Dodaj do ulubionych

Lublin metropolią? Nie wszystko stracone

03.04.08, 21:44
JAKA METROPOLIA ZA 600-1000 NA RĘKE...BRAK DOBRYCH
DRÓG,KOLEJI,LOTNISKA,BRAK PRZEMYSŁU,BRAK IMPREZ KULTURALNO-
SPORTOWYCH CHOCBY O OGÓLNOPOLSKIM ZASIĘGU....WIĘC GDZIE TA
METROPOLIA?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc z konina Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.icpnet.pl 03.04.08, 22:05
      Internauta on 1950 jestes antylubelski jezeli jest ci zle dlaczego
      siedzisztam gdzieniema drug kolei,czy lotniska w stolicy czekaja na
      ciebie
      • robertw18 Na metropolitalne zawody - do Grodziska, Wronek... 03.04.08, 22:45
        Ci, którzy wzdychają do metropolitalnego poziomu zawodów sportowych niech się może przeniosą do Gorzowa, Lubina, Zabrza czy Sosnowca i tam się upajają swoją potęgą.

Pozdr.
        • budrys77 Re: Na metropolitalne zawody - do Grodziska, Wron 05.04.08, 19:49
          robertw18 napisał:

> Ci, którzy wzdychają do metropolitalnego poziomu zawodów sportowych niech się m
          > oże przeniosą do Gorzowa, Lubina, Zabrza czy Sosnowca i tam się upajają swoją potęgą.

A co masz do gorzowskiego sportu?

Wspaniały aquapark z lodowiskiem gdzie trenuje polska kadra pływaków
          z otyli.ą Jędrzejczak na czele.

www.slowianka.pl

Najnowocześniejszy stadion żużlowy w Europie

miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35211,5091125.html
          Miasto rodzinne i miejsce treningów polskich złotych olimpiczyków w kajakarstwie.

Trochę pokory mieszkańcu największej "metropolii" ściany wschodniej!
          • robertw18 Re: Na metropolitalne zawody - do Grodziska, Wron 23.06.09, 20:22
            Rozmówca chyba nie jest w stanie zrozumieć, że posiadanie dobrej drużyny i dobrego boiska nie czyni z miasta "metropolii"...
            Trochę pokory, gdy się występuje z zarzutami wobec kogoś, kogo nie jest się w stanie zrozumieć.
            Pozdr.
            • andrzej.sawa Re: Na metropolitalne zawody - do Grodziska, Wron 26.06.09, 16:29
              O ile wiem nazwa metropolia nie jest zastrzeżona w Urzedzie
              Patentowym,a więc kazdy może uzywać tej nazwy w dowolnym celu.
    • folkatka Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone 03.04.08, 23:16
      Na sporcie sie nie znam, ale jeśli chodzi o kulturę, to mamy kilka imprez o
      zasięgu ogólnopolskim: Mikołajki Folkowe (impreza znana, także i poza Polską),
      trwający aktualnie festiwal filmowy "Rozstaje", Lubelskie Spotkania Teatrów
      Tańca, Konfrontacje Teatralne, festiwal "Najstarsze Pieśni Europy", Nieustający
      Festiwal Gitarowy...
      • 2_sara Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone 04.04.08, 08:50
        Rzuciłam okiem na Twoją wizytówkę,piszesz,że lubisz Jordi Savalla.Ja też
        bardzo...Był właśnie w Krakowie z projektem Lachrimae Caravaggio.Ale będzie
        jeszcze raz w tym roku ,na Festiwalu Kultury Żydowskiej.Zapraszam do Krakowa-Sara
    • Gość: normalny Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 06:00
      Mamy kurię metropolitarną.Czy to nie wystarczy?
      • Gość: on1950 Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: 83.238.201.* 04.04.08, 08:14
        a dla mnie metropolia musi mieć pewne wyznaczniki właśnie
        komunikacje,możliwośc rozwoju czyli sieć firm i mozliwość spędzenia
        czasu rozrywka w różnym znaczeniu a ten przez was wałkowany sport to
        też wyznacznik prestiżu i promocji miasta tak jak imprezy kulturalne
        czy chocby restauracje czy lokale które przyciągają ludzi z całej
        polski.My nie mamy tzw kół zamachowych czegoś co przyciąga na maxa
        ludzi.I nie jestem antylubelski ale wiele podróżuje i mam
        porównanie...tak samo mam porównanie z cofnięciem się 20 lat wstecz
        co jest w lublinie a czeego nie ma i widze że jesteśmy na totalnym
        minusie w wielu kluczowym dziedzinach i zamaist iśc do przodu od lat
        stojimy w miejscu
        • Gość: ral Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: 87.204.211.* 04.04.08, 08:38
          Niestety musze się zzgodzić z on1950. A jest to tym bardziej
          przykre, że wiele z wymienionych minusów mamy niejako na własne
          rzyczenie ...
          Totalny bezwład ...
        • przytomny2 Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone 04.04.08, 12:00
          A cóż takiego jest "kołem zamachowym" Szczecina a nawet Górnego Śląska???
          Szczecin jest w kompletnym zastoju od dekady (Jurczyk sie tam "przysłużył" dużo
          bardziej niż nawet Pruszyński w Lublinie), mieszkałem tam 4 lata jako student i
          nie przypominam sobie aby tam było na jotę więcej atrakcji niż w Lublinie a te
          lubelskie są ze zdecydowanie wyższej półki (jak choćby Gardzienice). Szczecin
          jest 120 km od Berlina i ma bezpośredni kontakt komunikacyjny z Europą i co - i
          g..no,
          Jest klasyczną prowincją z większymi kompleksami niż Lublin ale nikt nie
          kwestionuje jego metropolitalności (nie jestem antyszczeciński, tam kończyłem
          studia ale nie jestem też ślepy). Lublin, po wybudowaniu obwodnicy i w końcu
          lotniska może być metropolią mniej masową za to ze znakiem jakości. To
          oczywiście kwestia czasu i determinacji, bo metropolia to przede wszystkim
          LUDZIE. Jeden atut już jest:
          Lublin jest edukacyjnie praktycznie samowystarczalny (pomijając uczelnie typu
          AWF, która zresztą jest w Białej Podlaskiej) a często studiują tu osoby mniej
          zamożne n/p z W-wy a nawet z innych, bardziej odległych ośrodków.
          Akademickość Lublina to jeszcze atut ,który można rozwinąć albo zmarnować. Co
          kto woli. No i trzeba się postarac o silne, regionalne lobby polityczne.
          Oryginalność pos. Palikota na długo nie wystarczy jako główna promocja regionu.
        • Gość: on1980 do Łon1850 IP: *.gddp.lublin.pl 07.04.08, 08:08
          dziadku,ja podrozowalem i widze ze Lublin ma wiele do zaoferowania,ja nigdzie
          nie wyjezdzam bo znalazlem swoje miejsce tutaj i nie ma takiego miejsca w tym
          kraju w ktorym zylo by mi sie lepiej,Taki wrocław oprocz PR nic nie ma,
          warszawka- moze z 500 zl wiecej bym mial,ale gowniane zycie w stresie i pospiechu
          Takze zamiast marudzic we sie za siebie i truj
          • sothink Re: do Łon1850 09.04.08, 05:09
            oprócz 2 budżetu w kraju po Wawie, oprócz 2 po Wawie stolicy finansowej w
            Polsce, oprócz aspiracji do EiT, oprócz największej prognozowanej dynamiki
            zatrudnienia w Polsce, oprócz największej dynamiki wzrostu PKB, oprócz
            najbardziej efektywnego wykorzystania środków unijnych w Polsce, oprócz
            najlepszej uczelni technicznej w Polsce, oprócz setek innych rzeczy to nic nie
            ma we Wrocławiu:) Normalnie sam PR:), a to co wymieniłem to zapewne jakiś
            przypadek jest albo Tuskowy cud. Najbogatszy Polak Pan Czarnecki to też jakiś
            cud pewnie, a www.mangacars.pl/upload/images/679VeyiR8.jpg to też pewnie
            cud, he he he
            img151.imageshack.us/img151/2070/dsc05294di8.jpg
      • przytomny2 Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone 04.04.08, 11:40
        Kuria to już coś ale to za mało jak na targowisko próżności o nazwie metropolia.
        Rozumię też,że specjalistyczne biblioteki uczelniane na 6 mln tomów to tez za
        mało jak dla "planistów" ze Śląska (a daleko nie wszystko jeszcze jest
        zdygitalizowane). Również akademicke kontakty międzynarodowe to żaden argument
        dla śląskich specjalistów od wywózki śmieci i degradacji ekologicznej. Po to
        żeby stać się metropolią należy bezczelnie ppkazywać na stan hałd i szkód
        górnicztch oraz niewiędnąca urodę "familoków", kreować się na zbawców ojczyzny
        oraz jedynego producenta krajowego PKB (dyskretnie zmilczając śląski deficyt)
        oraz kreować wizję "najbardziej edukowanego regionu Polski" (ciekawe z której
        strony: pozycji UŚl jeszcze troch brakuje do pozycji UMCS, przynajmniej na mapie
        Europy), no i oczywiście wskazywać na miastotwórczą rolę spędów kibiców,
        łomoczących się między soba i obsikujących okoliczne METROPOLITALNE ULICE.
        O tym,że najbardziej dochodową kopalnią węgla jest jakaś Bogdanka "gdzies na
        Wschodzie" wogóle nie ma co wspominac bo to żaden metropolitalny news.
    • Gość: otto Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.adsl.szeptel.net.pl 04.04.08, 08:45
      Metropolia? Może na początek prawidłowe zasady ortografii:
      Nie "drug" tylko dróg. Nie "rzyczenie" tylko życzenie.
      • Gość: g osc z poznania Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.icpnet.pl 04.04.08, 22:19
        Internauto o ksywej PRZYTOMNY bardzo i to bardzo powiedziales w
        100procentach racje Lublin jest zalazkiem niezlej metropoli ,to
        miasto bogatej histori i uniwerki ktore maja historie 89letnia np
        KUL.jestem 2 emigrantem ktory popiera LUBLINjako
        METROPOLIE.Internauto otto robie bledy ale moje sugestie nie maja
        podstaw ? .Nie kazdy internauta jest profesorem MIODKIEM
    • Gość: jacek Żeby było jasne IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 22:34
      właściwie to metropolia musi mieć metro:)
      Ale tak naprawdę
      musi być bardzo zamożnym miastem, z bogaczami, z muzeami, sztuką i nauką
      światowej klasy, z architekturą najwyższych lotów i to nie tylko pochodzącą z
      ostatnich lat ale z historią takiej architektury. To jest metropolia. To nawet
      nie chodzi o ilość ludzi.
      W Polsce nie ma metropolii, bo jesteśmy za biedni, za bardzo złupieni, bo
      czerwona hołota wymordowała lub wygnała inteligencję oraz ludzi którzy napędzają
      świat. Jesteśmy zaściankiem, i nie ma się o co obrażać bo tak też można dobrze i
      uczciwie żyć.
      • Gość: nelly Re: Żeby było jasne IP: *.cust.o2.ie 04.04.08, 22:47
        No proszę, co za mądre zdanie: "czerwona hołota wymordowała lub
        wygnała inteligencję oraz ludzi którzy napędzają świat".
        Dlaczegóż to ktoś wymordował lub wygnał inteligencję? Z tego co
        wiem, to inteligencja posługuje sie inteligencją wrodzoną i dlatego
        wie, co zrobić, żeby jej nie zamordowali i nie wygnali. O jakiej w
        takim razie inteligencji piszesz? Jak ją można rozpoznać? A poza tym
        jak się jej nie zamorduje i nie wygoni, to ona sama nie wyjedzie? A
        to ciekawe. A gdzie będzie pracować?
      • Gość: Mister MR Re: Żeby było jasne IP: *.chello.pl 06.04.08, 23:35
        Metropolia to pojęcie względne, wiadomo że metropolią na skalę
        światową nie stanie się w najbliższych latach żadne polskie miasto.
        Co do tego złudzeń nie mam. Natomiast metropolią na papierze i z
        nazwy (należącą do Unii Metropolii Polskich) Lublin już jest,
        podobnie jak 11 innych miast(łącznie np. z Białymstokiem i
        Rzeszowem).
    • indiced.spaces.live.com Lublin metropolią? Nie wszystko stracone 05.04.08, 03:24
      Z czym do ludzi, no z czym... z sianem i marynowanymi borowikami...
      Odkryłem, że tu chodzi o sam przydomek "METROPOLIA".... a wszystkie ficzery
      wypisane przez GW, mogą miasta osiągnąć na drodze umów i porozumień, bez
      Metropolii, z resztą sam tytuł Metropolia, nie wprowadzi tego, to będzie
      zależało od UMÓW między miastami, jeśli DOTĄD się Świdnik z Lublinem, co do
      komunikacji miejskiej nie umówił, to ja już wiem, że nie umówią się nawet z
      tytułem METROpolii... tu prędzej nastąpi inkorporacja Świdnika...

WSZYSTKO TO MOŻNA JUŻ OSIĄGNĄĆ BEZ TYTUŁU METROPOLII, WYSTARCZY ZAWRZEĆ UMOWY i
      WYSTARCZY CHCIEĆ.

Sa w Polsce miasta które mają wspólną komunikację miejską, i nie są
      metropoliami, ale u nich była WOLA i CHĘĆ DZIAŁANIA.

Tytuł Metropolii należy się Warszawie, bo ma METRO.
      • Gość: ~~~~ Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 11:07
        > Tytuł Metropolii należy się Warszawie, bo ma METRO.

a ja mam pół metra a hanysy mają tylko halbę.
    • Gość: cichy Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 11:41
      Nie ma co pojękiwać,tylko trzeba działać. Każdy u siebie.
    • Gość: Prześmiewca Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.150.165.7.catro.com.pl 05.04.08, 12:53
      Wszyscy piszą o pretendowaniu do rangi metropolii a przecież rząd ma podjąć
      decyzję o planowanych obszarach metropolitalnych.Mała różnica.
      Dla mnie przymiotnik metropolitalny, mogą zastąpić zmaterializowanym
      rzeczownikiem o nazwie metro.
    • Gość: Narsil Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.08, 13:25
      You won't score...until you score. Lublinianie - bierzmy się do roboty. Jak chcemy, żeby lublin był metropolią, to napiszmy dlaczego. Zapraszam na www.metropolialublin.pl.
      Naprawdę wiele ciekawych opinii się już pojawiło. Wierzę, że Lublinianie mają jescze w tej kwestii dużo do powiedzenia.
    • Gość: gosc30 Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.centertel.pl 05.04.08, 15:58
      Lublin powinien zjednoczyć siły z Bydgoszczą i Szczecinem, zeby przynajmniej te
      mista miały status metropolii, bo jednak Baiłystok i Rzeszów są za male, a
      Szczecin ze Śiwnoujsciem, Bydgosczcz z toruniem czy Lublin ze świdnikiem i
      lubartowem mamja potencjał metropolii.
      • Gość: folkatka Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.08, 17:53
        Bydgoszcz z Toruniem prędzej sie pogryzą.
      • Gość: aron Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.lublin.enterpol.pl 05.04.08, 20:44
        nie wrzucaj do jednego wora Białegostoku i Rzeszowa,
        dowartościowujesz dwukrotnie tę drugą "metropolię"
        • Gość: ehhhh Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 07:07
          i wlasnie dlatego jestesmy 100 lat za rzeszowem. patrze na to forum i nie moge
          sie nadziwic. wiecie ze na analogicznym forum niekt nie mowi o lublinie? czemu?
          bo oni nie zazdroszcza tylko biora sie do roboty. amy tylko gadamy i gadamy jak
          jest nam zle.
          • Gość: aron Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.lublin.enterpol.pl 08.04.08, 07:33
            Rzeszów wzoruje się na Wrocławiu jeżeli chodzi o odcinek propagandy.
            Z przyłączenia paru wsi zrobili taki iwent że ho ho! Co to nie oni!
            Były głosy że Kraków przeganiają!
            U nas jak przyłączali KOnopnicę to nikogo to nie obchodziło.
            • Gość: Narsil Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.aster.pl 08.04.08, 13:46
              Dobra, ale po co tyle jadu? Tłumaczę to sobie w ten sposób, że opluć zawsze łatwiej niż samemu zrobić coś konstruktywnego. Jeśli kochasz Lublin to bierz się do roboty. Ty, ja, my wszyscy. Nikt nam nie zabrania robić coś dobrego.

--------------------------------------------------------
              www.metropolialublin.pl
              • sothink aron - bezproduktywna jednostka 09.04.08, 05:13
                No właśnie, tylko że taki aron zamiast wziąć się do pracy, to woli
                bezproduktywnie siedzieć całymi dniami na forach. Tylko wtedy jak takie
                jednostki znikną z Lublina to miasto ma szansę zacząć piąć się w górę.
                • aron2004 sothink - idiota ekonomiczny 09.04.08, 07:40
                  Sothink jesteeś idiotą ekonomicznym

nawet nie potrafisz założyć własnej firmy transportowej i wyrzucić
                  z rynku wszystkich busiarzy z Lublina, których nazywasz debilami i
                  dyletantami na rynku transportowym. Gdybyś naprawdę znał sie na
                  biznesie to otworzyłbyś firmę przewozową która w parę miesięcy
                  pokonałaby wszystkie firmy busowe w woj. lubelskim i przejęła ich
                  pasażerów. Ale jesteś idiotą ekonomicznym, więc busy lubelskie nadal
                  jeżdżą, a tobie pozostało wychwalanie biurokractwa z PKP i
                  bredzenie, że busami z Lublina do WArszawy nikt nie chce jeździć

buahahahahahahahahahahahah

• sothink Re: sothink - idiota ekonomiczny 09.04.08, 10:48
                    odezwał się sprzątacz biura i sekretarka prywaciarza, buhahahahahahahaaha

spokojnie, ludzie się będą bogacik i co raz mniej osób będzie chciało jechać 2 czy 3 godziny nie ruszając się z miejsca w warunkach uwłaczających ludzkiej godności

ps. ty się lepiej zabierz do jakieś pracy, bo siedzisz po forach i wszyscy z ciebie lają, na lubforum jest oficjalny warn za gadanie z "debilem"(czyli z tobą) buhahahahahahaahahah
                    • robertw18 Re: sothink - idiota ekonomiczny 23.06.09, 20:25
                      "... na lubforum jest oficjalny warn..."
                      Czy można prosić o wyjaśnienie, co to jest i kto daje ten "warn"?
                      Gdzie można o tym przeczytać?
                      Pozdr.
    • Gość: kurow pany Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.189.216.4.skyware.pl 08.04.08, 23:09
      lublin metropolia powinien byc, jako jedyna na scianie wschodniej. nie wyobrazam sobie ze bialystok,albo nie dajboze grajdolem mojŻeszow.
      • Gość: ehhhh Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 09:28
        niestety rzeszow nas przegonil juz dawno. porownajcie sobie miasta latem. u nas
        pustka tam sie cos dzieje. rzeszow przylaczyl wsie i teraz na tych wsiach ida
        budowy: mtu, warner brog i podobno boeing i ikea tez. a u nas co? brod smrod i
        beata kozidrak
        • Gość: ........ Re: Rzeszów metropolią?????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 16:22
          Rzeszów to sobie może przeganiac, ale jakis Wygwizdów. Taka z niego
          metropolia że płakac się chce.No dzieje się tam cos
          faktycznie......ludzie kręcą się po ulicach i tyle.Nikt nie bierze
          go na poważnie.Rozwija sie ale nie aż tak jak to wszędzie
          trąbią.Sami mieszkańcy wypowiadaja sie o nim baaaaaaardzo
          krytycznie. Co się zaś tyczy Beaty Kozidrak, to życze ci żebyś
          osiągnął tyle co ona.
          • ww_lodz Re: Lublin metropolią?????????? 09.04.08, 16:52
        • Gość: folkatka Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 23:30
          porownajcie sobie miasta latem. u nas
          > pustka tam sie cos dzieje.
          =================
          puk puk! Jest tam kto ? :)
          Ogarnieta pasją przekonywania wszelkich niedowiarków że w Lublinie
          dużo się dzieje załaczam kilka uzytecznych linków. Życze Ci drogi
          Przedmówco zebys zaliczył chociaz kilka z tych imprez.

www.myspace.com/innebrzmienia
          kultura.lublin.eu/wydarzenia,1,465,XIII_Festiwal_Organowy_Lublin_Czuby_2009.html?locale=pl_PL

filharmonialubelska.pl/przetargi.php?op=sz&id=29&pid=-1
          jarmarkjagiellonski.pl/
          OPrócz tego odwiedzaj stronę lublin2016.pl Tam na bieżaco będziesz
          miał wszytskie imprezy które sie aktualnie dzieją. W kazdym razie -
          mam nadzieję ze dotarło do Ciebie że sie myliłeś.
          POzdr

• Gość: gosc z Poznania. Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.icpnet.pl 09.04.08, 18:28
      Jako daleki obserwator z Wielkopolski to Miasto Lublin zasluguje na
      miano Metropoli inne traktowanie tego miasta jest wysoce
      Niesprawiedliwe .Miasto z taka tradycja Histori i5 uczelni z dluga
      historia tych uczelni.
      • Gość: Włodek z Poznania Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone IP: *.icpnet.pl 21.06.09, 19:28
        To chyba jakoś symptomatyczne, gdyż mam wiele sympatii dla Lubelszyczyzny,
        Lublina i Lublinian. A Lublinian w Poznaniu się spotyka relatywnie (jak na
        odległość) często. Może istnieją jakieś międzyregionalne wibracje? ;-) Pozobnie
        zresztą reaguję na Olsztyn, a Olsztynian (i Warmian w ogóle) w Poznaniu też
        sporo. Ale to już zupełnie inna kwestia.
    • andrzej.sawa Re: Lublin metropolią? Nie wszystko stracone 22.06.09, 13:40
      Każde miasto lub wieś ma prawo nazwać sie metropolią,ale bez ulg
      podatkowych lub dodatkowych dotacji.
    • Gość: dew [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 19:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: marian [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 08:47
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • empi netykieta i regulamin 03.07.09, 08:50
        Nie wklejaj łącz bez własnego komentarza do dyskusji.
        pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka