Dodaj do ulubionych

Będzie sąd nad architektem

05.05.07, 08:59
Czy chodzi o to, że nowa przybudówka nie jest brudna i pomalowana przez
graficiarzy. Możę ktoś z redakci przy okazji tego problemu przetarł by oczy i
zobaczył jak wygląda to architektoniczne cudo.
Obserwuj wątek
    • student_umcs Re: Będzie sąd nad architektem 05.05.07, 10:29
      chodzi o to, że kompletnie nie pasuje do reszty pasażu, jakkolwiek by on nie
      był...
      • Gość: lublinianka z LSM Pasaż jest ładny, ale zaniedbany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 11:51
        A to już chyba nie jest winą architekta projektującego osiedle. Nowy budynek
        pasuje do reszty jak pięść do nosa.
        Pasaż przy Wileńskiej to architektonicznie najładniejsze i najciekawsze miejsce
        na LSM-ie, szkoda, że władze spółdzielni nie dbają o nie.
        • Gość: Temida Re: Pasaż jest ładny, ale zaniedbany IP: *.pronet.lublin.pl 05.05.07, 16:05
          Kara powinno byc wyburzenie inny final tej sprawy mnie nie zadowoli koniec .
    • Gość: Antek Re: Będzie sąd nad architektem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:27
      Architekt ma nad soba super-architekta a ten ma nad soba P. Macik czy Landowska-
      nie wiem. Ale struktura - jak w policji. Nie ma NIEZALEZNEGO architekta, ktos
      sklada swoj podpis pod wyrazem: AKCEPTUJE. Bierze za to - jak wiem - duza forse
      LEGALNIE. Kto podpisal, no kto?
      • Gość: maria Oj durny ty,durny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:12
        Prawo autorskie to jedna rzecz, druga pozwolenie na budowę. Jedno z drugim nie
        ma nic wspólnego. Ciekawe czy i kościół wyburzą? Jakoś nikt nie protestował i
        nie robił wrzawy jak burzyli dom kultury. Bielak jest ok. To te autory z
        Wyborczej robią pianę z byle g....
        A tak na marginesie znacie autora kościoła? Warto by go zapytac czy zgodę
        Hansena dostał? W czasach PiS takie pytanie nie jest wskazane?
        • nuntaro Re: Oj durny ty,durny 15.05.07, 07:48
          Gość portalu: maria napisał(a):

> Prawo autorskie to jedna rzecz, druga pozwolenie na budowę. Jedno z drugim nie
          > ma nic wspólnego.

Każde osiedle ktos zaprojektował. Czy to znaczy że bez jego zgody nie można wybudowac tam czegokolwiek? Paranoja.

MNie też kompleks pawilonów na os. Słowackiego sie podoba. A o przybudówce się wypowiem, jak zobaczę skończoną ;P
    • Gość: postronna Będzie sąd nad architektem IP: *.lublin.mm.pl 06.05.07, 13:15
      Zastanawiające jest z jakim uporem pan redaktor Luciński z Gazety Wyborczej
      kontynuuje sprawę rozbudowy pawilonu przy ul.
      wilensiej. Pozwolenie na rozbudowę było wydane zgodnie z obowiązującym prawem
      przez Wydział Architekury i Urbanistyki Urzędu Miejskiego w Lublinie . Na
      terenie osiedla Słowackiego LSM były wykonywane różne prace
      projektowo-modernizacyjne istniejących obiektów przez różnych architektów ze
      środowiska lubelskiego i o dziwo nikt do tej pory nie zgłaszał żadnych
      sprzeciwów.Co za cel mają ci co teraz sprawę nagłaśniają i w czyim
      interesie?.Czy Pan Luciński moze przedstawić na piśmie że Pani Hansen proiła Go
      w tej sprawie o wstawiennictwo? bo że jest tu drugie lub trzecie dno to pewne.
    • Gość: czytająca Re: Będzie sąd nad architektem IP: *.lublin.mm.pl 06.05.07, 14:08
      A może w tym miejscu ktoś inny chciał sobie coś postawić i mu nie wyszło, i za
      rozdmuchanie sprawy gotowy jest zapłacić. Już lepiej niech się zajmą wyglądem
      tej reszty pawilonów i zrobią ściepę na remont pozostałych pawilonów. To jedno
      gruzowisko i gdzie tam dbałość o te osiągnięcia architektoniczne.A na pewno jest
      tam zagrożenie życia na tych wyrąbanych schodach i innych atrakcji
      kolorystycznie łaciatych i łatanych.Mieszkam obok i codziennie mogę podziwiać
      ten cud architektury PRL-u.Coś tu cuchnie i śmierdzi jak na tym zabytku i w jego
      zakolach.
    • Gość: leszeke Re: Będzie sąd nad architektem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:10
      Ciekawe również, kto wydał zgodę na postawienie pobliskiego metalowego
      ogrodzenia - które zupełnie zmieniło charakter tego miejsca ?

Nie chcę wcale bronić tego konkretnego archiekta, ale za dopełnienie spraw
      formalnych są chyba odpowiedzialni z jednej strony urzędnicy, a z drugiej
      inwestor ?

Ale najgorsze, że w Lublinie brak jakiejkolwiek mysli przewodniej w planowaniu
      przestrzennym. I w egzekwowaniu prawa i przepisów również ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka