Dodaj do ulubionych

Aż 101 nowych połączeń dla regionu

20.09.10, 22:10
To jest dla Poznania jeden z najważniejszych projektów transportowych dekady! Za dotarcie do tego celu marszałek Jankowiak z PSL najprawdopodobniej będzie miał mój głos do sejmiku województwa. Nie zapominajmy, że aglomeracja poznańska to 30% ludności województwa, a taka Kolej Metropolitalna przez kilka lat pozwoli zmniejszyć korki w Poznaniu. Dzisiaj 1/3 samochodów na ulicach miasta, to samochody jadące do Powiatu Ziemskiego albo z PZ do miasta. Każde ułatwienia dla tych ludzi to znaczne zmniejszenie ruchu w Poznaniu.
Obserwuj wątek
    • wlodzimierz_nowak nowe poznańskie dworce dla KM 20.09.10, 22:14
      1. Nie kolej aglomeracyjna (długo sam tak pisałem), a metropolitalna gdyż Gniezno, Opalenica, Czempiń są w metropolii poznańskiej, ale już poza aglomeracją.
      2. Brakuje jakiejś pieszczotliwej nazwy w stylu PeSTka.
      3. Jak przystało na miasto, w którym bardzo rozwija się design, należałoby z miejskiej kasy solidnie dołożyć do nowych dworców przesiadkowych, ale nie tylko w sensie funkcjonalnym, lecz także zadbać o to by były ciekawe wzorniczo.
      • Gość: Junior Re: nowe poznańskie dworce dla KM IP: *.cable.net-inotel.pl 20.09.10, 22:46
        Dlaczego nie jest to jako 'komunikacja'?
        • Gość: Junior Re: nowe poznańskie dworce dla KM IP: *.cable.net-inotel.pl 20.09.10, 22:48
          Pomysł oczywiście super, jeszcze tylko remont torów do Obornik i Wągrowca i będzie nie najgorzej, a nawet 'prawie dobrze'.
          • wlodzimierz_nowak Re: nowe poznańskie dworce dla KM 20.09.10, 23:00
            Zanim cały system "zagra", zanim połączenia będą co kwadrans, to minie wiele wody i zainwestujemy (celnie) dużo pieniędzy. Nie ma się co oszukiwać, że budowanie takiego systemu to proces na kilka lat. Przeciwnie, na jedną, dwie dekady. Ale kiedyś trzeba zacząć nadganiać zaległości. Powoli do dopasowania do sieci tych połączeń mieszkańcy zaczną nakłaniać swoje gminy i te będą musiały inwestować w autobusy do stacji kolejowych, a nie do Poznania, będą inwestowały w parkingi koło tych stacji, w ścieżki rowerowe. Ale ten pierwszy zdecydowany krok ze strony władzy publicznej został wykonany. I nie ma znaczenia, że przez lata będziemy czytali o potknięciach w tej sprawie. Ważne, że praca w ogóle się zaczęła.
        • Gość: gość Re: nowe poznańskie dworce dla KM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 08:54
          > Dlaczego nie jest to jako 'komunikacja'?

Bo komunikacją jest także ten portal
      • Gość: ~hiena Re: nowe poznańskie dworce dla KM IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.10, 13:08
        Może "S-Bana" ? ;)
        • plendz Re: nowe poznańskie dworce dla KM 21.09.10, 14:22
          Dobre;-))
          Albo Nowa PeWuKa;-)
    • Gość: ja Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: 178.235.137.* 20.09.10, 23:07
      Kiedy wreszcie remont linii kolejowej z Murowanej Gośliny/Wągrowca do Poznania? Gdyńska wiecznie zakorkowana!!!
      • Gość: kkoz Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.09.10, 23:24
        To prawda połączenie Koziegłów i reszty przez kolej byłoby super, mam nadzieję że szybko to zostanie zrobione. Ale cieszę się bardzo że pierwszy krok został zrobiony! Panie Marszałku, wyrazy uznania i czapki z głów!
        Swoją drogą ciekawe jak na to zapatruje się Prezydent Grobelny i czy aktywnie dąży(l) do rozwoju tego projektu.
        • Gość: Marcin Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: *.izacom.pl 21.09.10, 00:26
          Ależ w Poznaniu nie ma tradycji jeżdżenia koleją ;)
          • wlodzimierz_nowak władze Poznania 21.09.10, 17:08
            Chciałbym się mylić, ale jeśli się nie mylę, to władze Poznania:
            - torpedują budowę linii Kolei Metropolitalnej na lotnisko na Ławicy, która także dała by całej dzielnicy możliwość szybkiego i ekologicznego dotarcia do centrum.
            - zaniedbały rozmowy z PKP o stworzeniu podczas przebudowy dworca wydzielonych peronów pod Kolej Metropolitalną, a przecież kursy co 30 minut to tylko początek, w każdym mieście, gdzie kursują SBahny jeżdżą one co 10-15 minut (tyle że na krótszych trasach, np. linia nr 1 z Opalenicy do Gniezna może kursować w przyszłości dalej co 30 minut, ale zapewne w ciągu już kilku lat potrzebny będzie dodatkowy kurs na trasie Dopiewo-Pobiedziska), i w Poznaniu za 10 lat pewnie też do tego dojdziemy, albo będziemy chcieli.
            - chyba nie wpisały w MPZP żadnej z ok. 10 nowych miejskich stacji postulowanych przez projektantów sieci Kolei Metropolitalnej.

Jeśli władze Poznania mają jakieś zasługi w kwestii powstawania Kolei Metropolitalnej, to przepraszam. Nie są one mi po prostu znane. Od wielu, wielu lat dopominam się na forum ruszenia z miejsca tego systemu transportowego i faktu, który miałby go przybliżać ze strony miasta sobie nie przypominam. A poza faktami świadczącymi negatywnie znane mi są też kulisy rozmów między urzędnikami miejskimi i marszałkowskimi, więc w istnienie tych zasług, o których nie słyszałem, zwyczajnie szczerze wątpię.
      • Gość: lechu Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: 213.17.245.* 21.09.10, 08:15
        No po prostu rewelacja! Przejazd na Plewiskach jest prawie cały czas zakorkowany. Teraz już w ogóle nie będzie się otwierał.
        • vipunia Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu 21.09.10, 08:58
          Niestety.
          Przydałoby się przeznaczyć środki na przejazdy bezkolizyjne w ramach aglomeracji poznańskiej, tu już z kolei też jest władza Urzędu Marszałkowskiego - sporo środków europejskich poszło na kwestie usprawnienia ruchu kolejowego, modernizacja tras i taboru - zarówno tzw. krajowych jak i regionalnych.
        • Gość: Adam Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: 150.254.124.* 21.09.10, 10:50
          To się na Plewiskach przesiądź na pociąg, będzie jeździł co 30 minut!
          • Gość: lechu Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: 213.17.245.* 21.09.10, 11:22
            A jak mam się dostać z dzieckiem do tego dworca na Plewiskach? Samochodem nie, bo nie ma jak dojechać, bo korek i gdzie zostawić. Autobusem? Nie, bo stoi w kilometrowym korku jak wszystkie samochody. Pieszo? Dziękuję za 3 kilometrowy spacer, szczególnie w perspektywie nadchodzącej jesieni i zimy. W dodatku jak większość nie pracuję przy samym dworcu w Poznaniu. Trzeba jeszcze dojechać trawajem lub autobusem. Naprawdę to jest problem.
    • kontemplator07 Aż 101 nowych połączeń dla regionu 21.09.10, 09:00
      Gratulacje dla Urzędu Marszałkowskiego. To historyczne wydarzenie.
    • vipunia Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu 21.09.10, 09:02
      Włodku mam nadzieję, że znajdziesz na liście do Sejmiku chociaż 1 osobę, która bardziej zasługuje na Twoje poparcie. Przypominam, że marszałek Jankowiak z PSL jest też odpowiedzialny za nadzór nad Wojewódzkim Urzędem Pracy w Poznaniu (rozdzielającym środki z Europejskiego Funduszu Społecznego), czyżbyś miał pozytywne zdanie na ten temat? Chyba nie ;)
      • Gość: kontemplator07 Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 12:39
        Chopin też był neurotycznym samolubem, co nie znaczy, że nie możemy go kochać np za mazurki.
        • vipunia Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu 21.09.10, 13:05
          chcesz powiedzieć, że ze względu na mazurki oddałbyś swój głos na Chopina? ;)
      • wlodzimierz_nowak Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu 21.09.10, 17:10
        Wiem, że jesteś zawodowo blisko tego tematu, więc możesz mieć kompetentny pogląd w tej sprawie. Nie mniej, dobrze aby wszyscy mieszkańcy Metopolii z dużą uwagą podeszli do wyborów do sejmiku. Są one dla nas niezwykle ważne.
    • vipunia :)))))))) 21.09.10, 09:07
      Nie może zabraknąć pozytywnego komentarza.
      Sprawę usprawnienia ruchu kolejowego znam z opowieści mojego dziadka i cieszę się, że te plany są w końcu realizowane. Kolejna kadencja musi się jeszcze dogadać w kwestii parkingów buforowych - z tym trzeba się pospieszyć, bo przy torach naprawdę często brakuje terenów na tego typu inwestycje.
      Oczywiście - trzymam kciuki, bo dla nas mieszkańców podpoznańskich miejscowości kolej to naprawdę dobre rozwiązanie. Korzystałam 10 lat dojeżdżając na zajęcia do liceum, później studia i praca... i teraz też jak mam wizję stania w korku 1h-1,5h wolę dojechać do centrum pociągiem.
      • Gość: kontemplator07 Re: :)))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 12:43
        Powinny stacje przejąć samorządy gminne, tam zorganizowac parking dla samochodów i rowerów, przeorientować linie autobusowe, zrobić plany urbanistyczne w otoczeniu stacji, uzbroić teren i pilnować, żeby tych terenów nie zabudować byle czym, bo bogaci inwestorzy sami się po nie zaczną zgłaszać zaraz po tym jak pociagi metropolitalne będa przyjeżdżać częściej.
    • biger2 Aż 101 nowych połączeń dla regionu 21.09.10, 12:38
      Wszystko oczywiście jest super, sam mam zamiar korzystać z tej komunikacji jak już wybudują przystanek na Strzeszynie.
      Na tą chwilkę nurtuje mnie jedna kwestia, czy ktoś pomyślał o wiaduktach nad torami kolejowymi np. na Lutyckiej lub Grunwaldzkiej? Teraz w ciągu dnia przejazdy kolejowe będą więcej czasu zamknięte niż otwarte...
      • Gość: gość Re: Aż 101 nowych połączeń dla regionu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.10, 12:47
        ... a po co robić konkurencję kolejom - poza tym im szybciej dojadą samochodem na Rondo Śródka, tym dłużej będą na nim (i po drodze) stać w korkach w Poznaniu - a z nimi dłużej będą stać takze ci, którzy teraz stoją nieco krócej.
      • wlodzimierz_nowak widukty nad torami 22.09.10, 21:09
        A na czyim terenie leżą? Miasta Poznania. Wiadukt na Grunwaldzkiej to dyskusyjny problem * ale na pozostałe "miasto nie ma pieniędzy", ale ma np. 10 mln (koszt wiaduktu na Obornickiej przy Suchym Lesie) na zakopany wiadukt nad przyszłą kiedyśtam III ramą na Bukowskiej (sprawa w prokuraturze o niegospodarność), buduje tramwaj na Franowo w droższym wariancie (300 zamiast 120 mln) oraz przeznacza na III ramę na Żegrzu 150 zamiast 50 mln, gdyż znów buduje pełne wiadukty do nikąd na święte nigdy, zamiast przygotowaną w ZDM wersję modułową do przyszłej rozbudowy, czyli coś ekonomicznie uzasadnionego. Zauważ, że w tych wszystkich marnotrawstwach ani razu nie padło nic o stadionie, Grunwaldzkiej czy termach.
        A nie da się ukryć, że wiadukty nad torami oraz Św. Wawrzyńca i Dolna Głogowska to obecnie PRIORYTETOWE inwestycje dla systemu drogowego Poznania. Tylko jakimś cudem władze Poznania nie zauważają tego priorytetu.

*dlaczego wiadukt na Grunwaldzkiej jest dyskusyjny? Z kilku powodów.
        1. Leży on na granicy z gminą Komorniki oraz na planowanej trasie z Dopiewa oraz jest w 55% użytkowany przez mieszkańców Powiatu Ziemskiego (badania z 2006 albo 07, a teraz mieszkańców Plewisk znów przybyło), więc skoro mieszkańcy Plewisk wyprowadzili się z Poznania i płacą dzisiaj podatki gminie komorniki (samorządy żyją tak naprawdę właśnie z wpływów z PIT), to gmina ta powinna znacząco partycypować w kosztach budowy. A z tego co czytałem oczekiwania wójta Komornik wobec pokrycia kosztów budowy przez Poznań są wysokie, a przez siebie niski.
        2. Już dzisiaj istnieje szybka, sprawna i łatwa metoda na połączenie nowych osiedli w Plewiskach z Poznaniem - przez wyasfaltowanie ulicy Południowej w Plewiskach i połączenie przez nią i Fabianowską ruchu z Poznaniem ulicami Fabianowo aż do Głogowskiej. Bardzo wygodny i szybki dojazd by powstał.
        3. Już za 2 lata ruch na przejeździe się zmniejszy, gdyż dzisiaj jest główną drogą tranzytową wokół południowo-zachodniej aglomeracji. Za 2 lata oddany zostanie do użytku odcinek S-11 od A2 do Sadów i dalej Suchego Lasu i nikomu już nie powinno przychodzić do głowy robienie sobie tamtędy skrótu.
        4. Docelowo
        - pętla tramwajowa powinna zostać pociągnięta do torów kolejowych, gdzie powstałby dworze Kolei Metropolitalnej. Mieszkańcy tej części Poznania na parkingu Park&Ride mogliby zostawiać samochody, czy rowery i jechać w 10 minut na Grunwald tramwajem albo w 15 minut do centrum Koleją Metropolitalną.
        - dopiero po oddaniu takiego dworca przesiadkowego należy zbudować drogę do Dopiewa wzdłuż torów oraz wiadukt nad torami, zgodnie z zasadą, że najpierw inwestycje w bardziej wydajną komunikację zbiorową, a przesiadka części kierowców na tramwaje sprawi, że pozostałym będzie na drogach luźniej. Budowa nowych dróg w niczym nie pomaga.
    • plendz Oby tak dalej, za wcześnie na laury;-) 21.09.10, 14:18
      Jest jeszcze sporo do zrobienia, potrzeba paru nowych inwestycji.
      Na razie połączenia przecinają Poznań promieniście, ale można byłoby zrobić parę linii wewnątrzmiejskich. W taki sposób można byłoby połączyć np. Naramowice i Morasko oraz Franowo i Szczepankowo z Centrum.
      Trzecia rama... kolejowa;-)))
      • Gość: Junior Re: Oby tak dalej, za wcześnie na laury;-) IP: *.cable.net-inotel.pl 21.09.10, 16:51
        Można by wykorzystać towarową obwodnicę (choć przydałby się remont tych torów).
    • Gość: j-s. Grudzień, ale którego roku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 15:56
      Grudzień, ale chyba 2016, bo w tym roku - dam sobie rękę uciąć - z tym wszystkim nie zdążą.
    • spinaker206 Nareszcie! 21.09.10, 21:48
      Nareszcie!

Mam nadzieję, że nie jest to kiełbasa wyborcza?

Jedyny minus to opuszczone zapory na przejazdach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka