-
Pierwszy raz chcę zrobić w tym roku agrest do ciasta np.do pleśniak lub innych ciast. Może macie sprawdzone w waszych domach przepisy na agrest do ciast.Może też na soki i inne przetwory z tego owocu.Proszę o sprawdzone przez Was przepisy.Myślę że się nie zawiodę i będę mogła a mam sporo agrestu coś dobrego zrobić do mojej spiżarni.
-
Witam Wszystkich
Kupiliśmy mieszkanko w Zielonych Agrestach w Kiełczowie (firma DomKoncept). Jest może ktoś co również kupił? Miło będzie poznać nowych sąsiadów.
Pozdrawiamy :)
-
mam gar "ugotowanego" agrestu... wyszła taka maź, dodałam cukier i chciałam
wkładać do słoików... ale to jest tak mocne w smaku, że mi twarz wykrzywia...
smakuje jak cytryna posypana cukrem...
czy macie jakieś propozycje co do niego dodać??? może starte jabłka??? zimą
chciałabym używać go do naleśników, ale na dzień dzisiejszy jest to bomba
smakowa:)
-
Mam troche niezbyt dojrzalego agrestu. Co z mnim zrobic? Czy ktoś wie jak
robi sie konfiture do mies?
-
Mam ci ja worek agrestu. Niedojrzałego jak sto diabłów. Ja z tych co
to cytrynę zjem bez skrzywienia, ale przy nim mnie wykręca :)
Planuję wrzucić go do pleśniaka i tu pytanie - tak na żywca go dać,
czy może najpierw sparzyć/podgotować/cukrem podsypać albo coś? Wiem,
że do pleśniaka powinny byc kwaśne owoce, ale boję się, żeby nie
wyszło za kwaśne dla szerszej publiczności. Bo może się okazać, że
oprócz mnie nikt tego nie zje (hmm...a może to by nie było najgorsze
wyjście?;) )
...
-
Oprócz tego,że mozna zjeść na surowo i ugotować kompot.
-
Witam wszystkich na forum kuchnia.Dostalam dzisiaj w prezencie:) po wiaderku
agrestu i czerwonej porzeczki.Chcialam zrobic jakis dzem albo
konfiture,znacie jakies sprawdzone przepisy?
-
Z powodu studenckiego glodu wyjadam sloikowe wymysly mojej babci :) Na
wiekszosc mam patent, ale to co teraz odkrylam przeroslo oczekiwania - kompot
agrestowy! Owoce sa malenkie, zielone, "oble" w smaku (ani slodkie ani
kwasne), za to miekkie i pestkowate. 1/3 wielkiego sloja poszla do galaretki,
ale co z reszta? Soute nie wepchne, nie ma sily. Moze mnie ktos zainspiruje,
ladnie prosze?
Pozdrawiam
Ag
-
czy macie jakiś fajny pomysł na to, co można zrobić z agrestem? Oczywiście
najlepiej zjeść na surowo, ale może można go jakoś ciekawie przetworzyć?
-
Mam worek, pewnie z kilogram, dojrzalego agrestu. Musze cos z nim zrobic.
Chociaz bardzo lubie jesc na surowo, tyle nie zjem a niedlugo mi sie zepsuje.
Macie jakies pomysly?
-
Agrest stal sie owocem deficytowym i drogim. Mimo to chcialam zrobic dzem
agrestowy- czy ktos z Was widzial ten luksus na jakims warszawskim bazarze.
-
Naszedł mnie taki pomysł własnie aby zrobic jakies mięso z agrestem,nie mam
tylko pojęcia do jakiego mięsa pasowałby agrest,wydaje mi sie ze moze to byc
chyba tylko pieczen i agrest do tego na zimno lub na ciepło.
Prosze pomóżcie bo moja kreatywnosc nie jest taka dobra jak Wasza:):):)
Dziekuje i pozdrawiam
-
wiele osob ma w ogrodku,
latwiej zbierac z typu drzewek(dla gosci swierze)
ale te krzewy wydaje mi sie daja wiecej i ladniej wygladaja,
oczywiscie w smaku nie znalazlam roznicy,
co mysla osoby ktore sie tym wiecej jak zajmuja jak ja,
bo jak dzieci z domu to robie bardzo malo,
-
Chodzi o sam poczatek czerwca. Wymylilismy, ze mozna juz kupic
truskawki, poziomki i chyba czeresnie. Podpowiedzcie prosze jakie
jeszcze?
-
czy moze mi ktos polecic przepis na przetwory z wisni? Mam ochote na cos
innego, bo ciagle tylko te wisnie z cukrem zelujacym. Moze da sie jakos
laczyc wisnie z agrestem, jablkami, porzeczkami? tego tez mam w duzych
ilosciach. Dzieki z góry.
PS mam tez wielka torbe fasolki szparagowej (zóltej), moze mozna ja jakos
marynowac albo w inny sposób upychac w sloikach, bo nie mam juz miejsca w
zamrazalniku. Tez dzieki:)
-
oczywiście mięśo zamarynuję na dobę ale czy mimo tego nie będzie za suche,
dotychczas robiłam tylko z biustów kurzych
-
...ot, ciekawostka:
pawelsiwek.w.interia.pl/kurczak.htm