Dodaj do ulubionych

Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować

15.04.10, 07:24
Żenująca postawa firmy. Więcej nie wejdę do sklepu Apartu, jest tyle innych.
Obserwuj wątek
    • tomashec Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować 15.04.10, 08:44
      w ogóle tzreba byc niespełna rozumu aby obwieszać się świecidełkami
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.icpnet.pl 15.04.10, 09:07
        Tylko jakimś cudem czynią to od tysiącleci, dzięki czemu w kulturze powstało coś
        takiego jak ... sztuka. To tak na marginesie.

Natomiast patologiczny jest sam system handlu w niedzielę. Dzięki nam,
        konsumentom stał się on podstawowym dniem handlowym. Jego funkcja dla nas nie
        jest ważna każdy może znaleźć sobie zajęcie na niedzielę, a wyżyć się w sklepach
        w sobotę, gdyż poza handlem już bardzo niewiele zawodów pracuje przez 6 dni
        tygodnia), natomiast handel w sobotę jest ogromną dźwignią ekonomiczną dla sieci
        handlowych (tak spożywczych, jak i specjalizowanych, jak odzieżowe, czy
        jubilerskie właśnie), które poprzez "optymalizację" zatrudnienie kosztem
        pracowników łatwiej pokonują indywidualny handel, czy też franczyzobiorców. Sami
        budujemy sobie oligopol na rynku, koncentracja w handlu już dziś jest większa
        niż na zachodzie.

Czas żeby skończyć z argumentami religijnymi przy kampanii o wolną niedzielę,
        gdyż podstawowym jest interes ekonomiczny społeczeństwa. Duża koncentracja w
        rękach sieci kończy się zwyczajnie zmniejszaniem konkurencji i podnoszeniem dziś
        niższych cen.
    • Gość: realistka Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 08:58
      Taka dbałość o detal o szczegóły o pozytywny wizerunek, PR, miss świata
      ambasadorka marki... A wystarczy jeden mail, jedna decyzja, której nikt nie
      przemyślał, która na dodatek okazuje się byc niezgodna z prawem, żeby cały ten
      blichtr runął. I już PR musi nadrabiac miną i swiecić oczami. Pytanie: ile to
      wszystko jest warte? Odpowiedź - NIC.
      (Nic w Aparcie jak dotąd nie kupiłam. Podobne postawy mnie nie zachęcają)
      • Gość: pracownica Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.echostar.pl 15.04.10, 09:17
        Ale nie tylko w Aparcie kazali odpracować te godziny.W związku z tym
        artykułem może i u nas w firmie zmienią zdanie.
        Generalnie pracodawcy nie pokazują klasy w związku z żałobą.A teraz
        spory o tą niedziele, godne pożałowania.
        Najlepszą nauczka by była słaba sprzedaż w sobote i niedziele.A
        najlepiej zerowa.Ale na to nasze społeczeństwo nie jest przygotowane.
        • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.icpnet.pl 15.04.10, 09:26
          W sprawie odpracowania polecam anonimowe zgłoszenie sprawy mailem do Państwowej
          Inspekcji Pracy. Czas by w Wielkopolsce w sprawach o wykroczenia pospolite było
          respektowane prawo.
    • Gość: Włodek z Grunwaldu jeszcze uwaga o żałobie IP: *.icpnet.pl 15.04.10, 09:24
      Jeszcze dwie uwagi o prawie pracy.

"Po południu Apart też zmienił front. Kilka godzin po telefonie "Gazety"
      rzecznik firmy informował już, że zarząd potraktuje wolne "11 kwietnia jako
      nieobecność usprawiedliwioną". - Pracownicy nie muszą brać urlopu - zaręczyła
      Helena Palej z Public Relation."

Nie jest to żadna nieobecność usprawiedliwiona, lecz podmiot organizujący pracę
      ustalił, że tego dnia jednak jej nie będzie. Jeśli pracownik był w gotowości do
      jej podjęcia, to nie musi nic więcej robić by otrzymać płacę za nieprzepracowany
      dzień, ponieważ taką decyzję podjął pracodawca.

Jednak nie ma żadnego powodu by miał być automatyczny urlop na pogrzeb
      Prezydenta, Papieża, czy z jakiegokolwiek innego tytułu, z jakiego raz po raz
      ogłaszana jest żałoba narodowa. Jeszcze trochę pociągniemy taką atmosferę, a -
      znając naszą mentalność - staniemy się nacją lubującą się w żałobie.

Praca jest pracą, i jest wartością tak dla pracobiorcy, jak i pracodawcy.
      Wszystko można ustalić, ale nie można przesadzać. Myślmy po wielkopolsku. Czy
      ktoś już wie jak bardzo spadnie nam PKB wskutek celebrowanej w mojej ocenie
      nadmiernie żałoby? Dziś najwyraźniej zaczął się jakiś długi weekend, gdyż ulice
      są znacznie mniej zatłoczone niż były. Stawiam, że żałoba będzie nas kosztowała
      0,3% PKB. Zapewne za miesiąc analitycy nabiorą odwagi by to podliczyć. Ciekaw
      jestem wyniku.
    • Gość: zenek Apart ma już chyba tradycję w tego typu zagraniach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 09:54
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,2485412.html
      "Na zewnątrz brylant. A w środku? Pracownicy firmy mówią: jesteśmy zmuszani do fałszerstw. I pokazują bulwersujące dokumenty. Jeden z nich - z 2003 roku - to okólnik przesłany do pracowników w sklepach "Apartu". Ma nazwę "rozporządzenia". Sygnowany jest pieczątką (bez podpisu) Marka Synakowskiego - to główny koordynator firmy ds. sprzedaży . W kilku punktach pracownicy dowiadują się, że: za nadgodziny nie będzie pieniędzy, po towar mogą jeździć tylko w dni wolne od pracy, a dni przysługujące na opiekę nad dzieckiem będą traktowane jak urlop. Ale najważniejsze jest w kolejnych punktach. "Rozporządzenie" nakazuje prowadzić dwa harmonogramy pracy: pierwszy dla ewentualnej kontroli, a drugi "nie dostępny dla urzędów kontrolujących". W pierwszym mają być wpisane "ustawowe" godziny pracy, a drugim faktycznie przepracowane."
    • pablopablo1 Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować 15.04.10, 09:58
      super a siec castorama niewpadla na pomysl dnia usprawiedliwionego, nawet
      biedronka niekarze pracownikom odpracowywac !!!DNIA ZALOBY NARODOWEJ!!!
      • Gość: ble Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 11:04
        nie rozśmieszajcie

mogę wymienić więcej takich firm :)
        już 2 razy musiałem zmieniać grafik, żeby pasował
        do dni żałobnych.
    • Gość: klaus Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: 212.76.46.* 15.04.10, 10:02
      Typowe dla polskich dorobkiewiczańskich firemek. W końcu szef musi w 5 lat osiągnąć poziom życia zachodnich kolegów dorabiających się od kilku pokoleń.
    • Gość: ZBG Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 10:24
      Zazdroszczę tym z Apartu, będą mogli odpracować żałobę. Ja jestem bezrobotny,
      nie mogę żadnego dnia odpracować i nie mam pieniędzy.
      • Gość: zenek Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 11:17
        To poszukaj pracy zamiast siedzieć na forach.
        Postawa lepsza praca za małą kasę i z łamaniem praw pracowniczych niż żadna,
        powoduje właśnie takie sytuacje jak z Apartem.
    • madmaddie90 Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować 15.04.10, 10:28
      niby, że firma prywatna taka zła? Pracuję na AGH w Krakowie, też
      musimy żałobe odpracować.
    • takapustka Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować 15.04.10, 10:44
      www.rozowykubek.pl/2010/04/lekko-postrzelone-kolanko.html

I po co to?
      Nie lepiej dac wolne i pokazać gest?
    • sevennationarmy umowa o pracę 15.04.10, 10:49
      Jak mnie to irytuje!!!

Biedni pracownicy Aparta, muszą odpracować żałobę!

A co z tysiącami osób pracującymi na umowy zlecenia/umowy o dzieło? My ZAWSZE
      musimy odpracować, wszystko: żałobę, święta, choroby... Co to za dziwny system
      prawny, który się lituje nad częścią pracowników, a część traktuje totalnie po
      macoszemu!

Na szczęście za dwa miesiące zmieniam pracę na mniej rozwojową, ale z umową o pracę.
      • Gość: Włodek z Grunwaldu Re: umowa o pracę IP: *.icpnet.pl 15.04.10, 11:22
        Sęk w tym, że umowy o zlecenie są najczęściej nadużywane. Przyjmujesz zlecenie,
        to masz obowiązek je wykonać, ale nikt nie może sprawować nad Tobą kontroli,
        niczego Tobie narzucać. Jeśli ktoś Ci narzuca (np. przychodzić co rano na
        określoną godzinę), to jest to już powód do wniosku do Sądu Pracy o
        przekwalifikowanie tej umowy na umowę o pracę.

A umowy o dzieło... to już kretynizm (obu stron), gdyż dziełem
        bywają...prowadzenie ksiąg, sprzedaż w sklepie itd. Jakież to działa?
    • nadnatek Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować 15.04.10, 11:05
      Nie tylko w Aparcie. Pracuje w salonie optycznym Fielmann, i też musimy odpracować. Odpracować, albo wziąść urlop na żądanie za zeszłą niedziele. Żenujące
      • Gość: zenek Nic nie musisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 11:13
        Jeśli wolne było decyzją pracodawcy, a Ty zgłaszałaś (domyślną) gotowość do
        pracy - pracodawca nie może Cię zmusić do odpracowania.
        Jeśli oczywiście masz umowę o pracę.
        A jeśli uparcie próbuje to zrobić - e-mail do PiPy i/lub do jakiejś gazety.
        O tym właśnie jest ten artykuł :)
      • Gość: mamira Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.superkabel.de 15.04.10, 11:21
        Nie wiem,wlaczam myslenie przyczynowo-logiczne,i nic mi nie
        gra.Zostala ogloszona zaloba narodowa,ze wskazaniem,ze sklepy nie
        maja pracowac.Czyli??Wskazanie to dotyczylo wlascicieli sklepow,i to
        jest ich wklad,w zalobe narodowa,nie maja za ten dzien
        dochodu,koniec,kropka.Ale co maja do tego pracownicy???Tym
        kapitalistom juz naprawde pada na leb.Fielmann w Niemczech,tez
        kazalby odpracowywac ten dzien???Zreszta w NIemczech Fielmann nie
        pracuje w zadna niedziele i zyje.
        • Gość: zenek Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 12:12
          Możesz udowodnić tezę postawioną w tym zdaniu?
          "Zostala ogloszona zaloba narodowa,ze wskazaniem,ze sklepy nie maja pracowac."
          Oczywiście chodzi o jego drugą część.
          • Gość: mamira Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.superkabel.de 15.04.10, 13:37
            Nie mecz kaziu ojca.
            • Gość: zenek Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 14:00
              Tylko tyle?
              A argumenty?
              Brak?
              • Gość: mamira Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.superkabel.de 15.04.10, 14:44
                Logiczne jest to,ze wlasciciel nie ma prawa zadac od pracownikow,aby
                odpracowali wlasnie ten wolny dzien,wzglednie pokryli go ze swojego
                urlopu.
                • Gość: zenek Coteż i ja napisałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 14:56
                  Ale ja się pytam o te wskazania "ze sklepy nie maja pracowac".
                  Gdzie / kto czynił takie wskazania?
    • Gość: sad Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.icpnet.pl 15.04.10, 15:02
      Pan prezydent na Wawelu?

Dumny? Pokaż swój sprzeciw! Przyjdź w czwartek, punktualnie o 18.00, załóż
      papierową KORONĘ na głowę i... odejdź w swoją stronę.
      Poznań: rynek ratusz
      Szczecin: pl. Lotników
      Kraków: rynek przy Mickiewiczu
      Warszawa: pl. Zamkowy
    • alfalfa Re: może mi ktoś wytłumaczyć 15.04.10, 15:23
      dlaczego sklepy mają być zamknięte? Czy jest jakieś prawo, które
      mówi, że "w dniu żałoby sklepy są zamknięte"? Jeśli tak to dlaczego
      tylko sklepy, dodatkowo tylko w niedzielę? Ja dzisiaj pracuję a w
      końcu jest i dziś żałoba. Czy ta w niedzielę jest jakaś bardziej?
      A.
    • Gość: jogar Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.10, 16:21
      To nie wchodż, a najlepiej by zakazano pracy zwłaszcza w handlu
      przez całą żałobę, prawda. Ci co chcą wolnego niech otworzą sobie
      dzialalnośc!Pamiętajcie tylko o PKB!!!
    • mariuszet Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować 15.04.10, 16:37
      A dlaczego firma ma płacić za dzień wolny. Nie ma pracy nie ma pieniędzy. Załóż
      gościu firmę i dawaj pracownikom płatne wolne, to zobaczymy jak długo pociągnie.

pan.zaskroniec napisał:

> Żenująca postawa firmy. Więcej nie wejdę do sklepu Apartu, jest tyle innych.
      • Gość: zenek Bo to firma dla PR kazała pracownikom nie pracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 17:09
        Weź sobie do ręki Kodeks Pracy zanim coś skomentujesz.
      • Gość: raczka Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 13:24
        Ta sytuacja pokazała prawdziwe obliczej tej lanserskiej firmy!
    • Gość: tufi_ Re: Żałoba? W Aparcie kazali ją odpracować IP: *.146.29.43.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.04.10, 17:03
      Pisałam już o tym w innym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,67,110147814,110147814,do_art_Jak_w_niedziele_beda_otwarte_sklepy_.html
      Z tego co wiem, to chyba w castoramie jednak też muszą odpracować, ale już nie w
      niedzielę, żeby pracownik nie dostał dodatku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka