alpepe 06.08.26, 07:55 Organizacja pro choice jest nękana, tak w skrócie, tu jest petycja, by wreszcie miasto się tym zajęło, bo inercja władz straszna, podpiszcie proszę: actionnetwork.org/forms/stop-nekaniu-kobiet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 07:59 No cóż, Polska pod wieloma względami odstaje od Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
at.attin Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 08:07 A co to jest Europa? kropkacom napisała: > No cóż, Polska pod wieloma względami odstaje od Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 08:46 Podpisane, wsparte i rozesłane 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 09:34 Ode mnie poszedł podpis również. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 11:50 Trzeba zmienić siedzibę, powinna być z dala od jakichkolwiek mieszkańców. Bo to ogromnie utrudnia ludziom życie, obojętnie, czy popierają, czy nie, to muszą w tym cyrku uczestniczyć i cierpią. To się musi skończyć. Szkoda, że z taką mocą i zaciętością kobiety nie wspierają się wzajemnie w sprawie bezpieczeństwa związanego z napływem nielegalnych uchodźców w Europie i wobec stref no-go albo wobec ryzyka bycia zaatakowaną na ulicy tylko dlatego, że jest się kobietą. Nie popieram ani Gai Płodek, ani możliwości aborcji życzeniowej, a tylko w uzasadnionych przypadkach, a przede wszystkim, kiedy zagraża zdrowiu i życiu kobiety. Głupio nazywają się też te projekty - aborcyjny dream team - decyzja o aborcji mało ma wspólnego z idealizmem i jest ostatecznością, a nie beztroskim placem zabaw. Kobieta ma niezbywalne prawo do aborcji ale nie na zasadach choćby słynnej dr Gizeli czy innych zachęcających do pozbycia się problemu nieodpowiedzialnym hasłem ' a bo tak'. Każdy czyn niesie za sobą konsekwencje i powinien być wnikliwie przemyślany przed. A jest nim decyzja o bliskości i jej skutkach. Dlatego uzasadniona sytuacja - jak najbardziej TAK, a zachcianka - NIE. Powinno zmienić się prawodawstwo, a takie dzieci znajdować po urodzeniu kochających rodziców, którzy nie mogą mieć dzieci. Tym samym spadek dzietności nie będzie też tak mocno odczuwalny. A w przypadku kliniki dr Gizeli było ujawnionych sporo bezprawnych aborcji, nie zagrażających życiu i zdrowiu kobiety ( nie ' osobie w ciąży, bo tylko biologiczna kobieta może być w ciąży '), przeprowadzanych niehumanitarnie, często na zdrowych organizmach, w tym zdolnych do życia poza ciałem matki i poza dopuszczalnym miesiącem do przerwania ciąży. Ekstremistów trzeba hamować za wszelką cenę ale też określić jasne i nieprzekraczalne ramy prawne. I filtrować zarówno działalność pro life, jak i pro choice. Po obu stronach w skrajnych odmianach występują nadinterpretacje. Organizacje pro choice są nękane przez po 1, bezrefleksyjną narracjo- promocję, a 2 - przez głośny przypadek dr Gizeli i aktywność tamtej kliniki, zeznania świadków i pacjentek, czy wyciek/ ujawnienie dokumentacji. Gdyby robiły to w inny sposób, nie dochodziłoby do takich scen. Te kontrowersje ustaną w momencie zmiany prawa. Być może uciąłby je przepis o aborcji totalnej, dostępnej w każdej sytuacji i karze dla tych, którzy wolność wyboru kobiety chcą ograniczyć. Wtedy po 1 znacznie osłabłyby agresywne ruchy pro life, a także nachalne zachęty pro choice. Kobiety nie czułyby się zniewolone ani nakłaniane i początkowo być może oznaczałoby to większy dostęp ale z czasem zaczęto by mądrze korzystać. W tej konwencji tutaj korzysta się ' bo tak, bo inni radzą, inne robią, bo na złość PARCHiarchatom'. A na być to świadomy wybór każdego człowieka, jaką jest kobieta. Obie strony o tym zapominają i żadnej z nich nie wspieram, tylko indywidualną i rozsądną decyzję, z wnętrza, nie od zewnątrz. Dla pro life i pro choice kobieta jest rozgrywanym pionkiem, nie podmiotem. I nie one ponoszą potem konsekwencje - albo życie z umierającym codziennie dzieckiem albo komplikacje po źle wykonanym zabiegu czy traumę po aborcji czy depresję. A to nie jest zwykły zabieg, tylko moment zwrotny w życiu. Bez naciskania, osądzania, zmuszania, naciskania w żadnym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 12:56 Nawet nie pytam, czy jeb.ło, bo wiadomo, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 15:51 Wy....laj stąd ty obrzydliwy trollu. Juz w innym wątku cie skasowali. Szkoda, że nie na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 16:35 Nie pierd....ol, jeśl jesteś kobietą, to takie jak ty wysyłałabym w objęcia inżynierów i ródź do starości. Róbcie tak dalej, a za chwilę w Polsce zostaną sami starzy ludzie. Tak jak uważam, że zdrowa rodzina z dziećmi jest wartością, nienawidzę zmuszania kobiet bycia inkubatorem, okaleczania ich i skazywania na biedę z urodzonym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1235 Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 17:03 figa_z_makiem99 napisała: > Nie pierd....ol, jeśl jesteś kobietą, to takie jak ty wysyłałabym w objęcia inż > ynierów i ródź do starości. Nie jest, to facet. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 17:21 Ja też nienawidzę zmuszania ani, żeby którakolwiek Napisałam wyraźnie, że nie popieram ani pro life ani pro choice. Potrzebna jest całkowita zmiana prawa, gdzie kobieta w ogóle ze swoich decyzji nie będzie się nikomu tłumaczyć. To zawsze powinien być niesterowany niczyją opinią wybór kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 17:46 miaumia napisała: > Napisałam wyraźnie, że nie popieram pro choice. > To zawsze powinien być niesterowany niczyją opinią wybór kobiety. Przeciez to właśnie jest pro-choice. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 16:42 Pieprzenie prawicy o tym, że każde dzieciątko będzie kochane i powinno się urodzić, jest tak samo debilne jak wiara, że wszyscy uchodźcy to inżynierowie i ubogacają europejskie kraje. Walnięci odklejeńcy z lewej i prawej strony rozwalają kraj, bo było za normalnie. Najwyraźniej ludzie potrzebują wojny, żeby nimi potrząsnąć i spojrzą w końcu realnie na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 12:54 I ja też podpisałam i wsparlam. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Emamy, prośba do Was 06.08.26, 16:26 Koszmar. Jakby ktoś w ten sposób zastraszal Ukraińców, poslaliby antyterrorystow. Obrzydliwi politycy. Oglądałam niedawno rolkę na której wypowiadala się młoda kobieta, chodzi tam zakłócać spokój, bo kilka lat temu urodziła zdrowe dziecko i doktor Gizela mogłaby je zabić....Na siłę dokonać aborcji??? Kurtyna. Odpowiedz Link Zgłoś