-
Witam
Mam maszynę ZELMER 43Z010 i jestem bardzo zadowolona. Eksperymentuję
z chlebem z mąki grubo mielonej razowej z różnymi ziarnami mielonej
w żarnach (kupuję taką na kilogramy).
Oto mój przepis:
ok. 450 g mąki grubo mielonej
ok. 150 g mąki z mieszanki ( np. graham )
dwie łyżki stołowe oliwy extra virgin,
350 ml. mleka (0,5%) - z lodówki - a więc zimne - czy to błąd???
odrobinę soli morskiej ziołowej ( cukru nie daję )
sezam, dynia, słonecznik, amarantus, kumin
świeże drożdż...
-
Nie tak strasznie, ale jednak.
Upiekłam z trzech rodzajów mąki (w tym razowa) z dodatkiem ziaren i
otrąb. Na miodzie. Wyszedł pyszny, chyba najlepszy z
dotychczasowych, ale ... no kruszy się, zwłaszcza boki. Dałam sporo
płynów, więcej niż do "standardowego" chleba, z uwagi na otręby i
mąkę razową, ale nie dałam żadnego tłuszczu (zwykle wlewam trochę
oliwy albo oleju). Czy to może być przyczyną?
Czy po prostu nie mieszać aż tak bardzo mąk? Ale chyba nie o to
chodzi...
-
Piekę chleb z razowej mąki. Czy nie wiecie przypadkiem dlaczego za każdym
razem okropnie się kruszy, czego należy dodać, żeby dobrze się kroił?
-
Doradźcie mi proszę. Wg przepisu skład ciasta na tortille to 2 szklanki mąki,
1/5 szklanki ciepłej wody i 1/4 szklanki oleju czy oliwy...Kolejny raz próbuję
sama usmażyć z tego tortille i za każdym razem kruszą się i łamią, nie są
elastyczne. Ehh, i sama nie wiem czy to tej oliwy powinnam dodać więcej, czy
wody, czy może jeszcze inne robię głupoty :) pozdrawiam i proszę o rady
-
Dalam wedlug przepisu 100gr masla i 250 gr herbatnikow
i przycisnelam do spodu foremki. Dalam potem do lodowki
a po wyjeciu jak kroilam to spod caly sie rozpadl.
Widze tyle przepisow ze spodu herbatnikowego a czemu mi nie wychodzi?
Bardzo prosze o pomoc
-
Drodzy i niezawodni specjaliści. Wypiekam sobie domowe chlebki z własnego
zakwasu z dodatkiem drożdży. Chleb smakowo jest wyśmienity, kilka dni
utrzymuje świeżość, ale niestety ma tendencje do kruszenia się.
Czy ktoś z was zna może sposób który temu zaradzi?
Pozdrawiam!!!
-
Wiem o alkoholu (piwo, wódka), o jogurcie, ale dowiaduję się o jeszcze jednym
sposobie: owoc kiwi!
www.recipezaar.com/55451
-
aby po wyschnięcui się nie kruszył?Czego dodać masła?śmietanki?
podpowiedzcie proszę;-)
-
mam prośbę. Szukam przepisu na polewę czekoladową do ciasta, która
nie robiłaby się strasznie krucha i sztywna (tak, że podczas
krojenia ciast się kruszy i kawałki nei wyglądają zbyt apetycznie) i
która nie miałaby w składzie surowych jajek.
Chodzi o polewę, którą można by wylać na ciasto typu: biszkopt-masa
cytrynowo-bydyniowa-herbatniki. I właśnie na te herbatniki polewę
potrzebuję.
Zwykle wstyd przyznać używałam takich gotowych do rozpuszczenia, ale
one się właśnie nieładnie ...
-
j.w. Dziękuje
-
Chciałbym kupić blender i nie wiem jaki. Na razie jest nam w domu
potrzebny głównie do robienia jedzenia dla małego dziecka, ale może
w przyszłości przyda się także do innych rzeczy.
Doradźcie jaki kupić blender (marka, model, parametry). Czy blendery
występują w kompletach z robotami? Co prawda na razie nie jest nam
bardzo potrzebny robot, ale kiedyś i tak będziemy go musili kupić. Z
jednego z postów wynika jakoby do niektórych robotów można było
dokupić blender. Może zatem od r...
-
Dostałam ze wsi biały ser.Czy mogę go zamrozić? Za kilka dni święta
i miałabym na sernik. Czy macie z mrożeniem twarogu jakieś
doświadczenie?
-
od niedawna piekę chleb w automacie. na razie na leniwo, bo z gotowych mieszanek.
ale: chleb smaczny, wyrasta, odpowiednio zarumieniony. ale albo szybko "gumowacieje" albo niemiłosiernie się kruszy. podejrzewam, że kwestia to wyjęcia chleba z machiny w odpowiednim momencie (ma w niej ostygnąć czy nie?), albo właśnie odpowiedniego zabezpieczenia i przechowywania.
jak to powinno wyglądać?
-
Wiem, że to temat trochę nie na temat... Ale komu mam się poskarżyć,
jak nie gotującym - Wy wiecie najlepiej, co robić. No więc dymi, aż
całe mieszkanie jest zaczadzone po każdym otwarciu drzwiczek. Umyłam
dół piekarnika płynem do mycia palników elektrycznych, ale to nic
nie zmieniło. Dół piekarnika jest nierówny, kruszy się, łuszczy
jakby. Jaka moja w tym wina, co ja robię nie tak, że mam taką
sytuację? Co robić?
-
Chce zrobić, ale muszę zamienić mąkę pszenną na bezglutenową. Nigdy wcześniej
nie robiłam tego ciasta i mam pytanie jakiej gęstości ma ono być? W przepisie
jest dość gęste, tzn lejące się czy już nie?
Czy to ciasto po upieczeniu bardzo się kruszy?
Czy im drobniej marchewka tym lepiej? CZy zostawić wiórki te większe na tarce?
A w ogóle to mam taki przepis:
2 szkl. tartej marchwi
2 szkl. mąki
2-4 Ł cukru
1 ł pdp
1 ł cynamonu lub p do piernika
1/3 szkl. oleju
woda, aby ciacho było...
-
Chciałabym się zapytać jakie kupujesz pieczywo zarówno razowe jak i pszenne w
Piotrze i Pawle w Poznaniu, bo jakos nie moge trafić na dobre.
-
może ktoś mi coś podpowie... chleb pieke od roku i czasem wychodzi super, a czasem okrutnie się kruszy... i nie umiem wyczuć od czego to zależy... wydaje się, że zawsze robię wszystko tak samo...
do mojego chleba daję mąkę (czasem tylko pszenną, czasem pół na pół z razową), otręby, jakieś płatki, słonecznik, dynię, sezam, sól i trochę cukru, oczywiście drożdże i leję dość dużo oliwy...
wczorajszy wypiek, jeden po drugim:
razowiec- kruszy się na potęgę
zaraz po nim zrobiony pszenny tylko...
-
Nigdy mi nie wychodzi. Niby robie wszystko zgodnie z przepisem a ciągle mi
sie rozpuszcza zamiast upiec na kruchutko.
Co robie nie tak????
-
Jak pokroić ser feta w małą kostkę tak aby się nie sklejał i kruszył???