16.07.03, 18:12
mam bardzo ważne pytanie, którego niestety nie mogłam zadać na czacie w
poniedziałek : Gdzie przebiega granica między możliwościami straży miejskiej
a policji...i w jakich przypadkach nalezy wezwać straż....ostatniop
zauważyam dość dużą poprawę działalności straży :) pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dagmara.turek-samol Re: pytanie 18.07.03, 12:19
      nadja99 napisała:

> mam bardzo ważne pytanie, którego niestety nie mogłam zadać na czacie w
      > poniedziałek : Gdzie przebiega granica między możliwościami straży miejskiej
      > a policji...i w jakich przypadkach nalezy wezwać straż....ostatniop
      > zauważyam dość dużą poprawę działalności straży :) pozdrawiam

Straż miejska została powołana do ścigania sprawców wykroczeń a policja
      przestępstw. Zajmujemy się więc sprawami "lżejszego kalibru", które jednak
      bardzo doskwierają mieszkańcom naszego miasta. Strażnicy mają prawo do
      zatrzymania osoby podejrzanej o popełnienie przestępstwa czy wykroczenia do
      czasu przybycia policji, wylegitymowania jej, a w przypadkach uzasadnionych do
      użycia siły fizycznej w postaci chwytów obezwładniających. Nasi funkcjonariusze
      mają obowiązek udzielenia pomocy przedmedycznej osobom poszkodowanym do czasu
      przybycia lekarza, dbają o bezpieczeńtwo dzieci w drodze do szkoły, sankcjonują
      kierowców parkujących w miejscach niedozwolonych, kontrolują stan sanitarny
      podwórek i ulic, dyscyplinują właścicieli psów wyprowadzających je bez smyczy i
      kagańca.
      Generalnie jednak można do Straży zgłaszać wszelkie interwencje. Przyjmuje je
      dyżurny pod alarmowym numerem telefonu 986 (całą dobę). Jeżeli sprawa wykracza
      poza nasze kompetencje, przekazujemy je odpowiednim służbom.
      Na poszczególnych osiedlach pracują strażnicy osiedlowi, którzy pełnią rolę
      podobną do dzielnicowych w policji. Chętnię udostępnię listę z namiarami na
      nich.
      Dziękuję za słowa pochwały i bardzo pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka