Gość: cotangens_003 nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.15, 21:12 Nie polecam trójki. Jestem w 3 klasie, przygotowuję się do matury i powiem tak: przedmioty na niskim poziomie, nawet nauczyciele z tytułem doktora nie sprawiają wrażenie specjalisty w swojej dziedzinie. Na wysokim poziomie jedynie języki, ale też zalezy, do jakiej trafi się grupy. Jest jeden wybitny anglista i jedna nauczyciela niemieckiego, tylko dla tych lekcji czasami wstawałam i szłam rano do szkoły, pozostałe postrzegałam jako strata czasu. Polski tragiczny, przynajmniej w wykonaniu mojego nauczyciela - lekcja, na której z zasady odrabiało sie inne przedmioty. Geografia dobra, dużo materiałów i zaangażowanie nauczyciela, ale bez dużej ilości pracy nie ma co liczyć na dobre przygotowanie. Chemia z jedna nauczycielką wspaniała, z drugą zmarnowana godzina. Przy trafieniu na gorszego chemika z góry wiadomo, że trzeba znaleźć sobie porządne korki. Z matematyką też różnie bywa, raczej brak solidnego przygotowania, na lekcji panuje chaos, cięzko się skupić, a sama nauka jedynie mąci w głowie. Nauczyciele raczej nie umieją jasno objaśnić tematu, a co dopiero przygotowac do matury. Generalnie odnosze wrażenie, że w tej szkole trzeba zatroszczyć sie o siebie samego. Chcesz zdać dobrze maturę - idź na kursy, korki, zapie**alaj w domu, rób zadań ile wlezie. Nie oczekuj, ze szkole będzie zależało na twoim wysokim wyniku. Nie zapewni ci odpowiedniej ilosci materiałow ani odpowiedniego przygotowania do "spotkania z arkuszem". Tak naprawde do szkoły (z nielicznymi wyjątkami) chodzi się tylko do frekwencji, a poziom zdobywania wiedzy odbywa się poza szkołą. Odnosze wrażenie, że jedyne co w tej szkole naprawdę się liczy, jest zmienianie butów. Woźne dokładnie pilnuja, czy każdy uczeń zaraz po wejściu do szkoły grzecznie kieruje się do szatni. Oprócz wiedzy typowo książkowej szkoła nie oferuje żadnych innych możliwości rozwoju. Nie robi się tu projektów, nie uczy współpracy, generalnie każdy chce tylko jak najszybciej mieć z głowy swoją robotę. Uczniowe prostu po szkole biegną do domu, by W KOŃCU móc się pouczyć, a nauczyciele, by usiąść przed telewizorem i odpocząć przed kolejnym dniem. Nikomu sie tak naprawde nic nie chce, brakuje pasji, miłości do zawodu. Do określiania sytuacji panującej w 3 LO pasuje jedno słowo: MARAZM. Owszem, sa te nieliczne wyjątki, jednak nie zmieniają one mojej negatywnej opinii o szkole. Żałuję wyboru i tyle. Wygląd szkoły, atmosfera, lokalizacja na plus. Towarzystwo też w porządku, nie ma zadnego snobizmu czy wyścigu szczurów. Można zawiązać przyjaźnie, życie towarzyskie jest rozwiniete. Jednak do liceum przede wszystkim idzie się po edukację - rzecz, której w 3 LO zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda Re: nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.16, 18:36 Współczuję Ci, jeśli uważasz, że szkoła powinna wkładać wiedzę uczniowi do głowy. W każdej lepszej czy gorszej szkole sam musisz zapracować na dobre wyniki. Nauczyciel nie zrobi tego za Ciebie! Zaskoczę Cię pewnie także z tym, że korki biorą również uczniowie innych szkół i III LO nie jest pod tym względem wyjątkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hoian20 Re: nie polecam 16.01.16, 21:55 Nie napisała, że "szkoła powinna wkładać wiedzę uczniowi do głowy". Napisała o marazmie, kiepskich nauczycielach, braku zaangażowania, niskiej frekwencji, co może rozczarowywać biorąc pod uwagę wysoką pozycję w rankingach, i pod tym względem III LO jest wyjątkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
hoian20 Re: nie polecam 16.01.16, 21:44 Zgadzam się w 100%. Są dwie klasy o profilu chemicznym, w jednej super-nauczycielka, w drugiej-porażka! Do obu klas są najwyższe progi więc trafiają tam naprawdę ambitni uczniowie, którzy od drugiej klasy masowo chodzą na korki, jeżeli zależy im na dobrym wyniku maturalnym z chemii. Brak pasji, zaangażowania nauczycieli (oprócz Pani od niemieckiego, szkoda, że nie ma więcej takich nauczycieli), prawie nikomu nie zależy na wynikach uczniów... Na wyniki próbnych matur trzeba czekać ponad miesiąc! W konsekwencji, lepiej zostać w domu i pouczyć się do korków, niż marnować czas na lekcjach - takie jest podejście uczniów jednej z najlepszych klas w liceum! (z najniższą frekwencją). Naprawdę jestem bardzo rozczarowana. W obiegowej opinii szkoła słynie z wysokiego poziomu chemii, biologii, nie wiem, może kiedyś tak było... Teraz szczerze odradzam wszystkim, którzy liczą dobry poziom z tych przedmiotów. Bardzo urazilo mnie też nieprzyjazne podejście dyrekcji oraz wychowawcy w stosunku do wszelkich uwag zgłaszanych przez rodziców. Zero pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
hoian20 Re: nie polecam 16.01.16, 21:48 Zgadzam się w 100%. Są dwie klasy o profilu chemicznym, w jednej super-nauczycielka, w drugiej-porażka! Do obu klas są najwyższe progi więc trafiają tam naprawdę ambitni uczniowie, którzy od drugiej klasy masowo chodzą na korki, jeżeli zależy im na dobrym wyniku maturalnym z chemii. Brak pasji, zaangażowania nauczycieli (oprócz Pani od niemieckiego, szkoda, że nie ma więcej takich nauczycieli), prawie nikomu nie zależy na wynikach uczniów... Na wyniki próbnych matur trzeba czekać ponad miesiąc! W konsekwencji, lepiej zostać w domu i pouczyć się do korków, niż marnować czas na lekcjach - takie jest podejście uczniów jednej z najlepszych klas w liceum! (z najniższą frekwencją). Naprawdę jestem bardzo rozczarowana. W obiegowej opinii szkoła słynie z wysokiego poziomu chemii, biologii, nie wiem, może kiedyś tak było... Teraz szczerze odradzam wszystkim, którzy liczą dobry poziom z tych przedmiotów. Bardzo urazilo mnie też nieprzyjazne podejście dyrekcji oraz wychowawcy w stosunku do wszelkich uwag zgłaszanych przez rodziców. Zero pomocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambus123 Re: nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.16, 20:00 W pełni zgadzam się z opinią cotangens_003 i hoian20! Jestem tegorocznym absolwentem III LO. Z całego serca odradzam wybór tej szkoły. Większość nauczycieli nie przykłada się, są kompletnie nie zaangażowani, nie zależy im na nauczaniu. W tej szkole trzeba zatroszczyć się o siebie samego, nauczyciele nie pomogą w przygotowaniu do matury. Wszyscy uczniowie chodzą na korki, bez których nie ma szans dobrze zdać maturę. W ciągu 3 lat nauki, była zorganizowana tylko jedna próbna matura. A na dodatek na tej próbnej maturze można było napisać tylko jeden przedmiot na poziomie rozszerzonym! Do szkoły chodzi się dla frekwencji, większość osób uważa, ze przychodzenie na lekcje (np. biologii z KS, chemii z EG, fizyki z DD) jest kompletna stratą czasu i znacznie więcej można się nauczyć samemu w domu. W drugim semestrze klasy maturalnej do szkoły chodziła tylko połowa klasy, a ci którym zależało na maturze, zostawali w domu się pouczyć albo przychodzili na pojedyncze lekcje. Poziom biologi jest żenujący, nauczycielka przez cala lekcje dyktuje do zeszytów, notorycznie popełniając błędy. Uczniowie musieli sami poprawiać nauczycielkę! Nauczycielce tej zdarzało się zapomnieć przyjść na lekcje, już nie wspominając o tym, ze to uczniowie musieli przypominać jej, ze mają napisać sprawdzian. W jednej klasie o profilu chem jest bardzo dobra nauczycielka, ale w drugiej tragiczna! Uczniowie z tej klasy, już w pierwszej klasie, rozglądali się za dobrym korepetytorem z chemii bo wiedzieli, ze nie ma najmniejszych szans aby ta nauczycielka cokolwiek ich nauczyła. O nauczycielach polskiego, geografii i historii trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo miałem z nimi podstawę. Nauczycielka od niemieckiego jest dobra, bardzo jej zależy na przekazaniu wiedzy. Parę osób zadawało pytanie o basen, już nie ma współpracy z basenem należącym do sp i mój rocznik nie miał możliwości korzystania z niego. Wysoka pozycja trójki w rankingu szkół wynika tylko z tego, że uczniom zależy, uczą się dużo na własna rękę i chodzą na korki. Szkoła jedzie na dobrej opinii z przed lat. Dobrzy nauczyciele odeszli, obecni w zdecydowanej większości olewają swoja prace. Jak wszędzie są wyjątki, ale bardzo nieliczne. Bardzo żałuję, że tą szkole wybrałem. Odpowiedz Link Zgłoś