Dodaj do ulubionych

W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt

05.05.09, 19:36
Brawo pan Marcin Nowak! : )
To ważna, potrzebna i piękna decyzja. Oby tylko "trudno powiedzieć kiedy"
szybko zamieniło się w konkretną datę, a pomysł w dzieło. A potem... niech
nasi kochani bracia mniejsi jak najdłużej zwlekają z przejściem za Tęczowy Most...
Obserwuj wątek
    • Gość: boso i kaczo Re: W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 05.05.09, 20:45
      Kolejny krok, czy kroczek blizej w strone krajow cywilizowanych!
    • Gość: Paweł W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 08:13
      Niegodne to jest wystawianie psom czy innym zwierzętom nagrobków. Ludziom
      poprzewracało się w głowach od nadmiaru pieniędzy lub wolnego czasu.
      • Gość: ciotkaklotka Re: W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt IP: 94.72.127.* 06.05.09, 09:19
        Co ci szkodzi?
      • Gość: bosman Pawle...... IP: *.centertel.pl 06.05.09, 10:02
        Nie chodzi o wystawienie nagrobka (chociaż jak ktoś ma "kota" to pewnie
        wystawi). Chodzi o miejsce gdzie można przyjechać i po prostu zakopać zwłoki
        zwierzęcia. Sam mam 19 letniego jamnika, który gaśnie w oczach z dnia na dzień i
        nie bardzo wiem co z nim wtedy zrobić. Owszem, można pojechać do lecznicy na
        Głęboką i zostawić do spalenia za opłatą. Ale nie wszystkim to odpowiada. W
        końcu pies ( czy kot) po tylu latach to jak członek rodziny. Dlatego pomysł ten
        podoba mi się. Mam nadzieje tylko, że jak już przedsięwzięcie będzie
        sfinalizowane to nie wywalą niebotycznych cen, bo to mijało by się z celem,
        byłoby to zaprzeczenie idei zamierzenia.
        • Gość: Paweł Re: Pawle...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 11:38
          Ale przecież nawet ludzi się kremuje. Wystawianie zwierzętom nagrobków jest
          bezcelowe, bo nie napisze się na nich "spoczywaj w pokoju" i nie będzie się ich
          odwiedzać w święto zmarłych i zapalać zniczy. Zakopane zwłoki i tak się rozłożą,
          spalenie tylko skraca ten proces. Niestety, zaobserwować można taki trend, że
          ludzie traktują swoje zwierzęta lepiej niż siebie nawzajem - kupują im ubranka
          (i nie obchodzi ich przy tym, że zwierzę nie chce go nosić), wyszukane jedzenie
          i masę innych zupełnie niepotrzebnych rzeczy.
          • empi Re: Pawle...... 06.05.09, 11:53
            >Wystawianie zwierzętom nagrobków jest bezcelowe, bo nie napisze się
            >na nich "spoczywaj w pokoju" i nie będzie się ich odwiedzać w
            >święto zmarłych i zapalać zniczy.

Dlaczego nie? :) . Na podobnych cmentarzach na świecie tak to się
            odbywa. Mniejsza o to dlaczego ludzie to robią. Dlatego, że tak
            wiele w nich miłości, że nadwyżki przelewają na zwierzęta, że tak
            naprawdę są egoistami, bo ich miłość do zwierzątka polega na dawaniu
            tego co oni uważają za potrzebne, bo miłość do zwierząt jest
            łatwiejsza niż do ludzi. Często taka miłość jest kamuflażem. Znam
            ludzi którzy wcale nie są dobrzy, wręcz nie potrafią kogoś innego
            pokochać ale mają opinię wrażliwych. Tylko z tego powodu, że kochają
            swojego pupilka.
            W mojej rodzinie, w domu zawsze był pies. Dzieci przy nim się
            chowały i uczyły szacunku do zwierząt, miłości. Szanowały i szanują
            do dziś zwierzęta.Piesek odchodził, dzieci wręcz domagały się
            godnego pochówku dla niego. Czy miałem im tłumaczyć, że tak nie
            wypada?, że są różne miłości, mniej ważne, mniej prawdziwe od
            miłości między ludźmi? Dzieciom nie da się tego wytłumaczyć. Może
            niech tak zostanie.
            pzdr.
          • Gość: bosman Re: Pawle...... IP: *.centertel.pl 06.05.09, 11:57
            masz rację, masz też rację pisząc, że takich ludków też nie brakuje, ale
            czytałeś zapewne post empiego. Z nim też się zgadzam.Pozdrawiam.
          • godur Re:Ubranka dla zwierzaków 06.05.09, 15:44
            Dlaczego właściwie nie pisać "spoczywaj w pokoju" ? Czy dlatego, że to formuła
            zarezerwowana dla czynności kultu? A czynności kultu są godne, bo są
            czynnościami kultu, czy są czynnościami kultu bo są godne? Przecież chyba skoro
            już oddaliśmy ziemi zwierzaka, nie chcielibyśmy, by to, co z niego pozostało
            zostało zbezczeszczone, prawda?
            Zresztą, czy tylko czynności nakazane przez tradycję mogą być celem, czy oprócz
            pewnych formuł nie ma już na świecie nic świętego? A przyjaźń? A zwykła ludzka
            pamięć? A szacunek? To nie są dobre cele? Nie są dość święte, by z ich powodu
            wybudować cmentarz dla zwierząt?
            Ci, którzy widzą coś niewłaściwego w trosce o zwierzęta, nie zatroszczą się o
            nikogo, bo o sercu przeważnie świadczy stosunek do tych najsłabszych.
            Co do ubranek - jeśli wkładane tylko ku uciesze człowieka, rzeczywiście są
            narzędziem dręczenia. Ale, gdy na przykład chronią przed zimnem? To źle, ze
            człowiek chce chronić przed przemarznięciem zwierzaka? Albo kwestia karmy -
            teraz można kupić naprawdę wyszukane jedzenie, specjalistyczne: na ładną sierść,
            przeciw nawracającym zapaleniom pęcherza, dla zwierzęcych alergików... Ich
            stosowanie jest jednym ze sposobów dbania o zdrowie zwierzęcia. Czy człowiek ma
            nie dbać o swe zwierzę? To człowiek udomowił zwierzęta, człowiek jest więc za
            nie odpowiedzialny. A zwierzę nie jest RZECZĄ.
            • empi Re:Ubranka dla zwierzaków 06.05.09, 16:42
              Legenda o Św. Rochu
              . Nawet obiekcje natury religijnej odpadają. :)
              pzdr.
              • godur Re: Legenda o św. Rochu 07.05.09, 20:17
                O, to, to! Zwierzaki kochane mają jakby duszę! W podobnym duchu, nie wprost
                może, mamy u Jana z Hochheim (Eckharta), który rzekł, iż człowiek w swym umyśle
                nawet to, co nie jest bytem, może podnieść do rangi bytu.
                A ja tam bardzo lubię zwierzęta! To pewnie dlatego, że jak Zacheusz jestem
                niskiego wzrostu... ; )
        • folkatka Re: Pawle...... 06.05.09, 14:41
          Wiesz bosman? poruszyły mnie szczerze Twoje słowa o 19 letnim jamniku...Sama
          miałam jamniki w życiu i wiem jakie to sa psy...Poza tym starość jamnicza
          wygląda tak jakoś...przejmująco:((( Jamniki starzeją się inaczej niż inne psy...
          • Gość: bosman stare....... IP: *.centertel.pl 06.05.09, 15:57
            ślepe, głuche, schorowane - z niedowładem tylnych łap zwierzę. Wredne i
            charakterne jak każdy jamnik, na dwór i do domu trzeba go nosić, ledwo żre, dużo
            pije i już czasem sika w domu. No i co? mam go uśpić? W życiu! czekam aż sobie
            "dojdzie" - nie cierpi. Kipling pisał w "Księdze dżungli": szanujcie wiek dojrzały.
            PS: Też kiedyś będę stary, może i ja będę zależny(choć wolał bym nie) od kogoś
            kto mi zmieni pampersa lub poda miskę zupy.
            PS: I już wiem, że to mój ostatni pies w życiu. Nie chcę więcej przeżywać
            śmierci starego psa, nie chcę też skazywać psa na samotność gdy mnie pierwszego
            cholera weźmie. A swoje lata mam. Pozdrawiam.
      • empi Re: W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt 06.05.09, 10:08
        Wrażliwość jest pożądaną cechą u ludzi. Wielu nie potrafi, nie może
        znaleźć przyjaciół wśród ludzi więc znajduje ich wśród zwierząt.
        Zwierzęta w swojej przyjaźni nie zawodzą, nie oszukują. Nie odmawiaj
        nikomu prawa do niej.
        Pomnik Dżoka
        w Krakowie

pzdr.
        • Gość: Anna Re: W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 10:17
          empi, piękne i wzruszające słowa!Mnie inicjatywa Pana radnego (który
          nie jest moim ulubieńcem) bardzo cieszy. Chyba zacznę na niego
          spoglądać łaskawszym okiem:)
      • godur Re: Niegodne nagrobki 06.05.09, 15:01
        Niegodne to jest bić i krzywdzić zwierzęta, a nie wystawiać im nagrobki. Jeśli
        nawet takie działania uznajemy za nadmiar dobroci, to od kiedy dobroć jest niegodna?
        Kiedy pytam człowieka "jak pańska/pani godność", zapytany podaje mi swoje imię.
        Skoro nasze domowe zwierzaki mają swoje imiona, to znaczy, że ludzie intuicyjnie
        czują, że mają one swą godność. A na pewno niegodne człowieka jest wyrzucenie na
        śmietnik doczesnych szczątków Azorka, Puśki, czy innego Burasia, które dotąd
        były nieodłącznymi, KOCHANYMI jego towarzyszami.
        Jeśli człowiekowi kiedykolwiek przewróciło się w głowie, to w dniu, w którym
        uznał, że panowanie nad światem zwierząt oznacza pychę, wyniosłość i
        eksploatację zamiast opieki. Pieniądze nie mają tu nic do rzeczy - olbrzymia
        grupa wolontariuszy dbających o los zwierząt, przygarniających i leczących
        szczekające, czy miauczące bidy, to osoby raczej mało zamożne, za to bogate w
        dobroć. : )
      • tajnos.agentos Re: W Lublinie powstanie cmentarz dla zwierząt 07.05.09, 08:07
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Niegodne to jest wystawianie psom czy innym zwierzętom nagrobków.
        Ludziom
        > poprzewracało się w głowach od nadmiaru pieniędzy lub wolnego
        czasu.

Nikt Ci nie każe wystawiać nagrobku, ani psu, ani nawet teściowwej.
        Twoja wolna wola, a cmentarze dla zwierząt za komuny, a nawet
        wcześniej nazywano grzebowiskami.:P
    • Gość: wijska baba za tęczowy most z niekonczącą sie kodscią w pysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 13:11
      tylko prosze szybko ....bo lad adzien będzie problem z moim ....psem
    • 12.12a1 [...] 06.05.09, 18:10
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • empi netykieta 06.05.09, 19:56
        Pisz na temat wątka.
        pzdr.
        • levi-levi Re: netykieta 07.05.09, 21:01
          Moderatorze, nie szalej: wątku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka