Dodaj do ulubionych

Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem

28.11.06, 21:08
Głównym zagrożeniem dla Kazimierza, zwłaszcza w weekendy, są warsiawskie
urzędasy, które rozbijają się zamochodami, obżerają kiełbachami, bekają,
rzucają pety, plują i hałasują.
A wszystko przez to, że w jakimś serialu o warsiawskich urzędasach (95 %
wszystkich seriali) ktoś coś bąknął o wycieczce do Kazimierza i powstała taka
moda.
A nie lepiej jeździć do Mławy czy Pułtuska?
Obserwuj wątek
    • Gość: mleko i woda Re: Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem... IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 28.11.06, 23:06
      Podobnego typu ludzie przyjezdzaja do Kazimierza
      nie TYLKO i nie WYLACZNIE z Warszawy...
      • Gość: Zz Re: Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 09:18
        To dobrze, że przyjeżdżają turyści, bo zostawiajają tam pieniądze. A za porządek
        oraz wygląd Kazimierza odpowiadają władze. One to bowiem posiadają do tego
        narzędzia prawne i organizacyjne. Problem w tym, że często brakuje im
        kompetencji i zwykłej chęci do działania. Takich ludzi jak Pan Żurawski dzisiaj
        trzeba szukać ze świecą. "Nasiadówki" ich nie zastąpią. Szkoda
    • Gość: bosman a`propos "Esterki" IP: 217.116.110.* 29.11.06, 14:13
      Czy ktoś z Was może wie jaki szykują się losy tej słynnej przed laty
      kazimirskiej knajpy? Wiem że jest w remoncie ale kto, co i dlaczego? Co tam ma
      być po remoncie? Bardzo mnie to ciekawi.
      PS. Wiele pokoleń i wielu znanych Lublinian tam wypiło niejedną setuchnę
      gorzałeczki (np. Kazio Grześkowiak)
      • Gość: wiejska baba Re: a`propos "Esterki" to wiadomo iż nowa włascici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 14:18
        włascicielka traktuje ten zakup jako intatną lokate kapitału. Za pare lat
        sprzeda za prawdziwa kasę.Remontu tam nie widze
        • Gość: H Re: a`propos "Esterki" to wiadomo iż nowa włascic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 15:22
          Mnie sieobiło o uszy, ze budynek ma zostać ROZEBRANY a na jego miejscu ma
          powstać kopia...
          To sie nazywa "ochrona dzidzictwa" i "dbałosć o charakter miejsca" po kazimiersku.
          A to widzieliscie?:

raider55.blox.pl/2006/10/ratujcie-Kazimierz.html
          • Gość: osa102 Re: a`propos "Esterki" to wiadomo iż nowa włascic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 16:07
            widzielismy i to razy kilka , niestety mam to na codzien przed oczyma
            wygladając przez okno
            • Gość: H Re: a`propos "Esterki" to wiadomo iż nowa włascic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:46
              Hmmm, jak możesz to mieć co dzień przed oczami, skoro tego jeszcze nie ma?
      • Gość: volf 9 Re: a`propos "Esterki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:43
        Oczywiście,że MAC DONALD albo inne cudo światowej klasy.
        • Gość: benek Re: a`propos "Esterki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 22:35
          Drogi "H", słabo się orientujesz. Budynku, w którym był kiedyś Hotel Berentsa
          nie ma już od 3 tygodni. Projekt nowego można zobaczyć w portalu
          kazimierzdolny.pl (wejdź sobie do archiwum newsów-październikowy artykuł
          chyba).
          • Gość: H Re: a`propos "Esterki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:53
            Akurat przez miesiąc nie byłem w Kazimierzu. Myślalem, że jeszcze stoi.
    • Gość: ryża małpa Re: Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 10:01
      Nie wiem czy jest co płakac nad kopią "Esterki", bo cały Kazimierz jest
      ujednoliconą estetycznie kopią przedwojennego miasteczka.
      Więszośc "zabytkó" zostałą odbudowana po wojnie....
      • Gość: wiejska baba może i po wojnie..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 10:19
        ale jakis miało to charakter na skale europejska, było gdzie przywiesc gosci,
        na Lubelszczyznie sami wiecie ,ze niema specjalnie czym sie chwalic,szanujmy to
        co mamy
        • folkatka Re: może i po wojnie..... 30.11.06, 11:10

Chlapnełąś gafę jak stąd do Kalifornii, droga babo. Lubelszczyzna nie ma sie
          czym chwalić???? Do książek, dokształcić się, i przyjśc na egzamin!!!
          • Gość: wiejska baba droga kobieto i Tobie to samo radze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 12:16
            ubodzy jestesmy w zabytki i basta może sie to nam nie podobac , ale
            patriotyzm lokalny to nie wszystko
            • folkatka Nie przekonasz mnie 30.11.06, 13:38
              że jestesmy ubodzy w zabytki, i kropka. Mam nadzieję ze nieoceniony Hubcio cos
              tu napisze bo jest on ode mnie bieglejszy w klawiaturze...
              • Gość: H Re: Nie przekonasz mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:54
                Najubożsi jesteśmy we własną wiedzę o swoim otoczeniu, a nie w zabytki. Warto
                się uważniej rozglądać dookoła siebie.
    • shawman Re: Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem 30.11.06, 13:32
      Kazimierz, niestety, nie jest miejscem przyjaznym dla turystów. Poza Rynkiem,
      Farą i uliczką wiodącą w kierunku szkoły (wyleciała mi z pamięci jej nazwa)
      wyremontowaną za unijne pieniądze, miasteczko jest dość zaniedbane. Z wyjątkiem
      'sezonu' w Kazimierzu wieje pustką, a czasem o godzinie 20 (!) trudno znaleźć
      miejsce, gdzie można coś zjeść. Przy czym ceny są niestety dostosowane do
      warszawiaków, absurdalnie wysokie w porównaniu z Lublinem. Do tego od paru lat
      Góra Trzech Krzyży, na którą wchodziłem od dziecka kilka razy do roku, została
      zagrodzona i by się na nią wspiąć, trzeba zapłacić rubasznemu cieciowi...

Żeby jednak nie sprawiać wrażenia malkontenta: te wszystkie uwagi nie oznaczają,
      że przestanę przyjeżdżać do Kazimierza. To nadal jedno z moich ulubionych miejsc
      na Lubelszczyźnie i nadal są tam zakątki, gdzie tłumy nie docierają...
      • Gość: bileter Re: Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:52
        ale za pieniądze, które część mniej skąpych turystów płaci za wejście na Górę
        ktoś sprząta okolicę. coś za coś
        • Gość: H Re: Esterka załamuje ręce nad Kazimierzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:56
          To prawda - problem nie w tym, że biorą, ale ile biorą i czy suma jaką sie płaci
          jest proporcjonalna do tego, co sie zobaczy po wejsciu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka