temu podobnych... IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 18:00 ADHD bylo rozpoznane i opisane juz dosyc DAWNO temu. W czasach kiedy firmy farmaceutyczne nie byly jeszcze tak wielkie i tak bogate, ani tak wplywowe jak obecnie. Nie jest wiec z cala pewnoscia choroba "wymyslona" na zapotrzebowanie wielkich koncernow farmaceutycznych... Poza tym - moze sie to w waszych malych i ciasnych glowkach nie miesci ale wiekszosc lekarzy i psychologow (przynajmniej w cywilizowanych krajach zachodnich) to nie sa "prostytutki", ktore mozna wynajac (jak to np. pisze medrzec "wet3") "za drobna oplata-oczywiscie"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: do "wet3" i innych temu podobnych... IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 18:02 A koszt lekow to juz nieco inna sprawa i to dotyczy nie tylko ADHD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 29.06.06, 15:37 Muwisz jak ktoś, kto naczytał się sensacji w gazetach. Napisałam już, ale powtórzę - miałam do czynenia z dzieckiem z ADHD leczonym farmakologicznie i ninnym, nie leczonym. Praca z pierwszym była możliwa, z drugim - koszmar.W drugim przypadku rodzice stosowali zalecanie pana, co to chce oszczedzać na lekach. Moze w domu był i grzeczniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: Leczenie przez bicie IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.06, 16:03 Otępianie dziecka lekami, bo jest nadpobudliwe. Zastanówcie się rodzice, co wy robicie. Czy to jest choroba czy błędy wychowawcze? Jak to odróżnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Leczenie przez bicie IP: *.it-net.pl 29.06.06, 16:06 Działanie leków jest konieczne, aby mozna było zacząć porządną terapię.Te leki, ktore są podawane przy ADHD, nie otępiają, a uspokajają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Leczenie przez bicie IP: *.klub / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 17:11 Leki na ADHD nie otępiają. To nie są leki uspokajające tylko wprost przeciwnie- najpopularniejszy - metylfenidat jest pochodna amfetaminy. U zdrowego wywołałby pobudzenie. U ludzi ADHD działa stabilizująco. ADHD to zaburzenie polegające na nieskoordynowanym wydzielaniu neuroprzekaźników takich jak np. serotonina , dopamina, noradrenalina. leki wyrównują ich poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ja 29.06.06, 16:36 Gość portalu: ja napisał(a): > Muwisz jak ktoś, kto naczytał się sensacji w gazetach. Napisałam już, ale > powtórzę - miałam do czynenia z dzieckiem z ADHD leczonym farmakologicznie i > ninnym, nie leczonym. Praca z pierwszym była możliwa, z drugim - koszmar.W > drugim przypadku rodzice stosowali zalecanie pana, co to chce oszczedzać na > lekach. Moze w domu był i grzeczniejszy... Pewnie, ze dziecko nafaszerowane lekami bedzie spokojme, bo jego system nerwowy zostal otumaniony. To tak samo jakby uderzyc je mlotkiem po glowie. Powtarzam, jestem za terapia ale jestem przeciw lekom, bo czynia szkode systemowi nerwowemu. Chyba nawet klaps (zaznaczam, ze bicia nie popieram!) jest o wiele lepszy, bo nie niszczy systemu nerwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: ja IP: *.it-net.pl 29.06.06, 16:50 Nie jestem lekarzem , nie mogę więc oceniać, w jakim stopniu psychotropy niszczą system nerwowy. wiem jednak z doświadczenia, że są sytuacje, w ktorych bez psychotropów nie da się dobrze, skutecznie poprowadzić terapii.Czasem trzeba wybrać mniejsze zło. W przypadku bardzo silnego ADHD (choroba charakteryuje się wieloma objawami- nasilenie jest wtedy, gdy występuje kilka równocześnie) cierpi dziecko i wszyscy z jego otoczenia. Leki podane dziecku dają ulgę wszyskim wokół. A tym samym chronią system nerwowy całego otoczenia.Zauważ, że 7-10 latek to nie może być wyalienowany osobnik. On żyje w rodzinie, w szkole, na podwórku. Mądrze dobrane leki i dobrze , systematycznie prowadzona terapia jest ważna dla chorego dziecka , bo szybciej pozwoli opanować chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Leczenie przez bicie IP: 80.54.90.* 29.06.06, 12:55 Pan minister powinien podać się do dymisji,taki człowiek nie powinien zasiadać w Rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:20 Gość portalu: Basia napisał(a): > Pan minister powinien podać się do dymisji,taki człowiek nie powinien zasiadać > w Rządzie. Basiu ! To rząd PiS, LPR i Samoobrony. To najgorsze g...no. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lanie pałą Re: Leczenie przez bicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:26 Piecha, bity za młodu, chce przenieść wzorce pały i marchewki. Szkoda słów dla zakompleksiałego człowieczka. Sam wygląda, jak osobnik z niedorozwojem zwojów mózgowych, to i zazdrość go bierze, że ktoś może być normalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bijekcjaNwR Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:27 Słyszałem, że ADHD rozszyfrowywuje się jako "Zespół Nabytego Braku Klapsa". Ktoś może potwierdzić? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jard1972 Re: Leczenie przez bicie IP: 157.25.9.* 29.06.06, 14:30 Bóle, ciemnoto ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Jak skutecznie i tanio nauczać matematyki? IP: *.cs.bgu.ac.il 29.06.06, 14:34 Jak wiemy, podczas nauki matematyki (*) okazuję się, że jedna-dwie osoby na dwadzieścia przyswają materiał szybko, 15 przyswaja przeciętnie, ale dużo wolniej od tych najlepszych, 3-4 osoby nigdy nie opanują omawianych zagadnień. Dla nauczycieli proponuję następującą "metodę wychowawczą Piechny": - nauczył się wzoru o tydzień później niż najlepsza/y w klasie --> debil --> pasem w tyłek, - nie nauczył się wzoru w przeciągu całego semestru --> kompletny debil --> pałą przez łeb. (**) (*) pewnie do innych przedmiotów trzeba by trochę zmodyfikować propocję. (**) wykonanie kar cielesnych można zostawić krewkim rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też_matematyk Re: Jak skutecznie i tanio nauczać matematyki? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.06.06, 15:14 A jak się nie nauczy powtarzając klase - to go do Korwina-Mikkego wysłać. Jak Korwin nie podziała - zamknać w getcie... Na marginesie - nie potrzeba głupich siać bo się sami rodza (vide: minister) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Kary cielesne są wskazane dla dzieci IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 29.06.06, 14:36 Dopiero teraz "psychologowie" wycofują się z tego idiotyzmu "wychowania bez stressów" . To jest pseudonaukowe błażeństwo w wyniku której już drugie pokolenie na tak zwanym białym zachodzie jest półgłupie i nie umie się zachować w normalnym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bam_boosz Re: Leczenie przez bicie IP: *.chemia.pk.edu.pl 29.06.06, 14:36 "...Moroz mówi wprost: - Gdyby moi rodzice, którzy nigdy o ADHD nie słyszeli, bili mnie - jak radzi pan minister - to ja po prostu byłbym dzisiaj bandytą!..." Pan Moroz nie bierze pod uwage innej mozliwosci: mógłby teraz po prostu być wiceministrem zdrowia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 14:37 Kiedyś była też schizofrenia bezobjawowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu ach osioł z ciebie IP: 157.25.31.* 29.06.06, 14:40 poczytaj sobie forum rodziców mających dzieci z adhd bo nie wiesz o czym piszesz. Autyzmu i zespołu downa pewnie też nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeehh Re: ach osioł z ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:14 Ale nie orzekajmy też, że każdy rozwydrzony mały sku..syn to od razu ma ADHD! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makak Re: Leczenie przez bicie... IP: *.natpool6.outside.ucf.edu 29.06.06, 18:09 ... czyli kolejny "baranek" umyslowy i "autorytet" medyczny zarazem (t-800) na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mista_onanista Re: Leczenie przez bicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:41 a Ciebie wysłać z powrotem do podstawówki na lekcję ortografii Odpowiedz Link Zgłoś
assessor Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 14:42 Coraz gorzej z tym rządem. Dotąd nie przypuszczałem, że kretynizm jest zaraźliwy. I to mają być ci deklarowani jeszcze przed wyborami fachowcy? Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 14:43 U mnie w podstawówce było dwóch lekarzy leczących ADHD - pani Zając i Pani Surówka. Po ich terapii żadne ADHD ani dyslekcja nie miały prawa bytu. Lekarstwo - linijka na tyłek albo w łape. Stanie w kącie teraz jest upokarzające i powoduje niską samoocene dziecka w przyszłosci :). A to działało na 100%. Aha, i żeby było jasne - co innego bicie z piąchy a co innego klaps albo tzw. kara cielesna ku skarceniu. Przewrażliwieni nie rozróżniają tego, a warto. Kary cielesne istniały zawsze i ludziom to nie przeszkadzało w rozwoju. Jak ci ludzie się uchowali? Pare lat temu przyszła moda na ADHD i nagrywanie filmów na komórki i macie o co prosiliście. Biedne są te dzieci teraz - wszystko im wolno, muszą wszystko dostać, a nauczycielu inna dorosła osobo morda w kubeł bo 7-latek ma prawo napieprzać i psuć życie innym dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witaminkaB do megasa IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 29.06.06, 14:51 Człowiecze, Bóg cie weź w swoją pieczę!Nie wiesz o czym mowa! I dysleksja a nie dyslekcja.W tej szkole miałeś dys-lekcje i dys-nauczycielki.Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
megas1 Re: do megasa 29.06.06, 14:58 Dzięki tym dys-lekcjom i dys-nauczycielom pozostali nauczyciele nie musieli chodzić po klasie z koszami na głowach, a inne dzieciaki mogły w spokoju zjeść drugie śniadanie i zająć się nauką. Odpowiedz Link Zgłoś
broler Re: Leczenie przez bicie 29.06.06, 14:50 A moze by tak panu ministrowi sposcic porzadny wp.......l,zeby nie mowil takich glupot.Zreszta na dzien dzisiejszy nie tylko on powinien dostac po mordzie,caly ten pseudo rzad zasluzyl na lanie i na koniec kopa w tylek.Religia + patriotyzm + bicie = FASZYZM po polsku,no bo co z tych bitych dzieci moze wyrosnac ,tylko i wylacznie kadra przyszlych wszechpolakow. Co za p..........y kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian lenistwo rodziców!!! IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.06, 14:51 Adhd to przede wszystkim jest wtedy, jeżeli dziecko SOBIE robi krzywdę. Ale teraz pańcie psycholog(niedouczone?) wraz z rodzicami, każde nadpobudliwe dziecko wrzucają do jednego wora adhd.A skąd bierze się teraz ta plaga dzieci chorych na adhd? Spytajcie kochanych rodziców wychowujących swe dzieci metodą bezstresową. Była moda dys(w tym miejscu wpisz dowolną nazwę-tyle tego się narobiło)dlaczego? Proste usprawiedliwianie nieuctwa swych pociech. Teraz trzeba usprawiedliwić kompletny brak wychowania swych pociech(bezstresowe wychowanie-bardziej brak czasu dla nich, ale jak zwał tak zwał)czyli adhd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek [...] IP: *.acn.waw.pl 29.06.06, 15:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: lenistwo rodziców!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:12 Mały gnojek o mało co nie zakatował kolegi... Mamusia od razu poleciała "załatwiać" papiery, że ma ADHD... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adhder Re: lenistwo rodziców!!! IP: *.usr.onet.pl 29.06.06, 15:54 Miej pretensje do tych, którzy wystawiają takie papiery "na lewo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian [...] IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.06, 15:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) no nie wiem..ale IP: 81.19.200.* 29.06.06, 14:52 wiem jedno, ze jak widze wspoczesne dzieci, ktore zachowuja sie jak rozwydrzone malpy..nie szanuja nic i nikogo..to jakos mi metoda posla przychodzi do glowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek [...] IP: *.acn.waw.pl 29.06.06, 15:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeehh Re: no nie wiem..ale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 15:11 Ale jako ADHD kwalifikuje się też rozwydrzone gnojki, żeby potem uniknąć odpowiedzialności że sie ma w domu małego bandziora :/ Co zakatuje kolegę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Re: no nie wiem..ale IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.06, 15:42 Uważasz, że otaczają Cię debile? Hmm to interesujące... Odpowiedz Link Zgłoś