Dodaj do ulubionych

byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedia!

24.02.07, 10:08
dworzec PKS to tragedia, pełno śmierdzących bezdomnych wymuszających pieniądze
palących papierosy i bijących się między uświadomiło mi że nie przypadkiem
Lublin jest jednym z biedniejszych miast w Polsce. Żadnej ochrony, żadnej
Policji - jeżeli to miasto jest tak zarządzane to nigdy nie wyjdzie ze swojej
zaściankowości i zawsze będzie prowincją.
Obserwuj wątek
    • Gość: aron Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.lublin.enterpol.pl 24.02.07, 10:19
      to ty chyba nie byłeś na dworcu PKS Warszawa Zachodnia przy którym dworzec PKS
      w Lublinie jest szczytem elegancji. Nawet zamontowali monitory z reklamami przy
      kasach.
      • Gość: aron Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.lublin.enterpol.pl 24.02.07, 10:19
        poza tym taki mądry jesteś a nie wiesz, że dworcem PKS nie zarządza miasto,
        tylko dyrektor PKS Lublin
    • Gość: olinek okrąglinek Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.it-net.pl 24.02.07, 10:19
      Już ci ulżyło ???
      Chcesz się napawać kolejną kłótnią na forum...nie podoba ci się nie
      cprzyjeżdżaj tu!!!
    • Gość: Paweł Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: 83.16.171.* 24.02.07, 10:23
      Dlatego polecam podróż koleją - dworzec PKP jest elegancki, bez porównania do PKS
    • baranisko1 Bzdury, nie czytajcie tych bzdur! 24.02.07, 10:55
      Skąd waćpan? Z Zamość City? A może prowokator z Lublina?
    • baranisko1 Nie tylu co w Krakowie 24.02.07, 10:56
      Tam to dopiero jest syf!
    • Gość: Mister MR Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.chello.pl 24.02.07, 11:08
      A skąd jesteś? Z "bogatego" Zachodu?
      • rilian Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 11:23
        do kasacji!
    • Gość: andrzej Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.02.07, 11:31
      A co Ty za "gwiazda" ze PKSem podrozujesz? Nie bylem na zadnym dworcu ze 25
      lat, bo wiadomo ze kazdy wyglada tak samo.
      • bu2m Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 11:55
        ha! Dobra riposta.
    • shawman Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 12:53
      Ten post to pewnie kolejna prowokacja, która ma skłonić nas do bohaterskiej
      obrony honoru naszego miasta. :) Dlaczego jednak na takie prowokacje
      nieodmiennie reagujemy? Ot dlatego, że opierają się one na czystej prawdzie.
      Faktem jest, że dworzec PKS kompromituje nasze miasto w oczach przyjezdnych. I
      nie tłumaczy nas wcale to, iż lubelski dworzec nie jest wyjątkiem od reguły.
      Reagujemy jednak z oburzeniem, bo wiemy, że nie cały Lublin wygląda tak nędznie
      jak dworzec autobusowy z przyległościami... Dlatego takie reakcje, jak ta
      rozpoczynająca ten wątek - szczera, czy też obliczona na wywołanie zamętu -
      uważamy za niesprawiedliwe.

Wniosek: usuńmy podstawę tego typu prowokacji. Zrównajmy z ziemią dworzec i
      bazar i przebudujmy to miejsce na nowo!
      • xsenia1 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 16:34
        Mam podobne zdanie jak marcys czy jak mu tam
        rzeczywiscie nasz dworzec PKS jest obskurny ,
        brudny i smierdzi moczem jak sie siedzi czekajac na autobus
        mialam te nieprzyjemnosc latem ,
        po prostu wstyd mi ,ze w moim miescie jest taki dworzec PKS/pewnie nie tylko w
        Lublinie/
        autobusy to stare,smrodliwe rzęchy
        wszystko az sie prosi o zmiany
        nie mamy sie o co obruszać ,to wina biedy ,braku pieniedzy na inwestycje
        a nie złej woli
        musi sie to zmienic
        i to jak najszybciej

bo nie wszyscy do nas przyjezdzajacy odwiedzą Krakowskie Przedmiecie
        czy stare miasto
        przelotem zobacza tylko kawalek brudnego dworca
        i nic nie pomoze akcja promocyjna majaca przyciagnac turystow

• aron2004 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 16:48
        po prostu trzeba tam wybudować galerię handlową, z zastrzeżeniem że częśc
        parkingu ma być wydzielona na dworzec. Proste i genialne.

• Gość: Mister MR Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.chello.pl 27.02.07, 18:28
        Ale miasta nie ocenia sę tylko na podstawie dworca. W Gdyni np. jest paskudny
        dworzec PKP, a miasto bardzo przyjemne:-)
      • tango45 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 26.03.07, 06:09
        Pomimo, ze jestem lublinianka od pokolen to zgadzam sie z ta krytyka Dworzec
        PKS jest ohydny, maly i obskurny. Do tego niebezpieczny przez sasiedztwo
        bandyckiej Lubartowskiej i targu. Lublin wielkie miasto wojewodzkie powinno
        miec lepszy dworzec i o to trzeba zabiegac. Podrozny ma prawo miec takie
        odczucia jakie ma bo to prawda i nie ma co sie wsciekac.
    • kadrel Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 18:35
      Generalnie cały kwadrat : Ruska-rondo przy Pl.Singera-1000Lecia-Lubartowska
      nadaje się do wyburzenia i zaorania.
      Ta wiejska barachołka u stóp (niemalże) kaplicy św. Trójcy tylko nas
      kompromituje.

Tak samo stara Kalinowszczyzna za kirkutem... jakieś stare budy, chałupki ze
      sławojkami, jak za króla ćwieczka...
      Wstyd jak diabli. A widac z trasy jak na dłoni.
      Zielonoświątkowcy i Kita nie zasłonili, niestety...
      • Gość: H Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 19:14
        Dworzec to dworzec - wiaodmo, ale co do starej Kaliny - to ja przeprasazam, zle
        Zeilonoświątkowcy, Kita i te obleśne "dworki" przy skarpei bardziej nas
        kompromitują niż stara zabudowa Kalinowszczyzny.
    • Gość: kmiotek Ty marcys.k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 19:50
      Piszesz jakbyś był homo.Nie podoba ci się Lublin?Omijaj z daleka.Następnym razem jedź sobie prze Rzeszów lub Białystok (bezobrazy dla tych 2-ch miast)
      PS.Nie zastałeś tam żadnego chłopaczka i dlatego narzekasz?
    • tajnos.agentos Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 21:41
      To se, kurna odwiedź Centralny W Wawie albo główny w Katowicach, że o innych już
      nie wspomnę - gwarantuję, że odreagujesz...
    • bu2m Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 24.02.07, 21:43
      To tylko pokazuje żeś z jakiejś pipidówy przyjechał i nie znasz realiów
      dworcowych większych miast.
      • malpiarnia Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 25.02.07, 05:56
        Boze , czlowiek zareagowal prawidlowo
        trzeba pisac o tym codziennie!!!!!!!!az do skutku
        pamietam jak widzialem tez ochydnydworze w Chicgo ok.1985r
        potem zagladalem tam od czasu do czasu boludzie nie odpuscili
        trabili wszedzie
        bylem wczoraj , a tu cacko, jednak opinia spoleczna miala wplyw
        trzeba drzec gebe , codziennie
        w Lublinie bylem w listopadzie 2006r. jesze wiekszy syf niz przed 20 laty
        oczywiscie poszedlem do Prezydenta, ale powiedzial to co wiedza wszyscy
        i jak zwykle jeczenie o kase
        no ,ja bym sie zgodzil, zeby ten balagan zlikwidowac, moglbym popracowac
        tymczasowo,pol na poi - spolecznie
        pokazalbym wam znakomita organizacje pracy, pomysly i kontakty z
        ludzmi ,ktorzy to mieja robic, bez zadnych przekretow bo to moj czuly punkt
        ale im sie gadac nawet nie chce a co tu dopiero prace wykonac porzadnie
        ale zrazc sie nie nalezy
        walczyc do upadlego
        warunek,ludzie musza sie poderwac do dzialania
        • Gość: negro Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 07:49
          a gdzie u Was w Chicago nocują (koczują) bezdomni,których tam jest do cholery i trochę?Chyba że zjadają się nawzajem bo tam wielu żyje jeszcze świadomością kanibalizmu.Sorry za przykre słowa,ale jak znam Chicago (nie mieszkam tam na stałe),to też wiele rzeczy mnie przeraża.
          • Gość: Janek Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 27.02.07, 08:03
            ale my piszemy o dworcu a nie o tym co cie tam przeraza
    • Gość: mat Zgodnie z retoryką PIS ten człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 07:38
      jest nieobiektywny, nienormalny, mie widział jak żle jest gdzie indziej.
      Jego wypowiedź świadzcy o tym, że jego prawdziwym celem jest zamach na
      demokratyczne państwo.
      Starczy?
    • Gość: przewoźnik Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 07:53
      Nie podoba ci się dworzec PKS?To jest zabytek z końca XVIII wieku.U nas już wtedy były autobusy na wielką skalę.A ty czym się możesz pochwalić "marcysiu"
    • Gość: bosman spadaj marcyś..... IP: *.centertel.pl 26.02.07, 13:55
      na szczaw - delikatnie mówiąc.
      Kolejny zakompleksiony kmiot co ma w pietach szpary a w szparach gnój.
      • jacex77 Marcyś ma rację, niestety... 26.02.07, 16:07
        ...dworzec PKS i jego okolice to najbardziej widoczny dla przyjezdnych a zarazem
        jeden z najohydniejszych fragmentów miasta.
        I dobrze, że to mówi. I oby jak najwięcej się o tym mówiło. Bo może w końcu
        zgodnie z propozycja kogoś z przedmówców ktoś podejmie decyzję o wyburzeniu,
        zaoraniu i kompleksowej przebudowie tej części miasta.
        Ileż można się wstydzić przed całym światem i przed samym sobą???
        • Gość: bosman nie mówię że ni ma.......... IP: *.centertel.pl 27.02.07, 10:40
          tylko skoro taki esteta niech napisze gdzie on mieszka - może porównamy warunki
          z naszymi.
        • Gość: lsm Re: Marcyś ma rację, niestety... IP: *.lublin.mm.pl 26.03.07, 00:17
          Oczywiscie ze ma racje. Tylko ze moze tak proponuje dworce PKP Wroclaw Glowny,
          Nadodrze i warszawskie dworce porownac. Smrod, brud, zaniedbanie i ubustwo.
          Pelno narkomanow, dzieci-zlodziei wyrywajacych reszte z kas. Taka jest prawda.
          Wystarczy troche pojedzic po tych niezasciankowych miatach.
    • sothink Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 26.02.07, 16:27
      Syf, nędza i ubóstwo. Polska Z.
      • janbezziemi Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 26.02.07, 19:16
        Jaki gospodarz (poprzedni)takie miasto, a przecziez forse teraz daje UE! Bez
        tych euro to lepiej nie myslec,co by bylo...
        • prof.penduszko Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 27.02.07, 08:25
          Żeby takie piękne miasto było tak brudne, zasyfione i śmiedzące ?!!!
          • Gość: bosman Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.centertel.pl 27.02.07, 10:42
            parafrazując Gogola(chyba, nie jestem pewien):"z kogo drwicie? - z siebie
            drwicie". Nikt nam tego syfu nie nanosi. Może zacznijmy od siebie?
            • natkaa66 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 27.02.07, 15:23
              Dobrze powiedziane bosman-zacznijmy od siebie!!!!
              • sztandar.prawicy Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 27.02.07, 16:02
                To wszyćko przez komune i ezbe !!!
                • Gość: wesla Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.telprojekt.pl 27.02.07, 17:52
                  Bardzo ładny jest dworzec PKS w Radomiu.
    • jowack Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 25.03.07, 23:03
      A dokąd i przede wszystkim skąd zmierzałeś, że zaszczyciłeś Lublin swoim uroczystym przejazdem... PKS-em? Pewnie po drodze spod arcyurodziwej osady pod Hrubieszowem do Warszawy - miasta marzeń i pięknych, bezpiecznych dworców. Inna rzecz, że strach chodzić koło dworców - a wiadomo, kto tam się zjeżdża...
    • lilivampire Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 25.03.07, 23:09
      Kozia Wólka man się odezwał...
    • Gość: lsm . IP: *.lublin.mm.pl 26.03.07, 00:15
      Co do tej biedności to bym dyskutował.
      PKS? Owszem masz racje. Tylko że dworce PKP Warszawskei, dworzec Wrocław Głowny,
      Wrocław Nadodrze (ten to juz calkowita tragedia) nie sa lepsze od lubelskiego
      PKSu. I co przeciez to bogate miasta, niezaściankowe. Nie potrafia sobie poradzic?
      Natomiast jednym z najprzyjemniejszych dworców PKP w Polsce (a bylo sie na wielu
      przejazdem) jest dworzec głowny w Lublinie. Umkneło?
    • Gość: majka Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.chello.pl 27.03.07, 07:27
      zapraszam do Bydgoszczy, zobacz jak tam wygląda 'cywilizacja"
      • Gość: pbd2 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: 193.0.116.* 27.03.07, 12:44
        Moim zdaniem:
        - po pierwsze należy przenieść dworzec autobusowy w pobliże kolejowego, tak
        jak to ma miejsce w wielu innych miastach w Polsce i nie tylko
        - po drugie, na opuszczonym terenie należy odtworzyć to, co na nim było
        dawniej, czyli kawałek normalnego miasta, przynajmniej tam gdzie się da, bo o
        schowaniu al. Tysiąclecia w tunel i odbudowie całej dawnej dzielnicy żydowskiej
        nie ma co marzyć w mieśćie, w którynm brakuje pieniędzy na rzeczy podstawowe
        - po trzecie: dopóki dworzec jest tam gdzie jest, należałoby go jednak co
        jakiś czas czyścić
        - po czwarte: Lubartowskiej i Starej Kaliny nie należy wyburzać, tylko
        zrewitalizować
        - po piąte: radzę przyjezdnym, żeby jednak nie wyciągalki z widoku dworca
        wniosków dotyczących całegoi miasta, bo w Polsce większość dworców wygląda jak
        przeniesione z Trzeciego Świata
        • aron2004 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi 27.03.07, 13:20
          coż ty za bzdury piszesz? Dworzec PKS chcesz wyrzucać pod PKP?

To jakiś absurd żeby dworzec był na takim zadupiu.
          • Gość: pbd2 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: 193.0.116.* 27.03.07, 18:05
            Absrurd? Może i tak. Ale nie wiem, czy dworzec autobusowy, szczególnie
            zbudowany i utrzymywany w TAKIM stylu architektonicznym powinien stać u podnóża
            Starego Miasta. Dworce tak wyglądają, nie tylko w Lublinie i nie tylko w
            Polsce, bo widać taki już jest efekt funkcji przez nie pełnionych. Ale nie
            muszą koniecznie stać w okolicy zabytkowej, która powinna zostać
            zagospodarowana zgodnie ze swoim położeniem. Przykłady Elbląga i - mniej, ale
            też - Szczecina są zachęcające. Tam też przez lata były puste pola na miejscu
            wyburzonych kwartałów ulic i jakoś udało się to odtworzyć, choć oczywiście w
            formie jedynie nawiązującej. Z całego tego terenu zostawiłbym jak jest tylko
            Plac Zamkowy, z jakimiś zarysami Szerokiej i Nadstawnej uwiecznionymi w bruku.
            A dworzec, jeżeli już ma być blisko centrum, to proponuję może gdzieś dalej na
            północ? Ewentualnie gdzieś w okolicy al Unii Lubelskiej, trochę z tyłu, żeby
            nie straszył...
            • Gość: aron Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.lublin.enterpol.pl 27.03.07, 19:33
              trzeba na Podzamczu postawić market i galerię handlową - a dworzec w podziemiu
              tak jak parking w Leclercu
              • Gość: pbd2 Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: 193.0.116.* 31.03.07, 13:11
                Market i galerię handlową - nie wiem, czy to dobry pomysł, bo to dorżnie
                wszystkie małe sklepiki w centrum, które dają pracę wielu ludziom i tworzą
                atmosferę miejsca (to, że tzw. wartościach kulturowych zwolennicy wolnego rynku
                i jego niewidzialnejh ręki nie chcą pamiętać, nie swiadczy o tym, że ich nie
                ma - taką wartością jest np. żywe śródmieście miasta, z małymi sklepami,
                kawiarniami i chodzącymi po ulicach w dużej ilości ludźmi, i to może zniknąć po
                wybudowaniu supermarketu), poza tym co to ma być: wielohektarowe blaszane pudło
                z płaskim dachem u wrót Starego Miasta i Wzgórza Zamkowego? Poza tym tam
                powinna wrócić zabudowa mieszkaniowa i powinna być to zabudowa przynajmniej o
                średnim standardzie, co pozwoli na zmianę składu społecznego okolicy.
                • Gość: aron Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.lublin.enterpol.pl 19.04.07, 21:21
                  małe sklepiki w centrum są dorzynane przez strefę płatnego parkowania, bo
                  ludzie wola pojechać do marketu gdzie nie trzeba płacić za parking
    • Gość: Gość Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.pronet.lublin.pl 27.03.07, 18:51
      Dobrze że nad Zalew nie dojechał. Śmieci po kolana, pijane małolaty,
      infrastruktura jak zza wschodniej granicy. Żałość, bierze jak się na to patrzy.
    • Gość: jola Re: byłem wczoraj przejazdem w Lublinie - tragedi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 20:50
      studiuję u Was i uważam że macie przepiękne miasto-Lubartowska ma ładne
      kamienice tylko potrzebują generalnego remontu no i oczywiście zmiany
      mieszkańców -stare miasto zachwyca-pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka