Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł na plac Litewski

18.01.08, 22:55
To co? To znaczy że to, że nasrałek sobie stanął koło, który dużo wcześniej
tam był, to znaczy, że szalet ma zniknąć??? Poza tym jest to miejsce
historyczne, niegdyś znajdowała się tam "pikieta" - miejsce spotkań
przedstawicieli mniejszości seksualnych.

"Najlepsza na świecie jest miłość w klozecie
A każdy szalet jest pełen zalet"
Obserwuj wątek
    • Gość: prosta zagadka Warsztaty warsztatami a zgadnij kto zrobi projekt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.08, 23:36
      Warsztaty warsztatami a zgadnij misiu kto zrobi projekt?
      A właściwie kto już zrobił projekt parę lat temu a teraz boi się konkursu! Architekci ze świata przyjadą poszkicują , podebatują i pojadą a projekt trzeba będzie wykonać, autoryzować i laur na głowę wreszcie wcisnąć! Konkursu więc nie będzie bo nie daj Boże ktoś inny ten zarezerwowany laur zagarnie.
      • Gość: gość Re: Warsztaty warsztatami a zgadnij kto zrobi pro IP: *.umcs.lublin.pl 18.01.08, 23:43
        To i tak lepsze niż to, co równie jak p. Hołda uparta p. Mącik sobie umyśliła.
        Ta dzielna niewiasta zadziałała według zasady: "sąd sądem, ale sprawiedliwość
        musi być po naszej stronie". Na wieść, że wybitni znawcy mają poukładać Miejsce
        Spotkań Kultur (czy jakoś tak), od razu podała swój gotowy układ z wycinką drzew
        i rozłożystymi parkingami. Wybitni mają tylko wypełnić szczegółami te zadania
        wytyczone przez naszą lubelską śmiałą kobietę!

Pozdr.
    • Gość: gość Co za prostomyślność p. Hołdy. IP: *.umcs.lublin.pl 18.01.08, 23:38
      "Być może warsztaty są świetnym pomysłem, lepszym niż konkurs. Szkoda tylko, że
      ten pomysł pojawił się tak późno. Trudno oprzeć się wrażeniu, że zmarnowaliśmy
      rok. Żal tego roku..."

A może to rok zyskany na lepsze przemyślenie sprawy? Może by zrobili coś tak
      obrzydliwego, że przez dziesięciolecia by się zbierało na wymioty?
      Skąd ta pewność, że zmiana będzie na lepsze? Dobrej jakości ławek nie zapewnią
      architekci. Mogą za to postarać się o takie obrzydliwości jak Plaza czy
      "przestrzeń z pomnikiem spodni przy skrzyżowaniu Okopowej z Narutowicza. A jak
      kogoś razi otoczony zielenią ustęp, to będzie raził dalej, choćby nasadzono
      więcej drzew.

Pozdr.
      • Gość: J-k Re: Co za prostomyślność p. Hołdy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 10:00
        Pan Stelmach powoli staje się moim faworytem, wśród lubelskich "myślicieli". Po
        "efekcie Bilbao" teraz oczekuje aktualnego rysu historycznego. Czyżby fachowcy z
        IPN znaleźli jakieś papiery na plac, które mogłyby zmienić jego rozplanowanie?
        • Gość: malarz Duzo, duzo zieleni i złota i turkusu i szkarłatu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 09:20
          Piękny Poemat o Donku Wybawicielu…
          Pewien fircyk bez krępacji,
          Cud obiecał całej nacji.
          Trafnie uznał: - Lud to kupi!
          Lud naiwny, ciemny, głupi.
          No i młodzież uwierzyła,
          Do urn śmiało podążyła.
          I w Irlandii i w Londynie,
          dali wiarę Tuska minie.
          I ta z Wronek i z Pułtuska,
          Dała głos na Dona Tuska.

No, nareszcie jest nadzieja!
          Naród wybrał czarodzieja.
          Media wielce mu pomogły
          Nawet Doda słała modły,
          “Niezależni” dziennikarze
          truli coś o Polsce marzeń.
          Bez Kaczora, Dorna, Ziobry…
          I wybrali, sługa Moskwy w sam raz dobry..

To co najpierw obiecywał,
          Po wyborach odwoływał.
          Toż to kawał hipokryty,
          Rude włosy, wzrok kosmity.
          Serki, jabłka podrożały
          A indeksy pospadały!

Studia płatne? Oszalałeś?!!!
          Polskiej biedy nie widziałeś?!
          Gdzie te drogi, gdzie podwyżki???
          Niech wam starczy uśmiech płytki,
          Uścisk dłoni, ważna mina…
          Na szczęście: dzisiaj Don jest,
          po wyborach już go ni ma! : ))

Olać pamięć i historię?
          Sprzedać się za mięsa rząd?
          Niech ci dziad opowie,
          Skąd w Warszawie tyle bomb.
          Przyjdzie czas na PO sąd!

Chociaż rządzą , nic nie mogą,
          nic nie wiedzą, NIC nie zrobią!
          Walka z PiS-em, punkt “programu”
          Gratuluję superplanu!
          Obiecanki się skończyły,
          Puste hasła poznał lud
          No i w końcu stał się cud:

Czary mary : wieeeeelki smród!
          • Gość: z antenką Re: Duzo, duzo zieleni i złota i turkusu i szkarł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.08, 18:04
            Poezja prosto z Radyja!
    • gabriel Nowy pomysł na plac Litewski 19.01.08, 00:31
      A dlaczego artykuł o placu jest ilustrowany zdjęciem siedziby GW w Lublinie?
      Aż tak redakcja się chce pochwalić?
      • Gość: Konkretna Na placu Litewskim powinno powstać centrum POpapra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 09:11
        Na placu Litewskim powinno powstać centrum POpaprańcow z PO.
        Olbrzymi gmach typu hipermarkiet na siedzibę PO i centrum myśli
        POpaprańców z PO. Ewentualnie kolejna hala produkcyjna POLMOS-u dla
        zwiększenia produkcji wódki.
    • Gość: ja blad IP: 83.238.6.* 19.01.08, 09:11
      literowka w zajawce... plany - palny
    • Gość: KD Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.solent.ac.uk 19.01.08, 11:45
      Wiecie co, z opisem Placu Litewskiego to żeście chyba trochę przesadzili...
      byliście tam ostatnio?
      "szalet tuż przy pomniku marszałka Piłsudskiego" - jak ja ostatnio byłam na
      Placu szalet był, ale dobre kilkanaście metrów od pomnika i to jeszcze za
      krzakami, a nie "tuż przy". Tuż przy pomniku to są maszty do wywieszania flag i
      kwietniczek. Fontanna nowa nie jest, trzeba szczerze przyznać, ale nie jest i
      długo jeszcze nie będzie "rozsypująca się". Jeśli mówimy że coś "rozsypuje się"
      oznacza to że samoistnie rozpada się na kawałki, a tego nie zaobserwowałam.
      Zresztą gdyby się "rozsypywała" to już by jej nie było od dłuższego czasu. Dalej
      jeśli chodzi o ławki: słowa "zdewastowane" używamy kiedy opisujemy coś co jest
      tak zniszczone że nie nadaje się do użytku. Ławki, proszę szanownej pani, służą
      do SIADANIA. I zapewniam, że usiąść się na nich da (sprawdzałam), więc daleko im
      do "zdewastowania". Jeśli zaś chodzi o chodniki to proszę mi uwierzyć - są
      miejsca w Lublinie, w Warszawie, ba! nawet w Londynie (tak, tak - SERIO!) gdzie
      chodniki są dużo gorzej uszkodzone i nierówne.
      Mam pytanie - wy w tym artykule na pewno pisaliście o Placu Litewskim W
      LUBLINIE? bo poza wspomnianym pomnikiem Piłsudzkiego nie dostrzegłam podobieństw.
      To jak szykanujecie miasto, w którym sami mieszkacie przechodzi już moje pojęcie
      i nie tylko moje. Cenię sobie ogólnopolską "wyborczą" za rzetelne informacje,
      opisane w ciekawy sposób, ale Lubelska jest dla mnie - powiem szczerze -
      tragiczna! To wypisywanie o tym, że miasto jest "zaściankiem", że nic się nie
      dzieje, nudy na pudy i w ogóle podejście pod tytułem "nic, tylko się
      wyprowadzać", krytykowanie WSZYSTKIEGO i szukanie dziury w całym, upieranie się
      przy każdej akcji samorządu - bez względu na to czy prezydentem jest Pruszkowski
      czy Wasilewski - że to się nie uda, to nie wyjdzie, to jest do bani, a to może i
      jest dobre ale i tak nie będzie działać, jest po prostu ŚMIESZNE. Ja osobiście
      czuję się często obrażona jako mieszkaniec Lublina Waszymi artykułami ponieważ w
      przeciwieństwie do Was ja:
      - nie uważam, że mieszkamy w zaścianku
      - nie uważam, że nic się nie dzieje
      - nie uważam, ze jest beznadziejnie
      - nie uważam, że ratusz, radni miejscy i wojewódzcy nic nie robią, choć nie
      wszystkie akcje (lub ich przeprowadzenie) rozumiem czy popieram.
      - widzę że się rozwijamy i zmieniamy
      i tak dalej.
      Nie jestem bezkrytyczna w stosunku do miasta czy rządzących - widzę ile jest
      jeszcze do roboty, widzę co trzeba jeszcze zmienić, ale zamiast się użalać nad
      tym czego jeszcze nie ma, to cieszę się, że mamy fajną starówkę, że mamy dość
      dobrze działającą komunikację (może i się spóźnia, autobusy są rozklekotane a
      bilety drogie, ale przynajmniej DA SIĘ DOJECHAĆ w każde miejsce w mieście nie
      przesiadając się 200 razy, pojedźcie sobie do Anglii w jakiekolwiek miejsce
      (bilety koszmarnie drogie a od metra/autobusu do przejścia zostaje często drugie
      tyle ile się przejechało, bo tam juz nic nie dojeżdża) albo do większych miast w
      centralnej Francji, gdzie bilety może i są darmowe, ale autobusy potrafią się
      spóźniać po 40 minut, jeżdżą jak chcą, są wypchane po brzegi i jeszcze na
      dodatek na miasto wielkości Lublina jest np. całe SZEŚĆ linii autobusowych.), że
      mamy ładne, zielone miasto, że na deptaku nie leżą już tony śmieci a jak wieje
      to kurz z ulicy ląduje na przechodniach w mniejszym stopniu niż wcześniej, że
      mamy wydarzenia kulturalne, ze przyjeżdżają do nas studiować ludzie z całej
      Polski. Teraz wyobraźcie sobie że jestem z Krakowa i zastanawiam się gdzie
      studiować, bo w krk nie chcę, więc szukam sobie jakiegoś CIEKAWEGO miejsca na
      studia, otwieram stronę Lubelskiej "Gazety" i co widzę? na samym środku wielki
      nagłówek "czy Lublin to zaścianek?"
      Wiecie co? nawet bym tego nie przeczytała, odechciałoby mi się studiować w takim
      mieście, o którym bardzo opiniotwórcza gazeta pisze "zaścianek". Bo co tam
      mogłoby być ciekawego?
      Nic.
      A w Lublinie jest mnóstwo ciekawych rzeczy. Dlaczego nie napiszecie o tym
      wielkiego artykułu? o tym co JEST ciekawe, o tym co można zwiedzić, zrobić i
      zobaczyć? czy napisanie kilku POZYTYWNYCH zdań o sercu województwa jest naprawdę
      takie trudne? czy Wy pozytywnie umiecie pisać tylko o sobie? "dzięki akcji
      "Gazety"". "Dzięki staraniom "Gazety"". "dzięki naciskom "Gazety"". A do
      artykułu o Placu Litewskim dajecie zdjęcie swojej nowej siedziby. Potężna doza
      skromności, naprawdę. Gratulacje.
      Zrozumiałym jest że dziennikarze są po to, by wytykać rządzącym ich błędy, by
      pokazywać anomalie i by unaoczniać to, co jeszcze trzeba poprawić. Ok., zgadzam
      się! Ale jako bardzo duże, znane i szanujące się pismo zadbajcie też trochę o
      wizerunek miasta, o podkreślanie tego co dobre, bo ludzie którzy nic nie wiedzą
      o mieście i zajrzą na Lubelską „Gazetę” będą mieli wrażenie że to miasto w
      krajach trzeciego swiata albo jeszcze dalej. Wy też tworzycie wizerunek miasta,
      a wytykając tylko błędy, tylko niedociągnięcia i tylko rzeczy „do roboty”
      robicie najlepszy czarny PR jaki w życiu widziałam. Ludzie którzy przyjeżdżają
      do Lublina pozwiedzać to na pewno nie czytali w życiu regionalnej „Gazety” bo
      gdyby czytali w życiu by nie przyjechali. W życiu. A Wy do swojej krytyki i
      informacji o tym kto zginął gdzie jak i dlaczego dorzucacie spis wydarzeń
      kulturalnych (nie ma ich – bo w zaściankach się nie zdarzają, ale w Lublinie
      jednak są) i wszystko pewnie jest w porządku?
      NIE JEST W PORZĄDKU.
      Weźcie zdobądźcie się na napisanie pozytywnego artykułu o czymś w mieście co nie
      zaczyna się od „dzięki Gazecie”.
      I na koniec ostatnie pytanie - wy na pewno żyjecie i piszecie o LUBLINIE? bo
      przy większości artykułów mam wrażenie, że nie... sprawdźcie proszę czy na pewno
      to jest to samo miasto a jeśli tak, to proponuję od czasu do czasu wybrać się na
      SPACER po tym Lublinie, a nie przejechać samochodem na trasie dom-redakcja, czy
      tam kanapa_przed_telewizorem-biurko_z_komputerem.
      To nada "Gazecie" zdrowszego i świeższego spojrzenia :)

Powodzenia!
      • Gość: let's get high dobre antydepresanty IP: *.speed-net.pl 19.01.08, 13:06
        Tylko pozazdrościć dealera lub dostępu do recept. ;]
        • Gość: KD Re: dobre antydepresanty IP: *.solent.ac.uk 19.01.08, 15:22
          Let's get high, to nie antydepresanty, po prostu mnie skręca jak czytam takie
          bzdety o moim ukochanym mieście. Siedze w tej chwili 2,5 tysiąca kilometrów od
          domu, w obcym kraju tylko po to by za 3 lata móc tu wrócić, przywieźć pieniądze
          i rozkręcić sobie biznes, tęsknię, interesuje mnie co się dzieje w miejsce,
          wchodzę sobie poczytać informacje z miasta a czytam tylko jak to w tym Lublinie
          beznadziejnie jest i prawdę powiedziawszy mam dość. Bo to w większości głupoty.
          Nie mówię, że jest idealnie - ja się zgadzam, że jest mnóstwo do poprawienia!
          ale BEZ PRZESADY.
          Nie uważam bym miała potrzebować antydepresantów, ale w razie jeśli poczujesz
          nadchodzące załamanie nerwowe z powodu mieszkania w "zaścianku" ze zrujnowanym
          Placem Litewskim, to na pewno mogłabym podpytać znajomych, czy ktoś nie zna
          dobrego psychiatry dla Ciebie.

Naprawdę, nie każę Ci kochać tego miasta, ale jak Ci się aż tak nie podoba, to
          może się gdzieś wyprowadź? będzie święty spokój i wszyscy będą szczęśliwi. Ja tu
          gdzie jestem jestem we wspaniałej sytuacji finansowej, jestem zadowolona i
          zwyczajnie szczęśliwa, ale nie mogłabym tu żyć i mieszkać na zawsze - skończę
          studia, dorobię się do odpowiednich pieniędzy i nic mnie nie powstrzyma przed
          powrotem, bo kocham to miejsce. I mam gdzieś czy mój patriotyzm Ci się podoba
          czy nie, za to przypominam że mam prawo wypowiedzieć się na temat artykułu,
          szczególnie że jest to już któryś-tam artykuł tego typu z rzędu, który działa mi
          na nerwy.

ale przynajmniej zmienili zdjęcie na zdjęcie placu ^^
          • Gość: bosman brawo KD!!! IP: *.centertel.pl 01.02.08, 15:41
            bardzo mi sie podoba to co napisałaś w obydwu postach. Też tak do
            tego podchodzę. A ci wieczni narzekacze i w GW i na forum powodują u
            mnie odruch wymiotny. Też nie twierdzę że Lublin to raj na ziemi ale
            przecież nie taki syf jak narzekacze przedstawiają. Pozdrawiam,
            lubelak z dziada pradziada - bosman.
      • Gość: ano ja Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 14:22
        to nie antydepresanty, to chęć życia w miejscu gdzie się urodziło i spędziło
        dzieciństwo. Nie każdy lubi biegać za marchewką na kijku wielkich koncernów,
        które chcą sobie podporządkować wszystko i wszystkich. Lublin, to na pewno nie
        centrum gospodarcze Polski, jednak też nie zaścianek, choć wielu jego
        mieszkańców posiada taką mentalność. Jednak nie jest to większy procent ludności
        niż w innych miastach. Gdyby pozbyć się dresiarskiej części Lublina byłoby to
        prawie urocze miejsce. Gdyby dać szansę większej liczbie studentów na rozwój w
        tym mieście.... byłoby to jedno z najszybciej rozwijających się miast w Polsce.
      • Gość: J-k Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 16:11
        Fajny głos, podoba mi się. Trochę będę bronił Gazety. Fakt, że ich opinie często
        są zbyt pesymistycznie. Od czasu do czasu bujają w obłokach. Ot taki współczesny
        romantyzm. Przydałoby się trochę więcej pozytywizmu.
      • Gość: Lublin Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: 212.32.86.* 19.01.08, 16:26
        swietnie napisane i popieram w 100% w lublinie tez jest bardzo wielu studentow z
        USA ktorzy przyjezdzaja tu na studia medyczne. Szok? Przejdzie sie do Coffe
        heaven na deptaku do sami zobaczycie jak sobie w grupach organizuja powtorki
        przed egzaminami i to samo na Starym Miescie. Pani powinna zostac dziennikarka
        bo obecny poziom jest zalosny.
      • Gość: Esteta Czy KD to jakiś pierdzistołek z UM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:28
        Jezu, trzeba być ślepym albo zupełnie cynicznym żeby nie przejmować się stanem w
        jakim jest Plac Litewski - było nie było to najstarszy park, powiedzmy skwer w
        Lublinie.
        A gdzie w Londynie czy w Krakowie w Śródmieściu jest taki syf jak na Litewskim?
        Co? Może jeszcze dama z UM powie, że w Lublinie jest czyściutko że cacy i że to
        w Kraku jest brudno???
        Aha, a w tych donicach zeschłe chwasty pojawiają się koło wiosny.
        Żądam remontu placu Litewskiego.
      • Gość: esteta A klub gejowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:31
        A właściwie jego brak to co?
        To nie świadczy o zaściankowości?
        Kulturalna stolica Europy, trzymajcie mnie bo zdechnę ze śmiechu!
    • Gość: K. Swyer Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 15:36
      Dyskusja i całość zbiegów wokół zmiany wizerunku placu to syndrom
      choroby, na którą odwiecznie cierpią kreatorzy wizerunku naszego
      miasta. Plac i Krakowskie to wizytówki miasta i to co się dzieje
      poza nimi nie ma znaczenia, jest nieważne! Dlatego nie słychać o
      planach zagospodarowania kwartałów sąsiadujących z placem: zmiany
      ohydnego wizerunku wschodniej strony 3 Maja, o plombach w zabudowie
      Staszica, Radziwiłowskiej, Niecałej. (Proszę uzmysłowić sobie, że w
      centrum Lublina tylko Szopena ma kompletne niewyszczerbione
      pierzeje.
      Plany placu bedą pochłaniały kolejne zasoby ludzkiej energii i
      realnych pieniędzy. Przypominam historię: projektu tunelu
      Poniatowskiego, lotniska dla Lublina, które zaangażowało umysły
      lubelskich władz do tego stopnia, że nie zauważają faktu braku
      drogowego ekspresowego wjazdu do miasta.
    • Gość: k Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: 212.32.86.* 19.01.08, 16:17
      Bylem ostatnio w Lublinie z wizyta i musze przyznac ze starowka pieknieje ale
      wiele miejsc wyglada ja trzeci swiat i to w centrm!! okolice dworca PKP te
      graffiti wszedzie jak w amwerykanskich slumsach (a przeciez farby do ktorych
      graffiti nie przystaje kosztuja tyle samo co normalne i mozna by nimi chociaz
      dol tych nowy wyremontowanych kammiennic pomalowac z kasy miasta bo to wstyd 0
      zauwazylem z tam gdzie sa kamery np na bankach graffiti nie ma) brud na ulicach
      • Gość: Lublinianin. Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:31
        Zostawcie nasz Plac Litewski w spokoju. To co zostalo uszkodzone
        przez niedbalstwo służb miejskich-nareperowac, ławki postawic, by
        mozna bylo posiedziec, Marszalka-bron Panie Boze-nie ruszac.
        Chwilowi "władcy" Lublina-zacznijcie liczyc sie z opinia
        mieszkancow. Dacie glupkom do reki , napewno w wyniku przetargu za
        grubą forse, prawo do decydowania o naszym Placu i wyjdzie cos
        dziwacznego: jakies konstrukcje stalowe, jakies dziwactwa. Niech
        zostanie UKLAD PLACU taki , jaki jest bo jest optymalny. Jeszcze raz
        pisze: co uszkodzone - odnowic a reszta---precz od Placu. Najlepiej
        dajcie wygrac Baginskiemu z UMCS-u, wtedy wam i..... nam zrobi
        dziwactwo w centrum Lublina.
        • Gość: QQQQQQ Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:36
          Zacznijcie sie wreszcie liczyc z opinia ludzi , ktorzy od wielu
          pokolen tu, w Lublinie mieszkaja: bo jak sie zbierzemy, jak sobie
          pogadamy na jakims naszym FORUM, np. w b. dobrze dzialajacym Domu
          Kultury Kolejarza na Bychawskiej (kto z Lublina to wie, ze to
          Kunickiego-"w morde jeżą") to tak damy "popalic" tym roznym
          Wasilewskim i innym marszalkom, wojewodom, ze sami zrezygnuja ze
          swych foteli. SLUCHAJCIE LUBLINIAN!!!!
    • Gość: lubelak Nowy pomysł na plac Litewski IP: 82.160.71.* 19.01.08, 21:21
      Pewnie, przez tyle czasu słyszymy o nowym placu litewskim i nic nie
      zrobiono. A budowa toru motocrossowego jest bardziej zaawansowana.
      Kolejny poroniony pomysł budować tor dla kilku radnych (Piątek i
      spółka), a placem dla tysięcy Lublinian nie ma się kto zająć
      Jeśli powstanie tor crossowy za 1 mln zł od podatników to Wasilewski
      powinien odejść!!!
      • Gość: grubyminićmiszyte Pan Fic kręci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 23:15
        Już widzę tych wybitnych światowych architektów których pan Fic zachęcił do współpracy!!!
        Najpierw zasłaniał się tajemnicą i opowiadał o tajemniczym inwestorze zainteresowanym remontem Placu a teraz opowiada bajdy że ta tajemnica to pomysł zaproszenia wybitnych architektów z zagranicy.
        No chyba że ci zaprroszeni architekci reprezentują tego tajemniczego biznesmana?! Konkursu nie będzie bo konkurs dałby najlepsze rozwiązania dla Lublina a nie koniecznie najlepsze dla paru gostków dogadanych już w sprawie konkretnego wspólnego biznesu.
    • Gość: Damis Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.resetnet.pl 20.01.08, 12:47
      buuu a myślałem, że będę miał zajęcie na wolne chwile :|
      robić konkurs !!!
      • Gość: mały Konkurs to przeciwieństwo układów pod stołem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 13:24
        – Przygotowujemy konkurs o randze międzynarodowej – potwierdza Stanisław Fic, z-ca prezydenta Lublina. – To bardzo poważne przedsięwzięcie, decydujące w dużym stopniu o tym, co będzie wizytówką Lublina.
        Prezydent chętnie widziałby w nowym placu Litewskim nawiązania do historii i tradycji miasta. Odwołuje się do przykładu króla
        Władysława Jagiełły, który bardzo chwalił wizyty w Lublinie i gościł u nas dobre 32 razy.
        W tej materii sporo zależy od opracowania warunków konkursu. Magistrat będzie je przygotowywał w porozumieniu z wojewódzkim
        konserwatorem zabytków – plac znajduje się w rejonie ścisłego nadzoru konserwatorskiego. Na tym etapie zapadną decyzje co do
        funkcji i przeznaczenia nowego teatru. Reszta zależy od wizji architektów.(Kurier z 15.03.2007)

Zbuduje Fic z Wasilewskim
        Nowiuteńki Plac Litewski
        Lecz nie puszczą z ust pary
        Komu dadzą ten Stary!

Gdyby wzorem Wrocławia i innych polskich miast ogłoszono konkursy archiotektoniczne na najlepsze zagospodarowanie terenów, nie byłoby w Lublinie:
        Hipermarketu na Świętoduskiej,Aldika na Jasnej, Green i Yellow Parków u stóp Kaplicy Zamkowej, hipermarketów na Podzamczu.....C.D.Następiuje!
    • zusik.55 Nowy pomysł na plac Litewski 20.01.08, 14:03
      Dobrze że Gazeta o tym pisze,inaczej może nawet Straż Miejska
      zaniechła by zakładania blokad na koła.A tak wszystko jest po złości!
      • Gość: mały Nowy pomysł na wywalenie kasy w błoto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 14:18
        Polewanie nowym asfaltem istniejących ulic zamiast budowy nowych to kontynuacja idei Pruszkowskiego. Plac Litewski to idealny temet zastępczy. Zamiast kompleksowej, konsekwerntnej rewitalizacji ratującej przed Ostateczną Zagładą Całe Zabytkowe Śródmieście Lublina - odwalimy Nowiutki Plac Litewski!

Re: Plac Litewski ma być Placem Litewskim...!!!!!
        Autor: Gość: mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Data: 26.12.06, 16:45

Zostawcie w spokoju Plac Litewski!!!!Plac Litewski to nie jest "działka budowlana" do eksperymentownia, zwłaszcza przy obecnym poziomie urzędników od planowania i architektury!!!
        W Lublinie jestmilion miejsc,budynków,obiektów,podwórek,placyków,ulic i
        zakątków tworzących niepowtarzalny klimat tego miasta, wymagajacych
        natychmiastowej interwencji bez której za chwile znikną w niepamięci.
        Plac Litewski jest w całkiem niezłej kondycji,w obecnym stanie został zaprojektowany przez dwóch wybitnych lubelskich architektów, a późniejsze nie zawsze mądre działania domorosłych poprawiaczy nie spowodowały zatarcia ich wizji.
        Oddzielna kwestią jest brak właściwej opieki i pielegnacji, np.
        przecinki dziko rosnacej zieleni w której nikna znajdujące się tu cenne zabytki ale to wymaga tylko fachowej korekty a nie wywracania wszystkiego do góry nogami! Zajmijcie sie prawdziwymi problemami przestrzennymi i architektonicznymi Lublina: Kalinowszczyzną,Narutowicza z całym zapleczem i
        otoczeniem, Podzamczem,Podwalem,Rusałki,Dolną Panny Marii,dworcem
        PKP,Kunickiego z Placem Bychawskim i całym otoczeniem bocznych uliczek......
        To wszystko tworzy Lublin miasto które budzi podziw, nie z powodu powstania w ostatnich latach nowej galerii hadlowej i piętnastu kolorowych stacji benzynowych ale przez wciąż zachowany oryginalny układ urbanistyczny o niezwykle klimatycznym oddziaływaniu. Podziw, któremu towarzyszy zdziwienie i współczucie z powodu katastrofalnych zaniedbania powodujacych niszczenie Całego Starego Lublina!!!
    • jakks Nowy pomysł na plac Litewski 20.01.08, 14:42
      nie wolno niszczyc zieleni na pl. litewskim.moze byc wiecej.
    • Gość: Lusia Czerwonka Myślałam, że Palikot zbuduje tam siedzibę PO IP: *.pronet.lublin.pl 20.01.08, 19:19
      Myślałam, że Palikot zbuduje tam siedzibę PO i wielki na
      dwadzieścia pięter pomnik Tuska.
    • Gość: Karol Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.08, 10:07
      A może to Piłsudski (wasz nowy Bóg)szpeci szalet swoją obecnością.
      • Gość: jestemza BRAWO KD!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.08, 14:12
        • Gość: mały Nowy pomysł na Plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.08, 16:27
          Podziemna zajezdnia dla autobusów miejskich.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=74652086&a=74715367
    • Gość: galon Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 13:47
      tylko mi szaletu nie likwidowac :-)
    • Gość: qwert Re: Nowy pomysł na plac Litewski IP: *.gprs.plus.pl 24.01.08, 20:36
      zaorac
      • Gość: Czegeko Architetów z Lublina nie zaprosimy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 12:43
        www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080129/LUBLIN/282977195
        - Planujemy wysłać blisko dwadzieścia zaproszeń do współpracy - zapowiada Stanisław Fic, zastępca prezydenta Lublina. - Trafią do naszych miast partnerskich i architektów spoza Lublina.
        • Gość: nieprawda! Re: Architetów z Lublina nie zaprosimy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:05
          Przecież pani architekt Elżbieta Mącik jest z Lublina!!!!
          I zrobiła już raz bardzo ładny plan Placu Litewskiego z podziemnym parkingiem.
          • Gość: wielbiciel Re: Architetów z Lublina nie zaprosimy!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 13:20
            Pani Mącik jest najlepszym architektem w Lublinie. Czegeo się nie dotknie to się zamienia w złoto!
            • Gość: mały Sam bym tego lepiej nie napisał!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:13
              FORUM (Dziennika Wschodniego)
              DD, dzisiaj, 10:59
              Krótko mówiąc, znowu lipa. Ratusz robi wszystko (dla jasności: nie mówię, że takie ma intencje, tylko że faktycznie to robi), żeby utwierdzić Lublin w pozycji prowincjonalnego (w najgorszym tego słowa znaczeniu) i bylejakiego miasta. Z pierwotnych szumnych planów konkursu architektonicznego, który rzeczywiście dałby miastu szansę zaistnienia i zaznaczenia swojej obecności w Polsce i Europie, zrobiono mizerną, do niczego nie zobowiązującą "dyskusję", która będzie polegała na tym, że przyjedzie do Lublina paru gości z zaprzyjaźnionych miast, pogada sobie, popije wino/piwo lub pójdzie do Teatru (a raczej CYRKU) w Budowie (drobne atrakcje) i pomarzy. Takie rozwiązanie nie prowadzi donikąd, a przeciwnie, przyczynia się tylko do dalszej marginalizacji naszego miasta, którego aspiracje do zostania stolicą kultury mają się mniej więcej tak do rzeczywistości, jak pragnienie Fidela, by Kuba stała się przodującym gospodarczo krajem zachodniej półkuli. Nie mówiąc o inwestycjach, działaniach zmierzających do uatrakcyjnienia miasta - w sensie kulturalnym, ekonomicznym, a także, no właśnie, architektonicznym. TOTALNA ŻENADA: BRAK KOMPETENCJI, ZERO AMBICJI, NIEUMIEJĘTNOŚĆ ZARZĄDZANIA, BRAK KWALIFIKACJI DO PODEJMOWANIA DZIAŁAŃ NA POZIOMIE WYŻSZYM NIŻ OSIEDLOWA PIASKOWNICA - TO WSZYSTKO CHARAKTERYZUJE WŁADZE LUBLINA, KTÓRE DOBROWOLNIE GODZĄ SIĘ NA POGRĄŻANIE NASZEGO MIASTA W NIJAKOŚCI, SZAROŚCI I UBÓSTWIE. Nędza na każdym kroku: ludzka nędza mieszkańców, nędza miasta jako całości i nędza myślenia tych, którzy za to miasto odpowiadają.
              • Gość: mały Re: Sam bym tego lepiej nie napisał!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:22
                Tylko nie zgodżę się w sprawie tej osiedlowej piaskownicy.
                Takiego wyzwania pan Fic i jego podwładni też nie byli
                by w stanie ogarnąć! Ale zwaprosiłby na pomoc architektów
                z Jowisza i wspólnie by coś tam uradzili!
                Gazety napiszą: "Tajemnica pana Fica rozwikłana : Miasto zlaci projekt Placu Litewskiego kosmitom! Lublin Metropolią Galaktyczną"
                Liczy się pomysł!!!
                • Gość: may By żyło się lepiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:24
                  Urzędnikom.
                  • Gość: mały Konkurs na projekt placu w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:45
                    miasta.gazeta.pl/lodz/1,72937,4636031.html
                    • Gość: mały Re: Konkurs na projekt placu w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:46
                      um.warszawa.pl/wydarzenia/konkursarchitektoniczny/
                      • Gość: mały Re: Konkurs na projekt placu w Opolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:48
                        dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3700033.html
                        • Gość: mały Re: Konkurs na projekt placu we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:54
                          www.muratorplus.pl/inwestycje/wiesci-z-rynku/nowa-wizja-placu-spolecznego---rozstrzygniecie-konkursu,17141_30512.htm
                          • Gość: mały Re: Konkurs na projekt placu w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:56
                            www.poznan.pl/mim/public/publikacje/pages.html?id=3842&ch=4082&p=4092&instance=1017&lang=pl&lhs=publications&rhs=publications
                            • Gość: mały Re: Konkurs na projekt placu zabaw(!) w Wilanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 14:58
                              www.wilanow-palac.pl/index.php?mod=news&id=170
                            • Gość: mały Konkurs na projekt placu w Wawie na Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:20
                              www.praga-pn.waw.pl/pragapn/aktualnosci/1115157600_jaki_bedzie_plac_weteranow
                              • Gość: mąły Konkurs na projekt placu w Kłobucku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:24
                                sarp.org.pl/kon/pokaz.php?id=368&tytul=Inne%20konkursy
                                • Gość: mały Konkurs na projekt placu w Czernicach Borowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:30
                                  O G Ł O S Z E N I E Wójt Gminy Czernice Borowe oraz Sołtys wsi ogłaszają konkurs pn: "Pomysł na projekt zagospodarowania placu po byłym kiosku przy ulicy Długiej w Czernicach Borowych". Najlepsza propozycja zostanie nagrodzona. Termin składania - do 30 maja 2007r. w Urzędzie Gminy pok. Nr. 13
                                  • Gość: mały Re: Konkurs na projekt placu w Czernicach Borowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 22:54
                                    link do strony z ogłoszeniem dedykuję Panu Prezydentowi:
                                    www.czerniceborowe.pl/
                                • Gość: mały Konkurs na projekt placu w Kolbuszowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 10:58
                                  www.kolbuszowa.pl/content/view/559/90/
                                • Gość: mały Konkurs na projekt rewitalizacji parku w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:42
                                  www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=8221
                                  • Gość: mały Konkurs naprojekt rewitalizacji parku Starachowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:44
                                    poznaj.starachowice.org/park/
    • Gość: mały Tajemnica pan Fica z jedną niewiadomą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 15:56
      Architektów z kraju i zagranicy poprosi Ratusz o pomysły na nowe urządzenie pl. Litewskiego.
      - Planujemy wysłać blisko dwadzieścia zaproszeń do współpracy - zapowiada Stanisław Fic, zastępca prezydenta Lublina. - Trafią do naszych miast partnerskich i architektów spoza Lublina.

Proste wyliczenie rozwiązuje tajemnicę.
      "blisko 20" = 19 - 18 miast parnerskich = tajemnica pana Fica!
      • Gość: mały Tajemnica pan Fica - rozwiązanie!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 16:23
        19 zaproszeń - 18 miast partnerskich = 1 architekt spoza Lublina
        • Gość: LU Dlaczego Mącik nie chce architektów z Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 21:44
          Były już dwa konkursy: przed wojną i po wojnie i żaden nie przyniósł rozwiązania, a środowisko do konkursu przystępuje z ograniczonym entuzjazmem. Doszliśmy więc do wniosku, że zaprosimy pracownie z miast partnerskich Lublina, by wzięły udział w warsztatach - przekonuje Mącik

LIST RADY LOIA DO PANA ANDRZEJA PRUSZKOWSKIEGO,
          Prezydenta Miasta Lublina

Lublin, dnia 9 stycznia 2006 r.

Pan Andrzej Pruszkowski
          Prezydent Miasta Lublina
          Plac Łokietka 1
          20-001 Lublin

Szanowny Panie,

Lubelska Okręgowa Izba Architektów otrzymała uzasadnienie wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 08.07.2005r., Sygn. Akt; II Ca 372/04 w sprawie skargi architekta Jacka Cieplińskiego, członka LOIA, od wyroku Zespołu Arbitrów przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych z dnia 13.05.2004r., Sygn. Akt; UZP/ZO/0-632/04 dotyczącego niezgodności z prawem organizowanego przez Gminę Lublin przetargu na "Opracowanie wielobranżowego projektu budowlano-wykonawczego przebudowy klasztoru powizytkowskiego przy ul. Peowiaków 12 w
          Lublinie na wielofunkcyjne Centrum Kultury". W związku z uzyskanymi
          informacjami LOIA stwierdza że:
          Sąd Powszechny uznał skargę architekta za uzasadnioną oraz potwierdził niezgodność z prawem zaskarżonych działań Gminy Lublin przy przeprowadzaniu w/w przetargu tj.:

naruszenie art. 29 ust.1 i 2 ustawy z dnia 29.01.2004r. Prawo zamówień publicznych, przez błędne opisanie przedmiotu zamówienia a co za tym idzie uniemożliwiającego prawidłowe wykonanie wyceny prac projektowych i przygotowanie oferty,

naruszenie art. 2 pkt. 5 ustawy z dnia 29.01.2004r. Prawo zamówień publicznych, przez przyjęcie ceny jako jedynego kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty.

Lubelska Okręgowa Izba Architektów oraz Stowarzyszenie Architektów Polskich Oddział w Lublinie informowała Prezydenta Miasta Lublin o stwierdzonych nieprawidłowościach i naruszeniach prawa, w czasie gdy doprowadzenie procedur do zgodności z prawem było łatwe i nie narażało na koszty uczestników i organizatora przetargu. Pismo z dnia 11.05.2004r., L.dz. 257/2004 pozostało bez odpowiedzi a organizator kontynuował działania przetargowe z naruszeniem prawa.

Pomimo krytycznego stanowiska LOIA i SARP oraz trwającej procedury odwoławczej, Gmina Lublin podjęła ryzyko i podpisała umowę z wykonawcą wybranym w procedurzprzetargowej przed rozpoznaniem skargi przez ostatnią instancję tj. Sąd Okręgowy w Lublinie.

Zgodnie z informacjami prasowymi, Gmina Lublin w trakcie realizacji umowy przez wybranego z naruszeniem prawa wykonawcę zmieniała wielokrotnie warunki i terminy jej wykonania, co rodzi uzasadnione podejrzenia kolejnych naruszeń obowiązującego prawa.

Działania Gminy Lublin doprowadziły do naruszenia prawa, opóźnień w realizacji inwestycji ważnej dla miasta, strat finansowych z tytułu kosztów postępowania sądowego oraz rozstrzygnięcia wątpliwego pod względem racjonalności wydawania środków publicznych.

Wobec powyższego Lubelska Okręgowa Izba Architektów zwraca się do Prezydenta Miasta Lublina o podjęcie bezzwłocznych działań dla doprowadzenia procedur związanych z wyłonieniem wykonawcy "Opracowania wielobranżowego projektu budowlano-wykonawczego przebudowy klasztoru powizytkowskiego przy ul. Peowiaków
          12 w Lublinie na wielofunkcyjne Centrum Kultury" do zgodności z prawem i standardami etycznymi. Najwłaściwsze byłoby unieważnienie niezgodnego z prawem przetargu oraz będącej jego wynikiem umowy zawartej przez Gminę Lublin z wykonawcą.

Dla uniknięcia podobnych problemów w przyszłości naszym zdaniem niezbędne są:

Organizacja przez Gminę Lublin zgodnych z zapisami ustawy Prawo zamówień publicznych konkursów z zakresu działalności twórczej obejmującej między innymi utwory architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne o indywidualnym charakterze.

Przyjęcie przez Gminę Lublin stale obowiązujących standardów działania dla inwestycji szczególnie ważnych dla przestrzeni miasta, zamiast uporczywego prowadzenia działań niezgodnych z prawem, wbrew opinii środowisk zawodowych.

Wykorzystanie przez Gminę Lublin wiedzy zawodowej i doświadczenia członków organizacji i stowarzyszeń np. przy organizacji konkursów, co jest praktykowane w Lublinie przez inwestorów prywatnych i podmioty budżetowe.

Stworzenie niezależnego forum opiniodawczego z udziałem przedstawicieli środowisk zawodowych niezależnych od Urzędu Miasta Lublin np. Miejska Komisja Urbanistyczno-Architektoniczna, co jest standardem w większości gmin miejskich w Polsce.

Lubelska Okręgowa Izba Architektów oczekuje oficjalnego stanowiska Gminy Lublin w odniesieniu do przedstawionych problemów. Oczekujemy informacji, jakie działania podejmą władze miasta, dla usunięcie skutków błędnych decyzji i naruszeń prawa w konkretnej sprawie oraz jakie procedury zostaną wdrożone przez Gminę Lublin dla zapewnienia postępowania zgodnego z obowiązującym prawem przy kolejnych inwestycjach.

z poważaniem [...]
          • Gość: to draństwo Dlaczego J.Gurbiel nie chce architektów z Lublina: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.08, 22:23
            lubelska.iarp.pl/osw.html
            komentarza nie potrzeba!
            • Gość: brawo Re: Dlaczego J.Gurbiel nie chce architektów z Lub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 09:43

Miasto szacuje, że inwestycja może kosztować kilkadziesiąt milionów złotych. Same warsztaty pochłoną kilkadziesiąt tysięcy złotych.
              – Na pewno będą tańsze niż ogłaszanie kolejnego konkursu – podkreśla Jacek Gurbiel.
              www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-50230.html
              Architekt miejski miał być powołany w celu organizowania konkursów a nie w celu pomocy pani Mącik w wymyślaniu jak ich nie robić!
              • Gość: obserwator dna Re: Dlaczego J.Gurbiel nie chce architektów z Lub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.08, 22:59
                Architektom lubelskim gratulujemy Architekta Miejskiego!!!!
                Powinni teraz jeszcze wybrać go na prezesa swojej Izby!!!
                • Gość: mały Dlaczego Prezydent Lublina ma nas za idiotów?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 12:17
                  Nad koncepcją przeróbki Placu Litewskiego dyrektor Macik z całą miejską pracownia urbanistyczna pracuje już kilkanaście lat a od
                  jej pierwszej nieudanej wersji-niewypału minęło lat siedem!
                  Konkurs z lat dziewięćdziesiątych opracowywany w co wierzę, przez fachowe, przygotowane do tego wyzwania zespoły, który rzekomo nie przyniósł żadnych(?) rezultatów, trwał pewnie z pół roku!
                  Same przygotowania do obiecywanego przez Pana w ostatnich wyborach konkursu trwały rok i nie przyniosły rezultatu aż dyrektor Kipta straciła stołek!(Pani Macik ma sie dobrze chociaż jej projekt placu do niczego sie nie nadaje a przede wszystkim został zakwestionowany przez konserwatora zabytków!)
                  A teraz w ciągu TRZECH DNI grupa przypadkowych weekedowych turystów zwołanych z całej Europy ma opracować koncepcje służącą jako podstawa do przetargu na realizacyjną dokumenację techniczną Najważniejszej Przestrzeni Publicznej Lublina obarczonej wielowiekowym bagażem historii, tradycji, emocji....

Nie rób Pan sobie z nas żartów Panie Prezydencie!
                  Nie jesteśmy aż tak głupi!
                  Głupi to my już byliśmy, głosując na Pana w wyborach!!!!!

No chyba że Pan naprawdę w to wierzy?
                  To byłaby bardzo smutna wiadomość....

Niech Pan sobie poczyta cytowny na forum apel lubelskich architektów
                  wykluczonych przez Pana z zapowiadanych "warsztatów" w sprawie skandalu wokół Centrum Kultury powstałego w wyniku aroganckiej polityki dyrektorów od planowania i architektury w Pana Urzędzie adresowany do Pana poprzednika którego politykę z niezrozumiałych powodów postanowił Pan konsekwentnie kontynuować.

Miało być jak we Wrocłwiu.....
                  Nich Pan się nie ośmiesza!!! Prezydentowi Lublina to nie wypada!
                  • Gość: mały Takie "Warsztaty"- to był mój projekt autorski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 15:29
                    Pan Prezydent podchwycił mój autorski pomysł na Międzynarodowe Warsztaty który poddałem mu na tym forum w sprawie naprawy windy w urzedzie miejskim!
                    Jak widać pomysł sie sprawdził - winda działa!!!
                    Nie szkodzi że nikt nie pytał mnie o zgodę na wykorystanie pomysłu po raz wtóry dla pozyskania projktu Placu Litewskiego, niech tam , nie jestem aż tak łasy na pochwały!
                    Trzymama kciuki za powodzenie !!!!

Dla przypomnienia:

Uwaga!!!! Rusza Nowa Debata o windzie w Urzędzie !
                    Autor: Gość: mały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 16:31

W najbliższych tygodniach planowana jest ogólnomiejska debata na temat możliwości przyspieszenia remontu windy w Urzędzie Miasta na Wieniawskiej. Ze zrozumiałych względów wszystkie dotychczasowe debaty zejdą na plan dalszy lub zostaną odwołane.
                    Najwyższe autorytety z dziedziny windoznawstwa z kraju i specjalnie zaproszeni goście z Litwy, Łotwy, Bułgarii i Brazylii wygłosza okolicznościowe wykłady i referty podczas uroczystej sesji w Trybunale Koronnym a nastepnie przejdą na Zamek gdzie nastąpi otarcie wystawy "Winda Polska - od pradziejów do współczesności".
                    Odbędzie się też tradycyjny Jarmark Windziarzy. Spodziewany jest szeroki udział społeczności loklanej żywo zainteresowanej losem windy, Gazeta w Lublinie zbiera sugestie mieszkańców Lublina w sondzie ulicznej na temat: "Jak naprawiłbyś windę w
                    Urzędzie Miasta gdybyś umiał?".
                    Ekolodzy zapowiedzieli blokadę klatki schodowej.
                    • Gość: mały Re:Takie "Warsztaty"- to był mój projekt autorski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.08, 16:28
                      Wiem że znajdą się zazdrośnicy, nechętni prorozwojowej aktywności naszego Ratusza, malkontenci którzy zapytaja czy nie lepiej było zwrócić się do kilkunastu miejscowych windziarskich zakładów naprawczych żeby złozyły swoje oferty i wybrać spośród nich najbardziej fachowy i niezawodny serwis.
                      Na szczęście powłany niedawno Naczelny Windowy Miejski uciął te niemądre spekulacje i zdecydował się (dzięki mojej skromnej podpwiedzi) zorganizować opisaną powyżej trzydniową Międzynarodową Konferencję zaprosić do pomocy w naprawie windy Naczelnych Windziary z miast partnerskich Lublina oraz kilu wybranch przez siebie producentów najnowocześniejszych, najpiekniejszych i po prostu najlepiej się windujących wind spoza Lublina uznając słusznie że tak będzie lepiej i co ważne dla każdego podatnika łożącego na miejskie wydatki - duuuużo taniej!!!
                      • Gość: mały Plac Litewski - bez architektów z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 13:53
                        Projekt obecnego zagospodarowania Placu Litewskiego jest autorskim dziełem dwóch wybitnych architektów lubelskich: Augustynka i Bobka i wystarczyłoby go profesjonalnie zrewitalizować i wyremontować ale pani Mącik udaje że o tym nie wie a pana Gurbiela "wtedy nie było".

Ratusz niszczy cenne dzieło
                        Małgorzata Domagała
                        2008-02-15, ostatnia aktualizacja 2008-02-15 23:36

Miasto korzystając z tego, że lista cennej architektury XX wieku, którą trzeba chronić, nie jest jeszcze gotowa, zamierza najtańszym sposobem ocieplić dzieło znakomitego Tadeusza Witkowskiego. Sprawą zajmie się rzecznik odpowiedzialności zawodowej architektów

Fot. Jakub Orzechowski / AGENCJA GAZE
                        Na przygotowywanej liście cennych obiektów XX wieku gimnazjum nr 1 zajmuje wysoką lokatę
                        - To jest absolutnie niedopuszczalne - mówi Helena Danczowska, zastępca przewodniczącego Zarządu Dzielnicy Dziesiąta. Wraz z innymi mieszkańcami złożyła w tej sprawie protest do Stanisława Fica, zastępcy prezydenta Lublina. Chodzi o gimnazjum nr 1 przy ul. Kunickiego z lat 30. ubiegłego wieku. Danczowska w swojej książce, którą napisała o Dziesiątej, poświęciła szkole wiele miejsca. Opowiada, że projekt został wybrany w drodze konkursu architektonicznego. Wygrał go Tadeusz Witkowski, dziś znany z takich realizacji, jak biblioteka UMCS czy domy towarowe "Centrum".

Wybudowane w stylu modernistycznym gimnazjum wyróżnia się m. in. klinkierowymi okładzinami między oknami. Zgodnie z projektem termomodernizacji, na którego wykonanie ratusz już ogłosił przetarg, będą one skute. W ich miejscu zostanie położony styropian a na to tynk. Warstwą ocieplenia mają być obłożone także wszystkie słupy od frontu, przez co będą szersze.

- Nie rozumiem dlaczego niszczy się oryginalny zamysł znakomitego architekta. Budynek potraktowano jak obiekt bez wartości, a jest on ważny dla Lublina, a na pewno dla dzielnicy Dziesiąta - bulwersuje się Jacek Ciepliński, architekt, który mieszka obok gimnazjum. W swojej pracy zajmuje się obiektami zabytkowymi i podkreśla, że szkołę można ocieplić w taki sposób, by nie niszczyć charakterystycznych dla budynku elementów.

Pomysł jest nie do zaakceptowania również dla Jadwigi Jamiołkowskiej, architekta. - Projekt termomodernizacji został zrobiony bez dbałości o formę i bryłę budynku - mówi. W przygotowywanej przez nią liście cennych obiektów XX wieku, gimnazjum przy Kunickiego zajmuje wysoką lokatę. Chce, by podobnie jak inne wartościowe realizacje, został wpisany do planu zagospodarowania przestrzennego, co uchroni go przed podobnymi przeróbkami.

Jackowi Gurbielowi, architektowi miasta projekt również się nie podoba. Zgadza się, że zastosowanie najtańszej metody do ocieplenia zniszczy najbardziej wartościowe elementy elewacji. Tłumaczy jednak, że jest bezsilny i w tej sprawie nic może zrobić, bo gdy jego wydział wydawał pozwolenie, nie był dyrektorem. - Decyzja o termomodernizacji była prawomocna w sierpniu. Mnie wtedy jeszcze nie było. Teraz nie mam żadnych narzędzi prawnych, by ją zmienić. Decyzję o pozwoleniu na budowę, może cofnąć wojewoda - tłumaczy.

Sprzeciw mieszkańców Dziesiątej wobec takiego projektu ocieplenia szkoły trafił także do lubelskiego oddziału Stowarzyszenia Architektów Polskich . Pomysł skucia płytek i poszerzenia słupów budzi zastrzeżenia jego prezesa Jerzego Korszenia. - Zapoznamy się dokładnie ze sprawą i niewykluczone, że będziemy interweniować w ratuszu - mówi.

Autorem projektu jest firma "Eko Project" z Białej Podlaskiej. Jej dyrektor Maria Dec przyznaje, że nie konsultowali z nikim praw autorskich. Władysław Sadurski, rzecznik odpowiedzialności zawodowej przy lubelskiej Izbie Architektów mówi, że nawet jeśli autor nie żyje, o zgodę w zmianie projektu powinno się zapytać spadkobierców. Jeśli ich nie ma, prawa autorskie wygasają dopiero po 70 latach od śmierci autora.

Dla "Gazety" Halina Landecka, Wojewódzki Konserwator Zabytków w Lublinie

Tego budynku nie ma w rejestrze zabytków, ale jest na przygotowywanej liście architektury XX wieku. Nawet jeśli nie jest ona skończona, miasto powinno z niej skorzystać i podejmować rozsądne decyzje w kwestii przekształceń budynków. Szczególnie, że miało już nauczkę, kiedy przebudowano unikatowy pawilon zaprojektowany przez Oskara Hansena. Poza tym w 1999 roku na Miejska Pracownia Urbanistyczna opracowała "Katalog zasobów kulturowych miasta Lublina". Szkoła przy Kunickiego została w nim uwzględniona. To pewnego rodzaju elementarz i wymienione są w nim obiekty, na które miasto powinno zwracać szczególną uwagę, tym bardziej gdy jest zarządcą.

Władysław Sadurski, rzecznik odpowiedzialności zawodowej przy lubelskiej Izbie Architektów

Po zapoznaniu się z materiałami, które dostałem od "Gazety" wydaje mi się, że nastąpiło naruszenie praw autorskich. Sprawdzę kto jest autorem projektu i czy podlega ocenie przez izbę architektów. Jeśli tak, rozpocznę postępowanie dyscyplinarne .Gdy uznam, że nastąpiło naruszenie zasad etyki zawodowej, skieruję sprawę do sądu dyscyplinarnego . Może być też taka sytuacja, że projekt został opracowany przez inżynierów lub techników. To niedopuszczalne, by przy projektowaniu termomodernizacji takiego budynku, nie było żadnego architekta.

Po problematycznej rozbudowie pawilonu Hansena wywiązała się dyskusja. Miasto obiecało aktywnie włączyć się w zrobienie wykazu obiektów, których projekty modernizacji powinny być szczególnie pieczołowicie opracowane.

Urząd miasta przyklaskiwał ochronie architektury w mediach, a w tym wypadku chyba nazbyt beztrosko podszedł do problemu.

Prezydent Wasilewski miał chronić cenną architekturę

W styczniu 2007 roku, po skandalu z przebudową unikalnego pawilonu zaprojektowanego przez Oskara Hansena "Gazeta" zorganizowała debatę poświęconą ochronie dzieł architektury XX wieku. Podczas niej Adam Wasilewski obiecał powołać specjalną komisję ekspertów, która miała czuwać nad wyjątkowymi budynkami Lublina. Pierwsze posiedzenie komisji, której przewodniczącą jest Jadwiga Jamiołkowska, odbyło się w kwietniu 2007 roku. Praca ma potrwać minimum rok. Lista nie została jeszcze skończona, ale obiekty użyteczność publicznej, do których zalicza się szkoła przy Kunickiego, zostały już opracowane.

Komentarz Małgorzaty Bieleckiej-Hołdy

Chwała Bogu, że jest jeszcze pani wojewoda, na którą można zepchnąć naprawianie nietrafionych decyzji.

Kiedy obserwuję tę sytuację, nie wiem, jakie przysłowie bardziej tu pasuje: nie wie lewica, co czyni prawica, czy może: gdy nie ma kota, myszy harcują.

Bo albo miejski architekt lub może jego urzędnicy nie wiedzą, że prawie od roku w mieście działa komisja, której zadaniem jest ochrona najbardziej wartościowych XX-wiecznych obiektów - co mało prawdopodobne, skoro jednym z członków tej komisji jest zastępca wydziału architektury, budownictwa i urbanistyki Elżbieta Mącik. Albo też urzędnicy, korzystając z całkowitej wolności, robią to, co najwygodniejsze i najprostsze, bez refleksji, bez zastanowienia, mimo że - na co zwraca uwagę Halina Landecka - kilka miesięcy wcześniej przydarzyła im się już decyzja skandaliczna. Ale skoro takie rzeczy przechodzą bezkarnie...

Tyle tylko że kot przyszedł parę miesięcy temu i czas zwalania winy na myszy już chyba minął.

A poza wszystkim - przecież to nie kto inny, ale miasto remontuje szkołę. Wobec tego chyba od miasta zależy, w jaki sposób to zrobi? Na co też chciałabym zwrócić uwagę miejskiego architekta.

Źródło: Gazeta Wyborcza Lublin
                        • Gość: mały Plac Litewski - bez architektów z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:34
                          Gość portalu: mały napisałem:

Projekt obecnego zagospodarowania Placu Litewskiego jest autorskim dziełem dwóch wybitnych architektów lubelskich: Augustynka i Bobka i wystarczyłoby go profesjonalnie zrewitalizować i wyremontować ale pani Mącik udaje że o tym nie wie a pana Gurbiela "wtedy nie było"

Zanim sie coś zniszczy warto sie dowiedzieć kto to stworzył.
                          Architekt Tadeusz Augustynek:
                          brulion.kazimierzdolny.pl/index.php?s=983&t=47&strona=1
                          • Gość: mały Plac Litewski - to projekt autorski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 20:42
                            > Projekt obecnego zagospodarowania Placu Litewskiego jest autorskim dziełem dwóch wybitnych architektów lubelskich: T.Augustynka i T.Bobka i wystarczyłoby go profesjonalnie zrewitalizować i wyremontować ale pani Mącik udaje że o tym nie wie a pana Gurbiela "wtedy nie było"
                            >
                            > Zanim sie coś zniszczy warto sie dowiedzieć kto to stworzył.
                            > Architekt Tadeusz Augustynek:

"Pan Tadeusz w odpowiedzi przytacza słowa jednego ze swoich profesorów na uczelni: nigdy nie pomniejszajcie cudzych osiągnięć. Chyba, że … nie macie swoich!" :-)))))))))))))))))))))))
                            brulion.kazimierzdolny.pl/index.php?s=983&t=47&strona=1
                            • Gość: mały Kto obroni projekt architekta Augustynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 22:51
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka