Dodaj do ulubionych

żarówki LED - ich skutecznośc w domu

25.02.11, 20:40
Witam serdecznie Forumowiczów,

mam pytanie. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z żarówkami diodowymi.
Interesuje mnie założenie ich w kuchni przy suficie zamiast standardowych.
Są energooszczędne ale czy sprawdzają się jeśli chodzi o jakość oświetlenia?
Słyszałam różne wersje.
Czy żarówka która ma odpowiadać 40W rzeczywiście tyle daje ?

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii ?

Dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: sloven Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 25.02.11, 23:04
      Ledy generalnie nadają się jako światło ozdobne, np. na romantyczną kolację. Do gotowania raczej słabo. Mam takie 2 i 3,5W. Te drugie świecą z jasnością zwykłej 25W żarówki. Musiałbyś dać ich co najmniej 2 x więcej niż halogenów, żeby mieć zwykłej jasności światło. Moim zdaniem nie warto. Jako np. podświetlenie nocne schodów to tak, ale do kuchni raczej odpada.
      • murina Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 11.07.12, 11:43
        a ja pod szafka nad blatem taka tesme ledową przyczepiłem a tą (www.lumenpro.pl/zrodla-led/58309-tasma-led-60szt-m-48w-m-biala-ciepla-3528-strip-5cm.html ) - ale zrobiłem ją w 2ch rzędach i jest całiem fajnie- nie przejmuje się jak zostawie zapaloną na noc bo prądu żre mało.... ;)
      • Gość: Jakub Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 17.11.15, 16:33
        czasy się zmieniły. Taka żarówka:
        www.ledigo.pl/pl/p/Zarowka-LED-GU10-5W50W-10SMD2835-Ciepla%2C-Ladna/22520241
        jest jaśniejsza niż halogen 35W.
    • Gość: halotu Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 18:01
      Jeśli ktoś na opakowaniu napisze, że lampa led odpowiada żarówce 40w to pewnie tak jest.
      Najlepiej kupować żarówki od sprawdzonych firm, długo działających na rynku np: modernhome, lumenmax, hikari. O żarówkach tych sprzedawców można co nieco poczytać w internecie. Zakupy u Pana z allegro, który faktury nie wystawia to zabawa na własną odpowiedzialność. Jeśli się nie spodoba uczciwy sprzedawca wie, że w ciągu 10 dni klient ma prawo zwrócić towar.
    • Gość: pro Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.11, 20:38
      Kupilem zamiennik halogena w Lildlu do łazienki. Jasnosc bardzo dobra,natomiast światło troche blade. Ale widac,ze Ledy robią sie coraz lepsze.
      • Gość: kula Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.146.13.138.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.03.11, 12:52
        spotkałam się z taką opinią, że ledy "męczą" oczy. czy zgadzacie się z tą opinią? też się zastanawiam nad wymianą żarówek, czy widać na rachunkach za prąd wymierne korzyści?
        • Gość: sloven Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 01.03.11, 16:13
          Ledy nie męczą. Normalne światło. Jeśli zupełnie białe, to trochę trupie. Jeśli komuś to nie odpowiada to trzeba wybrać leda z kolorem nie całkiem białym.

Wymierne korzyści? Znikome. Wymieniłem nagle wszystkie tradycyjne żarówki na świetlówki kompaktowe a w pokoju gdzie się najczęściej świeci właśnie na ledy. W rachunku róznicy nijakiej nie ma. Może były jakieś podwyżki ale ja tam jak płaciłem koło 100 złotych tak płacę.
    • Gość: go Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 01.03.11, 16:51
      Jasności żarówki nie ocenia się po jej mocy a po ilości lumenów. Obecnie oferowane żarówki LED świecą bardzo blado. Nadają się do podświetlania a nie do oświetlania. Poza tym kosztują tyle, że prawdopodobnie nie zwróci się oszczędność jaką zrobimy na prądzie po tym jak wyłożymy kilkaset złotych na żarówki.

"Jeśli ktoś na opakowaniu napisze, że lampa led odpowiada żarówce 40w to pewnie tak jest." - to nie prawda zapal obok siebie żarówką tradycyjną i LED albo energooszczędną i porównaj. Chyba, że dają jednakową ilość lumenów ale w przypadku Ledów to ich parametry są mizerne.

Na razie jak ktoś wcześniej powiedział LED nadaje się do nastrojowego podświetlania. Chyba, że kupisz profesjonalne reflektory LED, takie np. jakich używają na planach zdjęciowych ale znowu: inwestycja będzie nieadekwatna do przyszłych oszczędności.
      • Gość: Arturo Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.jkns.pl 04.03.11, 19:56
        1. Obecnie oferowane żarówki LED świecą bardzo blado. Nadają się do podświetlania a nie d
        o oświetlania - Bzdura totalna, na jakiej podstawie tak twierdzisz? Co prawda ledówki porównywalnej co do intensywności światła do żarówki 100 W, w przystępnej cenie i dobrej jakości jeszcze nie ma, ale 90-95 W jest jak najbardziej. Świetlówkę led ostatnio wypuścił Philips ale jest bardzo droga, no cóż to jest wielka korporacja i kupę ludzi trzeba opłacić.
        2. Koszt świetlówki LED zwraca się po niecałym roku, potem oszczędzasz 95% około na samej energii. Policz sobie to proste. Jeśli nie potrafisz to w poradniku e-mailowym na tym www.zarabiajprzezoszczedzanie.pl/ blogu Ci pokażą jak to prosto policzyć. Najlepiej najpierw krytykować, a dowodów brak.
        • Gość: as Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 05.03.11, 08:56
          to napisz oświecony specjalisto ile lumenów daje żarówka LED a ile "tratycyjna" 95 Wat. Wg mojej wiedzy to jest około 20- 80lm/W dla Ledów o mocy od 2 do 3,5W a dla tradycyjnych żarowych lamp 100W skuteczność świetlna jest większa niż 13,5lm/W. To teraz przelicz to sobie albo wejdź do pierwszego lepszego marketu i poproś, żeby Ci zapalili dwie żarówki to zobaczysz różnicę.
          • Gość: Arturo Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.jkns.pl 05.03.11, 21:49
            przyjmuje się, że 1 W LED jest równy, pod względem strumienia świetlnego, z 10-15 W lampy żarowej, teraz już wiesz o jaką LED-ówkę musisz panią ładnie w sklepie poprosić by porównać z daną lampą żarową...
            • Gość: xxx Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 07.03.11, 09:21
              większość żarówek LED ma moc od 1,5 do 3W a kosztują do 30 do 60 pln. Są owszem takie 6-7W ale ich ceny zaczynają się od 140pln więc raczej żadnych oszczędności na energii nie da się poczynić wymieniając tradycyjne na Ledy. Do tego dochodzi problem utylizacji bo są znacznie bardziej niebezpieczne dla środowiska i znacznie trudniejsze do zutylizowania w stosunku do tradycyjnych.
              • Gość: ja Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.wroclaw.mm.pl 07.03.11, 09:25
                No patrz. A ja kupiłem 4 wattowe LED-y za 14,99 za sztukę...
                • Gość: sloven Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 11:30
                  No widzisz. A ja mam takie 3,5 W i świecą jak koci pazur. Dwie dają razem tyle światła co 25W zwykłej żarówki.
                  • Gość: ja Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.wroclaw.mm.pl 08.03.11, 17:33
                    Powtarzam. Ja zastosowałem ledy do podwieszonego sufitu, w którym miałem wcześniej 10 halogenów 35W. Zamiana 10 halogenów 35W na 10 ledów 4W dała nawet efekt rozjaśniający. A oszczędność spora. Wszystkie 10 ledów ciągnie prądu tyle co 1 halogen w przybliżeniu.
                    • apra_live Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 14.03.13, 08:32
                      Ja też mam to samo, z tym, że ja mam w łazience. Jakość światła bardzo dobra i oszczędność spora.
                • Gość: ? Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 07.03.11, 12:02
                  i co żarzą się ledwo, ledwo czy wcale nie świecą?
                  • Gość: ja Świecą się bdb IP: *.wroclaw.mm.pl 08.03.11, 17:29
                    Świecą się i to bardzo dobrze. 10 ledów po 4W świeci trochę mocniej niż 10 halogenów 35W, które miałem wcześniej. Więc ja jestem zadowolony. 10x35 = 350W, 10x4 = 40W. Wymowne, prawda?
          • Gość: gosc nieznajomy Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.11, 13:50
            Kupilem zarowki led do kuchni 10,5w odpowiednik120w bardzo jasno super zarowka ze stabilizatorem do 265v 89zl i druga mleczna 3,5w odpowiednik 50w za 36zl lepsza niz zwykla ,swiatlo biale cieple 1rok gwarancji ,sklep internetowy eco.lajding,przymieram sie do wymiany wszystkich zarowek,kanlux 4 lata gwarancji tez drogie,ale najwieksza 60w,ledy zeby byly dobre trzeba brac o 1numer wieksze czyli 20w to odpowiednik35 lub40w.
            • Gość: - Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 08:18
              spadaj spamerze.
              wysil sie troche bo taka bezczelna reklama obrazasz nasza inteligencje
            • Gość: Gość z wiedzą Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 10.07.12, 21:14
              Cóż brak wiedzy nie boli. Rozpowszechnianie wiedzy nieprawdziwej jest szkodliwe dla czytających i ich otoczenia.
              LED można "przeliczać" co najwyżej z przelicznika 1W LED to NIE WIĘCEJ niż 10 W żarówki tradycyjnej.
              • mikolaj2225 Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 04.08.12, 17:36
                Ja uważam, że nie ma lepszego oświetlenia niż ledowe. Osobiście sam teraz korzystam z takiego kupionego w smd-led.pl i jestem bardzo zadowolony.
                • pstryczek-elektryczek Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 06.08.12, 10:37
                  mikolaj2225 napisał(a):
                  > Ja uważam, że nie ma lepszego oświetlenia niż ledowe. Osobiście sam teraz korzy
                  > stam z takiego kupionego w smled.pl i jestem bardzo zadowolony.
                  A to tych kanciarzy jeszcze nie zamknęli?
        • Gość: leddy Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.toya.net.pl 05.03.11, 10:47
          1) przeciętny koszt prądu zużytego na oświetlenie przeciętnego M4 to jakieś 15-20 pln (po odliczeniu od rachunku stałej opłaty przesyłowej, kosztów pralki, żelazka, zmywarki, lodówki, telewizora, PC itd),
          2) do oświetlania mieszkania M4 potrzeba około 15-30 żarówek od 40 do 90W.
          3) wymiana tych żarówek na ledy to inwestycja około 300-600pln przy założeniu, ze ta sama ilość żarówek da taką samą ilość światła co jest oczywistą bzdurą.
          4) zaoszczędzimy miesięcznie około 90% z tego co zużywały żarówki a więc od 13 do 18pln/miesiac.
          5) zwrot inwestycji co najmniej 2-4 lata pod warunkiem, że żadna żarówka nie przepali się a ta sama ilość żarówek zapewni nam odpowiednie oświetlenie (tak naprawdę potrzeba nam 3 razy więcej żarówek led w stosunku do ilości tradycyjnych a więc inwestycja zwróci się dopiero po 6-12 latach),
          6) koszt utylizacji żarówek Led jest ogromny a wyrzucanie ich na zwykły śmietnik to bomba ekologiczna a więc także potężne koszty.
          Może za kolka lat będą wystarczająco jasne ledy w rozsądniejszej cenie i wtedy będzie się można nad tym zastanowić.
          • Gość: kemoT Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.static.espol.com.pl 27.09.13, 13:45
            Na poczatku szczerze przyznaję, że jestem miłosnikiem diodowego oświetlenia. W 104 m2 dwupoziomowym mieszkaniu, w którym mieszkam od 2,5 roku zamontowałem około 45 żarówek LED, poczynając od oświetlenia sufitowego, kuchennego, nocnego, schodowego i dekoracyjnego czyli żarówek odpowiadających tradycyjnym żarówkom o mocach odpowiednio od 25 do 100 W. Biorąc jako średnią moc 60 W pokusiłem się na jej podstawie o zestawienie opłacalności przejścia na oświetlenie LEDowe. Celowo pomijam tu energooszczędne świetlówki kompaktowe, których montaż jest ekonomicznie jak najbardziej opłacalny, ale biorąc pod uwagę świadomość eko i szkodliwość ich światła nie brnąłem dalej w temat. Ale do rzeczy: tradycyjna żarówka przeciętnie świeci 1000 godzin, LEDowa 50000 godzin. Musisz kupić 50 szt tych tradycyjnych czyli 50 x 2,83 PLN = 141,50 PLN. Oczywiście na 50 lat. Podejrzewam, że wciągu 10-ciu lat technologia LEDowa zostanie zastąpiona przez jeszcze barzdziej nowoczesną i energooszczędną. Weźmy pod uwagę przynajmniej 10 lat LEDowy odpowiednik 60 Watowej to koszt rzędu 42 zł. Przez 10 lat po 3 godziny dziennie tradycyjną 60-tką zużyjesz 600 kWh x 0,6 zł = 360 zł, żarówką ledową 60 kWh x 0,6 zł = 36 zł. Po dodaniu kosztów zakupu 10 tradycyjnych żarówek (na dziesięć lat) i 1/5 wartość żarówki LEDowej daje to odpowiednio 388,30 zł i 78 zł. Powiedziałby ktoś co to za różnica 388,30 zł - 76 zł = 312,30 zł przez dziesięć lat, ale jeśli mam w domu 45 żarówek jest to już kwota 45 x 312,30 zł = 14053,50 zł, czyli 1405,35 zł rocznie. Chyba warto, do tej pory wydałem na żarówki LEDowe około 1150 zł. Czyli inwestycja zwraca się w ciągu roku. Z pewnością w przyszłości mądrzy ludzie wynajdą jeszcze bardziej energooszczędne oświetlenie. Ja jednak mam teraz tę świadomość, że przynajmniej przy oświetlaniu własnego mieszkania oszczędzam około 90% energii.
            Pozdrawiam
            • Gość: ryszard Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.14, 23:58
              czytam te wypociny i dziwię się, ale głupota ludzka nie zna granic, jak u Ciebie. Np. miałem 10 żarówek tradycyjnych a teraz mam ich 30 bo te są energooszczędne. Więc włączam 30 żarówek i mam oszczędność - debilizm. Kiedyś miałem tradycyjne żarówki teraz mam oszczędne LED całą noc się palą i mam oszczędność - debilizm! Żarówki Led świecą 50000 godzin więc ich zakup jest ekonomiczny, szkoda tylko że naiwniacy wierzą w to co piszą oszuści producenci, jeśli tak jest to dlaczego nie dają gwarancji na 10 lat tylko na rok czy dwa. Często zdarza się że Ledy siadają właśnie w tym okresie gwarancyjnym (wystarczy pogadać ze znajomym sprzedawcą tych cudów techniki) - wniosek DEBILIZM. Ale jak zacząłem na początku głupota ludzka nie zna granic, poczytają troszkę głupot w internecie i powtarzają je jak głupie papugi. No ale to właśnie jest samo życie.
    • Gość: jumbo Diody LED są niebezpieczne dla zdrowia? IP: *.com 01.03.11, 17:24
      tech.wp.pl/kat,1,title,Diody-LED-sa-niebezpieczne-dla-zdrowia,wid,13130114,wiadomosc.html?ticaid=1bdea
    • mamastefana Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 07.03.11, 19:54
      polecam listwy led dostepne na allegro mam talkie w kuchni i bardzo sie sprawdzaja
    • Gość: Krupa Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.171.23.30.static.crowley.pl 15.03.11, 22:24
      Generalnie, zamienniki LED żarowych źródeł światła do powiedzmy 200W mogą się opłacać. Tzn. Im źródło żarowe wyższej mocy tym zastąpienie go ledem czy świetlówką jest mniej opłacalne. Dlaczego? Dlatego że sprawność źródeł żarowych drastycznie wzrasta wraz ze wzrostem ich mocy. Przykład. żarówka 30W ok 300lm co daje ok 10W.lm, ale np metalohalogen 400W potrafi dać 34000 lm co daje sprawność 85lm/w. Jest to sprawność którą osiągają jedynie LEDy wysokiej klasy. Lampa LED dająca 34 tys lumenów będzie nieporównywalnie droższa od metalohalogenu. Inaczej ma się sprawa z zamiennikami halogenowymi zwykłych domowych żarówek typu JDR. Tutaj jeśli świecimy ok 4-5 godz dziennie, inwestycja moze się zwrócić nawet w rok czasu. Ja akurat kupiłem LEDy SMD firmy o której ktoś tutaj już wspominał. Zainwestowałem w LEDy firmy Lumenmax. Jest to mało znana marka, ale robią przyzwoite LEDy w bardzo przystępnej cenie. Zamiast halogenów 50W zamontowałem EL-SMB09. Żarówka z 24 diodami SMD 5050. Daje wg producenta 350lm, choć wg mnie mogą być te parametry ciut naciągnięte. Nie zmienia to faktu że swiatło jest dość przyjemne, a dzięki rozproszeniu (kąt ok 140st) ponad 300lm z tej zarówki jest w stanie zastąpić 550lm zwyklego halogenu, który świeci pod kątem ok 60st. Jest ciut ciemniej pod oprawą gdzie zawsze była plama, za to inne części pomieszczenia są lepiej doświetlone. Przy moim użytkowaniu (srednio 5 godz dziennie) wyliczyłem ze inwestycja zwróci mi się po ok 9 miesiącach. gwarancja obejmuje 18 miesięcy. Drugim powodem dla którego założyłem LED zamiast halogenu było to że halogeny grzały się potwornie. Miałem obawę czy kiedyś nie pójdę z dymem gdy zapomnę zgasić światło. Doszły jeszcze względy estetyczne. Mam białe ściany i w miejscu gdzie były halogeny, tworzyły się ciemne smugi wokół opraw. Generalnie polecam każdemu spróbować. Nawet moja żona się przekonała, ktora jest dość wybredna.
    • Gość: pola Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.12, 15:49
      Polecam nowy wortal o technologii LED. Warto zaglądać, żeby na bieżąco być z wszelkimi nowinkami dotyczącymi technologii LED i OLED
      Zostawiam link www.lednews.pl
    • Gość: Mitasu Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 10:31
      Żarówki LED jak najbardziej się opłacają. Dopiero w tym roku żarówki stały się na tyle popularne i tanie że opłaca je się montować zamiast tradycyjnych żarówek. Ja kupowałem po kilka na raz w zestawach ze strony www.sklep.ledsgroup.pl
      Polecam!
      • slavekk Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 10.07.12, 14:14
        Gość portalu: Mitasu napisał(a):

...ORDYNARNY SPAM...

> Żarówki LED jak najbardziej się opłacają.

jak najbardziej się nie opłacają, jeśli juz o tym kryterium mowa
        Lampy LED mają wydajność swietlną (ilość lumenów z Wata) tego samego rzędu co zwykłe świetłówki, a są od nich 10x droższe.
        Pozorna skuteczność LEDów wynika z tego że wiele egzemplarzy jest typowymi reflektorami o bardzo wąskiej wiązce światła i plama świetlna jaką dają na oświetlanym przedmiocie wyglada na "mocną". W rzeczywistosci taki sposób oświetlania nie powinien być używany do oświetlenia ogólnego pomieszczeń (a oświetlenie ogólne decyduje o kosztach eksploatacji) , gdyż jest szkodliwy dla wzroku. Jest sprzeczny z zaleceniami obowiazujacych norm oświetleniowych.
        Mozna tego uzywać jako ozdoby/iluminacji itp. ale tu nie ma mowy o kryterium ekonomicznym.
        • mikolaj2225 Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 11.07.12, 12:30
          Oświetlenie LED w domu jest jak najbardziej opłacalne. Ja zakupiłem całe oświetlenie na stronie smd-led i jestem bardzo zadowolony! Po pierwszych rachunkach bardzo się ucieszyłem :)
          • Gość: euzebiusz Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.xdsl.centertel.pl 11.07.12, 17:10
            A ja od razu się domyślam jak ktoś robi reklamę...
        • Gość: leberalizm Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.static.espol.com.pl 11.09.12, 01:51
          Jako elektronik mogę potwierdzić. Oszczedność jest pozorna i bierze się ona z faktu że LED świeci w bardzo wąskim spektrum światła. O wiele węższym niż świetlówki energooszczędne. Niestety fizyka się kłania. Nie ma nic za darmo. Światło z LEDa nadaje się do podświetlania a nie do oświetlenia pomieszczeń mieszkalnych. Do komfortu naszych oczu czyli do rozpoznawania wszystkich barw potrzebujemy szerokiego spektrum światłą widzialnego od ok 2700K do 8000K.
          Testowałem żarówki oparte na ostanio bardzo popularnych diodach DMD5050. Wersja naturalna sieci zimno - trupioblado. Oświetlona ludzka przypomina jest sina. Znowu wersja ciepła świeci żółto ale nadal trupioblado. Skóra jest sina ale bardziej żółta. To kompletnie dyskwalifikuje takie żarówki w łazience czy w kuchni. Z powodu bardzo wąskiego pasma światło z takiej żarówki kiepsko odbija się od przedmiotów powodując bardzo widoczą granicę cienia. To tak jakby oświetlać pokój łukiem elektrycznym ze spawarki.
          Chyba jedyne wyjście jakie mi przychodzi do glowy to zbudowanie żarówki z LEDow różnego rodzaju.
          Jesli nadal są tacy którzy się upierają nad wyższością światą z LED to nalezy tylko współczuć. Są tacy którzy jedzą kawior a inni zajadają się odpadkami bo nie czują róznicy w smaku.
    • kotek1234567890kotek Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 23.08.12, 00:25
      W przypadku tzw. żarówek LED (lamp LED) bardzo ważny jest dobór odpowiedniej barwy światła. Jeśli ktoś trawił na dobry produkt to jest z niego bardzo zadowolony i chętny polecić innym. Niestety są też na rynku lampy LED który mogą zniechęcić do ich stosowanie.
      Należy być ostrożnym i dobrać lampy LED z których będzie się zadowolonym. Jest to inwestycja wieloletnia i nie tania. Są firmy który włożyły wiele wysiłku aby zaoferować klientom lamp LED który zastąpią obecne standardowe i tzw.energooszczędne żarówki. Wart sprawdzić firmę www.marcled.com. Mają kilka ciekawych rozwiązań...
    • Gość: liberalizm Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.static.espol.com.pl 11.09.12, 01:54
      Chyba nie sądzisz że dzisiaj jeszcze jakiś producent uczciwie podaje prawdziwą wartość.
    • Gość: Adrian K. Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: 178.217.192.* 25.09.12, 22:19
      W przypadku żarówek na gwint typu Gu10 i mr16 tak naprawdę nie da się idealnie porównać żarówek tradycyjnych do led z kilku powodów
      Po pierwsze
      Żarówki led mają zupełnie inny kąt świecenia niż żarówki tradycyjne (w ledach przeważnie występują dwa rodzaje tzw smd czyli powierzchniowo montowane które dają światło rozproszone i równomierne i tzw power led które dają światło skupione przypominające troszkę światło latarki )
      Po drugie współczynnik oddawania barw w led jest znacznie wyższy niż w tradycyjnych dla tego lumenowo może być żarówka troszkę słabsza ale może mieć dobrze dobraną barwę światła i będzie idealnie oddawać kolory po przez to może wydawać się bardzo zbliżona do tradycyjnej.
      Ja osobiście preferuję barwę światła tzw białą dzienną ona potocznie nazywana jest też techniczną oddaje idealnie kolory i nie męczy wzroku np. swoje żarówki kupiłem u gościa w sklepie na osiedlu w Łodzi na Radogoszczy ale po nitce do kłębka odszukałem dystrybutora i później u niego kupiłem znacznie taniej www.smd-led.pl/zarowki_led_gu10.php
    • Gość: Morales Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 08:36
      Jeżeli chodzi o żarówki z gwintem typu Gu10 to tak jak ktoś wyżej pisał - nie da się dokładnie porównać żarówek tradycyjnych z LEDowymi. Tam gdzie mi się żarówka jakaś przepali to wymieniam na odpowiednik LEDowy. Stwierdziłem że czym prędzej na LEDach tym większa oszczędność. Polecam zajrzeć na www.sklep.ledsgroup.pl
    • Gość: Marek Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.ip.netia.com.pl 22.10.12, 12:49
      Kupić żarówkę led to jedno, a kupić dobrą żarówkę to drugie. Ja niestety kupiłem tanią żarówkę prosto z Chin sprowadzaną przez niejaką firmę TeraLED. Niestety z ośmiu próbę roku przetrwała ledwie jedna. Tanio nie zawsze znaczy dobrze w przypadku ledów. Radzę ostrożnie wybierać sprzedawcę.
      • Gość: gosc nieznajomy Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 09:53
        Ja kupilem rok temu zarowke led 10,5w produkt tajlandzki odpowiednik 120w miala byc bardzo dobra ze stabilizatorem sklep eco.lajgding za cene 89,90+ przesylka niestety po gwarancji rocznej ne dziala 1 segment diod 6szt. teraz wysiada 2 segment 6szt.dzwonilem zarowka nie naprawialna naj prawdopodobnie zimne luty czli brak styku.Czy markowe firmy takie mocne zarowki led ,moze ktos wie niech napisze bo ta kupilem na probe i juz wiecej tych nie kupie.
    • Gość: zbyszek Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.13, 20:50
      Jeśli chcesz zamienić zwykłe halogeny la tak zwanie ledy to proponuje ci zamiane na led typu SMD a one są bardzo wydajne . Dla przykłady halogen SMD z poborem prądu 5Wat oddaje oświetlenie o natężeniu światła 479 lumenów czyli ponad 50 Wat
    • Gość: Ali Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 22:09
      Mnie podpasowały taśmy - szybkie w instalacji, efektowne i nowoczesne.
      A do tego energooszczędne. Mają mnóstwo zastosowań zarówno we wnętrzu jak i na elewacji budynku.
      • mareks_550 Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 21.02.13, 20:32
        też mam taśmy (marki active jet) i według mnie świetnie się sprawdzają jako podświetlenie półek, czy blatów, na stopniach schodowych też fajnie wyglądają
        • Gość: LED Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 22.09.13, 13:38
          Polecam żarówki LED marki Ledigo. 16000 zadowolonych klientów w ciągu roku. Wystarczy poczytać komentarze o żarówkach LED Ledigo na allegro.
          • Gość: Jan Długosz Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 20.05.14, 23:35
            Dzięki za polecenie żarówek LED Ledigo. Ja kupiłem w sklepie w Warszawie na ulicy Szpitalnej 4. Sprzedawca pokazał różne żarówki. Na miejscu mogłem się przekonać, które są dla mnie najlepsze.
          • jarek569 Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 16.10.14, 09:17
            Porównałem kilka żarówek LED w sklepie w Warszawie na ul Szpitalnej. Dla siebie wybrałem żarówki LED Ledigo. Kupiłem kilka w sklepie na próbę a potem do całego domu w internecie na ledigo.pl. W internecie są dużo tańsze.
    • zlot-y89 Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 28.02.13, 23:16
      Według mnie są bardzo skutecznie - ich montaż nie wymaga wielu zmian, zużywają znacznie mniej energii w porównaniu z klasycznymi żarówkami. Rozpalają się momentalnie i są tańsze niż energooszczędne.
    • Gość: Shifty Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 21:42
      Sprawdzają się naprawdę dobrze, są ekonomiczne. Są w cenie żarówek energooszczędny a zużywają mniej energii. Mają długą żywotność. Plusem jest jeszcze łatwość w stosowaniu - istnieje możliwość instalacji w standardowych oprawach takich jak E27 czy GU10
    • Gość: Krajanka Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.rtr.bait.pl 09.04.13, 15:09
      Witam, ja zakupiłam tzw COB led, i musze przyznac jak wyrzucilam halogeny z łazienki 50w i to cos zainstalowałam, rewelka cieplutkie mocne światło, zadowolona z obsługi firmy też dlatego ich polecam ilight.com.pl
    • Gość: ledigo Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 22.09.13, 13:39
      Wpisz "LED Ledigo" w google i poczytaj.
      • camelot Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu 30.09.13, 22:48
        Ikea sprzedaje rewelacyjne LED-y białe bańki z małym i dużym gwintem o mocy ok. 6 W czyli na stare ok. 40 W. Cena rewelka bo tylko 19.90 zł. U innych kosztuje taka żarówka ok. 40 zł. i więcej.
    • Gość: rafael Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.07.14, 11:42
      Jakiś czas temu wymieniliśmy z żoną oświetlenie na ledowe i takie żarówki u nas w domu sprawdzają się bez problemu. Cały komplet zamawialiśmy tutaj: www.24led.pl/ i teraz mamy niższe zużycie prądu, a poza tym żarówki ledowe nie nagrzewają się tak jak te tradycyjne i są o wiele trwalsze i bardziej wydajne.
    • Gość: Waldek Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.blaster.pl 11.09.14, 09:47
      Witam, ja kupowałem tutaj swoje żarówki - oświetlenie LED, przystępne ceny, wybór z pośród kilku marek tych tańszych i tych droższych... przy większych ilościach nie ma problemu jeżeli chodzi o rabat... tak więc POLECAM!!!
    • Gość: nieznajomy Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.14, 07:32
      nie o 10 w wiecej.
    • Gość: Marcin Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 29.10.15, 21:49
      Kilka informacji / porad

Napięcie prądu. Szczególnie istotne przy żarówkach MR16 dla których popularne są zarówno takie na napięcie 12V jak i 230V. Przy podłączeniu żarówki 230V do obwodu 12V nie zaświeci ona. Większy problem jest w odwrotną stronę ponieważ podłączenie żarówki 12V do napięcia 230V spowoduje natychmiastowe uszkodzenie żarówki i zwarcie w instalacji co w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do przepalenia przewodów.
      12V AC/DC. Większość żarówek LED na 12V współpracuje prawidłowo tylko z zasilaczami 12V DC – dającymi na wyjściu prąd stały. Droższe modele obsługują także prąd zmienny czyli AC. Dla żarówek na 12V nawet tych działających również na prąd zmienny warto zainwestować w zasilacz 12V DC ponieważ:
      Zapewnia to dłuższą żywotność żarówki (testy długowieczności wykonywane są z wykorzystaniem zasilaczy 12V DC).
      W przypadku zasilaczy AC konieczny jest odpowiedni dobór mocy zasilacza do żarówek. Zasilacz toroidalny / zwojowy będzie dobrze współpracował z żarówkami LED nawet o bardzo małej mocy. Natomiast jeśli chodzi o zasilacze elektroniczne to jest ich na rynku bardzo dużo rodzajów różniących się znacznie pod względem konstrukcji. Do żarówek LED będą pasowały tylko te zasilacze elektroniczne, które nie mają dolnego ograniczenia mocy (działają prawidłowo nawet przy bardzo małym obciążeniu). Poza tym moc zasilacza musi być zbliżona do mocy żarówek. Zasilenie żarówek LED o mocy 10W zasilaczem np. 105W może skutkować uszkodzeniem żarówki lub samego zasilacza. Trzeba mieć też na uwadze, że znaczna część zasilaczy elektronicznych, nawet tych bez dolnego ograniczenia mocy, nie współpracuje prawidłowo z żarówkami LED – może to powodować, że żarówki będą np. migały (jak stroboskop). Biorąc pod uwagę powyższe możliwe problemy z zasilaczami elektronicznymi AC warto rozważyć wymianę na zasilacz do LED czyli 12V DC – chyba, że producent żarówki wyspecyfikował, że jest to żarówka która współpracuje tylko z zasilaniem AC.
      Żarzenie żarówki po wyłączeniu. Często spotykanym zjawiskiem w przypadku oświetlenia LED jest delikatne żarzenie żarówki lub miganie po wyłączeniu światła. Dzieje się tak w przypadku, kiedy przez instalację, pomimo wyłączenia wyłącznikiem, płynie pewien niewielki prąd. Żarówki żarowe zamieniają ten płynący prąd na ciepło bez jakiegokolwiek widocznego światła. Żarówki LED natomiast w takiej sytuacji, w zależności od układu zasilającego, emitują delikatne światło lub rozbłyskują od czasu do czasu (w zależności od prędkości ładowania kondensatora). Sytuacja w której po wyłączeniu światła przez obwód płynie nadal prąd może mieć miejsce w następujących przypadkach:
      Zastosowanie wyłączników z podświetleniem (częsty powód).
      Instalacja typu klatkowego gdzie włączać i wyłączać światło można w więcej niż jednym miejscu (częsty powód).
      Przepływ prądu indukowanego (rzadko).
      Nieprawidłowa instalacja lub jej uszkodzenie (rzadko).
      Gabaryty. Rozmiary żarówki są szczególnie ważne w przypadku oświetlenia z wtykiem G4 i G9. Najlepsze firmy opracowały już żarówki LED o rozmiarach zbliżonych do tradycyjnych halogenów i emitujących przy tym jasne światło, pozwalając tym samym wymienić praktycznie całe oświetlenie na LED. Oczywiście w przypadku żarówek GU10, GU5.3, GU11, MR16 i MR11 średnica żarówki jest ściśle określona i musi być dokładnie taka, jaką maja typowe oprawy do tego typu oświetlenia. Dla większości producentów nie stanowi to problemów.
      Diody. Nie polecam kupna oświetlenia z diodami DIP (takie małe szklane banieczki) – takie diody dają słabe światło i szybko się wypalają. Natomiast żarówki oparte o diody SMD lub high power charakteryzują się najwyższą skutecznością świetlną oraz najdłuższą żywotnością. Mają również najlepsze wskaźniki oddawania barw wśród żarówek LED. Warto wiedzieć, że każda duża firma produkująca diody LED (np. Epistar) ma szeroką gamę diod każdego rodzaju np. diody SMD5050 mogą mieć od 12 do 22 lm na jedną diodę przy tym samym poborze mocy. Więcej na temat diod LED napiszę dalej w tym artykule.
      Radiatory i chłodzenie. Pomimo tego, że żarówki LED nie nagrzewają się do zbyt wysokich temperatur to jednak warto wiedzieć, że wszystkie diody LED wymagają odpowiedniego odprowadzenia ciepła. Chodzi przede wszystkim o zapewnienie maksymalnie długiej żywotności ledowych źródeł światła – tym bardziej, że nie są one tanie a ich zakup często traktowany jest jak inwestycja, która po kilku miesiącach powinna się zwrócić. Żarówki LED z wtykiem GU10 muszą mieć oprawę zapewniającą odprowadzenie ciepła – szklana oprawka wybierana przez producentów najtańszych źródeł światła oznacza znaczne skrócenie żywotności żarówki. Już po kilku miesiącach taka żarówka może świecić o 50% słabiej. W przypadku jaśniejszych żarówek opartych na diodach SMD5630 lub SMD5730 wymagany jest aluminiowy radiator z żeberkami, który odprowadzi ciepło podobnie jak w przypadku procesora komputerowego.

Diody LED – krótka charakterystyka. Porównanie najpopularniejszych diod LED.

DIP
      Dioda DIP LED - stara technologiaSłaba, tradycyjna dioda. Około 10 razy słabsza od diody SMD5050. Nie polecamy żarówek z takimi diodami. Diody DIP nawet od najlepszych producentów szybko tracą jasność.

Dioda COB LED
      Chips On Board. Moduł o płaskiej powierzchni. Produkowane są moduły COB okrągłe i kwadratowe o różnej mocy. Możliwość zastosowania jest ograniczona przez fakt rozgrzewania do wysokiej temperatury. W związku z tym źródła światła wyposażone w tego typu moduły wymagają dobrych radiatorów i nie mogą być stosowane w układach zamkniętych (bez wentylacji). Zastosowanie głównie w naświetlaczach i lampach przemysłowych. Nie jest zalecane zastosowanie w żarówkach o mocy powyżej 6W – zbytnie nagrzewanie żarówki znacząco skracałoby jej żywotność – nawet przy zastosowaniu aluminiowych radiatorów.

Dioda LED High Power
      Najbardziej popularne są diody o mocy 1W, 2W i 3W. Dioda charakteryzuje się wąskim kątem emitowanego strumienia świetlnego – zbliżonym do tradycyjnych halogenów.

dioda LED SMD3528 Epistar
      Dioda niewielkiej mocy. Ponieważ wytwarza jedynie bardzo mało ciepła to możliwe jest umieszczenie dużej ilości diod na stosunkowo niewielkiej powierzchni.

SMD3014
      Dioda stosowana kiedy kluczowe znaczenie ma wielkość żarówki a więc przede wszystkim żarówkach G4 oraz G9.

dioda LED SMD2835 Epistar Ledigo
      Bardzo nowoczesna dioda pozwalająca na uzyskanie dużej jasności przy stosunkowo niewielkich gabarytach żarówki. Najbardziej popularne są diody 0,2W i 0,4W. Dużą zaletą tej bardzo nowoczesnej diody jest wewnętrzny układ wentylacji pozwalający na obciążenie żarówki większym prądem a w konsekwencji uzyskanie silniejszego strumienia świetlnego. Co najważniejsze odbywa się to bez obniżenia żywotności żarówki. Dodatkowo diody te ze względu na bardzo płaską konstrukcję pozwalają na uzyskanie większego kąta świecenia.

dioda LED SMD5050 Epistar
      Dioda jest następcą diody SMD3528. Pozwala na uzyskanie mniejszych rozmiarów żarówki, przy zachowaniu jasności, w stosunku do diod SMD 3528. Aktualnie dioda wypierana przede wszystkim przez nowsze diody SMD 2835 oraz opisane niżej SMD5630 i 5730.

dioda LED SMD5630 Epistar
      Bardzo nowoczesna dioda pozwalająca na uzyskanie dużej jasności żarówki przy stosunkowo niewielkich gabarytach. Dioda wydziela sporo ciepła więc żarówki muszą posiadać radiatory.

dioda LED SMD5730 Epistar Ledigo
      Dioda bardzo zbliżona parametrami i wielkością do SMD5630 i stosowana z nią zamiennie. Różni się nieco pod względem sposobu montażu.
      • Gość: Gosia Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 29.10.15, 21:51
        A gdzie kupić te żarówki LED. Byłam w Castoramie i tam nie mają w ogóle żadnych polskich żarówek LED a ja preferuję polskie produkty.
        • Gość: Andrju Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 29.10.15, 22:03
          Kup w necie bo sklepy i markety doliczają duże marże. Jeśli chcesz polskie żarówki to tutaj: www.ledigo.pl
          • Gość: Andrzej Bernard Re: żarówki LED - ich skutecznośc w domu IP: *.play-internet.pl 17.11.15, 16:31
            Też polecam Ledigo. Szczególnie www.ledigo.pl/pl/p/Zarowka-LED-GU10-5W50W-10SMD2835-Ciepla%2C-Ladna/22520241.
            Mam u siebie też inne ale nie znalazłem ich w internecie teraz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka