Dodaj do ulubionych

Temat dla Redakcji

IP: *.icpnet.pl 06.02.04, 15:49
W ramach sugerowania tematów do opracowania przez Szanowną Redakcję pozwolę
sobie zgłosić taki oto problem: jak znaleźć stronę Urzędu Miasta Poznania w
internecie. Jeśli w wyszukiwarce google (wg wszelkich badań
najpopularniejszej) wpisać zapytanie "Urząd Miasta w Poznaniu", otrzymamy w
odpowiedzi linki do Szczecinka, Gniezna, Piły, Dzierżoniowa, itd. Na próżno
szukać Poznania. Po przejrzeniu kilkunastu ekranów i domyśleniu się jakimś
cudem, że adres bip.city.poznan.pl, to właśnie to, o co nam chodzi,
docieramy, owszem, do bardzo ładnej strony. Ale... i tu kolejne zadanie do
rozwikłania przez Szanowną Redakcję, to ustalenie, kiedy strona Urzędu,
oprócz doznań wizualnych, dostarczy nam niezbędnych formularzy. Tego, który
mi był potrzebny - nie ma.
Obserwuj wątek
    • Gość: ppp Re: Temat dla Redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.04, 00:21
      Sprawa jest poważna i bec cienia wątpliwości zasługuje na miejsce na pierwszej
      stronie. Poznańscy urzędnicy celowo i perfidnie chowaja informacje o pracy
      magistratu przed Poznaniakami i w związku z tym wpadli na iście szatański
      pomysł umieszczenia strony internetowej Urzędu pod niemożliwym do znalezienia
      adresem www.um.poznan.pl (alibo www.city.poznan.pl). Kto by się domyślił, że
      strona Urzędu Miasta w Poznaniu może znajdować się na stronie www.UM.Poznan.pl?

Masz george świętą rację, coś trzeba z tym zrobić. Strona powinna być pod
      adresem np. www.strona-urzedu-miasta-poznania-przygotowana-specjalnie-dla-
      georga.pl albo www.strona-urzedu-miasta-poznania-dla-idiotow.pl

nie pozdrawiam,
    • Gość: chris Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: *.icpnet.pl 07.02.04, 00:48
      A może po prostu należałoby się nauczyć jak właściwie obsługiwać wyszukiwarkę Google?

Ja przy użyciu tej właśnie wyszukiwarki znalazłam stronę w ciągu kilku sekund.

A skąd wiedzieć, że adres 'bip.city.poznan.pl' to właśnie to czego szukamy? No cóż, słowa 'urząd miasta' były wytłuszczone...
      • Gość: george Re: Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: 62.21.8.* 07.02.04, 01:38
        A może po prostu należałoby się nauczyć rejestrować strony w wyszukiwarce.
        Przyjrzyj się umiejętnościom tego, który robił to dla Gniezna. To, co znalazłeś
        w ciągu kilku sekund nie było główną stroną Urzędu Miasta. Czy moim obowiązkiem
        jest biegła znajmość szyfru mim, cim, bip?. Po otwarciu mima pierwsze, co
        widzisz, to informację, czyje są imieniny i gwarowe blubry, co raczej sugeruje
        stronę towarzysko-rozrywkową a nie urzędową i w moim przypadku spowodowało
        natychmiastową ewakuację. Jednym słowem jest to zrobione D O D U P Y.
        • Gość: chris Re: Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: 62.21.18.* 07.02.04, 02:00
          Może i powinni je lepiej rejestrować, ale to nie zmienia faktu, że nie umiesz szukać.
          Znajomość szyfru mim, cim i bip też nie jest mi potrzebna, bo po prostu kliknęłam link, przy którym wytłuszczonym drukiem widniał napis: "Urząd Miasta Poznania". Po otwarciu wcale nie zauważyłam żadnych blubrów czy imienin (mówimy o stronie bip.city.poznan.pl, prawda?). Otworzyła mi się strona, a właściwe pod strona urzędu, bynajmniej nie wyglądająca na towarzysko-rozrywkową (no chyba, że dyżury radnych to dla ciebie rozrywka?), no ale w takiej sytuacji dotarcie do strony głównej to już naprawdę proste.

• Gość: chris Re: Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: 62.21.18.* 07.02.04, 02:00
          Może i powinni je lepiej rejestrować, ale to nie zmienia faktu, że nie umiesz szukać.
          Znajomość szyfru mim, cim i bip też nie jest mi potrzebna, bo po prostu kliknęłam link, przy którym wytłuszczonym drukiem widniał napis: "Urząd Miasta Poznania". Po otwarciu wcale nie zauważyłam żadnych blubrów czy imienin (mówimy o stronie bip.city.poznan.pl, prawda?). Otworzyła mi się strona, a właściwe pod strona urzędu, bynajmniej nie wyglądająca na towarzysko-rozrywkową (no chyba, że dyżury radnych to dla ciebie rozrywka?), no ale w takiej sytuacji dotarcie do strony głównej to już naprawdę proste.

• Gość: george Re: Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: 62.21.8.* 07.02.04, 02:38
            Ja pisałem nie o stronie bip, lecz o mim, bo ta się ukazuje po wpisaniu adresu
            www.um.poznan.pl
          • Gość: george Re: Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: 62.21.8.* 07.02.04, 02:38
            Ja pisałem nie o stronie bip, lecz o mim, bo ta się ukazuje po wpisaniu adresu
            www.um.poznan.pl
            • Gość: chris Re: Jak znaleźć stronę... to dosyć proste. IP: *.icpnet.pl 07.02.04, 12:03
              Wiem, tylko ja od razu znalazłam stronę bip:-)
              Czy kiedy używasz google, to używasz strony głównej czy opcji 'zaawansowane szukanie'? Ja mam właśnie ustawioną stronę główną na 'zaawansowane' i wtedy jest o wiele prościej. Wpisałam 'Poznan' i szukaj wyrażenia: 'urząd miasta' i ... to wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka