Gość: cmr IP: *.4web.pl 27.06.07, 20:19 bez sensu - znika jeden z jaśniejszych punktów na studenckiej, niszowej mapie miasta i nikt się tym nie przejmuje. Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotreq Łódź bez kina Cytryna IP: *.lodz.mm.pl 27.06.07, 20:24 no super, jeszcze niech zamkną Charlie to już wogóle nie będzie gdzie obejrzeć dobrego filmu za niewielkie pieniądze. Jak mam wywalić za wyjście z dziewczyną do kina w CinemaCity prawie 40zł to za tą kasę w Charlim czy Cytrynie jest się na dwóch filmach, a i publicznośc bardziej wychowana, nie chałasuje popkornem i colą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.lodz.mm.pl 27.06.07, 21:02 ale to jest jedno z dwóch miejsc (mowa jeszcze o charliem) gdzie ludzie przychodzą obejrzeć film, a nie tylko do kina i nażreć się popcornu. aż mi słów brak, Cytryny absolutnie nie może zabraknąć! Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Smiech na sali 27.06.07, 21:22 To jest najlepszy przykład, jak puste są te wszystkie dęte hasełka odnoszące sie do "filmowej Łodzi", która już dawno z Łodzi odpłynęła... HOLLYŁODZ, he he he... pusty śmiech . Gdyby w tym menelskim mieście miał zniknąć z mapy jakiś kościół, to Kropa i jego bogobojne urzędasy znależliby sposób na dofinansowanie, ale niszowe kino, gdzie krzyż na ekranie nie wisi? A tyle forsy w tym mieście idzie na dofinansowanie różnych poronionych "festiwali"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lescheck Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.centertel.pl 27.06.07, 22:28 Zbyszu, trzymaj się! Mam nadzieję że ocalisz kino! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luke Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.lodz.mm.pl 27.06.07, 22:34 Nie wszystko stracone jeśli któryś z tych dwóch inwestorów przyjdzie...oby tylko nie przerobili tego na jakąś tancbudę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dla dobra Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 10:50 Jedynym inwestorem, który chce zostawić Cytrynę z takim klimatem jaki jest (chce podnieść jedynie standard kina) jest firma Kaktoos. Drugim inwestorem jest właściciel Lizard King'a, generalnie w planach ma zrobienie kolejnej łódzkiej imprezowni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamsss6 Łódź bez kina Cytryna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:02 Dla mnie to kolejny powód żeby się z Łodzi wyprowadzić...Najlepsze kino jakie było...Zostajemy skazani na wpieprzanie gigantycznych popcornów w silverze albo manufakturze i zachwycanie się Shrekiem 10.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiek Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:38 Zgadzam się z Wami, a teraz pomyślmy co zamiast narzekania i wrzucania wszystkim, możemy w tej sytuacji zrobić? jest trochę ludzi którzy się na to nie godzą... Może jeszcze mamy wpływ na coś w tym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
p_lar Forum Fabricum, teraz Cytryna... 28.06.07, 19:28 ...a potem Charlie. Szkoda, że takie miejsca znikają z mapy Łodzi, a w ich miejsce, jeśli powstają to są nijakie, bezpłciowe i bez polotu. Klub bardziej muzyczny niż filmowy. To znaczy jak, konkurencja dla Jazzgi? Lizarda? Dekompresji? Gniazda Piratów? Bagdadu? Kolejna imprezownia? Jakoś cieniutko to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryso-ryso Łódź bez kina Cytryna IP: *.toya.net.pl 28.06.07, 00:30 Wpadajcie ja jestem jutro na kasie... ostatnie dni pracy... smutno :( dużo miłych chwil i jeszcze więcej wspomnień.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nurek Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.netcontrol.pl 28.06.07, 00:32 Sławek trzymaj sie! Trzymam kciuki i dziekuje za liczne seanse na "chybil trafil" w czapce i za kotarami. I choc mieszkam juz w innym miescie za miejscem takim jak cytryna tesknie. Nurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Tak wygląda kultura filmowa w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 07:55 Ambitne pomysły są wypierane przez chłam i tandetę. Niestety dotyczy to wielu innych gałęzi kultury. Niedługo zostanie nam sama przetrawiona papka, przy której nie trzeba będzie myśleć. Nijaka muzyka, film czy literatura. P.S. Zbychu, trzymaj się. Mam nadzieję, że obronisz Cytrynę przed zalewem tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yennyfer11 Re: Tak wygląda kultura filmowa w mieście IP: *.193.160.244.b.tvsat364.lodz.pl 28.06.07, 10:37 ...ale na ich stronie nic nie napisali ze to juz koniec kina cytryna....-moze to jednak nie koniec? Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Nie nie nie chcemy cytryny chcemy kin ambitnych 28.06.07, 10:34 bez popcornu. Niech maisto obnizy czynsz bo zostaniemy z kinami w których mozna będzie obejrzełącznie chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yennyfer11 Re: Nie nie nie chcemy cytryny chcemy kin ambitny IP: *.193.160.244.b.tvsat364.lodz.pl 28.06.07, 10:39 z tym 'chlamem' to nie przesadzaj kolego.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Łódź bez kina Cytryna IP: 195.33.104.* 28.06.07, 12:03 Strasznie smutna wiadomość... Wiele seansów nocnych... Szkoda. Może do tego nie dojdzie... Choć sama przyznam, że na premiery i niektóre filmy nie chodziłam do Cytrynki, tylko do multikina, ewentualnie do Charliego. Jednakże Cytrynka posiada niewątpliwie wyjątkowy urok i jest kinem proponującym seanse inne niż pozostałe kina w naszym mieście. Do zobaczenia wszystkim wiernym gościom Cytrynki na ostatnich seansach. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Łódź bez kina Cytryna 28.06.07, 12:53 Hm. Kiedy zamknęli zreanimowane Przedwiośnie? Szkoda tego kina. Cóż, Łódź Filmowa płynie dalej (ech, te wszystkie łądne określenia pseudomarketingowe:/) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek 1981 Cytryna musi być kinem! IP: 145.7.218.* 28.06.07, 13:49 To miejsce jest niesamowite, wspaniałe i cudowne! Pełne pięknych wspomnień! Rozumiem ze finanse sa przeszkoda dla dalszego funkcjonowanie w takiej postaci, ale jesli jest ktos kto chce zachowac nazwe i klimat, a jedynie odświeżyc kino - MUSI dostac taka szanse. Mówie stanowcze NIE dla klubu, pubu czy czegokolwiek w tym stylu w tym miejscu. To jest miejsce dla kina, dla sztuki i dla niesamowitych ludzi! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marklar może j eszcze jest jakaś nadzieja?? IP: *.smrw.lodz.pl 28.06.07, 16:29 to straszne co się dzieje, gdyby tak się stało to uważam to dla mnie za większą stratę niz brak euro 2012...:(( chociaż niby jakaś tam jeszcze nadzieja jest. wysłałem tam mejla i o to co mi odpisali: > wczoraj w gaecie wborczej przeczytałem artykuł o waszej likwidacji. > chciałem się zatem u źródeł dowiedzieć czy to prawda? jeśli tak to > czemu brak info na waszej stronie. to byłaby naprawdę nie powetowana > strata dla łodzi. aż mi się płakać chce... > > pozdrawiam z nadzieją że to kaczka dziennikarska > > paweł niestety wygląda na to że tak...losy się jeszcze ważą, ale...nawet nie chcę podsycać nadziei :( Jaegermeister Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mewet Re: Cytryna musi być kinem! IP: 82.160.70.* 28.06.07, 18:16 zgadzam sie calkowicie.Cytryna musi pozostac kinem i tylko kinem.Mnie osobiscie wcale nie przeszkadzaja skrzypiace fotele i siedzenie zima w rekawiczkach, przynajmniej tworzylo to jakis klimat.Oczywiscie modernizacja nie jest czyms zlym, ale tylko wtedy kiedy zachowuje sie pierwotny charakter tego miejsca. POza tym nawet jesli pozostaloby tam kino, a zmienilaby sie nazwa to i tak bedzie sie mowic, ze "idziemy do cytryny".To przykre ze zawsze na przekor wszystkiemu stoja pieniadze.Ale moze cos da sie zrobic, w koncu to kino studenckie,a studenci potrafia kombinowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caroll_ann Łódź bez kina Cytryna IP: *.umed.lodz.pl 28.06.07, 17:35 jak można zamknąć tak magiczne i pozytywne miejsce.. gdzie indziej można było całą noc oglądać filmy i jeszcze rano zjeść pyszne śniadanko? to nie fair.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toshi Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 29.06.07, 01:19 W sumie nie wiem co powiedziec. Wiedzialem ,ze to sie stanie predzej czy pozniej chocby ze wzgledu na mniej lub bardziej "wizjonerskie" zarzadzanie w tym kinie. Co mam teraz powiedziec? (...) Spedzilem 2 lata w tym Cytrynie i to miejsce kojarzy mi sie przedewszytskim z ciekawymi ludzmi ktorych tam poznalem. Poczawszy od "cytrynowej zalogi" przez pana gitarzyste z sasiedztwa ktory przychodzil na nocne seanse az po wszystkich reprezentantow subkultur ktore znalazly w tym miejscu swoje miejsce i czas. To co teraz czuje to jakbym ,zegnal tych wszytskich ludzi ktorych tam poznalem. Mam tylko nadzieje ,ze niektorych z nich jeszcze spotkam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor K. Jak ratować (!) IP: *.lodz.mm.pl 29.06.07, 14:05 Każdy kto chce w jakiś sposób pomóc Cytrynie, niech odwiedzi tę stronę www.mnc.pl/~cytryna/strona/forum/forum.php?eff83.02e54d-.0/1.0.0/0.0.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Łódź bez kina Cytryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 15:12 Nie zamykajcie nam CYTRYNY!!! Proszę.... To jest filmowy duch Łodzi, niezastąpione i jedyne w swoim rodzaju prawdziwe KINO! Nie zabijajcie go w imię komercji :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RoX - Dziejesie.pl Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 20:15 Tak:( To STRASZNE:( Ostatni seans jest przewidziany na niedziele 1.07 na godzine 20.30 - ma to byc pozegnalna projekcja;( Jestem zalamana ta informacja i bardzo mi z tego powodu przykro:( Mam nadzieje, ze Pan Zbyszek odda Cytryne w odpowiednie rece, czyli firmie Kaktoos ktora tylko odremonuje kino pozostawiajac je do uzytku stalych bywalcow. Jesli kino trafi w posiadanie pana Lizaka to najchetniej poszlabym do Lizard King i rzucila w kogos cytryna! Mamy w naszym miescie kluby, puby i uwazam, ze kino powinno zostac kinem!!!!!!!!! Nie chce zeby w tym miejscu powstal kolejny klub z cyklu L...Cytryna to miejsce spotkan studentow! repertuar zawsze byl bardzo ambitny. Rozsadniejszy niz pietnasta czesc Shreka;/ Rozumiem ze sa rozne gusta ale wlasnie dlatego nasze miasto powinno zachowac tak studenckie kino! Sama i znajomi organizowalismy tam projekcje i spotkania, wernisaze, debaty za co jeszcze raz panu Zbyszkowi bardzo dziekuje, Jaegermeisterowi, calej ekipie i kociakowi ktory zadomowil sie w kinie:) Herbata zawsze byla pyszna, a nastroj magiczny!!!! Szachy, stoliki, festiwale - a to wszystko dla nas studentow!!!!!!!!! Jesli Cytryny zabraknie... chyba przestane chodzic do kina. Gdzie da sie zobaczyc jakis interesujacy hiszpanski, francuski lub balkanski film? Gdzie bedzie puszczane prawdziwe kino, a nie ta amerykanska komercha? Gdzie sie wybrac na debate studencka? Gdzie? Pytam gdzie? Razem z Cytryna zaniknie ten wyjatkowy klimat:( brak mi slow... tak mi przykro:( Odpowiedz Link Zgłoś
wwww Łódź bez kina Cytryna 29.06.07, 22:40 Jezu! To się dzieje naprawdę? Jak to możliwe????!!!! Zbyszek nie daj się!!!! Co prawda nie ma już wspaniałej i ślicznej Ani fotografki, ale nie daj się!!! Jak zabraknie Cytryny, to ja się chyba potnę. Bo ja nie chodze do Srinema albo zasranego Silver. Wierzę, że się Cytryna nie zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZbyszekSieńczewski Łódź bez kina Cytryna IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.07, 22:55 Przepraszamy, że tak późno piszemy wyjaśnienia, ale po pierwsze nie bardzo mieliśmy siły na pisanie o sytuacji, na którą nie do końca mamy wpływ, a po drugie nie chcieliśmy szkodzić trwającym rozmowom. Szczegóły wkrótce opiszemy, a teraz dwa słowa o tym co dzieje się na chwilę obecną. Cytryna miała od dawna poważne problemy finansowe wynikające m.in. z wieloletnich zaniedbań inwestycyjnych i z dość wysokiego czynszu jak na placówkę o charakterze kulturalnym. Zazdrościmy Charliemu czterokrotnie niższej stawki czynszowej wynegocjowanej od miasta. Niestety prywatna firma, która dzierżawi nam obiekt mimo najszczerszych chęci ma inne priorytety. Rozwiązaniem potrzebnym od dawna był inwestor zewnętrzny. Taki teraz się pojawił - firma Kaktoos z Warszawy.Chce nam pomóc i dalej prowadzić kino zachowując jego charakter i doceniając wyjątkową atmosferę. Niestety, dosłownie tydzień temu, pojawiła się oferta biznesmena z Łodzi, który chce zmienić nazwę i otworzyć klub muzyczny. Tej drugiej ofercie sprzyja na razie właściciel obiektu. Sprawa rozstrzygnie się na dniach. Wydawało się, że będzie to jasne już w tym tygodniu, ale mamy jeszcze szansę. Zapraszamy w niedzielę. Być może nie będzie to "OSTATNI SEANS FILMOWY". Serdecznie pozdrawiamy, dziękując za miłe słowa i gesty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Koniuszko Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.07, 23:24 Zbyszek,ale slaby tekst dałeś. Tak słaby jak artykuł tego dziennkarza z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
huann link do dyskusji na Forum Łódź 29.06.07, 23:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=65091209 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Re: link do dyskusji na Forum Łódź IP: *.4web.pl 30.06.07, 18:53 Zbychu trzymaj się !!! Niestety zaraz wyjeżdżam z Łodzi na tydzień a dopiero się natknąłem na te smutne wieści... Tak czy inaczej na mnie możesz liczyć jeśli tylko będę w stanie jakoś pomóc (separator audio do rzutnika miałem Ci zainstalować jakoś po powrocie z urlopu a tu taka kicha!). Może jakieś wspólne działania nas, widzów są jednak możliwe ? Jakieś wsparcie ? Jakaś petycja o dofinansowanie do RM ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powel Re: Łódź bez kina Cytryna IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.07.07, 10:48 ...słyszalem, ze Cytryna prowadziła kino Przedwiosnie za 0,00 czynszu i tez splajtowała!!!. Z moim sąsiadem do tej pory Pan Zbyszek nie rozliczył się za pracę. Czegoś tutaj nie rozumię..!!!. Moim zdaniem, wina jest po stronie zarządzających a powiedzenie "róbta co chceta" w kulturze sie nie ma sensu i często krzywdzi innych ludzi. Żałuję Cytrynki, nie żal mi kierownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt Ostatni pokaz? nie mozliwe 02.07.07, 09:05 wczoraj odbyl sie "ostatni pokaz" w kinie Cytryna mam jednak nadzieje, ze to tylko taka nazwa dla pokazu i ze we wrzesniu znowu bedzie mozna wpasc do Cytrynki do kina i na herbatke:) druzyno Cytryny trzymaj sie dzielnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to niemożliwe! Re: Ostatni pokaz? nie mozliwe IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.07.07, 13:31 to kino ma (i wierzę, że nadal będzie miało!) niepowtarzalny klimat i ambitny, ciekawy program. Może warto zainteresowć tym problemem np władze miasta? Tak by zachować to klimatyczne miejsce z oryginalnymi zasadami. Odpowiedz Link Zgłoś