-
Miejsce akcji - Benelux (skladniki polskie- dostepne)
Akcja - kolacja za trzy dni , ma byc deszczowo i wzglednie chlodno
Goscie - zzaoceaniczni, kultura jedzenia francusko / amerykanska , z niesmialoscia zapytali o polska kuchnie
Kucharka - w miare zdolna ale z zapaleniem pluc od pol tygodnia - powolna i malo mobilna zakupowo
Pomysl na danie glowne : Nabyta implusywnie, zamrozona od Wielkanocy (ups..) szynka "swiateczna" poslkiej znanej firmy na S. W szale pomyslalam ze nada sie ...
-
Witam. Kupiłam dziś bardzo ładny, 2 kilowy kawałek szynki.I znowu proszę o porady,czy zostawic tę skórę? Chciałabym upiec mięsko w rękawie, ale nie wiem czy z ta skórą się uda? albo lepiej upiec w na blasze? z góry dziękuję za pomoc! Acha! i zapomniałabym o marynacie! tu tez jestem zielona....
-
Szynkę natarłam przyprawami,ponacinałam,oblałam olejem.Włożyłam do brytwanki,wlałam na dno oleju i upiekłam w piekarniku. Mięso dobre,ale twarde.Co mam zrobić i jak piec szynkę aby była krucha? Może piec w rękawie,lub żaroodpornym naczyniu,pomóżcie mi,chciałabym jeszcze spróbować zrobić pieczone mięso aby było kruche. Proszę o wpisy.
-
co moge zrobic z szynka wedzona? poza kanapkami oczywiscie,bo przy moim tempie jedzenia pieczywa szynka zdazy sie zepsuc. musze tez na dniach zuzyc serek naturalny,granulowany i zolty ser,a wiec moze cos z tymi skladnikami. no i jeszcze jakies kluski niemieckie mam do dzisiaj wazne.A wiec poszukuje pilnie jakies ciekawe,latwe przepisy z tymĂ skladnikami.
-
Witajcie,pomóżcie,bo nie mam weny:
mam w lodówce ze 40 dkg szynki, takiej porządnej,kanapkowej,ale chcę ją dziś
skonczyc i przyrządzić z niej obiad - jeśli to możliwe.
Mam też młode ziemniaki,pomidory,ogórki, ryż, makaron i musztardę.
Czy da się z tego coś zrobić?
-
dzisiaj w sklepie chciałam kupić trochę wędlin "zagramanicznych" :P
a tu patrzę,szynka szwarcwaldzka wyprodukowana w Polsce,jamon serano-kraj
pochodzenia Polska.Chorizo z Polski.No i nie kupiłam,pomyslałam ze skoro
kupuję hiszpanska szynke to niech ona rzeczywiscie bedzie hiszpanska.ale może
trzeba bylo kupic? moze taki produkt nie rozni sie znaczaco od oryginalu?
jakie jest wasze zdanie na ten temat? kupujecie nasza rodzima jamon ? :)
-
Jak w temacie, mam do upieczenia szynkę, która jest w siatce, ale elastycznej,
ciągnącej się.
Zdjąć tę siatkę? A jeżeli tak, to po jakiego grzyba tę szynkę w nią
zapakowali? Żeby ładnie na półce wyglądała?
-
Dlaczego ta szynka w naszym kraju jest taka droga?
Gdyby to była polędwica wolowa, to jeszcze zrozumiałe, ale to świńskie mięso.
Czy w innych krajach też tyle kosztuje?
-
witam, mam szynkę tradycyjną wędzoną parzoną. co mam z tym dalej zrobić ??
nie nam się na kuchni , nigdy nie robiłam szynki. chciała bym ją upiec w
piekarniku, ale jak to zrobić??
nie śmiejcie się ale ja dopiero uczę się być dobrą żoną w kuchni :D
z góry dziękuję za rady
-
dostałam na święta i nie bardzo mam już na nie ochotę a sporo
zostało - nadaje się to do mrożenia?
-
No właśnie muszę upiec szynkę (ok.1,2 kg)i chcę podać pieczone ziemniaki- w
ziołach i oliwie pocięte na ćwiartki. Nie wiem na jaką wysokość włożyć co do
piekarnika. Szynka na sam dół a wyżej ziemniaki żeby się zarumieniły pod
wiatraczkiem (no, czy jak to tam się nazywa w piekarniku). Liczę na pomoc bom
zielona:)
-
Poradźcie proszę jak ugotować barszcz biały na wędzonej szynce (ok. 1kg,
zamrożona) Czy mam najpierw rozmrozić mięso? Z góry wielkie dzięki!
-
pamiętajcie początkujący, jajka bez skorupek !!!!!!
-
Nie wyobrażam sobie tej wędliny bez jakiegoś "wzmacniacza" .
Pokropiłam sokiem z cytryny, spróbowałam - pycha. Ale nie ma prawie
nic w googlu na ten temat, czy rzeczywiście nikt nie stosuje tego
połączenia? Mylę się, kiepsko szukam, czy to pomysł jak z kiełbasą z
dżemem? ;)
-
Kupiłam surową szynkę i chciałabym sama ugotować na Wielkanoc.Proszę o rady i
przepisy
-
Odebrałąm dzis szynke z wedzarni i po przekrojeniu w srodku była jaks dziwna jakby taka maż co to moze byc? jaka przyczyna
-
niestety, dopiero dzisiaj rano mama odebrala zamowiona szynke z
koscia i czescia skory. jest to spory kawal o wadze ok 4 kg.
sol do peklowania firmy "prymat" kupiona, ale mam dylemat.
poczytalam watek o peklowaniu szynki sprzed 3 tyg, rowniez
informacje podane w linkach.
no i wyglada mi na to, ze na peklowanie juz w sumie za pozno chyba,
bo w koncu w sobote trzeba bedzie robic:(
wedzic nie mam jak, gotowana bedzie wedzonka, wiec szynke chcialam
upiec.
jasne, od biedy sa alternaty...
-
Witam. Jak upiec szynkę, schab i karkówkę w piekarniku, żeby były soczyste? Jak długo piec, i w jakiej temperaturze i jak marynować? W googlach są przepisy, ale ja chcę od was.
Pozdrawiam.
-
Ogarnęła mnie hcyba jakaś niemoc ;) i za nic nie mogę sobie
dopasować w głowie smaków.
Chciałabym wykorzystać szynkę parmeńską do jakiegoś dania na ciepło:
makaron - jaki, z czym lub risotto.
Poratujcie proszę propozycjami :)
-
Co mozna zrobic z szynki w plasterkach, ktora jak wiadomo na drugi dzien
zaczyna sie slizgac?
Moje propozycje to: zapiekanka z makaronem i warzywami, sos a la carbonara,
i co jeszcze???
Tylko prosze, nie krzyczcie, aby kupowac po 2 plasterki, bo ja szynke tylko
crudo, ale mam przyjaciol, ktorzy przyjezdzaja do mnie z worami polskiej
szynki w plasterkach wlasnie. :))