msroka2 09.03.07, 22:55 Instytut nie może powoływać się na "zapisy" Konstytucji. Co najwyżej na przepisy Konstytucji. Zapisy to instytucja prawa spadkowego!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ktn Re: chorzy na umyśle IP: *.vlan60.dengo.lubman.net.pl 10.03.07, 06:42 Jak nie wiesz co robić to rób reorganizację i zmiany to jest stara maksyma socjalistyczna - obecnie jest aż nazbyt widoczny obraz że obecna ekipa nie interesuje się gospodarką i poprawieniem poziomu życia statystycznego Polaka tylko głupotą Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: chorzy na umyśle 10.03.07, 07:16 Słusznie.Należy wszystkie ulice w Lublinie przemianować i nadać imiona świętych.Wkrótce będzie okazja dla kościoła upominać się o zwrot majątku.Przecież ulice noszą nazwę świętych (czyż więc nie należą do kościoła?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pesten Re: chorzy na umyśle IP: *.speed-net.pl 10.03.07, 08:34 I całe szczęście, że nie zajmują się gospodarką, gdyż biorąc pod uwagę ich poziom umysłowy to w szybkim tempie zrobiliby z Polski drugi Mozambik. A jak IPN tak leży na sercu uroda ulic to może niech zaczną od sprzątania psich ekskrementów, to w końcu będzie jakiś pożytek z tych trutni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XZY IPN-ulice_OK. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 23:48 Ludzie, ktorzy poznali czasy komunizmu to pamietaja ile bylo falszu w nowomowie komunistycznej. Dlatego zawsze dla mnie-i jak sadze, dla wielu, bardzo falszywie brzmi nazwa ulicy: "Obroncow Pokoju". Kto wie , gdzie ona bo z planu wynika, ze to w miasteczku akademickim? Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 IPN zabiera się za ulice 10.03.07, 08:23 To może IPN weżmie się za sądy, policję, gospodarkę itp. A resztę administracji zlikwidować. Tym chłopcom z IPN coś sie pomyliło, w rewolucyjnym zapale zajmują się tym do czego nie mają prawa. Ulice nazywają samorządy i nic nikomu do tego, nawet jak to IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwk Re: IPN zabiera się za ulice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:00 mylisz sie. IPN zajmuje sie historią. jesli uwazają, że ktoś ma inne dokonania niż jest to powszechnie wiadome to ich obowiązkiem jest zawiadomić opinię publiczna jak na razie nie zjamuja sie gospodarka, sadami i policja... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak jednak zwykłe darmozjady 10.03.07, 08:53 w tym IPNie siedzą, kosztują z publicznych pieniedzy drogo mocno a ich przydatność jest podobna co ministra Giertycha czy wice Fica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro IPN zabiera się za ulice IP: *.lublin.mm.pl 10.03.07, 10:48 Idiotyzmu ciag dalszy... Na wariatów nie ma rady. Za ciasny byłby dla nich i szpital w Abramowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Zabierają się za ulice... 10.03.07, 11:06 Nie umieją sprzątać ulic, budować domów, więc czymś się chcą wykazać... podobnie jak specbiuro antykorupcyjne, czy resorty zamordystyczne. A najłatwiej w towarzystwie zwrócić na siebie uwagę gromkim i cuchnącym pierdzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: IPN zabiera się za ulice 10.03.07, 11:40 Do samorządu o zmianę nazwy ulicy może się zwrócić każdy obywatel - nie znaczy to oczywiście, że jego zdanie będzie wzięte pod uwagę. Czy jednak powinien to robić IPN? Może to być odczytane jako nacisk na władze samorządowe, co jest zdecydowanie niewłaściwe. Choć rzecz jasna mieści się w centralistycznej koncepcji państwa według PiS-u... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: IPN zabiera się za ulice 10.03.07, 11:43 a tak w ogóle to dlaczego w Lublinie nie ma już ulicy Lenina? Jakiś nawiedzony fanatyk zmienił ją na Andersa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: IPN zabiera się za ulice IP: *.lublin.mm.pl 10.03.07, 12:15 Jeszcze w dodatku Anders brzmi z niemiecka... Mnie ulica Lenina nie wadzila. Ostatecznie człowiek ten zmienil świat. Dzięki rewolucji moze nie tyle zyskali Rosjanie, co robotnicy w innych krajach, bo tam burżuazja w obawie przed rewolucją szła na duze ustepstwa i bardziej dzieliła sie dochodami z klasa robotnicza. Z tą prawdą nie macie co dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: IPN zabiera się za ulice 10.03.07, 13:35 ano właśnie, a że przy okazji zginęło kilkadziesiąt milionów ludzi to co tam... przecieć straty muszą być. No i skoro Lenin był dobry to też może i ulica Stalina by się przydała? Np. zmienić Krakowskie Przedmieście na Stalina - czy lewica byłaby usatysfakcjonowana? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska aron2004 jakby się urodzil 10.03.07, 15:50 Młody musisz byc,aronie, bo Plac Litewski przez trzy lata nosil nazwę Placu Stalina.A ludzie giną wszędzie i ciągle, chociazby dzisiaj w Iraku i w Afganistanie. Niewinni równiez, bo bomby nie wybierają. A ilu obywateli ZSRR zginęlo po napasci Hitlera na ten kraj? Ponad 20 milionow. Po co sie licytować? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: aron2004 jakby się urodzil 10.03.07, 15:52 Gdyby Stalin nie zawierał paktów z Hitlerem w celu wyzwolenia Polski to pewnie wojny w ogóle by nie było, Hitler nie napadłby potem na ZSRR i nie zginęłoby 20 mln obywateli ZSRR. No ale przecież pakt Ribbentrop-Mołotow to propaganda Pisowska wymyśliła, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Gdzieś ty się uczył skoro twierdzisz że II wojna IP: *.netcity.pl 10.03.07, 17:26 a później najazd Niemiec na Sowietów to efekt paktu Stalina z Hilterem ? Może wróć do szkoły - albo jedź do szkoły w UK - tam ci powiedzą inną wersję niż twoja to może uwierzysz, choć wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Gdzieś ty się uczył skoro twierdzisz że II wo IP: *.lublin.enterpol.pl 11.03.07, 07:18 II wojna światowa to efekt paktu Ribbentrop-Mołotow. W III RP tego mnie uczyli w szkole. To może nieprawda? Bo np. tow. Barska twierdzi że paktu Ribbentrop-Mołotow nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joaska b. Re: Gdzieś ty się uczył skoro twierdzisz że II wo IP: *.lublin.mm.pl 11.03.07, 11:12 Nie kłam,aronie,nigdy nie pisałam, ze paktu Ribbentrop Molotow nie bylo. Nie dodalam tylko, ze majac wowczas lat dziewięć tanczyłam w czesci artystycznej tego spotkania.(Nie chce mi sie logowac).A poza tym twoje wywody "historyczne" sa po prostu głupie, dlatego nie mam zamiaru na ten temat dyskutowac. Ucz sie, chlopczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Gdzieś ty się uczył skoro twierdzisz że II wo 11.03.07, 11:22 ja się uczyłem w szkołach III Rzeczypospolitej i nauczycielka twierdziła, że II Wojna Światowa wybuchła w wyniku paktu Ribbentrop-Mołotow czyli układu III Rzeszy z ZSRR w celu wyzwolenia Polski spod sanacyjnej okupacji. A jakie tow. Barska ma wiadomości na ten temat? Może wojna wybuchła, bo Polacy napadli na radiostację w Gliwicach? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Gdzieś ty się uczył skoro twierdzisz że II wo 11.03.07, 11:24 dlaczego tow. Barska twierdzi że moje wywody historyczne są bez sensu? Może napisałem nieprawdę o Moczarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman bo ty aaaaaaaaaaaaaaaronku IP: *.lublin.mm.pl 11.03.07, 20:30 poyebie nie uczyłeś sie tylko chodziłeś do szkoły, stąd ta ciemnota. Twój stan sie pogarsza. Odpowiedz Link Zgłoś
meandmyuncle ul. Bolesława Śmiałego, kto przeciw ? 10.03.07, 12:31 Dla czego w naszym mieście toleruje się od wielu lat ulicę Bolesława Śmiałego ? Przecież wiadomo, że zabił biskupa (później świętego). Dlaczego aron, traditio i inni jeszcze się za niego nie wzięli ? Dlaczego milczy parafia, która ma tę ulicę w swoim rewirze ? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: ul. Bolesława Śmiałego, kto przeciw ? 10.03.07, 13:38 no fakt, cóż za zaniedbanie. A czy lewica protestuje przeciwko ulicy Mieszka I, który przemocą wprowadził w Polsce katolicyzm? W tamtych czasach np. za łamanie 6 przykazania była kara kastracji. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ul. Bolesława Śmiałego, kto przeciw ? 10.03.07, 13:41 Ciekawe gdzie ta lewica jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman znóe sawcia.......................... IP: *.lublin.mm.pl 11.03.07, 20:32 świr z Chełma wpier,.........ala sie do Lublina. Spadaj kmiocie na swoją wichurę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lama Znowu bredzisz z ta kastracją - to jakaś fobia ? IP: *.netcity.pl 10.03.07, 17:29 Może podaj jakieś fakty a nie powtarzaj głupoty, przypadki kastracji były tak niespotykane jak u ciebie inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Znowu bredzisz z ta kastracją - to jakaś fobi 11.03.07, 08:14 Powiedzmy sobie szczerze, że taka kara za cudzołóstwo była, odsyłam do literatury. Wyglądało to w ten sposób że faceta się przybijało za worek mosznowy i dawało nóż do łapki. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Znowu bredzisz z ta kastracją - to jakaś fobi 11.03.07, 09:30 no właśnie i przez Mieszka I tylu mężczyzn którzy nie chcieli się poddawać katolickiej moralności potraciło organy. Dlaczego lewica nie zażąda zmiany nazwy ul. Mieszka I? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman bo lewica nie jest.................... IP: *.lublin.mm.pl 11.03.07, 20:34 tak p.o.p.i.e.r.d.o.l.o.n.a jak katolscy fanatycy. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n IPN zabiera się za ulice 10.03.07, 15:25 Korkuć dodaje, że mieli też jeden sygnał nawiązujący do ideologii nazistowskiej. - Ale zanim tego nie sprawdzimy, wolałbym nie mówić o szczegółach -pewnie komus się ulica Dmowskiego nie spodobała.. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Wyjatkowa głupota władz 10.03.07, 15:44 Likwidacja ulicy Alka Srogi w Lublinie to wyjątkowa głupota władz. Jesli tak traktuje sie żolnierza rannego w boju pod Kołobrzegiem, autora cennych ksiażek, to az sie chce splunąć. On mial prawo nazywac ówczesnych "lesnych" w ten sposób: oni czesto dzieki dezercji uchylali sie od wojska, a on był na pierwsej linii frontu. Znałam Alka, to był bardzo wartosciowy człowiek. No i uwiecznił swe studia na chemii UMCS w interesujacych wspomnieniach.Ale z kim tu gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 A co z ul. Moczara? 10.03.07, 15:50 towarzysko Barska, nie ma też ulicy Moczara. A przecież on też walczył z faszyzmem, potem ze zbrojnym podziemiem, no i książki pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Behemot Jesteś demagogiem - ale to jedyna metoda jaką IP: *.netcity.pl 10.03.07, 17:32 możesz stosować. Ja np. zlikwidowałbym ulicę Piłsudskiego - człowiek, który demokratycznie wybrany sejm tak potraktował, do tego rozwodnik, nie znosił władzy kościelnej - i w Lublinie jest ulica jego imienia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Jesteś demagogiem - ale to jedyna metoda jaką IP: *.lublin.enterpol.pl 11.03.07, 07:19 no właśnie. A co sądzisz o ul. Mieczysława Moczara? Walczył z faszyzmem, potem z podziemiem zbrojnym i jeszcze pisał książki. Idol lewicy jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: populemeus IPN zabiera się za ulice IP: *.pronet.lublin.pl 10.03.07, 22:45 Myślę ,że warto było by zmienić także nazwę ul. LIPOWA sądzę ,że niejaki LIPOW był agenten wrogioego wschodniego mocarstwa. Czas by nieroby i nieuki z IPN -zmieniły na słuszną nazwę tej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: IPN zabiera się za ulice IP: *.lublin.mm.pl 11.03.07, 15:43 Dlaczego na osiedlu Mickiewicza nie ma ulicy Dziadów? Odpowiedz Link Zgłoś
jowack Re: IPN zabiera się za ulice 11.03.07, 17:54 Niedługo powstanie pewnie projekt usunięcia dnia pierwszego Maja z kalendarza, jako odwołującego się jednoznacznie do socjalistycznego totalitarnego święta. Ciekawe, kiedy zaczną wyburzać wszystkie drogi zbudowane w okresie totalitarnej Polski, likwidować UMCS jako uczelnię założoną w zbrodniczym ustroju, zrównać z ziemią Plac Zamkowy (Zebrań Ludowych) jako zbudowany przez zbrodcznich komunistów. To jest jakaś fobia i paranoja. Mam nadzieję, że rozliczający z przeszłością sami zostaną z niej rozliczeni. Poza tym zgadzam się z jednym z przedmówców, co do kwestii zmiany "zapisów". Nie pierwszy i nie ostatni raz spotykamy się z podobnym lapsusem, popełnianym niejednokrotnie nawet przez prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieryba Re: IPN zabiera się za ulice IP: *.zemborzyce.sdi.tpnet.pl 11.03.07, 19:48 A może nie było band zajmujących się rabunkiem? A może nie wybudowano tych osiedli w x-lecie PRL,XX-lecie itd..? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: IPN zabiera się za ulice 11.03.07, 20:15 Gość portalu: nieryba napisał(a): > A może nie było band zajmujących się rabunkiem? pewnie że były - nazywały się GL i AL. > A może nie wybudowano tych osiedli w x-lecie PRL,XX-lecie itd..? pewnie że wybudowano, natomiast w Grecji i Portugalii ludzie nadal mieszkają w szałasach bo nie było tam komuny Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: IPN zabiera się za ulice 11.03.07, 20:14 człowieku niedługo to będzie taki reżim, że za zaprzeczanie zbrodniom komunistycznym np. Katyniowi czy zbrodniom Moczara albo Jaruzelskiego ( aryzacja wojska w 1968) będzie się szło siedzieć tak jak to jest teraz w Niemczech za zaprzeczanie holocaustowi. Już PiS się o to postara. Odpowiedz Link Zgłoś
belfer1953 IPN zabiera się za ulice 11.03.07, 20:38 A mnie nie podoba się ul. Popiełuszki i jako mieszkaniec Lublina żądam aby uszanowano pamięć osób które są dla mnie autorytetami Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: IPN zabiera się za ulice 11.03.07, 22:00 Zachęcam Cię w takim razie do zapoznania sie bliżej z postacią ks. Jerzego. Moze zaczałby Ci sie podobać... Ja dużo przeczytałam na jego temat, niestety, większość publikacji to takie cukierkowe biografie...NIemniej jednak moge polecic książkę autorstwa Mileny Kindziuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman [...] IP: *.lublin.mm.pl 11.03.07, 20:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: problem prawicowych oszołomów............... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 07:25 oj bosmanie lewica i tak zostanie wyrżnięta. Zabierają wam nazwy ulic pochodzące od waszych ulubionych bohaterów, potem przyjdzie czas na was. Nie bój się, Kaczory już wiedzą jak to zrobić. Niedługo dzieła Lenina albo Olejniczaka będziecie mogli przeczytać tylko w drugim obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman aaaaaaaaronku! IP: *.centertel.pl 12.03.07, 09:04 prawica i PiSdzielce to w wiekszości takie buble genetyczne i niedoroby umysłowe jak ty. Wszystko czego sie dotkniecie to to spieprzycie i robicie to do kwadratu. Kot JarKacza zrobiłby wszystko lepiej niż wy. Dlatego możecie nam skoczyć na "pukiel". Jedyne co wam pozostało to bulgot i ślinienie się ze złości że lewica była, jest i bedzie. Buźka kosmata glisto. Odpowiedz Link Zgłoś
fortierinre IPN zabiera się za ulice 11.03.07, 23:43 No to ładnie, jak się IPN zabierze za ulice to przechlapane. Biada wam relikty komuny, wpatrujące się w przejeżdżające auta i zmieniające się czasy, ale zostanie po was pamięć jak po Hance Sawickiej. Nie martwcie się. Pamiętamy o was, zapamiętamy i nauczymy się nowego. _____________www.lubforum.pl________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczoland Atakuje Re: Hipokryzja, dulszczyzna i oszolomstwo! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 12.03.07, 04:54 Aborcja, lustracja, nazwy ulic... to jedno wielkie pasmo igrzysk jakie PiSuarczkowie rzucaja teraz spoleczenstwu. I chyba do niczego innego sie nie nadaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman po nas, reliktach komuny pozostanie IP: *.centertel.pl 12.03.07, 09:09 wspomnienie, po was kaczooszołomach tylko obrzydzenie i wstręt. A że przykre doznania szybko zapomina się, więc nawet wspomnienie po was nie zostanie. Ot gdzieś wzmianka na zużytym papierze toaletowym. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: po nas, reliktach komuny pozostanie 12.03.07, 10:32 oj bosmanku będziesz przepisywał niedługo ręcznie w piwnicy dzieła Lenina i Olejniczaka w strachu przed siepaczami z IPN. No ale prawdziwy lewicowiec musi trochę pocierpieć w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: po nas, reliktach komuny pozostanie IP: *.lublin.mm.pl 13.03.07, 20:53 nabili ci łeb głupotami synku. :-) A IPN diabli wezmą razem z kaczkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: po nas, reliktach komuny pozostanie IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 21:51 oświeć nas bosmanku jak naprawdę było w Katyniu, bo III RP chyba uczyła nieprawdy w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOSTAWIC ULICE!! IPN zabiera się za ulice IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.07, 08:46 kTOŚ SIĘ POWINIEN ZABRAC ZA IPN I ODEBRAC TYM NIEROBOM I GRZEBACZOM W SPRÓCHNIAŁYCH TECZKACH KASĘ, NIE CIĘNKĄ Z RESZTĄ!!, I PRZEZNACZYC NA DOMY DZIECKA, OBIADY DLA SZKÓŁ, SAMOTNE MATKI, BYŁBY PORZYTEK. NIESTETY JEST TO MAŁO REALNE BO KACZORY MUSZA MIEC ORGAN DO WALKI I ZASTRASZANIA LUDZI KÓRYCH NIE DARZĄ SYMPATIĄ I KTÓRZY IM NIE CZAPKUJĄ!!!OCHYDA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Po co z nimi rozmawiac? 12.03.07, 11:41 aron,skin... Po co z nimi rozmawiac? Musieli jeszcze nie istniec za komuny, bo wg. ich interpretacji ta komuna powinna ich samych zgnoic doszczętnie! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: IPN zabiera się za ulice 12.03.07, 17:58 A ja jestem zdania że sama idea instytutu jest słuszna, zresztą np. wystawy ipeenowskie - jak ta o Jarocinie - były naprawdę świetnie zrobione. Jednak jest bardzo dużo rzeczy które mi sie nie podobvają, a pomysł z ulicami uwazam za bezsensowny - lekko mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: IPN zabiera się za ulice 12.03.07, 19:33 masz rację folkatko! zmiany nazw ulic były bezsensowne trzeba zmienić z powrotem Andersa na Lenina, Lwowską na Bieruta, Głęboką na PKWN, Unii Lubelskiej na Gomułki! Barska i Dociek na pewno przyklasną! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: IPN zabiera się za ulice 12.03.07, 20:51 Nie Aron. Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o to ze IPN jest instytucja stricte naukową - tak został pomyślany i działaniami naukowymi powinien sie zajmować, a nie ulicami...od tego jest ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwk Re: IPN zabiera się za ulice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:10 to nie IPN bedzie zmienial ulice bo do tego nie ma prawa. on dostarczy tylko informacje co wiemy o tej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEZ Re: IPN zabiera się za ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 10:32 KOPERNIK BYŁA KOBIETĄ !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: IPN zabiera się za ulice 13.03.07, 10:31 Po prawdzie i Bolesław Bierut i PKWN są z Lublinem w sposób historyczny mocno powiązane. I nie widzę powodu żeby o nich zapominać. Zaś maskowanie prawdziwej, choć i bolesnej, czy wstydliwej historii odbija się w kolejnych pokoleniach moralną i polityczną czkawką. Przykładem ewidentnym jest "Katyń" i "Ribentrop- Mołotow". Na razie "głównym czkaczem" jest koalicyjna władza do spółki z IPNem. Ale w przyrodzie wszystko się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: IPN zabiera się za ulice 13.03.07, 13:56 Doćku nie chodzi o to by o nich zapominać. Ale trzeba też pamiętać o tym że to byli ewidentni zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: IPN zabiera się za ulice 13.03.07, 16:00 Niestety pamięć o bandytach komunistycznych to chyba u nas nie jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Doćku otwórz muzeum Bieruta IP: 83.238.201.* 13.03.07, 14:11 no widzisz Doćku powinieneś kupić kawałek działki w Lublinie i postawić tam muzeum PKWN i Bieruta zapraszałbyć lewicowe wycieczki z całego świata żeby podziwiały tego wspaniałego męża stanu jakim był Bierut. No i coś o protektorze Bieruta czyli Stalinie też powinno się znaleźć w tym muzeum. W tym muzeum mógłbyś Doćku też odkłamać historię - udowodnić że paktu Ribbentrop-Mołotow nie było, a w Katyniu Polaków i Żydów zabijali Niemcy ( bo w Katyniu o czym mało kto wie zginęło co najmniej kilkuset Żydów - żołnierzy Wojska Polskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta 13.03.07, 14:53 Nie mam nic przeciwko muzeum PRL-u i to utrzymanego właśnie nie w tonie kpiny, drwiny czy nawet masowego potępienia i totalnej negacji jaka płynie od paru lat z ambon i mównic "III/IV RP" odnośnie rzekomego, zgeneralizowanego i stereotypowego tzw. "komunizmu w Polsce". Tego "potwornego, drapieżnego komunizmu, który dokumentnie wyniszczył przez ostatnie 50 lat cały nasz kraj" do poziomu Kambodży Pol Pota. A takie muzeum, ale realnie ukazujące stan Polski, społeczeństwo polskie i jego władze po II Wojnie, okoliczności historyczne i gospodarcze tamtego czasu na pewno za jakiś czas powstanie. I będzie apel do społeczeństwa o dokumenty i pamiątki. No.... chyba, że następnym prezydentem zostanie Maciej Giertych, a ojciec dyrektor - premierem... TFU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta 13.03.07, 15:08 no widzisz Doćku mógłbyś być pionierem wychwalającym Bieruta i PRL. A przewidujesz miejsce w muzeum PRLu dla kapitana Piotrowskiego który dzielnie walczył z watykańską hydrą? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta 13.03.07, 17:24 Nazywanie kogoś zdrajcą z powodu tego, ze miał inne poglady polityczne i szedl inną drogą życiową jest bez sensu. Byłoby zbyt nudnie, gdyby wszyscy Polacy myśleli podobnie jak tu np. aron. "Mysleli", napisałam - toż to komplement dla arona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pbd2 Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta IP: 193.0.116.* 13.03.07, 19:41 No cóż, ja też boleję nad tym, że totalitaryzm soewiecki zawłaszczył hasła lewicowe. Może gdyby nie to, to dziś mielibyśmy w Polsce normalną scenę polityczną bez przechyłu w jedną stronę (bo tzw. SLD to partia centrowo - liberalna przecież). Ale z tego, że posługiwał się skądinąd słusznymi postulatami lewicy (uważam, że w każdym nurcie politycznym można znależć coś słusznego, póki nie odwołuje się on do przemocy, terroru i dyktatorskich rządów jako sposobu działania), nie wynika, że nie był systemem zbrodniczym. Niech Pani zapyta ludzi, którzy siedzieli w łagrach, są jeszcze tacy na świecie. A skoro był to system zbrodniczy, a w późniejszym okresie co najmniej niedemokratyczny, to jego twórcy i utrwalacze nie mogą w państwie demokratycznym mieć swoich ulic - chyba, że mieli wcześniej lub później jakieś zasługi dla wolnej Polski (np. ci, którzy trafili później do opozycji demokratycznej, ci, którzy rzeczywiście walczyli z Niemcami itp.), ale to raczej rzadkość... Zaraz pewnie padnie argument, że sanacja to treż była dyktatura. Zgadzam się i zdecydowanie sanację i przewrót majowy potępiam - zniszczono wtedy na dziesięciolecia, jak się potem okazało, demokrację w Polsce. Ale po pierwsze wielu ludzi sanacji wcześniej przyczyniło się do odzyskania przez nas niepodległości, po drugie, sanacja, choć była władzą nieuprawnioną i brutalną, po pierwsze nie była władzą osadzoną przez obce państwo, po drugie, zostawiała obywatelom o wiele więcej sawobody, niż po wojnie komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 19:52 zgadza się towarzyszko Barska. Czy można nazwać zdrajcą np. takiego Janusza Radziwiłła? Też poszedł inną drogą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta IP: *.lublin.enterpol.pl 13.03.07, 19:58 no właśnie Tow. Barska - a Moczar to patriota czy zdrajca? Bo w 1968 obrał inną drogę ale czy można go nazywać zdrajcą z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Oj,aron,aron... 14.03.07, 00:13 Pytaj o to t o w a r z y s z k i Barskiej, nie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Doćku otwórz muzeum Bieruta 14.03.07, 10:00 NIkt nie jest zdrajcą z powodu swoich poglądów i proszę mi nie imputować czegoś czego nie miałam na myśli - zresztą ja szanuje ludzi o lewicowych pogladach. Dla mnie wszakże Bierut et consortes są zdrajcami ponieważ wydali nasz naród w łapy stalinowskich zbrodniarzy i przez szereg lat z nimi współpracowali. Zreszta polecam przeczytanie wypowiedzi pbd2. Bardzo madre słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Nie Bierut wydał... IP: *.lublin.mm.pl 14.03.07, 14:37 Nie Bierut wydał nasz naród "w łapy stalinowskich zbrodniarzy", ale przywódcy USA i W. Brytanii w trakcie układania sie ze Stalinem. Bierut był do wytrzymania, jesli np. porówna się go go Rakosiego na Węgrzech. Inaczej mowiąc: mogło byc gorzej! Najbardziej ideowi polscy komunisci zostali rozstrzelani przez stalinowskich siepaczy, przewaznie - o paradoks - ocaleli ci, ktorzy w 1937-1938 roku byli w polskich więzieniach. Wiecej czytajcie,moi drodzy, bo z mediow dzisiaj o tym wszystkim się nie dowiecie: jest to jakby propaganda parastalinowska w "białym" wydaniu. Ot,klisza fotograficzna i fotka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Nie Bierut wydał... IP: *.lublin.enterpol.pl 14.03.07, 18:39 a to Rakosi na Węgrzech był zły? Odpowiedz Link Zgłoś