Dodaj do ulubionych

Rozpoczynają się juwenalia

09.05.07, 20:32
KOZIENALIA, nie Juwenalia!
Juwenalia, to najpierw w Krakowie, a następnie u "politechników".
Młodzi ludzie wypisują, co im się wydaje, ale ktoś mógłby ich pouczyć o nazewnictwie...
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • robertw18 Re: Rozpoczynają się "Kozienalia" 09.05.07, 20:34
      Ale może ci piszący do GW są z politechniki? I niewiele myśląc wpisali swoje "widzimisię".

Pozdr.
    • Gość: koma Re: Rozpoczynają się juwenalia IP: *.resetnet.pl 09.05.07, 21:23
      Cytujac za encyklopedia PWN (www.pwn.pl):
      "juwenalia - coroczne święto studenckie odbywające się w formie festynów, zabaw
      i korowodów na ulicach miast"

A kozienalia, medykalia itp to modyfikacje tej nazwy.
      Wiec nie wiem co chcesz od uzywania nazwy "Juwenalia". Mozna uzwac i
      "Kozienalia", i "Juwenalia".

Absolwent PL
      • robertw18 "Nowomowa" 10.05.07, 15:07
        Że w w jakiejś nowszej encyklopedii (zwłaszcza sieciowej) już zaznaczono szerzący się sposób użycia "nowomowy", to jeszcze nie znaczy, że należy go szerzyć. Tym bardziej że "Kozienalia" są znamienne dla Lublina, a "Juwenalia" dla Krakowa (i mniej dbałej o język, za to chcącej się odróżnić od UMCS - PL).
        Ktoś, kto chce dorównać czy to Krakowowi czy może nawet Rzeszowowi, ten będzie mówił, że "i my zabezpieczyliśmy juwenalia".
        Pozdr.
    • evolka Rozpoczynają się juwenalia 10.05.07, 09:36
      a dlaczego piszecie tylko o 3 uczelniach skoro w korowodzie uczestnicza wszystkie?
      • Gość: ewelka Re: Rozpoczynają się juwenalia IP: 213.17.168.* 10.05.07, 10:21
        no wlasnie, wszystkie to znaczy ktore????? jestem z zaocznych i w ten weekend
        wypadaja mi zajecia - ciekawe czy cos sie urwie, ale na prywatnej uczelni chyba
        raczej nie... :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka