Dodaj do ulubionych

Moderacja a patriotyzm

21.04.14, 14:03
Pisalem i ja sam i kilka innych nickow wiele razy o desancie rosyjskich propagandzistow na forum swiat. Jako, ze Rosja prowadzi akcja szpiegowska i propagandowa w wielu krajach Europy (m.in. Niemcy ostrzegaja swoich deputowanych przed rosyjskimi szpiegami) te akcje na forum niczym niezwykly sie nie wydaja.

Kilku moderatorow sie juz na ten temat wypowiedzialo mowiac: nie jestesmy odpowiedzialni za poglady na forum. Nie znam osobiscie moderatorow, ale sadze, ze chca powiedziec, ze wojna z rosyjskimi pogadami to nie jest ich wojna. W tym duchu przyszpilono nawet na foum swiat watek (niewinny) jednego z czolowych propagandzistow.

Jako, ze uczestnicze na forach gazety od 10 lat, znam i inne wojny w ktorych moderatorzy sie bardziej poczuwali do deklaracji i do wycinania. Mysle tu o potyczkach zydowsko-polskich na roznych forach kilka lat temu.

Zalozmy zatem ze ta wrazliwosc u moderatorow jest obecna i sprobuje po tej linii pojsc. Rosjanie nie sa antysemitami w oczach polskich Zydow. Mogli w Rosji zyc i pewnie to im Zydzi na plus zapamietali. Powiedzmy nawet, ze sprytni wladcy Rosji umieli grac na narodowosciowym fortepianie i wykorzystywali Zydow do swoich celow, stawiajac ich na wysokich stanowiskach tu i owdzie.

Dzisiejsza Rosja gra jednak zuelnie inna karte, odbudowuje swoje imperium metodami z lat 30 ubieglego wieku i w zadnym stopniu nie przyklada sie pozytywnie do rozwoju cywilizacji. Proponuje imperium ale niewiele albo nic poza tym. Popieranie je propagandy albo pozwalanie na jej darmowe szerzenie w niczym nie zmieni roli Zydow ani Izraela. Moze zmienic i to bardzo sytuacje Polski. Jesli destrukcja Ukrainy sie uda to w kolejce bedzie Polska. I jej niepodleglosc moze byc zagrozona.

Radze wiec szczerze moderatorom przedyskutowac miedzy soba czego chca a czego nie i do czego sie poczuwaja a do czego nie i zadzialac w konsekwencji.

PF
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Moderacja a patriotyzm 21.04.14, 16:04
      Moderator nie prowadzi zadnej polityki. Moderator nie usuwa postów ludzi prezentujących takie czy inne idee. Moderator usuwa posty niezgodne z Regulaminem.

S.
      • polski_francuz Dwie odpowiedzi 21.04.14, 17:26
        Pierwsza, regulamin powinien odpowiadac zdrowemu rozsadkowi. A zdrowy rozsadek mowi, ze na forach polskich gazet nie powinno sie propagandy na korzysc innego kraju prowadzic. Tym bardziej jesli ta propaganda polskim interesom nie odpowiada.

Drugia, to rozwazenie pragmatyczne. Posko-rosyjskie pierepalki na forach obnizaja poziom dyskusji, powoduje ze mniej ludzi na nie zaglada i gazeta traci przez to i czytelnikow i reklamy z ktorych korzysta. Na dluzsza mete sa zatem niekorzystne dla zywotnych interesow Gazety Wyborczej, ktora o ile wiem nalezy do akcjonariuszy a nie do rosyjskich oligarchow.

Czyz nie lepiej, we wlasnym interesie, stworzyc forum Rosja i na to forum kierowac posty na rosyjski temat? Wszak w przeszlosci stworzono forum n/t katastrofy smolenskiej i forum Bliski Wschod.

PF
        • snajper55 Re: Dwie odpowiedzi 21.04.14, 19:48
          polski_francuz napisał:

> Pierwsza, regulamin powinien odpowiadac zdrowemu rozsadkowi. A zdrowy rozsadek
          > mowi, ze na forach polskich gazet nie powinno sie propagandy na korzysc innego
          > kraju prowadzic.

Oczywiście co jest propagandą na korzyść innego państwa (USA, Watykanu, Ukrainy czy Rosji) jest dla każdego jasne? Co z propagandą na korzyść takich organizacji jak UE, NATO, Kościół Katolicki czy ONZ? A z propagandą na korzyść wegetarianizmu? Czy jej też nie należałoby zakazać?

> Tym bardziej jesli ta propaganda polskim interesom nie odpowiada.

Każdy inaczej widzi interes Polski. Czy lansowanie tezy o zamachu smoleńskim odpowiada interesom Polski czy też może odpowiada im lansowanie tezy o katastrofie smoleńskiej? Które posty wycinać?

> Drugia, to rozwazenie pragmatyczne. Posko-rosyjskie pierepalki na forach obniza
          > ja poziom dyskusji, powoduje ze mniej ludzi na nie zaglada i gazeta traci przez
          > to i czytelnikow i reklamy z ktorych korzysta. Na dluzsza mete sa zatem niekor
          > zystne dla zywotnych interesow Gazety Wyborczej, ktora o ile wiem nalezy do akc
          > jonariuszy a nie do rosyjskich oligarchow.

Poziom dyskusji obniża forma rozmowy a nie tematy, na które się rozmawia. Rozmowa o pogodzie może ludziom forum obrzydzać, rozmowa o Ukrainie może ludzi do forum przyciągać.

> Czyz nie lepiej, we wlasnym interesie, stworzyc forum Rosja i na to forum kiero
          > wac posty na rosyjski temat? Wszak w przeszlosci stworzono forum n/t katastrofy
          > smolenskiej i forum Bliski Wschod.

I kolejne forum Ukraina? I kolejne USA? NATO?

S.
          • polski_francuz Rosja i Ukraina 21.04.14, 20:00
            Jesli temat budzi wiele namietnosci, pyskowek i awantur i przestaje odpowiadac tytulowi forum (forum Swiat dla przypomnienia) to warto stworzyc forum temu tematowi poswiecone. Tak bylo z tematami zydowskimi (i powstalo forum BW) i podobnie z katastrofa smolenska (i powstalo nowe forum takze).

Tym bardziej, ze Rosja to wielki kraj i calkowicie na swoje wlasne forum zasluguje. Jesli juz bardzo prawoslawnym byc, to mozna stworzyc Rosja i Ukraina.

Nie wiem tylko czy Ukraincy nie zaprotestuja:)

PF
            • snajper55 Re: Rosja i Ukraina 21.04.14, 20:45
              polski_francuz napisał:

> Jesli temat budzi wiele namietnosci, pyskowek i awantur i przestaje odpowiadac
              > tytulowi forum (forum Swiat dla przypomnienia) to warto stworzyc forum temu tem
              > atowi poswiecone. Tak bylo z tematami zydowskimi (i powstalo forum BW) i podobn
              > ie z katastrofa smolenska (i powstalo nowe forum takze).
              >
              > Tym bardziej, ze Rosja to wielki kraj i calkowicie na swoje wlasne forum zaslug
              > uje. Jesli juz bardzo prawoslawnym byc, to mozna stworzyc Rosja i Ukraina.
              >
              > Nie wiem tylko czy Ukraincy nie zaprotestuja:)

Co chwila inny temat budzi namiętności. Jakiś czas temu był nim temat Kosowa czy Iraku. Lub zamachu na WTC. Kto dziś by na nich pisał? Temat żydowski to wyjątek. W Polsce będzie on zawsze żywy i budzący emocje, choćby wszyscy Żydzi na świecie przeszli na islam. :)

Rosja to wielki kraj, ale to przecież nie tematy o Rosji budzą teraz emocje, tylko tematy o Ukrainie.

S.
              • polski_francuz Emocje 21.04.14, 21:14
                to budza, przynajmniej we mnie, piekne kobiety. Takze inteligentne kobiety. Temat Rosji i Ukraina budzi w Polakach inne uczucia od 1612 roku. Przyznaje, ze Zydzi sa bardziej historycznie zaawansowani, bo to juz Konrad Mazowiecki ich sprowadzil a Kzimierz Wielki dal sie Zydowce uwiesc.

Ale od 402 lat, czyli od 16 generacji Polakow, Rosjanie tez sa istotnym tematem. Obecnym w kazdej polskiej rodzinie i wa kazdym podreczniku historii.

Zydzi, zajmowali sie swoimi interesami a emocje ktore budzili wynikaly glownie z tego, ze byli od Polakow bardzo rozni? Tak rozni jak Arabowie od Francuzow.

Rosjanie tez sie dosc roznia od Polakow. Maja inne podejscie do prawdy, inny stopien zorganizowania. A przede wszystkim, inne poczucie misji. I te misja jest obecnie nawrocenie forumowiczow forum swiat na wiare, ze w Kijowie rzadza banderowcy, antysemici (ciagle ci Zydzi), brutalni i nieodpowiedzialni ludzie.

Byc moze to jest prawda a byc moze nie. Jako, ze nie ma innych znawcow Ukrainy niz rosyjscy propagandzisci, to trudno cos powiedziec obiektywnego. No i ta propaganda wlasnie przeszkadza. Przeciez forum nie powinno jej sluzyc, a jedynie wymiane pogladow.

I w koncu tym uczuciem, ktore budza Rosjanie jest strach. Strach ze tu powroca i zaczna nawracac Polkow juz z bliska.

I wrocmy teraz do moderatorow. Czy oni maja stracha?

PF
          • pijatyka Re: Poziom dyskusji obniża forma rozmowy 22.04.14, 01:47
            Właśnie - forma obecności na forum tego stada pro-kacapskich (sorry, słowo "rosyjski" nie przechodzi mi przez klawiaturę) trolli jest chyba jeszcze bardziej nie do przyjęcia niż treści
            • pijatyka Re: Poziom dyskusji 21.10.14, 14:54
              Wielokrotnie banowany (ale widocznie jeszcze za mało) kacapi troll daje głos

forum.gazeta.pl/forum/w,50,155200709,155200709,Wojentorg_zaczal_dzialac_ze_zdwojonym_wysilkiem_.html

Tak sobie, na gościnnym forum gazeta.pl, gaworzy GRU z FSB (czy na odwrót)
              • pijatyka Re: gaworzy sobie GRU z FSB 25.10.14, 22:43
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,155259317,155259317,Igor_Strielkow_zostal_odwolany_z_urlopu_.html
        • kolter-mr Re: Dwie odpowiedzi 24.04.14, 08:56
          polski_francuz napisał:

> Pierwsza, regulamin powinien odpowiadac zdrowemu rozsadkowi. A zdrowy rozsadek
          > mowi, ze na forach polskich gazet nie powinno sie propagandy na korzysc innego
          > kraju prowadzic. Tym bardziej jesli ta propaganda polskim interesom nie odpowiada.

Czyli regulamin ma dopuszczać tylko typowy smród , bród i typowe Polskie piekiełko ??
          Masz problemy z percepcją ??
          • polski_francuz Mam 24.04.14, 10:52
            problemy z rosyjska propaganda na polskim forum.

Jak zrobic regulamin by zdrowy rozsadek nie ucierpial to jest problem natury praktycznej. Osobiscie bardziej wierze w ludzi, a w tym wypadku w moderatorow, niz w przepisy.

Szczegolnie z w pierepalkach z Rosjanami.

PF
          • chateau Re: Dwie odpowiedzi 24.04.14, 21:15
            Ja też mam identyczny problem.
            Propaganda to spam i tyle.

Po długiej przerwie odwiedziłem czeskie fora i okazało się, że Łubianka jednak bardziej "lubi" Polskę, nie ma tam tylu nachalnych ruskich spamerów.
            • pijatyka Re: Propaganda to spam 25.04.14, 10:12
              O, trafna uwaga (na temat tej "wymiany poglądów")
            • snajper55 Re: Dwie odpowiedzi 29.04.14, 23:17
              chateau napisał:

> Ja też mam identyczny problem.
              > Propaganda to spam i tyle.

Wytnijmy propagandę prorosyjską. Wytnijmy propagandę banderowców. Wytnijmy propagandę narodowców. Wytnijmy propagandę propisowską. Wytnijmy propagandę zwolenników kary śmierci. No to i propagandę jej przeciwników wytnijmy. Nie wolno zapomnieć o wycięciu propagandy wegetariańskiej. Propagandę zwolenników odchudzania też wytnijmy. Nie będzie propagandy. Niczego nie będzie. Kononowicz rulez!

S.
              • polski_francuz Niby 30.04.14, 01:54
                znam Cie od lat ale nie moge tego zamiatania sprawy pod dywan zrozumiec.

Podajesz wiele przykladow tzw poprawnosci politycznej: od propisu do wegatarianskiej dietologii.

Ale podstawowa sprawa pozostaje jak piesc w nosie: Rosjanie czynia propagande na polskim forum. A policja forumowa sprawdza, czy ich uczynki nie sa antysemickie a jesli nie sa to mowi: roulez czyli jedzcie dalej!

A ja jakos nie moge jechac na takiej propagandzie. Cos sie wsrod mederatorow stalo: albo powymierali albo olewaja albo sie nie juz poczuwaja.

I przyznam sie, ze mnie to troche zatyka. Bo nie wiem juz co mam jeszcze powiedziec i jak przekonywac...

PF
                • snajper55 Re: Niby 30.04.14, 13:47
                  Piszesz o poprawności politycznej a sam zdajesz się być jej orędownikiem. Wypowiedzi miłośników Putina są dla Ciebie niepoprawne i chciałbyś, aby je usuwano. Czyje jeszcze? Zwolenników separatystów też? A przeciwników obecnego rządu Ukrainy? Gdzie chcesz postawić granicę usuwania?

Nie rozumiem, dlaczego nie możesz zaakceptować forum, jako miejsca ścierania się poglądów (propagand)? Wszystkich poglądów (poza nielicznymi wyjątkami wymienionymi w Regulaminie). Tu można być proruskim, proszwabskim, prożydowskim, progabońskim a nawet propolskim.

Zaraz napiszesz o zorganizowanym pisaniu za ruble. Masz dowody, że Adam123 tak zarabia? Nie neguję zjawiska, pytam o konkrety. To że nowy i proruski to nie dowód. Tak samo dobrze można uważać, że to wydarzenia na Ukrainie skłoniły proruskiego Adama123 do pisania na forum. Dlatego jest nowy.

Gdybym miał taką możliwość, to bym Ci dał jakieś forum pod opiekę. Bo co Ty, k..., wiesz o usuwaniu? :)

S.
                  • polski_francuz Poglady a propaganda 01.05.14, 00:40
                    Na szczescie nasza dyskusja sie posuwa do przodu. Piszesz:

"jako miejsca ścierania się poglądów (propagand)?"

I sadze, ze wlasnie z te rownoscia "poglad=propaganda" nie zgadzam sie.

Oto roznice.

Poglad to zdanie w dyskusji, ktore ewoluuje w maiere jej postepu i w miare wagi uzytych argumentow. Nie ma zadnego wstydu w zmienianiu pogladow. My sie zmieniamy i nasze poglady z nami. Poglad wyraza sie, na ogol, bedac o to zapytanym i nie narzuca sie natretnie przy kazdej okazji.

Propaganda jest przemyslanym zestawem pogladow sluzacych jakiemus interesowi. Propaganda jest platna w taki czy inny sposob (niekoniecznie pienieznie moze byc platna emocjonalnie).

Ktos z takim doswiadczenie jak Ty, i pewnie inni moderatorzy, potrafi bezblednie odroznic jedne od drugiego. Jestem o tym przekonany.

O usuwaniu malo wiem, w rzeczy samej, ale o dyskusji mam pojecie. I falsz w wielu nickach i w wielu wpisach wyczuwam na mile. I nie jestem pewnie jedynym.

PF
                    • snajper55 Re: Poglady a propaganda 02.05.14, 21:03
                      Propaganda jest prezentowaniem poglądów i nie jesteśmy w stanie odróżnić, czy ktoś robi to na czyjeś zlecenie, czy z wewnętrznej potrzeby. A takie właśnie rozróżnienie jest potrzebne.

Kryteria, które podałeś są bezużyteczne. Poglądy większości osób nie ewoluują w takcie dyskusji a każdy zakładający wątek prezentuje swoje poglądy bez pytania. Podobnie zresztą jak większość uczestników dyskusji.

Poglądy służące jakiemuś interesowi? Kurcze, a już myślałem, że odeszły czasy gdy padało pytanie "Komu to służy i kto za tym stoi?". Chyba każdy pogląd "służy" czyjemuś interesowi. Ja na ten przykład uważam, że pewna znana organizacja jest pasożytem i ten pogląd jest wodą na młyn antyklerykałów. :) Inne moje poglądy "służą" Wałęsie, a jeszcze inne - Tuskowi. Moje poglądy jakoś nie chcą ewoluować i wyrażam je bez pytania w celu upowszechnienia. Chyba należy moje wpisy wycinać jako propagandę. :)

S.
                      • polski_francuz Dokad prowadzi propaganda 04.05.14, 16:18
                        Twoje poglady wg. Ciebie by sie w Polsce lepiej dzialo, czy sprawiedliwiej dzialo. Propaganada prorosyjska moze doprowadzic do tego, ze Polski nie bedzie.

Roznica jest tak wielka jak byk przded corrida, ale jakos nie pootrafie jej porzekonywujaco pokazac.

Szkoda.

PF
                        • polski_francuz Re: Dokad prowadzi propaganda 04.05.14, 20:34
                          Twoje poglady sluza temu bys sie w Polsce...Propaganda...przed...potrafie jej przekonywujaco...

Sorry, to sa wyniki "jet lag" i za kilka dni bedzie lepiej.

PF
                          • snajper55 Re: Dokad prowadzi propaganda 06.05.14, 23:36
                            polski_francuz napisał:

> Twoje poglady sluza temu bys sie w Polsce...Propaganda...przed...potrafie jej p
                            > rzekonywujaco...
                            >
                            > Sorry, to sa wyniki "jet lag" i za kilka dni bedzie lepiej.

Drobiazg. Znam to. :)

Moje poglądy służą temu, aby w Polsce było lepiej? To przecież zależy od punktu widzenia. Człowiek religijny będzie uważał, że chcę dla Polski jak najgorzej. Tak jak Ty widzisz zagrożenie dla Polaków ze strony głosicieli poglądów prorosyjskich, tak inni widzą to zagrożenie w moich poglądach. Czy Twoich.

Czy propaganda prorosyjska może doprowadzić do tego, że Polski nie będzie? A czy propaganda wegetarian może doprowadzić do tego, że Polacy przestaną jeść mięso?

A jeśli nawet doprowadzi? Cóż, volenti non fit iniuria.

S.
                • marrant Re: Niby 30.04.14, 16:04
                  Mamy dostęp do IP piszących i nie ma powodów by twierdzić, że użytkownicy wyrażający konkretne poglądy robią to w sposób naruszający prawo.
                  Nie kasujemy za poglądy i nie kasujemy piewców teorii spiskowych, ale prosiłabym o powstrzymanie się przed ewentualnymi atakami personalnymi na innych użytkowników forum, które mogą z takowych wynikać.
      • chateau Re: Moderacja a patriotyzm 22.04.14, 14:51
        To może warto uzupełnić Regulamin? Pewnie jestem staroświecki, ale zawsze miałem wrażenie, że forum dyskusyjne służy do - tadam - dyskusji. Do wymiany poglądów. Do spierania się, do epatowania lepszą lub gorszą erystyką i takich tam. A nie do systematycznego uprawiania propagandy, wykorzystywania wolności wypowiedzi do szerzenia poglądów jawnie ksenofobicznych, wreszcie nie do publicznego lizania się po fiutach przez uczestników kółka wzajemnej adoracji.

Forum Świat od dawna przypomina ściek. Na Forum Kraj też nie jest jakoś lepiej, bo jak łatwo zauważyć wątki założone przez agenturę są regularnie podbijane przez członków tejże agentury w sposób infantylny i bezczelny (np. podbicie wątku tekstem "taka prawda.")
    • mietowe_loczki Re: Moderacja a patriotyzm 28.04.14, 12:47
      O, widzę, że więcej osób pisze na Berdyczów.
      • Gość: gość portalu Re: na Berdyczów IP: *.a1i.org 04.05.14, 22:09
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,150129264,150129264,Pytanie_do_A_Michnika_i_W_Radziwinowicza.html
        • Gość: aaa to nie jest forum, to instrument zwalczania Polski IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.14, 02:55
          codziennego lamania prawa przez administratora, az przyjdzie wolna Polska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka