Gość: aron IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 08:32 co sądzicie o tym, żeby w Łodzi zbudować sieć trolejbusową. Możnaby zastąpić w ten sposób część linii autobusowych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalstankiewicz Re: Trolejbusy w Łodzi 18.02.08, 09:12 Mnie by się podobało. Zawsze jakieś urozmaicenie. Autobusy poza tym strasznie kopcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uran Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 09:28 Ja to mysle, ze Arkadiusz Oleszczuk jest glupkiem wioskowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 11:10 Wady sieci trolejbusowej: - koszt trakcji, ktora w Lodzi musialaby byc kladziona od podstaw - w dalszym ciagu nie rozwiazuje problemu zakorkowania ulic (trolejbusy w przeciwienstwie do LTR nie maja skrzydel). - trolejbus w przeciwienstwie od autobusu nie ma mozliwosci wyminiecia drugiego trolejbusu - komletny brak taboru - w Polsce tylko trzy miasta maja linie trolejbusowe. POdsumowanie: bad idea. Duzo bardziej kosztowna i skomplikowana technicznie niz np. montaz nowego odcinka torow (chociaz ZDIT raczej ostatnio zajmuje sie de-montazem). Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Trolejbusy w Łodzi 18.02.08, 11:17 Gość portalu: profes79 napisał(a): > - trolejbus w przeciwienstwie od autobusu nie ma mozliwosci > wyminiecia drugiego W przypadku awarii można opuścić pałąki (czy jak tam te odbieraki się w przypadku trolejbusów nazywają) i spokojnie można wyminąć. Z tym akurat nie ma problemu :-) Co nie zmienia faktu, że budowanie sieci trolejbusów w Łodzi jest dosyć ekscentrycznym pomysłem forumowego trolla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 11:47 W przypadku awarii można opuścić pałąki (czy jak tam te odbieraki się w przypadku trolejbusów nazywają) i spokojnie można wyminąć. Z tym akurat nie ma problemu :-) Jezeli trolejbus ma drugi naped (akumulatory/diesel) a nie zawsze ma. A co do trolla - mieszka w Lublinie to sie napatrzyl :P Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Trolejbusy w Łodzi 18.02.08, 11:51 Gość portalu: profes79 napisał(a): > Jezeli trolejbus ma drugi naped (akumulatory/diesel) a nie zawsze > ma. > A co do trolla - mieszka w Lublinie to sie napatrzyl :P Ale po co temu drugiemu alternatywny napęd? Przecież pałąki się obracają, spokojnie trolejbus wyminie będąc podczepiony do sieci. Trajkti nie muszą jechać bezpośrednio pod siecią... Widziałem coś takiego w Wilnie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 12:46 A moze. Ja bazuje na informacji pisanej, ze cos takiego nie jest latwe a palaki nie maja takiego zasiegu. POza tym uszkodzony trolejbus musialby schowac wlasne palaki (bo cudow nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.lublin.enterpol.pl 18.02.08, 13:11 no gdzież brak taboru. Łódź mogłaby odkupić tanio trolejbusy od Lublina, gdzie trolejbusy są potrzebne jak sołoducha w poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.toya.net.pl 18.02.08, 13:31 Gość portalu: profes79 napisał(a): > Wady sieci trolejbusowej: > - koszt trakcji, ktora w Lodzi musialaby byc kladziona od podstaw Koszt jest zawsze wadą. Dla MPK życie w ogóle jest pełne wad, bo za darmo nic nie ma. Ta sama wada występuje też w rozważaniach o konieczności budowy nowych linii tramwajowych. Ta sama wada, kiedy rozważa się o wymianie taboru. Wpływy z biletów to jedyna zaleta. Poplecznicy MPK nie wydurniajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.toya.net.pl 18.02.08, 13:34 Najlepiej dla MPK byłoby sprzedawanie biletów na chodzenie pieszo. Koszt trakcji żaden, a transport jako tako działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:38 dla ciebie zas najlepiej byloby, abys sprawdzil czym wlasciwie zajmuje sie MPK, a czym UMŁ, bo pieprzysz glupoty, madrusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.toya.net.pl 18.02.08, 16:45 A co, MPK świadczy usługi charytatywnie? Pierwsze słyszę. Poza tym ciekawe, że każdy, kto porusza drażliwy temat finansów w MPK, to z miejsca jest "głupek", "mądruś" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ukalo Re: Trolejbusy w Łodzi 18.02.08, 16:52 Gość portalu: michaŁ napisał(a): > A co, MPK świadczy usługi charytatywnie? Pierwsze słyszę. Poza tym > ciekawe, że każdy, kto porusza drażliwy temat finansów w MPK, to z > miejsca jest "głupek", "mądruś" itp. Oczywiście, że nie. Tylko zarobek MPK nie ma nic wspólnego z biletami. Przyjrzyj się im i zobacz kto je emituje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Trolejbusy w Łodzi IP: 195.69.82.* 18.02.08, 19:32 > Poza tym > ciekawe, że każdy, kto porusza drażliwy temat finansów w MPK Ty nie poruszyles tematu finansow, tylko pleciesz cos o "potrzebie budowania linii tramwajowych". Akurat nie MPK jest za to odpowiedzialne, tylko miasto. I za bilety tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Trolejbusy w Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 14:44 Trakcja trolejbusowa jest bardziej skomplikowana niz tramwajowa, wystepuje koniecznosc montazu rozjazdow (na trakcji) a zysk w warunkach lodzkich bylby wg mnie zerowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Próbowano zbudować sieć trolejbusową. IP: *.prokom.pl 19.02.08, 15:04 Lata 60-te- zajezdnia na Limanowskiego miała być zajezdnią trolejbusową. Potem w latach 80tych obiło mi się o uszy ze znowu rozważano uruchomienie w Łodzi trolejbusów (p otym jak w Warszawie je na krótko reaktywowano). Argument za - ze rozbudowa sieci tramwajów jako bardzo kosztowna nie nadąża za rozbudową miasta - linie trolejbusowe łatwiej jest zbudować. Wg mnie mogłyby pełnić rolę dodatkowych podstawowych linii uzupełniających siec tramwajową. Autobusy można byłoby zepchnąć do linii peryferyjnych i okresowych. Istnieją miasta gdzie trzy trakcje tramwajowa, trolejbusowa i autobusowa razem funkcjonują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Próbowano zbudować sieć trolejbusową. IP: *.lodz.msk.pl 19.02.08, 16:54 > Wg mnie mogłyby pełnić rolę dodatkowych podstawowych linii > uzupełniających siec tramwajową. Tylko że chyba jedyny sensowny kierunek, to ul. Brzezińska. Dla Olechowa i CZMP rozwiazaniem jest rozbudowa sieci tramwajowej, a nie erzatz w postaci trolejbusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Próbowano zbudować sieć trolejbusową. IP: *.toya.net.pl 19.02.08, 20:35 Nie no, coś ty, wadą jest koszt położenia szyn. Odpowiedz Link Zgłoś