Gość: dorka b Jan Machulski nie żyje IP: *.wroclaw.mm.pl 20.11.08, 19:34 Odszedł wielki człowiek. Przyjaciel młodzieży, pasjonat życia. Gentelmen w każdym calu. Żal ogromny. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc zyczliwy Jan Machulski nie żyje IP: *.itt.com 20.11.08, 19:38 Nie rozumiem dlaczego nie pisze sie w jezyku polski ze ktos zmarl. Nie zyje a zmarl to dwie rozne rzeczy. Logicznie jest ze najpierw czlowiek musi umrzec zeby nie zyc.Poza tym taki tytul moze sugerowac ze nie umarl smiercia naturalna oraz okreslenie umarl jest konotacja bardziej z wiekiem czlowieka, lagodniejsza forma przekazu wiadomosci. Natomiast nie zyje jest raczej brutalnym okresleniem W kazdym innym jezyku nie pisze sie tak jak tu napisano te notatke. Poza tym mam pytanie czy Jan i Juliusz to rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorka b Re: Jan Machulski nie żyje IP: *.wroclaw.mm.pl 20.11.08, 19:41 Jan to ojciec Juliusza Odpowiedz Link Zgłoś
martynoszka Jan Machulski nie żyje 20.11.08, 20:12 Pamiętam jak dziś, i zawsze będę, spotkanie z panem Machulskim ! Spotkalam go na ulicy w Mielnie, na wakacjach . Zauważył, że razem z mamą go rozpoznalysmy, powiedzial : "Serwus" i sie uśmiechnął :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexey Jan Machulski nie żyje IP: *.ds1-ksa.adsl.cybercity.dk 20.11.08, 21:21 Very, very sad news :( VaBank was (and still is) one of the best movies ever! Rest in peace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Jan Machulski nie żyje IP: *.toya.net.pl 20.11.08, 21:27 Żegnaj Panie Janie, będzie nam Pana strasznie brakowało. Źle się dzieje w państwie duńskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaz Jan Machulski nie żyje IP: 83.225.240.* 20.11.08, 21:34 Tak jakos dziwnie to brzmi...Jan Machulski nie zyje...Mowia,ze dopoki pamietamy o osobie,ona tak naprawde nigdy nie umrze...Panie Janie,dolaczyl Pan do Niesmiertelnych Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.n19 Żegnaj, Kwinto! 20.11.08, 21:38 Żal. Wielki żal. I zazdroszczę mu. Jak wielkim, jak wspaniałym trzeba być człowiekiem, żeby wzbudzić w tylu różnych sercach taki czysty żal. Nie wiem, jak to tam jest, po tamtej stronie. Po tej stronie słowa z nim nie zamieniłem - nie było dane, ale tam Go przyuważę. I może dopiero tam mu podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kramerko 'Uczcijmy go minutą ciszy' (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 21:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikado Jan Machulski nie żyje IP: *.cable.casema.nl 20.11.08, 21:44 Wielki człowiek, niezapomniany Henryk Kwinto w "Vabank" zapalam znicz dla Pana Jana odeszli-pamietamy.pl/Odeszli/3118 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wychowanek Jan Machulski nie żyje IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 22:48 Mawiał: "Gdy człowiek się rodzi płacze inni się cieszą, gdy umiera jest szczęśliwi inni płaczą..." Odpowiedz Link Zgłoś
izate Jan Machulski nie żyje 20.11.08, 23:27 Byłam dziś na Targowej. Nie wiedziałam jeszcze... Wielki żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ['] „Kochaj ludzi mocno, a oni ci tym odpłacą” IP: *.forweb.pl 20.11.08, 23:28 www.teatry.art.pl/!rozmowy/jeszczew.htm Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_ul Zawał.... może dlatego, że..... 20.11.08, 23:31 Skopiowane ze strony Teatru Ochoty, którego Współtwórcą był Jan Machulski... Szanowni Państwo, Drodzy Widzowie, przed kilku dniami dowiedzieliśmy się z mediów, że od 1 stycznia 2009 roku Teatr Ochoty przestanie istnieć. Decyzją Biura Kultury zostanie przekształcony w bliżej nieokreślony twór, zarządzany przez stowarzyszenie lub fundację. Chcemy, by bardziej niż teatr był to ośrodek twórczości teatralnej – powiedział dwa dni temu Rzeczypospolitej Dyrektor Biura Kultury Marek Kraszewski. My, Zespół Teatru, wszyscy pracownicy, a także aktorzy i artyści związani z Teatrem Ochoty od wielu lat – wystosowaliśmy list do Pani Prezydent Hanny Gronkiewicz – Waltz, podpisany m.in. przez: Małgorzatę Bogdańską Leona Charewicza Krzysztofa Kiersznowskiego Zofię Kucówną Jana Kulczyckiego Tatianę Kwiatkowską Teresę Lipowską – Zaliwską Katarzynę Łaniewską Cezarego Morawskiego Roberta Ostolskiego Witolda Pyrkosza Halinę Rowicką Piotra Siejkę Agnieszkę Sitek Małgorzatę Treutler Zdzisława Wardejna Ewę Wawrzoń Annę Wojton Jerzego Zelnika Jeżeli Państwo kochają teatr, doceniają naszą pracę, zaangażowanie, jakie wkładamy w każde przedsięwzięcie naszego Teatru, jeśli repertuar i atmosfera Teatru Ochoty są Państwu bliskie i chcą nam Państwo pomóc w walce o istnienie naszego Teatru, prosimy o wsparcie. Każdy list i e-mail jest dla nas ogromną pomocą. Bez publiczności teatr nie istnieje. Zawsze mogliśmy na Państwa liczyć (frekwencja 96 – 100 %), dlatego tym goręcej zapraszamy na naszą najnowsza premierę - spektakl ORKIESTRA TITANIC Christo Bojczewa w reżyserii naszego Dyrektora Tomasza Mędrzaka. To przedstawienie opowiada o ludziach, którzy nie mają swojego miejsca, są odrzuceni przez pędzący jak oszalały pociąg świat, skazani na zapomnienie. Czy to tragikomiczna przepowiednia losu teatru we współczesnej rzeczywistości? Zespół i pracownicy Teatru Ochoty Polecam także link www.teatrochoty.pl/?pid=oteatrze&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodziak Jan Machulski nie żyje IP: *.toya.net.pl 20.11.08, 23:33 Smutny dzień przez tą wiadomość miałem Bardzo Lubiłem Pana Machulskiego Pokój Jego Duszy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tmu Re: Jan Machulski nie żyje 20.11.08, 23:52 Rosyjscy wielbiciele tworcosci Jana Machulskiego tez chca dolaczyc swe wyrazy zalu i smutku. Wielki Artysta odszedl. Zegnaj, ukochany Panie Kwinto. [*] Przepraszam, moze nieladnie napisalam, ale sa emocje ktore nielatwo wyslowic w obcym jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tad Jan Machulski nie żyje IP: *.retsat1.com.pl 21.11.08, 00:14 Mistrzu-spoczywaj w spokoju. Taka smutna Mistrzu Twa ostatnia rola. Łzy,łzy i tylko łzy zamiast braw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Jan Machulski nie żyje IP: *.193.125.249.ipnet.kiev.ua 21.11.08, 00:15 R.I.P. Вічна пам'ять! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Jan Machulski nie żyje IP: *.chello.pl 21.11.08, 00:51 Dziś słodkie wino ma gorzki smak. Odszedł człowiek wielkiego talentu i jeszcze większej skromności ... +++ ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jan Machulski nie żyje IP: 82.36.83.* 21.11.08, 02:19 Wspaniały aktor i człowiek,na zawsze pozostanie wielki w historii polskiego kina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janq Jan Machulski nie żyje IP: *.acn.waw.pl 21.11.08, 06:44 Jan byłeś wielki, uronię jeszcze wiele łez, ale ze śmiechu, oglądając Twoje komediowe kreacje. Brawo Janie Machulski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azamandius Jan Machulski nie żyje IP: *.214.leased.lanck.net 21.11.08, 11:37 "Ucho od śledzia" moim najbardziej ulubionym zwrotem jest już 20 lat! Niech reszta ziemi w pokoju! Odpowiedz Link Zgłoś
spons78 Jan Machulski nie żyje 21.11.08, 19:36 Od dziecka bardzo lubię kino. Szczególnie kino polskie. Są postaci bez których trudno je sobie wyobrazić, a wśród nich z pewnością wymienić należy Jan Machulskiego - wspaniałego aktora, wykładowcę oraz wychowawcę wielu pokoleń artystów. Filmy z Jego udziałem oglądałem po kilkanaście razy. Mogę nawet powiedzieć, że na nich się wychowałem. „Orzeł”, „Rękopis znaleziony w Saragossie”, czy wreszcie „Vabank” to tylko część z filmografii Mistrza. Szczególnym sentymentem, podobnie jak większość mojego pokolenia, darzę „Vabank”, w którym Jan Machulski stworzył niezapomnianą postać Henryka Kwinto, największego kasiarza II RP. Dziś to już film kultowy, a Kwinto i jego „ucho od śledzia” weszli do kanonu nie tylko polskiego kina, ale także języka potocznego. Zawsze kiedy oglądam perypetie Kwinty z uwagą śledzę miejsca, w których kręcono zdjęcia do tego wspaniałego filmu. Ulica Moniuszki, Cmentarz Stary przy ul. Ogrodowej, czy też bank przy al. Kościuszki to tylko niektóre z wyjątkowych łódzkich zakątków. Pomyślałem sobie nawet, że warto by było stworzyć turystyczny szlak „Łódź śladami Kwinty”, który byłby świetną atrakcją dla odwiedzających nasze miasto. Inny pomysł na promocję Łodzi podsunął sam Jan Machulski, podczas jednego z naszych spotkań – stwórzmy na rogatkach miasta „bramy do Łodzi”, na których widniałby napis: „Gdybyś mieszkał w Łodzi – byłbyś już domu”. Na taki pomysł mógł wpaść tylko prawdziwy lodzermensch! Tomasz Kacprzak Odpowiedz Link Zgłoś
panuelo.beauty Jan Machulski nie żyje 22.11.08, 10:20 Piękny chłopiec z Ostatniego dnia lata nie pobiega już po wydmach, nonszalancki filozof nie zagra na trąbce.RIP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Jan Machulski IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.08, 20:34 Genialny akor. Cudowny, wspaniały człowiek... Nikt nie jest w stanie go zastąpić... :((( Po prostu przeżyłem szok gdy usłyszłem tą tragiczną wiadomość. Do dziś nie mogę się otrząsnąć. Pustka... Czuję się tak jakby odszedł ktoś z moich bliskich. Bez Jana Machulskiego świat (nie tylko akorski) nigdy nie będzie taki sam. Chciałoby się powiedzieć "skończyła się pewna epoka". Mistrzu dlaczego nas zostawiłeś? To nie był czas na Ciebie... Serwus! Żegnaj profesorze... Kochamy Cię! Nigdy nie zapomnimy Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Spoczywaj w Pokoju Kwinto ['] 22.11.08, 21:43 A jaszcze w tym roku udało mi się z nim porozmawiać dostałam zdjęcia z Vabanku z trąbkom i autograf. On mimo wieku mówił tak samo jak kiedy był młody, nie był taki "zdziadziały", świetnie się trzymał. Bardzo mi się podobał z czasów młodości i nawet jeszcze w Vabanku był niczego sobie, uwielbiam jego głos i właśnie on mimo wieku się nie zmienił. Talent i uroda, dystatns, normalność i nieprzeciętność za razem, w dodatku tyle lat z jedną kobietą, pięknie przeżył życie. Wielka szkoda, mam nadzieje tylko, że nie cierpiał i umarł szybko i bezbolaśnie. Spoczywaj w Pokoju Kwinto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Jan Machulski nie żyje IP: *.acn.waw.pl 23.11.08, 19:37 Kochany Panie Profesorze, jak zwykle miała Pan rację:) a ja nie zdarzyłam... ale już nigdy nie będę robiła niczego wbrew sobie- tego mnie Pan nauczył i jeszcze jedno: Pan pierwszy całował mnie w rękę dziękuję za każde dobre słowo a dzis wie Pan już co chciałam powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś