robertw18 09.05.07, 20:32 KOZIENALIA, nie Juwenalia! Juwenalia, to najpierw w Krakowie, a następnie u "politechników". Młodzi ludzie wypisują, co im się wydaje, ale ktoś mógłby ich pouczyć o nazewnictwie... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robertw18 Re: Rozpoczynają się "Kozienalia" 09.05.07, 20:34 Ale może ci piszący do GW są z politechniki? I niewiele myśląc wpisali swoje "widzimisię". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koma Re: Rozpoczynają się juwenalia IP: *.resetnet.pl 09.05.07, 21:23 Cytujac za encyklopedia PWN (www.pwn.pl): "juwenalia - coroczne święto studenckie odbywające się w formie festynów, zabaw i korowodów na ulicach miast" A kozienalia, medykalia itp to modyfikacje tej nazwy. Wiec nie wiem co chcesz od uzywania nazwy "Juwenalia". Mozna uzwac i "Kozienalia", i "Juwenalia". Absolwent PL Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 "Nowomowa" 10.05.07, 15:07 Że w w jakiejś nowszej encyklopedii (zwłaszcza sieciowej) już zaznaczono szerzący się sposób użycia "nowomowy", to jeszcze nie znaczy, że należy go szerzyć. Tym bardziej że "Kozienalia" są znamienne dla Lublina, a "Juwenalia" dla Krakowa (i mniej dbałej o język, za to chcącej się odróżnić od UMCS - PL). Ktoś, kto chce dorównać czy to Krakowowi czy może nawet Rzeszowowi, ten będzie mówił, że "i my zabezpieczyliśmy juwenalia". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
evolka Rozpoczynają się juwenalia 10.05.07, 09:36 a dlaczego piszecie tylko o 3 uczelniach skoro w korowodzie uczestnicza wszystkie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewelka Re: Rozpoczynają się juwenalia IP: 213.17.168.* 10.05.07, 10:21 no wlasnie, wszystkie to znaczy ktore????? jestem z zaocznych i w ten weekend wypadaja mi zajecia - ciekawe czy cos sie urwie, ale na prywatnej uczelni chyba raczej nie... :/ Odpowiedz Link Zgłoś