jadzka9 21.12.07, 17:53 Dajcie spokój dzieciom ! Zdążą sie jeszcze namodlić ! Moj syn ma trzy latka i wystarczy ze posiedzi z tesciową to ma katecheze zapewnioną w domu.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: y7 Re: Powraca temat religii dla trzylatków IP: 212.182.124.* 21.12.07, 19:38 zabierz go czym prędzej. Dla niego religia może być w przyszłości traumatycznym przeżyciem. Lepiej włącz mu telewizor, niech ogląda japońskie kreskówki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Powraca temat religii dla trzylatków IP: 83.238.201.* 21.12.07, 21:47 dlaczego ciągle towarzysze ateiści chcą nam katolom zabronić indoktrynacji NASZYCH dzieci? Co was to obchodzi? Czytajcie swoim trzylatkom bajki o Leninie, a my będziemy im śpiewać kolędy. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir72 Re: Powraca temat religii dla trzylatków 21.12.07, 23:03 Bajki Zoszczenki? O, bardzo chętnie... ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron wydzielić 1 przedszkole dla ateistów! IP: 83.238.201.* 21.12.07, 23:17 trzeba zrobić po prostu jedno przedszkole w Lublinie dla dzieci ateistów gdzie im pani nauczycielka będzie czytała bajki o Leninie i będą latać w białych bluzkach i czerwonych chustkach jak pionierzy w byłym ZSRR. Będzie niezły ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateistka Re: wydzielić 1 przedszkole dla ateistów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 13:42 Dlaczego dla Was- "tradycyjnych polskich katolików" wszystko jest tak czarno-białe? Ja nie wierzę w instytucję kościoła, denerwuje mnie jego zakłamanie i dwulicowość i nie życzę sobie, aby moje dziecko było przez tą instytucję indoktrynowane. Co nie oznacza, że musicie od razu wyciągać Lenina i jego bajeczki. Pozwólcie ludziom, w całej swej katolickiej tolerancji i poszanowaniu dla drugiego człowieka, decydować w jakim duchu wychowają swoje dzieci. Ale oczywiście najlepiej działać tak, jak od wieków- przymusem i przemocą przekonywać niewiernych do jedynej słusznej wiary... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: wydzielić 1 przedszkole dla ateistów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 13:48 kochana nie przejmuj się tym co wypisuje tu aron, bo aron to troll i nie można się nim przejmować. Jednakże po raz kolejny musze zaprotestować przeciwko nazywaniu indoktrynacją wychowywania w duchu religijnym.Kazde wychowywanie jest w pewnym sensie indoktrynacją, wpajanie jakiegokolwiek światopopoglądu mozna w ten sposób określić.Czy wychowywanie w duchu ateizmu jest lepszym rodzajem indoktrynacji niż wychowywanie w duchu religijnym? Dla Ciebie pewnie tak, dla mnie - niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman folkatko - chociaż ty nie bredź IP: *.lublin.mm.pl 25.12.07, 14:00 mam dla ciebie szacunek wiec go nie niszcz. Wytłumacz - dlaczego nie może być wyraźnie powiedziane: w tym przedszkolu(szkole) uczymy religii a w tym nie. Czego boją się katole? Dlaczego WSZĘDZIE muszą uczyć uwielbienia dla kleru, bo do tego sprowadza się anuka religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: folkatko - chociaż ty nie bredź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 14:17 Bosmanie, źle mnie zrozumiałeś. Przede wszystkim, ja też jestem przeciwna nauczaniu religii w przedszkolach, chyba że mamy do czynienia z przedszkolem katolickim - są takie. Jestem przeciwna dlatego, że jest to jeszcze jedno narzedzie służące upolitycznieniu religii.Tym bardziej, jeśli miałoby dojść do jakiegoś oznaczania przedszkoli. Po drugie - katechizacja wcale nie sprowadza się do nauki uwielbienia dla kleru,(Litości!!! Tu bosmanku, palnąłeś ciężko, muszę Ci szczerze przyznać, nie obraź się) Wiem to z własnego doświadczenia, jak i z doswiadczenia innych...Jeden mój znajomy ksiądz wylądował na urlopie zdrowotnym po ledwie kilku miesiącach pracy w liceum...Wiem, że dali mu w kość, na co nie był przygotowany. Kolejne Twoje pytanie - czego boją sie katole. Nie wiem.Generalnie moja reakcja na post ateistki wynikała z uzytego przez nią terminu "indoktrynacja". Dlaczego - napisałam powyżej. Mam nadzieję że jednak bedziesz mnie dalej szanować, pomimo tego, że różnie sie od Ciebie poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman cna folkatko...... IP: *.lublin.mm.pl 25.12.07, 14:24 wszak wiesz doskonale że parcie katabasów do nauki religii nie wynika z wymogów wiary tylko z doktrynerii kleru i ich żądzy kasy.Lubię z Toba gadać. Z całym szacunkiem - bosman. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: cna folkatko...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 14:30 Bosmanku tak naprawdę to ten zarzut można powtórzyć wobec chyba wszystkich religii. Szczerze mówiąc, to osobiście uważam, ze katechizacja w tym kraju to jedna wielka klęska, a prawdziwych katolików jest w tym kraju może 20, moze 30 procent. Poziom wiedzy religijnej dorosłych Polaków uważających się za katolików jest zerowy. Wiem, bo czasem odwiedzam różne fora katolickie. Czterej Ewangeliści? A co to byli za kolesie? Co to za bajoro, ta sadzawka Siloe? Góra Tabor? Nic mi to nie mówi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman uważaj, bo za chwilę IP: *.lublin.mm.pl 25.12.07, 14:34 naskoczy na Ciebie stado ortpodoksów z elanem i japolanem na czele. Pozdrawiam. Jadę jutro na narty. Zajrzę tu z Krościenka n/D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: uważaj, bo za chwilę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 15:55 Mam w rodzinie świeckiego katechetę. Ta osoba by tylko to potwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś