bastiatan 12.06.09, 23:31 No oczywiście. Lublin - wspaniałe miasto, wspaniałe władze, uczciwe i mądre. To tylko Warszawka nas niszczy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haen1950 Palikot ma rację 13.06.09, 05:47 Dziennikarstwo idiocieje gruntownie jeżeli z takiego powodu robi się problem polityczny. Z artykułu wynika, że prezydenci miast mają pilnować biurka, budżetu i sprzątania miasta. Równie dobrze można się z książki nauczyć pływać. Transport publiczny to krwioobieg miasta. I w czystym interesie miejskiej spółki jest zapoznanie z najlepszymi rozwiązaniami decydentów miejskich. Tępy dziennikarz liczy złotowki wydane na wiedzę, a nie reaguje na wiele prawdziwego marnotrawstwa, np produkcję spalin przez przestarzały sprzęt. Gratulacje dla autora artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moro Re: Palikot ma rację IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.09, 12:25 Przeczytałem artykuł, ze zrozumieniem, myślę że w przeciwieństwie do ciebie i dlatego nie uważam, że w tym przypadku dziennikarstwo zidiociało. Twój głos człowieku świadczy o tym, że niewiele rozumiesz i co gorsza uważasz, że nie trzeba przestrzegać zasad sprawowania władzy. Niczym pisuar odwracasz kota ogonem, rzucasz się z pazurami, że zabrania się prezedent zdobywania wiedzy która może pomoc miastu czy miejskiej spółce. A tymczasem chodzi o to, że LPEC. MPWiK, MPK czy inne spółki podlegające miastu nie mogą fudować urzędnikom wyjazdów na kongresy szkoleniowe, bo prowadzi to do patologii i zachowań korupcyjnych. Miasto takie jak Lublin stać by samo zapłaciło za takie wyjazdy. I brawo dziennikarze, że tego pilnujecie i jesteście lepsi od policji. Urzędasy tylko was się boją i są wściekli gdy przyłapiecie ich na różnych wyskokach.Jak bardzo oni i ich klakierzy są wściekli najlepiej świadczą te komentarze które bronią ich posadek, prywaty, malutkich interesików. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 O co p. Adamaszek nie spytał... 16.06.09, 23:57 "- Byłam tam jako osoba odpowiedzialna za projekt. Jaki? - Dowiecie się o tym pod koniec roku, kiedy ogłosimy co udało się nam załatwić. Musiałam chyba po coś pojechać, żeby coś załatwić." Na to powinien p. Adamaszek odpowiedzieć, że nie ma żadnego powodu, żeby rozmówczyni ukrywała przed mieszkańcami Lublina swoje "projekty". Że wcale nie wiadomo, żeby cokolwiek załatwiała, bo nie musiała niczego określonego załatwić, mogła "zapoznawać się z problematyką" itp. Tak więc jej tajemniczość zdaje się ukrywać jałowość jej wyjazdu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRysa Re: Palikot ma rację IP: *.220.113.137.umts.static.eranet.pl 14.06.09, 21:07 Nie wiele zrozumiałeś z tego artykułu. Czasy dygnitarstwa powinny się skończyć w Polsce 20 lat temu. A co do przetarzałego taboru, to wiedz że swojego czasu miasto wydało kasę na autobus o napędzie na gaz ziemny, gazownicy w Kalinówce zbudowali odpowiednią stację CNG przy kopalni gazu a miasto rakiem się z inwestycji wycofało. Zwyciężyło lobby trolejbusowe i mamy w mieście las słupów zamiast drzew, ba władze naszego miasta nie potrafią doprowadzić do tak trywialnej rzeczy jak umieszczenie na tych samych słupach trakcji trolejbusowej i oświetlenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re:dygnitarze znad Bystrzycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 23:28 Gość portalu: MalaRysa napisał(a):Czasy dygnitarstwa powinny > się skończyć w Polsce 20 lat temu. Próbowałem sobie to zestawić: Pani Wnuk dygnitarzem, a to wyborne! Jacy dygntarze taki Urząd :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Kołodziej Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 06:04 Wyjazd odbył się na Kongres a nie do Wiednia. Pobyt w tym mieście był od godziny 10 rano do 10 wieczorem 9 czerwca. Wyjazd był związany z restrukturyzacją Spółki MPK która ma się przekształcić w spłłkę transportową i może spowodować zwolnienie części pracowników. By znaleźć miejsca pracy dla pracowników MPK i nie doprowadzić do zwolnienia pracowników planowane jest utworzenie montowni trolejbusów. By tego podejmować się odpowiedzialnie należy znać stan tego rynku - nowych trolejbusów prezentowanych na kongresie. Miasto które realizuje projekt Zintegrowany system transportu miejskiego o wartości około pół miliarda złotych ma obowiązek realizować go odpowiedzialnie z obecnym stanem wiedzy i rynku. Wyjaśniałam, że od samego początku było jasne, że wyjazd nie do Wiednia a na Kongres finansuje miasto. Taką informację otrzymał Pan redaktor. Być może dla gazety ważne jest napisać na temat wyjazdu do Wiednia a nie Kongresu Transportu jaki tam miał miejsce. Proszę o pisemne wyjaśnienie intencji artykułu sugerującego wycieczkę na koszt Spółki. Elżbieta Kołodziej-Wnuk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pracownik MPK Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: 80.54.95.* 14.06.09, 12:12 Szanowna Pani viceprezydent. Podziwiam Pani odwagę (fakt z takim nieudolnym prezydentem miasta, to nawet Pruszkowski był idealny), ale te głupoty niech Pani gada komu innemu. Niech Pani zapyta sie swojego kolegi Pana Pudła ile osób pozatrudniał z UM i MPK w nowej komórce zwanej ZTM. Niech Pani też nei zapomina ilu związkowców jest zatrudnionych w MPK na etacie, i ile jest całych rodzin pracujacych w biurowcu MPK, na niekoniecznie potrzebnych stanowiskach. Niestety, pracowników najbardziej potrzebnych w MPK (kierowców i mechaników) brakowało i będzie brakowało, do puki MPK nie będzie stać na zaoferowanie tym cięzko pracujacym ludziom godziwych wynagroszeń. A montownia, to chory pomysł, ciekawe kto jest tak głupi aby kupować nowoczesny asynchroniczny napęd w muzealnym nadwoziu, zabezpieczonym przed korozją metodami z lat 70-80 ubiegłego wieku. Niestety, pojazd oprócz tego aby się sprzedał i jeździł, musi wyglądać i być wykonany, a tego niegdy nie zagwarantuje białoruskie nadwozie. No chyba ze MPK powróciło do opcji montażu trolejbusów w nadwoziach solarisa, ale prace to musicie zapewnić armii darmozjadów z biurowca, a nie mechanikom co remontuja pojazdy !!! Jak dla mnie wyjazd Pani osoby to pieniądze wywalone w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman z MPK to Cię..... IP: *.lublin.mm.pl 14.06.09, 12:29 wywalili za nieróbstwo czy głupotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pracownik MPK Re: z MPK to Cię..... IP: 80.54.95.* 14.06.09, 15:01 Za mówienie niewygodnej prawdy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman tom trzeba było..... IP: *.lublin.mm.pl 14.06.09, 16:17 trafić z rewelacjami do np. mediów lub prokuratora a nie anonimowo bluzgać na forum. Takich odważnych tu na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pracownik MPK Re: tom trzeba było..... IP: 80.54.95.* 14.06.09, 17:29 Jakie synku bluzgi ?? Ja stwierdzam i opisuje tu swoje obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman miło mi.... IP: *.lublin.mm.pl 14.06.09, 20:19 że do mnie w moim wieku ktoś mówi "synku". Fakt, nie bluzgałeś w potocznym znaczeniu tego słowa, ale z reszt nie wycofuję się - odwagi cywilnej waści brak. A obserwacje to sobie zapisz i opublikuj - może to coś da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRysa Re: miło mi.... IP: *.220.113.137.umts.static.eranet.pl 14.06.09, 21:13 Odnieś się do meritum, 10:0 dla gościa w starciu z panią prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRysa Re: przeczytaj wpis IP: *.220.113.137.umts.static.eranet.pl 14.06.09, 21:31 W bagienku prokurator nic nie znajdzie. Podobne bagienko na czele z niejakim panem Wrzodakiem załatwiło Odlewnię Żeliwa URSUS w Lublinie. Polecam za to Ci mój o lobbym trolejbusowym. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Ooo, Pani Prezydent 13.06.09, 07:45 Czym Pani podpadła tym głupawym pismakom, ze tak bez litości wypisują o Pani powyższe brednie? Warto by się więcej dowiedzieć o ich intencjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czujny Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.nplay.net.pl 13.06.09, 09:30 Panie redaktorze. Uwaga! W październiku będzie coroczna krajowa wystawa w Kielcach. Pewnie znowu ktoś z MPK lub z miasta pojedzie i za nasze pieniądze być może będzie zwiedzał Kielce (??!!) Afera na bank. Odpowiedz Link Zgłoś
bastiatan Wołanie na puszczy 15.06.09, 13:46 Ja cały czas pytam się o sens! Co miasto, a pośrednio my, będzie z tego miało? Jaka będzie wartość dodana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktl Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.static.vip-net.pl 13.06.09, 11:35 Kryzys sensu i treści publikacji Gazety Wyborczej obserwujemy już od dłuższego czasu.Pobobnie jest w tym przypadku.Piszą o bzdurach, szukają kija ,żeby w kogoś uderzyć. Wspaniałym chłopcem do bicia jest lolalna miejska władza. Tu każdy pretekst jest dobry aby pokazać czytelnikom,że wszyscy oni to "pijaki, głupki i złodzieje". Natomiast jedni sprawiedliwi sędziowie to naczelna i jej dwór.Tworzy się podłe artykuły o prezydencie/były takie wypociny Brzuszkiewicza silącego się być lubelskim analitykiem od oceny osobowości/.Jeśli miasto osiąga sukcesy to żeby władzę przydeptać pisze się ,że "strefa ekonomiczna to porażka". Czytajcie ludziska i zobaczcie jaki tu u nas zaścianek , głupota i miernota- to stara się nam przekazać "Gazeta Wyborcza" ,podobnie jest też w tym przypadku, cytuje się radnego z opozycji, który zawsze napadnie na przeciwnika politycznego i na tej wypowiedzi buduje się obraz "skorumpowanego i nadużywającego stanowiska" urzędnika. Aż dziwne,że dziennikarz nie pobiegł po opinię do radnego Widomskiego , specjalisty od szkalowania prezydenta ,z którego usług nader często i chętnie gazeta korzysta.Róbta tak dalej, może w następnych wyborach znów wygra Samoobrona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Widomski Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.chello.pl 13.06.09, 12:31 Żeby ktl poczuł się lepiej pozwolę sobie jednak na komentarz. Nie ma problemu, że ktoś z miasta pojechał do Wiednia. Problem w tym, że za pieniądze miejskiej spółki czyli poza jakąkolwiek kontrolną (co pokazuje sytuacja). Wydatki urzędu miasta powinny być pokrywane z budżetu urzędu miasta, a wydatki spółki z budżetu spółki. Kiedy od dłuższego czasu Ratusz mówi o rzeczywistych kosztach transportu, audycie kosztów w spółce MPK, a osoba przez wiele miesięcy mówiąca, że koszty te wyraźnie należy oznaczyć sama jedzie za pieniądze MPK to ja jednak widzę problem. Bardzo poważny problem. W takiej sytuacji nie należy obrażać się na media tylko postępować zgodnie z tym co się mówi i zgodnie z przepisami: wydatki MPK z MPK, wydatki miasta z budżetu miasta. Pozdrawiam Michał Wiomski PS. Radny Sadowski słusznie zauważył, iż nie ma możliwości zaksięgowania w koszty MPK wyjazdu Pani Prezydent, będzie to więc koszt nie stanowiący kosztów uzyskania przychodów ramach rachunkowości spółki. Wskazuje więc to wyraźnie na postępowanie niezgodne z zasadami. PS.1. Gdy nawet taka propozycja padała ze strony MPK Pani Prezydent powinna odmówić i zapłacić z własnej kieszeni lub wcześniej poprosić o delegację z miasta. Teraz należy posypać głowę popiołem i więcej tak nie postępować. Tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Ooo, i Pan Radny 13.06.09, 19:11 Widzi Pan ten tytuł: ....Zapłaci MPK. Widzi Pan? Taki tytuł kazdemu przechodniowi obok kiosku rzuci się w oczy i pójdzie łajdacka plota- fama po mieście. Na metodę pańskiego patrona - Jacusia Kurskiego. Z wyjasnień pani prezydent wynika jasno - wyjazd miał charakter zespołowy, koszty mozna wyliczyć post factum, koszty związane z ratuszem refundować. Zwyczajna operacja porządkowa i księgowa. Założę się, że wykorzystując proste fakty księgowe zorganizowałeś Pan tę wulgarną i kłamliwą intrygę. Takich dziennikarzy wysługujących się nędznym politykom też mam głęboko gdzieś w poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: Ooo, i Pan Radny IP: *.lublin.mm.pl 14.06.09, 12:31 popieram. Pismaki idą na dno - jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: 77.223.210.* 13.06.09, 13:48 Generalnie jestem przeciw anty-wyjazdowej nagonce na prominentów, ale: 1) zasmucająca jest postawa Pani Prezydent, która kompletnie nie zrozumiał, co zrobiła źle, niezgodnie z przepisami i domaga się podania od autora tekstu... motywów jakimi kierował się pisząc tekst. To jest absolutne kuriozum; 2) wyjaśnienia Pani Prezydent są infantylne, sprawami, którymi tłumaczy swój pobyt na konferencji zajmują się bowiem podlegli jej pracownicy, a znajomość spraw transportowych u p. Kołodziej-Wnuk nie jest (łagodnie mówiąc) najwyższa, więc jeden pobyt na specjalistycznej konferencji tego nie zmieni; 3) Na czym polega niewłaściwość działania MPK w tej sprawie wytłumaczyli wyczerpujący p.p. Widomski i Sadowski. Na koniec dwie - Pani Prezydent mówi okropną polszczyzną, ale pisze jeszcze gorszą. Ratusz zaś - wiedząc, że wyjazdy prominentów są na widelcu mediów (jako najłatwiejsze do skrytykowania) powinien odnosić się do nich ze szczególną uwagą - we własnym, dobrze pojmowanym interesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: 94.230.21.* 13.06.09, 14:06 ja myślę, że wszystkiemu winni są busiarze, bo to oni powinni zapłacić za wyjazd do Wiednia. Niech jakiś urzędnik pójdzie na Ruską, zbierze po 10 zł od każdego busa to i kasy na wyjazd starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
martinezjusz Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK 13.06.09, 21:49 JA w sprawie zdania w artykule dot ostatnich trzech lat w MPWiK otóż : Pruszon( Andrzej P.) to z Tadeuszem F. nawet w USA, w Meksyku byli a wizyty Rad Nadzorczych tych sprzed trzech lat to w Wiedniu w zaprzyjaźnionych firmach były na porządku dziennym. Odkąd zmieniła się władza w mieście to Tadeusz F. przysiadł fałda. I knuje. Myślę że był jednym ze sponsorów powyższego artykułu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martinezjuszbis Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.chello.pl 15.06.09, 21:30 Zżera Cię MARTNEZJUSZU nienawiść do ludzi i świata. Doradzam wizyte u specjalisty od rozumu, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie rzuca oskarżeń bez sprawdzenia. Myślę że chetnie zająłbyś miejsce Tadeusza F. tylko co z tego by wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ironius Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.chello.pl 15.06.09, 21:57 Na kongresy powinni jeździć fachowcy a nie amatorzy.Żeby zrozumieć o czym mowia trzeba mieć wiedzę z danej dziedziny. Każdy amator na kongresie to nieporozumienie. Niestety takich " nieporozumień " bywa na kongresach więcej niz fachowców. Stąd i poziom kongresów obniza sie z roku na rok. Staja sie one spotkaniem, raczej nietowarzyskim bo bariera językowa nie daje mozliwosci nawiazywania kontaktow.Dlatego towarzyski charakter ma droga na kongres i z powrotem. Miedzy bajki mozna włożyć twierdzenie że z takich wyjazdów jest konkretny pożytek. W tym przypadku bedzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g osc z wlk Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.icpnet.pl 17.06.09, 14:31 Na kongres powinni jechac fachowcy a nie amatorzyi to tyle w tym watku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 14:58 Gość portalu: g osc z wlk napisał(a): > Na kongres powinni jechac fachowcy a nie amatorzyi to tyle w tym > watku No to mamy prawdziwy kłopot Ale na bezrybiu i Wnuk fachowiec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoza LU Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 21:31 Nie trzeba wielkich umiejętności żeby kierować firmą, która nie ma na rynku konkurencji. MPWiK taką jest. W MPWiK jak za dawnych lat kwitnie donosicielstwo, kumoterstwo i obawa przed utratą pracy, popytaj pracowników a zobaczysz u nich strach w oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: Słuchacz MB Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.chello.pl 18.06.09, 09:38 "Spoza LU" wyrażnie chcesz być Prezesem MPWiK chociaz nie masz umiejetności. A z ligiką też ci nie po drodze. Niby spoza a zaglądasz ludziom "w srodku" w oczy. Wyłącz tą zdartą płytę bo sie demaskujesz.Weż sie do roboty, nie łaż po firmie aby ubić własne interesy i nie opowiadaj jakie to trzęsienie ziemi szykujesz z rada nadzorczą a potem nie zaglądaj ludziom w oczy. Tym bojażliwym doradż żeby sie zwolniki - ze strachu. Policzysz ilu to zrobi. Przyjda lepsi i będą zadowoleni. A najwiekszym donosicielem jesteś Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoza LU Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 21:51 nie "tą" tylko "tę" , do rzeczy: w MPWiK jak jest każdy wie ale się boi o tym powiedzieć, znam to bo tam pracują znajomi, których poznałem w Białce. Koszmar. Co tam wydawanie pieniędzy na komunikację, dostarczanie wody to jest biznes bez konkurencji. Jak tego nie rozumiesz, znaczy jesteś na pasku u Tadka F. Nie chce mi się z toboą gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moralista Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.chello.pl 15.06.09, 22:12 Dla Pani Kolodziej Wnuk morał wynika z tego taki: Nalezy dwa razy pomyśleć zanim sie cos zrobi, nigdy odwrotnie. Prasa jest od tego aby pietnowała wszelka patologie. A ze Pani Prezydent ma wiele wpadek i patologicznych zachowań dlatego jest o niej głosno. Może to dobry sposób na promocje własnej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 11:55 Gość portalu: moralista napisał(a): > Dla Pani Kolodziej Wnuk morał wynika z tego taki: Nalezy dwa razy > pomyśleć zanim sie cos zrobi, nigdy odwrotnie. Prasa jest od tego > aby pietnowała wszelka patologie. A ze Pani Prezydent ma wiele > wpadek i patologicznych zachowań dlatego jest o niej głosno. Może to dobry sposób na promocje własnej osoby? Nie, to po prostu taka osoba.Ona nie rozumie o czym tu piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: mercedes LL Pani prezydent w Wiedniu. Zapłaci MPK IP: *.chello.pl 17.06.09, 23:10 Oj ludziska daliście sie nabrać. Za wyjazd towarzystwa do Wiednia zapłaci firma która zwycieżyła w przetargu na sprzedaż dla MPK Mercedesów. Miala za co postawić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Następnym razem warto pomysleć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 16:13 Trzeba było przebrać panią prezydent za anioła w kolorach miejskich z tabliczką "Tubtin" i zamiast podejrzeń o marnotrawstwo była by międzynarodowa promocja miasta!!! Myślę że w Wiedniu mają metro albo chociaż rogatki!!! Odpowiedz Link Zgłoś