Gość: eda IP: 207.252.147.* 30.10.01, 01:10 Czy w zwiazku z tym swietem, zastanawiacie sie np. nad tymi,ktorzy odeszli i nad wlasnym zyciem. U mnie co roku pojawia sie w zwiazku z tym uczucie nostalgii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paul Re: Wkrotce Swieto Zmarlych ,.... IP: 208.130.53.* 30.10.01, 22:11 Gość portalu: eda napisał(a): > Czy w zwiazku z tym swietem, zastanawiacie sie np. nad tymi,ktorzy odeszli i > nad wlasnym zyciem. U mnie co roku pojawia sie w zwiazku z tym uczucie > nostalgii. Rozumiem, ze uczucie nostalgii pojawia sie u ciebie tylko raz do roku o tej samej porze, na jesieni ;->? Tak na marginesie, w Polsce nawet zmarli maja swoje "swieto". Ciekawe co na to sami "zainteresowani" - zmarli? Czy ciesza sie i nie moga doczekac swojego swieta, czy traktuja je z rezerwa, pewnego rodzaju znuzeniem, ironia? Byc moze zmarli z malym starzem czekaja na ten dzien z niecierpliwoscia, zupelnie jak male dzieci na Boze Narodzenie, albo urodziny? A co jesli zmarlych, ich "swieto" zupelnie nie obchodzi, moze zwyczajnie nie maja poczucia czasu, moze maja ciekawsze rzeczy do roboty (szachy, robienie na drutach), a moze normalnie maja nasze nostalgie i krotkie uniesienia w d....? Wychodzi mi na to, ze to "swieto" nie jest dla nich. To nasza przewrotna, egoistyczna natura, ktora kaze nam wiecznie uzalac sie nad soba, a "swieto" to tylko nastepna okazja dla podreperowania naszego dobrego mniemania o samych sobie. No, to teraz mi sie dostanie. Nie dosc, ze "obrazam zmarlych" (tu z gory, jako stary asekurant dodam, ze rowniez jestem szczesliwym posiadaczem zmarlych), to jeszcze uzywam slow niecenzuralnych, wulgarnych i to w jakim kontekscie! A fuj, jak tak mozna?! Uszanowanie i niech nam ziemia lekka bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Wkrotce Swieto Zmarlych ,.... IP: 209.187.200.* 02.11.01, 02:23 Mysle, ze dobrze, ze sa takie swieta, bo przynajmniej mozemy sie troche zastanowic nad wlasnym zyciem, bo wtedy akurat atmosfera temu sprzyja i mamy wiecej czasu dla siebie. Pominawszy juz aspekt czy zmarli sa tym zainteresowani czy nie. Tu w zasadzie chodzi o zastanowienie sie i refleksje nad dotychczsowym zyciem ziemskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eor A ja lubie IP: *.swipnet.se 02.11.01, 13:57 Lubie to swieto, bo jest piekne. Takze wizualnie. Lubie te pore roku, lubie jak mnie w duszy rwie i lubie te atmosfere. Nie chodzi o refleksje nad zyciem i smiercia, nie chodzi nawet o tych ktorzy odeszli, choc i za nimi tesknie. Lubie ten czarujacy klimat, ten stan niepewnosci, te porywajaca tesknote za czyms blizej nieokreslonym. Lubie nostalgie i refleksje, ktora jesien przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś