Dodaj do ulubionych

Prezydent w zgodzie z wszechpolakami

30.06.06, 00:07
Miejmy nadzieje, że prezydent chwilę pomysli, zanim zgodzi sie na postawienie
pomnika/tablicy jednego z największych polskich antysemitów w miejscu gdzie
przed wojną była dzielnica żydowska.
Panie prezydencie, proszę o odrobinę wyczucia. Lublin jest spory i znajdzie
się na pewno lepsza lokalizacja.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr S. Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.chello.pl 30.06.06, 00:12
      Zgadzam się! Jak już ktoś ma honorować człowieka, który zasługuje raczej na
      potępienie niż na honory, to chociaż niech robi to w bardziej "delikatny"
      sposób.
      Pozostaje mi wierzyć, że działanie wszechpolaków to tylko przypadek i ich
      ignorancja (nie wiedzą nic o tym miejscu) a nie celowe działanie (prowokacja?).
      Także apeluje do prezydenta o wyczucie!
      • Gość: Bucniebuc Na wysypisku w Jawidzu jak najbardziej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 00:27
        Sio tam z tablicą Dmowskiego. Aha, i łapy precz od placu Ofiar Getta, już sam
        fakt jak jest zaniedbany świadczy o waszym antysemityźmie!
        • folkatka Re: Na wysypisku w Jawidzu jak najbardziej! 30.06.06, 02:04

Pisze to z duszą na ramieniu, że na moja głowę posypią sie gromy - ale cóż, w
          naukach humanistycznych, a do tych zalicza sie historia, jedną z
          najistotniejszych rzeczy jest obiektywizm. Otóż nie moge sie zgodzić z jednym z
          moich Przedmówców, jakoby R. Dmowski zasługiwał wyłącznie (lub przede wszystkim)
          na potępienie. Abstrahując całkowicie od jego poglądów, trzeba docenić jego
          zasługi, a tych miał sporo - przede wszystkim w okresie I Wojny Światowej, na
          polu dyplomacji - jako szef Komitetu Narodowego Polskiego. Dzieki niemu Polska
          uczestniczyła w konferencji wersalskiej - podczas gdy Piłsudski siedział w obozie.
          Zainteresownych odsyłam tutaj - www.historycy.org/index.php?showtopic=1494

Osobiście wydaje mi się, że Dmowski na upamietnienie zasługuje - pytanie tylko
          czy akurat tam. Po za tym mamy juz rondo jego imienia, i to chyba wystarczy.
          POzdrawiam
          • Gość: wiejska baba Jawidz protestuje!!!! my też go nie chcemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:01
            jako rzezbiarka chetnie bym mu zrobiła tablicę , ale z dekalogiem
          • Gość: erwk Re: Na wysypisku w Jawidzu jak najbardziej! IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:55
            A dlaczego szkoda ci tablicy??? rozumiem, że gdyby to był pomnik za xx set
            tysięcy to wtedy koszty.
            dzięki Niemu nie jestesmy dzisiaj w sytacji jak Czeczeńcy czy jeszcze kilka
            innych narodów. a akurat rondo RD nie było terenem ani getta ani dzielnicy
            żydowskiej, było tuż przy granicy. a tak wszystko byłoby na miejscu.
            a co do zarzutów, to większośc z nich nie ma zielonego pojęcia o czasie o
            którym się wypowiadają. niestety czasy były inne i stosunki społeczne były pod
            nie podporządkowane. więcej czytania książek (także Dmowskiego) mniej internetu
            i propagandy.
            Dmowski wielkim czowiekiem był :) i nikt mu tego nie zabierze. nikt.
            • Gość: Bucniebuc Zróbcie sobie sto tablic w tej waszej wiosce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:37
              I tak nic to nie pomoże - jak sie do Lublyna przyjedzie z Krakowa to jest
              uczucie jakby się cofnęło 15 lat wstecz. Po prostu śmieszny jest ten wasz "Plac
              Zamkowy" u (co za małpowanie Warszawki!) - upstrzony całą masą paskudnych tablic
              (jedyna godna uwagi to tablica z planem getta...
              • Gość: niejska baba : Zróbcie sobie sto tablic w tym waszym Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 15:48
                krakowiacy , co tydzien wolami i dobe pociagiem jada do miasta
            • Gość: zenek nie chciej w Jawidzu bo znowu bedzie go robił krew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 15:54
              krewny kroliczka., przyjzyjcie sie jaka straszna jest mafia w Lublinie wsrod
              plastyków.Jedni dostaja bez przerwy robotę a potem kase i medale...inni
              przymieraja glodem bo pracy dla nichh nie ma.Prace dostaja tylko ludzie
              zwiazani z kosciołem, zreszta ci sami uprzednio byli zwiazani z partia.
              • aron2004 Re: nie chciej w Jawidzu bo znowu bedzie go robił 30.06.06, 16:01
                a czy nie uważacie, że powinna być tolerancja dla tych co chcą pomnika Romana
                Dmowskiego? Dmowski zrobił wiele głupot, ale podobnie wiele głupot popełnił np.
                Jacek Kuroń, a przecież nikt nie ma wątpliwości, że będą stać jego pomniki.
    • wielbiciel-duzych-biustow1 Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 30.06.06, 06:36
      dno sie juz urwało.....
    • Gość: Qavtan Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:48
      kolejny pomnik, może zrobimy aleję bohaterów?
      będą robić cień zamiast drzew, szkoda, że nie filtrują powietrza, że ich cien
      jest mniejszy, ze wielu z nas moze miec obiekcje czy to bohaterowie, szkoda ze
      ptaki nie beda mogly mieszkac na pomnikach tylko sie na nich zalatwiac...

moze lepiej postawic kilka drzew?
      • Gość: erwk Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:56
        trzeba czytać ze zrozumieniem.
        nie pomnik ale tablica. a co do drzew, to nie widzę przeszkód, aby zrobić wokół
        niej jakąś alejkę z drzewami i krzewami.
        • folkatka Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 30.06.06, 09:24

MOje wątpliwosci wzbudza wypowiedź prof. Paczkowskiego. "Dla poprawności
          politycznej..." Problem jest w tym, ze inni bynajmniej nie przejmują się tą
          porawnością wobec nas -Polaków. Sytuacje konfliktowe trzeba rozwiązywać, i nie
          mozna od nich uciekać, ale chyba nie w taki sposób, i nie przy użyciu takich
          sformułowań, bo ja jak słysze o PP, to mi sie zbiera...sami wiecie na co.
          Niesatety, źle sie stało, ze inicjatywa ta wyszła od MW, bo to od razu
          przypięło jej negatywną łatkę.
        • Gość: Paweł Żmuda Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:24
          Witam! Dostrzegam pewien brak logiki bądź nieudolność czytania tesktu ze
          zrozumieniem u niektórych osób komentujących powyższy artykuł. Rozwodzić nad
          tym nie mam zamiaru ale chcę wytłumaczyć kilka rzeczy nie zawartych w tym
          artykule. Mianowicie, miejsce usytuowania tablicy pamiątkowej wynika nie z
          powodu jakiś antysemickich zaczepek jakie są tutaj sugerowane ale dlatego że
          właśnie pod zamkiem jest rondo im. Romana Dmowskiego - rzecz jasna że nie
          postawimy jej koło ronda honowowych krwidawców - tablica będzie za zamkiem przy
          przejściu dla pieszych między dwoma drzewami (dziennikarzom został przesłany
          projekt wraz z dokłądnym usytuowaniem, jak ktoś będzie bardziej ciekawy zarówno
          wstępnego projektu jak i dokładnego miejsca to na stronie www.mwlubelskie.pl
          lada dzień pojawią się fotki z projektem graficznym
          • Gość: ww Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:55
            witam, mimo wszystkich zaslug dmowskiego dla niepodleglosci tej krainy prosilbym
            o nie chonorowanie takich ludzi tablicami. kazdy zdrowo myslacy czlowiek wie ze
            dmowski to zaciekly antysemita i co tu duzo mowic w klimat szacunku tolerancji i
            chrzescijanskiej milosci blizniego nijak sie nie wpisuje. z szacumku dla
            dominujacego wyznania w naszym kraju wzywam do nieupamietniania takich heretykow
            jak dmowski!!! precz z antysemityzmem i dysktyminacja ktora szerzyl ten pseudo
            intelektualista.
            • Gość: ww oczywiscie honorowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:56
              TO TAK DLA PURYSTOW MOWY POLSKIEJ
            • Gość: erwk Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 10:49
              chłopce urwałeś się chyba z zebrania "Walterowców"...
              językowo niczym się nie różnisz od propagandy u nich obecnej.
              każdy zdrowo myślacy człowiek wie, że piszesz bzdury.
              cóż net zniesie wszystko.
          • Gość: baca Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:58
            czy czlonkowie takich organizacji jak MW ktore chca byc blisko kosciola nie moga
            zajac sie honorowaniem tablicami ludzi ktorzy sa zwiazani z mysla katolicka???
            czy musza stawiac tablice politykom ktorych smialo mozna nazwac antysemitami i
            wrogami demokracji???
            • Gość: erwk Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 10:47
              Jakbyś chłopcze wiedział to Dmowski bardzo dużo pisał o Kościele i religii.
              tylko trzeba czytać a nie "netować".
              a nazywać możesz jak chcesz i tak jesteś przy nim malutki, malutki.
              ps. ile języków musi znać człowiek żeby być intelektualistą? bo Dmowski znał
              ich kilka biegle... Jako pierwszy Polak - dyplomata w czasie konferencji
              wersalskiej rozmawiał z dyplomatami w ich własnym języku. ale oczywiście to
              świadczy, że nie był intelektualistą... ech ręce opadają.
              • Gość: pijusXII Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.pronet.lublin.pl 30.06.06, 12:26
                buhahhahahahahaha znajomość języków wyznacznikiem bycia intelektualistą?
                • Gość: erwk Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 13:42
                  uwaga. skup się, przeczytaj jeszcze raz. i wtedy zrozumiesz, że to jeden z
                  argumentów.
    • Gość: ZBoWiD weszpolacy przyjmują do stowarzyszenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 10:27
      Bardzo mi się podobało hasło napisane przez internautę na stronie Kuriera Lubelskiego:
      Jesteś młody? Jesteś tępy? Jesteś agresywny? Dołącz do nas - Młodzież Weszpolska
      • Gość: folkatka Re: weszpolacy przyjmują do stowarzyszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:08
        A co to ma wspólnego z tematem? Czy dostrzeganie zasług Dmowskiego = tępota i
        agresja?
        • Gość: ZBoWiD Re: weszpolacy przyjmują do stowarzyszenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 12:16
          Artykuł rozpocyna się słowami:
          Młodzież Wszechpolska chce postawić niedaleko Zamku Lubelskiego tablicę pamiątkową Romanowi Dmowskiemu. Ma wsparcie prezydenta Lublina.....

Więc nawiązałem do młodzieży weszpolskiej.Czy to takie trudne do zrozumienia?
          A,prawda,temperatura na zewnątrz wysoka.
    • rilian panie marcewicz, do roboty!!! 30.06.06, 11:14

• leniak Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 30.06.06, 12:37
      hmm to według kogo Dmowski był wrogiem demokracji? bo mnie nieco zatkało jak
      przeczytałem...
      co do MW ma ona swoje głebokie wady i może czas by się nieco ucywilizowała
      miast zebranka i imprezki robić z wyciąganiem rączek na sieg hail - tu akurat
      Dmowski sie by zdenerwował nie prawda? jakoś nie sądzę też by popierał
      włazidupstwo wobec ZSRR i PZPR które jego, ponoć uczniowie, uprawiali... ale co
      tam nie ten wątek choc może MW zechce polemizować?
      • Gość: erwk Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 13:46
        niestety głupote mozna znaleźć wszędzie nawet w MW. o ile wiem takie imprezki
        się skończyły. zresztą wszystko zalezy od człowieka, jak jest mądry to nigdy
        tego nie zrobi....
        A Dmowski nie przypominam sobie aby się wyrażał zdecydowanie przeciwko
        demokracji, tak jak np. Arystoteles. ale czy to dla nieuków jest argument???
        nie należe do MW, gwoli sprawiedliwosci.
        • leniak Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 30.06.06, 14:12
          zapewne ciężko by było tworzyć ND mając w pogardzie demokrację ale cóz...
          Trudno też pamiętać o tym że w gruncie rzeczy trzy stronnictwa okazały się na
          tyle patriotycznie nastawione by po pierwsze przeciwstawiać się sanacji po
          drugie komunistom po trzecie wytrwać na emigracji cały okres PRL-u, jakie
          stronnictwa nie napiszę bo wszak każdy na forum pewnie wie...
    • Gość: ???? Ja też chcę pomnik IP: *.vlan336.nemes.lubman.net.pl 30.06.06, 14:30
      1. Czy kochana młodzież wszechpolska nie chciałaby zamiast tablicy czy pomnika,
      izby pamięci w swojej siedzibie? Taniej to i łatwiej oddawać cześć swojemu idolowi.
      2. Co będzie jeżeli do praezydenta zgłosi sie delegacja emerytów pragnąca
      pomnika Stalina?
      • leniak Re: Ja też chcę pomnik 30.06.06, 14:33
        ble i tyle
      • Gość: as Re: Ja też chcę pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 14:59
        2. Co będzie jeżeli do praezydenta zgłosi sie delegacja emerytów pragnąca
        pomnika Stalina?

Co za kretyński argument (ale pewnie jesteś lewakiem więc dziwić mnie to nie
        powinno)
        Nie wiem czy wiesz ale stalin był największym zbrodniarzem w dziejach świata,
        a Dmowski bohaterem narodowym, więc ich nie porównój.
        • leniak Re: Ja też chcę pomnik 30.06.06, 15:14
          ja jestem lewakiem i proszę nie porównuj mnie do tego gostka od Stalina dobrze?
          • Gość: erwk Re: Ja też chcę pomnik IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 15:48
            A może lewicowcem w odróżnieniu od lewaka?
            • leniak Re: Ja też chcę pomnik 30.06.06, 16:41
              oki niech będzie lewicowcem ;-)
    • Gość: kos Pomnik Stepana Bandery IP: *.lublin.mm.pl 30.06.06, 15:38
      Czy wszyscy antyDmowszczycy równie gorliwie protestują przeciwko zamiarom
      budowy we LWOWIE pomnika Stepana Bandery, twórcy i dowódcy UPA? Chyba nikt w
      Polsce nie ma wątpliwości jak UPA rozprawiała się krwawo z Polakami na Wołyniu.
      Ukraińcy też o tym dobrze wiedzą, a pomimo to chcą mu postawic pomnik. Uchwałę
      w tej sprawie Rada Miasta Lwowa już podjęła.
      Każdy Polak powinien wiedzieć, że Dmowski ma niezaprzeczalene zasługi w
      odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 r. Spory, kto większe, on, czy
      Pisudski nie mają sensu. Ktoś słusznie już napisał, że wielu było takich,
      którym tę niepodległość zawdzięczamy.
      Każdy Polak wie też dobrze, że Dmowski nie ma na sumieniu żadnych zbrodni, nie
      mówiąc już o takich jakie obciążają Banderę.
      Szanujmy swoją historię i nszych bohaterów. Zaślepienie ideologiczne nie
      sprzyja temu.
      • Gość: dymowski Re: Pomnik Stepana Bandery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 16:45
        A co Polacy mają do Lwowa?To co sobie lwowiacy robią u siebie,to wyłącznie ich sprawa.
        W/g Twojgo punktu zapatrywania,to Twój sąsiad powinien z Tobą uzgadniać jak ma u siebie w mieszkaniu ustawiać meble.
        Natomiast sprawa Lublina jest sprawą nas wszystkich i my powinniśmy decydować co u nas się dzieje.
        • leniak Re: Pomnik Stepana Bandery 30.06.06, 16:53
          maja sentyment do Lwowa...
          natomiast cóż jak się na Banderę spojrzy ze strony ukraińskiej to jest sytuacja
          bardzo podobna do naszych NSZ... nie mniej ukraińcy dobrze wiedzą jak Polska
          odbiera Banderę i często biorą to pod uwagę... ale tu jest coś bez porównania
          innego nie chodzi o jakiegoś przeciwnika czy nawet wroga ale jak najbardziej o
          zasłużonego Polsce polityka i dziwi mnie że ktoś to kwestionuje - znowu komuś
          historia niewygodna czemu kurde?
          • Gość: z Lublina Re: Pomnik Stepana Bandery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 17:00
            Dmowski to kontrowersyjna postać.To jest tak samo,jakby postawić pomnik np.największemu polskiemu szpiegowi śp Kuklińskiemu.
            Niektórzy mają sentyment do Lenina,a innym przeszkadza pomnik wladimira Iljicza Uljanowa.
            • aron2004 Re: Pomnik Stepana Bandery 30.06.06, 18:14
              Gość portalu: z Lublina napisał(a):

> Dmowski to kontrowersyjna postać.To jest tak samo,jakby postawić pomnik
              np.najw iększemu polskiemu szpiegowi śp Kuklińskiemu.

A Piłsudski? Przecież był agentem japońskim.
          • Gość: erwk Re: Pomnik Stepana Bandery IP: *.artnet.lublin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 18:38
            no nie przesadzaj, nie mozna porownywac NSZ do UPA...
            NSZ nie dokonało ani jednego pogromu, i przede wszystkim były to akcje
            obronne...
            a co do Lwowa to w Polsce mieksz mnóstwo Lwowian, wielu z nich ma
            nawet "papierki własnościowe".
            • leniak Re: Pomnik Stepana Bandery 30.06.06, 20:22
              wiesz z polskiej perspektywy to jest ciężko porównywać istotnie
              co do działań NSZ to cóż nie będę się szerzej wypowiadał ale czy naprawdę tacy
              święci?
              z podobieństwem chodziło mi głównie o to że i UPA i NSZ są dość jednoznacznie
              odbierane za granicą jako wrogie, co więcej nawet we własnych krajach nie maja
              one jednoznacznej opinni bo UPA wbrew pozorom sympatią wszystkich ukraińców się
              nie cieszy i zarobiła sobie na to podobnie jak i nasze NSZ
              co do Lwowa tak to kawał historii... jednak dziś na ten kawał możemy patrzeć
              spokojnie bo nas rozsądził jeden taki Stalin i cóż za to akurat że konflikt
              polsko-ukraiński zakończył właściwie możemy być mu wdzięczni... nie obyło się
              gładko ale nie możemy za to winić siebie nawzajem tj. polacy ukraińców i
              odwrotnie... nieco inaczej jest z akcją "wisła" ale na nią też prawdę mówiąć
              zwykły polak czy ukrainiec miał taki wpływ jak nie przymieżając żyd za okupacji
              wracając do Dmowskiego jego poglądy nie przeszkadzały wcale dobrze
              współpracować NDecji z ugrupowaniami burżuazji żydowskiej choćby w lubelskim
              magistracie, warto też pamiętać że jego antysemityzm to nie to samo co działo
              się podczas okupacji nie sądzę żeby Roman Dmowski mógł sobie nawet cos takiego
              wyobrażać... nie należy też wcale obciązać RD działaniami wszystkich tych ONR-
              ów, Piaseckich, itd. bo zbrodnie popełnia ten kto je popełnia a nie ten którego
              popełniający uznaje za duchowego ojca...
              • Gość: erwk Re: Pomnik Stepana Bandery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 10:12
                nikt nie jest i nie był święty. taka jest wojna... czy to AK, NSz czy bch...
                ale ewentualne porownywanie ich do UPA jest zaprzeczeniem zdrowego rozsądku
                a co do popracia UPA na Ukrainie to jest to zależne. na zachodzie UPA jest
                wręcz mitem bohatrstwa i patriotyzmu, na wchodzie wręcz odwrotnie....
                a do coantysemityzmu wojennego to nalezy pamiętać,że wojna rządzi się swoimi
                prawami, niestety. i własne życie ludzkie ma dużo wyższą cenę ...
        • Gość: kos Może powiesz innym nacjom, żeby nie mieszały się d IP: *.lublin.mm.pl 30.06.06, 18:53
          To może powiesz mi dlaczego inne nacje mieszają się do spraw Lublina i w ogóle Polski? Zwłaszcza jedna taka nacja, której ciągle się coś nie podoba i próbuje np. ustawiać nam pomniki. Powiedz im to, by nie przestawiali nam mebli w naszym domu. A gdyby Niemcy chcieli postawic pomnik Hitlerowi, to też byłoby ci wszystko jedno?
          • Gość: dymowski Re: Może powiesz innym nacjom, żeby nie mieszały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:44
            Akurat nie jestem wielbicielem Adolfa,ale jeśli Niemcy zechcą u siebie postawić pomnik Adolfa,to cóż my możemy zrobic?Możemy jedynie głosno wypowiedzieć swoją opinię i nic poza tym.
            A co do budowania pomników w Polsce,temu jednemu,to też jestem przeciwnikiem.Jest ich już przesyt.
            A co do lwowian mieszkających w Polsce,to cóż oni w tej chwili mogą we Lwowie?A nic.Już nie są obywatelami tamtego kraju,więc mogą sobie (tak jak my wszyscy) głośno wypowiadać swoją opinię.
            I znowu przykład z malowaniem.Czy jeśli sąsiad u siebie w mieszkaniu zechce pomalować ściany na czerwono,to czy jesteś w stanie mu zabronić lub przeszkodzić?
            • Gość: bleee Re: Może powiesz innym nacjom, żeby nie mieszały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 18:41
              Niemcy zabronili sobie stawiać pomniki Adolfa i propagować nazizm - co zresztą
              nie ma nic wspólnego z oceną Dmowskiego... bleee...
    • Gość: co mi tam Chcemy pomnika Stalina IP: *.Zensol / *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:25
      Jutro z kilkoma emerytami ruszamy do prezydenta.
      Kwiatki, gadki szmatki, prezydent swój człowiek, sprawa jest prosta.
    • Gość: obiektywny Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 10:10
      Nie widzę powodów dlaczego miano by nie stawiać pomnika Dmowskiemu. Ten który go
      krytykuje po prostu nie ma pojęcia na temat jego zasług. Zamiast rzeczowych
      informacji podajesz wytarte slogany o jakimś antysemityzmie, jakby zapominając
      że gdyby nie on nie mieszkałbyś w niepodległym kraju.
    • Gość: pogodny antysemita Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 08:46
      Jakoś nikt nie zauważa wypowiedzi wybitnego prof. A. Garlickiego, polecam
      poniższy link. I na marginesie - prof. wypowiedział tezę że Dmowski
      był "ponurym antysemitą", nie przedstawił żadnych dowodów. Ot taki to warsztat
      naukowy. A sam epitet "ponury antysemita" jest idiotyczny. Tak jakby
      byli "pogodni antysemici".

www.wirtualnapolonia.com/teksty.asp?TekstID=8829
      • leniak Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 19.07.06, 21:23
        a ja wiem czy nie ma pogodnych jak się np. wypowiadam że Izrael jest państwem
        zbrodniczym, że napaść na Liban to zbrodnia taka sama jak hitlerowska napaść na
        Polskę, czy też że syjonizm to po prostu nazizm... to zawsze jakiś osobnik mi
        wyjedzie z antysemityzmem... tak sie zastanawiam w związku z tym czy np. skoro
        jestem za tym żeby nie milczeć w związku z tym że sprawa dotyczy Izraela czyli
        państwa przynajmniej w zamyśle żydowskiego to nie jest to antysemityzm pogodny?
        skoro bowiem nazwanie zbrodniarza zbrodniarzem a nazisty nazistą powoduje że
        jeśli chodzi o żyda jest się automatycznie antysemitą to ja wolę być pogodnym.
    • danwar1 Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 19.07.06, 09:12
      Kiedy słyszę "poprawność polityczna", nóż mi się w kieszeni otwiera!
      • leniak Re: Prezydent w zgodzie z wszechpolakami 19.07.06, 21:29
        a mnie to nawet bawi można dzięki temu powiedzieć nie tylko "inteligentny
        inaczej", "etyczny inaczej" ale nawet "humanistyczny inaczej"... hi hi
        ogólnie inaczej - miast szczegółowo
        sympatycznie inaczej - zamiast chamsko
        człowiek ćwiczy sobie nieużywanie antonimów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka