Dodaj do ulubionych

Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka?

06.06.08, 00:52
fakt utrzymanie się w Lublinie, zwłaszcza ceny wynajęcia
mieszkania/pokoju są niższe niż np. w Warszawie, jednak zarobki też
się różńią, w Warszawie są na pewno wyższe... gorzej z tymi którzy
nie pracują, ale trudno chyba dziś wyobrazić sobie studenta, który w
żaden sposób nie dorabia... a studenckie życie do tanich nie
należy... jednakże patrząc obiektywnie to chyba rzeczywiście Lublin
wypada najlepiej pod względem finansowym, i mimo tego, że mniej się
zarabia to też dużo mniej się wydaje, to samo dotyczy też np.
czesnego za studia zaoczne, niewspomnianego w artykule, jest dużo
niższe niż w Warszawie czy Krakowie... generalnie jeśli chodzi o
studia w Lublinie, jestem na tak... i nudzić tutaj też się nie
można;-)))
Obserwuj wątek
    • madam37 Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? 06.06.08, 08:32
      w lublinie nauka kosztuje bardzo duzo. mam wielu znajomych z
      warszawy i moge porownac sytuacje. wydaje mi sie ze warszawa nie
      kosztuje az tak wiele, poniewaz - w przeciwienstwie do lublina -
      wiele jest znizek studenckich - chocby na imprezach placisz za
      wejscie i do 23 masz piwo za friko (w lublinie sie z czyms takim nie
      spotkalam!!!)poza tym koszty wyzywienia sa bardzooo porownywalne -
      ceny w sklepach sa razcej takie same! mieszkania sa raczej drozsze
      ale wiem ze mozna i znalez pokoj w cenie "lubelskiej".

p.s. olu!!! swietny artykul!!! wiecej takich - dobrze ze poruszasz
      tak wazny temat:*
      • shawman Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? 06.06.08, 10:56
        madam37, nie wiem, skąd takie wrażenie - że koszty życia w Warszawie można
        porównać do tych w Lublinie. Moim zdaniem są w ogóle nieporównywalne. Również
        mam wielu znajomych w Warszawie i sam się tutaj przeniosłem nie dalej jak dwa
        tygodnie temu. Piwo za friko to niewielka rekompensata w sytuacji, gdy za
        mieszkanie musisz zapłacić co najmniej dwa razy tyle! A to jest największy
        wydatek nie tylko studenta, ale i każdego innego przybysza do stolicy. Z tego co
        wiem, również akademiki są droższe niż w L.

Ceny w sklepach są zbliżone, ale również trochę wyższe niż w Lublinie - zobacz
        ile kosztuje choćby mięso. Albo piwo, co ważne dla każdego studenta. ;)
        • Gość: Student Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: 82.139.172.* 06.06.08, 11:52
          Tylko w lublinie piwko za 3,5 pln:-)
        • empi Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? 06.06.08, 14:16
          W Warszawie student ma większe możliwości pracować równolegle
          studiując. W Lublinie niestety niewielkie szanse na to.
          pzdr.
          • Gość: arcydiabeł Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.lublin.mm.pl 06.06.08, 15:30
            W Lbn jak chcesz to też znajdziesz pracę w czasie studiów. Oczywiście trzeba się
            więcej nachodzić i zarobi się niej ale da radę coś znaleźć dodatkowego.
    • indiced.spaces.live.com Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? 06.06.08, 14:12
      Student w Lublinie jak chce to przeżyje za 500 złotych.
      Tylko co to za życie...
      • Gość: Janek Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 14:32
        jako takie mieszkanie z dobrym dojazdem to 2000zl w Lublinie, bo
        prawie nic sie nie buduje - to co oferuja to ulamkowe ilosci
        w Wa-wie mnostwo ofert, mozna znalesc duzo taniej
        nieruchomosci w Lublinie w stosunku do standardu to koszmar
        ceny z ksiezyca
        w Wa-wie tansze sa przejazdy, woda, elekryka , pralnie
        a prawie zero pracy w Lublinie
        ale atmosfera i ludzie - zdecydowanie lepiej w Lublinie
        • nemesis77 Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? 03.08.08, 20:21
          Bajki opowiadasz. Skończyłem studia w Lublinie a póżniej mieszkałem
          w Warszawie. Ceny mieszkań są nieporównywalnie wyższe w Warszawie
          niż w Lublinie. Co z tego że jest ich więcej skoro niewielu na nie
          stac. Tańsza woda, elektryka? Ha, ha, ha. I co z tego skoro wynajem
          mieszkania lub pokoju kosztuje najdrożej z wszystkich miast w
          Polsce. A dojazdy - tragedia, tu nie ma dobrego dojazdu,
          przynajmniej w rozumieniu Lublinian. Warszawa? Do pracy tak ale nie
          do studiowania.
    • Gość: student Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 14:45
      Poza tym dużo tańsze jest u nas ksero! A to przecież podstawa każdego
      studiowania!! :))))
    • Gość: sadusiek Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 06.06.08, 14:51
      witam. sam studiuję w lbnie, moje rodzeństwo w wawie, kilkoro przyjaciół w krakowie.
      różnic między wymienionymi miastami znajdzeimy kilka, jednak pierwszą, jest
      kwestia dorobienia przez studenta po godzinach w pubie/markecie etc., w wawie
      czy krakowie jest lepiej w tej kwestii niźli w lbnie, jednak koszty utrzymania
      są tam wyższe. prawdą jest że wszyscy uciekają z akademików, szczególnie, kiedy
      prognozy na sezon 2008/09 mówią o podniesieniu opłat.
      charakterystyczne dla lublina jest to, że miasto utrzymuje się w praktyce ze
      studentów, 4,5 tyś osób zatrudnia umcs -największy pracodawca w regionie.
      tym samym, lublin jest miastem wyjątkowym, żyją tu praktycznie sami studenci,
      wszystko jest na nich nastawione, działa właśnie dla nich, tym samym, pomimo
      kilku drobnych niewygód, przy odrobinie pomyślunku i przedsiębiorczości, każdy
      znajdzie tu dla siebie raj na 3, 5 lub ile już tam sobie chce lat studiów.
      jednak nie to mnie tu sprowadziło, a piękne dziewczyny. :D
      • joannabarska Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? 06.06.08, 18:31
        Jak studiowałam w Lublinie na przełomie lat 48 i 52 (1952) to już
        wtedy miasto to było bardziej zyczliwe dla studentów niz w-wa. Jak
        jest dzisiaj,nie wiem,ale słysże, ze za 1000 zł pięc-sześć osob moze
        wynając trzypokojowe mieszkanie. Za moich czasów studenckich az tak
        dobrze nie było.
        • Gość: aga Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.chello.pl 07.06.08, 18:06
          A jak ma nie być życzliwe dla studentów jeśli jako tako funkcjonuje TYLKO dzięki
          nim?? Życie w Lublinie jest w stosunku do Warszawy nieporównywalnie tańsze ale
          różnicę robi głównie cena mieszkania. Problemem Lublina jest brak perspektyw!
          Nie mówię o studenckim dorabianiu w knajpie czy markecie, ale o zdobywaniu
          praktyk w swojej branży! Lublin nie jest siedzibą praktycznie żadnej liczącej
          się w Polsce firmy - kancelarii prawnej, PR idt. I to jest przyczyna dla której
          lepiej wybrać na studiowanie nawet droższe miasto. Po studiach - z praktykami w
          poważnych firmach w CV - wszystko zacznie się zwracać...
    • Gość: gość 333 Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.lublin.mm.pl 08.06.08, 00:48
      No ja na życie wydaje w lublinie ok. 800 zł, ale mam samodzielny pokój za 380zl.
      Fakt, inne miasta są droższe w utrzymaniu, ale w lublinie za rozdawanie ulotek
      dostaniemy 7zl za godz a w wawie już 12, wiec znaczący wpływ ma położenie na
      mapie Polski. W każdym razie...artykuł obiektywny! Można byłoby zrobić jakąś
      serie reportaży na temat życia studenckiego, bo GW nie czytają tylko emeryci:/
      Gratuluje jeszcze raz dobrego materiału!!!
    • Gość: gosc Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.icpnet.pl 09.06.08, 07:29
      udiowanie w Lublinie jest tanie o1/3 niz w warszawie czy w krakowie.
    • Gość: tredo Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.vlan192.dengo.lubman.net.pl 09.06.08, 09:24
      Kwestia znalezienia satysfakcjonującej pracy, dzięki, której można by sobie
      pozwolić na normalne życie i jednoczesne studiowanie, ze względu na specyfikę
      tego miasta jest faktycznie utrudniona. Ja do Lublina przyjechałem na studia z
      Łodzi. Nie kierowałem się w zasadzie kosztami utrzymania w mieście, a
      konkretnymi planami na studia w tym mieście i po prostu chęcią wyrwania się od
      rodziców.

Jednak to wyrwanie wiązało się, z uświadomieniem sobie uzależnienia finansowego
      jakie nas łączy. To jest w sumie strasznie irytujące, bo znaleźć coś naprawdę
      satysfakcjonującego jest trudno... Łatwiej byłoby mi w Łodzi czy nawet w Warszawie.
    • Gość: arcydiabeł Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.lublin.mm.pl 09.06.08, 20:28
      Lublin jest wielokrotnie traktowany jako miasto tylko do studiowania, tzn. część
      osób wybiera lubelskie uczelnie aby zdobyć wykształcenie za dość małe pieniądze
      (koszty utrzymania) a później jadą za pracą do Wawy czy Krakowa. W Lbn problem
      nie jest w tylko w samym znalezieniu pracy ale również w wysokości zarobków
      • Gość: student Jestem z Lublina i studiuję w Wawie IP: *.pronet.lublin.pl 12.06.08, 02:04
        bo niestety liczy sie nazwa: "Uniwersytet Warszawski".
        • Gość: Kk Re: Jestem z Lublina i studiuję w Wawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 15:48
          Może i dawniej dało się odczuć różnice, choćby w kosztach wynajmu stancji, ale
          odkąd mieszkania zaczęły drożeć, to ceny za pokój w Krakowie czy Lublinie są na
          prawdę zbliżone. Wynajmuję pokój, w mieszkaniu studenckim. Mieszkanie jest
          nowe,ale niezbyt dobrze wyposażone (na podłogach wylewki przykryte kiepskim
          linoleum i starymi dywanami, meble - każda szafka z innej parafii) osiedle
          ładne, zadbane.
          Pokój malutki, ok. 10 m kw. Okolica: dobre połączenie z centrum, ale dość
          daleko, ok. Nadbystrzyckiej. Cena: 400 zł + 50 zł rachunki w lecie, do 100 zł w
          zimie + 30 zł internet(512 kbit/s). Prawie 500 zł comiesiąc za samo mieszkanie.
          40,50 zł bilet miesięczny.
          W Krakowie mój brat płaci 400 zł za pokój, 40 zł za internet (4mbit/s).
          Mieszkają we dwóch, w 5 letnim mieszkaniu, w stanie idealnym, ekstra
          wykończonym, umeblowanym, z olbrzymim tarasem, daleko od centrum (Mistrzejowice)
          ale nie najgorzej.
          • Gość: studenttt Re: Jestem z Lublina i studiuję w Wawie IP: *.lublin.mm.pl 12.06.08, 16:43
            No to dużo płacisz bo ja 320 zł + liczniki za jedynkę. Na uczelnie mam 15 min
            piechtą (os. Słowackiego, LSM). Standard jest niezły. Łazinka, kuchnia i
            przedpokój wyremontowane (panele, nowe płytki, kuchnenka, meble). W pokojach też
            OK. Czasami trzeba poszukać. Znajomi płacą podobnie. W Wawie za pokój 2-os
            kumpel płaci 400 zł + liczniki. Natomiast faktem jest to, że koszty w Lbn
            wzrosły znacznie.
    • evil_cat Pralnia! 30.08.08, 12:03
      Mam pytanie trochę nie związane z tematem artykułu: co ta za pralnia z 6 zł za kubeł? ;) Szukam czegoś od dawna bo nie chcę kupować pralki. Mógłby mi ktoś pomóc?

pozdrawiam,
      (biedny student)
      • Gość: domi Re: Pralnia! IP: *.nplay.net.pl 12.02.09, 09:09
        hey czy są w lublinie jakies pralnie samoobsługowe z których może skorzystać
        student?
        • tajnos.agentos Re: Pralnia! 12.02.09, 09:14
          Nia - i baaaardzo źle to śiadczy o lubelskich przedsiębiorcach.:)
        • tajnos.agentos Re: Pralnia! 12.02.09, 09:16
          Nie ma - i baaaaardzo źle to świadczy o lubelskich
          przedsiębiorcach.:)
          • Gość: PralniaStudencka [...] IP: *.nplay.net.pl 21.02.10, 13:58
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • Gość: pawelek Re: Pralnia! IP: *.umcs.lublin.pl 01.03.10, 11:51
            Niedawno powstała nowa na nadbystrzyckiej.
            Pozdrawiam
    • Gość: j2 tylko po tych szkołach nie znajdziesz pracy IP: *.lublin.mm.pl 12.02.09, 09:48
      bo poziom zerowy, znajomości dobrych żadnych(a to podstawa) a biurokracja jak za
      komuny. Już nie dodam że studenci to buraki z okolicznych małych miast, bo ci
      lepsi i ambitni jadą za granicę lub do warszawy
      • Gość: łeuropejczyk Re: tylko po tych szkołach nie znajdziesz pracy IP: *.xdsl.centertel.pl 12.02.09, 11:44
        j2-M TY ZA TO JESTEŚ BURAKIEM CUKROWYM. Zamilcz człowieku bo słoma z butów ci
        wystaje, za kogo sie masz ze tak po innych jezdzisz
        • Gość: j2 Re: tylko po tych szkołach nie znajdziesz pracy IP: *.lublin.mm.pl 12.02.09, 12:08
          być może i jestem, co nie zmienia faktu, że napisałem prawdę.
          • tajnos.agentos Re: tylko po tych szkołach nie znajdziesz pracy 12.02.09, 12:28
            Gość portalu: j2 napisał(a):

> co nie zmienia faktu, że napisałem prawdę.

Tak Ci się tylko wydaje, ale przecież każdy ma prawo mieć prywatne,
            mniej lub bardziej własne zdanie.:D
    • Gość: g w Re: Studiuj w Lublinie. Ile kosztuje nauka? IP: *.icpnet.pl 12.02.09, 11:59
      Wlublinie warto studiowac jest taniej i miasto calkiem calkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka