Dodaj do ulubionych

tropiciele żydowskich korzeni z SLD

08.07.07, 13:18
Jak to jest, że jeżeli powie się o żydowskich korzeniach Marka Borowskiego,
Jerzego Urbana, Adama Michnika, Aleksandra Kwaśniewskiego, Pawła Śpiewaka,
Marka Safjana, Bronisława Geremka, Daniela Passenta, Piotra Najsztuba, to
słowom oburzenia na "antysemityzm, ksenofobię, faszyzm" itd. nie ma granic.

Z drugiej strony, kiedy szef Biura Programowego Sojuszu Lewicy Demokratycznej
Tomasz Kalita twierdzi, że żydowskie pochodzenie mają: Jan Lechoń, Kazimierz
Wierzyński, Brunon Schulz, Witold Gombrowicz i Stanisław Lem, to reakcji
czujnych dziennikarzy Gazety Wyborczej nie ma!

Może dlatego, że SLD-owski aktywista przywoływał żydowskie pochodzenie owych
twórców, żeby zarzucić min. Giertychowi antysemityzm?

Tylko jak z tym w końcu jest? Czy wolno ujawniać fakt żydowskiego pochodzenia
osoby znanej, czy nie? A może artystów wolno, a polityków już nie? A może
wolno tylko w szczególnych okolicznościach - kiedy chce się komuś zarzucić
antysemityzm (np. jak wyżej, Giertychowi, albo krytykującym, jak to uczyniła
Kazimiera Szczuka, twierdząc, że ataki na nią za przedrzeźnianie modlącej się
chorej dziewczynki to przejaw antysemityzmu)?
Obserwuj wątek
    • edico Re: A co Ty na takowe dictum? 08.07.07, 15:14
      Arcybiskup Metropolita Warszawski, Prymas Polski Kardynał Józef Glemp –
      pochodzenie żydowskie, jego brat nazywa się Glemb, komunista, partyjny pułkownik
      LWP (w 1989 r. kandydował z listy PZPR);
      Arcybiskup Warszawski – Bronisław Dąbrowski – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Tadeusz Gocłowski – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Józef Kowalczyk – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Kardynał Franciszek Macharski – Finkelstein – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Józef Michalik – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Henryk Muszyński – Jaks – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Edmund Piszcz – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Marian Przykucki – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Bolesław Pylak – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Jerzy Stroba – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Ignacy Tokarczuk – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Wojciech Zięba – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Damian Zimon – pochodzenie żydowskie;
      Arcybiskup – Władysław Ziółek – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Roman Andrzejewski – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Bohdan Bejze – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Jan Chrapek – Kohn – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Bronisław Dembowski – Winkiel – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Czesław Domin – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Edward Frankowski – narodowość polska;
      Biskup – Stanisław Gądecki – Hartmann – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Sławoj Leszek Głódź – Izaak Nowin – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Kazimierz Górny – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Władysław Jędruszów – pochodzenie ukraińskie;
      Biskup – Piotr Libera – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Edward Malerski – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Jan Mazur – narodowość polska;
      Biskup – Wiesław Mering – pochodzenie żydowskie, Tajny Współpracownik SB „Lucjan”;
      Biskup – Stanisław Nowak – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Alojzy Orszulik – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Juliusz Paetz – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Tadeusz Pieronek – Mosze Michlis – pochodzenie żydowskie (członek
      antypolskiej, powiązany z masonerią i światową finansjerą żydowską Fundacji
      Stefana Batorego);
      Biskup – Tadeusz Rakoczy – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Kazimierz Rakoczy – pochodzenie żydowskie;
      Biskup - Kazimierz Romaniuk – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Tadeusz Rybak – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Edward Samsel – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Andrzej Suski – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Jan Szlaga – pochodzenie niemieckie;
      Biskup – Stanisław Szymecki – narodowość polska;
      Biskup – Andrzej Śliwiński – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Adam Śmigielski – narodowość polska;
      Biskup – Szczepan Wesoły – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Jan Wieczorek – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Wojciech Zięba – pochodzenie żydowskie;
      Biskup – Józef Życiński – Reitfstein – pochodzenie żydowskie;

- ks. Franciszek Cybula – pochodzenie żydowskie (ks. kapelan i spowiednik w
      Kancelarii byłego Prezydenta (Wałęsy), agent SB, TW pseudonim „Franko”;
      - ks. prof. Romuald Weksler-Waszkinel – Jakub Weksler – pochodzenie żydowskie;
      - ks. prof. Józef Tischner – Blumstein – pochodzenie żydowskie (polonofob),
      czołowy ideolog „katolewicy” i nieformalny kapelan udecji, ulubiony ksiądz
      „Gazety Wyborczej – Wybiórczej” i „Wprost”, doczekał się pochwał nawet na łamach
      „Playboya” za swe skrajne drwiny z polskiego katolickiego zaścianka [por. J.
      Miliszkiewicz: Kapłan na luzie, „Playboy” z grudnia 1995, s. 132-134]; były
      członek zarządu antypolskiej, powiązaną z masonerią i światową finansjerą
      żydowską Fundacji om. Stefana Batorego, odznaczony Orderem Orła Białego (1999) ;
      - ks. Adam Bijak – Klotzer – pochodzenie żydowskie (polonofob);
      - ks Adam Boniecki – Aaron Ajngold – pochodzenie żydowskie (polonofob);
      - ks. Michał Czajkowski – pochodzenie żydowskie (polonofob, dywersant, mason,
      globalista, piewca żydoekumenizmu i żydotolerancji, zniesławiacz Polski i
      Polaków, wieloletni agent UB/SB – Tajny Współpracownik pseudonim „Jankowski” –
      główny przełożony gen. Pietruszka, ten sam, który był też szefem bandy
      Piotrowskiego, którzy z polecenia Pietruszki zamordowali ks. Jerzego
      Popiełuszko, współprzewodniczący Polskiej Rady Chrześcijan i Żydów,
      współpracownik żydokatolewackiego „Tygodnika Powszechnego”, asystent kościelny i
      członek rady redakcyjnej katolewackiego miesięcznika „Więź”);
      - o. Jan Góra (ten od Lednicy) – Griemschpann – pochodzenie żydowskie;
      - ks. Roman Indrzejczyk – pochodzenie żydowskie;
      - ks. Zbigniew Kamiński – pochodzenie żydowskie (członek KOR);
      - ks. Leon Kantorski – pochodzenie żydowskie (proboszcz z Podkowy Leśnej, który
      jeszcze w latach 70. związał się z KOR-em, odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu
      Odrodzenia Polski przez żyda;
      - ks. Wiesław Lauer – pochodzenie żydowskie, wikariusz generalny kurii
      gdańskiej, Tajny Współpracownik pseudonim „Szwejk”:
      - ks. Stanisław Musiał – pochodzenie żydowskie, (członek rady Fundacji Judaica,
      członek redakcji żydokomunistycznego „Tygodnika Powszechnego”, „Otwarta
      Rzeczpospolita”, (oficjalnej „Stowarzyszenie przecie Antysemityzmu i Ksenofobii
      powstałe w 1999 r. Stowarzyszenie liczy ponad 300 członków o różnych
      przekonaniach politycznych, różnych wyznań i bezwyznaniowych”, głównie jednak
      pochodzenia żydowskiego, oraz komuniści i ateiści, stowarzyszenie otrzymuje
      finansowe wsparcie ze strony antypolskiej, powiązanej z masonerią i światową
      finansjerą żydowską Fundacji im. Stefana Batorego);
      - ks. Jan Zieja – pochodzenie żydowskie, (członek – założyciel KOR);
      - ks. prałat Grzegorz Pawłoski – pochodzenie żydowskie... i wielu, wielu
      innych... żydoagentów, agentów UB, żydomasonów, ... ...jest ich o wiele, wiele
      więcej... żydowskie przechrzty, zdrajcy, agenci, prokuratorzy, profani,
      bluźniercy, donosiciele, kolaboranci, autorzy „katolewicy”, wrogowie i
      niszczyciele prawdziwego katolicyzmu i prawdziwej wiary katolickiej, polskości,
      patriotyzmu i cywilizacji chrześcijańskiej.
      www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=afery&id=1269
      Przyjemnej lektury :))
      • janbezziemi Re: A co Ty na takowe dictum? 08.07.07, 16:28
        edico,zapomniałes o Chrystusie,synu Zydówki! Jak tak walisz z grubej rury, to
        do końca!
        • edico Re: A co Ty na takowe dictum? 08.07.07, 17:04
          Wymieniać można jeszcze wielu nawet spośród papieży. Ale Matka Boska była
          przecież Polką :))

Dziw tylko bierze, że mając takie koneksje katolicyzm w Polsce musiał być
          wdrażany mieczem. Coś to ... chyba nie gra :))
          • Gość: folkatka Re: A co Ty na takowe dictum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 23:30

folkatka - pochodzenie tatarskie, muzułmańscy przodkowie, a fe!
            Czy moze to ktoś gdzieś umieścić? Będę wielce rada:) Co prawda przodkowie
            azjatyccy to nie to samo co zydowscy, ale zawsze:))
            • Gość: folkatka Re: A co Ty na takowe dictum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 23:58

Gafę strzeliłam, geografii nie znam. Izrael to przeciez tez Azja.
      • elan13 Re: A co Ty na takowe dictum? 08.07.07, 23:21
        A ja na takowe dictum - nie jestem przekonany co do wiarygodności przytoczonej
        przez Ciebie listy, co nie zmienia faktu, że nie dałeś odpowiedzi na kilka
        moich pytań.

Piszesz na końcu:

Gdy zabraknie historii, zastępują ją bajki.
        (Charles-Louis de Secondat de Montesquieu)

Czyżbyś kwestionował żydowskie korzenie któregoś z wymienionych wcześniej
        przeze mnie?
        • edico Re: A co Ty na takowe dictum? 09.07.07, 15:56
          Prawdę mówiąc nie wiele mnie obchodzi czyjeś pochodzenie. Tak samo odniósł bym
          kogoś, kto zajął by się Twoim pochodzeniem. Używając retoryki Rydzyka, możesz
          wstawić tu sobie coś dowolnego z tej jego "słodkiej" galerii miłosierdzia bliźniego.
    • Gość: jacek Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.lublin.mm.pl 08.07.07, 23:59
      co wolno wojewodzie to nie tobie.. :)
      • Gość: aaa Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.chello.pl 09.07.07, 00:24
        elanie, a jak twoj system korzeniowy?
        • Gość: elan Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.blue-net.com.pl 09.07.07, 00:30
          Gość portalu: aaa napisał(a):

> elanie, a jak twoj system korzeniowy?

Tak jak u znakomitej większości mieszkańców polskiej ziemi.
      • Gość: elan Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.blue-net.com.pl 09.07.07, 00:26
        Gość portalu: jacek napisał(a):

> co wolno wojewodzie to nie tobie.. :)

Dobre, wojewoda Kalita z SLD, jeszcze lepsze - wojewodzina Kazimiera Szczuka:)))
        • Gość: zorro Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.lublin.mm.pl 09.07.07, 00:33
          Wszyscy jestesmy ŻYDAMI I spoko!
          • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 00:47
            Gość portalu: zorro napisał(a):

> Wszyscy jestesmy ŻYDAMI I spoko!

Domyślam się <zorro>, że to hasło z Twojego spotkania rodzinnego. Masz rację,
            że spoko. Nie powinniście się wstydzić swoich korzeni.
            • Gość: zorro Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.lublin.mm.pl 09.07.07, 10:44
              Niestety, elanie13, ale ja tu wołam jak Kennedy w Berlinie przed laty: "Jestem
              berlińczykiem"! A był niby? Nie rozumiesz pewnych stwierdzeń, czyli brak
              Ci ,eleniątko, wiedzy ogólnej. W moich oczach skompromitowałeś się swą
              wypowiedzią kompletnie! A rasy czy narodowosci nikt sobie nie wybiera. Ja np.
              wolałbym byc Holendrem czy Francuzem, ale mógłbym byc i Somalińczykiem...Więc
              jest,jak jest i z tym trzeba życ. Mimo elaństwa (rym do draństwa, częstochowski
              rym, ale rym!).
              • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 13:46
                Gość portalu: zorro napisał(a):

> Niestety, elanie13, ale ja tu wołam jak Kennedy w Berlinie przed
                laty: "Jestem
                > berlińczykiem"! A był niby? Nie rozumiesz pewnych stwierdzeń, czyli brak
                > Ci ,eleniątko, wiedzy ogólnej. W moich oczach skompromitowałeś się swą
                > wypowiedzią kompletnie! A rasy czy narodowosci nikt sobie nie wybiera. Ja np.
                > wolałbym byc Holendrem czy Francuzem, ale mógłbym byc i Somalińczykiem...Więc
                > jest,jak jest i z tym trzeba życ. Mimo elaństwa (rym do draństwa,
                częstochowski
                > rym, ale rym!).

Ależ naturalnie, ze znam wystąpienie prezydenta Kennedyego, tyle, że
                okoliczności w jakich wypowiedział owe słynne słowa nijak się mają do tematu
                niniejszego wątku. Ani Żydzi nie są w Polsce ograniczani w swoich wolnościach,
                ani porównanie Ciebie <zorro> z byłym prezydentem USA nie skutkuje żadnymi
                skojarzeniami.

To prawda, że narodowości i rasy nikt sobie nie wybiera, ale nie wyjaśniłeś
                dlaczego się niby skompromitowałem. Twoja biegłość w rymowaniu zasługuje na
                uznanie.
            • dociek Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 10:58
              Elanie, ciekawi mnie, jak głęboko w historię sięga twoja udokumentowana wiedza
              o własnych przodkach i "korzeniach"? Biorąc pod uwagę, wynikającą z naszego
              geopolitycznego umiejscowienia w Europie, typową dla zmiennych losów
              Rzeczypospolitej jej wielkulturowość i wielonarodowościowość oraz stałe
              mieszanie materiału genetycznego, a także wielowiekową diasporę żydowską, nie
              byłbym na twoim miejscu tak pewny, czy któryś z twych pradziadów nie nosił
              imienia Mosze, a praprababka, np. Sara.
              • wampir35 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 12:36
                Drogi Elanie, napisałeś drwiąco w którymś z postów adresowanym do przedmówcy,
                że nie powinien się wstydzić żydowskich korzeni. Sensu jego wypowiedzi nie
                zrozumiałeś, ale wezwanie padło więc masz: moja babcia od strony mamy była
                Żydówką, więc ja te korzenie mam i ... wcale się ich nie wstydzę, tylko niby
                jak mam Cię o tym przekonać? Przyszyć gwiazdę Dawida na rękawie czy może
                wytatuować jakiś gustowny numerek na przedramieniu i paradować z tym po
                Krakowskim na przykład? Podrzuć jakiś pomysł, bo nie mam pojęcia, jaka
                manifestacja żydowskiego pochodzenia jest dla Ciebie satysfakcjonująca...
                • empi Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 12:57
                  W szkole podstawowej i średniej miałem kilku kolegów Żydów, w początkach mojej
                  pracy miałem kilka koleżanek Żydówek. Wtedy nie potrafiłem zasugerować się ich
                  nazwiskami by określić ich jako Żydów. Nie było to istotne dla mnie. Jednego
                  skojarzyłem jako Żyda dopiero w 1968 jak nagle zniknął ze szkoły i po pewnym
                  czasie przysłał tęskny list. O innych dowiedziałem się dopiero w tych czasach,
                  od życzliwych. Czy taka wiedza była mi potrzebna? Do czego? Kto mi ich teraz
                  stara się obrzydzić?.
                  pzdr.
                  • Gość: ciupazka Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 09.07.07, 13:05
                    Oni Ci chż tylko powiedzieć, że Ty też jesteś Żydem, ja też, hehe...góralem z
                    góry Synaj, hehe...
                    • Gość: zorro Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.lublin.mm.pl 09.07.07, 13:28
                      ciupazka ,siedz na swoim miejscowym forum, bo ględzisz bez sensu...
                    • Gość: aaa Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.chello.pl 09.07.07, 13:34
                      dajcie spokuj, elan to taki smutny człowiek...po raz kolejny pokazuje, jak
                      bezcelowe było by jego życie gdyby nie postkomuniści, żydzi, teorie spiskowe i
                      Oleksy, tropienie w mediach informacji na ich temat i podniecanie się nimi.
                      To naprawdę przykre, że do tego może się sprowadzić czyjeś
                      istnienie...przynajmniej by się brydzem zainteresował...

"Z brydzem jest jak z sexem, albo masz dobrego partnera
                      albo musisz mieć dobrą rekę"
                      Woody Allen
                      • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 14:39

> dajcie spokuj, elan to taki smutny człowiek...po raz kolejny pokazuje, jak
                        > bezcelowe było by jego życie gdyby nie postkomuniści, żydzi, teorie spiskowe
                        i Oleksy, tropienie w mediach informacji na ich temat i podniecanie się nimi.
                        > To naprawdę przykre, że do tego może się sprowadzić czyjeś
                        > istnienie...przynajmniej by się brydzem zainteresował...

Piszesz <aaa>, jakbyś mnie cokolwiek znała. Nigdy nie uchodziłem w swoim
                        środowisku za człowieka smutnego. Cóz Ty możesz wiedzieć o moich celach
                        życiowych? Twój komentarz świadczy niezbicie o Twoim ubóstwie intelektualnym i
                        poważnym deficycie logicznego myślenia.

O żadnych teoriach spiskowych nigdy nie pisałem. Tematy zwiazane z pochodzeniem
                        etnicznym, postkomunistami, wynurzeniami Oleksego wydały mi się interesujące i
                        podzieliłem się na forum swoimi spostrzeżeniami. Jeśli jest to dla Ciebie
                        nudne, to co tutaj robisz? Poszukaj sobie forum brydżowego.

• Gość: aaa Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.chello.pl 09.07.07, 16:56
                          elanie, no cóż, jestem tylko kobietą, której jeszcze do niedawna odmawiano
                          prawa do samodzielnego myślenia oraz posiadania duszy. Jako zwierzę domowe,
                          taka kuradomestica, mogę sobie pozwolić na pewien (nawet zaawansowany) stopień
                          zidjocenia. napisze ci w tajemnicy, że bywam tu nielegalnie porzucając moje
                          codzienne obowiązki kuchenno-sypialniano-kościółkowe, by dać upust zaszczutemu
                          intelektowi i troche poganiać szare komórki by kompletnie nie straciły formy.
                          Mam nadzieję, że tak światły umysł jak twój to zrozumie.
                          tak więc w ramach gimnastyki umysłowej to wydaje mi się, że na podstawie tego
                          co się pisze, rysuje można sporo o człowieku powiedzieć...czasem więcej niż ten
                          ktoś sam by chciał ujawnić:)))

• elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 19:17

> elanie, no cóż, jestem tylko kobietą, której jeszcze do niedawna odmawiano
                            > prawa do samodzielnego myślenia oraz posiadania duszy. Jako zwierzę domowe,
                            > taka kuradomestica, mogę sobie pozwolić na pewien (nawet zaawansowany)
                            stopień zidjocenia. napisze ci w tajemnicy, że bywam tu nielegalnie porzucając
                            moje codzienne obowiązki kuchenno-sypialniano-kościółkowe, by dać upust
                            zaszczutemu
                            > intelektowi i troche poganiać szare komórki by kompletnie nie straciły formy.
                            > Mam nadzieję, że tak światły umysł jak twój to zrozumie.
                            > tak więc w ramach gimnastyki umysłowej to wydaje mi się, że na podstawie tego
                            > co się pisze, rysuje można sporo o człowieku powiedzieć...czasem więcej niż
                            ten ktoś sam by chciał ujawnić:)))

Twoje szczere wyznanie sprawia, że od tej pory będę Twoje umysłowe ćwiczenia
                            gimnastyczne na niniejszym forum traktował z daleko posunietą wyrozumiałością.
                            Nie należy do eleganckich surowe ripostowanie mając świadomość ułomności
                            adwersarza.

Dla pocieszenia powiem Ci, że Twój przypadek nie jest beznadziejny, skoro
                            zdajesz sobie jednak sprawę z własnego częściowego, jak to trafnie ujęłaś,
                            zidiocenia (pamiętaj, to słowo pisze się przez "i" a nie przez "j").

Ze szczerymi życzeniami powrotu do równowagi psychicznej.

elan13
                            • Gość: aaa Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.chello.pl 09.07.07, 19:34
                              rozumiem, że w ramach swojej tolerancji pominąłes ostatnie moje zdanie...:)))
                              • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 20:17

> rozumiem, że w ramach swojej tolerancji pominąłes ostatnie moje zdanie...:)))

<aaa> napisała:
                                "...wydaje mi się, że na podstawie tego co się pisze, rysuje można sporo o
                                człowieku powiedzieć...czasem więcej niż ten ktoś sam by chciał ujawnić:)))"

Pominąłem, bo nie zamierzałem z nim polemizować. Powyższe stwierdzenie uważam
                                za prawdziwe. Psychologowie dokonują interpretacji rozmaitych opracowanych
                                naukowo testów, stawiają diagnozy, hipotezy. Faktycznie czasem wydobywają z
                                pacjenta coś, czego on sam nie chciałby ujawnić.
                  • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 14:22
                    empi napisał:

> W szkole podstawowej i średniej miałem kilku kolegów Żydów, w początkach
                    mojej pracy miałem kilka koleżanek Żydówek. Wtedy nie potrafiłem zasugerować
                    się ich
                    > nazwiskami by określić ich jako Żydów. Nie było to istotne dla mnie. Jednego
                    > skojarzyłem jako Żyda dopiero w 1968 jak nagle zniknął ze szkoły i po pewnym
                    > czasie przysłał tęskny list. O innych dowiedziałem się dopiero w tych
                    czasach,
                    > od życzliwych. Czy taka wiedza była mi potrzebna? Do czego? Kto mi ich teraz
                    > stara się obrzydzić?.
                    > pzdr.

Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy taka wiedza była Ci potrzebna,
                    czy nie.

Nie zauważyłem też, żeby w tym wątku ktoś Żydów obrażał, czy obrzydzał. Nie
                    sądzę <empi>, byś uważał, że stwierdzenie faktu żydowskiego pochodzenia znanej
                    osoby jest jej obrzydzaniem. Gdybyś tak uważał, byłoby to uznaniem żydowskiego
                    pochodzenia za coś obrzydliwego, a więc przejawem antysemityzmu (o co, jeszcze
                    raz podkreślam, wcale Cię nie posądzam).
                • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 14:13
                  wampir35 napisała:

> Drogi Elanie, napisałeś drwiąco w którymś z postów adresowanym do przedmówcy,
                  > że nie powinien się wstydzić żydowskich korzeni. Sensu jego wypowiedzi nie
                  > zrozumiałeś, ale wezwanie padło więc masz: moja babcia od strony mamy była
                  > Żydówką, więc ja te korzenie mam i ... wcale się ich nie wstydzę, tylko niby
                  > jak mam Cię o tym przekonać? Przyszyć gwiazdę Dawida na rękawie czy może
                  > wytatuować jakiś gustowny numerek na przedramieniu i paradować z tym po
                  > Krakowskim na przykład? Podrzuć jakiś pomysł, bo nie mam pojęcia, jaka
                  > manifestacja żydowskiego pochodzenia jest dla Ciebie satysfakcjonująca...

Dlaczego sądzisz, że pochwała określenia "spoko" (użytego przez <zorro>) dla
                  korzeni żydowskich jest drwiną?

To Ty nie zrozumiałaś sensu moich wypowiedzi. Szanuję ludzi, którzy nie
                  ukrywają swojego żydowskiego pochodzenia, nie oczekuję przy tym żadnego
                  obnoszenia się ze swoja żydowskoscią (zapomnij o gwiazdach, tatuażach czy
                  judeparadach). No chyba, że masz potrzebę manifestowania w ten sposób swojej
                  przynależności etnicznej.

Wskazuję jedynie na pewną niekonsekwencję - z jednej strony działacze lewicowi,
                  dziennikarze Gazety Wyborczej sami wskazują czyjeś żydowskie pochodzenie
                  (aktywista SLD kilku wymienionych artystów, dziennikarze np. polityka,
                  kandydata na prezydenta USA), z drugiej strony stwierdzenie faktu żydowskiego
                  pochodzenia wymienionych przeze mnie znanych ludzi budzi lawinę histerii, gdzie
                  antysemityzm i faszyzm to zarzuty najdelikatniejsze.
              • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 09.07.07, 13:57
                dociek napisał:

> Elanie, ciekawi mnie, jak głęboko w historię sięga twoja udokumentowana
                wiedza
                > o własnych przodkach i "korzeniach"? Biorąc pod uwagę, wynikającą z naszego
                > geopolitycznego umiejscowienia w Europie, typową dla zmiennych losów
                > Rzeczypospolitej jej wielkulturowość i wielonarodowościowość oraz stałe
                > mieszanie materiału genetycznego, a także wielowiekową diasporę żydowską, nie
                > byłbym na twoim miejscu tak pewny, czy któryś z twych pradziadów nie nosił
                > imienia Mosze, a praprababka, np. Sara.

Moja udokumentowana wiedza o przodkach sięga czasów rozbiorów. Dokumenty o
                przodkach żydowskich nic nie mówią. Wiem też, że rodzice, dziadowie,
                pradziadowie, prapradziadowie byli wychowywani w duchu patriotycznym i w wierze
                katolickiej. I oczywiście pewne jest, że na początku był Adam i Ewa.

Tylko co to ma wspólnego z pytaniami, które zadałem rozpoczynając wątek? Czy
                jesteś w stanie pokusić sie o merytoryczną odpowiedź na nie?
                • Gość: bosman elanie - jesteś fałszywym...................... IP: *.centertel.pl 09.07.07, 14:33
                  (wstaw sobie coś obraźliwego). Po kiego wała wmawiasz wszystkim w tym wątku
                  twoje dobre intencje. Przecież zakładasz wątek tylko po to by zdeprecjonować
                  SLD i Żydów - innego zamiaru nie masz. Piszesz jak zawsze na zlecenie i żeby
                  szczuć. Powtarzam jeszcze raz: jesteś fałszywcem i prowokatorem. Nawswadzał
                  bym ci "kwiatków" ale empi mnie chlastnie i nie przeczytasz.
                  • elan13 Re: elanie - jesteś fałszywym.................... 09.07.07, 14:53
                    Gość portalu: bosman napisał(a):

> (wstaw sobie coś obraźliwego). Po kiego wała wmawiasz wszystkim w tym wątku
                    > twoje dobre intencje. Przecież zakładasz wątek tylko po to by zdeprecjonować
                    > SLD i Żydów - innego zamiaru nie masz. Piszesz jak zawsze na zlecenie i żeby
                    > szczuć. Powtarzam jeszcze raz: jesteś fałszywcem i prowokatorem. Nawswadzał
                    > bym ci "kwiatków" ale empi mnie chlastnie i nie przeczytasz.

Ubawiłeś mnie <bosmanie>. Czyżbyś zastał zainfekowany przez <aaa>? Ona wie co
                    jest moim celem życiowym, Ty przejrzałeś moje skryte zamiary. Tym wpisem
                    pokazujesz nie tylko brak logiki, ale również niezrównowazenie emocjonalne.
                    Zamiast rzeczowej polemiki, stosujesz argumenty ad personam, insynuujesz mi
                    szczucie i pisanie na zlecenie (kogo?). Jeśli dostrzegasz fałsz w moim
                    rozumowaniu, uzasadnij to.

Zgadzam się - od "wsadzania kwiatków" na tym forum jesteś bezapelacyjnie
                    pierwszy. Twój poziom kultury osobistej jest powszechnie znany.
                    • Gość: bosman Re: elanie - jesteś fałszywym.................... IP: *.centertel.pl 09.07.07, 15:00
                      szczułeś, szczujesz i po to tu jesteś z nadania. To nie pierwszy twój post w
                      tym stylu wiec nie bredź o braku logiki w moim poście.
                      • wampir35 Re: elanie - jesteś fałszywym.................... 09.07.07, 15:09
                        Faktycznie to nie pierwszy Twój post w tym stylu, a z odpowiedzi udzielonej
                        Doćkowi wynika, że bardzo jesteś dumny ze swoich pszenno-buraczanych korzeni i
                        katolickiego wychowania całej szacownej familii. Ale cóż, jeśli czysto polskie
                        pochodzenie to wszystko czym możesz się pochwalić i co potrafisz przeciwstawić
                        adersarzom na tym forum, to ciesz się tym co masz, Twój katolicki Bóg z Tobą.
                        Szkoda czasu na odpisywanie na Twoje posty.
                        • elan13 Re: elanie - jesteś fałszywym.................... 09.07.07, 15:28
                          wampir35 napisała:

> Faktycznie to nie pierwszy Twój post w tym stylu, a z odpowiedzi udzielonej
                          > Doćkowi wynika, że bardzo jesteś dumny ze swoich pszenno-buraczanych korzeni
                          i katolickiego wychowania całej szacownej familii. Ale cóż, jeśli czysto
                          polskie pochodzenie to wszystko czym możesz się pochwalić i co potrafisz
                          przeciwstawić
                          > adersarzom na tym forum, to ciesz się tym co masz, Twój katolicki Bóg z Tobą.
                          > Szkoda czasu na odpisywanie na Twoje posty.

To prawda, że jestem dumny z mojego pochodzenia, ale się z tym nie afiszuję,
                          odpowiedziałem tylko na pytanie <doćka>. Dostrzegam w Twojej wypowiedzi
                          elementy ksenofobiczne - wychowanie w tradycji patriotycznej i w wierze
                          katolickiej nazywasz "korzeniami pszenno-buraczanymi". Czy ja napisałem o
                          Twoich korzeniach - cebulowo-czosnkowe?

I kolejny przykład braku logiki, nieudolnej próby obrażania - skąd podstawa do
                          twierdzenia, że moje polskie pochodzenie to "wszystko, czym mogę się pochwalić"?

Jak dotąd adwersarze nie odpowiadaja na postawione pytania, tylko zmieniają
                          temat, prezentują wątpliwego pochodzenia listy, pytają o pochodzenie,
                          opowiadają o pochodzeniu swoim i swoich znajomych oraz insynuują i zarzucają
                          niecne intencje.

I na koniec jedno istotne sprostowanie - Jest jeden Bóg.
                          • Gość: bosman Jest jeden Bóg. IP: *.centertel.pl 09.07.07, 15:31
                            oczywiście wg ciebie - zapomniałeś dodać. Wg niektórych nie ma go wcale.
                          • wampir35 Re: elanie - jesteś fałszywym.................... 09.07.07, 15:36
                            A Twój Bóg to Żyd. Poza tym uwielbiam czosnek, a i cebulę lubię. Tylko buraków
                            jakoś nie...
                            • Gość: bosman Re: elanie - jesteś fałszywym.................... IP: *.centertel.pl 09.07.07, 15:43
                              no wampirku, chyba że ćwikłowe ale on nie z tych:-)
                              • wampir35 Re: elanie - jesteś fałszywym.................... 09.07.07, 15:55
                                Ćwikłowe faktycznie, ale kiszonki wszelakie to zdaje się talmudyczny wynalazek
                                więc nie dla Elana. No i barszczyk doprawiony czosnkiem tez ujdzie, ale takie
                                gotowanie przywodzi na myśl rzeź niewiniątek, chrześcijańskich przecież, czyli
                                niechybna ekskomunika od ojca muchomora grozi za wcinanie takich smakołyków.
                                Mniaaaaaaam.
                                • Gość: Ratio Farsa z ciekawej i waznej dyskusji................ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 16:24
                                  Zrobiliscie z ciekawej i powaznej dyskusji - pyskowke. Zestawienie, JESLI
                                  POPRAWNE I PRAWDZIWE, jest ciekawe, choc nie ma dla mnie znaczenia. Wazne dla
                                  mnie: czy ksiadz jest wrazliwy, uczciwy, czy byl czy nie byl TW, czy donosil,
                                  czy klamal, czy robil kariere kosztem kolegow a nawet przyjaciol. TO JEST WAZNE.
                                  • wampir35 Re: Farsa z ciekawej i waznej dyskusji........... 09.07.07, 16:56
                                    Ale co jest ciekawego w takich zestawieniach, jeśli to co w nich jest, jak
                                    piszesz nie ma dla ciebie znaczenia? I słusznie.
                                    Elan założył ten wątek po to, by udowodnić, że ludzie którym przypomina się
                                    wciąż żydowskie korzenie robią w istocie to samo, wskazując na takież
                                    pochodzenie twórców polskiej literatury. Tyle tylko, że nie zrozumiał tkwiącej
                                    w tym aluzji. Chodzi z grubsza o to, że ludzie atakowani takim niby-argumentem -
                                    na etniczne korzenie nie mamy wszak żadnego wpływu- odpowiadają, że takie
                                    pochodzenie mają również postaci znane, które całkiem sporo wniosły w rozwój
                                    polskiej kultury. Władcy PRL-u wymyślili sobie monoetniczną Polskę i wielu
                                    geniuszy pokroju Elana edukowanych w komunistycznych szkołach nigdy nie
                                    słyszało o wielokulturowości dawnej Rzepy, dlatego czasem ktos próbuje zwrócić
                                    im na to uwagę. Co innego zarzucać Geremkowi, Borowskiemu itd., że chcą oddać
                                    Polskę "obcym mocom", bo to Żydzi których z tym krajem nic nie łączy, a co
                                    innego wskazać, że owszem, łączy i to więcej niż taki Elan może sobie
                                    wyobrazić. Pozdrawiam.
                                    • elan13 Re: Farsa z ciekawej i waznej dyskusji........... 09.07.07, 20:02
                                      No wreszcie, po dygresjach kulinarnych <wampir35> odniosła się bardziej
                                      merytorycznie do tematu.

1. Tu nie było żadnej, jak piszesz aluzji. SLD-owski aparatczyk sięgnął do
                                      żydowskich korzeni wymienionych twórców, żeby dowieść tezy, iż powodem
                                      usunięcia ich literatury z listy lektur szkolnych było ich żydowskie
                                      pochodzenie.

2. Czy teza ta jest słuszna, niech odpowie sam Giertych, autor korekt na liście
                                      lektur.

3. Gdybyś przeczytała uważnie mój post rozpoczynający wątek, zauważyłabyś, że
                                      nie ma tam nic o "obcych mocach", a jedynie stwierdzenie faktu żydowskiego
                                      pochodzenia kilku znanych polityków i dziennikarzy.

4. Zwracam uwagę na stosowanie podwójnej miary - dla dowodzenia czyjegoś
                                      antysemityzmu można śmiało sięgać do korzeni żydowskich znanych ludzi,
                                      natomiast kiedy ktoś wspomni o fakcie żydowskiego pochodzenia polityków,
                                      jest "antysemicka" histeria.

5. A może kluczem jest, że można sięgać do korzeni nieżyjących, a do żyjących
                                      już nie? Ciekawe, czy SLD-owski aktywista odważyłby się wymienić w tym gronie
                                      Stanisława Lema jeszcze niedawno, kiedy ten żył?

6. Jestem niezmiernie ciekaw, co takiego łączy z tym krajem Geremka i
                                      Borowskiego, a co jest jednocześnie poza zasięgiem mojej wyobraźni.
                                      • wampir35 Re: Farsa z ciekawej i waznej dyskusji........... 09.07.07, 23:09
                                        To że ich przodkowie tworzyli ten kraj i jego kulturę, gdy twoi odrabiali
                                        pańszczyznę i szarwarki u plebana, głąbie.
                                        Przepraszam, ale masz takie trudności z czytaniem ze zrozumieniem, że moge ci
                                        to po raz któryś napisać już tylko wprost.
                                        • elan13 Re: Farsa z ciekawej i waznej dyskusji........... 10.07.07, 00:12
                                          wampir35 napisała:

> To że ich przodkowie tworzyli ten kraj i jego kulturę, gdy twoi odrabiali
                                          > pańszczyznę i szarwarki u plebana, głąbie.
                                          > Przepraszam, ale masz takie trudności z czytaniem ze zrozumieniem, że moge ci
                                          > to po raz któryś napisać już tylko wprost.

Oczywiście mylisz się. Żydzi wpływali na kulturę Polski, ubogacali ją, ale był
                                          to dodatek, a nie nurt główny. Ten kraj budowali polscy władcy, a Żydzi służyli
                                          im jako karczmarze, szewcy, krawcy itd. W przeważającej większości Żydzi
                                          zajmowali się handlem i rękodziełem, pełnili funkcje raczej służebne, niż
                                          kluczowe. Przed wojną liczbowo przeważała wśród Żydów niewykształcona biedota,
                                          która wierząc swojej inteligencji zasiadającej w judenratach, potulnie i w
                                          sposób zorganizowany oddawała majątek hitlerowcom i szła na zagładę.

Nigdy nie naszła Cię <wampir35> refleksja, że to właśnie powszechna u Twoich
                                          etnicznych braci postawa, którą reprezentujesz jest przyczyną tak wielu od
                                          stuleci kataklizmów, jakie spadają na Twój naród? Polskość Was drażni,
                                          patriotyczne wychowanie i wiarę katolicką nazywacie "pszenno-buraczanym
                                          pochodzeniem" i okazujecie im pogardę, macie fałszywe przekonanie o własnej
                                          wyższości (patrz Twoja ostatnia wypowiedź o pańszczyźnie i szarwarkach).

Buta i bezczelność, wrogie nastawienie do asymilacji, nielojalność okazywana
                                          gospodarzom krajów, które Was przygarnęły były główną przyczyną pogromów i
                                          wypędzeń. Poczytaj trochę o wydarzeniach w Hiszpanii. Powielacie te błędy
                                          gdziekolwiek się znajdziecie. Nie piszę tego, żeby Ci dokuczyć, po prostu
                                          zastanów się nad tym.
                                          • elan13 Czy wiesz <wampir35>, że... 10.07.07, 00:26
                                            Czy wiesz <wampir35>, że wielu Twoich rodaków przeczuwając rychłą zagładę
                                            swojego państwa (trudno się spodziewać, że Arabowie będą po bombardowaniach
                                            dzielnic mieszkalnych, szkół, szpitali, po stosowaniu odpowiedzialności
                                            zbiorowej przez Wasze wojska, nadstawiać drugi policzek) gorączkowo występuje o
                                            przyznanie obywatelstwa polskiego, żeby tu przyjechać i uniknąć unicestwienia?

Czy jesteś przekonana, że zaskarbiliście sobie sympatię polskiego
                                            społeczeństwa? Że za sprawą prezentowanej przez Ciebie mentalności, często
                                            spotykanej u Twoich rodaków przyjęci zostaną z otwartymi rękami?

Pytanie, kto Was przygarnie? Polska nie popełni błędu księcia Konrada
                                            Mazowieckiego, Europa Zachodnia - sama wiesz jak Was traktują - prędzej możecie
                                            się spodziewać procesów o ludobójstwo na Palestyńczykach w międzynarodowym
                                            trybunale w Hadze, tak jak Serbowie. Rosja - też nie sądzę, Putin po
                                            doświadczeniach z Chodorkowskim, Bieriezowskim powie nielzia! Może Kazachstan?
                                            Chociaż po reklamie, jaką zrobił temu krajowi Wasz rodak grający Borata,
                                            możecie liczyć raczej na tereny po starym poligonie nuklearnym.

Zdobądź się na refleksję <wampir35> - co w Was takiego jest, że pomimo
                                            licznych talentów, zdolności, umiejętności, nie budzicie w tak wielu nacjach
                                            przesadnej sympatii, a jednostki patologiczne i wynaturzone (jak np. Hitler)
                                            doprowadzacie do zbrodniczej pasji. Czy nie zbyt często powtarzacie innym
                                            nacjom - "płaćcie - taki wasz los frajerzy" i stąd faktycznie taki Wasz
                                            tragiczny od stuleci los?
                                            • bruner4 Re: Czy wiesz <wampir35>, że... 10.07.07, 00:54
                                              Rzeczywiscie, bosman mial racje.
                                              • Gość: aaa ciiiiii... IP: *.chello.pl 10.07.07, 01:15
                                                elan wszedł w inny wymiar, zaraz zaświci mistycznym światłem...za chwilę
                                                bedziemy świadkami wyklucia się kolejnego mesiasza narodowego w biało czerwonej
                                                sukience z ryngrafem i skrzydłami wciętymi przez mole historii...i paw - tyłem
                                                dumny ogon, przodem treść...i ostrogi, bo bez ostróg jest mniej dostojnie...a
                                                dostojnie byś musi bo na ustach Bogórodzica...i paw...

zaczynam zazdroscić narodowości moim przyjaciołom z Czech
                                  • folkatka Re: Farsa z ciekawej i waznej dyskusji........... 09.07.07, 21:12
                                    Zestawienie, JESLI
                                    > POPRAWNE I PRAWDZIWE, jest ciekawe,
                                    ========
                                    Ty wierzysz w takie zestawienia? Ja w zyciu swoim czytałam ich wiele, najlepsza
                                    funkcjonowała tutaj - polonica.net/, tylko juz jej nie ma:(
                                    Mozna tam było znaleźć np. Roberta Brylewskiego czy Darka Malejonka:)
                                    Generalnie to nie jest problem, usiąść sobie przy stoliku, postawić obok
                                    filizanke z kawą, i zacząć wypisywanie - po jednej stronie nazwiska osób których
                                    nie lubimy, po drugiej stronie - ich prawdziwe nazwiska. Ja tez tak bym
                                    mogła...Napiszę np. nazwisko pewnego profesora, który oblał mnie kiedys na
                                    egzaminie - to, tak naprawdę, Izaak Zimmerman. Ekspedientka z warzywniaka, która
                                    sie dziś na mnie krzywo spojrzała, to Ryfka Apfelbaum. Mój proboszcz, na którego
                                    kazaniach zawsze ziewam - to oczywiscie Abraham Krakauer. A kierowca pekaesu,
                                    który się nie zatrzymał na przystanku, mimo ze autobus nie był wcale pełny - to,
                                    rzecz jasna, Abraham...Ależ nie...Abraham juz było...imiona nie mogą sie czesto
                                    powtarzac bo bedzie nudno...Dajmy mu Mojżesz. Mojżesz Rozencwajg. Brzmi fajnie:)
                                    No i tak mozna w nieskończoność. Miłej zabawy:)
                                    • elan13 Re: Farsa z ciekawej i waznej dyskusji........... 10.07.07, 01:03
                                      folkatka napisała:

> Zestawienie, JESLI
                                      > > POPRAWNE I PRAWDZIWE, jest ciekawe,
                                      > ========
                                      > Ty wierzysz w takie zestawienia? Ja w zyciu swoim czytałam ich wiele,
                                      najlepsza funkcjonowała tutaj - polonica.net/, tylko juz jej nie ma:(
                                      > Mozna tam było znaleźć np. Roberta Brylewskiego czy Darka Malejonka:)
                                      > Generalnie to nie jest problem, usiąść sobie przy stoliku, postawić obok
                                      > filizanke z kawą, i zacząć wypisywanie - po jednej stronie nazwiska osób
                                      których
                                      > nie lubimy, po drugiej stronie - ich prawdziwe nazwiska. Ja tez tak bym
                                      > mogła...Napiszę np. nazwisko pewnego profesora, który oblał mnie kiedys na
                                      > egzaminie - to, tak naprawdę, Izaak Zimmerman. Ekspedientka z warzywniaka,
                                      która
                                      > sie dziś na mnie krzywo spojrzała, to Ryfka Apfelbaum. Mój proboszcz, na
                                      którego
                                      > kazaniach zawsze ziewam - to oczywiscie Abraham Krakauer. A kierowca pekaesu,
                                      > który się nie zatrzymał na przystanku, mimo ze autobus nie był wcale pełny -
                                      to rzecz jasna, Abraham...Ależ nie...Abraham juz było...imiona nie mogą sie
                                      czesto powtarzac bo bedzie nudno...Dajmy mu Mojżesz. Mojżesz Rozencwajg. Brzmi
                                      fajnie: No i tak mozna w nieskończoność. Miłej zabawy:)

Być może istnieją <folkatko> przygłupy, które tworzą takie listy zgodnie z
                                      Twoją instrukcją. Sam miałem duże wątpliwości co do wiarygodności listy
                                      przytoczonej przez <edico>.

Myślę, że zgodzisz się ze mną, iż fakt tworzenia idiotycznych list wg
                                      powyższego wzoru nie wyklucza faktu żydowskiego pochodzenia wielu znanych ludzi
                                      w Polsce, w tym polityków.
                                      • Gość: bosman elanie - jestem dumny z twojej samokrytyki IP: *.centertel.pl 10.07.07, 08:04
                                        wreszcie dostrzegłeś że jesteś przygłupem tworząc takie listy - vide post
                                        założycielski. Gratuluję otrzeźwienia.:-)
                                        • elan13 Re: elanie - jestem dumny z twojej samokrytyki 10.07.07, 10:50

> wreszcie dostrzegłeś że jesteś przygłupem tworząc takie listy - vide post
                                          > założycielski. Gratuluję otrzeźwienia.:-)

Nie wstyd Ci <bosmanie> kompromitować się publicznie? Doprawdy nie potrafisz
                                          zrozumieć kilku prostych zdań po polsku?

Co innego fabrykowanie bzdetów zgodnie z instrukcją przytoczoną (wymyśloną?)
                                          przez <folkatkę>, a co innego fakt żydowskiego pochodzenia niektórych znanych
                                          polskich polityków i dziennikarzy. Powtarzam Ci to jeszcze raz, żebyś więcej
                                          nie bajdurzył o samokrytykach, otrzeźwieniach i pułapkach, bo to ani mądre, ani
                                          dowcipne.
                                          • Gość: bosman robisz dokładnie tak jak napisała folkatka IP: *.centertel.pl 10.07.07, 12:23
                                            tyle że w stosunku do wybranych przez ciebie. No i te intencje - szczuć,
                                            szczuć, szczuć .............
                                            I już się nie tłumacz. Zgodnie ze starą leninowską (lubisz go, prawda?)
                                            zasadą : tłumaczą się tylko winni.:-)))
                                            • elan13 Re: robisz dokładnie tak jak napisała folkatka 10.07.07, 12:56

> tyle że w stosunku do wybranych przez ciebie. No i te intencje - szczuć,
                                              > szczuć, szczuć .............
                                              > I już się nie tłumacz. Zgodnie ze starą leninowską (lubisz go, prawda?)
                                              > zasadą : tłumaczą się tylko winni.:-)))

Jesteś <bosmanie> przypadkiem beznadziejnym.
                                              Mądrej głowie dość dwie słowie.

A co do Lenina, to podobno w związku z rosyjskimi planami pochowania go w
                                              ziemi, przywódca Wenezueli Chavez, chce mu przygotować mauzoleum i przenieść do
                                              Caracas. Byłby na miejscu:
                                              - wiecznie żywy Lenin
                                              - ledwie żywy Castro i
                                              - jeszcze żywy Chavez

Nie sadzę, żeby Amerykanie długo tolerowali w pobliżu swoich granic nowe
                                              ognisko komunistycznej zarazy.
                                              • Gość: bosman twoja zaciekłość antyżydowska wskazuje na jedno IP: *.centertel.pl 10.07.07, 15:38
                                                jesteś elanie mechesem czyli wychrztą(neofitą). To taki gatunek który
                                                pogardzany jest zarówno przez chrześcijan jak i Żydów. Nadgorliwi w swym
                                                katolicyźmie.
                                                Meches – wychrzta – Żydzi, którzy przyjęli chrzest, asymilując się z polskim
                                                społeczeństwem, nazwa pogardliwa (def. na podstawie – „Antoni Zaleski o
                                                neofitach żydowskich:, [w:} Zofia Borzymińska, Dzieje Żydów w Polsce. Wybór
                                                tekstów źródłowych XIX wieku, Warszawa 1994, s. 96);
                                      • Gość: bosman cna folkatko..... IP: *.centertel.pl 10.07.07, 08:07
                                        to chyba jednak nie otrzeźwienie u elana, to tylko pułapka w którą sam się
                                        zakałapućkał. Ale cóż, zawsze to kilka zwojów mniej....
                                        • wampir35 Re: cna folkatko..... 10.07.07, 09:19
                                          National Geographic od jakiegoś czasu prowadzi projekt, którego celem jest
                                          sporządzenie genetycznej mapy świata i odtworzenie tras migracji ludzi na
                                          przestrzeni dziejów. Trochę na boku, pewnie po to by zainteresować tymi
                                          badaniami szerszą publiczność, waszyngtońskie laboratorium określa na podtsawie
                                          DNA pochodzenie etniczne wszystkich zainteresowanych oraz przygotowuje mapę
                                          wędrówek ich przodków. Z tego co dotąd ustalono większość Polaków ma jakąś
                                          domieszkę semickich genów. Genów innych nacji również zresztą. Jeśli dobrze
                                          pamiętam koszt takiego badania wynosi ok. 100 USD, a samo przedsięwzięcie jest
                                          b. proste - po otrzymaniu zestawu do pobrania DNA z podniebienia, należy
                                          patyczek czy pędzelek zamknąć w otrzymanym pojemniku, odesłać do Waszyngtonu i
                                          po ok. dwóch tygodniach można zacząć obserwować w necie powstawanie takiej
                                          mapy. Info o pochodzeniu etnicznym jest dostępne od razu i TYLKO dla
                                          zalogowanego uczestnika zabawy, co z pewnością ma ogromne znaczenie dla 100%
                                          Polaków, takich jak Elan, którym udział w tym projekcie gorąco polecam :)))
                                          www3.nationalgeographic.com/genographic/
    • Gość: Monika Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.toya.net.pl 10.07.07, 10:26
      Zastanawiam sie co zydzi takiego zrobili,ze "scigaja" ich w kazdym
      kraju.Podobno czlowieka nie lubi sie nie bez powodu. Moj znajomy zyd ciagle
      narzeka,ze zydow nikt nie lubi i ciagle o tym gada az do znudzenia, ale z
      drugiej strony uwaza sie za madrzejszego od innych, co tez jest nudne.Ciekawi
      mnie powod dla ktorego zydzi nie sa specjalnie lubiani doslownie wszedzie.
      • dociek Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 11:14
        Gość portalu: Monika napisał(a):

> Zastanawiam sie co zydzi takiego zrobili,ze "scigaja" ich w kazdym
        > kraju.Podobno czlowieka nie lubi sie nie bez powodu. Moj znajomy zyd ciagle
        > narzeka,ze zydow nikt nie lubi i ciagle o tym gada az do znudzenia, ale z
        > drugiej strony uwaza sie za madrzejszego od innych, co tez jest nudne.Ciekawi
        > mnie powod dla ktorego zydzi nie sa specjalnie lubiani doslownie wszedzie.

Szukasz źródła nienawiści religijnej? Znasz takie słowa, jak: apostata,
        odstępca, odszczepieniec, renegat, zaprzaniec, zdrajca, heretyk?
        Uświadom tylko sobie, że najbardziej gorliwym sługą nowego pana jest ten, który
        zbiegł od innego. Z czasów wojennych wiemy, że najbardziej "hitlerowskimi" i
        usłużnymi dla okupantów byli właśnie "nowi Niemcy" - folksdojcze (krwawe popisy
        jednostek SS Ukraina). Ale występuje tu też charakterystyczna postawa totalnej
        nienawiści do poprzedniego pana. Zjawisko negacji, potępienia swej dawnej
        narodowości, społeczności, z której się uciekło. Przypuszczam, że jest to
        uwarunkowane potrzebą szczególnego wykazania się uległością wobec nowego pana,
        wobec nowej ojczyzny, społeczności, czy też religii. A przecież pierwsi
        chrześcijanie byli odstępcami od powszechnego w ich ojczyźnie wyznania
        mojżeszowego. I tak, wzmacniając swoje szeregi, chrześcijanie wskazali swojego
        największego wroga - żydów, z których się przecież wywodzili. Nieco podobną
        sytuację mamy teraz w Polsce. Z niewielkiej opozycji zwalczającej
        tzw. "komunizm" w PRL, wyrosły społeczne tłumy pisowskich "antykomuchów",
        którzy przecież ten PRL sami budowali.
        • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 12:46
          dociek napisał:

> Szukasz źródła nienawiści religijnej? Znasz takie słowa, jak: apostata,
          > odstępca, odszczepieniec, renegat, zaprzaniec, zdrajca, heretyk?
          > Uświadom tylko sobie, że najbardziej gorliwym sługą nowego pana jest ten,
          który
          > zbiegł od innego. Z czasów wojennych wiemy, że najbardziej "hitlerowskimi" i
          > usłużnymi dla okupantów byli właśnie "nowi Niemcy" - folksdojcze (krwawe
          popisy jednostek SS Ukraina). Ale występuje tu też charakterystyczna postawa
          totalnej
          > nienawiści do poprzedniego pana. Zjawisko negacji, potępienia swej dawnej
          > narodowości, społeczności, z której się uciekło. Przypuszczam, że jest to
          > uwarunkowane potrzebą szczególnego wykazania się uległością wobec nowego
          pana, wobec nowej ojczyzny, społeczności, czy też religii. A przecież pierwsi
          > chrześcijanie byli odstępcami od powszechnego w ich ojczyźnie wyznania
          > mojżeszowego. I tak, wzmacniając swoje szeregi, chrześcijanie wskazali
          swojego największego wroga - żydów, z których się przecież wywodzili.

Doćku, czyżbyś przyswajał historię z podręczników pisanych po polsku przez
          aktywistów Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy (takich jak Helena M)?
          Poczytaj trochę opracowań naukowych, kto był odstępcą od Biblii, kto definiował
          wrogów w swoich świętych księgach. Polecam:

www.naszawitryna.pl/ksiazki_125.html

dociek napisał:

> Nieco podobną
          > sytuację mamy teraz w Polsce. Z niewielkiej opozycji zwalczającej
          > tzw. "komunizm" w PRL, wyrosły społeczne tłumy pisowskich "antykomuchów",
          > którzy przecież ten PRL sami budowali.

Co to za demagogia? Co to znaczy "budowali PRL"? Sugerujesz, że należeli do
          podległego sowietom aparatu władzy administrującego PRLem? Kompletna bzdura!

No chyba, że "budowanie PRLu" rozumiesz jako pracę zarobkową - wykonywanie
          swojego zawodu, płacenie podatków itd., tylko co to ma do rzeczy? W ten
          sposób "budowały PRL" dziesiątki milionów Polaków, co nie oznacza, że popierali
          podległych moskiewskim pryncypałom pezetpeerowskich ajentów PRLu.
          • dociek Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 14:43
            Aleś mnie elan rozbawił, przebijasz na tym forum arona. Wg tego co tu
            wypisujesz, twoja prywatna, oryginalna mitologia zakłada, że pierwszymi
            chrześcijanami byli zapewne Adam i Ewa... Sorry, a szatan pod postacią węża?
            Może to było SLD, co?
            • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 16:51
              dociek napisał:

> Aleś mnie elan rozbawił, przebijasz na tym forum arona. Wg tego co tu
              > wypisujesz, twoja prywatna, oryginalna mitologia zakłada, że pierwszymi
              > chrześcijanami byli zapewne Adam i Ewa... Sorry, a szatan pod postacią węża?
              > Może to było SLD, co?

No, no <doćku>, Adam i Ewa chrześcijanami - widać, że na religię nie chodziłeś,
              i że te sprawy są Ci zupełnie obce. Tylko czy zaraz musisz się publicznie
              kompromitować?
          • dociek Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 15:04
            Muszę cię też wyprowadzić z błędu elan. To nie "aparatczycy" odbudowywali
            Polskę z wojennych zniszczeń. To jej obywatele przez 50 lat budowali PRL.
            Jeżeli chodzi o "aparatczyków", to unikali takiej ciężkiej, mozolnej pracy od
            podstaw. Pracy organicznej. Natomiast trudzili się wszyscy Polacy chcący mieć
            swoją ojczyznę na jako takim poziomie - i ci, którzy mieli za sobą drogę ze
            wschodu i ci z zachodu. I ci, którzy przeżyli w kraju gehennę wojenną. To oni
            pracowali i uczyli się i tworzyli jedno państwo - właśnie PRL. Innego nie
            było!!! I teraz znaczna część, która była w tym gronie, albo jest ich
            potomkami, dziećmi budowniczych Polski Ludowej, publicznie wykreśla własną
            przeszłość, bo tak "politycznie" wypada. A skąd się biorą wśród
            tzw. "solidarnościowo-opozycyjno-prawicowych" władz te stalinowsko-bolszewickie
            metody rządzenia, co?
            • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 16:47
              dociek napisał:

> Muszę cię też wyprowadzić z błędu elan. To nie "aparatczycy" odbudowywali
              > Polskę z wojennych zniszczeń. To jej obywatele przez 50 lat budowali PRL.
              > Jeżeli chodzi o "aparatczyków", to unikali takiej ciężkiej, mozolnej pracy od
              > podstaw. Pracy organicznej. Natomiast trudzili się wszyscy Polacy chcący mieć
              > swoją ojczyznę na jako takim poziomie - i ci, którzy mieli za sobą drogę ze
              > wschodu i ci z zachodu. I ci, którzy przeżyli w kraju gehennę wojenną. To oni
              > pracowali i uczyli się i tworzyli jedno państwo - właśnie PRL. Innego nie
              > było!!! I teraz znaczna część, która była w tym gronie, albo jest ich
              > potomkami, dziećmi budowniczych Polski Ludowej, publicznie wykreśla własną
              > przeszłość, bo tak "politycznie" wypada.

O to właśnie chodzi, żeby dobra wypracowane przez pokolenia w PRLu służyły tym,
              którzy je wytwarzali i ich potomkom, żeby nie stawały się łupem byłych
              komunistycznych aktywistów, czerwonych darmozjadów, żeby członkowie
              przestępczych organizacji takich jak UB i SB dostawali emerytury minimalne, a
              ci, co budowali Polskę mogli żyć godnie.

O to właśnie chodzi PiS-owi, w tym kierunku konsekwentnie działa, co spotyka
              się z zajadłym atakiem środowisk dotychczas uprzywilejowanych - czerwono-
              różowego układu.

I niezbędne sprostowanie. Ci, o których piszesz, że pracowali i którym winni
              jesteśmy szacunek, nie robili tego dla PRLu, oni to robili dla POLSKI, która
              skutkiem rządów czerwonej mierzwy musiała się nazywać "ludowa" lub PRL, której
              godło zbeszczeszczono zabierając orłu koronę, której do konstytucji wpisano
              podległość komunistycznemu pryncypałowi itd.
      • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 12:16
        Gość portalu: Monika napisał(a):

> Zastanawiam sie co zydzi takiego zrobili,ze "scigaja" ich w kazdym
        > kraju.Podobno czlowieka nie lubi sie nie bez powodu. Moj znajomy zyd ciagle
        > narzeka,ze zydow nikt nie lubi i ciagle o tym gada az do znudzenia, ale z
        > drugiej strony uwaza sie za madrzejszego od innych, co tez jest nudne.Ciekawi
        > mnie powod dla ktorego zydzi nie sa specjalnie lubiani doslownie wszedzie.

Jeśli interesuje Cię ten temat <Moniko>, proponuję zapoznać się z książką
        ks.prof.Stanisława Trzeciaka, autora kilkudziesięciu prac naukowych
        poświęconych Żydom i relacjom polsko-żydowskim, uznawanego za najlepszego wśród
        polskich duchownych katolickich znawcę Talmudu. To interesujące obserwacje
        pisane w latach 30-tych XX wieku, kiedy Żydzi stanowili znaczącą mniejszość
        ludności Rzeczypospolitej, żyli obok i razem z Polakami, dawali się poznać z
        dobrej i złej strony.

Fragmenty książki:

www.naszawitryna.pl/ksiazki_125.html
        • Gość: bosman wg ciebie elanie...... IP: *.centertel.pl 10.07.07, 12:26
          kościelny autorytet w tej sprawie jest obiektywny i miarodajny? Watpię.
          • elan13 Re: wg ciebie elanie...... 10.07.07, 13:04

> kościelny autorytet w tej sprawie jest obiektywny i miarodajny? Watpię.

Zamiast dyskredytować a priori (bo masz alergię na, jak to
            określasz "katabasów"), przeczytaj, zastanów się, poszukaj innych źródeł,
            porównaj, wyciągnij samodzielne wnioski. Znajdziesz tam nie tylko opinie, ale
            też fakty, zdarzenia, cytaty z ówczesnej prasy żydowskiej...
      • Gość: korzen mandragory Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.chello.pl 10.07.07, 15:01
        Moniko, tak to już jest jak się jest Narodem Wybranym, nie ważne do czego
        zresztą. Polacy mają pokrewny problem. Szczęście, ostatnio młode pokolenie na
        emigracji doszło do wniosku, że nie z pustego gadania o bogu i ojczyźnie bierze
        się dobrobyt. Zabrało się więcej do pracy a mniej do epatowania patosem i
        buduje dobrobyt Wielkiej Brytanii, Irlandii i innym.
        • Gość: gosc do korzenia armagory IP: *.nycmny.east.verizon.net 15.07.07, 15:29
          Dobry czlowieku,
          Emigracja z Polski ma miejsce od 200 lat a nie od paru lat. Tak jak to
          wymieniles ze ludzie wyjezdzaja do Anglia, Irlandia... .
          Prawda jest taka ze ludzie ktorzy wyjezdzali zawsze mieli swiadomosc na
          osiagniecie swojego celu przez ciezka prace.
    • Gość: Filip pierdun Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 10.07.07, 11:17
      ...A co masz do powiedzenia w temacie Berberów (czyli górali z gór Rif), którzy
      ostatnio podobno też się rozpanoszyli? Chętnie bym poczytał.
      • Gość: zorro Bawcie sie sami IP: *.lublin.mm.pl 10.07.07, 12:39
        Zdumiewa tak duza liczba wypowiedzi. Nie nalezy żądać od Polaków, by zdejmowali
        spodnie. Korzenie... Wisi mi to. Nie patrzę na rodziców, dziadków etc.,
        absolutnie mnie to nie interesuje łącznie ze zmianą czyjegoś nazwiska (zwykle
        ojca czy bardziej dziadka)na nazwisko kończące sie na "ski". Widzę konkretnego
        człowieka takim, jaki on jest w działaniu, jakie są jego poglądy na sprawy
        współczesności, czy jest przyzwoity, czy cham, bądż złodziej. Szkoda słów,
        temat przestał mnie interesowac. Bawcie się sami.
        • joannabarska Re: Bawcie sie sami 10.07.07, 13:11
          www.hatikvah.pl/index.php?
          option=com_content&task=blogsection&id=7&Itemid=38 Nim sie zacznicie bawic
          dalej, przeczytajcie to dla rozjasnienia umysłu.
          "Już nigdy nikt przez tego pana skrzywdzony nie będzie - chciałoby się wierzyć,
          że minister Ziobro tak zrozumie lekcję praworządności, ktorą dostał od sądu
          apelacyjnego."(Piotr Pacewicz "GW")
          • joannabarska Re: Bawcie sie sami 10.07.07, 14:26
            Przeczytajcie całosc - druga częśc linku nie odbiła sie, ale żadna sztuka
            przeniesc myszką na górę...
      • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 13:44
        Gość portalu: Filip pierdun napisał(a):

> ...A co masz do powiedzenia w temacie Berberów (czyli górali z gór Rif),
        którzy
        > ostatnio podobno też się rozpanoszyli? Chętnie bym poczytał.

Też pochodzą od Adama i Ewy. Poczytaj sobie, proszę uprzejmie:

pl.wikipedia.org/wiki/Berberowie
        • Gość: Filog. Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 14:52
          O! Joannabarska wrocila z urlopu i z nowa werwa truje, ze az mi tu w domu
          smierdzi. Tow. Barska - jedz jeszcze na urlop, daj spokoj nam - postowiczom:
          bredzisz, wylazi z Ciebie komuch.
          • Gość: korzen mandragory Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.chello.pl 10.07.07, 14:56
            A mnie coś tu zalatuje Benderem w postach elana. To przypadek kolego 13?
            • Gość: Filip pierdun Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 10.07.07, 16:07
              Moje nazwisko po matce wykazuje podobieństwo z żydowskimi, ale podobno ta
              rodzina była rdzennymi Austriakami. Poza tym, moje nazwisko po ojcu wskazuje na
              pochodzenie szlachecko - mazowieckie i stamtąd pochodzi (jak generał
              Jaruzelski), a nazwisko mojego syna po matce wskazuje na pochodzenie ukraińskie.
              Poza tym, mnie i moją przyszłą żonę skojarzyła Polka pochodzenia białoruskiego.
              Pasuje?:-P
              • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 16:59

> Moje nazwisko po matce wykazuje podobieństwo z żydowskimi, ale podobno ta
                > rodzina była rdzennymi Austriakami. Poza tym, moje nazwisko po ojcu wskazuje
                na
                > pochodzenie szlachecko - mazowieckie i stamtąd pochodzi (jak generał
                > Jaruzelski), a nazwisko mojego syna po matce wskazuje na pochodzenie
                ukraińskie.
                > Poza tym, mnie i moją przyszłą żonę skojarzyła Polka pochodzenia
                białoruskiego.
                > Pasuje?:-P

A sądzisz, że mogłoby komuś nie pasować?
                • Gość: Filip pierdun Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 10.07.07, 19:07
                  W tych zasranych czasach i układach w ogóle nikt nic nie wie - co sądzisz o
                  nazwisku Kintzel?
                  • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 20:40

> W tych zasranych czasach i układach w ogóle nikt nic nie wie - co sądzisz o
                    > nazwisku Kintzel?

Nazwisko raczej z germańskiej grupy językowej. Nosi je np. sympatyczna
                    Samantha. Z przyjemnością zagrałbym kilka setów.

bgsufalcons.cstv.com/sports/w-tennis/mtt/kintzel_samantha00.html
                    • Gość: Filip pierdun Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 10.07.07, 21:14
                      ...A Kincel, albo ewentualnie Mincel?
                      • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 21:31

> ...A Kincel, albo ewentualnie Mincel?

Poszukaj sobie:

www.all-surnames.com/Kincel/index.html
                        • Gość: Filip pierdun Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 10.07.07, 21:39
                          Nie chce mi się szukać. A Gzabiłowski?
                          • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 21:48

> Nie chce mi się szukać. A Gzabiłowski?

Leniwy i gnuśny jesteś <pierdunie>. Jak Cię ta przyszła pozna z tej strony, to
                            może zostać niedoszłą.
                            • Gość: Filip pierdun Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.it-net.pl 10.07.07, 23:11
                              ...A Ciapciściukiewicz?... A o moją "przyszłą", to się nie martw, bo aktualnie
                              bardziej myślę o rozwodzie. Zgłupieć można tylko raz, potem już tylko nabiera
                              się doświadczenia - synku.
                              • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 23:36

> ...A Ciapciściukiewicz?... A o moją "przyszłą", to się nie martw, bo aktualnie
                                > bardziej myślę o rozwodzie. Zgłupieć można tylko raz, potem już tylko nabiera
                                > się doświadczenia - synku.

Może byłoby lepiej, gdybyś swojemu synkowi (o ukraińskim nazwisku - widzisz,
                                czytałem Cię uważnie) przekazywał życiowe rady bardziej bezpośrednio niż za
                                pośrednictwem forum (i to jeszcze w wątku z SLD w tle, a fe).
                                • Gość: bosman zdrowszy wątek o SLD..... IP: *.lublin.mm.pl 10.07.07, 23:40
                                  niż o moherowej koalicji z domieszką LePRochamoobrony.
            • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 10.07.07, 16:56
              Gość portalu: korzen mandragory napisał(a):

> A mnie coś tu zalatuje Benderem w postach elana. To przypadek kolego 13?

Skoro pytasz, odpowiadam. Znam rodzinę Benderów, ale nigdy, z nikim z nich nie
              rozmawiałem na tematy polityczne, historyczne czy religijne.
          • Gość: joaska "Filolog" z łaski czyjej? IP: *.lublin.mm.pl 10.07.07, 18:54
            "Filologu", p a n i Joanna Barska nie była na urlopie, o n a ma urlop już
            przez 12 miesięcy w roku. Bredzi? Nie musisz czytac! A jak w Twym domu
            śmierdzi, to nie pierdż! Wyłazi komuch? A co o n a ma wspólnego z PiS-em?
            Pozdr. Joanna Barska (której akurat nie chce sie logować!).
            • Gość: joaśka Re: "Filolog" z łaski czyjej? IP: *.lublin.mm.pl 10.07.07, 21:46
              "filog" - tylko taki masz nick, więc poprawiam. Ale jak poświęcisz nieco czasu,
              to moze "narodzi się" filolog?
    • Gość: Rigoletto Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 14:35
      Ja mam judaik korzen i kocham Polske i Polakow. I wiem, ze to Niemcy, prawie w
      sto procent , oni byli za holocaust. Wy musicie widziec kronika niemiecka, gdy
      miejskie i wiejskie kobiety wyciagali reke w hitlerowskim pozdrawiam. Ja bardzo
      zadowolony, ze wydali nowa nazwa na Auschwitz i Birkenau, a nie: Oswiecimia i
      Brzezinki. To tyle dziesiatki lat trzeba by czekac na decyzje? Ja rozumie, ze
      przesada gdy kto powie cos o Judaika to od razu Zydzi w Polsce : "aj, waj,"
      • Gość: joaśka Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.lublin.mm.pl 12.07.07, 14:52
        Nie udawaj... Ostatnio rozmawiałam z Zydem, który z Lublina wyjechał ,z
        wiadomych względów, 39 lat temu. Mieszka w Izraelu. Jak on wspaniale mówi po
        polsku! Lepiej od wielu naszych rodakow, którzy krócej mieszkają w USA.
        • Gość: Rigoletto. Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 15:04
          Ja czytalem z dobra checia pani listy tutaj, ja nie popieram tego co pisze
          pani, ale ja nie udaje, ja tak mysle i tak samo pisze.
        • wampir35 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 12.07.07, 15:05
          Joaśka, nie przesadzaj, należy się cieszyć że Rigoletto ma neostradę tam skąd
          pisze, he, he Firma się rozwija.
    • elan13 Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 15.07.07, 16:08
      elan13 napisał:

> Jak to jest, że jeżeli powie się o żydowskich korzeniach Marka Borowskiego,
      > Jerzego Urbana, Adama Michnika, Aleksandra Kwaśniewskiego, Pawła Śpiewaka,
      > Marka Safjana, Bronisława Geremka, Daniela Passenta, Piotra Najsztuba, to
      > słowom oburzenia na "antysemityzm, ksenofobię, faszyzm" itd. nie ma granic.
      >
      > Z drugiej strony, kiedy szef Biura Programowego Sojuszu Lewicy Demokratycznej
      > Tomasz Kalita twierdzi, że żydowskie pochodzenie mają: Jan Lechoń, Kazimierz
      > Wierzyński, Brunon Schulz, Witold Gombrowicz i Stanisław Lem, to reakcji
      > czujnych dziennikarzy Gazety Wyborczej nie ma!
      >
      > Może dlatego, że SLD-owski aktywista przywoływał żydowskie pochodzenie owych
      > twórców, żeby zarzucić min. Giertychowi antysemityzm?
      >
      > Tylko jak z tym w końcu jest? Czy wolno ujawniać fakt żydowskiego pochodzenia
      > osoby znanej, czy nie? A może artystów wolno, a polityków już nie? A może
      > wolno tylko w szczególnych okolicznościach - kiedy chce się komuś zarzucić
      > antysemityzm (np. jak wyżej, Giertychowi, albo krytykującym, jak to uczyniła
      > Kazimiera Szczuka, twierdząc, że ataki na nią za przedrzeźnianie modlącej się
      > chorej dziewczynki to przejaw antysemityzmu)?

A może brak reakcji czujnych dziennikarzy Gazety Wyborczej wynika z tego, że
      przypisywanie żydowskiego pochodzenia znanym twórcom takim jak Lechoń,
      Wierzyński i Gombrowicz jest dla narodu wybranego nobilitujące (mimo, że
      nieprawdziwe).

Wbrew twardemu uporowi tropicieli żydowskiego pochodzenia z SLD (Kalita i
      Napieralski), okazuje się, że Kazimierz Wierzyński to wnuk spolonizowanego
      Austriaka, syn kolejarza z Drohobycza o nazwisku Wirlstein. Profesor Józef Adam
      Kosiński, siostrzeniec Jana Lechonia (właść. Leszka Serafinowicza) w genealogii
      rodzinnej dowodzi, że nie dokopał się korzeni żydowskich (tatarskich tak).
      Podobnie Gombrowicz wywodzący się z ziemiaństwa, ze starozakonnymi nie miał nic
      wspólnego.

• joannabarska Re: tropiciele żydowskich korzeni z SLD 15.07.07, 16:53
        A Matka Boska była czystej krwi Polką!
        • joannabarska Ignorowac ich! 15.07.07, 17:26
          Z Matką Boską (Częstochowską?),Polką z krwi i kości już było na forum nieraz.
          Dochodzę (pózno) do wniosku, że antysemitów trzeba zacząc ignorowac, chyba,ze
          jest ich aż tylu, iż nie poradzimy. Na polonijnej stronie (chyba polonica.net)
          było, a moze i jest, tyle bredni ,ze oczy puchły. Chyba tam też wylewali
          (wylewają?) pomyje rodacy zamieszkali, niestety,i w kraju?
          • Gość: KULwa Z Matką Boską (Częstochowską?),Polką z krwi i kośc IP: *.it-net.pl 15.07.07, 17:39
            Była córką polskich emigrantów
    • Gość: Tomasz. Jacy ci Semici są biedni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 19:42
      Z jakim trudem muszą ukrywać swoje pochodzenie aby jakiś antysemita ich
      przypadkiem gdzieś nie dopadł. A ile muszą wydawać na ochronę swoich dzieci,
      żeby jakiś polski łobuz ich przypadkiem nie pobił podczas wycieczek
      "edukacyjnych" albo na antywybuchowe zabezpieczenie siedzib swoich organizacji
      rozsianych po całym świecie. Inna rzecz, że sami drukują na ten cel pieniądze.
      I za co świat tak nie lubi Semitów ?
      Może "specjaliści" dyżurujący na forum GW są w stanie to wyjaśnić.
      Osobiście znam kilku porządnych Semitów, którzy są całkiem normalnymi ludźmi
      ale to chyba jacyś "odszczepieńcy" w stosunku do tych "prawdziwych"
      stowarzyszonych z Agorą czy ITI.

"Życzę Polsce jak najgorzej"
      Waldemar Kuczyński - min. w rządzie Mazowieckiego.
      • Gość: Tomasz. Gdzie jest ten chór forumowych szczekaczek ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 22:56
        Zatkało ich czy co ?

"Życzę Polsce jak najgorzej"
        Waldemar Kuczyński - min. w rządzie Mazowieckiego.
        • edico Re: Najpierw na mszy o dzeszcz, a teraz 18.07.07, 01:37
          www.youtube.com/watch?v=62_lXIEWEIg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka