lodbrok 05.08.03, 19:56 Pozdrawiam wszystkich serdecznie ze słonecznych Beskidów,a Ronka jako koneserka dobrze wie jak tu fajnie! Do zobaczenia 16.08.....:-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ejno Re: Pozdrówka z Beskidów ! 05.08.03, 21:16 No to ja cie tyz pozdrawiam , ucaluj gory:)))))) "Życie jest w kolorze, który ma twoja wyobraźnia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_fair Re: Pozdrówka z Beskidów ! IP: *.eranet.pl 05.08.03, 21:23 Pojechał w góry, ale od komputera się nie uwolnił ;) Jakbyś był w Nowym Sączu to byśmy jakieś piwo zrobili (o ile New Sącz to Beskidy, mój hotel się tak nazywa, więc góry chyba też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Beeeeeskidy!!!:((((( 06.08.03, 07:47 Takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma... Nie mówiąc o miejscu... Buuuuuuuuuuu, jak chcę w BESKIDY!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 06.08.03, 08:11 ronja napisała: > Takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w > ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma, takiego słowa w ogóle nie ma... > Nie mówiąc o miejscu... > Buuuuuuuuuuu, jak chcę w BESKIDY!!!:) Ja teeeż :( Beskidy - wakacje 2004?? :( Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 06.08.03, 13:00 Peppe, umówmy się, że jak będziemy mieli jakieś 60 lat, to razem pójdziemy w Beskidy - wtedy może nam się uda:) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 06.08.03, 13:21 Hihihi.. :-D , chyba że Was dowiozą... :-P Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 12:57 Wróciłem. Ale było fajosko!!! No a teraz mogę was spokojnie poczytać:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:28 Ballada o świętym Mikołaju A. Wierzbicki W rozstrzelanej chacie Rozpaliłem ogień Z rozwalonych pieców Pieśni wyniosłem węgle Naciągnąłem na drzazgi gontów Błękitną płachtę nieba Będę malować od nowa Wioskę w dolinie Święty Mikołaju, Opowiedz jak tu było Jakie pieśni śpiewano Gdzie się pasły konie A on nie chce gadać, Ze mną po polsku Z wypalonych źrenic Tylko deszcze płyną Hej, ślepcze, Nauczę swoje dziecko Po łemkowsku Będziecie razem żebrać W malowanych wioskach Święty Mikołaju... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:29 Bez słów W. Bellon Chodzą ulicami ludzie Maj przechodzą, lipiec, grudzień Zagubieni wśród ulic, bram Przemarznięte grzeją dłonie Za czymś pędzą, dokądś gonią I budują wciąż domki z kart A tam w mech odziany kamień Tam zaduma w wiatru graniu Tam powietrze ma inny smak Porzuć kroków rytm na bruku Spróbuj, znajdziesz, jeśli szukać Zechcesz - nowy świat, własny świat Chodzą ludzie miastem szarzy Pozbawieni złudzeń, marzeń Omijają wciąż główny nurt Kryją się w swych norach krecich I śnić nawet o karecie Co lśni złotem, nie potrafią już A tam w mech... Chodzą ludzie, asfalt depczą Nikt nie krzyknie, każdy szepce Drzwi zamknięte, zaklepany krąg Tylko czasem kropla z oczu Po policzku w dół się stoczy I to dziwne drżenie rąk A tam w mech... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:30 Bukowina W. Bellon W Bukowinie góry w niebie postrzępionym W Bukowinie rosną skrzydła świętym bukom Minął dzień wiatrem z hal rozdzwoniony I nie mogę znaleźć Bukowiny I nie mogę znaleźć Chociaż gwiazdy mnie prowadzą, ciągle szukam W Bukowinie zarośnięte echem lasy W Bukowinie liść zieleni się i złoci Śpiewa czasem banior ciemnym basem I nie mogę znaleźć Bukowiny I nie mogę znaleźć Choć już szukam godzin krocie i dni krocie W Bukowinie deszczem z chmur opada Okrzyk ptasi zawieszony w niebie Nocka gwiezdną gadkę górom gada I nie mogę znaleźć Bukowiny I nie mogę znaleźć Choć mnie woła Bukowina wciąż do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:31 Chyba już czas A. Drąg Zawinięte w kłębek drogi liczą na Twój czas Zamieniony w wielkie słońce dzień powoli gasł Chyba już czas wracać do domu W słońcu się chyli wierzbiny liść Chyba już czas wracać do domu W ciszy powrotu tak iść i iść O zielonej mokrej ziemi głośniej śpiewa wiatr By najkrótszą drogę wybrać, wróży z liści kart Chyba już czas... Światło dnia już pobłądziło w drzewach i na ścieżce Nie okryty zmrokiem został tylko wyraz "jeszcze" Chyba już czas... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:32 Hawiarska Koliba W. Witek Już księżyc na niebo wychodzi Zapłoną dokoła ogniska I wkrótce popłynie z Hawiarskiej Koliby Melodia nam wszystkim tak bliska Usiadła już brać rozśpiewana Dokoła złotego ogniska Wiatr niesie melodię z Hawiarskiej Koliby Nad pola, nad lasy, nad urwiska Zaniesie wiatr naszą melodię Do domów Wołochów i Łemków Piosenkę rajdową z Hawiarskiej Koliby Piosenkę lubelskich studentów Już księżyc blednie na niebie I promień słońca już błyska Pogasły ogniska w Hawiarskiej Kolibie Do snu kładzie się cała izba Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:34 Jesień w górach A. Mróz, M. Turowska, A. K. Torbus Lato zamknięte kluczem ptaków Zostawia tylko swe wspomnienia Jesień odważnie stawia kroki Zaczyna mgłami dyszeć ziemia A w górach nie ma już nikogo Niebo nas straszy niepogodą Lato do ciepłych stron umyka W skłębionych chmurach i strumykach Na niebie mokrym od jesiennej słoty Koczuje tabor żalu i tęsknoty A drzewa pogubiły liście Na wczesne mrozu przyjście A w górach... Wiatr tylko plącze się dokoła Na wrzosach pajęczyny wiesza I zasypiają leśne zioła Jak smutne słowa tego wiersza A w górach... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:35 Lato z ptakami odchodzi A. Cichocki, J. Rutkowski Lato z ptakami odchodzi Wiatr skręca liście w warkoczach Dywanem okrywa szlaki Szkarłaty wiesza na zboczach Przyoblekam myśli w kolory Liści złoto, buków purpurę Palę w ogniu letnie wspomnienia Idę wymachując kosturem Idę w góry cieszyć się życiem Oddać dłoniom halnego włosy W szelest liści wsłuchać się pragnę W odlatujących ptaków głosy Słony pot czuję w ustach Dzień spracowany ucieka Anioł zapala gwiazdy Oświetla drogę człowieka Już niedługo rozpalę ogień Na rozległej górskiej polanie Już niedługo szałas zielony Wśród dostojnych buków powstanie Idę w góry... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:37 Majster Bieda W. Bellon Skąd przychodził, kto go znał Kto mu rękę podał, kiedy Nad rowem siadaj, wyjmował chleb Serem przekładał i dzielił się z psem Tyle wszystkiego, co z sobą miał Majster Bieda Czapkę z głowy ściągał, gdy Wiatr gałęzie chylił drzewom Śmiał się do słońca i śpiewał do gwiazd Drogę bez końca, co przed nim szła Znał jak pięć palców, jak szeląg zły Majster Bieda Nikt nie pytał, skąd się wziął Gdy do ognia się przysiadał Wtulał się w krąg ciepła, jak w kożuch Znużony drogą wędrowiec boży Zasypiał długo gapiąc się w noc Majster Bieda Aż nastąpił taki rok Smutny rok, tak widać trzeba Nie przyszedł Bieda zieloną wiosną Miejsce, gdzie siadał, zielskiem zarosło I choć niejeden wytężał wzrok Choć lato pustym gościńcem przeszło Z rudymi liśćmi, jesieni schedą Wiatrem niesiony popłynął w przeszłość Wiatrem niesiony popłynął w przeszłość Wiatrem niesiony popłynął w przeszłość Majster Bieda Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:39 Pejzaże harasymowiczowskie W. Bellon Kiedy stałem w przedświcie, a Synaj Prawdę głosił przez trąby wiatru Zasmreczyły się chmury igliwiem Bure świerki o góry wsparte I na niebie byłem ja jeden Plotąc pieśni w warkocze bukowe I schodziłem na ziemię za kwestą Przez skrzydlącą się bramę Lackowej I był Beskid i były słowa Zanurzone po pępki w cerkwi baniach Rozłożyście złotych Smagających się wiatrem do krwi Moje myśli biegały końmi Po niebieskich mokrych połoninach I modliłem się złożywszy dłonie Do gór, do Madonny brunatnolicej A gdy serce kroplami tęsknoty Jęło spadać na góry sine Czarodziejskim kwiatem paproci Rozgwieździła się bukowina I był Beskid... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:42 Pocztówka z Beskidu K. Krzak, W. Jarosz Po Beskidzie błądzi jesień Wypłakuje deszczu łzy Na zgarbionych plecach niesie Worek siwej mgły Pastelowe cienie kładzie Zdobiąc rozczochrany las Nocą rwie w brzemiennym sadzie Grona słodkich gwiazd Złotych gwiazd Jesienią góry są najszczersze Żurawim kluczem otwierają drzwi Jesienią smutne piszę wiersze Smutne piosenki śpiewam Ci Po Beskidzie błądzą ludzie Kare konie w chmurach rżą Święci pańscy zamiast w niebie Po kapliczkach śpią Kowal w kuźni klepie biedę Czarci wydeptują trakt W pustej cerkwi co niedzielę Rzewnie śpiewa wiatr Pobożny wiatr Jesienią góry... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:43 Przerwa w podróży A. Wierzbicki Przy piwie w karczmie w Limanowej Zapatrzeni w siwe mgły jesienne Czekaliśmy na autobusowe Ostatnie lata połączenie Buk przez okno złoty talar rzucił Słońce na obrusie Od dziewczyny przy barze pożyczyłem uśmiech Oddam w autobusie A po lesie wiatr Rwie na strzępy pajęczyny nić A po polu wiatr Rozsypuje kopce siana w pył Do puszystych traw się tuli Skrada się do pustych ptasich gniazd Po strumieniach z wodą śpiewa Lekkomyślny wiatr Wpatrzeni w okno milczeliśmy wszyscy Nikt nie przerywał nam czekania Nawet gitary zacisnęły zęby Wiedziały, że już nie będzie grania Oczy dziewczyny szeptały – zostań Czas się zatrzyma w Limanowej Oddałem uśmiech, przewróciłem kufel Na stole talar spał A po lesie... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Beeeeeskidy!!!:((((( 14.08.03, 21:45 Sprzysiężeni W. Bellon Sprzysiężeni budząc się świtem Przykrywają palcami oczy By zatrzymać chociaż przez chwilę Nić wysnutą z osnowy nocy Nić, co nieba barwą się mieniąc Diretissimę w ścianie kreśli Potem dnia zakładają brzemię I ruszają w drogę ku szczęściu Mija dzień, koło się toczy Marzeniami kładą się cienie I odradza się każdej nocy I odradza się każdej nocy Sprzysiężenie górskiego kamienia Sprzysiężeni – przyjazne dłonie Plotą węzeł nad ogniem watry I wpatrzeni w gasnący płomień Nucą pieśni pachnące wiatrem Nie rozplotą ni burze ni waśnie Tego, co złączone przez ogień Słońce wokół – wciąż jaśniej, jaśniej Zakwitł kamień dziś górskim głogiem Mija dzień... A gdy wiatr sprzysiężonym w oczy zawieje Bliski uśmiech w cień nocy odejdzie Bukowina opuszcza ramiona Bukowina łeb pochyla siwy Czas odpływa z czasem smutek kona Lecz wspomnienia wciąż pozostają żywe Mija dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Na koniec - Kazimierz 14.08.03, 21:48 Kufel jesieni Każdej jesieni samotnie zmierzam Wiślanym traktem do Kazimierza Płócienny stragan dźwigam na plecach Wspomnienia lata ludziom polecam Renesansowy kufel jesieni Małe miasteczko całkiem odmienił Rozlał po rynku nalewkę piwną Gorzką, wrześniową i mgliście dziwną Otwieram stragan Sprzedaję wszystkim bukiet chmielu Gdy kufel krąży jak na weselu Z ręki do ręki wśród gości wielu Hej, piwo wznoście Pękate i gliniane dzbany Płacicie srebrnym dukatem księżyca Jesień, październik, chmiel na ulicach W spichrzach chroboczą srebrzyste myszy Pęcznieją beczki w piwnicznej niszy A na ratuszu w strzelistej wieży Piwowar piwo warzy i mierzy Topi się lato w cierpkim zapachu W zielonej kadzi o gorzkim smaku Tymczasem rojno z mroku podcieni Wychodzą mieszczki w stroju jesieni Otwieram stragan... Odpowiedz Link Zgłoś