-
zrobiłam pierwszy raz i mam wątpliwości
kremówka ubita z czekoladą, czy wytrwa do jutrzejszego wieczora czy to deser "na raz" ?
można to w ogóle przechowywać? jeśli tak to ile czasu?
-
Mniam, mniam wyglada i z pewnoscia smakuje bosko. Ale bardzo pracochlonne...
-
Przepis jak najbardziej dla mnie, bo ja nie lubię czasochłonnych ciast.
-
w przepisie na paschę wielkanocną jest m.in.pozycja: pół szklanki [b]
gęstej[/b] śmietany kremówki. Jednak śmietanka ta w większości jest
używana do ubijania i jest bardzo płynna. Jak/czym ją zagęścić.
Proszę o pomoc :-)
-
Planuję na święta zrobić torcik. Chcę go przybrać bitą śmietaną. Nie wiem
jaką wybrać, bo kiedyś kupiłam nie pamiętam już jakiej firmy i zważyła mi się
przy ubijaniu. Możecie polecić jakąś sprawdzoną???
-
Robię tort tiramisu. W przepisie napisano "ubić śmietanę kremówkę".
W sklepie widziałam dwa rodzaje: 30% słodka i 36% , z napisem kwaśna
do deserów. To którą powinnam kupić? Pilne
Pozdrawiam
-
na "bitą śmietanę"? Taka MU z kartonika. Zamierzam dodać 1 smietan-fix na 05 l.
Dzięki!
-
mam mrożone ciasto francuskie,a nie moge znaleźc przepisu na krem kremówkowy.
Kiedys robiłam z karpatkowym, ale nie bardzo przypomina kremowkę i jest za
słodkie.
Podzielcie się jakimś fajnym przepisem
-
Na jakich obrotach miksera tzn(dużych czy małych)ubijacie smietanę -kremówkę,jakie rodzaje ciast piec w pikarniku nastawionym na opcje góra-dół a jakie na termoobieg,zawsze mam z tym problem i jeszcze jedno zapiekanki zapiekac przy zakrytym naczyniu czy tez odkrytym.Bardzo prosze o odpowiedzi,z góry dzięki.
-
zamierzam zrobic banoffi z ubitą smietanka kremówką-dołoże troche fixu
Oetkera aby ja usztywnić. Prosze o radę- jak długo taka śmietanka może na
cieście postać? To tak jak śnieżka?czyli niedługo po zrobieniu do spozycia
czy dłużej?
-
Witam. Zna ktos moze przepis na te ciasto? Szukalem troche w necie ale nie
bardzo moge znalezc. Bede wdzieczny za jakies informacje.
-
Czy zmienia się w śmietanę ukwaszoną, którą można jeszcze wykorzystać czy jest po prostu do wyrzucenia?
Dodam, że termin upłynął 2 dni temu aczkolwiek zdarzyło się, że i przed terminem była ukwaszona i do ubijania się nie bardzo nadawała.
-
30? 36?
I czy z kartonika czy z kubeczka może być?
-
mam 0,5l śmietany kremówki, nie chce żeby mi sie zmarnowała a nie
mam pomysłu jak ja fajnie wykotzystać;) Macie jakieś fajne
propozycje??
pozdrawiam
-
Próbowałam dziś zrobić masę....i bardziej wyszła mi na polewę waniliową do
lodów, niż regularną, gęstą masę do kremówki. zrobiłam wszystko zgodnie z
zaleceniami p.gessler, a tu taka "zupka"...
może ktoś ma świetny sposób,który pomoże doprowadzić tę masę do odpowiedniej
konsystencji. dziękuję i czekam na dobre słowo.
-
Rzućcie jakieś pomysły. Tort miał być pierwotnie z białą czekoladą i malinami,
ale jubilat (3 latek) nie lubi białych kremów. Będzie więc taka wersja:
biszkopt z dodatkiem kakao i masa z kremówki z mleczną czekoladą. Co do tego?
Nadal konfitura malinowa? A może pomarańczowa? A może jakaś inna? I poncz jaki?
-
Dzisiaj w kawie czy herbacie pokazali taki deser. Pochodzi z Austrii. Ale
niestety nie zdążyłam zapisać przepisu. Czy ktoś może mi pomóc?
Wyglądało to bardzo apetycznie. Ogólnie to się piecze na blaszce paski z
biszkoptu i bezy. Przekłada kremem i winnym dżemem .Ale jaki krem ?Proporcje
Dziękuję M.
-
Dostałam 0.5 ltra od mamy i nie wiem jak ją wykorzystać. Macie jakieś ciekawe
przepisy?
-
Zna ktoś może przepis na pyszną szwedzką kremówkę coś wstylu tej którą
sprzedają w Hortex'ie
-
Zastanawiam sie nad tym fenomenem kremowek wadowickich uswieconych przez JP2.
Geneza powstania kremowek przypada na wszesne lata 70 i nalezy do cukiernika z hotelu Cracovia. Wiec Karol Wojtyla nie mogl na nie chodzic po maturze:(
Znam jedna pania z wadowic, ups znalam juz teraz, ktora z nim do szkoly chodzila i ona w ogole nie pamieta w wadowicach takich ciastek, poznala je dopiero duzo duzo pozniej w Krakowie wlasnie.
Wiec jak to tak naprawde bylo?
PS. W latach 90tych wczesnych bylam ...