Dodaj do ulubionych

Materialna materialność Koziary

23.06.07, 21:16
"Wszystko to powinno tworzyć złożoną wielowymiarowość otwierającą na bezmiar
interpretacji" - taaak podoba się mnie ów język opisu sztuki, niezmiernie...
Obserwuj wątek
    • leniak Materialna materialność Koziary 23.06.07, 21:20
      pomijajac jednak własciwosci języka krytyki sztuki, chyba warto zobaczyć
      wystawę twórcy scenografi lubelskiej nocy swietojańskiej...
      sądząc z recenzji we widzu moze cóś drgnąć...
      • Gość: wiejska baba we widzu to drgnie po 2 mamrocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:42
        a ja czasami spogladam na tę twórczosc jak na cos co usiłuje byc sztuką tylko
        dlatego ,że nam sie to wmawia.A ja nie mam potrzeby rozumiec i znac wszystkiego
        co usiłuje sztuka byc.
        • robertw18 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 24.06.07, 20:06
          P. Leniak świetnie dostrzegł, że im większe bazgroły, tym bardziej podatne na wielość wyjaśnień.
          A co do ozdób tegorocznej nocy świętojańskiej, to właściwie sam pomysł podświetlonego "kwiatka" był niezły, tylko środek tego wykwitu błyskający rażącym światłem i niezbyt dobranymi odcieniami nie udał się. A w ogóle to wszystko było bez ładu i składu, bo scena z innej, jakiejś chałturowej, bajki i całość jakoś uboga, a krzyki ukraińskie dość łomotliwe.
          O tyle lepiej było jednak niż w czasie "Nocy Kultury", że wtedy scena była nisko i widzowie stawali na tych "niby zabytkach fary", żeby coś dojrzeć - to ukazywało całą nędzę pomysłu takiego "unowocześnienia" placu.
          Gdy jeszcze były drzewa, to p. Koziara był młodszy i całkiem ciekawie urządził noc świętojańską z ogniskami, dymami i zimnymi ognikami. Teraz to jednak bardziej "chałtura".
          Pozdr.
          • wampir35 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 26.06.07, 05:08
            Gdy pan Koziara był młodszy to całkiem fajnie zamalował płot koło KUL-u.
            Nazywało się to malowidło Guernica Polska, ale władze uczelni nakazały
            zachlapać z powrotem na zielono, nie pamiętam już dlaczego.
            • Gość: ef Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... IP: *.it-net.pl 26.06.07, 08:39
              wracajac do sceny na placu po farze , - piekne zrobili dla niej podwyzszenie ale
              nikt nie przewidzial , ze dzwiek bedzie wracal i bedzie dudnic, powinna byc
              raczej w rejonach absyntu ,szewca
            • folkatka Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 26.06.07, 09:19

Guernica została zamalowana, ponieważ bedący akurat z wizytą w Lublinie pan
              Helmut Kohl powiedział, że takiej szacownej uczelni nie wypada mieć tak
              zabazgrolonego płotu....Tako rzecze hipoteza.
              A tak wogóle to tenże płot rozebrany został niedawno, ku mojemu smutkowi.
              Wszakże odkad pamietam, przez tyle lat był nieodłacznym elementem otoczenia
              kulowskiego:((
              • Gość: aaa Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... IP: *.chello.pl 26.06.07, 09:27
                i postawili pomnik Norwidowi tak ciut od czapy. pomnik, ktory artycie nie
                wyszedl...ale nawet Michal Aniol mial gorsze dni...
              • robertw18 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 26.06.07, 20:38
                Może władze KUL przestraszyły się, że mogą urazić p. Kohla? Czy p. Folkatka może powiedzieć, że to przed przyjazdem tego "doktora h.c." czyszczono ogrodzenie? (Bo jeśli po jego wyjeździe - to opowieść między bajki włożyć.)

P. Folkatka dostrzega też słusznie, jak ludzie przyzwyczajają się do płotu. A GW nie chce dostrzec, że mogą mieć upodobanie w Placu Litewskim z fontanną i wieloma drzewami.

Pozdr.
                • wampir35 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 27.06.07, 15:54
                  Rzeczywiście to zamalowywanie miało związek z przyjazdem Kohla. A władze KUL
                  zachlapały Guernicę z własnej inicjatywy, doktorant nie wypowiadał się w
                  kwestii płotu.
    • Gość: wiejska baba chciałby Zemła miec tylko gorsze dni Michała Anio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:33
      Anioła, ja też....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka