leniak 23.06.07, 21:16 "Wszystko to powinno tworzyć złożoną wielowymiarowość otwierającą na bezmiar interpretacji" - taaak podoba się mnie ów język opisu sztuki, niezmiernie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leniak Materialna materialność Koziary 23.06.07, 21:20 pomijajac jednak własciwosci języka krytyki sztuki, chyba warto zobaczyć wystawę twórcy scenografi lubelskiej nocy swietojańskiej... sądząc z recenzji we widzu moze cóś drgnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba we widzu to drgnie po 2 mamrocie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:42 a ja czasami spogladam na tę twórczosc jak na cos co usiłuje byc sztuką tylko dlatego ,że nam sie to wmawia.A ja nie mam potrzeby rozumiec i znac wszystkiego co usiłuje sztuka byc. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 24.06.07, 20:06 P. Leniak świetnie dostrzegł, że im większe bazgroły, tym bardziej podatne na wielość wyjaśnień. A co do ozdób tegorocznej nocy świętojańskiej, to właściwie sam pomysł podświetlonego "kwiatka" był niezły, tylko środek tego wykwitu błyskający rażącym światłem i niezbyt dobranymi odcieniami nie udał się. A w ogóle to wszystko było bez ładu i składu, bo scena z innej, jakiejś chałturowej, bajki i całość jakoś uboga, a krzyki ukraińskie dość łomotliwe. O tyle lepiej było jednak niż w czasie "Nocy Kultury", że wtedy scena była nisko i widzowie stawali na tych "niby zabytkach fary", żeby coś dojrzeć - to ukazywało całą nędzę pomysłu takiego "unowocześnienia" placu. Gdy jeszcze były drzewa, to p. Koziara był młodszy i całkiem ciekawie urządził noc świętojańską z ogniskami, dymami i zimnymi ognikami. Teraz to jednak bardziej "chałtura". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 26.06.07, 05:08 Gdy pan Koziara był młodszy to całkiem fajnie zamalował płot koło KUL-u. Nazywało się to malowidło Guernica Polska, ale władze uczelni nakazały zachlapać z powrotem na zielono, nie pamiętam już dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... IP: *.it-net.pl 26.06.07, 08:39 wracajac do sceny na placu po farze , - piekne zrobili dla niej podwyzszenie ale nikt nie przewidzial , ze dzwiek bedzie wracal i bedzie dudnic, powinna byc raczej w rejonach absyntu ,szewca Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 26.06.07, 09:19 Guernica została zamalowana, ponieważ bedący akurat z wizytą w Lublinie pan Helmut Kohl powiedział, że takiej szacownej uczelni nie wypada mieć tak zabazgrolonego płotu....Tako rzecze hipoteza. A tak wogóle to tenże płot rozebrany został niedawno, ku mojemu smutkowi. Wszakże odkad pamietam, przez tyle lat był nieodłacznym elementem otoczenia kulowskiego:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... IP: *.chello.pl 26.06.07, 09:27 i postawili pomnik Norwidowi tak ciut od czapy. pomnik, ktory artycie nie wyszedl...ale nawet Michal Aniol mial gorsze dni... Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 26.06.07, 20:38 Może władze KUL przestraszyły się, że mogą urazić p. Kohla? Czy p. Folkatka może powiedzieć, że to przed przyjazdem tego "doktora h.c." czyszczono ogrodzenie? (Bo jeśli po jego wyjeździe - to opowieść między bajki włożyć.) P. Folkatka dostrzega też słusznie, jak ludzie przyzwyczajają się do płotu. A GW nie chce dostrzec, że mogą mieć upodobanie w Placu Litewskim z fontanną i wieloma drzewami. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir35 Re: we widzu to drgnie po 2 mamrocie... 27.06.07, 15:54 Rzeczywiście to zamalowywanie miało związek z przyjazdem Kohla. A władze KUL zachlapały Guernicę z własnej inicjatywy, doktorant nie wypowiadał się w kwestii płotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba chciałby Zemła miec tylko gorsze dni Michała Anio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:33 Anioła, ja też.... Odpowiedz Link Zgłoś